PRAVILNIK
O NAČINU ORGANIZOVANJA STRUČNE SLUŽBE ZA GAZDOVANJE LOVIŠTEM

("Sl. glasnik RS", br. 26/2012)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje način organizovanja stručne službe za gazdovanje lovištem.

Član 2

Stručnu službu za gazdovanje lovištem čine lica koja su stekla licencu za obavljanje stručnih poslova gazdovanja lovištem i koja su zaposlena kod pravnog lica koje je registrovano za obavljanje stručnih poslova u lovstvu, u skladu sa zakonom kojim se uređuje lovstvo (u daljem tekstu: stručna lica).

Kada stručnu službu za gazdovanje lovištem čine dva ili više stručnih lica, korisnik lovišta može svojim opštim aktom da odredi rukovodioca stručne službe, koji organizuje i koordinira rad stručne službe i obavlja stručne poslove u lovištu.

Član 3

Stručna služba za gazdovanje lovištem organizuje se na način da se planirani stručni poslovi gazdovanja lovištem obavljaju neprestano na celoj površini lovišta.

Član 4

U zavisnosti od ukupne površine, vrste lovišta po nameni, vrste lovišta po korišćenju prostora, tipa lovišta po nadmorskoj visini i konfiguraciji terena, gajenih lovostajem zaštićenih vrsta divljači, planiranih mera gazdovanja lovištem, kao i drugih prirodnih i ekonomskih uslova lovišta, programom razvoja lovnog područja u kome se to lovište nalazi propisuje se broj stručnih lica u lovištima, s tim da maksimalna površina po jednom stručnom licu ne može biti veća od 60.000 ha.

Član 5

Stručna služba za gazdovanje lovištem u pogledu obavljanja stručnih aktivnosti i poslova korišćenja, upravljanja, zaštite i unapređivanja populacija divljači i njihovih staništa i preduzimanja radnji za sprovođenje planskih dokumenata organizuje se na način da se obezbedi:

1) neprekidno praćenje stanja u lovištu kroz praćenje lovostajem zaštićene divljači u pogledu brojnosti, ostvarenog prirasta, polne, starosne i trofejne strukture za svaku vrstu divljači, migracije divljači, zdravstvenog stanja i kondiciju divljači kao i uslova za razmnožavanje divljači i razvoj podmlatka;

2) preduzimanje stručnih mera u pogledu:

(1) organizovanja i izvođenja lova, u skladu sa planskim dokumentom,

(2) organizovanja i izvođenja prometa odstreljene divljači i njenih delova u skladu sa propisima kojima se uređuju veterinarstvo i lovstvo,

(3) organizovanja i koordinacije rada lovočuvarske službe,

(4) uspostavljanja i održavanja optimalne brojnosti lovostajem zaštićenih vrsta divljači utvrđene u lovnoj osnovi,

(5) utvrđivanja brojnog stanja divljači u lovištu,

(6) sprovođenja planskih dokumenata,

(7) upotrebe lovačkog oružja i municije, lovačkih pasa u lovu, kao i lova sokolovima u lovištima u kojima je takav način lova predviđen lovnom osnovom,

(8) praćenja stanja lovnih i lovno-tehničkih objekata,

(9) organizovanja ocenjivanja trofeja divljači,

(10) nabavke, odnosno proizvodnje hraniva za ishranu i prihranu divljači po utvrđenim normativima,

(11) učestvovanja u sprovođenju preventivnih veterinarsko-sanitarnih mera u lovištu radi zdravstvene zaštite divljači,

(12) sprovođenja preventivnih mera zaštite divljači pri obavljanju poljoprivrednih i drugih radova u lovištu,

(13) obeležavanja, odnosno označavanja granica lovišta, terena za obuku pasa i poligona za lov divljači, kao i lovno-tehničkih objekata u lovištu,

(14) obuke lovačkih pasa u lovištu,

(15) učestvovanja u organizovanju lovačkih ispita, ispita za ocenjivanje trofeja divljači i drugim aktivnostima od značaja za edukaciju lovaca,

(16) sprovođenja naučno-istraživačkih radova u lovištu,

(17) sprečavanja štete na divljači i štete od divljači;

3) sastavljanje operativnih planova i programa za unapređenje kvalitativnog i kvantitativnog stanja divljači i njihovih staništa u lovištu, odnosno gazdovanje lovištem, zapisnika, izveštaja, analiza, evidencije, obavljanje korespondencije i slično, kao i pokretanje postupka izrade revizije planskih dokumenata za gazdovanje lovištem.

