REŠENJE

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA KORIŠĆENJA SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA BEOGRADA ZA 2012. GODINU

("Sl. list grada Beograda", br. 15/2012)

1. Utvrđuje se Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2012. godinu, ostvarenih od naknade za zagađivanje životne sredine, naknade za zagađivanje područja od posebnog državnog interesa, naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine i drugih sredstava u skladu sa zakonom, za realizaciju planova, programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine na teritoriji Beograda, u periodu januar - decembar 2012. godine.

2. Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2012. godinu je u prilogu ovog rešenja i čini njegov sastavni deo.

3. Na Predlog programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2012. godinu, Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije dalo je saglasnost broj 401-00-506/2012-01 od 22. marta 2012. godine.

4. Ovo rešenje objaviće se u "Službenom listu grada Beograda".

 

PROGRAM
KORIŠĆENJA SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA BEOGRADA ZA 2012. GODINU

I

Ovim programom utvrđuje se obim, raspodela i korišćenje sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2012. godinu namenjenih za realizaciju planova, programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine na teritoriji Beograda u periodu januar - decembar 2012. godine.

Sredstva Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2012. godinu planirana su Odlukom o budžetu grada Beograda za 2012. godinu ("Službeni list grada Beograda", broj 54/11), u okviru razdela 09 - Sekretarijat za zaštitu životne sredine, glava 09.1 - Budžetski fond za zaštitu životne sredine i to:

- izvor finansiranja 01 - prihodi iz budžeta, funkcija: 530 - Smanjenje zagađenosti; 540 - Zaštita biljnog i životinjskog sveta i krajolika i 550 - Zaštita životne sredine - istraživanje i razvoj, u iznosu od 778.000.000,00 dinara;

- izvor finansiranja 13 - neraspoređeni prihodi iz prethodnih godina, funkcija 540 - Zaštita biljnog i životinjskog sveta i krajolika u iznosu od 38.481.364,00 dinara.

II

Sredstva iz tačke I ovog programa koristiće se u skladu sa bližom namenom utvrđenom Finansijskim planom prihoda i rashoda Sekretarijata za zaštitu životne sredine za 2012. godinu, za finansiranje:

Red. br.

NAMENA
Aktivnost /naziv plana, programa ili projekta

1.

Usluge javnog zdravstva - inspekcija i analiza

Planiran iznos: 62.567.000,00 dinara

Realizacija programa kontrole, praćenja i ocenjivanja stanja činilaca životne sredine - nastavak monitoringa, i to:

1. Kontrola kvaliteta vazduha od stacionarnih izvora - lokalna mreža od 21 (17+4) mernih stanica i mernih mesta za stacionarne izvore.

2. Kontrola kvaliteta vazduha od motornih vozila - 18 mernih mesta za pokretne izvore.

3. Kontrola kvaliteta izvorske vode javnih česama - 30 javnih česama u gradu i prigradskim naseljima.

4. Kontrola kvaliteta površinskih voda Save, Dunava, Kolubare, kanala Galovica i 20 drugih manjih vodotoka, kanala, retenzija.

5. Kontrola kvaliteta vode na kupalištu "Savsko jezero" na 4 merna mesta.

6. Kontrola kvaliteta vode na kupalištu "Lido".

7. Kontrola kvaliteta vode na podavalskim akumulacijama.

8. Merenje nivoa komunalne buke za dan i noć na 35 mernih mesta.

9. Praćenje zagađenosti zemljišta u zonama izvorišta i pored saobraćajnica na 40 lokaliteta.

10. Povremena ciljana merenja u životnoj sredini, po ukazanoj potrebi i po zahtevu inspekcije (indikativna merenja).

2.

Usluge očuvanja životne sredine

Planiran iznos: 12.414.667,00 dinara

Planirane aktivnosti odnose se na:

1. Realizaciju Programa sistematskog ispitivanja nivoa radioaktivnosti u životnoj sredini (vazduh, padavine, voda za piće, rečna voda, zemljište, namirnice, stočna hrana i dr).

2. Merenje UV zračenja.

3. Povremeno ciljano ispitivanje prisustva radona u objektima predškolskih i školskih ustanova, građevinskom materijalu i dr.

3.

Usluge održavanja nacionalnih parkova i prirodnih površina

Planiran iznos: 256.081.364,00 dinara

1. Realizacija aktivnosti na upravljanju zaštićenim prirodnim dobrima i to:

Program upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima - pojedinačna stabla.

Program upravljanja zaštićenim prirodnim dobrom "Grupa stabala hrasta lužnjaka kod Jozića kolibe".

Program upravljanja zaštićenim prirodnim dobrom "Tri hrasta lužnjaka - Bare".

Program upravljanja zaštićenim područjem "Banjička šuma".

Program upravljanja zaštićenim područjem "Veliko ratno ostrvo".

Program upravljanja zaštićenim područjem "Kosmaj".

Program upravljanja zaštićenim područjem "Avala".

Program upravljanja zaštićenim područjem "Pionirski park".

Program upravljanja zaštićenim područjem "Akademski park".

Program upravljanja zaštićenim područjem "Miljakovačka šuma".

Program upravljanja zaštićenim područjem "Arboretum Šumarskog fakulteta".

Program upravljanja zaštićenim područjem "Stanište gljive na Adi Ciganliji".

Program upravljanja zaštićenim područjem "Zvezdarska šuma".

Program upravljanja zaštićenim područjem "Šuma Košutnjak".

Program upravljanja zaštićenim područjem "Obrenovački zabran".

Program upravljanja zaštićenim područjem "Bojčinska šuma".

