ODLUKA

O OSNIVANJU DOMA ZDRAVLJA NOVI PAZAR

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 2/2012 i 11/2012 - ispr.)

Član 1

Ovom Odlukom grad Novi Pazar preuzima od Republike Srbije osnivačka prava nad organizacionom jedinicom Doma zdravlja Novi Pazar koja je bila u okviru Zdravstvenog centra Novi Pazar sa sedištem u ul. Generala Živkovića br. 1.

Grad Novi Pazar preuzima sve objekte i zemljište, pokretnu i nepokretnu imovinu, kapital, sredstva, prava i obaveze, lekove i medicinska sredstva na zalihama koje su pripadale organizacionim jedinicama Doma zdravlja i Apoteka Novi Pazar po popisu i završnom računu na dan 31.12.2011. godine kao i zaposlene u Službama organizacionih jedinica Dom zdravlja i Apoteka i organizuje posebnu zdravstvenu ustanovu Dom zdravlja Novi Pazar.

Član 2

Preuzimajući osnivačka prava i obaveze od Republike Srbije u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Uredbom o planu mreže zdravstvenih ustanova, grad Novi Pazar ovom Odlukom osniva zdravstvenu ustanovu za pružanje primarne zdravstvene zaštite u državnoj svojini Dom zdravlja Novi Pazar (u daljem tekstu Dom zdravlja) čija je pretežna delatnost medicinska praksa 85120.

Dom zdravlja obrazuje službe u sledećim oblastima delatnosti:

- Zdravstvena zaštita dece;

- Zdravstvena zaštita školske dece i omladine;

- Zdravstvena zaštita žena;

- Zdravstvena zaštita odraslog stanovništva;

- Zdravstvena zaštita radnika;

- Hitna medicinska pomoć;

- Sanitetski prevoz;

- Kućna nega i lečenje;

- Polivalentna patronaža;

- Mentalno zdravlje;

- Stomatološka zdravstvena zaštita;

- Farmaceutska;

Član 3

Osnivač Doma zdravlja je grad Novi Pazar u čije ime osnivačka prava vrši Skupština grada Novog Pazara ul. Stevana Nemanje br. 2 Novi Pazar (u daljem tekstu osnivač).

Član 4

Naziv zdravstvene ustanove je Dom zdravlja Novi Pazar.

Sedište Doma zdravlja Novi Pazar je u Novom Pazaru ul. Generala Živkovića br. 1.

Član 5

Dom zdravlja je zdravstvena ustanova sa svojstvom pravnog lica.

Na osnivanje, organizaciju i rad Doma zdravlja primenjuju se propisi o javnim službama i zdravstvenoj zaštiti.

Član 6

Sredstva za osnivanje i rad Doma zdravlja su u državnoj svojini.

Za svoje obaveze Dom zdravlja odgovara celokupnom svojom imovinom.

Dom zdravlja ima sva ovlašćenja u prometu sa trećim licem.

Član 7

Sredstva i imovinu Doma zdravlja čine sredstva, imovina, prava i potraživanja iz bilansa organizacionih jedinica Doma zdravlja i Apoteke u sastavu Zdravstvenog centra Novi Pazar na dan 31.12.2011. godine i sve evidentirane promene u poslovnim knjigama organizacionih jedinica Doma zdravlja i Apoteke od tada do dana upisa u sudski registar.

O poslovnim promenama nastalim između dana bilansa i dana upisa u sudski registar odluku donosi Upravni odbor Zdravstvenog centra Novi Pazar.

Dom zdravlja počinje sa radom danom upisa u sudski registar.

Član 8

Danom početka rada Dom zdravlja preuzima sredstva, imovinu, prava obaveze i zaposlene od organizacionih jedinica Doma zdravlja i Apoteke u sastavu Zdravstvenog centra Novi Pazar.

Dom zdravlja nastavlja da koristi svu imovinu i sva sredstva organizacionih jedinica Dom zdravlja i Apoteka Zdravstvenog centra Novi Pazar u obavljanju svoje delatnosti i sredstva koja potiču iz sredstava javnih i ostalih izvora finansiranja, a koje će osnivač prenositi na korišćenje i poveravati na upravljanje i korišćenje Doma zdravlja.

Član 9

Grad Novi Pazar preuzima osnivačka prava u pogledu obavljanja osnovne delatnosti Doma zdravlja, preuzima prava i obaveze u skladu sa Zakonom.

Član 10

Organi upravljanja Doma zdravlja su Direktor, Upravni odbor i Nadzorni odbor.

Organe iz stava 1. ovog člana imenuje i razrešava osnivač.

Član 11

Upravni odbor Doma zdravija ima pet (5) članova od kojih su dva (2) člana iz reda zaposlenih u Domu zdravlja. Nadzorni odbor Doma zdravlja ima tri (3) člana od kojih je jedan (1) iz reda zaposlenih u Domu zdravlja.

Član 12

Osnivač će imenovati vršioca dužnosti direktora i članove privremenog Upravnog odbora i privremenog Nadzornog odbora u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Upravni odbor iz stava 1. ovog člana doneće Statut i druge opšte akte neophodne za upis u registar i početak rada Doma zdravlja.

Član 13

Po upisu u sudski registar kod Privrednog suda u Kraljevu Dom zdravlja će kao pravno lice sa računom kod Uprave za trezor nastaviti da posluje na osnovu postojećeg ugovornog odnosa Zdravstvenog centra Novi Pazar sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, do isteka postojećeg i sklapanju novog ugovora o finansiranju za 2012. godinu.

Član 14

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Novog Pazara".