PRAVILNIK

O SPROVOĐENJU ISPITA, ORGANIZACIJI SEMINARA UNAPREĐENJA ZNANJA I VOĐENJU REGISTRA IZDATIH DOZVOLA (LICENCI) ZA PREDAVAČA TEORIJSKE OBUKE

("Sl. glasnik RS", br. 25/2012)

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuju uslovi koje moraju ispunjavati lica koja izvode sadržaje na pripremnoj nastavi za polaganje stručnog ispita, kriterijumi koje mora da zadovolji ispitna komisija za polaganje stručnog ispita za predavača teorijske obuke i ispitna komisija za polaganje ispita provere znanja za obnavljanje dozvole (licence) za predavača teorijske obuke i evidencije o stručnom ispitu, obaveznom seminaru unapređenja znanja, polaganju ispita provere znanja i izdavanju dozvola (licenci) za predavače teorijske obuke.

Član 2

Kandidat za predavača teorijske obuke uz odgovarajuću prijavu za pohađanje pripremne nastave prilaže:

1) dokaz da su ispunjeni uslovi u pogledu stručne spreme propisane članom 221. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima (u daljem tekstu: Zakon):

(1) overena fotokopija diplome ili uverenja o završenoj najmanje višoj stručnoj spremi saobraćajne struke - smer drumski saobraćaj ili

(2) overena fotokopija diplome ili uverenja o završenoj visokoj stručnoj spremi druge struke i dokaz o stečenom radnom iskustvu u oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima u trajanju od najmanje pet godina,

2) fotokopiju lične karte,

3) fotokopiju vozačke dozvole,

4) dve identične fotografije u boji, dimenzija 30x25mm, koje nisu starije od šest meseci i

5) dokaz o uplati troškova za pohađanje pripremne nastave, po važećoj tarifi.

Član 3

Pripremnu nastavu može izvoditi stručno lice koje ima:

1) najmanje visoku stručnu spremu saobraćajne struke - smer drumski saobraćaj ili najmanje visoku stručnu spremu druge struke čijim je studijskim programom obuhvaćena bar jedna oblast propisana članom 222. stav 1. Zakona;

2) najmanje pet godina radnog iskustva u oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima, odnosno iz oblasti koju predaje;

3) najmanje deset godina vozačku dozvolu za vozila B kategorije i

4) sertifikat o posebnoj osposobljenosti za edukaciju predavača teorijske obuke kandidata za vozača koji izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja (u daljem tekstu: Agencija).

Član 4

Direktor Agencije rešenjem formira ispitnu komisiju za polaganje stručnog ispita, odnosno ispitnu komisiju za polaganje ispita provere znanja za obnavljanje dozvole (licence).

Predsednik i članovi ispitne komisije za polaganje stručnog ispita, odnosno ispitne komisije za polaganje ispita provere znanja za obnavljanje dozvole (licence) moraju ispunjavati uslove propisane članom 3. ovog pravilnika kao i da u poslednje četiri godine nisu pravnosnažno osuđivani za krivična dela: teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, iz grupe dela života i tela, protiv službene dužnosti kao i da se protiv njih ne vodi istraga za ova krivična dela, odnosno nije podignuta optužnica za ova krivična dela.

Predsednik komisije rukovodi i odgovara za rad i rezultate rada ispitne komisije.

Član 5

Direktor Agencije određuje rukovodioca obaveznog seminara unapređenja znanja za predavača teorijske obuke, koji je dužan da mu u roku od sedam dana podnese izveštaj o sprovedenom seminaru.

Izveštaj o sprovedenom obaveznom seminaru unapređenja znanja za predavača teorijske obuke sadrži najmanje sledeće podatke: datum, mesto i vreme održavanja seminara, naziv i šifra seminara, tematske oblasti obuhvaćene seminarom, ime i prezime izvođača nastave na seminaru, ime i prezime i broj dozvole (licence) prisutnih predavača teorijske obuke, ime i prezime i broj dozvole (licence) predavača teorijske obuke koji su izlagali seminarski rad sa nazivom teme i napomenu.

Član 6

Predavač teorijske obuke uz odgovarajuću prijavu za polaganje ispita provere znanja za obnavljanje dozvole (licence) za predavača teorijske obuke, prilaže:

1) evidencionu knjižicu predavača teorijske obuke i

2) dokaz o uplati troškova za polaganje ispita provere znanja, po važećoj tarifi.

Član 7

Predavač teorijske obuke uz Zahtev za obnavljanje dozvole (licence) za predavača teorijske obuke koji je odštampan na obrascu uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Obrazac 1.), prilaže:

1) evidencionu knjižicu predavača teorijske obuke,

2) dve identične fotografije u boji, dimenzija 30x25mm, koje nisu starije od šest meseci i

3) dokaz o uplati troškova za obnavljanje dozvole (licence) za predavača teorijske obuke, po važećoj tarifi.