Izrada studija o proglašenju zaštite novih prirodnih dobara - predela očuvanih prirodno-istorijskih vrednosti, predela izuzetnih odlika, spomenika prirode i drugih, za čiju izradu je zakonom određen Zavod za zaštitu prirode Srbije, a prema prioritetima koje određuje Grad. Planirana je izrada studija zaštite Lipovačke šume, šume Kovilovo i područja forlanda na levoj obali Dunava i dr.

 

2. Izrada Plana generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda

Skupština grada Beograda je donela Odluku o izradi plana generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda ("Službeni list grada Beograda", broj 57/09) kojom su definisani ciljevi izrade ovog plana i granica kojom su obuhvaćene teritorije 12 gradskih opština, odnosno područja koja su obuhvaćena Generalnim planom Beograda 2021. Saglasno donetoj odluci, zakonima i drugim propisima za izradu ove vrste dokumenata, ovaj plan će biti izrađen na novoformiranoj informacionoj osnovi - GIS biotopa Beograda i drugim ažurnim podlogama.

3. Revitalizacija ugroženih i zapuštenih javnih zelenih površina - implementacija plana zelenih površina

Implementacija plana zelenih površina Beograda vrši se kroz prioritetne projekte obnavljanja devastiranih i zapuštenih javnih zelenih površina i drvoreda, projekte podizanja novih zelenih površina i drvoreda. Izrada projekata i njihova realizacija će se odvijati kontinuirano tokom godine. Za potrebe obnavljanja zapuštenih urbanih delova grada, Sekretarijat će svoje aktivnosti uskladiti sa potrebama gradskih opština, odnosno građana i aktivnostima civilnog sektora, a realizaciju sa javnim preduzećima.

4. Usluge sprovođenja plana pošumljavanja područja Beograda

Planom pošumljavanja područja Beograda u 2012. godini definisane su površine i dinamika sprovođenja aktivnosti na pošumljavanju neobraslih površina područja Beograda. Planirano je da se novi šumski zasadi podignu na lokacijama koje povezuju postojeće šumske komplekse, vetrozaštitne pojaseve i zelene koridore čime se obezbeđuje ostvarivanje opštekorisnih funkcija šuma i podizanje kvaliteta životne sredine. Realizacijom plana sprečiće se i umanjiti rizici od erozije, imisija (zvučnih i gasovitih), klimatskih ekstrema i promena, a povećaće se socijalni aspekti šuma u pogledu rekreacije, obrazovanja, kulture, estetike i dr.

5. Katastar zelenila Beograda i stalno ažuriranje podataka - GIS

Nastavak projekta započetog 2009. godine sa ciljem uspostavljanja registra atributa zelenila, u prostornom i u funkcionalnom smislu. Nakon inicijalnog uspostavljanja sistema na odabranoj teritorijalnoj celini (Zemun i deo Novog Beograda), zadatak ovog projekta je prikupljanje prostornih podataka za zelene površine, gradske drvorede i zaštićena prirodna dobara na preostalom području Beograda, do uspostavljanja potpunog projektovanog sistema. Izradom Katastra zelenila obezbeđuje se efikasnije i ekonomičnije održavanje, planiranje i podizanje zelenih površina, kao i unapređenje poslovnih sistema javnih preduzeća i institucija koji koriste podatke iz Katastra.

6. Program genetičke konzervacije šumskih vrsta Velikog ratnog ostrva

Cilj izrade ovog programa je da se za šumsko drveće i žbunje koje čini stanište retkih i ugroženih vrsta ptica definiše strategija njihove konzervacije sa ciljem zaštite celokupnog biodiverziteta ostrva. Genetičkom konzervacijom šumskih vrsta obezbeđuje se njihovo očuvanje i unapređenje, kao i visok stepen adaptabilnosti ukupnog ekosistema ovog ostrva kao odgovora na izazove globalnih klimatskih promena. Izrada programa se završava 2012. godine.

7. Završetak izrade Studije očuvanja prirodnih šumskih ekosistema i njihove restauracije u neposrednom priobalju vodotoka Save i Dunava na području Beograda u cilju valorizacije ambijentalnih vrednosti i izletničko-rekreacionih funkcija.

U 2012. godini je predviđen završetak istraživanja ekoloških i mikroklimatskih uslova i promena u priobalju, pojave i razvoja šumske vegetacije, reljefnih karakteristika šumskog zemljišta u forlandu reka, hidrografsko-hidroloških i hidrogeoloških odlika terena, zemljišta, staništa i vegetacije priobalja. Studija će obuhvatiti obradu dobijenih rezultata istraživanja sa izradom elaborata o stanju postojeće vegetacije i predlogom za uređenje priobalja ove dve reke, radi obezbeđenja uslova za plansko korišćenje i ostvarenje višefunkcionalnih potencijala vodotoka i neposrednog priobalja na području grada Beograda.

4.

Usluge po ugovoru

Planiran iznos: 17.500.386,00 dinara

Planirane aktivnosti odnose se na:

1. Usluge štampanja Ekološkog biltena sa novogodišnjim kalendarom.

2. Štampanje publikacije Lokalnog plana upravljanja otpadom na srpskom i engleskom jeziku.

3. Ostale usluge štampanja materijala za potrebe obrazovanja o životnoj sredini.

4. Kontinuirano informisanje javnosti o stanju i kvalitetu životne sredine, sprovođenju programa i planova (akcionih i sanacionih), u slučaju udesa, aktivnostima u upravljanju otpadom, izdatim dozvolama, preduzetim merama i dr. kao i održavanje web sajta.

5. Usluge reklame i promocije i popularizacije značaja zaštite životne sredine i očuvanja prirodnih vrednosti.

6. Tehnička komisija za ocenu studija o proceni uticaja projekata na životnu sredinu.

7. Stručna komisija za ocenu izveštaja o strateškoj proceni planova/programa na životnu sredinu.

8. Ostale stručne usluge.

9. Ugostiteljske usluge.

5.

