ODLUKA
O JAVNOM GRADSKOM LINIJSKOM PREVOZU PUTNIKA

("Sl. list grada Pančeva", br. 16/2011 i 5/2012)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se organizacija i način obavljanja javnog gradskog linijskog prevoza putnika (u daljem tekstu: javni gradski prevoz) unutar zona na području grada Pančeva (u daljem tekstu: Grad).

Odredbe ove odluke odnose se i na prevoz stvari koje putnik nosi sa sobom.

Član 2

Javni gradski prevoz obavlja se autobusima (u daljem tekstu: vozilo) na određenim linijama po unapred utvrđenom redu vožnje, uz unapred utvrđenu tarifu i ostale uslove prevoza propisane zakonom i aktima donetim na osnovu njega.

Izuzetno od prethodnog stava ovog člana, za lica sa invaliditetom, odnosno sa posebnim potrebama u kretanju i za đake osnovnih i srednjih škola na području Grada, može se organizovati javni gradski prevoz koji se obavlja prema potrebama tih lica, odnosno đaka i ne smatra se linijskim prevozom.

Član 3

Javni gradski prevoz obavlja Javno komunalno preduzeće za prevoz putnika "Autotransport - Pančevo" Pančevo koje je osnovao Grad (u daljem tekstu: ATP) na osnovu ugovora, u skladu sa zakonom kojim se uređuju komunalne delatnosti.

Javni gradski prevoz mogu obavljati i druga privredna društva, odnosno pravna lica na osnovu ugovora o poveravanju linija, odnosno polazaka na linijama javnog gradskog prevoza (u daljem tekstu: Ugovor), u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Tarifne zone i osnovne elemente tarifnog sistema (vrste pojedinačnih karata, način prodaje karata, vrste pretplatnih karata, kategorije povlašćenih korisnika prevoza, kategorije lica koja imaju pravo na besplatan prevoz, maksimalni iznos cena pojedinačnih i pretplatnih karata i drugo) na području Grada određuje Gradsko veće grada Pančeva (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Član 4

Organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za saobraćaj (u daljem tekstu: Agencija) prati obavljanje i razvoj javnog gradskog prevoza i usklađuje njegovo funkcionisanje i razvoj uzimajući u obzir potrebe Grada.

Član 5

Pod prevoznikom u daljem tekstu ove odluke podrazumevaju se ATP i privredna društva, odnosno pravna lica iz člana 3. stav 2. ove odluke.

Prevoznik je dužan da obezbedi trajno i kvalitetno obavljanje javnog gradskog prevoza.

Prevoznik je dužan da preduzima mere i aktivnosti u cilju povećanja kvaliteta usluga i bezbednosti u javnom gradskom prevozu.

Prevoznik ne može povereno obavljanje javnog gradskog prevoza preneti na drugog prevoznika ni na koji način.

Član 6

Grad može sporazumom sa drugim zainteresovanim lokalnim samoupravama utvrditi linije javnog gradskog prevoza koje obuhvataju i teritorije van područja Grada.

U sporazumu iz stava 1. ovog člana utvrdiće se i način i uslovi zaključivanja ugovora o poveravanju javnog gradskog prevoza na tim linijama.

II LINIJE JAVNOG GRADSKOG PREVOZA

1. Linije

Član 7

Linija javnog gradskog prevoza (u daljem tekstu: linija) je relacija ili skup relacija odvijanja prevoza od početnog do krajnjeg, odnosno završnog autobuskog stajališta (u daljem tekstu: stajalište).

Gradsko veće donosi godišnji plan linija javnog gradskog prevoza, odlučuje o uspostavljanju novih linija i ukidanju postojećih, na osnovu predloga prevoznika, uz prethodno mišljenje Agencije.

Predlog iz prethodnog stava ovog člana, koji mora biti izrađen u skladu sa stavom 5. i stavom 6. ovog člana, prevoznik dostavlja Agenciji najkasnije do 15. novembra tekuće godine.

Plan linija javnog gradskog prevoza za narednu godinu Gradsko veće donosi najkasnije do 25. decembra tekuće godine.

Plan linija sadrži

• trase linija

• stajališta na određenoj liniji

• elemente linija.

Elementi linija su: broj i naziv linije, terminusi na liniji, trasa linije, dužina linije, broj vozila na liniji, vreme obrta, interval sleđenja vozila, red vožnje, stajališta na liniji, međustajališna rastojanja, tarifne zone i drugo.

Član 8

Promene na uspostavljenim linijama kao što su produženje, skraćenje, promena trase, uspostavljanje i ukidanje stajališta, odobrava Agencija.

Agencija registruje linije i sve promene na njima.