Član 8

Zamena dozvole (licence) za predavača teorijske obuke vrši se u slučaju pogrešno upisanih podataka u dozvolu (licencu), izgubljene, ukradene, oštećene ili uništene dozvole (licence).

Predavač teorijske obuke uz Zahtev za zamenu dozvole (licence) za predavača teorijske obuke koji je odštampan na obrascu uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Obrazac 1.), prilaže:

1) evidencionu knjižicu predavača teorijske obuke,

2) izjavu o razlozima i okolnostima zbog kojih se traži zamena dozvole (licence) za predavača teorijske obuke, potpisana od strane podnosioca zahteva i

3) dokaz o uplati troškova za zamenu dozvole (licence) za predavača teorijske obuke, po važećoj tarifi.

U obrascu zamenjene dozvole (licence) za predavača teorijske obuke prepisuje se datum izdavanja i rok važenja iz prethodno izdate dozvole (licence).

Zamenom dozvole (licence) za predavača teorijske obuke, prethodno izdata dozvola (licenca) smatraće se nevažećom i ne može se koristiti.

Član 9

Dnevnik sa prozivnikom pripremne nastave za kandidata za predavača teorijske obuke (Prilog 1a. i 1b.) je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Podaci o polaganju stručnog ispita i ispita provere znanja za predavača teorijske obuke vode se u Registru o polaganju stručnog ispita za predavača teorijske obuke i Registru o polaganju ispita provere znanja za obnavljanje dozvole (licence) za predavača teorijske obuke.

Registar o polaganju stručnog ispita za predavača teorijske obuke sadrži najmanje: redni broj, ime (ime jednog roditelja) prezime i JMBG kandidata za predavača teorijske obuke, datum i mesto rođenja kandidata za predavača teorijske obuke, adresa stanovanja kandidata za predavača teorijske obuke, datum i mesto okončanja pripremne nastave, datum i mesto polaganja stručnog ispita, rezultate na testu po oblastima (%), konačnu ocenu na stručnom ispitu, datum izdavanja uverenja, potpis predavača teorijske obuke i rubriku za napomenu.

Registar o polaganju ispita provere znanja za predavača teorijske obuke sadrži najmanje: redni broj, ime (ime jednog roditelja) prezime i JMBG predavača teorijske obuke, datum i mesto rođenja predavača teorijske obuke, broj dozvole (licence) za predavača teorijske obuke, broj evidencione knjižice predavača teorijske obuke, datum i mesto polaganja ispita provere znanja, rezultate na testu po oblastima (%), konačnu ocenu na ispitu provere znanja i rubriku za napomenu.

Podaci o izdavanju, obnavljanju i zameni dozvole (licence) za predavača teorijske obuke vode se u Registru izdatih dozvola (licenci) za predavača teorijske obuke, koji sadrži najmanje: redni broj, JMBG predavača teorijske obuke, ime (ime jednog roditelja) prezime i prebivalište predavača teorijske obuke, podatke o prvom izdavanju dozvole (licence) za predavača teorijske obuke (period i mesto pohađanja pripremne nastave, datum i mesto polaganja stručnog ispita, broj uverenja o položenom stručnom ispitu, broj/serijski broj dozvole (licence) za predavača teorijske obuke, datum izdavanja dozvole (licence) za predavača teorijske obuke, broj/serijski broj evidencione knjižice predavača teorijske obuke, datum izdavanja evidencione knjižice predavača teorijske obuke), podatke o obnavljanju dozvole (licence) za predavača teorijske obuke (redni broj, redni broj iz registra ispita provere znanja, datum obnavljanja, serijski broj dozvole (licence), serijski broj evidencione knjižice), podatke o zameni dozvole (licence) za predavača teorijske obuke (redni broj, razlog zamene, datum zamene, serijski broj dozvole (licence), serijski broj evidencione knjižice) i rubriku za napomenu.

Dnevnik sa prozivnikom čuva se najmanje deset godina.

Registri se čuvaju trajno.

Član 10

Direktor Agencije dostavlja Upravnom odboru Agencije predlog odluke o organizovanju posebnih seminara, načinu sertifikacije stručnih lica koja će se posebno osposobiti za permanentnu edukaciju predavača teorijske obuke i načinu njihovog stručnog usavršavanja.

Stručnim licima iz prethodnog stava izdaju se odgovarajući sertifikati i obezbeđuje permanentno unapređenje znanja, u rokovima i po potrebi, saglasno ciljevima, smernicama i zadacima iz čl. 11. i 12. Zakona.

