UPUTSTVO
ZA SPROVOĐENJE IZBORA U 2012. GODINI ZA IZBOR POSLANIKA U SKUPŠTINU AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 7/2012)

 

OSNOVNE ODREDBE

1. Ovim uputstvom bliže se uređuje način utvrđivanja i objavljivanja broja birača, izborni materijal i tehnički uslovi za sprovođenje izbornih radnji, način upotrebe jezika i pisama koji su u službenoj upotrebi u Pokrajini, način isticanja liste kandidata i zbirne izborne liste, način rada organa za sprovođenje izbora, način uređivanja biračkog mesta i ponašanje na biračkom mestu, način glasanja, finansiranje troškova izborne kampanje iz javnih izvora i druga pitanja od značaja za sprovođenje izbora za poslanike u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Skupština).

I NAČIN UTVRĐIVANJA I OBJAVLJIVANJA BROJA BIRAČA

1. Pokrajinska izborna komisija (u daljem tekstu: Komisija) utvrđuje i objavljuje u "Službenom listu APV" ukupan broj birača u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini (u daljem tekstu: AP Vojvodina), na osnovu rešenja o zaključenju biračkog spiska Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

2. Konačan broj birača, Komisija utvrđuje na osnovu rešenja Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

II PODNOSIOCI LISTA I PREDLAGAČI

1. Kad izbornu listu podnese ili predlog kandidata predlaže koalicija više političkih stranaka, koalicija političkih stranaka i grupe građana ili grupa građana, uz izbornu listu ili predlog kandidata se obavezno podnosi koalicioni sporazum i sporazum o osnivanju grupe građana, overen od strane suda ili nadležnog organa uprave.

2. Grupu građana može da osnuje najmanje 10 birača čiji potpisi moraju biti overeni kod suda, odnosno nadležnog organa uprave.

3. Sporazum o osnivanju grupe građana sadrži ciljeve njenog obrazovanja, podatke o licima koja su obrazovala grupu građana (ime i prezime, JMBG i prebivalište i adresa stana navedeni prema podacima iz lične karte i potvrde o izbornom pravu za sva lica koja čine grupu građana) i podatke o licu ovlašćenom za preduzimanje izbornih radnji.

III POLOŽAJ POLITIČKE STRANKE NACIONALNIH ZAJEDNICA I KOALICIJE POLITIČKIH STRANAKA NACIONALNIH ZAJEDNICA

1. Podnosilac izborne liste koji namerava da stekne položaj političke stranke ili koalicije političkih stranaka nacionalnih zajednica, dužan je da prilikom podnošenja izborne liste Komisiji priloži uz ostalu dokumentaciju svoj statut i pisani predlog da mu se pri proglašenju izborne liste utvrdi položaj političke stranke nacionalne zajednice, odnosno koalicije političkih stranaka nacionalnih zajednica.

2. Komisija utvrđuje položaj političke stranke nacionalnih zajednica, odnosno koalicije političkih stranaka nacionalnih zajednica prema osnovnom programskom cilju sadržanom u osnivačkom aktu političke stranke (predstavljanje i zastupanje interesa nacionalne zajednice i zaštita i proširivanje prava pripadnika nacionalnih zajednica u skladu sa domaćim i međunarodnim standardima), pri čemu se ceni i naziv političke stranke, kao i postojanje nacionalnog saveta nacionalne manjine.

IV UTVRĐIVANJE AUTENTIČNOSTI POTPISA I DRUGIH PODATAKA

1. Potpisi birača koji podržavaju predlog izborne liste, odnosno predlog kandidata kao i izjava o prihvatanju kandidature za poslanika u Skupštinu, moraju biti overeni od strane suda ili opštinskog, odnosno gradskog organa uprave.

2. Uz izborne liste ili predlog kandidata, za svakog kandidata, dostavlja se uverenje o državljanstvu, potvrda o prebivalištu i potvrda o izbornom pravu u originalu ili overenoj fotokopiji.

V IZBORNI MATERIJAL I TEHNIČKI USLOVI ZA SPROVOĐENJE IZBORNIH RADNJI

1. Izborni materijal za sprovođenje izbora za poslanike u Skupštinu, obezbeđuje Komisija, izborna komisija izborne jedinice i opštinska, odnosno gradska uprava.