Za privremene izmene na linijama koje traju manje od 24 sata, nisu potrebni odobrenje i registracija.

Član 9

Svaka linija mora imati red vožnje.

Red vožnje registruje Agencija i vodi o tome evidenciju - registar redova vožnje.

Član 10

Red vožnje mora da sadrži:

• naziv, odnosno firmu prevoznika

• naziv, broj i vrstu linije

• naziv i redosled stajališta na liniji sa međustajališnim rastojanjima (daljinar)

• režim rada linije (radni dan, subota, nedelja, praznik)

• vreme polaska

• minimalno vreme vožnje na liniji

• broj vozila uključenih u rad na liniji.

Član 11

Linije javnog gradskog prevoza mogu biti stalne, odnosno linije na kojima se prevoz obavlja svakodnevno u toku godine (dnevna, noćna, sezonska i drugo) i privremene, na kojima se prevoz obavlja za vreme raznih manifestacija, vanrednih događaja, prekida saobraćaja zbog više sile, izvođenja radova na rekonstrukciji ili održavanju puta i slično.

Linije javnog gradskog prevoza mogu biti probne i uvode se na osnovu istraženih prevoznih zahteva. Period statusa linije javnog gradskog prevoza kao probne ne može biti duži od šest meseci.

Uvođenje probnih linija odobrava i registruje Agencija.

Probnu liniju Agencija može prevozniku poveriti neposrednom pogodbom ili prikupljanjem ponuda, u skladu sa zakonom.

Gradsko veće odlučuje o uspostavljanju probne linije kao stalne, na predlog Agencije.

2. Stajališta

Član 12

Stajalište je prostor namenjen za zaustavljanje vozila radi ulaska i izlaska putnika.

Stajalište mora biti obeleženo vertikalnom i horizontalnom saobraćajnom signalizacijom u skladu sa zakonom.

Stajalište mora biti uređeno na način koji obezbeđuje putnicima siguran i nesmetan ulaz i izlaz iz vozila.

O uređenju stajališta iz prethodnog stava ovog člana stara se prevoznik.

Član 13

Stajališta koja su početno - završne tačke više linija su terminali javnog gradskog prevoza.

Član 14

Vozila su obavezna da se zaustave na svim stajalištima svoje linije, u skladu sa registrovanim redom vožnje.

Član 15

Stajalište mora biti označeno stajališnom oznakom.

Stajališna oznaka postavlja se na kraju stajališnog perona (platoa) gledano u smeru vožnje. Stajališne oznake postavlja i održava prevoznik.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, u slučaju izgradnje ili rekonstrukcije terminala sa pripadajućim stajalištima, stajališne oznake postavlja izvođač radova na teret investitora.

Član 16

Stajališna oznaka sadrži naziv stajališta, broj linije i važeći red vožnje na toj liniji. Stajališna oznaka, pored podataka iz stava 1. ovog člana, može da sadrži i druge podatke o prevozu radi informisanja putnika.

Član 17

Pored stajališne oznake, stajalište sadrži izgrađenu i obeleženu saobraćajnu površinu za zaustavljanje vozila, uređenu, uzdignutu i obeleženu saobraćajnu površinu za ulaz i izlaz putnika - peron (stajališni plato), nadstrešnicu, korpu za otpatke i vezu sa najbližom pešačkom stazom ili trotoarom.

O postavljanju stajališnih oznaka, nadstrešnica i njihovom održavanju stara se prevoznik. O postavljanju korpi za otpatke i njihovom održavanju stara se javno komunalno preduzeće, drugo privredno društvo ili preduzetnik kome su povereni poslovi upravljanja komunalnim otpadom. Sredstva za poslove iz stava 2. i stava 3. ovog člana obezbeđuju se u budžetu Grada. U zoni stajališta mora postojati pešački prelaz.

Pojedina stajališta mogu sadržati klupu za sedenje, objekat za prodaju autobuskih karata, novina, cigareta, sredstva za oglašavanje i slično.

Član 18

Stajalište može da koristi samo prevoznik iz člana 3. ove odluke, pod uslovom da mu je isto upisano u registrovani red vožnje.

Stajališta koja se mogu koristiti u međumesnom linijskom prevozu putnika, određuju se posebnom odlukom Grada.

Prevoznicima koji obavljaju međumesni linijski prevoz putnika zabranjeno je obavljanje javnog gradskog prevoza na teritoriji Grada, odnosno zabranjeno im je ukrcavanje i iskrcavanje putnika ukoliko putniku teritorija Grada nije krajnje odredište ili polazište za prevoz na područje druge opštine ili grada.

