ODLUKA

O PODSTICAJNIM MERAMA ZA REVITALIZACIJU STAROG PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 20/2011 i 5/2012)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se podsticajne mere, određuju objekti u okviru Starog Pančeva na koje se ove mere mogu primeniti radi revitalizacije, propisuju uslovi, postupak i način primene istih.

Član 2

Utvrđuje se obuhvat zone za revitalizaciju Starog Pančeva na koju će se realizovati podsticajne mere, tako da prvenstveno obuhvata prostor oivičen sledećim ulicama:

- Ulicom Svetozara Miletića od reke Tamiš do Dimitrija Tucovića,

- dalje ulicom Dimitrija Tucovića koja prelazi u Petra Drapšina do ulice Vojvode Petra Bojovića,

- Ulicom Vojvode Petra Bojovića do ulice Dr Kasapinovića,

- Ulicom Dr Kasapinovića do Keja Radoja Dakića,

- Kejom Radoja Dakića do ul. Dr Žarka Fogaraša,

- Ulicom Dr Žarka Fogaraša, do ul. Dositeja Obradovića,

- ulicom Dositeja Obradovića do ulice Georgi Dimitrova pa ovom ulicom do reke Tamiš zatim obalom reke Tamiš do početne tačke.

Član 3

Objekti od posebne kulturne i istorijske vrednosti za grad Pančevo, koji su stavljeni pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu a nalaze se u obuhvatu navedenom u članu 2. ove Odluke su:

1. Prostorno kulturno-istorijska celina Starog gradskog jezgra Pančeva sa objektima koji se nalaze u obuhvatu Starog Pančeva:

- Zgrada Narodne banke ul. Štrosmajerova br. 2,

- Minoritski samostan,

- Stara tehnička škola,

2. Provijant magacin,

3. Gimnazija,

4. Objekat "Kragujevac",

5. Kuća Tanackovića (Kosovska br. 1),

6. "Kaćurina štamparija",

7. Objekat "Štuka" (Hotel "Vojvodina", ul. Mučenika br. 1),

8. Ambijent ulice Nikole Đurkovića leva i desna strana,

9. Objekat "Stara železnička stanica",

10. Kompleks "Stare Pivare",

11. "Crveni magacin",

12. Kontumac (Kuća Ive Lole Ribara br. 4),

13. Objekat "Vodotoranj" (ul. Ive Lole Ribara br. 3),

14. Zgrada u ul. Nikole Tesle br. 3,

15. Zgrada u ul. Braće Jovanovića br. 13,

16. Kuća u ul. Petra Drapšina br. 8,

17. Kuća Dude Boškovića (ul. Braće Jovanovića br. 17),

18. Objekat "Gajićeva apoteka" (ul. Svetozara Miletića br. 11),

19. Zgrada "Stare Pošte" (ul. Štrosmajerova br. 4).

Član 4

Utvrđuju se sledeće podsticajne mere:

1. umanjenje od naknade za uređenje građevinskog zemljišta,

2. oslobađanje od naknade za dobijanje uslova, saglasnosti i tehničkih informacija javnih i javno komunalnih preduzeća, čiji je osnivač grad Pančevo u postupku pribavljanja dozvola za rekonstrukciju, dogradnju, promenu namene ili druge intervencije na objektima iz ove Odluke,

3. Davanje objekata u dugoročni zakup uz mogućnost priznavanja ulaganja zakupcu i oslobađanja plaćanja zakupnine od momenta zaključenja ugovora o zakupu, a najduže na period do 20 godina, uz obavezu zakupca da u periodu oslobađanja obaveze plaćanja zakupnine, plaća porez na dodatu vrednost (PDV) na ispostavljenu fakturu.

4. postupak otuđenja objekata u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Član 5

Gradsko veće grada Pančeva, na predlog Upravnog odbora JP "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo ili drugih subjekata, utvrđuje vrstu podsticajnih mera koje se mogu primeniti na objekte koji se nalaze u obuhvatu iz člana 2. ove odluke, kao i druge objekte koji se nalaze izvan utvrđenog obuhvata, a koji imaju posebnih kulturno-istorijskih vrednosti, uz prethodno pribavljeno mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu.