2. Komisija, za svako biračko mesto obezbeđuje:

- obrazac zapisnika o radu biračkog odbora po većinskom odnosno po proporcionalnom izbornom sistemu, sačinjen na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom i na jeziku i pismu koji je u službenoj upotrebi u toj izbornoj jedinici; oba u po šest primeraka;

- potreban broj glasačkih listića koji odgovara broju upisanih birača na tom biračkom mestu, prema izvodu iz biračkog spiska, za glasanje po većinskom odnosno po proporcionalnom izbornom sistemu;

- kontrolne listove za glasanje po većinskom odnosno po proporcionalnom izbornom sistemu;

- potreban broj potvrda o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta;

- rešenje o određivanju biračkog mesta;

- rešenje o imenovanju biračkog odbora;

- zapisnike o primopredaji izbornog materijala za većinski izborni sistem od biračkog odbora prema izbornoj komisiji izborne jedinice;

- zapisnike o primopredaji izbornog materijala za proporcionalni izborni sistem od biračkog odbora prema Komisiji;

- vreće za pakovanje izbornog materijala;

- nalepnice za označavanje vreća;

- koverte.

Osim ovog materijala, Komisija za svako biračko mesto obezbeđuje i po dve glasačke kutije, po dva paravana, po jednu zastavu Republike Srbije i AP Vojvodine, Odluku o poveravanju poslova biračkom odboru, kojeg je imenovala opštinska, odnosno Gradska izborna komisija ili Republička izborna komisija, da obavlja poslove biračkog odbora za izbor poslanika u Skupštinu.

3. Opštinska, odnosno gradska uprava obezbeđuje:

- obaveštenje biračima o danu, vremenu i mestu održavanja izbora;

- izvode iz biračkih spiskova i to za svako biračko mesto po dva primerka (jedan za proporcionalni i jedan za većinski izborni sistem);

- odgovarajući prostor za primopredaju i čuvanje izbornog materijala;

- prostoriju za glasanje koja mora biti dovoljno prostrana da se u njoj može obezbediti nesmetan rad biračkog odbora, odnosno da ima dovoljno prostora da svi članovi biračkog odbora mogu nesmetano i u svakom trenutku imati uvid i pristup glasačkim kutijama i izbornom materijalu, kao i dovoljno prostora za postavljanje paravana ili kabina za nesmetano popunjavanje glasačkih listića i obezbeđenje tajnosti glasanja.

VI GLASAČKI LISTIĆ I KONTROLNI LIST

1. Izborna komisija izborne jedinice priprema glasačke listiće za izbor poslanika po većinskom izbornom sistemu u skladu sa članom 36. i članom 37. Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Odluka) i dostavlja ih Komisiji, koja ih overava i obezbeđuje njihovo štampanje na papiru svetlozelene boje.

2. Za izbor poslanika po proporcionalnom izbornom sistemu, Komisija priprema glasačke listiće u skladu sa članom 65. i članom 66. Odluke i obezbeđuje njihovo štampanje na papiru svetložute boje.

3. Kontrolni list za izbor poslanika po većinskom izbornom sistemu štampa se na papiru svetloroze boje odnosno po proporcionalnom izbornom sistemu štampa se na papiru svetlosive boje.

VII ŠTAMPANJE GLASAČKIH LISTIĆA I IZBORNOG MATERIJALA

1. Komisija, pre početka štampanja glasačkih listića, rešenjem utvrđuje broj rezervnih glasačkih listića koji ne može biti veći od 0,3% od ukupnog broja glasačkih listića i objavljuje ga u službenom glasilu Pokrajine. Rezervni glasački listići čuvaju se u sedištu Komisije.

2. Na osnovu tog glasačkog listića štamparija izrađuje na kompjuteru (slaže) tekst glasačkog listića čiju originalnost utvrđuje i konstatuje Komisija i overava ga pečatom. Tekst glasačkog listića u kompjuteru, po izvršenoj overi, se poništava.