O izdatim sertifikatima vodi se odgovarajuća evidencija.

Član 11

Pravno lice koje se angažuje u skladu sa članom 9. Zakona mora biti materijalno i stručno osposobljeno da organizuje i izvršava pojedine poslove, kao i da poseduje kadrovske, prostorne, organizacione, materijalno - tehničke i druge uslove za kvalitetno obavljanje tih poslova.

Bliži uslovi koje mora ispuniti pravno lice iz prethodnog stava određuju se u tekstu javnog poziva.

Sa pravnim licem iz stava 1. ovog člana potpisuje se ugovor o angažovanju.

Član 12

U skladu sa odredbama člana 9. stav 2. tač. 1. i 2. i člana 15. Zakona, na osnovu saradnje sa reprezentativnim udruženjima pravnih lica iz člana 207. stav 1. Zakona i udruženjima predavača teorijske obuke mogu se donositi posebna (stručna, razvojna, regulatorna, upravna i dr.) akta kojima će se odrediti kriterijumi (merila) za ocenu kvaliteta rada predavača teorijske obuke, kodeks profesionalnog ponašanja predavača teorijske obuke i drugo.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac 1.

REPUBLIKA SRBIJA
AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA
Beograd
Bulevar Mihajla Pupina 2

ZAHTEV

1. za obnavljanje dozvole (licence) za predavača teorijske obuke

2. za zamenu dozvole (licence) za predavača teorijske obuke

LIČNI PODACI

Ime, ime jednog roditelja, prezime:

JMBG:

Datum rođenja:

Mesto rođenja, država:

 

PODACI O PREBIVALIŠTU

Mesto:

Ulica i kućni broj:

Poštanski broj:

Telefon/Mob:

E-mail:

 

PODACI O OBRAZOVANJU I POLOŽENOM STRUČNOM ISPITU

Podaci o stručnoj spremi:

Broj uverenja o položenom stručnom ispitu:

Datum i mesto polaganja stručnog ispita:

 

PODACI O IZDATOJ DOZVOLI (LICENCI) I EVIDENCIONOJ KNJIŽICI

Datum izdavanja dozvole (licence):

Broj izdate dozvole (licence):

Datum izdavanja evidencione knjižice:

Broj evidencione knjižice:

NAPOMENA: Obavezno pročitati uputstvo za popunjavanje zahteva na poleđini ovog obrasca,

U _______________, dana _____/_____/__________. godine

Zahtev primio

 

Potpis podnosioca zahteva

 

 

 

 

 

 

 

UPUTSTVO ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA

Obrazac popuniti čitko štampanim slovima.

Zaokružiti redni broj ispred naziva zahteva koji predavač teorijske obuke podnosi.

Za obnavljanje dozvole (licence) za predavača teorijske obuke, uz popunjeni obrazac zahteva potrebno je priložiti:

1) evidencionu knjižicu predavača teorijske obuke,

2) dve identične fotografije u boji, dimenzija 30x25mm, koje nisu starije od šest meseci i

3) dokaz o uplati troškova za obnavljanje dozvole (licence) za predavača teorijske obuke, po važećoj tarifi.

Za zamenu dozvole (licence) za predavača teorijske obuke, uz popunjeni obrazac zahteva potrebno je priložiti:

1) evidencionu knjižicu predavača teorijske obuke,

2) izjavu o razlozima i okolnostima zbog kojih se traži zamena dozvole (licence) za predavača teorijske obuke, potpisana od strane podnosioca zahteva i

3) dokaz o uplati troškova za zamenu dozvole (licence) za predavača teorijske obuke, po važećoj tarifi.

 

Prilog 1a. Dnevnik pripremne nastave za kandidata za predavača teorijske obuke

 

Redni broj

 

, održane pripremne nastave za kandidata u

 

, dana _____/_____/__________. godine

 

 

(mesto)

 

 

R. br. časa

Vreme održavanja časa

Nastavna oblast/celina/jedinica

Potpis predavača

Napomena

1.

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

Prilog 1b. Prozivnik pripremne nastave za kandidata za predavača teorijske obuke

 

Redni broj

            

, održane pripremne nastave za kandidata u

               

, od _____/_____/__________. do _____/_____/__________. godine

 

 

(mesto)

 

 

R. br.

Ime i prezime kandidata, JMBG

Redni broj iz registra stručnog ispita

Datum održane pripremne nastave

Napomena

I

II

III

IV

V

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I - Saobraćajna etika

II - Bezbednost drumskog saobraćaja

III - Propisi o bezbednosti saobraćaja, obuci vozača i polaganju vozačkih ispita

IV - Teorija izvođenja radnji vozilom u saobraćaju na putu

V - Metodika izvođenja teorijske obuke