Usluge očuvanja životne sredine

Planiran iznos: 75.792.500,00 dinara

Planirane aktivnosti odnose se na:

1. Implementacija Lokalnog plana upravljanja otpadom grada Beograda 2011-2020. (programi, projekti i planovi upravljanja otpadom)

Skupština grada Beograda usvojila je 7. jula 2011. godine Lokalni plan upravljanja otpadom grada Beograda 2011-2020. ("Službeni list grada Beograda", broj 28/11) u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom, državnom strategijom i drugim relevantnim propisima u ovoj oblasti. Sastavni deo Lokalnog plana je akcioni plan za njegovo sprovođenje kojim su definisane brojne aktivnosti za uvođenje kompletnog sistema upravljanja otpadom, s tim što će se u saradnji sa nadležnim ministarstvom u 2012. godini pokrenuti postupci za finansiranje izrade Studije izvodljivosti i idejnih projekata za izgradnju infrastrukturnih objekata i postrojenja (mehaničko-biološki tretman otpada na lokaciji u Vinči, kompostiranje biodegradabilnog otpada, reciklažu građevinskog otpada, transfer stanice, sanaciju i zatvaranje postojeće i izgradnju nove deponije i dr). Aktivnosti koje Sekretarijat planira da finansira u 2012. godini odnose se na: izradu pojedinačnih programa za sakupljanje neopasnog i opasnog otpada iz domaćinstva, sakupljanje komercijalnog otpada, smanjenje biorazgradivog i ambalažnog otpada u komunalnom otpadu, upotrebu i reciklažu komponenata komunalnog otpada, programe razvijanja javne svesti i odgovornosti u upravljanju otpadom, kao i programe, projekte i planove za obezbeđenje, izgradnju i opremanje centara za sakupljanje kabastog i drugog otpada iz domaćinstva koji se ne može odlagati u kontejnere i dr.

2. Izrada projekta "Katastar septičkih jama na teritoriji Beograda"

Planiran je nastavak izrade projekta "Katastar septičkih jama na teritoriji grada Beograda" za odabrana naselja koja nemaju izgrađen kanalizacioni sistem. Izradu Katastra prati istraživanje proizvedenog zagađenja tla i vode sa ciljem sagledavanja ekološkog statusa naselja za potrebe pokretanja aktivnosti na pripremi plansko projektnih osnova za predloge izbora sistema prikupljanja, kanalisanja i prečišćavanja komunalnih otpadnih voda na ovom području. Projekat je započeo u decembru 2009. godine i do sada je obuhvatio delove naselja Kumodraž, Beli potok, Jajinci, Kotež, Slanci, Borča, Boleč, Ovča, Kalemegdan, Ripanj i selo Rakovica.

3. Izrada programa zaštite životne sredine na teritoriji Beograda

Strateški dokument u ovoj oblasti kojim će se definisati prioriteti za naredni period u skladu sa Nacionalnim programom, Strategijom održivog razvoja Republike Srbije i interesima i specifičnostima Beograda, odnosno u skladu sa Strategijom razvoja Beograda kako bi se obezbedila usklađenost politike zaštite životne sredine sa drugim sektorskim politikama.

4. Izrada lokalnog registra izvora zagađivanja životne sredine na teritoriji Beograda - III faza

Nastavak realizacije projekta započetog 2010. godine. Izrada Lokalnog registra izvora zagađivanja životne sredine čine aktivnosti na prikupljanju i sistematizovanju podataka o industrijskim i drugim subjektima čije delatnosti utiču na životnu sredinu (lokacije i prostorni raspored, vrsta delatnosti i vrsta emisija i uticaja na vazduh, vodu, zemljište) u cilju uspostavljanja i vođenja Lokalnog registra izvora zagađivanja, kvalifikaciju i kvantifikaciju promena i preduzimanja mera zaštite u skladu sa zakonom.

Završetkom II faze ovog projekta biće obrađeni podaci za velika preduzeća, a u okviru III faze predviđa se izrada registra za mala i srednja preduzeća čiji je broj neuporedivo veći od broja velikih preduzeća

 

5. Izrada projekta "Merenja emisije dimnih gasova iz individualnih toplotnih izvora na teritoriji Beograda"

Cilj ovog projekta je formiranje baze podataka o koncentracijama zagađujućih materija koje se emituju iz individualnih stambenih objekata u ambijentalni vazduh na teritoriji Beograda. Do sada zagađujuće materije iz ovih objekata nisu bile predmet merenja, te nema ni podataka o emisijama, odnosno njihovim koncentracijama. S obzirom da u Beogradu ima 220.000 registrovanih individualnih ložišta (stambeni objekti) koja koriste čvrsta fosilna goriva ili goriva nepoznatog sastava i kvaliteta, ovim projektom će se obezbediti podaci neophodni za pripremu programa i planova kvaliteta vazduha koji su utvrđeni kao zakonska obaveza lokalne samouprave.

6. Usluga produkcije filma o zaštićenom području Veliko ratno ostrvo

Završetak izrade filma o zaštićenom području Veliko ratno ostrvo koji ima za cilj popularizaciju i upoznavanje šire javnosti sa prirodnim i drugim vrednostima ovog prostora i njegovim značajem za pejzažni identitet Beograda.

