PRAVILNIK
O FITOSANITARNOM PREGLEDU BILJA, BILJNIH PROIZVODA I PROPISANIH OBJEKATA I O BILJNOM PASOŠU

("Sl. glasnik RS", br. 23/2012)

 

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje način stavljanja u promet bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata u zaštićeno područje, unutar tog područja i kroz zaštićeno područje; uslovi za obavljanje fitosanitarnog pregleda, način obavljanja fitosanitarnog pregleda, kao i povremenog fitosanitarnog pregleda i rokovi za njihovo sprovođenje; sadržina, obrazac biljnog pasoša po vrstama bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata, način izdavanja biljnog pasoša, sadržina i način vođenja evidencije i obrazac evidencije; uslovi pod kojima se može izdati zamena biljnog pasoša i način izdavanja zamene biljnog pasoša; način i rokovi za prijavljivanje promena, odnosno stavljanja u promet u zaštićeno područje, kao i način upotrebe biljnog pasoša.

II USLOVI ZA OBAVLJANJE FITOSANITARNOG PREGLEDA, NAČIN OBAVLJANJA FITOSANITARNOG PREGLEDA, KAO I POVREMENOG FITOSANITARNOG PREGLEDA I ROKOVI ZA NJIHOVO SPROVOĐENJE

1. Uslovi za obavljanje fitosanitarnog pregleda

Član 2

Radi provere ispunjenosti fitosanitarnih uslova utvrđenih ovim pravilnikom, fitosanitarni pregled bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata obavlja se kod pravnog lica i preduzetnika, koji se bavi proizvodnjom, preradom, doradom, uvozom, skladištenjem i prometom bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata, kao i kod fizičkog lica koje se bavi proizvodnjom bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata koji su namenjeni prometu (u daljem tekstu: pravno lice, preduzetnik, odnosno fizičko lice) pod uslovom da je upisan u Registar proizvođača, prerađivača, dorađivača, uvoznika, skladištara i prometnika bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata (u daljem tekstu: Registar) i da ima dodeljen jedinstveni registarski broj (fito broj) u skladu sa posebnim propisom.

2. Način i rokovi obavljanja fitosanitarnog pregleda i povremenog fitosanitarnog pregleda

a) Fitosanitarni pregled

Opšte odredbe o načinu i rokovima obavljanja fitosanitarnog pregleda

Član 3

Fitosanitarni pregled bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata obavlja se kod pravnog lica, preduzetnika, odnosno fizičkog lica upisanog u Registar, redovno u odgovarajuće vreme, najmanje jednom godišnje, u skladu sa propisanim fitosanitarnim uslovima.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, fitosanitarni pregled kod pravnog lica, preduzetnika, odnosno fizičkog lica upisanog u Registar, koji se bavi proizvodnjom ili otkupom ili skladištenjem radi distribucije krtola merkantilnog krompira Solanum tuberosum L., i plodova Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus Raf. i njihovih hibrida, obavlja se po potrebi u bilo koje vreme, a najmanje jedanput u tri godine.

Član 4

Fitosanitarni pregled iz člana 3. ovog pravilnika obavlja se u prisustvu lica odgovornog za zdravlje bilja i obuhvata:

1) proveru dokumentacije;

2) proveru identiteta;

3) proveru zdravstvenog stanja bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata.

O obavljenom fitosanitarnom pregledu sastavlja se zapisnik.

Provera dokumentacije

Član 5

Proverom dokumentacije iz člana 4. stav 1. tačka 1) ovog pravilnika vrši se kontrola:

1) rešenja o upisu u Registar;

2) evidencije o poreklu i načinu nabavljanja bilja namenjenog setvi ili sadnji;

3) izveštaja o rezultatima laboratorijskih analiza zdravstvenog stanja bilja;

4) podataka o početku, toku i završetku proizvodnje, prerade ili distribucije bilja;

5) podataka o preduzetim merama za sprečavanje pojave i širenja štetnih organizama;

6) pripremljenog biljnog pasoša, koji se izdaje posle obavljenog fitosanitarnog pregleda;

7) evidencija o izdatim biljnim pasošima i drugih propisanih evidencija.

Provera identiteta

Član 6

Proverom identiteta iz člana 4. stav 1. tačka 2) ovog pravilnika vrši se kontrola, kojom se proverava da li pravno lice, preduzetnik, odnosno fizičko lice upisano u Registar:

1) proizvodi bilje, odnosno biljne proizvode u skladu sa izvršenim upisom u Registar;

2) proizvodi bilje, odnosno biljne proizvode u skladu sa prijavljenim količinama godišnje proizvodnje;

3) upotrebljava biljni pasoš u skladu sa ovim pravilnikom.

