ODLUKA
O POSTAVLJANJU BALON-HALA SPORTSKE NAMENE NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 10/2012)

 

I UVODNE ODREDBE

Predmet uređivanja

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način postavljanja i uklanjanja balon-hala sportske namene na teritoriji Grada Novog Sada.

Pojam balon-hale sportske namene

Član 2

Balon-hala sportske namene, u smislu odredaba ove odluke, je privremeni, montažno demontažni objekat lake konstrukcije (metalna, drvena) u kome su spoljni i unutrašnji pritisak izjednačeni, namenjen za obavljanje sportske aktivnosti u toku cele godine (u daljem tekstu: balon-hala).

Sadržaj balon-hale sportske namene

Član 3

Balon-hala može da sadrži površine za izvođenje jedne ili više sportskih disciplina i prostor za prateće sadržaje određene propisima i normativima za obavljanje sportskih aktivnosti i delatnosti (garderoba, umivaonica, kupatilo, toalet, prostorije za inventar, prostorija za odmor, lekarska soba, kancelarija, i sl.).

Prostor za prateće sadržaje iz stava 1. ovog člana može se obezbediti u okviru balon-hale ili u okviru prizemnog aneksa.

II POSTAVLJANJE BALON-HALE

Član 4

Balon-hala postavlja se na osnovu dozvole za postavljanje privremenog objekta, koja se izdaje u formi rešenja (u daljem tekstu: rešenje).

Rešenje iz stava 1. ovog člana donosi gradska uprava nadležna za poslove urbanizma (u daljem tekstu: Uprava).

Površine za postavljanje

Član 5

Balon-hala može se postaviti na izgrađenom građevinskom zemljištu u okviru kompleksa poslovnih, sportskih i ugostiteljskih objekata za smeštaj, kao i na neizgrađenom građevinskom zemljištu koje je u privatnoj svojini, odnosno na kome je pravo korišćenja utvrđeno za pravna i fizička lica na osnovu Zakona o planiranju i izgradnji.

Balon-hala može se postaviti na neizgrađenom građevinskom zemljištu u svojini ili u korišćenju pravnih i fizičkih lica do privođenja zemljišta planiranoj nameni.

Balon-hala ne može se postaviti na neizgrađenom građevinskom zemljištu u javnoj svojini.

Balon hala ne može se postaviti van građevinskog područja Grada Novog Sada i naseljenih mesta.

Balon-hala se ne može postaviti nad postojećim otvorenim sportskim objektom.

Izuzetno balon-hala se može postaviti na zemljištu u javnoj svojini, u okviru postojećeg školskog kompleksa, pod uslovom da u okviru istog ne postoji izgrađena fiskulturna hala.

Pravila postavljanja

Član 6

Balon-hala se postavlja tako da svojim položajem i veličinom ne ugrožava korišćenje susednog objekta.

Zahtev

Član 7

Zahtev za izdavanje rešenja za postavljanje balon-hale može podneti pravno ili fizičko lice koje je vlasnik, odnosno nosilac prava korišćenja zemljišta na kome se balon-hala postavlja.

U slučaju iz člana 5. stav 6. podnosilac zahteva je, u ime vlasnika, odnosno korisnika zemljišta, gradska uprava nadležna za poslove obrazovanja.

Dokumentacija koja se prilaže

Član 8

Uz zahtev za izdavanje rešenja za postavljanje balon-hale prilažu se:

1. dokaz o pravu svojine, odnosno pravu korišćenja na građevinskom zemljištu (vlasnički list, odnosno list nepokretnosti, rešenje nadležnog organa o utvrđivanju prava korišćenja zemljišta i sl.);

2. kopija plana parcele;

3. ugovor o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta;

4. urbanističko-tehnički uslovi koje izrađuje JP "Urbanizam" na osnovu prethodno pribavljene saglasnosti Komisije za urbanizam Gradonačelnika Grada Novog Sada;

5. tehnička dokumentacija u tri primerka i

6. dokaz o uplati administrativne takse.

Tehnička dokumentacija

Član 9

Tehnička dokumentacija iz člana 8. tačka 5. ove odluke sadrži:

- glavni projekat balon-hale, sa izvršenom tehničkom kontrolom, pripremljen u skladu sa zakonom kojim se uređuje izgradnja objekata;

- saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu na glavni projekat balon-hale u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita od požara;

- uslove i saglasnost nadležne organizacije za zaštitu kulturnih dobara kada se balon-hala nalazi u zaštićenoj okolini nepokretnog kulturnog dobra ili dobra koje uživa prethodnu zaštitu, odnosno od nadležne organizacije za zaštitu prirodnih dobara, kada se balon-hala nalazi u zaštićenoj okolini prirodnog dobra;

- akt o uslovima za priključenje balon-hale na komunalnu infrastrukturu izdat od nadležnih javih i javno komunalnih preduzeća na čiju se infrastrukturu balon-hala priključuje.

Važenje

Član 10

Rešenje za postavljanje balon-hale se izdaje sa rokom važenja do 5 godina, a počinje da teče od dana postavljanja balon-hale.

Rok važenja rešenja za postavljanje balon-hale može se produžavati pod uslovima utvrđenim ovom odlukom za postavljanje.

Rok za postavljanje

Član 11

Balon-hala se postavlja u roku koji je određen rešenjem kojim se odobrava postavljanje balon-hala, s tim što taj rok ne može biti duži od 6 meseci od dana konačnosti rešenja.