7. Izrada projekta "Primena bioindikatora oksidativnog stresa kod biljaka u proceni ekotoksikološkog rizika u zonama visokog zagađenja na teritoriji grada Beograda" - nastavak projekta

Nastavak projekta istraživanja u oblasti oksidativnog stresa kod biljaka i praćenja stanja biljaka u zonama velikog zagađenja. Identifikacija negativnih efekata od izduvnih gasova u blizini većih saobraćajnica i od industrijskih aktivnosti na stanje zelenih površina koje zavisi od doze i izloženosti teškim metalima i česticama prašine, kao i na biljne vrste sa specifičnim adaptacionim svojstvima. Planirana je izrada modela za kvantifikaciju rizika na najzagađenijim lokacijama kojim će biti moguća procena efekata sinergijskog delovanja više klimatskih faktora koji povećavaju rizik od oksidativnog oštećenja (UV-B zračenje, insolacija, vetar, suša i dr).

8. Tipološko definisanje šuma - nastavak projekta

Projekat "Tipološko definisanje šuma Beograda - osnovno polazište namenskog klasifikovanja sa predlogom mera za unapređenje i održivost kvaliteta životne sredine Beograda" započet je u cilju definisanja prioritetnih mera za promenu zatečenog nepovoljnog stanja, optimizaciju korisnih funkcija šuma Beograda shodno njihovim ukupnim potencijalima i očuvanje prirodnih resursa i kvaliteta životne sredine Beograda.

9. Projekat istraživanja površina za pošumljavanje na području gradskih opština Obrenovac i Čukarica

Ovim projektom će se tačno definisati površine za pošumljavanje koje nisu u sistemu korišćenja i održavanja JP "Srbijašume" ili JKP "Zelenilo Beograd". Projekat će se zasnivati na tri osnovna uslova održivosti ciljeva pošumljavanja koji se odnose na zakonske okvire, institucionalnu i finansijsku pokrivenost i sadržaće predlog Plana pošumljavanja na navedenom području za budući period, odnosno za narednu godinu.

10. Ispitivanje sadržaja arsena i teških metala u mesu ribe kao pokazatelja zagađenja životne sredine - završetak projekta

Meso ribe jedan je od pokazatelja zagađenja životne sredine i istraživanja u okviru ovog projekta odnosi se na ispitivanje sadržaja arsena, olova, žive i kadmijuma u mesu i organima (jetra, bubrezi) odabranih predstavnika tri grupe riba (omnivora, karnivora, biljojeda) iz Save, odnosno Dunava. U toku prve faze projekta (tokom 2011. godine) vršena je analiza vode na prisustvo teških metala i nemetala i to na uzorcima vode Save (Obrenovac) i Dunava (Zemun, Grocka). Takođe je za prvi deo ispitivanja prisustva teških metala i nemetala u mesu ribe korišćena riba izlovljena u proleće i jesen 2011. godine na lokalitetima Dunava kod Zemuna, odnosno kod Grocke. Sva ispitivanja urađena su na po 10 uzoraka iste vrste ribe. Za analize su korišćeni standardni analitički postupci. Dobijeni rezultati analiza, zajedno sa rezultatima koji će se dobiti tokom 2012. godine, biće dostupni u završnom izveštaju.

11. Izrada projekta "Plavo-zeleni koridori" - Istraživanje mogućnosti revitalizacije sliva Jelezovačkog potoka i okolnih šumskih površina

Izradom predloženog projekta, Sekretarijat za zaštitu životne sredine obezbeđuje rešenje za trajnu zaštitu takozvanih plavo-zelenih prirodnih koridora, kao i povezivanje urbanih zona sa okolnim šumskim površinama, stvaranje rekreativne zone sa pešačkim, biciklističkim stazama i dečjim igralištima. Pored toga, definiše se model za zaštitu i povezivanje šumskih i vodenih površina sa prirodnim, rekreativnim i estetskim vrednostima.

12. Istraživanje u cilju smanjenja nepovoljnih vremenskih uticaja na stanje životne sredine u Beogradu

Brojni vitalni ekonomski sektori kako u Srbiji tako i na području Beograda, izloženi su stalnim rizicima, odnosno opasnostima od hidrometeoroloških uslova i to u visokom ili relativno visokom stepenu opasnosti (poljoprivreda, proizvodnja i distribucija električne i toplotne energije, drumski, železnički, rečni i vazdušni saobraćaj, građevinarstvo - izgradnja puteva i mostova, radovi na otvorenim vodotocima, vodoprivreda, turizam, sport i rekreacija, prirodni resursi, biodiverzitet itd).

Ovo ukazuje da je gradu Beogradu neophodna efikasna zaštita od svih nepovoljnih vremenskih uticaja, kao što su gradonosne oluje, magle i druge vremenske nepogode koje generišu velike štete u životnoj sredini. Iz tih razloga, a i u skladu sa zakonskim obavezama lokalne samouprave, Beograd mora na osnovu dobre i pouzdane meteorološke osnove, iznaći najbolja - naučno tehnološka rešenja na bazi ekonomske opravdanosti i plasirati ih u određenim situacijama.

13. Izrada projekta "Sadržaj mikroelemenata u zemljištu i krtolama čičoke na pepelištu TENT A kao pionirske vrste za stvaranje povoljnih uslova u cilju budućih pošumljavanja"

Jedan od prioritetnih zahteva očuvanja i zaštite životne sredine je rekultivacija degradiranog zemljišta, uključujući i kontaminirane lokacije na kojima se odlaže pepeo iz procesa proizvodnje energije u termoelektrani. Dominantni negativni efekti deponije pepela su zatrovanost i zagađenost samog pepelišta i okoline, eolska erozija i zagađenost vodotokova, odnosno zagađenost zemlje, vode i vazduha. Sa aspekta zaštite životne sredine neophodno je, u najvećoj mogućoj meri, sanirati negativne efekte pepela. Na predloženim lokalitetima planirane su aktivnosti na osnovu čijih rezultata će biti predložena relevantna rešenja u funkciji rekultivacije deponije pepelišta.