Provera zdravstvenog stanja

Član 7

Provera zdravstvenog stanja bilja iz člana 4. stav 1. tačka 3) ovog pravilnika obavlja se redovno i u odgovarajuće vreme, u zavisnosti od vrste bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata, najmanje vizuelnim pregledom u skladu sa propisanim fitosanitarnim uslovima sa Liste IVA deo II, odnosno Liste IVB i u skladu sa posebnim propisom.

Potvrda zdravstvenog stanja

Član 8

Ako je posle izvršene provere zdravstvenog stanja utvrđeno da bilje, biljni proizvodi i propisani objekti nisu zaraženi štetnim organizmima sa Liste IA deo I, Liste IA deo II, Liste IIA deo I i Liste IIA deo II, da ispunjavaju propisane fitosanitarne uslove sa Liste IVA deo II, kao i da nisu u većem procentu zaraženi drugim propisanim štetnim organizmima, izdaje se Uverenje o zdravstvenom stanju u skladu sa posebnim propisom.

Na osnovu Uverenja o zdravstvenom stanju i zapisnika o poslednjem izvršenom fitosanitarnom pregledu od strane fitosanitarnog, odnosno šumarskog inspektora (u daljem tekstu: nadležni inspektor) obavljenog kod pravnog lica, preduzetnika, odnosno fizičkog lica upisanog u Registar, može se izdati biljni pasoš u skladu sa ovim pravilnikom.

Za bilje, biljne proizvode i propisane objekte za koje se ne izdaje Uverenje o zdravstvenom stanju, kao potvrda o zdravstvenom stanju bilja može se smatrati i zapisnik o fitosanitarnom pregledu obavljenom kod pravnog lica, preduzetnika, odnosno fizičkog lica upisanog u Registar.

b) Povremeni fitosanitarni pregled

Član 9

Radi obezbeđivanja zdravlja bilja i provere usaglašenosti sa fitosanitarnim propisima obavljaju se kod držaoca bilja i povremeni fitosanitarni pregledi bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata, kao i uzimanje i testiranje službenih uzoraka na mestu gde se oni premeštaju, uzgajaju, proizvode, prerađuju, skladište, prodaju ili na drugi način upotrebljavaju, uključujući i objekte kupaca.

Povremeni fitosanitarni pregled obavlja se i u slučaju postojanja osnovane sumnje koja ukazuje na povrede odredaba ovog pravilnika.

III SADRŽINA, OBRAZAC BILJNOG PASOŠA PO VRSTAMA BILJA, BILJNIH PROIZVODA I PROPISANIH OBJEKATA, NAČIN IZDAVANJA BILJNOG PASOŠA, KAO I SADRŽINA I NAČIN VOĐENJA EVIDENCIJE I OBRAZAC EVIDENCIJE

1. Sadržina biljnog pasoša

Član 10

U zavisnosti od vrste biljnog pasoša ili porekla pošiljke bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata (u daljem tekstu: pošiljke bilja), biljni pasoš mora da sadrži naročito sledeće podatke:

1) oznaku: "Biljni pasoš Republike Srbije";

2) oznaku zemlje, kod: "RS";

3) skraćeni naziv ministarstva nadležnog za poslove zdravlja bilja;

4) jedinstveni registarski broj držaoca bilja (fito broj);

5) individualni serijski broj ili broj partije;

6) botanički naziv;

7) količinu;

8) ako je pošiljka bilja namenjena određenom zaštićenom području - specifičnu oznaku za biljni pasoš za zaštićeno područje: "BPZP" i naziv ili skraćenicu za to područje, ili serijske brojeve štetnih organizama sa Liste zaštićenih područja za koja pošiljka ispunjava fitosanitarne uslove;

9) ako se za pošiljku bilja mora izdati zamena biljnog pasoša - specifičnu oznaku za zamenu biljnog pasoša: "ZBP" i jedinstveni registarski broj proizvođača ili uvoznika - izdavaoca prvobitnog biljnog pasoša;

10) ako su bilje, biljni proizvodi i propisani objekti poreklom iz drugih zemalja - naziv zemlje porekla ili zemlje pošiljaoca.

Član 11

Biljni pasoš se sastoji od službene etikete ili od službene etikete i prateće isprave.

Ako se biljni pasoš sastoji samo od službene etikete, ta etiketa mora da sadrži podatke iz člana 10. tač. 1) do 7) ovog pravilnika, kao i odgovarajuće podatke iz člana 10. tač. 8) do 10) ovog pravilnika, u zavisnosti od vrste biljnog pasoša, odnosno porekla pošiljke bilja.

Ako se biljni pasoš sastoji od službene etikete i prateće isprave, službena etiketa mora da sadrži podatke iz člana 10. tač. 1) do 5) ovog pravilnika, a prateća isprava podatke iz stava 2. ovog člana.

Kao prateća isprava može se smatrati i drugi odgovarajući dokument koji se koristi u prometu, pod uslovom da sadrži i podatke iz člana 10. ovog pravilnika.

Član 12

Biljni pasoš, pored podataka iz člana 10. ovog pravilnika, može da sadrži i druge podatke utvrđene posebnim propisima, koji moraju da budu jasno odvojeni od tih podataka.

