UREDBA
O SADRŽINI, NAČINU I POSTUPKU VOĐENJA REGISTRA MERA I PODSTICAJA REGIONALNOG RAZVOJA

("Sl. glasnik RS", br. 93/2010, 100/2011 i 35/2012)

Predmet

Član 1

Ovom uredbom bliže se uređuju sadržina, način i postupak vođenja Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja (u daljem tekstu: Registar).

Definicije

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovoj uredbi imaju sledeće značenje:

1) Registar jeste jedinstvena, centralna i elektronska baza podataka o preduzetim merama i podsticajima koji su od značaja za regionalni razvoj;

2) obveznici unosa podataka u Registar (u daljem tekstu OUPR) jesu ministarstva nadležna za poslove: regionalnog razvoja, privrede, turizma, zapošljavanja, nacionalnog investicionog plana, infrastrukture i energetike, poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, finansija, životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Fond za razvoj Republike Srbije, Fond za zaštitu životne sredine, Nacionalna služba za zapošljavanje, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza, Nacionalna agencija za regionalni razvoj, Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza, Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, Kancelarija za evropske integracije, Fond za razvoj Autonomne pokrajine Vojvodine, Fond za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine i Sekretarijat za privredu grada Beograda;

3) ovlašćeno lice za unos i korišćenje podataka Registra jeste lice iz sastava OUPR ovlašćeno za unos i korišćenje podataka iz Registra;

4) mere regionalnog razvoja jesu akti za sprovođenje politike regionalnog razvoja;

5) podsticaj regionalnom razvoju jeste konkretno ulaganje ili programsko usmeravanje ulaganja za realizaciju projekata od posebnog značaja za regionalni razvoj;

6) razvojni projekat jeste projekat izgradnje ili obnove komunalne, ekonomske, ekološke, energetske, socijalne, ruralne i druge infrastrukture, izgradnje i jačanja institucija i kadrovskih i ljudskih resursa, razvoja privrednih društava i preduzetništva, podsticanje naučnoistraživačkog rada, kao i drugi projekti koji doprinose sveobuhvatnom društveno-ekonomskom i regionalnom razvoju;

7) davalac podsticaja jeste Republika Srbija, AP Vojvodina i grad Beograd preko nadležnih organa i organizacija, međunarodni subjekt i drugi pravni subjekt koji dodeljuje podsticajna sredstva ili upravlja podacima o merama i podsticajima regionalnog razvoja;

8) korisnik podsticaja jeste jedinica lokalne samouprave, regionalna razvojna agencija, institucija i organizacija na republičkom, regionalnom i lokalnom nivou, privredni subjekt, fond na regionalnom i lokalnom nivou, institucije iz oblasti obrazovanja, istraživanja, udruženje, klaster, poslovni inkubator i drugo pravno i fizičko lice koje koristi neki od oblika podsticaja.

Način vođenja Registra

Član 3

Registar vodi Agencija za privredne registre (u daljem tekstu: Agencija), u skladu sa zakonom kojim se uređuje regionalni razvoj, zakonom kojim se uređuje pravni položaj Agencije i ovom uredbom.

U obavljanju poslova iz stava 1. ovog člana, Agencija se stara o obezbeđivanju uslova za ažurno vođenje Registra, logičkoj kontroli podataka unetih u Registar, dostupnosti određenih informacija iz Registra putem internet stranice Agencije, povezivanju Registra sa informacionim sistemima i bazama podataka od značaja za vođenje Registra i preduzima druge radnje radi nesmetanog funkcionisanje Registra, u skladu sa ovom uredbom i propisima kojima se uređuje položaj Agencije.

Sadržina Registra

Član 4

Registar sadrži sledeće grupe podataka o merama i podsticajima regionalnog razvoja i to o:

1) vrsti mere regionalnog razvoja i nazivu pravnog akta koji se odnosi na podsticanje regionalnog razvoja;

2) identifikaciji podsticaja: osnovni podaci o podsticaju, namena podsticaja i vrsta finansijskog podsticaja;

3) davaocima odnosno realizatorima mera i podsticaja;

4) korisnicima podsticaja: pojedinačnom i grupnom korisniku podsticaja, odnosno krajnjim korisnicima podsticaja;

5) finansijskim podacima: izvoru finansiranja i iznosu sredstava podsticaja;

6) statusu realizacije podsticaja;

7) i drugim podacima od značaja za podsticaj.