Član 6

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu utvrđuje uslove, daje saglasnost na projektno-tehničku dokumentaciju, vrši konzervatorski nadzor i vrši pregled i proveru na licu mesta da li su radovi izvedeni u skladu sa projektnom dokumentacijom, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, za preduzimanje bilo kakvih radova na objektima za koje se primenjuju podsticajne mere iz člana 4. ove Odluke.

Član 7

Umanjenje ili oslobađanje od naknade za dobijanje uslova, saglasnosti, konzervatorskog nadzora i pregled i proveru na licu mesta, koje vrši Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu vršiće se na osnovu Odluke o izmenama i dopunama Pravilnika o određivanju poslova i usluga koje se obavljaju uz naknadu i način utvrđivanja te naknade.

Član 8

Objekti iz člana 3. ove Odluke, kao kulturno dobro ili dobro koje uživa prethodnu zaštitu ne sme se oštetiti, uništiti niti se bez saglasnosti nadležnog Zavoda može menjati njegov izgled, svojstvo ili namena, a u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti kulturnih dobara.

Član 9

Visina naknade za uređenje građevinskog zemljišta investitorima na rekonstrukciji, dogradnji, promeni namene ili drugim intervencijama na objektima iz ove Odluke umanjuje se u slučaju jednokratnog plaćanja iznosa za dodatnih 30% u odnosu na postojeću Odluku o merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni list grada Pančeva" br 25/10).

Član 10

Vlasnici objekata koji se nalaze u obuhvatu zone revitalizacije Starog Pančeva imaju prioritet, učestvuju sopstvenim sredstvima u finansiranju uređenja fasade u visini od 30% stvarnih troškova.

Na postupak izbora objekta na kome će se izvoditi uređenje fasade kao i na sva druga pitanja vezana za sufinansiranje radova, primenjuju se odredbe Odluke o uređenju fasada (Službeni list grada Pančeva broj 8/09).

Član 11

Zakupci poslovnog prostora, koji je u javnoj svojini, Republike Srbije a gde se kao zakupodavac u ime grada Pančeva pojavljuje Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo, imaju pravo ulaganja sopstvenih sredstava za rekonstrukciju, dogradnju, promenu namene ili druge intervencije na objektima iz ove Odluke.

Odlukom Skupštine grada odlučuje se o davanju saglasnosti zakupcima da mogu da izvedu radove iz prethodnog stava.

Uslovi pod kojima se mogu vršiti rekonstrukcija, dogradnja, promena namene, ili druge intervencije na objektima iz ove odluke, vrsta radova za koje će se priznati ulaganje zakupcu, oslobađanje plaćanja zakupnine za određeni vremenski period srazmerno visini priznatih ulaganja, od momenta zaključenja ugovora o zakupu, utvrdiće se posebnim Pravilnikom.

Skupština grada Pančeva poverava Gradskom veću grada Pančeva donošenje Pravilnika iz prethodnog stava.

Član 12

Zakupac nema pravo na sticanje susvojine, niti bilo kog drugog stvarnog prava na objektu, a po osnovu ulaganja sopstvenih sredstava kroz rekonstrukciju, dogradnju, promenu namene ili druge intervencije na objektima iz ove Odluke.

Član 13

Način, uslovi i postupak davanja u zakup objekata za koje se utvrđuju podsticajne mere radi revitalizacije istih kao i utvrđivanje visine zakupnine vršiće se u skladu sa Odlukom o poslovnom, magacinskom prostoru i garažama.

Maksimalni rok trajanja Ugovora o zakupu, gde su predmet zakupa objekti u skladu sa ovom odlukom je četrdeset godina.

Član 14

Ukoliko ni jedna od podsticajnih mera iz člana 4. ove Odluke ne bi dala očekivani efekat u smislu revitalizacije objekata, upravni odbor JP "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo može predložiti Gradskom veću grada Pančeva da se objekat otuđi u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, ukoliko objektom upravlja JP "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo.

Skupština grada Pančeva, na predlog Gradskog veća grada Pančeva donosi Odluku o otuđenju objekta, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".