POSLOVNIK
O RADU IZBORNE KOMISIJE ZA SPROVOĐENJE IZBORA ZA ODBORNIKE

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 7/2012)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Poslovnikom uređuju se pitanja organizacije, načina rada i odlučivanja Izborne komisije za sprovođenje izbora za odbornike u Skupštini grada Vranja i Gradskoj opštini Vranjska Banja (u daljem tekstu: Izborna komisija), kao i druga pitanja od značaja za rad Izborne komisije.

Član 2

Sedište Izborne komisije je u Vranju, u zgradi Pčinjskog upravnog okruga, (sala za sastanke), ulica Matije Gupca broj 2.

Član 3

Izborna komisija ima pečat i štambilj.

Sadržina i izgled pečata i štambilja utvrđeni su Zakonom.

Tekst pečata i štambilja ispisan je ćiriličnim pismom.

II SASTAV KOMISIJE

Član 4

Izbornu komisiju čine članovi u stalnom i proširenom sastavu.

Član 5

Izbornu komisiju u stalnom sastavu čine predsednik i šest članova koje imenuje Skupština grada, a u proširenom sastavu i po jedan opunomoćeni predstavnik podnosilaca proglašene izborne liste, u skladu sa Zakonom.

Član 6

Izborna komisija ima sekretara, koga imenuje Skupština grada.

Sekretar učestvuje u radu Izborne komisije, bez prava odlučivanja.

Član 7

Predsednik, članovi i sekretar Izborne komisije imaju zamenike.

Predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara su diplomirani pravnici.

Zamenici iz stava 1. ovog člana imaju ista prava i odgovornosti kao i predsednik i članovi koje zamenjuju.

Član 8

Izborna komisija danom proglašenja izborne liste istovremeno rešenjem utvrđuje koji podnosilac izborne liste ispunjava uslove za određivanje svojih predstavnika u prošireni sastav Izborne komisije.

Rešenje o ispunjenju ili neispunjenju uslova za određivanje opunomoćenog predstavnika podnosilaca izborne liste u prošireni sastav, Izborna komisija dostavlja podnosiocu izborne liste u roku od 24 časa od donošenja tog rešenja.

Izborna komisija utvrđuje prošireni sastav u roku od 24 časa od prijema obaveštenja o licima koja ulaze u prošireni sastav.

Ako podnosilac izborne liste ne odredi opunomoćenog predstavnika u Izbornoj komisiji najkasnije pet dana pre dana određenog za održavanje izbora, Izborna komisija nastavlja da radi i punovažno odlučuje bez predstavnika podnosioca izborne liste.

Član 9

Sastav Izborne komisije objavljuje se u "Službenom glasniku grada Vranja".

III NADLEŽNOST KOMISIJE

Član 10

Izborna komisija u okviru nadležnosti utvrđene Zakonom o lokalnim izborima, Zakonom o izboru narodnih poslanika kao i uputstvima i drugim aktima Republičke izborne komisije koji se odnose na sprovođenje izbora za narodne poslanike:

1. stara se o zakonitosti sprovođenja izbora odbornika u Skupštini grada Vranja i Gradskoj opštini Vranjska Banja;

2. određuje biračka mesta, pri čemu naročito vodi računa o ravnomernoj raspoređenosti birača na biračkim mestima i o dostupnosti biračkog mesta biračima;

3. određuje biračke odbore i imenuje njihove članove;

4. daje uputstva biračkim odborima u pogledu sprovođenje postupka izbora odbornika;

5. propisuje obrasce i organizuje tehničke pripreme za sprovođenje izbore za odbornike;

6. utvrđuje da li su izborne liste sačinjene i podnete u skladu sa propisima u izboru odbornika;

7. proglašava izborne liste;

8. utvrđuje oblik i izgled glasačkih listića, broj glasačkih listića za biračka mesta i zapisnički ih predaje biračkim odborima;

9. utvrđuje i objavljuje ukupne rezultate izbora odbornika;

10. podnosi izveštaj Skupštini o sprovedenim izborima za odbornike;

11. dostavlja ministarstvu nadležnom za poslove lokalne samouprave i republičkom organu nadležnom za poslove statistike podatke o sprovođenju i rezultatima izbora za odbornike, neposredno po završetku izbora; i

12. obavlja i druge poslove određene propisima o izboru odbornika, uputstvima i drugim aktima Republičke izborne komisije koji se odnose na sprovođenje izbora za narodne poslanike.