Svaka grupa podataka iz stava 1. ovog člana može biti razvrstana na nekoliko podgrupa.

Pored podataka iz stava 1. ovog člana, Registar može da sadrži i podatke iz drugih registara Agencije, kao i podatke iz baza podataka od značaja za Registar, koje vode drugi nadležni organi državne uprave i organizacije.

Podaci o merama i podsticajima

Član 5

Podaci iz člana 4. stav 1. ove uredbe unose se u Registar po grupama, odnosno podgrupama, u standardizovanom formatu, preko odgovarajućih šifarnika, u skladu sa uputstvom koje izrađuje Agencija i koji se objavljuju na internet strani Agencije.

Podaci o merama i podsticajima regionalnog razvoja unose se u Registar na Obrascu za elektronski unos podataka u Registar, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Svi podaci iz člana 4. ove uredbe dostavljaju se Agenciji u elektronskoj formi i u toj formi se čuvaju deset godina.  

Sastavni delovi Registra

Član 6

Obavezni elementi Registra su baza podataka Registra, baza podataka mape Registra i mapa Registra.

Baza podataka Registra je elektronska baza podataka o podsticajima regionalnog razvoja realizovanim u Republici Srbiji, preko OUPR.

Baza podataka mape Registra je elektronska baza podataka koja, osim podataka o podsticajima regionalnog razvoja koji se objavljuju na mapi Registra, sadrži i podatke iz drugih registara koje vodi Agencija, odnosno koje Agencija preuzima od drugih državnih organa i organizacija, a koji se takođe objavljuju na mapi Registra.

Mapa Registra je tabelarni, tekstualni i grafički prikaz podataka Registra koji se formiraju na osnovu zadatog upita u bazu podataka mape Registra.

Mapa registra iz stava 4. ovog člana objavljuje se na internet stranici Agencije za tekuću godinu i tri prethodne godine.

Unos podataka u Registar

Član 7

OUPR vrši unos ili promenu podataka u Registru samo iz svoje nadležnosti ili delokruga, korišćenjem aplikacije za vođenje Registra.

Aplikacija za vođenje Registra je namenski računarski program koji služi za formiranje i korišćenje baze podataka Registra od strane Agencije i drugih korisnika Registra.

Ovlašćeno lice OUPR koje neposredno unosi podatke u Registar dobija svoje jedinstveno korisničko ime i lozinku sa kojom se prijavljuje za rad u aplikaciji za vođenje Registra u skladu sa korisničkim uputstvom za rad sa tom aplikacijom.

Korisničko uputstvo za rad sa aplikacijom za vođenje Registra sadrži postupke korišćenja softverskog programa koji omogućava unos, promene i pregled podataka koji se unose u Registar.

Agencija je dužna da OUPR omogući nesmetan i stalan pristup aplikaciji za vođenje Registra.

Unos podataka o podsticajima u Registar vrši se u skladu sa metodološkim uputstvom za unos podataka u Registar, pri čemu svaki podsticaj prilikom upisa u Registar dobija svoju identifikacionu oznaku koja je jedinstvena i nepromenjiva u svim fazama trajanja podsticaja.

Metodološko uputstvo za unos podataka u Registar sadrži bliže uslove i način unosa podataka u Registar.

Za sadržaj, odnosno potpunost podataka, njihovu tačnost i blagovremenost unosa u Registar, odgovorni su OUPR, svako u granicama svojih ovlašćenja, odnosno svoje nadležnosti.

Pored podataka dobijenih od OUPR, Agencija za potrebe vođenja Registra pribavlja podatke od značaja za Registar i od drugih državnih organa i organizacija.

Promena i usaglašavanje podataka u Registru

Član 8

OUPR je dužan da nastale promene svojih podataka unese u Registar najkasnije u roku od sedam dana od momenta nastale promene u izvornoj bazi podataka.

Agencija u postupku logičke kontrole podataka obaveštava OUPR o nedostacima podataka radi njihovog daljeg usaglašavanja.

Svaki unos, odnosno promena podatka u Registru ostaju trajno zapisani u skladu sa profesionalnim pravilima i standardima za vođenje i upravljanje elektronskim bazama podataka.

