ODLUKA
O PRAVIMA NA FINANSIJSKU PODRŠKU PORODICI SA DECOM

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 30/2010, 45/2010 i 10/2012)

 

I OSNOVNA ODREDBA

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se prava na finansijsku podršku porodici sa decom za koja se sredstva obezbeđuju u budžetu Grada Novog Sada, uslovi i način za njihovo ostvarivanje, i organizovanje manifestacije "Dečja nedelja" na teritoriji Grada Novog Sada.

II PRAVA NA FINANSIJSKU PODRŠKU PORODICI SA DECOM

Član 2

Prava na finansijsku podršku porodici sa decom iz člana 1. ove odluke su:

1. roditeljski dodatak za prvo dete,

2. novčana pomoć za trojke,

3. novogodišnja novčana pomoć,

4. novogodišnji poklon,

5. besplatan boravak dece u predškolskoj ustanovi,

6. besplatna ishrana dece u osnovnim školama, i

7. pomoć u školovanju darovitih učenika srednjih škola i studenata.

Član 3

Prava iz člana 2. ove odluke mogu se ostvariti pod uslovom da je podnosilac zahteva:

- državljanin Republike Srbije,

- ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada, odnosno boravište ako je raseljeno lice sa Kosova i Metohije.

Pravo iz člana 2. tačka 1. ove odluke može da ostvari majka ukoliko, pored ispunjenih ostalih uslova, i neposredno brine o detetu. U slučaju da je majka iz opravdanih razloga sprečena da neposredno brine o detetu, pravo ostvaruje otac deteta, pod istim uslovima kao i majka.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, pravo iz člana 2. tačka 5. ove odluke mogu da ostvare i korisnici prava sa statusom izbeglog ili prognanog lica, ukoliko prosečan mesečni prihod po članu njihovog domaćinstva, utvrđen u skladu sa propisima kojima se uređuje dečiji dodatak, ne prelaze cenzus za ostvarivanje prava na dečiji dodatak u istom periodu.

1. RODITELJSKI DODATAK ZA PRVO DETE

Član 4

Pravo na roditeljski dodatak za prvo dete (u daljem tekstu: roditeljski dodatak) ostvaruje majka za prvorođeno dete.

Član 5

Roditeljski dodatak za 2010. godinu iznosi 15.000,00 dinara.

2. NOVČANA POMOĆ ZA TROJKE

Član 6

Pravo na novčanu pomoć za trojke ostvaruje majka koja rodi trojke, u jednokratnom iznosu.

Novčana pomoć za trojke za 2012. godinu iznosi 100.000,00 dinara.

3. NOVOGODIŠNJA NOVČANA POMOĆ

Član 7

Pravo na novogodišnju novčanu pomoć ostvaruje majka za dete rođeno 1. januara nove godine.

Novogodišnja novčana pomoć za dete rođeno 1. januara 2011. godine iznosi 50.000,00 dinara.

4. NOVOGODIŠNJI POKLON

Član 8

Pravo na novogodišnji poklon ostvaruje majka za prvo dete rođeno u Novom Sadu 1. januara nove godine.

Novogodišnji poklon, za 1. januar 2011. godine, iznosi 100.000,00 dinara.

Majka koja ostvari pravo na novogodišnji poklon nema pravo na novogodišnju novčanu pomoć.

Član 9

Kada se u porođaju rodi dvoje i više dece, iznos roditeljskog dodatka, novogodišnje novčane pomoći i novogodišnjeg poklona pripada za svako dete.

Roditeljski dodatak, novčana pomoć za trojke, novogodišnja novčana pomoć i novogodišnji poklon isplaćuju se jednokratno, na ime roditelja koji je ostvario pravo.

Član 10

Uz zahtev za ostvarivanje prava iz člana 2. tač. 1-4. ove odluke majka deteta podnosi:

1. dokaz o prebivalištu na teritoriji Grada Novog Sada, odnosno boravištu ako je raseljeno lice sa Kosova i Metohije, u momentu rođenja deteta,

2. izvod iz matične knjige rođenih za svu decu,

3. izjavu da neposredno brine o detetu, i

4. (brisana)

Kada neko od prava na pomoć porodici sa decom ostvaruje otac deteta, uz zahtev za ostvarivanje prava, pored dokaza iz stava 1. ovog člana, podnosi i jedan od dokaza iz člana 17. stav 1. Pravilnika o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na finansijsku podršku porodici sa decom ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 29/02, 80/04, 123/04, 17/06 i 107/06).