IV NAČIN RADA

Član 11

Izborna komisija radi u stalnom i proširenom sastavu.

Izborna komisija radi u proširenom sastavu od dana utvrđivanja tog sastava do završetka izbora.

Član 12

Izborna komisija je samostalna u svom radu i radi na osnovu zakona i propisa donetih u skladu sa zakonom.

Rad Izborne komisije je javan.

Član 13

Izborna komisija radi u sednicama.

Sednicu Izborne komisije saziva predsednik Komisije, na svoju inicijativu ili, u zahtevanom roku, kad to predloži najmanje jedna trećina članova Izborna komisije, u skladu sa zakonom.

U radu Izborne komisije učestvuju predsednik, članovi i sekretar Izborne komisije, odnosno zamenici u slučaju njihove odsutnosti, ukoliko predsednik Izborne komisije ili Izborna komisija drugačije ne odluči.

Član može po svakoj tački dnevnog reda da govori najviše dva puta po tri minuta. Ukoliko sednici prisustvuje član i zamenik člana, pravo da učestvuje u diskusiji ima samo jedan.

Član 14

Sednice Izborne komisije sazivaju se telefonskim putem ili na drugi odgovarajući način.

Član 15

Izborna komisija radi i punovažno odlučuje ako na sednici prisustvuje većina njenih članova, odnosno njihovih zamenika.

Izborna komisija odlučuje većinom glasova članova u stalnom, odnosno proširenom sastavu.

Član 16

Radi proučavanja pojedinih pitanja iz svog delokruga, izrade izveštaja i određenih dokumenata, kao i obavljanja pojedinih izbornih radnji, Izborna komisija može formirati radnu grupu iz reda svojih članova, kojoj pomoć mogu pružati stručni radnici.

Izborna komisija može, po potrebi, zadužiti pojedine svoje članove da prouče pitanja koja se javljaju u sprovođenju izbornog postupka, u neposrednoj saradnji sa članovima izbornih organa i drugim učesnicima u postupku, kao i uvidom u odgovarajuće dokumente, te da na bazi toga upoznaju Izbornu komisiju sa utvrđenim stanjem i predlože joj odgovarajuća rešenja.

Član 17

Izborna komisija može angažovati zaposlene u Gradskoj upravi, za određene poslove neophodne za rad Izborne komisije.

Angažovanje zaposlenih u Gradskoj upravi u smislu člana 1. ovog člana vrši se posebnim aktom Izborne komisije.

Član 18

Izborna komisija obezbeđuje javnost rada prisustvom akreditovanih predstavnika medija, davanjem saopštenja i održavanjem konferencija za medije.

Saopštenje za javnost daje predsednik Izborne komisije, odnosno zamenik predsednika Izborne komisije, po ovlašćenju predsednika Izborne komisije.

Konferenciju za medije može održati predsednik Izborne komisije ili član Izborne komisije, po ovlašćenju predsednika Izborne komisije.

Član 19

Sednici Izborne komisije mogu prisustvovati domaći i strani posmatrači, u skladu sa zakonom.

V POSTUPANJE PO PRIGOVORIMA

Član 20

Birač, kandidat za odbornika ili predlagač kandidata ima pravo da podnese prigovor Izbornoj komisiji zbog nepravilnosti u postupku kandidovanja, sprovođenja, utvrđivanja i objavljivanja rezultata izbora.