2. Obrazac biljnog pasoša po vrstama bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata

Član 13

Biljni pasoš za sadni materijal voćaka, vinove loze i hmelja sastoji se od službene etikete i prateće isprave koju izdaje fitosanitarni inspektor na Obrascu broj 1. - Biljni pasoš za pošiljke sadnog materijala voćaka, vinove loze i hmelja, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Biljni pasoš koji zamenjuje fitosertifikat i koji izdaje fitosanitarni inspektor za pošiljke bilja koje se uvoze iz drugih zemalja i dalje premeštaju, dat je na Obrascu broj 2. - Biljni pasoš koji izdaje fitosanitarni inspektor za uvozne pošiljke bilja koje se dalje premeštaju, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Biljni pasoš za ostale vrste bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata izdaje se na obrascu, koji mora da sadrži odgovarajuće podatke koji su propisani ovim pravilnikom i koji je pripremljen u skladu sa ovim pravilnikom.

3. Način izdavanja biljnog pasoša

a) Opšte odredbe o izdavanju biljnog pasoša

Član 14

Pravno lice, preduzetnik, odnosno fizičko lice upisano u Registar izdaje biljni pasoš u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravlje bilja i ovim pravilnikom (u daljem tekstu: obveznik izdavanja biljnog pasoša).

Biljni pasoš se izdaje za bilje, biljne proizvode i propisane objekte sa Liste VA deo I koji:

1) nisu zaraženi štetnim organizmima sa Liste IA deo I, Liste IA deo II, Liste IIA deo I i Liste IIA deo II;

2) ispunjavaju specifične fitosanitarne uslove sa Liste IVA deo II.

Biljni pasoš za zaštićeno područje izdaje se za bilje, biljne proizvode i propisane objekte, kao i supstrat za gajenje, sa Liste VA deo II koji su namenjeni premeštanju u zaštićeno područje i koji:

1) nisu zaraženi štetnim organizmima iz stava 2. tačka 1) ovog člana, kao i štetnim organizmima sa Liste IB i Liste IIB;

2) ispunjavaju specifične fitosanitarne uslove iz stava 2. tačka 2) ovog člana, kao i specifične fitosanitarne uslove sa Liste IVB.

Izuzetno od st. 2. i 3. ovog člana biljni pasoš se izdaje i za drugo bilje, biljne proizvode i propisane objekte u slučajevima kada je to utvrđeno drugim propisom iz oblasti zdravlja bilja.

Biljni pasoš iz st. 2, 3. i 4. ovog člana izdaje se posle izvršenog fitosanitarnog pregleda i ispunjenih fitosanitarnih uslova za izdavanje biljnog pasoša, a pre premeštanja bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata.

Ako se fitosanitarnim pregledom utvrdi da je deo bilja, odnosno supstrata za gajenje, zaražen štetnim organizmima sa Liste IA deo I, Liste IA deo II, Liste IIA deo I i Liste IIA deo II, ili da je deo bilja zaražen štetnim organizmima sa Liste IB i Liste IIB koje je namenjeno premeštanju u određeno zaštićeno područje, biljni pasoš se može izdati za preostali deo nezaraženog bilja pod uslovom da ne postoji opasnost od širenja štetnih organizama.

Član 15

Biljni pasoš iz člana 14. ovog pravilnika se izdaje i mora da prati bilje, biljne proizvode i propisane objekte sa:

1) Liste VA deo I tačka 1. i Liste VA deo II tačka 1. kada se premešta sa mesta proizvodnje do krajnjeg korisnika;

2) Liste VA deo I tač. 2. i 3. i Liste VA deo II tačka 2. kada se premešta sa mesta proizvodnje do profesionalnih proizvođača, odnosno prerađivača radi daljeg gajenja;

3) Liste VA deo I i Liste VA deo II kada se uvoze iz drugih zemalja i premeštaju u skladu sa tač. 1) i 2) ovog stava.

b) Izdavanje biljnog pasoša u zavisnosti od vrste

Izdavanje standardnog biljnog pasoša

Član 16

Standardni biljni pasoš izdaje se za:

1) bilje, biljne proizvode i propisane objekte sa Liste VA deo I tačka 1, koji se premeštaju sa mesta proizvodnje do krajnjeg korisnika;

2) bilje, biljne proizvode i propisane objekte sa Liste VA deo I tač. 2. i 3, koji se premeštaju sa mesta proizvodnje do profesionalnih proizvođača;

3) pošiljke bilja koje se uvoze iz drugih zemalja, ako su osim u Listi VB deo I i Listi VB deo II navedeni i u Listi VA deo I i Listi VA deo II;

4) pošiljke bilja koje već prati biljni pasoš, ali se pošiljka nalazi na mestu proizvodnje u vremenskom periodu u kojem je moglo doći do promene razvojnog stadijuma bilja, pa se ta promena smatra daljim gajenjem ili promenom mesta proizvodnje. Daljim gajenjem smatra se sadnja, presađivanje, kalemljenje, ožiljavanje ili aktivni rast bilja u zaštićenom prostoru u trajanju od najmanje četiri nedelje, odnosno dvanaest nedelja na otvorenom prostoru.