Član 11

Nominalni iznos roditeljskog dodatka, novčane pomoći za trojke, novogodišnje novčane pomoći i novogodišnjeg poklona utvrđuje se, za svaku godinu, aktom Gradskog veća Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Član 12

Zahtev za ostvarivanje prava iz člana 2. tač. 1-4. ove odluke podnosi se najkasnije šest meseci od dana rođenja deteta.

5. BESPLATAN BORAVAK DECE U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI

Član 13

Od obaveze obezbeđivanja sredstava za ostvarivanje delatnosti predškolske ustanove čiji je osnivač Grad u visini od 20% od ekonomske cene po detetu, izuzimaju se roditelj, staratelj, odnosno hranitelj (u daljem tekstu: roditelj):

1. deteta iz porodice koja ostvaruje pravo na dečiji dodatak po Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom,

2. deteta iz porodice koja ostvaruje pravo na materijalno obezbeđenje po Zakonu o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana,

3. deteta trećeg i svakog narednog reda rođenja,

4. deteta bez roditeljskog staranja, i

5. deteta sa smetnjama u razvoju.

Pravo na besplatan boravak priznaje se za decu iz stava 1. ovog člana, ukoliko ovo pravo nisu ostvarila po drugom osnovu.

Član 14

Zahtev za izuzimanje od obaveze obezbeđivanja sredstava iz člana 13. ove odluke roditelj podnosi Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" (u daljem tekstu: Predškolska ustanova).

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prilaže se rešenje o ostvarenom pravu na dečiji dodatak, odnosno, rešenje o ostvarenom pravu na materijalno obezbeđenje, za dete trećeg i svakog narednog reda rođenja istog roditelja, izvod iz matične knjige rođenih za svu decu, za decu bez roditeljskog staranja, potvrda centra za socijalni rad o smeštaju deteta u hraniteljsku, odnosno, starateljsku porodicu, a za dete sa smetnjama u razvoju, potvrda izabranog lekara da dete ima smetnje u razvoju.

Član 15

Pravo na besplatan boravak roditelj može da ostvari od prvog dana narednog meseca od dana podnošenja zahteva.

Član 16

Pravo na besplatan boravak preispitivaće se svake godine od 1. septembra.

Član 17

Predškolska ustanova dostavlja Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu (u daljem tekstu: Gradska uprava), do desetog u mesecu za prethodni mesec, zahtev za prenos sredstava za troškove boravka dece čiji su roditelji izuzeti od obaveze obezbeđivanja sredstava za ostvarivanje delatnosti ove ustanove.

Zahtev iz stava 1. ovog člana sadrži obračun troškova boravka za svu decu kojoj je rešenjem Gradske uprave priznato pravo na besplatan boravak.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prilaže se overen mesečni izveštaj o celodnevnom, odnosno poludnevnom boravku za svako dete za koje je priznato pravo na besplatan boravak. Mesečni izveštaj sadrži podatke o imenu, prezimenu i jedinstvenom matičnom broju deteta, broju rešenja Gradske uprave, danima prisustva i odsustva deteta u Predškolskoj ustanovi, kao i obračunat ukupan iznos naknade po detetu.

Za dane prisustva deteta troškovi boravka dece nadoknađuju se u punom iznosu, a za dane odsustva iz Predškolske ustanove nadoknađuju se troškovi u visini od 50% iznosa iz člana 13. stav 1. ove odluke.

Gradska uprava, po izvršenoj kontroli, mesečno za prethodni mesec prenosi sredstva za troškove boravka dece, na račun Predškolske ustanove na koji uplaćuju i korisnici koji nisu izuzeti od obaveze obezbeđivanja sredstava iz člana 13. stav 1. ove odluke.

6. BESPLATNA ISHRANA DECE U OSNOVNIM ŠKOLAMA

Član 18

Besplatna ishrana dece u osnovnim školama na teritoriji Grada Novog Sada, u smislu ove odluke, obuhvata:

- tri obroka: doručak, užinu i ručak u produženom boravku (u daljem tekstu: ishrana u boravku), i

- užinu.

Član 19

Pravo na besplatnu ishranu u boravku priznaje se za decu prvog razreda osnovne škole i za decu sa smetnjama u razvoju, od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

Pravo na besplatnu užinu priznaje se za decu od prvog do osmog razreda osnovne škole, izuzev za decu iz stava 1. ovog člana.

