ODLUKA

O PRAVU NA REGRESIRANJE TROŠKOVA NASTAVE U PRIRODI I TROŠKOVA EKSKURZIJE

("Sl. list grada Beograda", br. 27/2011 i 8/2012)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način ostvarivanja prava na regresiranje troškova nastave u prirodi, za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, i prava na regresiranje troškova ekskurzije za učenike od petog do osmog razreda osnovne škole i za učenike završnih razreda srednje škole.

Prava iz stava 1. ovog člana mogu se ostvariti za učenika koji pohađa školu koja se nalazi u mreži osnovnih škola u Beogradu, odnosno u mreži srednjih škola u Republici Srbiji za grad Beograd (u daljem tekstu: škola).

Član 2

Prava iz člana 1. ove odluke može ostvariti roditelj koji sam vrši roditeljsko pravo, usvojitelj, staratelj i hranitelj (u daljem tekstu: korisnik prava) pod uslovom:

- da je državljanin Republike Srbije,

- da samo on sa detetom živi u domaćinstvu,

- da prosečni iznos ukupnih mesečnih neto prihoda domaćinstva ostvarenih u prethodna tri meseca u odnosu na mesec u kome se podnosi zahtev, ne prelazi poslednji poznati iznos prosečne neto zarade ostvarene po zaposlenom u Republici Srbiji.

Član 3

Korisnik prava u smislu ove odluke sam vrši roditeljsko pravo:

- kada je drugi roditelj nepoznat, ili je umro, ili je potpuno lišen roditeljskog prava odnosno poslovne sposobnosti,

- kada samo on živi sa detetom, a sud još nije doneo odluku o vršenju roditeljskog prava,

- na osnovu odluke suda kada roditelji ne vode zajednički život, a nisu zaključili sporazum o vršenju roditeljskog prava,

- na osnovu odluke suda kada roditelji ne vode zajednički život, a zaključili su sporazum o zajedničkom ili samostalnom vršenju roditeljskog prava, ali sud proceni da taj sporazum nije u najboljem interesu deteta,

- na osnovu odluke kada roditelji ne vode zajednički život ako zaključe sporazum o samostalnom vršenju roditeljskog prava i ako sud proceni da je taj sporazum u najboljem interesu deteta,

- kada je drugi roditelj postao potpuno i trajno nesposoban za privređivanje, a nije stekao pravo na penziju,

- kada se drugi roditelj nalazi na izdržavanju kazne zatvora duže od šest meseci.

Član 4

Domaćinstvo u smislu ove odluke čine roditelj, usvojitelj, staratelj i hranitelj koji sam vrši roditeljsko pravo i deca.

Domaćinstvo jeste zajednica življenja, privređivanja i trošenja sredstava.

Član 5

Prihodi domaćinstva koji su od uticaja na ostvarivanje prava na regresiranje troškova u smislu ove odluke su prihodi od zarade, naknade zarada, penzije, invalidnine i isplaćene alimentacije. Za lica koja samostalno obavljaju delatnost kao mesečni prihod uzima se osnovica za obračun doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Član 6

(Brisan)

Član 7

Pravo na regresiranje troškova boravka učenika na nastavi u prirodi, odnosno ekskurziji, može da ostvari jedanput u toku školske godine.

Član 8

Troškovi nastave u prirodi i ekskurzije regresiraju se sa 25% od ukupne cene nastave u prirodi odnosno ekskurzije, za svako dete korisnika prava.

Član 9

Prava utvrđena ovom odlukom ostvaruju se po propisima o opštem upravnom postupku.

Član 10

Pravo za ostvarivanje prava za regresiranje troškova nastave u prirodi i ekskurzije ostvaruje se na osnovu podnetog zahteva.

Obrazac zahteva je sastavni deo ove odluke.

Uz zahtev se podnosi dokumentacija kojom se dokazuje ispunjenost uslova, a navedeni su u ovoj odluci.

Zahtev se podnosi organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Beograda nadležna za poslove obrazovanja (u daljem tekstu: nadležna organizaciona jedinica), preko škole koju pohađa učenik.

Član 11

O pravima iz ove odluke u prvom stepenu rešava nadležna organizaciona jedinica.

Član 12

Po žalbama na prvostepena rešenja o pravima iz ove odluke u drugom stepenu rešava Gradsko veće grada Beograda.

Član 13

Prava utvrđena ovom odlukom, korisnik prava ostvaruje u školi koju dete pohađa.

Organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove finansija, na osnovu donetog rešenja iz člana 11. ove odluke, odobrena finansijskih sredstava prenosi na račun škole.

Član 14

Korisnik prava iz ove odluke koji je na osnovu neistinitih ili netačnih podataka, ili neprijavljivanjem promena koje utiču na gubitak ili obim prava ostvario pravo, dužan je da naknadi štetu, u skladu sa zakonom.

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni članovi Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o uslovima i načinu ostvarivanja prava na regresiranje troškova boravka učenika na rekreativnoj nastavi i troškova ekskurzije

("Sl. list grada Beograda", br. 8/2012)

Član 10

O podnetim zahtevima korisnika prava, o kojima nije doneta odluka nadležne organizacione jedinice, odlučiće se po odredbama ove odluke.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

Napomene

Obrazac zahteva na osnovu koga se ostvaruje pravo za ostvarivanje prava za regresiranje troškova rekreativne nastave i ekskurzije, koji je sastavni deo ove odluke, nije objavljen u "Sl. listu grada Beograda", br. 27/2011.