14. Izrada projekta "Istraživanje koncentracije i akumulacije polutanata u šumskim ekosistemima zaštićenog prirodnog dobra Kosmaj"

Utvrđivanje koncentracije teških metala u zemljištu i biljkama je deo sveobuhvatnih istraživanja stanja životne sredine u cilju iznalaženja najboljih mogućnosti i načina za održavanje ili poboljšanje postojećeg stanja. Cilj istraživanja je usmeren pre svega na to da se utvrdi da li postoji i ako postoji, u kom stepenu je izraženo opterećenje zemljišta i biljaka teškim metalima, kao i njihova akumulacija. Na osnovu rezultata sprovedenih istraživanja biće moguće sagledati stepen zagađenja životne sredine teškim metalima (Pb, Ni, Mp, Fe, Zn) na ispitivanom području. Takođe, biće konstatovane vrste biljaka (hiperakumulatori) koje mogu biti korišćene za fitoremedijaciju zagađenih područja. Rezultati i zaključci istraživanja omogućiće blagovremeno preduzimanje odgovarajućih mera očuvanja, poboljšanja i zaštite prirodnih ekosistema i životne sredine u celini.

15. Izrada projekta "Istraživanje shvatanja i prakse socijalne ekologije u Beogradu"

Institut za političke studije, u okviru naučnoistraživačke aktivnosti, započinje istraživanje iz oblasti socijalne ekologije. Socijalna ekologija bavi se socijalnim uslovima u kojima se iskazuju načini organizovanja i umrežavanja ljudskih zajednica, kao i traženjem odgovora kako promeniti odnose, relacije, informacije, načine ponašanja, odnosno vrednosti u ljudskim zajednicama. Cilj projekta je da ustanovi konceptualnu osnovu za dalje razumevanje, razvijanje i izradu planova za rešavanje problema vezanih za socijalnu ekologiju u Beogradu.

16. Plan kvaliteta vazduha u Beogradu

Plan kvaliteta vazduha u zonama i aglomeracijama u kojima je vazduh treće kategorije, odnosno kada zagađenje vazduha prevazilazi efekte mera koje se preduzimaju i kada je ugrožen kapacitet životne sredine ili postoji stalno zagađenje vazduha na određenom prostoru, izrađuje se radi postizanja utvrđene granične vrednosti ili odgovarajuće ciljne vrednosti. Izrada plana kvaliteta vazduha je zakonska obaveza jedinice lokalne samouprave.

Za izradu ovog plana neophodan je period 2-3 godine, a u 2012. godini predviđeno je da se započne sa istraživačkim aktivnostima, odnosno utvrđivanje stepena zagađenosti vazduha po zonama u aglomeraciji Beograd. Na osnovu ovih istraživanja uradiće se ocena kvaliteta vazduha, odnosno gornja i donja granica ocenjivanja izvora emisije, kao i drugi pokazatelji predviđeni važećim propisima.

17. Ostali programi i projekti upravljanja zaštitom i unapređenjem životne sredine

Planirane aktivnosti za koje nije definitivno utvrđen obim ili način izrade i realizacije, a odnose se na zaštitu prirodnih resursa i dobara (vazduh, voda, zemljište).

Planiraju se projekti uređenja javnih prostora i izrada projekata sanacije i rekultivacije neuređenih deponija (smetlišta) i drugih degradiranih i devastiranih prostora, kao i drugi projekti čija realizacija doprinosi jasnijem definisanju i poboljšanju kvaliteta životne sredine Beograda.

5a

Usluge očuvanja životne sredine - DDD Programi

Planiran iznos 146.284.380,00 dinara

Planirane aktivnosti odnose se na:

1. Usluge realizacije programa suzbijanja štetnih organizama sa monitoringom i stručnom prognozom

Program suzbijanja štetnih organizama na teritoriji 17 gradskih opština u 2012. godini obuhvata suzbijanje komaraca, krpelja i glodara, odnosno regulaciju brojnosti njihovih populacija na biološki podnošljiv nivo.

- Program kontrole populacije komaraca realizovaće se tretmanima suzbijanja larvi i odraslih formi komaraca, sa zemlje i iz aviona. Suzbijanje larvi komaraca se planira na površini od 15.000 hektara sa zemlje i 3.000 hektara iz aviona, a suzbijanje odraslih formi komaraca na oko 80.000 hektara sa zemlje i na oko 135.000 hektara iz aviona u tri akcije.

- Program suzbijanja krpelja realizovaće se kroz praćenje pojave aktivnosti krpelja i neposrednim izvođenjem tretmana na orijentacionoj površini od oko 8.000 hektara.

- Program suzbijanja glodara obuhvata sistematsku deratizaciju, na teritoriji Beograda u dva tretmana i to.

- stambeni fond (stanovi i individualna domaćinstva) - oko 640.000 stan;

- nehigijenska naselja - oko 450 ha;

- obale, priobalja reka i manjih vodotoka, Ade Ciganlije i Ade Huje - oko 180 km (pojas širine 100 m);

- neuređene ili delimično uređene slobodne zelene i druge javne površine u okolini stambenih zgrada ("ničija zemlja") - oko 350 ha

Značajan deo u realizaciji ovih programa predstavljaju i poslovi monitoringa, nadzora i kontrole svih izvedenih tretmana.

2. Istraživanje uticaja kvaliteta i stepena zagađenosti vode (kanali, bare itd.) na izbor preparata i pravilno doziranje u cilju regulacije brojnosti

Kvalitet voda u kojima se nalaze larve komaraca utiče na ciljni i rezidualni efekat larvicidnih preparata koji se koriste za regulaciju brojnosti larvi komaraca.

Dosadašnji princip monitoringa larvi komaraca predviđao je procenu brojnosti i determinaciju vrsta larvi komaraca, bez kontrole kvaliteta vode u kojoj se nalaze.