Standardni biljni pasoš izdaje se i u slučaju kada se pošiljka bilja premešta:

1) kroz zaštićeno područje pod uslovom da nema opasnosti od širenja štetnih organizama, ili

2) iz zaštićenog područja.

Izdavanje zamene biljnog pasoša

Član 17

Zamena biljnog pasoša, koji nosi oznaku: "ZBP", izdaje se u slučaju daljeg premeštanja pošiljke bilja koju već prati biljni pasoš ili fitosertifikat, u skladu sa ovim pravilnikom.

Izdavanje biljnog pasoša za zaštićeno područje

Član 18

Biljni pasoš za zaštićeno područje, koji nosi oznaku: "BPZP", izdaje se za pošiljku bilja koja se unosi u zaštićeno područje ili premešta unutar zaštićenog područja u kojem nema zaraze određenim štetnim organizmom, u skladu sa ovim pravilnikom.

v) Posebni slučajevi izdavanja biljnog pasoša

Izdavanje biljnog pasoša za određene vrste semena

Član 19

Za semenski krompir Solanum tuberosum L., seme suncokreta Helianthus annuus L., seme paradajza Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten ex Farw., seme pasulja Phaseolus L. i seme lucerke Medicago sativa L., etiketa izdata u skladu sa propisima o semenu može se smatrati biljnim pasošem i mora da sadrži oznaku: "Biljni pasoš RS".

U slučaju unošenja semena iz stava 1. ovog člana u zaštićeno područje ili premeštanja unutar zaštićenog područja, na biljnom pasošu moraju da budu navedeni i podaci u skladu sa članom 10. tačka 8) ovog pravilnika.

Izdavanje biljnog pasoša za pošiljke bilja koje se uvoze

Član 20

Kada se bilje, biljni proizvodi i propisani objekti sa Liste VB deo I i Liste VB deo II uvoze iz drugih zemalja, a navedeni su i u Listi VA deo I i Listi VA deo II i ako je na mestu ulaska fitosanitarnim pregledom utvrđeno da pošiljka bilja ispunjava fitosanitarne uslove, fitosanitarni inspektor dozvoljava njeno premeštanje do odredišta na teritoriji Republike Srbije sa fitosertifikatom zemlje izvoznice, koji zamenjuje biljni pasoš.

g) Izuzeci od izdavanja biljnog pasoša

Član 21

Biljni pasoš ne izdaje se za:

1) plodove roda Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus Raf., i njihovih hibrida, sa lišćem i peteljkama, sa Liste VA deo I, tačka 1.;

2) bilje, biljne proizvode i propisane objekte sa Liste VA deo I tač. 2. i 3. koji se premeštaju sa mesta proizvodnje do proizvođača koji nisu profesionalni proizvođači i koje je pripremljeno za prodaju krajnjem korisniku (upakovano i označeno).

d) Unošenje podataka u biljni pasoš

Član 22

Podaci u biljnom pasošu moraju da budu odštampani velikim štampanim slovima. Ako je službena etiketa unapred štampana, podaci koji nedostaju moraju da budu odštampani ili uneti ručno velikim štampanim slovima.

Botanički naziv bilja ili biljnih proizvoda u biljnom pasošu moraju da budu odštampani ili upisani na latinskom jeziku.

Biljni pasoš smatra se nevažećim ako su izvršene naknadne ispravke ili brisanje podataka u biljnom pasošu.

đ) Izdavaoci biljnog pasoša

Član 23

Posle izvršenog fitosanitarnog pregleda u skladu sa ovim pravilnikom, biljni pasoš izdaje:

1) pravno lice, odnosno preduzetnik upisan u Registar koji ima zaposleno lice sa dozvolom za izdavanje biljnog pasoša - za sopstvenu proizvodnju;

2) pružalac usluga upisan u Registar pružalaca usluga u oblasti zaštite zdravlja bilja za izdavanje biljnog pasoša - za obveznika izdavanja biljnog pasoša;

3) fitosanitarni i šumarski inspektor, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravlje bilja i ovim pravilnikom.

Izdavanje biljnog pasoša obuhvata pripremu biljnog pasoša, kao i sve druge neophodne radnje radi upotrebe biljnog pasoša od strane obveznika izdavanja biljnog pasoša, u skladu sa ovim pravilnikom.