Prigovor se podnosi u roku od 24 časa od dana kada je doneta odluka, odnosno izvršena radnja ili učinjen propust.

Član 21

O prigovorima koji su upućeni Izbornoj komisiji, sekretar Izborne komisije, u saradnji sa predsednikom Komisije pripremiće za potrebe Izborne komisije, najdocnije u roku od 24 časa, stručno mišljenje o načinu rešavanja prigovora i na osnovu tog mišljenja sačiniće nacrt rešenja ili drugog akta.

Stručno mišljenje iz stava 1. ovog člana obuhvata sadržinu prigovora, činjenično stanje, izlaganje zakonskih odredbi na osnovu kojih se prigovor rešava i predlog kako ga treba rešiti.

Izborna komisija doneće rešenje u roku od 48 časova od prijema prigovora i dostaviti ga podnosiocu prigovora.

Član 22

Protiv rešenja Izborne komisije donetom po prigovoru može se izjaviti žalba Upravnom sudu u Beogradu - Odeljenje u Nišu u roku od 24 časa od dostavljanja rešenja.

Izborna komisija je dužna da Upravnom sudu dostavi odmah, a najkasnije u roku od 12 časa od časa prijema žalbe, sve potrebne podatke i spise za odlučivanje.

Član 23

U postupku po prigovorima, u pitanjima koja nisu izričito uređena Zakonom o lokalnim izborima i propisima o izboru narodnih poslanika, Izborna komisija shodno primenjuje odredbe Zakona o opštem upravnom postupku.

VI OBEZBEĐENJE USLOVA ZA RAD KOMISIJE

Član 24

Sredstva za sprovođenje izbora i finansiranje izborne aktivnosti za izbor odbornika u Skupštini grada Vranja i Gradske opštine Vranjska Banja obezbeđuju se u budžetu grada Vranja.

Naredbodavac za isplatu sredstava je predsednik Izborne komisije.

Član 25

Predsednik, članovi i sekretar Izborne komisije, kao i njihovi zamenici, imaju pravo na naknadu za rad u Izbornoj komisiji.

Visina naknade određuje se posebnim aktom Izborne komisije.

Član 26

Izborna komisija posebnim aktom određuje naknadu predsednicima i članovima biračkih odbora, odnosno njihovim zamenicima.

Član 27

Izborna komisija posebnim aktom određuje naknadu angažovanim licima - zaposlenima u Gradskoj upravi za obavljanje poslova za potrebe Izborne komisije.

VII DOKUMENTACIJA O RADU IZBORNE KOMISIJE

Član 28

Na sednici Izborne komisije vodi se zapisnik o radu Izborne komisije.

Zapisnik sadrži glavne podatke o radu na sednici, naročito o predlozima o kojima se raspravlja, sa imenima učesnika o raspravi, o odlukama, zaključcima i drugim aktima koji se na sednici donose, kao i o rezultatu glasanja po pojedinim pitanjima.

O vođenju i čuvanju zapisnika stara se sekretar Izborne komisije.

Zapisnik potpisuju predsednik i sekretar Izborne komisije.

Zapisnik se čuva trajno.

Član 29

Izborna komisija obezbeđuje čuvanje izbornih akata i izveštaj o rezultatima izbora sa izbornim materijalima i rukovanje tim materijalima, u skladu sa zakonom.

Izborna komisija vodi delovodni protokol, sređuje i čuva dokumentaciju (arhivska građa Izborne komisije), sa kojom se postupa u skladu sa zakonom.

VIII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 30

Na pitanja koja nisu regulisana ovim Poslovnikom neposredno se primenjuju odredbe zakona, kao i uputstva i druga akta Republičke izborne komisije koja se odnose na sprovođenje izbora za narodne poslanike.

Član 31

Poslovnik stupa na snagu danom donošenja.

Član 32

Poslovnik objaviti u "Službenom glasniku grada Vranja".