POSLOVNIK
O RADU GRADSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 4/2012)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Poslovnikom utvrđuje se:

- način pripremanja sednica Gradskog štaba za vanredne situacije za područje grada Pančeva (u daljem tekstu: Gradski štab)

- utvrđivanje dnevnog reda

- zakazivanje i vođenje sednica

- način raspravljanja i odlučivanja o donošenju naredbi, zaključaka i preporuka

- i druga pitanja od značaja za rad Gradskog štaba.

Član 2

Gradski štab radi u redovnim i vanrednim sednicama.

Redovne sednice Gradskog štaba održavaju se po potrebi, a najmanje jednom u tri meseca u toku godine.

Sednice Gradskog štaba mogu se održavati i vanredno, po nalogu komandanta Gradskog štaba, a prema hitnosti rešavanja pitanja iz nadležnosti Gradskog štaba.

Vanredna sednica Gradskog štaba može se zakazati i na zahtev Republičkog štaba za vanredne situacije, Pokrajinskog štaba za vanredne situacije i Okružnog štaba za vanredne situacije.

Član 3

Gradski štab podnosi Skupštini grada Pančeva na usvajanje Predlog godišnjeg plana rada i godišnji izveštaj o radu.

Član 4

Stručne i administrativno tehničke poslove potrebne za rad Gradskog štaba pripremaju nadležne organizacione jedinice Gradske uprave grada Pančeva, u saradnji sa predstavnikom područne organizacione jedinice MUP RS - nadležne za vanredne situacije, odnosno sa predstavnikom Odeljenja za vanredne situacije Pančevo.

Član 5

Sednice Gradskog štaba održavaju se u zgradi Gradske uprave grada Pančeva, a mogu se održati i na drugim lokacijama na teritoriji grada Pančeva, po odluci komandanta Gradskog štaba.

PRIPREMANJE I SAZIVANJE SEDNICA GRADSKOG ŠTABA

Član 6

Sednice Gradskog štaba saziva komandant, zamenik komandanta ili načelnik Gradskog štaba, po ovlašćenju komandanta Gradskog štaba.

Sednicama predsedava komandant Gradskog štaba.

U slučaju sprečenosti komandanta Gradskog štaba, sednice Gradskog štaba saziva i istim predsedava zamenik komandanta u saradnji sa načelnikom Gradskog štaba.

Član 7

Sednice Gradskog štaba saziva komandant Gradskog štaba po svojoj inicijativi ili na zahtev jedne trećine članova Gradskog štaba, kao i na predlog jednog ili više stručno-operativnih timova.

Komandant Gradskog štaba sednice saziva i po nalogu Republičkog štaba za vanredne situacije, Pokrajinskog štaba za vanredne situacije ili Okružnog štaba za vanredne situacije Južnobanatskog okruga.

Član 8

Sednice Gradskog štaba sazivaju se pismenim putem, a u izuzetnim slučajevima i usmeno, telefonskim putem.

Kada se sednica Gradskog štaba saziva pismenim putem u pozivu su označeni predlog dnevnog reda, dan čas i mesto održavanja sednice.

Poziv za sednicu dostavlja se članovima Gradskog štaba najkasnije pet dana pre održavanja sednice, a u izuzetno hitnim slučajevima ovaj rok može biti i kraći.

Uz poziv za sednicu Gradskog štaba dostavlja se i materijal koji je predviđen za razmatranje po predloženom dnevnom redu, kao i zapisnik sa prethodne sednice.

U izuzetno hitnim slučajevima sednica Gradskog štaba se može sazvati i bez dostavljanja materijala.

Član 9

Predlog dnevnog reda za sednicu Gradskog štaba utvrđuju komandant, zamenik komandanta i načelnik Gradskog štaba uz eventualno konsultovanje sa Okružnim štabom za vanredne situacije, Pokrajinskim štabom za vanredne situacije i nadležnim organima MUP-a - Sektorom za vanredne situacije - Odeljenjem za vanredne situacije u Pančevu, u zavisnosti od prirode posla koji bi bio predmet razmatranja.