Član 19

O obeležavanju stajališta vertikalnom i horizontalnom signalizacijom i održavanju stajališnog platoa - perona stara se Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo na području naseljenog mesta Pančevo i na opštinskim putevima na području Grada, odnosno mesne zajednice ostalih naseljenih mesta na teritoriji Grada na svom području, osim na opštinskim i državnim putevima (u daljem tekstu: upravljač puta).

Sredstva za poslove iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se u budžetu Grada.

Član 20

Stajališta na terminalima moraju imati označen broj perona sa nazivom linije koja polazi sa određenog perona.

Na panou ili na drugom odgovarajućem mestu na terminalu, moraju se istaći obaveštenja o redu vožnje linija koje polaze sa terminala, kao i osnovna obaveštenja o tarifnom sistemu i načinu naplate prevoza.

Član 21

Terminali moraju biti opremljeni nadstrešnicama, a mogu imati prostorije i sanitarni čvor za vozno osoblje ili javni sanitarni čvor.

Terminal može imati i prostoriju za prodaju karata i druge sadržaje od interesa za prevoznika i putnike.

Terminali na krajnjim tačkama linije moraju imati površinu za promenu smera kretanja vozila (okretnicu) i površinu za stajanje vozila u rezervi.

Član 22

Način ulaska u vozilo na stajalištima određuje prevoznik, zavisno od načina naplate usluge.

Ulaz i izlaz putnika dopušten je samo na stajalištu dok vozilo stoji, osim u slučaju većih zastoja.

Pre polaska vozila sa stajališta i za vreme vožnje, sva vrata na vozilu moraju biti zatvorena.

Član 23

Gradsko veće odlučuje o planiranju, izgradnji i uređenju stajališta i terminala, na osnovu predloga Agencije.

O održavanju terminala stara se prevoznik.

III VOZILA

Član 24

Vozila kojima se obavlja javni gradski prevoz moraju ispunjavati propisane uslove, biti uredno obojena prepoznatljivom bojom prevoznika, čista i provetrena.

Na vozilima mogu biti ispisane reklame i reklamne poruke.

Reklame i drugi natpisi koji nemaju sadržaj poruke o prevozu, ne smeju se nalaziti na mestima na kojima zaklanjaju preglednost u vozilu ili prekrivaju propisane oznake i obaveštenja o prevozu.

Reklame i reklamne poruke iz stava 2. ovog člana svojim sadržajem ne smeju vređati javni moral.

Član 25

Unutrašnjost vozila mora biti osvetljena na propisan način.

Vozila kojima se obavlja javni gradski prevoz u zimskom periodu moraju biti zagrejana.

Član 26

Vozila kojima se obavlja javni gradski prevoz moraju biti označena nazivom i sedištem prevoznika u skladu sa zakonom, brojem linije, relacijom kretanja vozila i garažnim brojem.

Član 27

Relacija kretanja vozila označava se brojem linije, nazivom početnog i krajnjeg stajališta u smeru kretanja ili nazivom samo krajnjeg stajališta u smeru kretanja.

Vozilo mora imati na prednjoj i desnoj bočnoj strani oznaku relacije kretanja i broj linije, a na zadnjoj strani oznaku broja linije.

Oznake iz ovog člana mogu biti izveden u obliku relacijskih tabli ili elektronskih displeja.

Član 28

Garažni broj vozila mora biti ispisan na bočnim i zadnjoj strani vozila.

Član 29

Na prednjoj strani vozila moraju biti označena grbom Grada.

Član 30

U vozilima se za vreme obavljanja javnog gradskog prevoza moraju nalaziti red vožnje i druga dokumenta propisana zakonom.

Član 31

Ulaz i izlaz iz vozila moraju biti jasno i vidljivo ispisani na spoljnoj i unutrašnjoj strani vozila.

Prevoznik je obavezan da u vozilu označi mesto namenjeno licima sa invaliditetom.

Član 32

Prevoznik je obavezan da u vozilu kojim obavlja javni gradski prevoz na vidnom mestu istakne obaveštenja koja se odnose na važeći red vožnje, cenovnik, ponašanje putnika u vozilu, vrstu i količinu prtljaga koji se može uneti u vozilo i kategorije putnika koji imaju pravo na povlašćen prevoz.

Član 33

U vozilo javnog gradskog prevoza ne smeju se primati lica za koja vozač ili drugo odgovorno lice utvrdi da bi svojim ponašanjem, prtljagom ili stvarima koje žele da unesu mogla da ugroze bezbednost putnika, kao i deca mlađa od šest godina bez pratnje odraslog lica.

Član 34

Putnik u vozilu može zauzeti jedno mesto.