3. Na osnovu tako pripremljenih glasačkih listića u štampariji, u postupku repro-hemiografije, izrađuje se film, sa koga se tekst prenosi na polimer ploču. Po izradi polimer ploče film se odmah komisijski uništava.

4. Tekst glasačkih listića otisnut na polimer ploči upoređuje se sa originalima, konstatuje se ispravnost polimer ploča, a zatim se one stavljaju na mašinu za štampanje. Po završenom štampanju, polimer ploča se odmah komisijski uništava.

5. Komisija kontroliše štampanje glasačkih listića. Štampanju, brojanju, deponovanju, pakovanju glasačkih listića i njihovom dostavljanju organima nadležnim za sprovođenje izbora, imaju pravo da prisustvuju ovlašćena lica predlagača kandidata odnosno podnosioca izbornih lista koje komisija obaveštava o mestu i vremenu tih radnji.

Predaja izbornog materijala pre glasanja vrši se između ovlašćenog člana Komisije i ovlašćenog člana Izborne komisije izborne jedinice. O izvršenoj primopredaji izbornog materijala sačinjava se zapisnik o primopredaji.

VIII SLUŽBENA UPOTREBA JEZIKA I PISMA

1. Glasački listić i drugi odgovarajući izborni materijal štampa se na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom i u kombinaciji sa jezicima i pismima koji su u službenoj upotrebi predviđenim Statutom grada ili opštine.

2. Izborni akti objavljuju se u "Službenom listu APV" na jezicima i pismima koji su u službenoj upotrebi, na osnovu člana 26. Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 17/09).

IX NAČIN RADA ORGANA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

1. Organi za sprovođenje izbora rade u stalnom i proširenom sastavu, u skladu sa Odlukom.

2. Komisija odnosno izborne komisije izbornih jedinica mogu za područje izbornih jedinica, odrediti jednog svog člana ili zamenika člana (u daljem tekstu: koordinator), koga će ovlastiti da u ime komisije obavlja određene poslove u vezi sa organizacijom i pripremom izbora. Komisija odnosno izborne komisije izbornih jedinica mogu odrediti stručna lica koja će pomagati koordinatoru u obavljanju poslova u vezi sa organizacijom i pripremom izbora.

Komisija odnosno izborne komisije izbornih jedinica mogu da zaduže pojedine članove da proučavaju i prate izborne radnje i pitanja koja se javljaju u sprovođenju izbornog postupka (javne nabavke, štampanje i primopredaja izbornog materijala, učešće posmatrača u praćenju izbora i sl.).

3. Ako opštinska odnosno gradska izborna komisija obrazovana za izbor odbornika u skupštinu opštine odnosno grada, vrši poslove izborne komisije izborne jedinice za izbor poslanika u Skupštinu, u prošireni sastav te komisije ne mogu se imenovati predstavnici podnosilaca potvrđenih i proglašenih izbornih lista odnosno podnosioca predloga kandidata, koji su već imenovali predstavnike u prošireni sastav prema propisima o lokalnim izborima.

Ako birački odbor za izbor odbornika u skupštinu opštine odnosno grada vrši poslove biračkog odbora za izbor poslanika u Skupštinu, u prošireni sastav tog odbora ne mogu se imenovati predstavnici podnosilaca potvrđenih i proglašenih izbornih lista odnosno podnosioca predloga kandidata, koji su već imenovali predstavnike u prošireni sastav prema propisima o lokalnim izborima.

X NAČIN UREĐIVANJA BIRAČKOG MESTA I PONAŠANJE NA BIRAČKOM MESTU

1. Opštinska ili gradska uprava dužna je da blagovremeno obezbedi da prostor koji je određen kao biračko mesto, bude pripremljen i otvoren za vreme glasanja.

2. Biračka mesta otvaraju se u 7,00 i zatvaraju u 20,00 časova.

3. Na biračkom mestu ističu se zastave Republike Srbije i AP Vojvodine.

4. Lista kandidata, odnosno zbirna izborna lista ili glasački listić za izbor poslanika, ističu se na biračkom mestu.

5. Lista kandidata i zbirna izborna lista sa imenima svih kandidata za vreme glasanja mora biti vidno istaknuta na biračkom mestu.

