PRAVILNIK
O DOZVOLAMA ZA ODRŽAVANJE BALONA I VAZDUŠNIH BRODOVA

("Sl. glasnik RS", br. 32/2011 i 23/2012)

Predmet pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom se utvrđuju uslovi, postupak sticanja i važenje dozvole za održavanje balona i vazdušnih brodova, kategorije i ovlašćenja koja se upisuju u tu dozvolu, poslovi koje imalac te dozvole može da obavlja, uslovi za priznavanje te dozvole kada je ona stečena u inostranstvu, kao i sadržaj i izgled dozvole.

Značenje izraza

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeća značenja:

1) vazduhoplov je svaka naprava sa posadom koja leti ili se održava u atmosferi usled reakcije vazduha, osim reakcije vazduha koji se odbija od površine zemlje;

2) vazduhoplov lakši od vazduha je svaki vazduhoplov koji se održava u vazduhu pretežno usled sopstvene plovnosti;

3) vazdušni brod je vazduhoplov lakši od vazduha sa sopstvenim pogonom;

4) balon je vazduhoplov lakši od vazduha bez sopstvenog pogona;

5) održavanje označava remont (generalna revizija, opšta popravka, obnova), popravku, proveru, zamenu, modifikaciju ili otklanjanje kvara balona i vazdušnih brodova ili komponente ili kombinaciju svega toga, izuzev pretpoletnog pregleda;

6) pretpoletni pregled označava pregled koji se obavlja pre leta kako bi se utvrdilo da li je balon odnosno vazdušni brod spreman za nameravani let.

Izdavalac dozvole

Član 3

Poslove održavanja balona i vazdušnih brodova može da obavlja lice koje poseduje dozvolu za održavanje balona i vazdušnih brodova koju izdaje Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (u daljem tekstu: Direktorat), sa upisanom odgovarajućom kategorijom i ovlašćenjem.

Uslovi za izdavanje dozvole

Član 4

Direktorat izdaje dozvolu za održavanje balona i vazdušnih brodova licu koje ispunjava sledeće uslove:

1) ima navršenih najmanje 20 godina života;

2) ima najmanje srednju stručnu spremu IV stepena - tehnički smer;

3) ima završenu obuku za održavanje balona, odnosno vazdušnih brodova kod proizvođača ili projektanta balona, odnosno vazdušnog broda ili u centru za obuku koji je za tu vrstu obuke ovlašćen od strane Direktorata ili od vazduhoplovnih vlasti neke druge države članice Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO);

4) ima najmanje dve godine praktičnog iskustva u poslovima održavanja balona, odnosno vazdušnih brodova, od čega najmanje šest meseci mora biti tzv. "nedavno iskustvo", tj. mora biti ostvareno u periodu od dve godine koje prethode podnošenju zahteva za izdavanje dozvole;

5) ima završenu teorijsku obuku iz predmeta: Vazduhoplovna regulativa i Ljudski faktor ili položen ispit pred Direktoratom iz tih predmeta;

Teorijska obuka iz stava 1. tačka 5) ovog člana će se priznati ako je sprovedena u organizaciji koja je odobrena prema propisu kojim se uređuje obezbeđivanje kontinuirane plovidbenosti vazduhoplova i drugih vazduhoplovnih proizvoda, delova i uređaja i o odobravanju vazduhoplovno-tehničkih organizacija i osoblja koje se bave ovim poslovima, Aneks IV, Deo 147 (Part-147) ili u centru za obuku koji je odobren od strane Direktorata, vazduhoplovne vlasti neke druge države članice ICAO ili neke međunarodne vazduhoplovne organizacije;

Ispit iz stava 1. tačka 5) ovog člana će se sprovesti prema nastavnom programu koji određen za kategoriju B1 propisom kojim se uređuje obezbeđivanje kontinuirane plovidbenosti vazduhoplova i drugih vazduhoplovnih proizvoda, delova i uređaja i o odobravanju vazduhoplovno-tehničkih organizacija i osoblja koje se bave ovim poslovima, Aneks III, Deo 66 (Part-66).

Dokumentacija o iskustvu mora da sadrži podatke o prirodi iskustva i periodu u kom je stečeno i mora biti potpisana od osobe koja te informacije potvrđuje.

