ODLUKA

O NAČINU I POSTUPKU KONSTITUISANJA SLUŽBENOSTI PROLAZA NA GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU KOJE JE JAVNA SVOJINA GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 5/2012)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način i postupak konstituisanja službenosti prolaza na građevinskom zemljištu koje je javna svojina grada Kraljeva, uređuje se pitanje naknade za konstituisanje službenosti prolaza, obaveze investitora odnosno vlasnika poslužnog dobra u čijem interesu se konstituiše službenost prolaza uslovi i slučajevi kada se naknada ne plaća kao i druga pitanja vezana za konstituisanje službenosti prolaza na građevinskom zemljištu koje je javna svojina grada Kraljeva.

Član 2

Gradsko veće grada Kraljeva donosi rešenje o konstituisanju službenosti prolaza radi postavljanja instalacija linijskih infrastrukturnih objekata vodova za potrebe izgradnje mini hidrocentrala, ribnjaka i sličnih objekata, kao i radi izgradnje objekata komunalne infrastrukture.

Na osnovu rešenja iz stava 1. ovog člana zaključuje se ugovor između grada Kraljeva kao vlasnika poslužnog dobra i investitora kao vlasnika povlasnog dobra kojim se bliže uređuju međusobni odnosi povodom konstituisanja službenosti prolaza i to u roku od godinu dana od dana donošenja rešenja.

Rešenjem iz stava 1. ovog člana ovlašćuje se gradonačelnik grada Kraljeva da u ime grada Kraljeva zaključi ugovor o konstituisanju službenosti prolaza.

Gradonačelnik grada Kraljeva donosi odluku iz stava 1. ovog člana u hitnim slučajevima radi preduzimanja mera kojima se otklanja neposredna opasnost za život i zdravlje ljudi, okolinu, životnu sredinu, saobraćaj i sl.

Član 3

Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti grada Kraljeva prima zahteve vlasnika povlasnog dobra za konstituisanje službenosti prolaza na građevinskom zemljištu koje je javna svojina grada Kraljeva, obavlja administrativno-tehničke poslove u postupcima konstituisanja službenosti prolaza na građevinskom zemljištu koje je javna svojina grada Kraljeva, evidentira sve odluke vezane za konstituisanje službenosti prolaza tako što se upisuju podaci potrebni za identifikaciju nepokretnosti na kojima se konstituiše službenost prolaza, podaci o vlasniku povlasnog dobra, lokacijska, građevinska i upotrebna dozvola i drugi podaci koji su od značaja za urednu evidenciju.

Član 4

Naknada za konstituisanje službenosti prolaza određuje se u iznosu dinarske protivvrednosti 2 evra po dužnom metru linijskog voda koji se postavlja na građevinskom zemljištu koje je javna svojina grada Kraljeva.

Naknada za konstituisanje službenosti prolaza plaća se pre zaključenja ugovora o konstituisanju službenosti prolaza na građevinskom zemljištu koje je javna svojina grada Kraljeva, i to prema zvaničnom srednjem kursu evra objavljenog od strane Narodne banke Srbije na dan plaćanja.

Član 5

Naknada za konstituisanje službenosti prolaza ne plaća se u slučajevima kada se radi o linijskim infrastrukturnim objektima - vodovima koji su javna svojina Republike Srbije, shodno odredbama Zakona o javnoj svojini, kao i u slučajevima kada se radi o izgradnji linijskih infrastrukturnih objekata - vodova za potrebe javnih preduzeća čiji je osnivač grad Kraljevo, kada se radi o snabdevanju stanovništva pijaćom vodom, o odvođenju otpadnih voda i u drugim slučajevima kada se radi o komunalnim delatnostima.

Član 6

Rešenje koje donosi Gradsko veće grada Kraljeva o konstituisanju službenosti prolaza služi kao jedan od dokaza o rešenim imovinsko-pravnim odnosima kod dobijanja lokacijske dozvole.

Ugovor o konstituisanju službenosti prolaza je jedan od uslova za izdavanje građevinske dozvole i njime se predviđaju obaveze investitora - vlasnika povlasnog dobra da pribavi saobraćajno-tehničke uslove od upravljača puta u slučaju da linijski vod ide opštinskim ili nekategorisanim putem, da radove izvede u skladu sa projektnom dokumentacijom i propisima koji regulišu ovu oblast da radove izvede sa pažnjom dobrog domaćina, da zemljište dovede u prvobitno stanje po završetku radova, da linijske vodove održava u ispravnom stanju, da se vodovi postavljaju podzemno i to po pravilu u zaštitnom pojasu puta, da radove izvrši u roku od dve godine od dana pravnosnažnosti građevinske dozvole, kao i da ispuni druge uslove odnosno obaveze predviđene zakonom odnosno odlukama grada Kraljeva ili drugim propisima.

Ugovorom o konstituisanju službenosti prolaza predviđa se pravo investitora odnosno vlasnika povlasnog dobra na konstituisanje prava trajne službenosti prolaza linijskih infrastrukturnih objekata - vodova, pravo da izvede građevinske radove na izgradnji linijskih infrastrukturnih objekata - vodova, da u slučaju potrebe izvrši sanaciju i popravku podzemnih vodova, odnosno da izvodi radove na investicionom i tehničkom održavanju linijskih infrastrukturnih objekata - vodova.

Član 7

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".