REŠENJE
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ZA 2012. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 10/2012)

I

Ovim rešenjem utvrđuje se Program ruralnog razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2012. godinu, obim sredstava za sprovođenje ovog programa i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

II

Program iz tačke I ovog rešenja, čini njegov sastavni deo.

III

Ovo rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
RURALNOG RAZVOJA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ZA 2012. GODINU

I

Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2012. godinu ("Službeni list APV", br. 23/11 i 3/12 - rebalans) planirana su finansijska sredstva za ruralni razvoj Vojvodine u ukupnom iznosu od 200.000.000,00 dinara i to iz:

1.

Prihoda iz budžeta

68.000.000,00 dinara

2.

Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine - prihodi od privatizacije

132.000.000,00 dinara

II

Programom ruralnog razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine obezbeđuje se ostvarivanje ciljeva, kojima se: doprinosi održivom unapređenju poljoprivrednog i prehrambenog sektora putem ciljanih investicija radi unapređenja i povećanja njihove konkurentnosti, podstiče unapređenje standarda u skladu sa pravnim tekovinama EU, podstiče održivi razvoj ruralne ekonomije i ruralnih oblasti uopšte podsticanjem diverzifikacije.

Aktivnosti u okviru Programa ruralnog razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine uvode se iz razloga što:

- proces urbanizacije i ekonomski rast tokom poslednjih nekoliko godina predstavljaju ograničavajući faktor za sektor poljoprivrede i ruralnu ekonomiju, odvlačeći radnu snagu iz ruralnih oblasti

- diverzifikacija ima značajnu ulogu u obezbeđivanju alternativnih izvora zapošljavanja i dohodka većem segmentu ruralne populacije i delom utiče na smanjenje migracija. Diverzifikacija ruralne ekonomije nudi bolja rešenja za potrebe i potencijale žena i muškaraca, unapređujući i nudeći veće šanse za njihovo aktivno učešće u privredi i životu ruralnih oblasti.

Ovim Programom podstiču se: pripreme i sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja; diverzifikacija i razvoj ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima; unapređenje proizvodnje, čuvanja i plasmana voća i povrća kao i investicije u unapređenje ruralne infrastrukture.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: Sekretarijat) finansira sledeće aktivnosti:

Oblast delovanja

Mera

Aktivnost

Ukupan iznos sredstava po aktivnostima (dinara)

Konkurentnost

Ljudski resursi

1. Održavanje tradicionalnih manifestacija

7.000.000,00

2. Projekat: "Jačanje strukturnog i regionalnog povezivanja Asocijacije poljoprivrednika"

3.000.000,00

Fizički kapital

3. Projekat: "Uspostavljanje regionalnog centra za podršku razvoju proizvodnje voća i povrća u Srednjem Banatu"

10.000.000,00

4. Projekat: "Obrazovno razvojni centar"

5.000.000,00

5. Projekat: "Opremanje enterijera zgrade Magistrata u svrhu razvoja vinskog turizma u Sremskim Karlovcima"

5.000.000,00

Ruralni razvoj u širem smislu

Ekonomska diversifikacija

6. Salašarski, etno i vinski turizam

90.000.000,00

6.1. Adaptacija i rekonstrukcija salaša

35.000.000,00

6.2. Adaptacija i rekonstrukcija etno kuća

20.000.000,00

6.3. Izgradnja, adaptacija i rekonstrukcija vinskih podruma sa prostorijama za degustaciju vina

35.000.000,00

Poboljšanje kvaliteta života na selu

7. Adaptacija, rekonstrukcija i sanacija postojećih vatrogasnih domova

15.000.000,00

8. Izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih pijaca i vašarišta

26.300.000,00

9. Izgradnja novih i sanacija postojećih biciklističkih staza

27.000.000,00

I UKUPNO ZA AKTIVNOSTI 1-9

188.300.000,00

10. Lokalne akcione grupe (LAG)

11.700.000,00

II UKUPNO ZA AKTIVNOST 10

11.700.000,00

III UKUPNO ZA PROGRAM RURALNOG RAZVOJA AP VOJVODINE (I+II)

200.000.000,00

Korisnici sredstava u zavisnosti od aktivnosti su: lokalne zajednice; registrovana poljoprivredna gazdinstva; nevladin sektor; pravna lica registrovana u Agenciji za privredne registre i javna komunalna preduzeća.

Predviđena sredstva za aktivnosti iz tačke II podtačke 1, 6, 7, 8, 9 dodeljivaće se po osnovu konkursa.