Objavljivanje i dostupnost podataka

Član 8a

Agencija na svom sajtu objavljuje zbirne podatke o podsticajima regionalnog razvoja za nivo republike, regiona, oblasti i jedinica lokalnih samouprava.

Na zahtev subjekata regionalnog razvoja utvrđenih članom 19. Zakona o regionalnom razvoju ("Službeni glasnik RS", br. 51/09 i 30/10) Agencija je dužna da u formi standardizovanog izveštaja Agencije obezbedi dostupnost zbirnih podataka iz Registra.

Agencija je dužna da ovlašćenim licima za korišćenje podataka Registra omogući pretraživanje podataka iz Registra radi utvrđivanja za koje namene i u kom iznosu su usmerena sredstva podsticaja određenom korisniku podsticaja u periodu za koji postoje podaci u Registru.

Na zahtev subjekata regionalnog razvoja iz stava 2. ovog člana, OUPR su dužni da iz svojih baza podataka obezbede dostupnost pojedinačnih podataka o podsticajima regionalnog razvoja iz svog delokruga.

Korisnici podataka iz st. 1-4. ovog člana dužni su da prilikom javnog objavljivanja i korišćenja tih podataka navedu Agenciju odnosno OUPR kao izvor podataka.

Dostavljeni podaci iz st. 2-4. ovog člana mogu se koristiti isključivo za namene navedene u zahtevu za davanje podataka i ne mogu se objavljivati u izvornom obliku, kopirati ili prenositi trećim pravnim i fizičkim licima.

Prelazne i završne odredbe

Član 9

Registar će početi sa radom 1. februara 2011. godine.

Član 10

OUPR su dužni da podatke koji se odnose na podsticanje regionalnog razvoja iz 2008, 2009. i 2010. godine dostave Agenciji u elektronskoj formi, u skladu sa korisničkim uputstvom, u roku od 120 dana od dana početka rada Registra.

Član 11

Nadzor nad sprovođenjem ove uredbe vrši ministarstvo nadležno za poslove regionalnog razvoja.

Član 12

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Uredbe o izmenama i dopunama
Uredbe o sadržini, načinu i postupku vođenja registra mera i podsticaja regionalnog razvoja

("Sl. glasnik RS", br. 100/2011)

Član 9

OUPR su dužni da podatke koji se odnose na podsticanje regionalnog razvoja iz 2008, 2009, 2010. i 2011. godine dostave Agenciji u elektronskoj formi, na način propisan ovom uredbom, u roku od 120 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 11

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac za elektronski unos podataka u Registar

 

 

 

1. Mera

Pun naziv mere - pravnog akta:

 

 

 

Vrsta pravnog akta -
vrednost izabrana iz šifarnika Š-1

 

 

   

(Napomena: Polazne vrednosti svih šifarnika date su u odgovarajućim prilozima 2-11).

 


2. Identifikacija podsticaja

2.1. Osnovni podaci o podsticaju

Interna šifra podsticaja:

 

(Napomena: Jedinstveni broj koji daje OUPR)

 

Naziv podsticaja:

 

 

 

Pravni osnov:

 

 

 

Vreme trajanja:

Početna godina:

 

Završna godina:

 

 

 

2.2. Namena podsticaja

Namena podsticaja -
vrednost izabrana iz šifarnika Š-2

 

 

 

Ovaj šifarnik ima dodatne atribute - indikatore (izbor Da/Ne):

1. Da li je podsticaj razvrstan kao investicija?

Da

 

 

 

Ne

 

 

 

 

 

 

2. Da li se podsticaj odnosi na podršku inovacijama?

Da

 

 

 

Ne

 

 

       

2.3. Vrsta finansijskog podsticaja

Vrsta finansijskog podsticaja -
vrednost izabrana iz šifarnika Š-3

 

 

 

Ovaj šifarnik ima dodatne atribute - indikatore (izbor Da/Ne):

1. Da li su sredstva bespovratna?

Da

 

 

Ne

 

 

 

 

 

 

2. Da li je kredit dugoročan?
   (Napomena: Samo za izbor "Kredit" iz Š-3)

Da

 

 

Ne

 

 

       

 

Oblik kredita -
vrednost izabrana iz šifarnika Š-3a
(Napomena:
Samo za izbor "Kredit" iz Š-3)