Kontrola i rezultati stepena zagađenosti vode uticali bi na količinu primenjenog larvicidnog preparata i ukupan efekat larvicidnog tretmana.

3. Uloga i značaj monitoringa mišolikih glodara na teritoriji grada Beograda u cilju regulacije brojnosti na ekološkim principima i zaštita

Na teritoriji 17 gradskih opština, koje se protežu na oko 400.000 ha, u trajanju od pet godina radiće se monitoring populacije mišolikih glodara, čiji je cilj utvrđivanje zastupljenosti pojedinih vrsta, njihove brojnosti, kao i definisanja žarišta glodara Pored praćenja definisanih parametara u okviru projekta će biti izvršena detekcija mišolikih glodara na prisustvo uzročnika salmonele, leptospire, lajmske bolesti, trihinele, kao i na prisustvo ektoparazita. Rezultati monitoringa populacije mišolikih glodara poslužiće kao osnova za sprovođenje sistematske deratizacije na teritoriji Grada Beograda, sa ciljem korišćenja optimalne količine rodenticidnih preparata u cilju postizanja maksimalnih efekata regulacije brojnosti, čime se ostvaruju ekološki principi zaštite životne sredine. Detekcija uzročnika prethodno navedenih bolesti, kao i ektoparazita predstavlja osnov za definisanje preventivnih mera na pojedine zoonoze u određenim delovima Grada Beograda, čiji su prioritetni vektori mišoliki glodari. Područja definisana kao potencijalna žarišta određenih bolesti biće kontinuirano praćena i definisana kao staništa na kojima će se raditi mere pojačane deratizacije.

4. Izrada projekta "Istraživanje opravdanosti uvođenja helikoptera u sistem suzbijanja komaraca na teritoriji Beograda*

Uvođenjem dva helikoptera za suzbijanje larvi komaraca u niskom letu na nepristupačnim velikim vodenim površinama i kanalima, kojih je jako mnogo na teritoriji grada Beograda, postiže se maksimalna preciznost u radu, smanjuje se efekat rasipanja i trošenja preparata i postižu izuzetno dobri rezultati u suzbijanju larvi komaraca, kao preventivnoj aktivnosti kojom se utiče na smanjenje populacije odraslih formi komaraca.

6.

Materijal

Planiran iznos. 77.704.813,00 dinara

U suzbijanju komaraca kvalitetna primena insekticida je jedan od osnovnih preduslova za ostvarivanje željenih efekata. Pri njihovoj primeni mora se voditi računa o fizičko-hemijskim osobinama, razgradnji, perzistentnosti, toksičnosti i ekotoksičnosti.

U izvođenju neposrednih tretmana na terenu koriste se preparati na osnovu odredaba zakona i drugih propisa kojima je uređena ova oblast odnosno, koji imaju rešenje Agencije za hemikalije Republike Srbije, za upis u privremenu listu biocidnih proizvoda.

Pri izboru preparata za suzbijanje larvi i odraslih formi komaraca primenjuju se preparati insekticida različitih formulacija, gde se uzima i obzir način njihove primene, stadijumi razvoja komaraca koji se suzbijaju, površine tretiranja, rezidualnost delovanja, lakoća rukovanja, bezbednost primene itd.

U toku 2012. godine, neophodno je nabaviti tečni mikrobiološki preparat za suzbijanje larvi komaraca u količini od 5.000 litara kojim će se tretirati čiste i manje prljave vode, vodene površine u okviru zaštićenih prirodnih dobara i ribnjacima, kao i hemijski granulisani preparat u količini od 150.000 kilograma za suzbijanje larvi komaraca na staništima prljavih voda, stajaćih ili slabotekućih voda, otvorenih površina sa gustom ili manje gustom vegetacijom, urbanih i semiurbanih površina i ostalih mesta. Predložena količina preparata je neophodna, jer zalihe preostalog preparata iz 2011. godine, neće biti dovoljne za suzbijanja larvi komaraca sa zemlje i iz aviona početkom 2012. godine.

Neophodno je nabaviti i preparat za suzbijanje odraslih formi komaraca u količini od 3.000 litara. Sa kupljenom količinom preparata obezbediće se i rezerva za 2012. godinu, za sprovođenje akcija suzbijanje odraslih formi komaraca sa zemlje.

7.

Transferi ostalim nivoima vlasti

Planiran iznos: 94.600.000,00 dinara

Planirane aktivnosti odnose se na:

1. Transferi nivou Republike

Aktivnosti Sekretarijata biće usmerene na transfere sredstava republičkim institucijama za realizaciju različitih projekata u oblasti životne sredine.

Institut za rehabilitaciju - unapređenje energetske efikasnosti kroz izgradnju sistema za grejanje u Selters banji u Mladenovcu.

Uređenje školskog dvorišta osnovne škole "Antun Skala".

Gašenje individualnih kotlarnica beogradskih škola.

Izrada projekata o zaštiti i unapređenju životne sredine.

Transferi opštinama izvršiće se i za druge namenske projekte po prethodnom usaglašavanju prioriteta, odnosno u saradnji gradskih opština sa Sekretarijatom.

2. Transferi nivou opština

Realizacija zajedničkih projekata zaštite i unapređenja životne sredine na teritoriji svih gradskih opština. Za potrebe rešavanja zapuštenih urbanih delova grada i podizanja kvaliteta životne sredine, kao i sprečavanje daljeg zagađenja životne sredine. Sekretarijat će sprovesti zajedničke aktivnosti sa javnim komunalnim preduzećima, opštinama i institucijama (beogradski vrtići, škole i dr).

Transferi opštinama izvršiće se i za druge namenske projekte po prethodnom usaglašavanju prioriteta, odnosno u saradnji gradskih opština sa Sekretarijatom.