4. Sadržina, način vođenja i obrazac evidencija o izdatim biljnim pasošima

Sadržina evidencija o izdatim biljnim pasošima

Član 24

Evidencija o izdatim biljnim pasošima sadrži naslovnu stranu sa osnovnim podacima o obvezniku izdavanja biljnog pasoša (naziv i sedište), jedinstveni registarski broj (fito broj), ime i prezime lica sa dozvolom za izdavanje biljnog pasoša i broj dozvole, mesto označeno za potpis odgovornog lica i pečat, kao i mesto označeno za ukupan broj strana, koju overava nadležni inspektor.

Pored podataka iz stava 1. ovog člana evidencija o izdatim biljnim pasošima sadrži tabelarni prikaz sa sledeći podacima:

1) redni broj;

2) broj dokumenta o poreklu;

3) broj Uverenja o zdravstvenom stanju;

4) vrsta bilja;

5) botanički naziv;

6) količina bilja;

7) kategorija;

8) broj i datum zahteva za štampanje službene etikete;

9) datum izdavanja službene etikete;

10) ukupan broj izdatih službenih etiketa;

11) vrsta biljnog pasoša;

12) broj biljnog pasoša;

13) broj i datum prateće isprave.

Način vođenja evidencije o izdatim biljnim pasošima

Član 25

Evidencije o svim vrstama izdatih biljnih pasoša obezbeđuju sledljivost podataka i vode se u pisanom obliku, a mogu i u elektronskom obliku, kada moraju da sadrže identične podatke.

Evidencije iz stava 1. ovog člana vodi i čuva obveznik izdavanja biljnog pasoša u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravlje bilja.

Obrazac evidencije o izdatim biljnim pasošima

Član 26

Evidencije o izdatim biljnim pasošima vode se na Obrascu broj 3. - Knjiga evidencija o izdatim biljnim pasošima, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

IV USLOVI POD KOJIMA SE MOŽE IZDATI ZAMENA BILJNOG PASOŠA I NAČIN IZDAVANJA ZAMENE BILJNOG PASOŠA

Uslovi za izdavanje zamene biljnog pasoša

Član 27

Zamena biljnog pasoša, koji ima oznaku: "ZBP" izdaje se u slučaju daljeg premeštanja pošiljke bilja koju već prati fitosertifikat ili biljni pasoš, pod uslovom da:

1) se takva pošiljka deli na više pojedinačnih pošiljaka ili se više pojedinačnih pošiljaka ili njihovih delova združuje u jednu pošiljku, odnosno

2) je došlo do promene zdravstvenog statusa pošiljke bilja i ako je obavljen zdravstveni pregled pošiljke bilja od strane fitosanitarnog inspektora.

Radi čuvanja poslovne tajne, zamena biljnog pasoša može se izdati i u slučaju kada se pošiljka bilja, za koju je već izdat biljni pasoš, nepromenjena premešta dalje.

Način izdavanja zamene biljnog pasoša

Član 28

Zamenu biljnog pasoša u slučaju iz člana 27. stav 1. tačka 1) ovog pravilnika izdaju lica iz člana 23. stav 1. ovog pravilnika.

Zamenu biljnog pasoša iz člana 27. stav 1. tačka 2) na zahtev obveznika za izdavanja biljnog pasoša izdaje fitosanitarni inspektor.

Zamena biljnog pasoša mora da sadrži i posebnu specifičnu oznaku za zamenu biljnog pasoša: "ZBP" i jedinstveni registarski broj proizvođača ili uvoznika - izdavaoca prvobitnog biljnog pasoša.

V NAČIN STAVLJANJA U PROMET BILJA, BILJNIH PROIZVODA I PROPISANIH OBJEKATA U ZAŠTIĆENO PODRUČJE, UNUTAR I KROZ ZAŠTIĆENO PODRUČJE

Član 29

Bilje, biljni proizvodi i propisani objekti sa Liste VA deo II mogu da se stave u promet, odnosno premeštaju u zaštićeno područje ili unutar zaštićenog područja, posle izvršenog fitosanitarnog pregleda, tako da ih prati biljni pasoš za to zaštićeno područje u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravlje bilja i ovim pravilnikom.

Bilje, biljni proizvodi i propisani objekti mogu da se premeštaju kroz zaštićeno područje do krajnjeg odredišta izvan tog zaštićenog područja, bez biljnog pasoša za to zaštićeno područje, na način kojim se obezbeđuje da nema opasnosti od širenja štetnih organizama, tako da:

1) ambalaža i prevozno sredstvo moraju da budu očišćeni i slobodni od određenog štetnog organizma za to područje;

2) ambalaža ili prevozna sredstva koja prevoze bilje, biljne proizvode i propisane objekte moraju da budu obezbeđeni u skladu sa odgovarajućim standardima u oblasti zdravlja bilja, da bi se obezbedilo da pošiljka bilja ostane nepromenjena i da ne postoji rizik od širenja štetnih organizama;

3) bilje, biljne proizvode i propisane objekte mora da prati odgovarajući dokument u kome je navedeno poreklo kao i odredište izvan zaštićenog područja.