6. Lista kandidata i zbirna izborna lista sa imenima svih kandidata može biti javno objavljena isticanjem na vidnim mestima u naseljima, ulicama i dr. na način kojim se omogućava biračima da budu što bolje upoznati sa proglašenim izbornim listama i kandidatima sa tih lista.

7. Na biračkom mestu vidno se ističe redni broj i naziv biračkog mesta, rešenje o određivanju biračkog mesta, rešenje o imenovanju biračkog odbora i izvod iz ovog uputstva o ponašanju na biračkom mestu.

8. Na biračkom mestu birač je dužan da postupa po uputstvima biračkog odbora i da se posle glasanja udalji sa biračkog mesta.

9. Na samom biračkom mestu ne smeju se koristiti mobilni telefoni ili druga sredstva za vezu i komunikaciju.

10. Zabranjeno je zadržavanje na biračkom mestu svih lica koja nemaju prava i dužnosti utvrđene Odlukom i ovim uputstvom.

11. Na biračkom mestu zabranjeno je nositi oružje ili druge opasne stvari, kojima se može narušiti bezbednost lica i imovine, niti se sme konzumirati alkohol.

12. U slučaju nereda birački odbor zatražiće pomoć organa unutrašnjih poslova.

XI NAČIN GLASANJA

1. Identitet lica koje glasa utvrđuje se na osnovu važećih dokumenata: lične karte, pasoša ili vozačke dozvole.

2. Birač koji nije u mogućnosti da na biračkom mestu lično glasa (slepo, invalidno ili nepismeno lice) ima pravo da povede lice koje će umesto njega, na način koji mu ono odredi, ispuniti glasačke listiće, odnosno obaviti glasanje.

3. Birački odbor će u zapisnik o radu biračkog odbora, konstatovati ovaj način glasanja.

4. Birač koji nije u mogućnosti da glasa na biračkom mestu (nemoćno lice) može, najkasnije do 11 časova na dan glasanja, obavestiti birački odbor o tome da želi da glasa.

5. Tri člana biračkog odbora u proširenom sastavu biračkog odbora, koje odredi birački odbor odlaze kod takvog birača, utvrđuju njegov identitet i predaju mu službenu kovertu, overene glasačke listiće, listu kandidata, zbirnu izbornu listu, potvrdu o njegovom izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta i poseban koverat za popunjene glasačke listiće, upoznaju ga sa načinom glasanja i napuštaju prostoriju u kojoj birač glasa.

6. Pošto glasa, birač potpisuje potvrdu o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta, presavija glasačke listiće i stavlja ih u poseban koverat koji prisutni članovi biračkog odbora pred njim pečate žigom na pečatnom vosku, posle čega stavljaju u službeni koverat potpisanu potvrdu o izbornom pravu i poseban koverat u kome se nalaze glasački listići.

7. Po povratku na biračko mesto, članovi biračkog odbora odmah predaju ostalim članovima biračkog odbora službeni koverat, koji birački odbor otvara, na osnovu potpisane potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta zaokružuje redni broj pod kojim je birač upisan u izvod iz biračkog spiska i na kraju otvara zapečaćeni koverat iz kog vadi presavijene glasačke listiće i tako ih ubacuje u glasačku kutiju da se ne vidi za koga je birač glasao.

8. Ako u službenoj koverti nema potpisane potvrde o izbornom pravu o glasanju van biračkog mesta, smatra se da birač nije glasao.

XII STATISTIČKA OBRADA PODATAKA

1. Statističku obradu podataka u postupku izbora poslanika u Skupštinu obavlja organ nadležan za statističku obradu podataka, na osnovu zapisnika o radu biračkih odbora koje mu dostavlja Komisija, sa potpisom ovlašćenog člana Komisije.

2. Organ nadležan za statističku obradu podataka određuje lice koje će da prisustvuje primopredaji izbornog materijala nakon obavljenog glasanja u sedištu Komisije, da izvrši logičko - računsku kontrolu zapisnika o radu biračkih odbora, kao i da pripremi podatke o privremenim rezultatima izbora.