Član 10

Članovi Gradskog štaba obavezni su da prisustvuju sednicama Gradskog štaba.

U slučaju sprečenosti prisustva sednici član Gradskog štaba dužan je da blagovremeno obavesti komandanta, zamenika komandanta ili načelnika Gradskog štaba.

Član 11

Sednicama Gradskog štaba, pored članova mogu prisustvovati i predstavnici drugih privrednih društava, ukoliko se smatra da bi njihovo prisustvo doprinelo rešavanju određenih pitanja koje razmatra Gradski štab.

RAD NA SEDNICAMA GRADSKOG ŠTABA

Član 12

Komandant Gradskog štaba otvara sednicu, rukovodi radom i zaključuje sednicu.

U slučaju odsutnosti komandanta, zamenjuje ga zamenik komandanta ili načelnik Gradskog štaba, po ovlašćenju komandanta Gradskog štaba.

Član 13

Sednica Gradskog štaba može se održati ukoliko joj prisustvuje većina od ukupnog broja članova Gradskog štaba.

Ukoliko se utvrdi da sednici ne prisustvuje većina potrebna za rad, predsedavajući odlaže sednicu i određuje dan i vreme kada će se sednica održati.

Gradski štab odlučuje većinom glasova prisutnih članova Gradskog štaba.

U uslovima vanrednih situacija, sednice Gradskog štaba mogu se održati i bez kvoruma, uz obavezu naknadnog informisanja članova koji nisu prisustvovali sednici.

Član 14

Dnevni red utvrđuje Gradski štab na početku sednice.

O pitanjima koja su stavljena na dnevni red vodi se rasprava u kojoj pravo učešća imaju svi članovi Gradskog štaba.

Lica pozvana na sednicu Gradskog štaba, a nisu članovi Gradskog štaba, imaju pravo da učestvuju u radu sednice Gradskog štaba, bez prava odlučivanja.

Kada komandant Gradskog štaba zaključi da je određeno pitanje dovoljno raspravljano i da se niko više ne javlja za reč, prelazi na odlučivanje.

Član 15

U izvršavanju poslova i zadataka iz svoje nadležnosti Gradski štab donosi naredbe, zaključke i preporuke.

Odluke iz prethodnog stava donose se na sednici, javnim glasanjem.

Član 16

O radu na sednici Gradskog štaba vodi se zapisnik, koji potpisuje predsedavajući.

Zapisnik sadrži sledeće podatke: datum i mesto održavanja sednice, ime predsedavajućeg na sednici, broj prisutnih i imena odsutnih članova Gradskog štaba, imena ostalih prisutnih lica, dnevni red, primedbe na zapisnik sa prethodne sednice, kratak sadržaj rasprave po svakoj tački dnevnog reda, imena lica koja su učestvovala u raspravi i po potrebi njihova izlaganja u kratkim crtama.

Svaki član Gradskog štaba ima pravo da zahteva da se njegova izjava ili izdvojeno mišljenje po pojedinim pitanjima, u celosti, unese u zapisnik.

POSTUPAK DONOŠENJA I IZVRŠAVANJA ODLUKA GRADSKOG ŠTABA

Član 17

Pravo predlaganja odluka, pored članova Gradskog štaba imaju i nadležne organizacione jedinice Gradske uprave grada Pančeva i stručno-operativni timovi Gradskog štaba.

Član 18

Odluke Gradskog štaba sprovode i izvršavaju svi subjekti, na koje se one odnose a u skladu sa nadležnostima propisanih zakonom i drugim propisima.

RAD STRUČNO-OPERATIVNIH TIMOVA GRADSKOG ŠTABA

Član 19

Stručno-operativni timovi Gradskog štaba rade na sednicama i sastancima koji se pripremaju i sazivaju po odredbama ovog Poslovnika ukoliko rešenjem Gradskog štaba o obrazovanju timova nije drugačije određeno.

Izuzetno, Gradski štab inicira održavanje sednice stručno-operativnog tima, prema potrebi realizacije zadataka.

ZAVRŠNE ODREDBE

Član 20

Poslovnik stupa na snagu danom donošenja i objaviće se u "Službenom listu grada Pančeva".