Član 20

Pravo na besplatnu ishranu priznaje se za:

1. decu iz porodica koje ostvaruju pravo na dečiji dodatak po Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom,

2. decu iz porodica koje ostvaruju pravo na materijalno obezbeđenje po Zakonu o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana,

3. decu iz porodica sa troje i više dece,

4. decu bez roditeljskog staranja, i

5. decu sa smetnjama u razvoju, ukoliko ovo pravo nisu ostvarila po drugom osnovu.

Član 21

Pravo na besplatnu ishranu ostvaruje se na zahtev roditelja, koji se podnosi školi u kojoj je dete redovan učenik.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prilaže se rešenje o ostvarenom pravu na dečiji dodatak, odnosno, rešenje o ostvarenom pravu na materijalno obezbeđenje, za decu iz porodica sa troje i više dece, izvod iz matične knjige rođenih za svu decu iz porodice, za decu bez roditeljskog staranja, potvrda centra za socijalni rad o smeštaju deteta u hraniteljsku, odnosno, starateljsku porodicu, a za dete sa smetnjama u razvoju potvrda izabranog lekara da dete ima smetnje u razvoju.

Pravo na besplatnu ishranu utvrđuje se za školsku godinu.

Član 22

Gradsko veće utvrđuje cenu ishrane u boravku i cenu užine.

Član 23

Osnovna škola dostavlja Gradskoj upravi, do desetog u mesecu za prethodni mesec, zahtev za prenos sredstava za troškove ishrane dece iz člana 20. ove odluke, obračunate prema ceni iz člana 22. ove odluke.

Član 24

Korisnik prava na besplatan boravak i besplatnu ishranu dece u osnovnim školama dužan je da prijavi svaku promenu koja je od uticaja na ostvarivanje ovih prava, najkasnije u roku od 15 dana od dana nastale promene.

Korisnik prava koji je na osnovu neistinitih ili netačnih podataka, ili neprijavljivanjem promena koje utiču na gubitak ili obim prava, ostvario pravo, dužan je da nadoknadi štetu, u skladu sa zakonom.

7. POMOĆ U ŠKOLOVANJU DAROVITIM UČENICIMA SREDNJIH ŠKOLA I STUDENTIMA

Član 25

Daroviti i uspešni učenici srednjih škola čija je prosečna ocena najmanje 4,80 i studenti čija je prosečna ocena najmanje 9,00, kao i učenici i studenti koji su do sada osvojili nagrade na saveznim i internacionalnim takmičenjima, posebno ukoliko su slabijeg materijalnog stanja, imaju pravo na pomoć u školovanju.

Član 26

Pravo na pomoć u školovanju realizuje se putem Humanitarnog fonda "Privredik", Novi Sad, sa kojim Grad Novi Sad ima zaključen ugovor o saradnji u obezbeđivanju uslova za pomoć u školovanju darovitih učenika srednjih škola i studenata (u daljem tekstu: Fond), u skladu sa mogućnostima budžeta Grada.

Član 27

Pravo na pomoć u školovanju priznaje se za učenike srednjih škola i studente koji imaju prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada, izabrane po javnom konkursu koji sprovodi Fond, u skladu sa kriterijumima predviđenim aktima Fonda.

Član 28

Fond mesečno dostavlja Gradskoj upravi spisak učenika srednjih škola i studenata kojima se dodeljuje pomoć iz člana 27. ove odluke, i izveštaj sa dokazom o izvršenim pojedinačkim isplatama za prethodni mesec.

Član 29

Broj učenika i studenata koji ostvaruju pravo na pomoć u školovanju, u skladu sa ovom odlukom, i nominalni iznos pomoći, utvrđuje se, za svaku godinu, aktom Gradskog veća.

III ORGANIZOVANJE MANIFESTACIJE "DEČJA NEDELJA" NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA

Član 30

Manifestacija "Dečja nedelja" organizuje se svake godine, u prvoj nedelji oktobra, radi podsticanja i organizovanja raznovrsnih kulturno-obrazovanih, rekreativnih i drugih manifestacija posvećenih deci, i preduzimanja mera za unapređivanje društvene brige o deci i porodici.

Član 31

Sredstva za realizaciju programa obeležavanja manifestacije "Dečja nedelja" (u daljem tekstu: program) dodeljuju se organizatoru programa, izabranom putem javnog konkursa (u daljem tekstu: konkurs).

Konkurs, u zavisnosti od sredstava obezbeđenih u budžetu Grada Novog Sada za ovu namenu, raspisuje Gradska uprava.