8.

Ostale dotacije i transferi

Planiran iznos: 70.500.000,00 dinara

Planirane aktivnosti odnose se na realizaciju različitih projekata zaštite i unapređenja životne sredine na teritoriji grada Beograda koji su identifikovani kroz saradnju Sekretarijata i javnih preduzeća kroz dostavljanje godišnjih izveštaja o radu javnih preduzeća za potrebe godišnjeg izveštaja o kvalitetu životne sredine Beograda kao prioritetni projekti. Tako su selektovani sledeći projekti:

1. JVP "Beogradvode" - sanaciju jezera Trešnja.

2. JVP "Beogradvode" - izgradnja ekološkog splava.

3. JVP "Beogradvode" - otvaranje takozvanog "Ribljeg puta".

4. JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" - unapređivanje uslova rada i kontrole rada sistema za prihvatanje i prečišćavanje komunalnih otpadnih voda u Park šumi Avala radi njihovog efikasnijeg i bezbednijeg korišćenja.

5. JP "Ada Ciganlija" - pribavljanje projekta i izgradnja lavirinta "Zelena mozgalica",

6. GSP "Beograd" - rekonstrukcija kanalizacione mreže i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u SP "Karaburma".

Izrada projekata o zaštiti i unapređenju životne sredine - Planiran je transfer sredstava za namensko rešavanje problema i realizaciju projekata zaštite i unapređenja životne sredine lokalnog i šireg značaja za koje će se tokom godine utvrditi prioritet realizacije.

9.

Dotacije nevladinim organizacijama

Planiran iznos: 25.536.254,00 dinara

Planirane aktivnosti odnose se na:

1. Tekući konkurs NVO - ekološki projekti - Dotacije ostalim udruženjima građana - aktivnosti u okviru zakonom utvrđene obaveze grada Beograda da, u ostvarivanju sistema zaštite životne i u okviru svojih obaveza, podstiče, usmerava i obezbeđuje jačanje svesti o značaju zaštite životne sredine kroz sistem obrazovanja i vaspitanja, javnog informisanja i popularizacije zaštite životne sredine; planirane su aktivnosti usmerene na građane, grupe građana, njihova udruženja, profesionalne ili druge organizacije koje u oblasti zaštite životne sredine pripremaju, propagiraju i realizuju programe zaštite, afirmišu prava i interese u oblasti zaštite životne sredine, predlažu aktivnosti i mere zaštite, učestvuju u postupku donošenja odluka u skladu sa zakonom, doprinose ili neposredno rade na informisanju o životnoj sredini i uključivanju šire javnosti u očuvanje i zaštitu prirode i životne sredine.

2. Javni konkurs NVO - ekološki projekti - planiran je nastavak saradnje sa nevladinim organizacijama kroz njihovo učešće u javnom konkursu za programe i projekte zaštite životne sredine, a prema utvrđenim i usvojenim kriterijumima: ovaj vid vaninstitucionalnog obrazovanja zasniva se na iskustvu iz ranijih javnih konkursa u kojima je civilni sektor pokazivao veliko interesovanje za dobijanje podrške i afirmaciju svojih programa i projekata; u 2012. godini će se dati prednost programima i projektima u oblasti uključivanja stanovništva u projekte oživljavanja i uređenja urbanih, blokovskih zelenih površina, priobalja, kao i projekte obrazovanja o životnoj sredini.

3. Preneta obaveza

10.

Naknada štete za povrede ili štetu nastalu usled elementarnih nepogoda ili drugih prirodnih uzroka

Planiran iznos: 500.000,00 dinara

U slučajevima kada dođe do poplava na pojedinim lokacijama u gradu (priobalja, naselja, zelenilo, nehigijenska naselja itd), nakon povlačenja vode i čišćenja terena, neophodno je zbog epidemiološkog, ekološkog, sanitarnog i zdravstvenog rizika obaviti dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

11.

Zgrade i građevinski objekti

Planiran iznos: 12.000.000,00 dinara

Planirane aktivnosti odnose se na:

1. Izrada projekata rešavanja otpadnih voda - prioritetni separatni sistemi za komunalne otpadne vode u naseljima Beograda

Izrada projektne dokumentacije za kanalisanje i izbor tehnologija i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na odabranim lokacijama. Lokacije koje su razmatrane u prethodno pribavljenoj studiji i koje će biti predmet projekata prečišćavanja otpadnih voda (prioritetni separatni sistemi za komunalne otpadne vode u naseljima Beograda) su: prirodno jezero Rakina bara u Sremčici i veštačko jezero u Resniku. Predloženi projekti obuhvatiće izbor koncepcije i metoda odvođenja ili prečišćavanja otpadnih voda iz različitih izvora, pre njihovog ispuštanja u otvorene tokove i kanalizacionu mrežu.

2. Izrada projekta izgradnje terminala za otpadne materije sa plovila na području Beograda - I faza - istraživanje i izbor rešenja za bezbedno postupanje sa neopasnim i opasnim (čvrstim, tečnim) brodskim otpadom (preuzimanje, razvrstavanje, skladištenje, prečišćavanje, reciklaža ili iskorišćenje, odlaganje), odnosno izrada studijske i tehničke dokumentacije za izgradnju specijalizovanih terminala u zoni odvijanja vodnog saobraćaja, sa odgovarajućom opremom za upravljanje otpadom sa plovila. Značaj ovog projekta je u povećanju nivoa bezbednosti plovidbe, zaštiti voda Save i Dunava, zaštiti ljudi i životne sredine, kao i u nespornom interesu Beograda da zaštiti rečne vode od zagađivanja budući da se koriste i za vodosnabdevanje i navodnjavanje, zatim da osigura uslove za razvoj turizma i sportova na vodi i drugo.

