PRAVILNIK

O KRITERIJUMIMA ZA KORIŠĆENJE SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA POPULACIONU POLITIKU GRADA KRUŠEVCA

("Sl. list grada Kruševca", br. 1/2012)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom o kriterijumima za korišćenje sredstava Budžetskog Fonda za populacionu politiku grada Kruševca (u daljem tekstu: Pravilnik), utvrđuju se kriterijumi i postupak za korišćenje sredstava Budžetskog Fonda za populacionu politiku grada Kruševca (u daljem tekstu: Fond), za prava utvrđena godišnjim Programom rada Fonda.

Član 2

Sredstva Fonda koriste se za sledeće:

1. jednokratna novčana davanja za pokušaj vantelesne oplodnje,

2. poklon čestitka za novorođenčad rođenu 1. januara,

3. poklon paket za novorođenčad rođenu na teritoriji grada Kruševca,

4. novčanu pomoć porodici za treće, četvrto i peto dete po rođenju,

5. poklon za đake prvake,

6. novčanu pomoć nezaposlenim porodiljama,

7. podršku porodici sa više đaka.

II OPŠTI USLOVI

Član 3

Opšti uslovi za ostvarivanje prava iz tačke 2. ovog Pravilnika su da su lica državljani Republike Srbije i da imaju prebivalište, odnosno boravište na teritoriji grada Kruševca.

III POSEBNI USLOVI

Član 4

Posebni uslovi utvrđuju se za svako od prava iz tačke 2. ovog Pravilnika.

1. Jednokratno novčano davanje za vantelesnu oplodnju

Član 5

Korisnici sredstava su bračni parovi koji su u postupku vantelesne oplodnje pod uslovom:

- da su neuspešno završili postupke koji se finansiraju od strane Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje ili

- da zbog starosne granice nisu u mogućnosti da ostvare pravo preko Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje i

- da su u postupku nekog od narednih pokušaja vantelesne oplodnje.

Član 6

O početku realizacije ovog prava, potencijalni korisnici sredstava biće obavešteni javnim pozivom, objavljenim u sredstvima javnog informisanja i na zvaničnom sajtu grada Kruševca.

Član 7

Jedan bračni par može biti korisnik sredstava samo jednom.

Podnosioci zahteva dostavljaju Budžetskom fondu za populacionu politiku grada Kruševca:

- fotokopiju lične karte,

- dokaz da su neuspešno završili postupak vantelesne oplodnje koji ide na teret Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje,

- dokaz da su u postupku nekog od narednih pokušaja vantelesne oplodnje,

- fotokopiju kartice tekućeg računa.

Član 8

Odluku o visini davanja donosi Gradonačelnik, na predlog Komisije Fonda.

2. Poklon čestitka za novorođenčad rođenu 1. januara

Član 9

Deci rođenoj 1. januara obezbeđuje se poklon čestitka.

Odluku o visini novčanih sredstava donosi Gradonačelnik, na predlog Komisije.

3. Poklon paket za novorođenčad rođenu na teritoriji grada Kruševca

Član 10

Ovo pravo ostvaruje roditelj, hranitelj ili staratelj za svako novorođeno dete u tekućoj godini sa prebivalištem na teritoriji grada Kruševca, bez obzira na redosled rođenja deteta.

Pravo iz stava 1. ovog člana ostvaruju i lica sa statusom interno raseljenih, sa boravištem na teritoriji grada Kruševca koje mora biti prijavljeno najkasnije 6 (šest) meseci pre dana porođaja.

Član 11

Lice iz prethodnog člana prilikom upisa novorođenog deteta u matičnu knjigu rođenih dobija, poklon čestitku - vrednosno pismo koje obavezno sadrži vrednost poklon paketa, način i mesto preuzimanja istog.

Odsek za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kruševaca će osmisliti izgled i tekst poklon čestitke - vrednosnog pisma.

Član 12

Odluku o visini i vrsti poklon paketa za novorođenčad određuje Gradonačelnik, na predlog Komisije Fonda.

4. Novčana pomoć porodici za treće, četvrto i peto dete po rođenju

Član 13

Sredstva Fonda namenjena su sprovođenju akcije "Treće dete" koja se organizuje dva puta godišnje krajem meseca juna u okviru "Vidovdanskih svečanosti" i krajem meseca decembra u okviru "Novogodišnjih svečanosti".

Pravo na novčanu pomoć imaju porodice koje imaju prebivalište, odnosno boravište na teritoriji grada Kruševca koje mora biti prijavljeno najkasnije 12 (dvanaest) meseci pre rođenja deteta.

Član 14

Korisnik sredstava je porodica koja u tekućoj godini dobije treće, četvrto ili peto dete i to u periodu od 15.12-15.06., za prvu akciju i u periodu od 15.06-15.12., za drugu akciju.