3. Komisija, u roku od 72 časa od časa zatvaranja biračkih mesta, utvrđuje i objavljuje ukupne rezultate izbora.

4. Do objavljivanja ukupnih rezultata izbora, Komisija, na osnovu izveštaja organa nadležnog za statističku obradu podataka, objavljuje privremene podatke o rezultatima izbora.

XIII POSMATRAČI

1. Komisija može da odobri zainteresovanim predstavnicima domaćih nevladinih organizacija i medija (domaći posmatrači), drugih država, odgovarajućih međunarodnih organizacija i stranim medijima (strani posmatrači) da prate celokupan tok izbora, rad organa za sprovođenje izbora i utvrđivanje rezultata izbora.

2. Domaći posmatrači podnose Komisiji prijavu, a strani posmatrači zahtev za praćenje izbora najkasnije 5 dana pre dana određenog za održavanje izbora, a Komisija izdaje odobrenje u roku od 48 časova od prijema prijave odnosno zahteva.

3. Komisija o izdatim odobrenjima obaveštava Izborne komisije izbornih jedinica.

4. Izborne komisije izbornih jedinica o izdatim odobrenjima obaveštavaju biračke odbore.

5. Prilikom razmatranja zahteva stranih posmatrača za praćenje izbora, Komisija prethodno pribavlja mišljenje Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

6. Prijava odnosno zahtev za praćenje izbora, kao i odobrenje obavezno sadrže: imena i prezimena lica određenih od strane posmatrača za praćenje izbora (u daljem tekstu: predstavnik posmatrača), naziv države iz koje dolaze i naziv institucije ili organizacije kojoj pripadaju, broj lične karte, odnosno putne isprave.

7. Odobrenje izdato na propisanom obrascu uz važeću ličnu kartu ili važeću putnu ispravu služi za identifikaciju predstavnika posmatrača pred organima za sprovođenje izbora.

8. Predstavnici posmatrača dužni su da tokom praćenja izbora na vidnom mestu istaknu oznaku odnosno obeležje institucije ili organizacije kojoj pripadaju.

9. Predstavnici posmatrača imaju sledeća prava:

- da prate celokupan postupak izbora;

- da prate rad organa za sprovođenje izbora;

- da prate tok glasanja;

- da prisustvuju štampanju i prate distribuciju izbornog materijala.

10. Ako predstavnici posmatrača prekrše pravila o radu organa za sprovođenje izbora ili na drugi način ometaju njihov rad, predsednik odnosno zamenik predsednika organa za sprovođenje izbora može ih udaljiti, a podatak o tome unosi u zapisnik.

XIV SREDSTVA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

1. Sredstva za sprovođenje izbora obezbeđuju se u budžetu AP Vojvodine i koriste se prema finansijskom planu koji donosi nadležni odbor Skupštine, u okviru finansijskog plana Skupštine.

2. Naredbodavac za korišćenje sredstava koja se obezbeđuju za rad Komisije je sekretar Komisije.

3. Izborna komisija izborne jedinice, nakon sprovedenih izbora, dostavlja Komisiji izveštaj o utrošenim sredstvima.

XV FINANSIRANJE TROŠKOVA IZBORNE KAMPANJE

Sredstva za finansiranje troškova izborne kampanje iz javnih izvora za političke stranke, koalicije i grupe građana (u daljem tekstu: politički subjekti) obezbeđuju se u budžetu AP Vojvodine, u godini u kojoj se održavaju redovni izbori i to u iznosu od 0,1% rashoda budžeta Autonomne Pokrajine za tu godinu.

Ova sredstva raspoređuju se:

- 50% za proporcionalni izborni sistem i

- 50% za većinski izborni sistem.

Uslovi da bi politički subjekt mogao da dobije sredstva iz javnih izvora za finansiranje troškova izborne kampanje su:

- da prilikom podnošenja izborne liste odnosno predloga kandidata da izjavu da želi da koristi sredstva iz javnih izvora;

- da otvori poseban račun (otvaranje računa za koaliciju i grupu građana uređuje se ugovorom o njihovom obrazovanju) i

- da položi izborno jemstvo.