Pravo učešća na konkursu imaju ustanove, organizacije i udruženja čije je sedište na teritoriji Grada Novog Sada.

Konkurs se objavljuje u "Službenom listu Grada Novog Sada" i na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Novog Sada.

Član 32

Konkurs sadrži:

- namenu i iznos sredstava za koje se sprovodi konkurs,

- moguće učesnike konkursa,

- uslove koje učesnik konkursa mora da ispunjava,

- ukupan iznos sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za realizaciju programa,

- rokove za podnošenje prijave na konkurs,

- obrazac prijave na konkurs,

- dokumentaciju koju je potrebno priložiti uz prijavu na konkurs, i

- rok i način objavljivanja odluke o izboru organizatora i programa.

Član 33

Konkurs sprovodi komisija, koju obrazuje i imenuje Gradsko veće (u daljem tekstu: Komisija).

Rešenjem o obrazovanju Komisije utvrđuju se zadaci, sastav i broj članova, kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Član 34

Prijava na konkurs podnosi se Komisiji na posebnom obrascu koji je sastavni deo konkursa.

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs Komisija neće razmatrati.

Član 35

Obrazac prijave na konkurs sadrži:

- naziv, sedište, matični broj, poreski identifikacioni broj i šifru delatnosti organizatora,

- predlog programa, koji treba da sadrži: vrste i opis aktivnosti, broj učesnika i podatke o izvođačima, mesto, vreme i način realizacije programa, ukupan iznos sredstava potrebnih za realizaciju programa, sa specifikacijom troškova i izvora sredstava, i iznosom sredstava koji se traži iz budžeta Grada Novog Sada, način praćenja i procene uspešnosti programa, očekivane rezultate i pokazatelje uspešnosti programa, procenu rizika, i druge podatke od značaja za realizaciju programa.

Član 36

Konkursna dokumentacija sadrži:

- obrazac prijave iz člana 35. ove odluke,

- overenu fotokopiju rešenja o upisu u registar,

- overenu fotokopiju osnivačkog akta (statuta),

- overenu fotokopiju finansijskog izveštaja dostavljenog nadležnim državnim organima za prethodnu godinu.

Član 37

Komisija razmatra prijave i vrši stručnu procenu svakog predloženog programa, imajući u vidu broj programskih aktivnosti i broj učesnika, kao i potrebna sredstva za realizaciju programa, i dostavlja Gradskoj upravi izveštaj.

Pre dostavljanja izveštaja iz stava 1. ovog člana, Komisija može da predloži učesniku konkursa izmene programa, u pogledu sadržaja, izvođača, ili sredstava za realizaciju programa.

Po prijemu izveštaja Komisije, Gradska uprava dostavlja Gradonačelniku Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik) predlog programa, organizatora manifestacije, kao i iznos sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za realizaciju programa.

Gradonačelnik odobrava program iz stava 3. ovog člana i utvrđuje iznos sredstava za njegovu realizaciju.

Član 38

Ukupno odobrena sredstva za realizaciju programa prenose se organizatoru, na osnovu ugovora koji sa organizatorom zaključuje načelnik Gradske uprave.

Organizator je dužan da u roku od 30 dana od dana realizacije programa za koji su odobrena sredstva iz budžeta Grada Novog Sada, podnese Gradonačelniku i Gradskoj upravi izveštaj o njegovoj realizaciji.

IV POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Član 39

O zahtevima za ostvarivanje prava na pomoć iz člana 2. ove odluke rešava u prvom stepenu Gradska uprava.

Po žalbi protiv rešenja Gradske uprave, u drugom stepenu rešava Gradsko veće.

Postupak za ostvarivanje prava iz člana 2. ove odluke vodi se po odredbama Zakona o opštem upravnom postupku.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 40

Pravo na besplatan boravak dece u predškolskoj ustanovi, u skladu sa ovom odlukom, priznaje se od 1. septembra 2010. godine.

Član 41

Gradsko veće će u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke doneti akt o broju učenika i studenata koji ostvaruju pravo na pomoć u školovanju u 2010. godini.

Član 42

Stupanjem na snagu ove odluke prestaju da važe: Odluka o pravima na pomoć porodici sa decom ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 49/07), Odluka o uslovima i načinu ostvarivanja prava na regresiranje troškova boravka dece predškolskog uzrasta u predškolskoj ustanovi i školama ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 47/06) i Odluka o ostvarivanju prava na besplatnu ishranu dece u osnovnim školama ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 26/02 i 22/03).

Član 43

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".