Spiskove trećeg, četvrtog i petog deteta po redu rođenja sačinjava matična služba Gradske uprave i dostavlja ih Odseku za društvene delatnosti.

Pravo na novčanu pomoć u istom iznosu ostvaruje porodilja koja rodi dvoje ili više dece u jednom porođaju.

Član 15

Odluku o visini novčane pomoći za treće, četvrto i peto dete donosi Gradonačelnik, na predlog Komisije Fonda.

5. Pokloni za đake prvake

Član 16

Za sve đake prvake obezbeđuje se školski pribor.

Odluku o vrednosti školskog pribora donosi Gradonačelnik, na predlog Komisije Fonda.

6. Novčana pomoć nezaposlenim porodiljama

Član 17

Kao dodatni oblik zaštite porodilja na teritoriji grada Kruševca, utvrđuje se pravo na novčanu pomoć nezaposlenoj porodilji za prvo, drugo, treće i četvrto dete.

Ovo pravo porodilje ostvaruju za novorođenu decu počevši od 01. januara 2012. godine.

Član 18

Pravo na novčanu pomoć ostvaruje nezaposlena porodilja, državljanka Republike Srbije, sa prebivalištem, na teritoriji grada Kruševca, koje mora biti prijavljeno najkasnije 12 (dvanaest) meseci pre dana porođaja.

Pravo iz stava 1. ovog člana ostvaruje i nezaposlena porodilja sa statusom interno raseljenog lica, sa boravištem na teritoriji grada Kruševca koje mora biti prijavljeno najkasnije 12 (dvanaest) meseci pre dana porođaja.

Pravo na novčanu pomoć ne može da ostvari nezaposlena porodilja čije je dete dato na usvojenje, u ustanovu socijalne zaštite, hraniteljsku porodicu, kao i porodilja koja je lišena roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja, kao ni usvojitelj ili hranitelj deteta.

Član 19

Nezaposlena porodilja u smislu ovog Pravilnika je porodilja koja nije u radnom odnosu kod poslodavca, niti je vlasnik radnje ili preduzeća.

Nezaposlenost se utvrđuje u odnosu na dan rođenja deteta.

Član 20

Pravo na novčanu pomoć ostvaruje nezaposlena porodilja za prvo, drugo, treće i četvrto dete, počevši od 01. januara 2012. godine za svu novorođenu decu na teritoriji grada Kruševca.

Ako nezaposlena porodilja, koja ima troje dece, u sledećem porođaju rodi dvoje ili više dece, ostvariće pravo na novčanu pomoć za svako rođeno dete.

Redosled rođenja utvrđuje se prema broju živorođene dece nezaposlene porodilje u momentu podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na novčanu pomoć.

Pravo na novčanu pomoć nezaposlenoj porodilji, može ostvariti i otac deteta ako su ispunjeni uslovi iz člana 18. do 20. ukoliko majka deteta nije živa.

Član 21

Novčana pomoć nezaposlenoj porodilji isplaćuje se u 12 (dvanaest) mesečnih rata u iznosu koji za tu namenu posebnim aktom utvrdi Gradonačelnik grada Kruševca u okviru sredstava koja se obezbeđuju u budžetu grada za tekuću kalendarsku godinu, za tu namenu, a na osnovu predloga Komisije Fonda.

Ukoliko u toku isplate novčane pomoći nezaposlena porodilja napusti dete, promeni mesto prebivališta, odnosno boravišta, ili zasnuje radni odnos, obustavlja se dalja isplata novčane pomoći.

Član 22

Pravo na novčanu pomoć nezaposlena porodilja ostvaruje na osnovu podnetog zahteva uz koji se prilaže sledeća dokumentacija:

- uverenje o državljanstvu,

- izvod iz matične knjige rođenih za dete,

- izvod iz matične evidencije Republičkog Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja,

- fotokopija lične karte nezaposlene porodilje - majke,

- uverenje nadležnog organa starateljstva da majka neposredno brine o detetu za koje je podnela zahtev, da njena deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u ustanovu socijalne zaštite, hraniteljsku porodicu ili data na usvojenje, i da nije lišena roditeljskog prava.

Status nezaposlene porodilje može se utvrditi i na osnovu drugih dokaza po oceni organa uprave, koji vodi postupak.

Član 23

Kad otac deteta, u skladu sa ovim Pravilnikom, ostvaruje pravo na novčanu naknadu, pored dokaza za majku deteta, i dokaza o smrti majke, otac podnosi iste dokaze za sebe, osim dokaza o nezaposlenosti.

Nezaposlenoj porodilji pripada novčana pomoć u iznosu koji važi na dan rođenja deteta.

Član 24

Zahtev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć nezaposlena porodilja može podneti sa potpunom dokumentacijom, najkasnije u roku od 6 (šest) meseci od dana rođenja deteta, preko pisarnice Gradske uprave grada Kruševca - Odseku za društvene delatnosti.