Lica sa invaliditetom, starija lica i trudnice imaju prednost pri ulasku u vozilo i prilikom zauzimanja mesta za sedenje.

Član 35

Putnik mora za vreme vožnje imati ispravnu voznu kartu, koju je dužan na zahtev ovlašćenog lica prevoznika dati na uvid radi kontrole.

Način naplate vozne karte i doplatne karte od putnika zatečenog u vozilu bez ispravne vozne karte utvrđuje se tarifom.

Član 36

Putnik može u vozilo uneti ručni prtljag, dečja kolica, invalidska kolica, lovačku ili sportsku opremu (pušku u futroli bez municije u njoj, skije, pribor za ribolov i slično) i drugi prtljag koji svojim dimenzijama i svojstvima ne ugrožava bezbednost putnika.

Putnik je dužan da vodi računa o svom prtljagu. Prtljag iz prethodnog stava ovog člana mora se smestiti tako da zauzima što manje prostora u vozilu i da ne ometa ili na bilo koji način ne ugrožava ostale putnike i vozno osoblje.

Član 37

U vozilo koje obavlja javni gradski prevoz zabranjeno je primiti na prevoz:

• stvari teže od 30 kilograma

• vatreno oružje, eksplozivne i lako zapaljive materije

• predmete koji mogu ugroziti život, zdravlje i imovinu putnika i voznog osoblja

• predmete koji nisu čisti, mogu da povrede ili uznemire putnike i vozno osoblje

• životinje, osim peradi u posebnoj ambalaži i pasa u slučaju propisanim članom 40. ove odluke.

Izuzetno od stava 1. alineje 2. ovog člana, pripadnicima policije i srpske vojske dozvoljeno je nošenje ličnog naoružanja na način utvrđen posebnim propisima.

Član 38

Putnicima je zabranjeno:

• unositi u vozilo prtljag, stvari i životinje suprotno odredbama ove odluke

• ometati službeno lice u vozilu u obavljanju kontrole ili nadzora

• ometati vozno osoblje

• bacati otpatke i oštećivati vozilo i njegove oznake

• pušiti u vozilu

• zadržavati se u vozilu na način kojim se ometa naplata vozne karte, ulaz i izlaz iz vozila, onemogućava ili otežava smeštaj putnika u vozilu ili preglednost vozaču

• ulaziti u vozilo kada vozno osoblje izjavi da vozilo ne prima putnike ili da nema mesta u vozilu

• onemogućavati otvaranje i zatvaranje vrata, kao i nasilno otvaranje vrata na vozilu

• ulaziti i izlaziti iz vozila u pokretu.

Vozač, odnosno vozno osoblje dužno je opomenuti putnika kada postupi suprotno odredbama stava 1. ovog člana. Ako putnik i pored opomene postupi suprotno odredbama prethodno stava ovog člana, vozač, odnosno vozno osoblje zatražiće od putnika da napusti vozilo.

Član 39

Sa nađenim izgubljenim predmetima u vozilu prevoznik je obavezan da postupi u skladu sa propisima o nađenim stvarima.

Član 40

Slepim i slabovidim licima dopušteno je uvođenje u vozilo specijalno dresiranih pasa vodiča za slepa lica sa zaštitnom korpom.

Član 41

Za vreme obavljanja javnog gradskog prevoza vozno osoblje je dužno da nosi službeno odelo.

Vrstu i boju službene odeće utvrđuje prevoznik.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, službeno odelo ne moraju nositi kontrolori koje ovlasti prevoznik.

Član 42

Vozač, odnosno vozno osoblje, dužni su da se prema putnicima ophode sa pažnjom i predusretljivo, ne mogu pušiti u vozilu i ne smeju dopustiti putnicima da puše.

Vozač je dužan da: 1. vozilo zaustavi na svim stajalištima prema registrovanom redu vožnje; 2. omogući izlazak putnika iz vozila na bezbedan način izvan stajališta, u slučaju dužeg zastoja u prevozu; 3. vozilo zaustavi na posebno određenoj i obeleženoj površini na stanici, odnosno terminalu i da omogući čekanje u vozilu do polaska po redu vožnje; 4. za vreme stajanja na stanici, odnosno terminusu isključi motor i obezbedi vozilo od nekontrolisanog kretanja; 5. se pridržava registrovanog i overenog reda vožnje na liniji na kojoj radi, osim u slučajevima iz člana 44. ove odluke; 6. pokrene vozilo tek kada se uveri da su sva vrata zatvorena; 7. za vreme rada nosi službeno odelo.