Na obrazložen zahtev korisnika rešenja, rok iz stava 1. ovog člana može biti produžen zaključkom iz opravdanih razloga koje ceni Uprava.

Upotrebna dozvola

Član 12

Pre početka korišćenja balon-hale, korisnik je dužan da izvrši tehnički prijem i pribavi dozvolu za upotrebu.

Promena korisnika dozvole

Član 13

Ako se u toku važenja upotrebne dozvole promeni vlasnik, odnosno korisnik, odnosno zakupac građevinskog zemljišta na kome je balon-hala postavljena, nadležna uprava izmeniće rešenje u delu koji se odnosi na ime korisnika rešenja, pod uslovom da novi vlasnik, odnosno korisnik, podnese zahtev u roku od 15 dana od dana promene.

Produženje roka važenja rešenja

Član 14

Rok važenja rešenja za postavljanje balon-hale može se produžavati na zahtev korisnika odobrenja, za naredni period do 5 godina, pod uslovom da nije došlo do promena na balon-hali u odnosnu na tehničku dokumentaciju na osnovu koje je rešenje izdato.

Zahtev se podnosi nadležnoj upravi najkasnije 6 meseci pre isteka roka važenja rešenja.

Uz zahtev za produženje roka važenja rešenja za postavljanje balon-hale, korisnik prilaže dokumentaciju iz člana 8. ove odluke, izuzev tehničke dokumentacije i dokaz o izvršenom tehničkom prijemu za korišćenje u narednom periodu.

Prestanak važenja

Član 15

Rešenje za postavljanje balon-hale prestaje da važi:

1. istekom roka važenja;

2. ukoliko korisnik odobrenja balon-halu ne postavi u roku utvrđenom rešenjem;

3. ukoliko korisnik odobrenja balon-halu koristi suprotno nameni;

4. ukoliko korisniku prestane svojstvo vlasnika, odnosno korisnika zemljišta na kome je balon-hala postavljena, a nije podnet zahtev za promenu korisnika u rešenju u roku iz člana 13. ove odluke;

5. privođenjem zemljišta planiranoj nameni i

6. u slučaju kada korisnik sam ukloni balon-halu ili ona bude uklonjena po nalogu građevinskog inspektora.

Prestanak važenja rešenja za slučajeve iz tač. 2. do 6. stav 1. ovog člana i rok za uklanjanje postavljene balon-hale, utvrđuje rešenjem Uprava.

Rok za uklanjanje balon-hale ne može biti duži od 60 dana od dana konačnosti rešenja iz stava 2. ovog člana.

Dostavljanje rešenja organu nadzora

Član 16

Primerak rešenja iz čl. 8, 12, 13, 14. i 15. ove odluke, Uprava dostavlja Gradskoj upravi za inspekcijske poslove.

III OBAVEZE KORISNIKA REŠENJA

Član 17

Korisnik je dužan da:

- balon-halu koristi u skladu sa izdatim rešenjem;

- balon-halu održava u urednom i tehnički ispravnom stanju;

- o svim promenama koje su od uticaja na korišćenje balon-hale obavesti nadležnu upravu, u roku od 15 dana od dana nastanka promene;

- ukloni balon-halu po prestanku važenja rešenja u roku od 60 dana.

IV NADZOR

Nadležnost

Član 18

Nadzor nad primenom ove odluke vrši Uprava.

Inspekcijski nadzor vrši Gradska uprava za inspekcijske poslove.

V KAZNENE ODREDBE

Član 19

Novčanom kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se pravno lice, ako:

1. balon-halu sportske namene postavi bez rešenja (član 4);

2. balon-halu sportske namene postavi ili koristi suprotno rešenju (čl. 8. i 12.);

3. pre početka korišćenja balon-hale sportske namene ne pribavi upotrebnu dozvolu (član 12);

4. postupa suprotno čl. 15. i 17. ove odluke;

5. balon-halu sportske namene ne ukloni u roku iz stava 2. člana 20. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 2.500 do 75.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 5.000 do 250.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 2.500 do 75.000 dinara.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Postupanje vlasnika postojećih balon-hala sportske namene

Član 20

Vlasnik balon-hale sportske namene postavljene do dana stupanja na snagu ove odluke dužan je da u roku od 90 dana od dana njenog stupanja na snagu podnese zahtev za pribavljanje rešenja za postavljanje u skladu sa odredbama ove odluke.

U slučaju da vlasnik balon-hale ne podnose zahtev u roku iz stava 1. ovog člana, kao i u slučaju da zahtev bude odbijen, dužan je da balon-halu ukloni u roku od 60 dana od dana isteka roka iz stava 1. ovog člana, odnosno od konačnosti rešenja kojim se zahtev odbija.

Primerak rešenja kojim nadležna uprava odlučuje po zahtevu iz stava 1. ovog člana, dostavlja se Gradskoj upravi za inspekcijske poslove.

Ukoliko vlasnik ne ukloni balon-halu u slučaju iz stava 2. ovog člana, uklanjanje balon-hale naložiće građevinski inspektor preko drugog lica o trošku vlasnika.

Stupanje na snagu

Član 21

Ova odluka stupa na snagu osmog dana po objavljivanju u "Službenom listu Grada Novog Sada".