Sprovođenje ispita

Član 5

Kandidat podnosi Direktoratu prijavu za polaganje ispita iz predmeta: Vazduhoplovna regulativa i Ljudski faktor.

Ispit se sprovodi pred komisijom koju rešenjem obrazuje direktor Direktorata, a koja se sastoji od predsednika i dva člana komisije.

U rešenju se određuje vreme polaganja ispita, s tim što se kandidatu mora ostaviti najmanje sedam dana od dana prijema rešenja do dana polaganja ispita.

Ispit se sprovodi pismenim putem ili na računaru, uz korišćenje testova objektivnog tipa sa višestrukim izborom odgovora, pri čemu će se smatrati da je kandidat položio ispit ukoliko test sadrži najmanje 75% tačnih odgovora.

Predsednik i članovi komisije su dužni da odmah po okončanju ispita sačine i potpišu izveštaj o održanom ispitu sa ocenom uspeha kandidata "položio" ili "nije položio".

Kandidat koji ne položi ispit može ponovo polagati ispit u roku koji ne može biti kraći od mesec dana, računajući od dana kada je polagao ispit.

Kategorije i ovlašćenja u dozvoli

Član 6

Kandidatu koji ispuni uslove za izdavanje dozvole propisane ovim pravilnikom Direktorat izdaje dozvolu za održavanje balona i vazdušnih brodova sa upisanom kategorijom - "Balon" ili kategorijom - "Vazdušni brod".

Imalac dozvole sa upisanom kategorijom "Balon", može imati dva ovlašćenja:

1) "Toplovazdušni balon" (AH),

2) "Balon na gas" (AA).

Imalac dozvole sa upisanom kategorijom "Vazdušni brod", može imati dva ovlašćenja:

1) "Toplovazdušni brod" (VH),

2) "Vazdušni brod na gas" (VA).

Direktorat će upisati novu kategoriju, odnosno ovlašćenje imaocu važeće dozvole za održavanje balona i vazdušnih brodova koji podnese zahtev za promenu dozvole i dokaze o ispunjenju uslova iz člana 4. stav 1. tačka 3) ovog pravilnika.

Imalac dozvole može da obavlja samo one poslove za koje ima upisanu kategoriju, odnosno ovlašćenje i prilikom obavljanja poslova održavanja je dužan da ima kod sebe dozvolu i ličnu kartu ili pasoš kojim dokazuje svoj identitet.

Obrazac dozvole

Član 7

Obrazac dozvole za održavanje balona i vazdušnih brodova se štampa dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku, na hartiji bele boje, dimenzija 14,9 cm x 11 cm, obostrano.

Obrazac dozvole za održavanje balona i vazdušnih brodova je dat u Prilogu 1. ovog pravilnika.

Zahtev za izdavanje i promenu dozvole za održavanje balona i vazdušnih brodova, kao i prijava za polaganje ispita se podnose na obrascima čiji izgled i sadržaj utvrđuje Direktorat.

Direktorat izdaje duplikat dozvole za održavanje balona i vazdušnih brodova ako imalac dozvole izgubi dozvolu ili na drugi način ostane bez nje, ako je dozvola toliko oštećena da više nije upotrebljiva ili ako imalac dozvole promeni lične podatke.

Prava imaoca dozvole

Član 8

Imalac dozvole za održavanje balona i vazdušnih brodova može da izdaje uverenja o spremnosti za upotrebu balona odnosno vazdušnog broda posle održavanja, godišnjih provera i većih opravki koje su posebno navedene u ovlašćenju koje je izdao vlasnik balona ili vazdušnog broda.

Pravo na izdavanje uverenja o spremnosti za upotrebu, imalac dozvole za održavanje balona i vazdušnih brodova ne može koristiti:

1) ako u prethodne dve godine nije imao imao najmanje šest meseci iskustva u održavanju, shodno ovlašćenjima sadržanim u dozvoli;

2) ako nije sposoban da na zadovoljavajućem nivou čita, piše i komunicira na jeziku na kome su napisane tehnička dokumentacija i postupci neophodni za izdavanje uverenja o spremnosti za upotrebu.