IV OBAVLJANJE JAVNOG GRADSKOG PREVOZA

Član 43

Javni gradski prevoz obavlja ATP, u skladu sa zakonom kojim se uređuju komunalne delatnosti, prevoz putnika u drumskom saobraćaju i ovom odlukom.

Javni gradski prevoz može se obavljati i na osnovu Ugovora.

Član 44

U slučaju iznenadnog zastoja ili kraćeg poremećaja u obavljanju prevoza, prevoznik je dužan organizovati javni gradski prevoz na način da putnici u što manjoj meri osete posledice poremećaja, odnosno da u što kraćem roku preduzme mere za uspostavljanje redovnog prevoza.

Ukoliko se zbog zastoja ili vanrednih događaja obustavi prevoz na liniji ili delu linije, prevoznik je dužan da u što kraćem roku obezbedi nastavak prevoza sopstvenim vozilima ili vozilima drugih prevoznika.

1. Ugovor

Član 45

Ugovorom se privrednom društvu i drugom pravnom licu (u daljem tekstu: privredno društvo) poverava obavljanje javnog gradskog prevoza na period do pet godina.

Gradsko veće odlučuje na kojim će se linijama javni gradski prevoz obavljati na osnovu Ugovora.

Linije, odnosno polasci na linijama iz prethodnog stava ovog člana moraju biti utvrđene planom linija.

Član 46

Javni gradski prevoz na linijama iz stava 2. prethodnog člana može se Ugovorom poveriti primenom integrisanog ili autonomnog tarifnog sistema.

Poveravanje prevoza Ugovorom može se produžiti za naredni period do pet godina, pod uslovima propisanim ovom odlukom.

Ukoliko privredno društvo preuzme obavezu ulaganja sredstava u delatnost javnog gradskog prevoza, period poveravanja prevoza Ugovorom može trajati onoliko koliko traje period povraćaja uloženih sredstava, ali ne duže od 25 godina.

Član 47

Ugovor o poveravanju javnog gradskog prevoza može se zaključiti sa privrednim društvom koje je registrovano za obavljanje linijskog prevoza putnika u drumskom saobraćaju, ima akt o ispunjenosti uslova za otpočinjanje i obavljanje ove delatnosti izdat od nadležnog ministarstva Republike Srbije i ima odgovarajuća vozila.

Član 48

Poveravanje linija iz stava 2. člana 45. ove odluke Ugovorom vrši se na osnovu javnog konkursa.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, poveravanje se može vršiti prikupljanjem ponuda ili neposrednom pogodbom u skladu sa zakonom.

Gradsko veće odlučuje o načinu prikupljanja ponuda za poveravanje linija.

Član 49

Javni konkurs objavljuje se u jednom dnevnom listu i na internet stranici Grada.

Oglas iz stava 1. ovog člana sadrži:

• linije, odnosno polasci na linijama na kojima se poverava obavljanje javnog gradskog prevoza

• vrste tarifnog sistema (integrisani ili autonomni) i cene prevoza

• vreme na koje se poverava obavljanje javnog gradskog prevoza

• rok za podnošenje prijava

• ime subjekta kome se prijava podnosi

• broj i vrstu vozila potrebnih za obavljanje javnog gradskog prevoza

• dokumenta kojima učesnik konkursa dokazuje ispunjenost uslova za obavljanje javnog gradskog prevoza

• obavezu podnošenja dokaza da vozila kojima će se obavljati prevoz ispunjavaju tehničke uslove za obavljanje javnog gradskog prevoza

• vreme za koje je izabrani prevoznik dužan da otpočne sa obavljanjem javnog gradskog prevoza

• obavezu podnošenja predloga reda vožnje i tarife

• potrebno jemstvo za ispunjenje ugovora

• napomenu da učesnik konkursa koji odustane od zaključivanje Ugovora gubi pravo na povraćaj jemstva

• način i rok za podnošenje prijave

• mesto i vreme javnog otvaranja prispelih prijava

• napomenu da se nepotpune prijave neće uzeti u obzir i

• druga obaveštenja.

Član 50

Konkurs raspisuje Gradsko veće.

Konkurs iz stava 1. ovog člana sprovodi komisija koja ima predsednika i četiri člana, a obrazuje je Gradsko veće.

Član 51

Komisija vodi zapisnik o bitnim činjenicama u toku postupka.

Zapisnik potpisuje predsednik i članovi komisije.

Komisija je dužna da u roku od 15 dana od dana otvaranja prijava razmotri prispele prijave, sačini izveštaj i predlog liste izabranih kandidata i istu dostavi Gradskom veću.

Izveštaj komisije sadrži:

• tekst odluke o raspisivanju konkursa

• broj i sadržinu prispelih prijava

• podatke o neblagovremenim i nepotpunim prijavama

• predlog liste najpovoljnijih prijava sa obrazloženjem.