Zahtev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć ne može se podneti za dete koje nije živo u momentu podnošenja zahteva.

O pravu iz stava 1. ovog člana odlučuje Odsek za društvene delatnosti u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Po žalbama na rešenja iz stava 1. ovog člana rešava Gradsko veće grada Kruševca.

Član 25

Prava iz člana 18. do 24. ovog Pravilnika ostvaruju se po propisima o opštem upravnom postupku.

7. Podrška porodici sa više đaka

Član 26

Sredstva Fonda koriste se za kupovinu udžbenika za trećeg i četvrtog đaka u porodici.

Pravo na besplatne udžbenike ima treći i četvrti đak u porodici - učenik osnovne ili srednje škole, pod uslovom da se ostala (starija) deca u porodici nalaze na redovnom školovanju (redovni đak ili student na budžetu, kao i samofinansirajući student) u obrazovno-vaspitnim ustanovama čiji je osnivač Vlada Republike Srbije.

Član 27

Postupak javne nabavke za izbor najpovoljnijeg ponuđača za nabavku udžbenika sprovodi škola, u skladu sa procedurom propisanom Zakonom o javnim nabavkama.

Član 28

Škola sačinjava spiskove učenika, vrši proveru školskih potvrda, unosi cenu koštanja udžbenika, i overene spiskove sa školskim potvrdama dostavlja Odseku za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kruševca radi provere.

Škola dostavlja overenu rekapitulaciju potrebnih sredstava, overenu fakturu dobavljača o isporučenim knjigama i potpisanu od strane direktora škole i šefa računovodstva, Odseku za društvene delatnosti, koji nakon provere, fakturu dostavlja nadležnom Odseku za finansije, privredu i ekologiju.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 29

Isplata jednokratnih novčanih davanja za pokušaj vantelesne oplodnje (član 2., stav 1., tačka 1.) vrši se isplatom na tekući račun korisnika nakon donošenja Zaključka Gradonačelnika o finansiranju vantelesne oplodnje na predlog Komisije Fonda za populacionu politiku. Isplata poklon čestitke za novorođenčad rođenu 1. januara (član 2., stav 1., tačka 2.) vrši se gotovinskom isplatom porodilji preko blagajne Gradske uprave grada Kruševca. Dodela poklon paketa za novorođenčad rođenu na teritoriji grada Kruševca (član 2., stav 1., tačka 3.) vrši se tako što roditelj prilikom upisa novorođenog deteta u matičnu knjigu rođenih dobija poklon čestitku - vrednosno pismo koje obavezno sadrži vrednost poklon paketa, način i mesto preuzimanja istog.

Isplata novčane pomoći porodici za treće, četvrto i peto dete po rođenju (član 2., stav 1., tačka 4.), vrši se dva puta godišnje preko Banke - Poštanska štedionica - poslovna jedinica Kruševac, na žiro račun, broj 908-20001-18, poklon za đake prvake (član 2., stav 1., tačka 5.), vrši se preko Odseka za finansije, privredu i ekologiju preko Grupe za javne nabavke, po izvršenom izboru najpovoljnijeg ponuđača nakon sprovedenog javnog tendera, isplata novčane pomoći nezaposlenim porodiljama (član 2. stav 1, tačka 6.) vrši se iz budžeta grada Kruševca, preko Odseka za finansije, privredu i ekologiju - Grupe za finansije i planiranje, kod Banke - Poštanska štedionica - poslovna jedinica u Kruševcu, na žiro račun broj 908 -20001 -18, a po dostavljenom spisku do 10-og u mesecu koji sačinjava Grupa za boračko invalidsku i dečju zaštitu Odseka za društvene delatnosti, na osnovu koga Gradonačelnik donosi Zaključak.

Podrška porodici sa više đaka (član 2. stav 1. tačka 7.) vrši se na osnovu dostavljene overene rekapitulacije potrebnih sredstava, overene fakture dobavljača o isporučenim knjigama, koje su potpisane od strane direktora škole i šefa računovodstva, Odseku za društvene delatnosti, koji nakon provere, fakturu dostavlja nadležnom Odseku za finansije, privredu i ekologiju - Grupi za finansije i planiranje.

Član 30

Praćenje realizacije ovog Pravilnika vrši Odsek za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kruševca.

O sprovođenju prava iz ovog Pravilnika, Komisija Fonda će obaveštavati Gradsko veće grada Kruševca.

Član 31

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca" a po dobijanju saglasnosti Gradskog veća grada Kruševca.

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o kriterijumima za korišćenje sredstava Fonda za populacionu politiku grada Kruševca ("Službeni list grada Kruševca", br. 1/10), kao i izmena i dopuna napred navedenog Pravilnika ("Službeni list grada Kruševca", br. 2/10).