Za aktivnosti iz tačke II za aktivnosti podtačke 2, 3, 4 i 5 unapred su opredeljeni primaoci sredstava. Primaoci sredstava su renomirane institucije i udruženje koje realizacijom predloženih projekata u velikoj meri mogu uticati na poboljšanje poljoprivredne proizvodnje, distribuciju poljoprivrednih proizvoda, edukaciju poljoprivrednika kao i razvoj turizma.

- U cilju bolje organizovanosti poljoprivrednih proizvođača neophodno je udruživanje proizvođača iz iste oblasti proizvodnje i sličnih problema. Pored toga neophodno je i zastupanje interesa poljoprivrednih proizvođača iz Srbije na regionalnom nivou. Kako Asocijacija poljoprivrednika koja okuplja 52 udruženja poljoprivrednika i zastupa interese 13000 poljoprivrednika na teritoriji Republike Srbije, ima dobru saradnju sa pretstavnicima zemalja u regionu od izuzetne važnosti je da interesi poljoprivrednika Srbije budu zastupljeni u zajedničkim stavovima i zahtevima prema agrarnoj politici EU za period od 2014-2020. godine. Stoga se Sekretarijat opredelio za finansiranje realizacije projekta: "Jačanje strukturnog i regionalnog povezivanja Asocijacije poljoprivrednika" čiji je nosilac Asocijacija poljoprivrednika, Novi Sad.

- Poslednjih godina uočen je trend rasta proizvodnje voća i povrća u Banatu što je dovelo do nedostatka skladišnih kapaciteta i distributivnih centara. Sekretarijat se opredelio za finansiranje realizacije Projekta: "Uspostavljanje regionalnog centra za podršku razvoju proizvodnje voća i povrća u Srednjem Banatu" koji može imati pozitivan uticaj na unapređenje konkurentnosti poljoprivrednog sektora Srednjeg Banata na međuregionalnom tržištu, razvoj regionalne ekonomije, kao i poboljšanje kvaliteta života stanovnika tog regiona. Obzirom da "Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin", pokriva područje Srednjeg Banata kao i da raspolaže stručnim kadrom i akreditovanom laboratorijom za utvrđivanje prisutnosti teških metala i ostataka pesticida u zemljištu i drugim proizvodima, imaju kvalifikacija da realizuju navedeni projekat.

- Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu je renomirana institucija u oblasti obrazovanja ne samo na području AP Vojvodine već i Republike Srbije. U sastavu Poljoprivrednog fakulteta se nalazi Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu koji ima veliki značaj kako u obrazovanju kadrova tako i u naučno-istraživačkom radu iz oblasti vinogradarstva i vinarstva. Na oglednom dobru za vinogradarstvo u toku 2011. godine realizovana je prva faza projekta "Obrazovno razvojni centar" za koji su sredstva obezbeđena iz budžeta APV po Programu za ruralni razvoj AP Vojvodine za 2011. godinu. Realizacija druge, završne, faze planirana je u toku 2012. godine.

Navedeni projekti Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin i Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu, pretstavljaju nastavak već realizovanih projekata koje je finansirao Sekretarijat. Naime, Sekretarijat je pokrenuo Projekat: "Uspostavljanje sistema Prognozno - izveštajne službe" s ciljem da poljoprivrednim proizvođačima pruži najkvalitetniju informaciju o zaštiti, očuvanju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje. Prognozno - izveštajna služba AP Vojvodine organizovana je preko 12 Regionalnih centara koje čine Poljoprivredne stručne službe AP Vojvodine i Pokrajinskog centra.

Takođe, Sekretarijat je finansirao Projekat: "Podizanje oglednih zasada intenzivno gajenih kultura voća i vinove loze na području AP Vojvodine". Finansirano je podizanje 13 oglednih demonstracionih zasada za 25,65 ha površine, s ciljem da se poljoprivredni proizvođači na licu mesta upoznaju sa savremenim tehnologijama i novim sortimentom i kako se praktično svaka mera primenjuje u voćnjaku i vinogradu. Ogledni zasadi su podignuti po preporuci Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, po najsavremenijoj tehnologiji sa navodnjavanjem, protivgradnom mrežom i najsavremenijim sortimentom. Učesnici u projektu su Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu i 12 poljoprivrednih stručnih službi čija su sedišta u Subotici, Senti, Somboru, Bačkoj Topoli, Vrbasu, Kikindi, Zrenjaninu, Novom Sadu, Rumi, Sremskoj Mitrovici, Pančevu i Vršcu.