Član 52

Povoljnost prijava ocenjuje se naročito prema:

• poslovnom ugledu podnosioca prijave

• sposobnosti za obavljanje javnog gradskog prevoza

• povoljnosti ponuđenih tarifa

• povoljnosti prijave za sprovođenje mera za zaštitu životne sredine

• drugim kriterijumima utvrđenim konkursnom dokumentacijom koja je sastavni deo konkursa iz člana 49. ove odluke.

Član 53

Gradsko veće razmatra izveštaj komisije iz člana 51. stav 4. ove odluke i predlaže Skupštini Grada najpovoljnijeg ponuđača.

Član 54

Skupština Grada odlučuje o poveravanju delatnosti javnog gradskog prevoza najpovoljnijem ponuđaču na osnovu predloga Gradskog veća.

Član 55

Na osnovu aka ta iz člana 54. ove odluke sklapa se Ugovor između Gradskog veća i najpovoljnijeg ponuđača.

Ugovor o poveravanju obavljanja delatnosti javnog gradskog prevoza sadrži i način obavljanja javnog gradskog prevoza (trase linija, stajališta, red vožnje), kao i druge uslove za obavljanje javnog gradskog prevoza.

Član 56

Ako privredno društvo koje je izabrano za najpovoljnijeg ponuđača ne zaključi Ugovor o poveravanju obavljanja delatnosti javnog gradskog prevoza u roku koji je određen u pozivu o zaključenju Ugovora, smatraće se da je odustalo od njegovog zaključivanja.

Ugovor o poveravanju obavljanja delatnosti može se raskinuti pre isteka vremena na koji je zaključen ako:

• je privredno društvo zaključilo Ugovor na osnovu netačno datih podataka bitnih za donošenje odluke o najpovoljnijem ponuđaču

• privredno društvo ne obavlja javni gradski prevoz u skladu sa zaključenim Ugovorom

• privredno društvo više ne ispunjava uslove koji su potrebni za zaključivanje Ugovora i učešća na konkursu ili ne ispunjava druge obaveze definisane ugovorom.

Odluku o raskidu Ugovora donosi Gradsko veće.

Ugovor se smatra raskinutim danom dostave odluke iz prethodnog stava ovog člana.

Član 57

Privredno društvo koje želi da nastavi obavljanje javnog gradskog prevoza može, najmanje tri meseca pre isteka Ugovora, zatražiti njegovo produženje.

Uz zahtev za produženje Ugovora privredno društvo mora priložiti dokaze o izmirenim poreskim i drugim obavezama proisteklim iz obavljanja javnog gradskog prevoza i dokaza da i dalje ispunjava uslove propisane ovom odlukom.

Zahtev za produženje Ugovora dostavlja se Agenciji.

Ako privredno društvo ispunjava uslove za obavljanje javnog gradskog prevoza i ako je uz zahtev priložilo dokaze propisane ovom odlukom, Ugovor se može produžiti za narednih pet godina. O produženju Ugovora donosi se odluka iz člana 54. ove odluke i zaključuje Ugovor iz člana 55. ove odluke.

V IZVORI FINANSIRANJA I CENA USLUGE JAVNOG GRADSKOG PREVOZA

Član 58

Izvori za finansiranje obavljanja javnog gradskog prevoza jesu:

• cena usluge javnog gradskog prevoza

• budžet Grada

• drugi izvori.

Cena usluge javnog gradskog prevoza (u daljnjem tekstu: cena prevoza) ne može biti viša od cena prevoza utvrđenih aktom iz člana 3. stav 3. ove odluke.

Cena prevoza određuje se za jedinicu usluge prevoza. Jedinica usluge prevoza je prosečna cena prevoza jednog putnika u jednom putovanju, odnosno vožnji. Prosečna cena prevoza jednog putnika u jednoj vožnji obračunava se na osnovu osnovnih troškova prevoznika (u daljem tekstu: cena koštanja), u skladu sa zakonom.

Osnova za procenu broja putnika u toku godine jeste broj prodatih voznih karata u proteklom periodu po vrstama karata i prognoza broja putovanja po pojedinim vrstama voznih karata u toku jednog meseca.

Cena koštanja je osnova za izračunavanje prodajne cene za svaku vrstu vozne karte.

Deo sredstava za finansiranje obavljanja delatnosti javnog gradskog prevoza obezbeđuje se u budžetu Grada i predstavlja razliku između cene koštanja i prodajne cene usluga javnog gradskog prevoza.

Cena prevoza utvrđuje se tarifom, u skladu sa ovom odlukom.