Ako se prilikom fitosanitarnog pregleda u zaštićenom području utvrdi da pošiljka bilja nije obezbeđena i transportovana na način iz stava 2. ovog člana dalje premeštanje obavlja se na način, tako da se:

1) plombira pakovanje;

2) transportuje pod nadzorom do mesta izvan zaštićenog područja.

VI NAČIN I ROKOVI ZA PRIJAVLJIVANJE PROMENA, ODNOSNO STAVLJANJA U PROMET U ZAŠTIĆENO PODRUČJE, KAO I NAČIN UPOTREBE BILJNOG PASOŠA

1. Način i rokovi za prijavljivanje promena, odnosno stavljanja u promet u zaštićeno područje

Član 30

Obveznik izdavanja biljnog pasoša u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravlje bilja i ovim pravilnikom prijavljuje fitosanitarnom inspektoru svaku promenu koja se odnosi na izdavanje biljnog pasoša, i to:

1) promene vezane za vrstu, izgled i sadržaj biljnog pasoša - najmanje 15 dana pre nameravanih promena;

2) promenu lica koje je odgovorno za zdravlje bilja i za izdavanje biljnog pasoša - u roku od 15 dana od nastale promene;

3) svaku drugu promenu - u roku od 15 dana, u skladu sa zakonom.

Obveznik izdavanja biljnog pasoša prijavljuje fitosanitarnom inspektoru, u odgovarajućem roku, da namerava da stavi u promet bilje, biljne proizvode i propisane objekte u određeno zaštićeno područje, radi obavljanja propisanog fitosanitarnog pregleda i provere ispunjenosti fitosanitarnih uslova, kao i provere pripremljenog biljnog pasoša za to zaštićeno područje.

2. Način upotrebe biljnog pasoša

Priprema i prijava upotrebe biljnog pasoša - službene etikete

Član 31

Pre upotrebe biljnog pasoša obveznik izdavanja biljnog pasoša priprema obrazac i sadržinu biljnog pasoša u zavisnosti od vrste bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata i vrste biljnog pasoša (u daljem tekstu: izgled službene etikete).

Upotreba biljnog pasoša - službene etikete po vrstama bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata prijavljuje se Ministarstvu na Obrascu broj 4. - Prijava za upotrebu biljnog pasoša - službene etikete (u daljem tekstu: Prijava), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Uz Prijavu se prilaže izgled službene etikete, koju obveznik izdavanja biljnog pasoša namerava da koristi kao model za izradu biljnog pasoša.

Posle provere pripremljenog biljnog pasoša - službene etikete u skladu sa članom 5. stav 1. tačka 6) ovog pravilnika od strane nadležnog inspektora, biljni pasoš - službena etiketa se može upotrebljavati na način propisan ovim pravilnikom.

Podaci iz Prijave vode se u Registru u skladu sa posebnim propisom.

Izrada biljnog pasoša - službene etikete

Član 32

Biljni pasoš - službena etiketa mora da bude izrađena od odgovarajućeg materijala u pogledu izdržljivosti, otpornosti na vodu i na druge spoljne uticaje i ne sme da bude prethodno korišćena.

Upotreba biljnog pasoša - službene etikete

Član 33

Biljni pasoš pričvršćuje se na svaku pojedinačnu biljku, biljni proizvod i drugi propisani objekat ili na njihovo zbirno pakovanje ili na prevozno sredstvo, na način da je isključena mogućnost ponovne upotrebe biljnog pasoša.

Biljni pasoš - službena etiketa izdata za bilje, biljne proizvode i propisane objekte sa Liste VA deo I, tačka 1. mora da bude pričvršćena za svaku pojedinačnu biljku ili svežanj bilja, odnosno na najmanju moguću jedinicu pakovanja namenjenog maloprodaji.

Upotreba biljnog pasoša - službene etikete iz st. 1. i 2. ovog člana proverava se od strane nadležnog inspektora.

VII STUPANJE NA SNAGU

Član 34

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. septembra 2013. godine, osim:

1) odredaba čl. 2. do 12, člana 13. stav 1, člana 14. st. 1, 4. i 5, člana 15, člana 16. stav 1, čl. 17, 20, 22, člana 23. stav 1. tačka 3), člana 23. stav 2, čl. 24. do 28, člana 30. stav 1. i čl. 31. do 33. ovog pravilnika, u delu koji se odnosi na sadni materijal voćaka, vinove loze i hmelja, a koje se primenjuju od 1. septembra 2012. godine;

2) odredaba člana 14. stav 2, člana 18, člana 19. stav 2, člana 29. i člana 30. stav 2. ovog pravilnika, koje se odnose na zaštićena područja, a koje se primenjuju od dana ulaska Republike Srbije u Evropsku uniju.

 

Obrazac broj 1.