Izjava i rešenje o proglašenju izborne liste se dostavljaju organu nadležnom za finansije.

Finansiranje troškova izborne kampanje i ostala pitanja vezana za finansiranje tih troškova, detaljnije će se urediti posebnim aktom Komisije.

XVI ČUVANJE IZBORNOG MATERIJALA

1. Izborni materijal čuva se, u skladu sa Zakonom i Odlukom o utvrđivanju liste kategorija registraturskog materijala, koju donosi Komisija.

2. Izborni materijal čuva se u sedištu Komisije, u prostoriji u kojoj su obezbeđeni uslovi da materijal ne bude dostupan neovlašćenim licima.

3. Izborni materijal po većinskom izbornom sistemu čuva se u sedištu Izborne komisije izborne jedinice.

4. Odobrenje za korišćenje izbornog materijala daje Komisija.

XVII OBRASCI ZA SPROVOĐENJE IZBORA

1. Za sprovođenje izbornih radnji Komisija je utvrdila sledeće obrasce:

OBRASCI ZA SPROVOĐENJE IZBORA PO PROPORCIONALNOM IZBORNOM SISTEMU

- Obrazac: IAPV/P-1

Ovlašćenje za prikupljanje potpisa birača koji podržavaju izbornu listu za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine;

- Obrazac: IAPV/P-2

Izborna lista za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine;

- Obrazac: IAPV/P-3

Ovlašćenje za podnošenje izborne liste;

- Obrazac: IAPV/P-4

Izjava o prihvatanju kandidature za poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine;

- Obrazac: IAPV/P-5

Spisak birača koji podržavaju izbornu listu za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine;

- Obrazac: IAPV/P-6

Izjava birača o podržavanju izborne liste za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine;

- Obrazac: IAPV/P-7

Saglasnost nosioca izborne liste za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine;

- Obrazac: IAPV/P-8

Rešenje o proglašenju izborne liste;

- Obrazac: IAPV/P-9

Rešenje o ispunjenju - neispunjenju uslova za određivanje člana i zamenika člana u prošireni sastav Pokrajinske izborne komisije;

- Obrazac: IAPV/P-10

Rešenje o odbacivanju izborne liste;

- Obrazac: IAPV/P-11

Zaključak (nalog za otklanjanje nedostataka izborne liste);

- Obrazac: IAPV/P-12

Rešenje (odbijanje proglašenja liste);

- Obrazac: IAPV/P-13

Rešenje o utvrđivanju zbirne izborne liste za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine, na izborima raspisanim za 06. maj 2012. godine;

- Obrazac: IAPV/P-14

Kontrolni list za proveru glasačke kutije za glasanje za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine po proporcionalnom izbornom sistemu;

- Obrazac: IAPV/P-15

Glasački listić za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine po proporcionalnom izbornom sistemu;

- Obrazac: IAPV/P-16

Zapisnik o predaji i prijemu izbornog materijala za sprovođenje glasanja za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine između Pokrajinske izborne komisije i izborne komisije izborne jedinice;

- Obrazac: IAPV/P-17

Zapisnik o predaji i prijemu izbornog materijala za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine između izborne komisije izborne jedinice i biračkog odbora;

- Obrazac: IAPV/P-18

Zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine, po proporcionalnom izbornom sistemu na izborima održanim 06. maja 2012. godine;

- Obrazac: IAPV/P-19

Zapisnik o radu izborne komisije izborne jedinice na utvrđivanju rezultata glasanja za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine, po proporcionalnom izbornom sistemu na izborima održanim 06. maja 2012. godine;

- Obrazac: IAPV/P-20

Zapisnik o predaji i prijemu izbornog materijala za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine između biračkog odbora i izborne komisije izborne jedinice;

- Obrazac: IAPV/P-21

Zapisnik o predaji i prijemu izbornog materijala posle sprovedenog glasanja za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine između izborne komisije izborne jedinice i Pokrajinske izborne komisije;