Tarifu utvrđuje prevoznik, ukoliko ugovorom iz člana 3. stav 1. i člana 55. stav 1. ove odluke nije drugačije određeno.

Tarifa se objavljuje na način da bude dostupna putnicima.

VI NADZOR

Član 59

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke i upravljanje sistemom javnog gradskog prevoza vrši Agencija.

Agencija ovlašćena je da pregleda:

• vozila, uređaje i opremu

• poslovne knjige

• ugovore i druga dokumenta u vezi sa obavljanjem javnog gradskog prevoza.

Prevoznik je dužan da na zahtev Agencije u datom roku dostavi podatke u vezi sa obavljanjem javnog gradskog prevoza, kao i na zahtev ovlašćenih lica iz člana 61. ove odluke podatke potrebne za vršenje inspekcijskog nadzora, odnosno nadzora nad komunalnim redom utvrđenim ovom odlukom.

Član 60

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrše komunalni inspektor i inspektor za saobraćaj i puteve (u daljem tekstu: Inspektor).

Nadzor nad sprovođenjem komunalnog reda utvrđenim ovom odlukom vrši komunalna policija.

Komunalni policajac, pored ovlašćenja propisanih zakonom, ovlašćen je i da izriče i naplati kaznu na mestu izvršenja prekršaja, podnese prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo, podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i obavesti drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

U skladu sa zakonom i ovom odlukom, Inspektor, odnosno komunalni policajac, ima pravo i dužnost da u vršenju inspekcijskog nadzora:

• pregleda vozila kojima se obavlja javni gradski prevoz

• kontroliše važeće i registrovane redove vožnje

• utvrđuje identitet prevoznika, vozača i drugih odgovornih lica za obavljanje javnog gradskog prevoza kontrolom ličnih karata i drugih odgovarajućih isprava

• kontroliše prevozna dokumenta u obavljanju javnog gradskog prevoza

• pregleda opšte i pojedinačne akte, evidencije i drugu dokumentaciju prevoznika.

Član 61

U skladu sa zakonom i ovom odlukom, u vršenju inspekcijskog nadzora Inspektor je ovlašćen da:

• kontroliše da li se delatnost javnog gradskog prevoza obavlja na način i pod uslovima utvrđenim zakonom, ovom odlukom i propisima donetim na osnovu njih

• naredi izvršavanje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera za otklanjanje nedostataka u obavljanju javnog gradskog prevoza

• pregleda vozila kojima se obavlja javni gradski prevoz i kontroliše potrebnu dokumentaciju za vozila (putne naloge za vozila, ugovore o zakupu vozila, saobraćajne dozvole i drugo)

• pregleda autobuska stajališta i drugu dokumentaciju pravnog lica koje upravlja autobuskom stanicom vezanu za obavljanje javnog gradskog prevoza

• kontroliše važeće i overene redove vožnje prevoznika koji obavljaju javni gradski prevoz

• utvrđuje identitet prevoznika, voznog osoblja i drugih odgovornih lica za obavljanje javnog gradskog prevoza.

Komunalni policajac, pored ovlašćenja propisanih zakonom i ovom odlukom, ima ovlašćenja propisana stavom 1. alineje 1, 3, 4, 5. i 6. ovog člana.

U vršenju inspekcijskog nadzora Inspektor ovlašćen je da naredi otklanjanje nedostataka u pogledu:

• ispunjenosti propisanih uslova i načina obavljanja javnog gradskog prevoza propisanih ovom odlukom

• uredne kontrole tehničke ispravnosti vozila

• pridržavanja redova vožnje

• poslovanja prevoznika i rada voznog osoblja

• zabrani obavljanje javnog gradskog prevoza i upotrebu vozila ako se prevoz obavlja, odnosno vozila upotrebljavaju suprotno odredbama ove odluke i aktima donetim na osnovu ove odluke

• isključi vozilo kojim se javni gradski prevoz obavlja suprotno odredbama ove odluke, odredi mesto parkiranja i oduzme saobraćajnu dozvolu i registarske tablice u trajanju od 48 sati, a u slučaju ponovnog isključivanja vozila istog prevoznika u trajanju od pet dana.

Prevoznik kome je u obavljanju javnog gradskog prevoza isključeno vozilo, dužan je da na mestu parkiranja koje mu je određeno, obezbedi vozilo.

Član 62

Inspektor za vreme obavljanja inspekcijskih poslova mora nositi službeno odelo.

Gradsko veće propisuje izgled, sadržinu i korišćenje službenog odela.