BILJNI PASOŠ
ZA POŠILJKE SADNOG MATERIJALA VOĆAKA, VINOVE LOZE I HMELJA ZA PODRUČJE REPUBLIKE SRBIJE

(prateća isprava)

1)

BILJNI PASOŠ RS

2)

Republika Srbija

3)

Nadležni organ

 

Uprava za zaštitu bilja

 

Fitosanitarna inspekcija

4)

Jedinstveni registarski broj držaoca bilja (fito broj):

5)

Broj biljnog pasoša

6)

Botanički naziv

 

 

 

 

 

7) Sadržina pošiljke bilja (količina i vrsta)

 

 

 

 

 

 

 

8) Naziv i adresa držaoca bilja (proizvođača)

 

 

9) Firma, naziv i sedište, odnosno ime i prezime i adresa primaoca

 

 

10) Poreklo pošiljke bilja, mesto i opština

 

11) Mesto istovara

 

12) Mesto utovara

 

13) Vrsta i registarski broj prevoznog sredstva (vagon, kamion, šlep)

 

 

14) Specifična oznaka

 

 

BPZP - biljni pasoš za zaštićeno područje
ZBP - zamena biljnog pasoša i upisni broj izdavaoca prvobitnog biljnog pasoša.

 

Datum izdavanja:

 

FITOSANITARNI INSPEKTOR

 

 

 

 

Obrazac broj 2.

BILJNI PASOŠ
KOJI IZDAJE FITOSANITARNI INSPEKTOR ZA UVOZNE POŠILJKE KOJE SE DALJE PREMEŠTAJU

 

1)

BILJNI PASOŠ RS

2)

Republika Srbija

3)

Nadležni organ

 

Uprava za zaštitu bilja

 

Fitosanitarna inspekcija

4)

Jedinstveni registarski broj uvoznika (fito broj):

5)

Broj

 

Redni broj

Broj fitosertifikata

Botanički naziv

Količina

Specifična oznaka

Zemlja porekla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fitosanitarni pregled je obavljen u celini.

 

Datum izdavanja

 

FITOSANITARNI INSPEKTOR

 

 

 

 

Obrazac broj 3.

KNJIGA EVIDENCIJA O IZDATIM BILJNIM PASOŠIMA

Naslovna strana

Pravno lice, preduzetnik
(proizvođač, prerađivač, uvoznik, skladištar, distributer, dorađivač)

______________________________________________________________________

Sedište i adresa

________________________________________________________________

Jedinstveni registarski broj (fito broj)

_______________________________________________________________

Ime i prezime lica sa dozvolom za izdavanje biljnog pasoša i broj dozvole

________________________________________________________________

 

Odgovorno lice

 

 

 

________________________

   M.P.

 

Ukupno strana ____________

 

 

 

Overava nadležni inspektor

 

Numerisane strana

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Red. broj

Broj dokumenta o poreklu

Broj uverenja o zdravstvenom stanju

Vrsta bilja

Botanički naziv

Količina bilja

Kategorija

Broj i datum zahteva za štampanje službene etikete

Datum izdavanja službene etikete

Ukupan broj izdatih službenih etiketa

Vrsta biljnog pasoša

Broj biljnog pasoša

Broj i datum prateće isprave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strana _____ od ukupno strana _____

Napomena:
Knjiga evidencija o izdatim biljnim pasošima vodi se na A3 formatu

 

Obrazac broj 4.

PRIJAVA
ZA UPOTREBU BILJNOG PASOŠA - SLUŽBENE ETIKETE

1. Obveznik izdavanja biljnog pasoša

_________________________________________________________________________________
Naziv i sedište, ime i prezime, adresa

Jedinstveni registarski broj - FITO broj

 

 

 

1. Prijava za upotrebu biljnog pasoša-službene etikete za:

 

c Standardni biljni pasoš

c Zamenu biljnog pasoša (ZBP)

c Biljni pasoš za zaštićena područja (BPZP)

 

2.

c Prva prijava

c Dopuna prijave

c Prijava promene službene etikete

2. Držalac sam navedenog bilja za koje je potreban biljni pasoš:
(s X označite odgovarajuće kvadratiće)

Sadni materijal (1)
c Amelanchier Med.
c Beta vulgaris L.
c Chaenomeles Lindl.
c Citrus L. i hibridi
c Cotoneaster Eluh.
c Crataegus L.
c Cydonia Mill.
c Eriobotrya Lindl.
c Fortunella Swingle i hibridi
c Humulus lupulus L.
c Malus Mill.
c Mespilus L.
c Photinia davidiana (Dcne.) Cardot
c Poncirus Raf. i hibridi
c Prunus L.
c Pyracantha Roem.
c Pyrus L.
c Solanum L. i hibridi
c Sorbus L.
c Vitis L.
c
c

