ODLUKA
O IZRADI IZMENA I DOPUNA GENERALNOG PLANA GRADA SOMBORA I USKLAĐIVANJU GENERALNOG PLANA GRADA SOMBORA SA ODREDBAMA ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI

("Sl. list Grada Sombora", br. 4/2012)

Član 1

Ovom Odlukom pristupa se izradi izmena, dopuna i usklađivanju Generalnog plana grada Sombora ("Sl. list opštine Sombor", br. 5/2007 i "Sl. list grada Sombora", br. 10/2009) sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji ("Sl. glasnik RS", br. 72/09,81/09, 64/2010 - OUS, 24/2011).

Izmenjeni, dopunjeni i usklađeni Generalni plan grada Sombora nosiće naziv Generalni urbanistički plan grada Sombora (u daljem tekstu: GUP grada Sombora).

Član 2

Granica obuhvata izmena, dopuna i usklađivanja Generalnog plana grada Sombora jeste obuhvat plana usvojen Odlukom o donošenju Generalnog plana grada Sombora ("Sl. list opštine Sombor", br. 5/2007) obzirom da se Odlukom o izmenama, dopunama i usklađivanju Generalnog plana grada Sombora pristupa izmeni, dopuni i usklađivanju plana u celini.

Ova granica planskog područja utvrđuje se kao preliminarna pri čemu će se konačna granica obuhvata definisati Nacrtom Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) grada Sombora.

Sastavni deo Odluke čini grafički prilog preliminarne granice obuhvata plana.

Član 3

GUP sadrži naročito:

• granicu plana i obuhvat građevinskog područja,

• generalna urbanistička rešenja sa namenama površina koje su pretežno planirane u građevinskom području sa opisom i kriterijumima podele na zone ili celine prema morfološkim, planskim, istorijsko-ambijentalnim, oblikovnim i drugim karakteristikama,

• opšte urbanističke uslove za uređenje i prostornu organizaciju grada i izgradnju površina i objekata javne namene,

• generalne pravce i koridore za saobraćajnu, energetsku, vodoprivrednu, komunalnu i drugu infrastrukturu sa opštim uslovima za izgradnju istih po zonama i celinama,

• podelu na celine za dalju plansku razradu planovima generalne regulacije za celo građevinsko područje,

• opšte uslove zaštite nepokretnih kulturnih dobara i ambijentalnih celina,

• opšte uslove i mere zaštite života i zdravlja ljudi i zaštite od požara, elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i ratnih dejstava kao i

• opšte uslove obezbeđenja nesmetanog kretanja i pristupa osoba sa invaliditetom, dece i starih osoba.

Član 4

Rok za izradu GUP-a grada Sombora je decembar 2013. godine pri čemu će se Koncept GUP-a kao I faza izrade planskog dokumenta izraditi do kraja decembra 2012. godine.

Član 5

Sredstva za izradu GUP-a grada Sombora obezbediće se iz budžeta grada Sombora.

Član 6

Nosilac izrade GUP-a grada Sombor je Javno preduzeće za prostorno i urbanističko planiranje "Urbanizam" i zaštitu spomenika kulture Sombor.

Član 7

Nacrt GUP-a grada Sombora, nakon stručne kontrole, biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u prostorijama Odeljenja za komunalne poslove Gradske uprave grada Sombora.

Član 8

Za potrebe izrade izmena, dopuna i usklađivanja Generalnog plana grada Sombora pristupiće se izradi Izveštaja o strateškoj proceni uticaja izmena, dopuna i usklađivanja Generalnog plana grada Sombora na životnu sredinu.

Odluka o pristupanju izradi Izveštaja o strateškoj proceni uticaja izmena, dopuna i usklađivanja Generalnog plana grada Sombora na životnu sredinu sastavni je deo ove Odluke.

Član 9

Stupanjem na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o usklađivanju Generalnog plana grada Sombora sa Zakonom o planiranju i izgradnji ("Sl. list grada Sombora", br. 10/2009).

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu grada Sombora.