Član 6

Stručna služba za gazdovanje lovištem u pogledu funkcionalnosti, efikasnosti, uniformnosti i mobilnosti organizuje se na način da se za stručna lica obezbeđuje službeno oružje, legitimacija, uniforma, prevozno sredstvo i druga oprema.

Član 7

Službeno oružje i odgovarajuća municija stručnog lica obezbeđuje se i evidentira se u skladu sa zakonom kojim se uređuje lovstvo i zakonom kojim se uređuje oružje i municija.

Stručno lice koristi službeno oružje isključivo u lovištu u kome vrši dužnost, za potrebe sprovođenja mera gazdovanja lovištem predviđenih lovnom osnovom, a u skladu sa zakonom kojim se uređuje lovstvo i zakonom kojim se uređuje oružje i municija.

Član 8

Službeno oružje čuva se zaključano i na drugi način obezbeđeno kako ne bi došlo u posed neovlašćenih lica, u skladu sa propisima kojima se uređuje oružje i municija.

Pristup službenom oružju ima ovlašćeno lice, u skladu sa propisima kojima se uređuje oružje i municija.

Član 9

Ovlašćeno lice iz člana 8. stav 2. ovog pravilnika zadužuje, odnosno razdužuje službeno lice službenim oružjem i odgovarajućom municijom, uz obaveznu prethodnu kontrolu ispravnosti službenog oružja.

Oružje se zadužuje, odnosno razdužuje nenapunjeno, očišćeno i odvojeno od municije.

Član 10

Legitimacija stručnog lica izdaje se u vidu kartice, pravougaonog oblika, dimenzija 54x86,6mm, koja je izrađena od tvrdog kartona, sa dominantnim zelenim tonovima.

Legitimacija iz stava 1. ovog člana sadrži podatke o stručnom licu, pravnom licu i lovištu u kome stručno lice obavlja dužnost, i to: ime, prezime i jedinstveni matični broj stručnog lica, mesto za fotografiju, registarski broj legitimacije, naziv i sedište lovišta u kome stručno lice obavlja dužnost, poslovno ime i sedište pravnog lica, datum i mesto izdavanja legitimacije i pečat i potpis izdavaoca legitimacije.

Član 11

Uniforma stručnog lica je radna i svečana, tamno zelene, odnosno maslinasto zelene boje.

Radnu uniformu stručnog lica čini:

1) kapa/kačket;

2) košulja (jedna letnja i jedna zimska);

3) pantalone (jedne letnje i jedne zimske);

4) džemper;

5) rukavice;

6) kaput, jakna;

7) cipele;

8) čizme.

Svečanu službenu uniformu stručnog lica čini:

1) šešir;

2) košulja (jedna letnja i jedna zimska);

3) džemper;

4) odelo (jedno letnje i jedno zimsko);

5) kaput;

6) cipele.

Stručno lice radnu uniformu nosi za vreme vršenja službe i ne može je otuđiti.

Član 12

Radi obavljanja planiranih poslova stručne službe za gazdovanje lovištem obezbeđuje se motorno vozilo koje se koristi isključivo u lovištu.

Motornim vozilom upravljaju samo lica koja ispunjavaju uslove za upravljanje motornim vozilima u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost saobraćaja i uz ovlašćenje nadležnog organa korisnika lovišta.

Član 13

Drugu opremu stručnih lica čine fotoaparat, dvogled, lovački nož i ostala oprema, u skladu sa zakonom kojim se uređuje lovstvo.

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".