- Obrazac: IAPV/P-22

Zapisnik o radu Pokrajinske izborne komisije na utvrđivanju rezultata glasanja za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine, po proporcionalnom izbornom sistemu, na izborima održanim 06. maja 2012. godine;

- Obrazac: IAPV/P-23

Uverenje o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine;

- Obrazac: IAPV/P-24

Potvrda o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta;

- Obrazac: IAPV/P-25

Potvrda o prijemu izborne liste za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine;

- Obrazac: IAPV/P-26

Ovlašćenje za podnošenje izjave o korišćenju sredstava iz javnih prihoda;

- Obrazac: IAPV/P-27

Izjava (o korišćenju sredstava iz javnih izvora).

OBRASCI ZA SPROVOĐENJE IZBORA PO VEĆINSKOM IZBORNOM SISTEMU

- Obrazac: IAPV/V-1

Ovlašćenje za podnošenje predloga kandidata;

- Obrazac: IAPV/V-2

Predlog kandidata za poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine;

- Obrazac: IAPV/V-3

Spisak birača koji podržavaju predlog kandidata za poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine u izbornoj jedinici;

- Obrazac: IAPV/V-4

Izjava birača o podržavanju kandidata za poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine;

- Obrazac: IAPV/V-5

Izjava o prihvatanju kandidature za poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine;

- Obrazac: IAPV/V-6

Potvrda o prijemu predloga kandidata za poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine;

- Obrazac: IAPV/V-7

Rešenje (potvrda predloga kandidata);

- Obrazac: IAPV/V-8

Listu kandidata za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine u izbornoj jedinici, na izborima raspisanim za 06. maj 2012. godine;

- Obrazac: IAPV/V-9

Kontrolni list za proveru glasačke kutije za glasanje za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine po većinskom izbornom sistemu;

- Obrazac: IAPV/V-10

Glasački listić za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine po većinskom sistemu;

- Obrazac: IAPV/V-11

Zapisnik o predaji i prijemu izbornog materijala za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine između Pokrajinske izborne komisije i izborne komisije izborne jedinice;

- Obrazac: IAPV/V-12

Zapisnik o predaji i prijemu izbornog materijala za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine između izborne komisije izborne jedinice i biračkog odbora;

- Obrazac: IAPV/V-13

Zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine po većinskom izbornom sistemu, na izborima održanim 06. maja 2012. godine;

- Obrazac: IAPV/V-14

Zapisnik o predaji i prijemu izbornog materijala za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine između biračkog odbora i izborne komisije izborne jedinice;

- Obrazac:IAPV/V-15

Zapisnik o radu izborne komisije izborne jedinice na utvrđivanju rezultata glasanja za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine, po većinskom izbornom sistemu na izborima održanim 06. maja 2012. godine;

- Obrazac: IAPV/V-16

Uverenje o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine;

- Obrazac: IAPV/V-17

Potvrda o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta;

- Obrazac: IAPV/V-18

Ovlašćenje za podnošenje izjave o korišćenju sredstava iz javnih prihoda;

- Obrazac: IAPV/V-19

Izjava (o korišćenju sredstava iz javnih izvora).

2. Sastavni deo ovog Uputstva su obrasci: IAPV/P-1; IAPV/ P-2; IAPV/P-3; IAPV/P-4; IAPV/P-5; IAPV/P-6; IAPV/P-7; IAPV/P-26; IAPV/P-27; IAPV/V-1; IAPV/V-2; IAPV/V-3; IAPV/V-4; IAPV/V-5; IAPV/V-18 i IAPV/V-19.

XVIII ZAVRŠNE ODREDBE

1. Donošenjem ovog Uputstva prestaje da važi Uputstvo o sprovođenju izbora za poslanike u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", br. 6, 8 i 10/2008).

2. Ovo Uputstvo objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

Napomene

Obrasci za sprovođenje izbora po proporcionalnom izbornom sistemu i obrasci za sprovođenje izbora po većinskom izbornom sistemu, koji su sastavni delovi ovog uputstva, objavljeni su u "Sl. listu AP Vojvodine", br. 7/2012, str. 518-530 i str. 536-545.