 

 

 

 

 


3. Davalac / realizator podsticaja

3.1. Davalac podsticaja

Vrsta davaoca podsticaja -
vrednost izabrana iz šifarnika Š-4

 

 

 

 

Podaci o davaocu podsticaja:

 

 

 

Naziv davaoca:
vrednost izabrana iz šifarnika Š-5

 

 

Matični broj/
Identifikacioni broj:

 

 

 

 

     

 

Sedište:

 

 

3.2. Realizator podsticaja

Naziv realizatora:

 

 

vrednost izabrana iz šifarnika Š-6

 

 

 

Matični broj:
 

 

 

 

 

     

 

Sedište:

 

 


4. Korisnik podsticaja

Vrsta korisnika -

 

 

vrednost izabrana iz šifarnika Š-7

 

 

(Napomena: Izbori 1-18 iz Š-7 odnose se na "Pojedinačnog korisnika", a izbor 19 odnosi se na "Grupnog korisnika")

Ovaj šifarnik ima dodatni atribut - indikator (izbor Da/Ne):

1. Da li je privredno društvo javno preduzeće?

Da

 

 

Ne

 

 

(Napomena: Samo za izbor "Veliko privredno društvo" i "Mala i srednja privredna društva" iz Š-7)

4.1. Podaci o korisniku podsticaja - Pojedinačni korisnik podsticaja

 

Naziv korisnika:

  (naziv pravnog lica, preduzetnika, fizičkog lica)

 

 

 

Matični broj/JMBG:

 

 

 

 

Sedište korisnika:

 

 

 

 

Opština korisnika:

 

 

 

 

Opština (teritorija) ulaganja:

 

 

 

 

Šifra delatnosti korisnika:

 

 

(Napomene:
Opština (teritorija) ulaganja popunjava se prema Š-8: Šifarnik za Nivo teritorijalnog usmeravanja
Šifra delatnosti korisnika popunjava se prema šifarniku baziranom na važećem Zakonu o klasifikaciji delatnosti ("Službeni glasnik RS", broj 104/09) i Uredbi o Klasifikaciji delatnosti ("Službeni glasnik RS", broj 54/10)

4.2. Podaci o korisniku podsticaja - Grupni korisnik podsticaja

 

Opština (teritorija) ulaganja
grupe korisnika:

 

 

 

 

 

Oblast ulaganja:

 

 

(Napomene:
Opština (teritorija) grupe korisnika popunjava se prema Š-8: Šifarnik za Nivo teritorijalnog usmeravanja
Oblast ulaganja popunjava se prema šifarniku baziranom na važećem Zakonu o klasifikaciji delatnosti ("Službeni glasnik RS", broj 104/09) i Uredbi o Klasifikaciji delatnosti ("Službeni glasnik RS", broj 54/10)

4.3. Podaci o krajnjim korisnicima

 

Broj krajnjih korisnika podsticaja:

 

 

 

 

Od toga broj lica sa posebnim potrebama:

 

 

(Napomene: Broj krajnjih korisnika odnosi se na: broj poljoprivrednih gazdinstava - za korisnike podsticaja sa pozicija 4 i 19 iz Š-7 i izbor namene podsticaja sa pozicije 5 iz Š-2/ podsticanje poljoprivrede/; broj fizičkih lica/korisnika podsticaja za sve ostale namene podsticaja iz Š-2; broj lica sa posebnim potrebama odnosi se samo na fizička lica)


5. Finansijski podaci

5.1. Izvor finansiranja

Izvor finansiranja -
vrednost izabrana iz šifarnika Š-9

 

 

 

5.2. Iznos sredstava i datum transakcije (isplate)

 

Iznos:

 

Valuta:  

 

 

(u jedinicama valute)

Datum transakcije:

 

 

(Napomena: U slučaju isplate u više transakcija, podaci se unose za svaku transakciju posebno:
veza između transakcija se uspostavlja preko "interne šifre podsticaja" u tački 2.1.).


6. Status realizacije:

 

  U toku

 

  Završen

(Napomena: Znači isplaćen u potpunosti)

 


7. Drugi podaci o podsticaju
(po potrebi; poželjan struktuirani unos podataka vezanih za konkretan podsticaj)

 

 

 

 

 


8. Napomena:
(po potrebi)