UREDBA KOMISIJE (EU) O SPROVOĐENJU BR. 105/2012
OD 7. FEBRUARA 2012. GODINE U VEZI SA SVRSTAVANJEM ODREĐENIH ROBA PREMA KOMBINOVANOJ NOMENKLATURI

("Sl. glasnik RS", br. 24/2012)

KOMISIJA EVROPSKE UNIJE,

Imajući u vidu Ugovor o osnivanju Evropske zajednice,

Imajući u vidu Uredbu Saveta (EEZ) broj 2658/87 od 23. jula 1987. godine o tarifskoj i statističkoj nomenklaturi i Zajedničkoj carinskoj tarifi1, a posebno njen član 9(1)(a),

______________
1 OJ L 256, 7.9.1987, str. 1.

S obzirom na to:

(1) da je, da bi se osigurala dosledna primena Kombinovane nomenklature date u prilogu Uredbe (EEZ) broj 2658/87, neophodno usvojiti mere u vezi sa svrstavanjem roba navedenih u Aneksu uz ovu uredbu;

(2) da su Uredbom (EEZ) broj 2658/87 određena osnovna pravila za tumačenje Kombinovane nomenklature. Ova pravila se takođe primenjuju na bilo koju drugu nomenklaturu koja se u potpunosti ili delimično zasniva na njoj, ili kojoj su dodate bilo koje potpodele i koja je ustanovljena posebnim propisima Unije, sa ciljem primene tarifskih i drugih mera vezanih za trgovinu robom;

(3) da se shodno tim osnovnim pravilima, roba opisana u koloni 1 tabele date u Aneksu svrstava u CN oznaku navedenu u koloni 2, prema razlozima datim u koloni 3 tabele;

(4) da su mere predviđene ovom Uredbom u skladu sa mišljenjem Odbora za Carinski zakon.

USVOJILA JE OVU UREDBU:

Član 1

Roba opisana u koloni 1 tabele date u Aneksu svrstava se u okviru Kombinovane nomenklature u CN oznaku navedenu u koloni 2 te tabele.

Član 2

Ova uredba stupa na snagu 20. dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Evropske unije".

Ova uredba u potpunosti je obavezujuća i direktno primenljiva u svim državama članicama.

U Briselu, 7. februara 2012. godine

Za Komisiju
U ime predsednika
Algirdas Šemeta
član Komisije

ANEKS

Opis robe

Svrstavanje
(CN oznaka)

Razlozi

(1)

(2)

(3)

Multifunkcionalna mašina, dimenzija približno 62 x 76 x 98 cm i mase približno 153 kg, sastoji se od skenera i mašine za elektrostatičku štampu.
Ima kasetu kapaciteta 150 stranica za automatsko povlačenje originala za kopiranje dvostranih stranica, dve kasete za povlačenje papira, upravljački panel za korisnika, RAM memoriju od 2,5 GB i ugrađeni hard disk od 80 GB. Poseduje Ethernet, WLAN i USB interfejse.
Mašina može da izvršava sledeće funkcije:
- skeniranje,
- štampanje i
- digitalno kopiranje.
Takođe, mašina može da šalje skenirane dokumente preko interneta (tzv. "e-mail/ internet fax").
Mašina može da reprodukuje do 51 stranicu formata A4 u minuti. Takođe, može da smanji ili uveća slike koje skenira (opcija zumiranja 25-400%). Brzina skeniranja je 70 slika u minuti.
Rezolucija štampanja je 1200 x 1200 dpi samo za tekst i 600 x 600 dpi za slike. Rezolucija kopiranja je 600 x 600 dpi.
Mašina radi, bilo nezavisno kao kopir mašina, tako što skenira original i kopije štampa putem mašine za elektrostatičko štampanje, bilo kada je povezana u mrežu ili sa mašinom za automatsku obradu podataka, kao štampač, skener ili za slanje faksova preko Interneta.

8443 31 80

Osnovnim pravilima 1 i 6 za primenjivanje Kombinovane nomenklature i naimenovanjima uz CN oznake 8443, 8443 31 i 8443 31 80.
Imajući u vidu njene karakteristike, nijedna funkcija mašine ne može se smatrati glavnom i zato se isključuje svrstavanje u tarifni podbroj 8443 31 20. Brzina reprodukcije, brzina skeniranja, postojanje kasete za automatsko povlačenje originala, broj kaseta za papir, upravljački panel i funkcije zumiranja nisu dovoljni da se digitalno kopiranje smatra glavnom funkcijom.
U stvari, brzina reprodukcije kopiranja i štampanja je ista i zavisi od mašine za štampanje, koja se koristi za obe funkcije. Kasete za povlačenje papira se takođe koriste i za štampanje i za kopiranje. Brzina skeniranja se odnosi i na skeniranje i na kopiranje. Kaseta za automatsko povlačenje originala i upravljački panel jednako se koriste za kopiranje, skeniranje i slanje faksova preko Interneta. Postojanje funkcije zumiranja, koja se posebno odnosi na kopiranje, nije dovoljna da se kopiranje smatra glavnom funkcijom.
Svrstavanje je određeno Štaviše, mogućnost mašine da se povezuje za mašinom za automatsku obradu podataka (AOP), ili u mrežu, je važna karakteristika pošto omogućava štampanje i skeniranje dokumenata sa/na AOP mašinu i za njihovo slanje preko Interneta.
Prema tome, mašina se svrstava u CN oznaku 8443 31 80 kao ostale mašine koje vrše dve ili više funkcija štampanja, kopiranja ili telefaks prenosa koje nemaju digitalno kopiranje kao glavnu funkciju.