Važenje dozvole

Član 9

Dozvola za održavanje balona i vazdušnih brodova prestaje da važi posle isteka dve godine od poslednjeg izdavanja ili promene, izuzev ako imalac dozvole podnese Direktoratu zahtev za produženje roka njenog važenja.

Direktorat će produžiti rok važenja dozvole za period od naredne dve godine ako utvrdi da su podaci u dozvoli identični sa podacima u evidenciji Direktorata.

Prestankom važenja dozvole prestaju da važe i kategorije i ovlašćenja koje ona sadrži, kao i pravo na izdavanje uverenja o spremnosti za upotrebu.

Priznavanje inostrane dozvole

Član 10

Direktorat može priznati dozvolu za održavanje balona i vazdušnih brodova koja je stečena u inostranstvu, ako uslovi pod kojima je stečena ta dozvola nisu blaži od uslova propisanih ovim pravilnikom, ako je dozvola važeća i ako kandidat položi pred komisijom Direktorata ispit iz predmeta: Vazduhoplovna regulativa i Ljudski faktor.

Na pisani zahtev kandidata i u slučajevima za koje oceni da je to opravdano, Direktorat može izdati potvrdu o privremenom prihvatanju inostrane važeće dozvole za održavanje balona i vazdušnih brodova (tzv. validacija).

Potvrda iz stava 2. ovog člana se izdaje do roka važenja navedenog u dozvoli, ali ne duže od šest meseci računajući od dana podnošenja zahteva za validaciju.

Završne odredbe

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

Obrazac dozvole za održavanje balona i vazdušnih brodova

 

Unutrašnje stranice dozvole

 

 

Uslovi / Conditions

1. Ova dozvola mora biti potpisana od imaoca dozvole.
This licence must be signed by the holder of licence.

2. Prava iz ove dozvole se mogu koristiti samo ako imalac poseduje važeću ličnu kartu ili pasoš.
The privileges of this licence shall be exercised only if the holder has a valid ID card or passport.

3. Prava iz ove dozvole mogu se koristiti ako imalac dozvole ima najmanje šest meseci iskustva u održavanju balona i vazdušnih brodova u poslednje dve godine u skladu sa pravima iz dozvole.
The privileges of this licence may not be exercised unless in the preceding two year period the holder has had six months of maintenance experience in accordance with the privileges granted by the licence.

Napomene / ograničenja
Remarks / Limitations

 

 

 

DIREKTORAT
CIVILNOG
VAZDUHOPLOVSTVA
REPUBLIKE SRBIJE

CIVIL AVIATION
DIRECTORATE
OF THE REPUBLIC
OF SERBIA

 

DOZVOLA ZA ODRŽAVANJE
BALONA I VAZDUŠNIH BRODOVA

Aircraft Maintenance Licence
(Balloon and Airship)

 

 

 

 

 

 

Izdato u skladu sa ICAO standardima
Issued in accordance with ICAO standards

 

Spoljašnje stranice dozvole

 

1. Država izdavanja
State of issue

Republika Srbija
Republic of Serbia

2. Broj dozvole
Licence number

3. Prezime i ime imaoca
Full name of holder

4. Datum i mesto rođenja
Date and place of birth

5. Adresa imaoca
Address of holder

6. Državljanstvo
Nationality

7. Potpis imaoca
Signature of holder

8. Datum i potpis ovlašćenog lica
Signature of issuing
officer & date

9. Pečat ili žig izdavaoca dozvole
Seal or stamp of issuing Authority

 

Važi do:
Valid until:

 

Kategorije / Ovlašćenja
Categories / Ratings

I

Balon / Balloon

Ovlašćenje
Rating

Datum sticanja
Date of issue

Pečat i potpis
Stamp and Signature

1.

Toplovazdušni balon AX
Balloon (hot air)

 

 

2.

Balon na gas AA
Balloon (gas)

 

 

 

II

Vazdušni brod / Airship

 

Ovlašćenje
Rating

Datum sticanja
Date of issue

Pečat i potpis
Stamp and Signature

1.

Toplovazdušni brod BX
Airship (hot air)

 

 

2.

Vazdušni brod na gas BA
Airship (gas)