III

Program korišćenja sredstava, u obimu iz tačke II ovog rešenja, zasniva se na procenjenim prihodima Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2012. godinu.

U slučaju da se prihodi Budžetskog fonda ostvare u većem, odnosno manjem obimu od procenjenih iznosa, planirane aktivnosti iz tačke II ovog rešenja realizovaće se prema obimu ostvarenih prihoda Budžetskog fonda, a u skladu sa Finansijskim planom prihoda i rashoda Sekretarijata za zaštitu životne sredine za 2012. godinu i bez posebnih izmena ovog programa.

Izveštaj o korišćenju sredstava Budžetskog fonda sadrži obrazloženje svih izmena u pogledu realizacije planiranih aktivnosti.

IV

Neiskorišćena sredstva Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda iz 2011. godine rasporediće se u Budžetski fond za zaštitu životne sredine za 2012. godinu nakon usvajanja Odluke o završnom računu budžeta grada Beograda za 2011. godinu.

V

Aktivnosti iz tačke II ovog programa izvršiće se u skladu sa važećim zakonskim i drugim propisima i aktima kojima je regulisana svaka pojedinačna aktivnost.

VI

Isplatu sredstava za realizaciju aktivnosti iz ovog programa odobrava gradonačelnik grada Beograda posebnim zaključcima.

Obrazloženje

Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2012. godinu izrađen je na osnovu člana 100. st. 4. i 5. Zakona o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", broj 135/04, 36/09, 72/09 i 43/11 - US) i čl. 64-67. Zakona o budžetskom sistemu ("Službeni glasnik RS", broj 54/09, 73/10, 101/10 i 101/11), a namena sredstava usklađena je sa Rešenjem o osnivanju Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda ("Službeni list grada Beograda", broj 61/09), odnosno Odlukom o budžetu grada Beograda za 2012. godinu ("Službeni list grada Beograda", broj 54/11) i Finansijskim planom prihoda i rashoda Sekretarijata za zaštitu životne sredine za 2012. godinu.

Planirane aktivnosti zasnivaju se na obavezama i odgovornostima grada Beograda, kao jedinice lokalne samouprave, koje su utvrđene zakonom i drugim propisima i aktima, a odnose se na: kontrolu, praćenje i ocenjivanje stanja činilaca životne sredine (monitoringa) i javno informisanje o stanju životne sredine; zaštitu i očuvanje prirode, biološke, geološke i predeone raznovrsnosti kao dela životne sredine, zaštitu prirodnih resursa i dobara, javnih i zaštićenih prirodnih dobara i područja, donošenje Programa zaštite prirode; utvrđivanje statusa i područja ugrožene životne sredine, određivanje prioriteta i režima sanacije i remedijacije za područje od lokalnog značaja; donošenje Programa zaštite životne sredine i akcionih i sanacionih planova i projekata za njegovu implementaciju; donošenje i sprovođenje Lokalnog plana upravljanja otpadom sa definisanim pojedinačnim programima upravljanja određenim vrstama otpada, smanjenjem količina generisanog otpada i otpada koji se odlaže, reciklažom i ponovnom upotrebom, iskorišćenjem vrednosti otpada, određivanjem lokacije postrojenja za upravljanje otpadom (sakupljanje, tretman, odlaganje), popisom i sanacijom smetlišta i dr; zaštitu vazduha od zagađivanja; zaštitu od buke i određivanje akustičkih zona; uspostavljanje Lokalnog registra izvora zagađivanja (vazduh, voda, zemljište); zaštitu od opasnih i štetnih materija, izradu i sprovođenje Plana zaštite od udesa; druge obaveze utvrđene programima i odlukama Skupštine grada Beograda i gradonačelnika grada Beograda; obrazovanje, javno informisanje i popularizaciju zaštite životne sredine, podsticanje, usmeravanje i jačanje svesti o značaju zaštite životne sredine.

Pojedine planirane aktivnosti zasnivaju se i na specifičnim interesima grada da se zaštite određene prirodne vrednosti i spreči njihovo dalje zagađenje ili uništenje (resursi voda, šuma, zemljišta, javnih zelenih površina), a pojedini projekti proizilaze iz nužne potrebe da se zaštite građani od štetnih emisija (vazduh, buka), obezbedi efikasno postupanje nadležnih inspekcijskih i drugih organa i institucija (oprema, uređaji), promovišu alternativni izvori energije i sl.

Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2012. godinu usklađen je sa Predlogom programa rada Sekretarijata za zaštitu životne sredine za 2012. godinu.

Sredstva Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2012. godinu u direktnoj su zavisnosti od namenskih prihoda ostvarenih od naknade za zagađivanje životne sredine, naknade za zagađivanje područja od posebnog državnog interesa, naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine i drugih sredstava u skladu sa zakonom. S tim u vezi, Sekretarijat za zaštitu životne sredine koji upravlja Budžetskim fondom, a u saradnji sa Sekretarijatom za finansije, staraće se o obimu (rastu i opadanju) prihoda Budžetskog fonda i shodno tome usklađivati i vršiti izmene Finansijskog plana prihoda i rashoda za realizaciju aktivnosti planiranih Programom korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2012. godinu.

Imajući u vidu navedeno, predlaže se gradonačelniku grada Beograda da, na osnovu člana 100. st. 4. i 5. Zakona o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", broj 135/04, 36/09, 72/09 i 43/11 - US), a u skladu sa čl. 64-67. Zakona o budžetskom sistemu ("Službeni glasnik RS", broj 54/09, 73/10, 101/10 i 101/11) i Rešenjem o osnivanju Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda ("Službeni list grada Beograda", broj 61/09), donese Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2012. godinu.