Sadni materijal (2)
c Abies Mill.
c Allium ascalonicum L. (uklj. seme)
c Allium cepa L. (uklj. seme)
c Allium porrum L.
c Allium schoenoprasum L. (uklj. seme)
c Apium graveolens L.
c Argyranthemum L.
c Aster L.
c Brassica L.
c Castanea Mill.
c Cucumis L.
c Dendranthema (DC.)
c Dianthus L. i hibridi
c Exacum L.
c Fragaria L.
c Gerbera Cass.
c Gypsophila L.
c Impatiens L. novogv. hibridi
c Lactuca L.
c Larix Mill.
c Leucanthemum L.
c Lupinus L.
c Pelargonium L Herit ex Ait
c Picea A. Dietr
c Pinus L.
c Platanus L.
c Populus L.
c Prunus laurocerasus L.
c Prunus lusitanica L.
c Pseudotsuga Carr.
c Quercus L.
c Rubus L.
c Solanaceae

Sadni materijal (3)
c Camassia Lindl.
c Chionodoxa Boiss.
c Crocus flavus 'Golden Yellow
c Galanthus L.
c Galtonia candicans
c Gladiolus callianthus Marais
c Gladiolus colvillei Sweet
c Gladiolus nanus hort.
c Gladiolus ramosus hort.
c Gladiolus tubergenii hort.
c Gladiolus spp. minijaturne vrste
c Hyacinthus L.
c Iris L.
c Ismene Herbert
c Muscari Miller
c Narcissus L.
c Ornithogalum L.
c Puschkinia Adams
c Scilla L.
c Tigridia Juss
c Tulipa L.
c

Drvo, kora
c Platanus L.
c

 

Bilje namenjeno sadnji
c Begonia L.
c Euphorbia pulcherrima Willd.
c Ficus L.
c Hibiscus L.

Plodovi sa lišćem i peteljkama
c Citrus L. i hibridi
c Fortunella Swingle i hibridi
c Poncirus Raf. i hibridi
c

Drvo i kora (4)

c Coniferales četinari

Lončanice
c Araceae
c Marantaceae
c Musaceae
c Persea Mill.
c Strelitziaceae
c

c Spinacia L.
c Tanacetum L.
c Tsuga Carr.
c Verbena L.
c Ostale zeljaste vrste, isključujući bilje iz familije Gramineae
c Biljke Palmae, namenjene za sadnju, koje imaju prečnik stabla preko 5 cm i pripadaju sledećim rodovima: Brahea Mart., Butia Becc., Chamaerops L., Jubaea Kunth, Livistona R. Br., Phoenix L., Sabal Adans., Syagrus Mart., Trachycarpus H.Wendl., Trithrinax Mart., Washingtonia Raf.
c

Seme
c Beta vulgaris L.
c Dolichos Jacq.
c Gossypium L.
c Helianthus annuum L.
c Lycopersicon lycopersicum L.
c Medicago sativa L.
c Phaseolus L.
c Krtole Solanum tuberosum L. namenjene sadnji
c

Biljke domaćini
P. ramorum

c Rhododendron
(osim Rhododendron simsii)
c Viburnum
c Camellia
c Castanea

c Uvoznik drugog Lista IVA, VB (navesti grupu i vrstu bilja)
c delovi bilja
c plodovi
c merkantilni krompir
c izolovana kora
c drvo
c zemljište i supstrat
c ostalo:

 

I Z J A V A

Dole potpisani __________________________________________________ izjavljujem, da sam upoznat sa propisima iz oblasti zdravlja bilja kao i sa obavezama propisanim Zakonom o zdravlju bilja ("Službeni glasnik RS", broj 41/09)

1.

Bilje i biljne proizvode:

 

 

c Prodajem na malo

c Prodajem na veliko

c Uvozim

 

 

 

2.

Prodaja bilja i biljnih proizvoda

 

a)

Neposredno pravnim ili fizičkim licima:

 

 

c koji nisu profesionalni proizvođači

 

 

c koji jesu profesionalni proizvođači

 

 

c koji se bave daljom distribucijom i to:

 

 

 

c prodajom na malo

 

 

c prodajom na veliko

 

 

c uređenjem parkova i vrtova

 

 

 

b)

Proizvedeno bilje prodajem preko drugog poslovnog subjekta

   c NE          c DA

c)

Bilje i biljne proizvode prodajem:

 

c Na mestu proizvodnje

c Na prijaci

c U sopstvenoj radnji

d)

Bilje i biljne proizvode prodajem:

 

 

c u Republici Srbiji

c u države članice EU

 

c u države koje nisu članice EU

c u zaštićena područja EU

3.

Bilje i biljne proizvode nabavljam:

 

 

c od domaćih proizvođača odnosno distributera

 

 

c iz države članica EU

 

 

c iz drugih država i to: __________________________________________________________

4. Organizujem proizvodnju/otkup bilja i biljnih proizvoda označenih u tački 2. ovog obrasca

 

 

c DA

c NE

 

 

 

Ime i prezime odgovornog lica za zdravlje bilja

 

 

______________________________________

 

 

Potpisom garantujem za tačnost podataka

 

M.P.

Odgovorno lice

Datum: __________________

 

______________________________________

Prilog:
          - Izgled službene etikete