Član 63

Inspektor i komunalni policajac, radi ostvarivanja pregleda, imaju pravo da na putevima na području Grada zaustavljaju vozila kojima se obavlja javni gradski prevoz.

Zaustavljanje vozila iz stava 1. ovog člana vrši se isticanjem saobraćajnog znaka "zabranjen saobraćaj svim vozilima u oba smera" na kome je upisano "STOP".

Član 64

Protiv rešenja inspektora može se izjaviti žalba Gradskom veću Grada u roku od osam dana.

Žalba se podnosi putem organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove inspekcije.

Žalba izjavljena protiv rešenja iz stava 1. ovog člana ne odlaže izvršenje rešenja.

Član 65

Inspektor o izvršenim kontrolama i preduzetim merama obaveštava Agenciju jednom mesečno radi praćenja stanja u sistemu javnog gradskog prevoza i preduzimanja potrebnih aktivnosti u cilju upravljanja sistemom javnog gradskog prevoza.

Agencija je ovlašćena da inspektoru predloži radnje i mere neophodne za otklanjanje nedostataka i poremećaja u funkcionisanju sistema javnog gradskog prevoza.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 66

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj prevoznik:

1. ako obavlja javni gradski prevoz bez reda vožnje ili suprotno redu vožnje (član 9. stav 1. ove odluke)

2. ako se ne pridržava odredbe člana 12. stav 3. ove odluke

3. ako se vozilo javnog gradskog prevoza ne zaustavi na svim stajalištima svoje linije (član 14. ove odluke)

4. ako postupi suprotno članu 22. stav 2. i stav 3. ove odluke

5. ako obalja javni gradski prevoz vozilom koje nije uredno obojeno, čisto i provetreno (član 24. stav 1. ove odluke)

6. ako obavlja javni gradski prevoz vozilom koje u zimskom periodu nije zagrejano (član 25. stav 2. ove odluke)

7. ako vozilo nije označeno na način određen članom 26. ove odluke

8. ako se u vozilu za vreme obavljanja javnog gradskog prevoza ne nalaze red vožnje i druga dokumenta propisana zakonom (član 30. ove odluke)

9. ako u vozilu nema označeno mesto namenjeno licima sa invaliditetom (član 31. stav 2. ove odluke)

10. ako postupi suprotno članu 33. ove odluke

11. ako primi na prevoz stvari zabranjene članom 37. ove odluke

12. ako njegovo vozno osoblje ne nosi za vreme rada službeno odelo (član 41. stav 1. ove odluke)

13. ako u slučaju iznenadnog zastoja ili kraćeg poremećaja u obavljanju prevoza ne organizuje prevoz na način da putnici u što manjoj meri osete posledice poremećaja ili u što kraćem roku ne preduzme mere za uspostavljanje redovnog prevoza (član 44. ove odluke)

14. ako obavlja javni gradski prevoz bez Ugovora (član 45. stav 1. ove odluke)

15. ako delatnost javnog gradskog prevoza prenese na drugo pravno lice (član 58. ove odluke)

16. koristi vozilo, za vreme trajanja isključenja, koje je u vršenju inspekcijskog nadzora isključeno iz saobraćaja (član 62. stav 3. ove odluke).

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara kazniće se i odgovorno lice prevoznika za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 67

Novčanom kaznom od 50.000,00 dinara do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj upravljač puta ako ne obeleži stajalište propisanom vertikalnom i horizontalnom saobraćajnom signalizacijom (član 12. stav 2. ove odluke).

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara kazniće se i odgovorno lice upravljača puta za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 68

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice:

1. ako nema ispravnu voznu kartu ili ako na zahtev ovlašćenog lica prevoznika ne predoči voznu kartu na uvid radi kontrole (član 35. stav 1. ove odluke)

2. ako postupi suprotno zabrani iz člana 38. ove odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se na mestu izvršenja prekršaja fizičko lice novčanom kaznom od 2500,00 dinara.

Član 69

Novčanom kaznom od 2500,00 dinara kazniće se na mestu izvršenja prekršaja vozač ako postupi suprotno odredbama člana 42. ove odluke.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 70

Javno komunalno preduzeće "Autotransport-Pančevo" Pančevo uskladiće obavljanje javnog gradskog prevoza sa odredbama ove odluke u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 71

Gradsko veće će ugovor iz člana 3. stav 1. ove odluke zaključiti sa ATP u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 72

Gradsko veće će tarifne zone i osnovne elemente tarifnog sistema utvrditi posebnim aktom u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 73

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o javnom prevozu putnika u drumskom saobraćaju na teritoriji grada Pančeva ("Službeni list grada Pančeva", broj 16/09, 22/09, 27/09 i 7/11).

Član 74

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".