- Sremski Karlovci je mesto koje je prepoznato ne samo kao lider u proizvodnji visokokvalitetnih vina u Srbiji već i zbog značajnog kulturno-istorijskog nasleđa koje privlači veliki broj turista. Pored mnogih značajnijih događaja u istoriji mesta ističe se trenutak proglašenja Vojvodine, 1. maja 1848. godine (po julijanskom kalendaru) sa balkona zgrade Magistrata. Sekretarijat se opredelio za finansiranje realizacije Projekta: "Opremanje enterijera zgrade Magistrata u svrhu razvoja vinskog turizma u Sremskim Karlovcima", čiji je nosilac Opština Sremski Karlovci. Kako se ne bi narušio izgled pomenute zgrade, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture izradio je projekat opremanja enterijera. Projekat se odnosi na osnivanje zajedničke Vinoteke koja bi se nalazila u podrumu zgrade Magistrata. Vinoteka se osniva s ciljem da objedini ponudu vina proizvedenih u Sremskim Karlovcima.

Sredstva za Aktivnost 10. Lokalne akcione grupe (LAG) planirana su za finansiranje/sufinansiranje projekata predloženih od strane sedam Lokalnih akcionih grupa koje su osnovane prethodnih godina.

III

1. Održavanje tradicionalnih manifestacija

Podsticanjem održavanja različitih privrednih i turističkih manifestacija koje su u vezi sa poljoprivrednom proizvodnjom, manifestacija koje neguju različitost etničkih zajednica, tradiciju vezanu za selo i poljoprivrednu proizvodnju, teži se ka očuvanju lokalnih običaja, vrednosti, kulture i svega onoga što čini jednu regiju karakterističnom.

Sekretarijat finansira organizovanje tradicionalnih manifestacija u 2012. godini.

Korisnici sredstava su udruženja građana vezana za poljoprivrednu proizvodnju (udruženja voćara, vinogradara, vinara, povrtara i poljoprivrednika), ribolovačka udruženja, ekološka udruženja, udruženja žena na selu, etno udruženja.

2. Projekat: "Jačanje strukturnog i regionalnog povezivanja Asocijacije poljoprivrednika"

Asocijacija poljoprivrednika sa sedištem u Novom Sadu, okuplja 52 udruženja poljoprivrednika i u okviru svojih aktivnosti zastupa interese 13.000 poljoprivrednika, članova Asocijacije, na opštinskom, pokrajinskom, državnom i međunarodnom nivou, a ujedno organizuje različite edukacije za poljoprivredne proizvođače u cilju podizanja svesti poljoprivrednika, kao i prevazilaženja problema agrara.

Planirano je da se većim delom Projekat realizuje za vreme trajanja Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu, dok će se pojedine aktivnosti sprovoditi kako u našoj zemlji tako i u zemljama Zapadnog Balkana.

Cilj Projekta:

- Ostvarivanje saradnje između članova Asocijacije poljoprivrednika i predstavnika poljoprivrednika zemalja u okruženju, kroz organizaciju okruglih stolova, konferencija i seminara,

- Uključivanje Asocijacije u Zajedničku deklaraciju zemalja Zapadnog Balkana,

- Razmena iskustava i informacija sa zemljama u okruženju kroz učešće u seminarima i tribinama, pri čemu će interesi poljoprivrednika iz Srbije biti zastupljeni na regionalnom nivou,

- Učešće poljoprivrednih proizvođača na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu,

- Edukacija poljoprivrednika na teme ruralnog razvoja, povećanje konkurentnosti gazdinstava, saradnje sa poljoprivrednicima drugih zemalja, značaja formiranja poljoprivredne komore,

- Povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača, prilagodljivost novim procesima, poboljšanje uslova života i rada u ruralnim sredinama.

Planirano je da se Projekat realizuje u toku 2012. godine.

Aktivnosti za vreme trajanja Projekta:

- međunarodna saradnja (angažovanje konsultanata u cilju razmene informacija i iskustava sa partnerima iz inostranstva, kontinuirane komunikacije sa poljoprivrednicima i stranim institucijama)

- pripreme za učešće na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu (zakup sajamskog prostora, štampanje promotivnog materijala)

- edukacije poljoprivrednika (planirano je održavanje tri tribine na teme: "Uticaj niskog agrarnog budžeta na konkurentnost individualnih poljoprivrednih gazdinstava", "Značaj postojanja i primene strategije ruralnog razvoja" i "Iskustva Austrije, ovogodišnjeg partnera sajma, u formiranju poljoprivredne komore")

- poseta stranih delegacija (poseta predstavnika udruženja poljoprivrednika iz zemalja u okruženju Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu s ciljem uspostavljanja saradnje, razmene iskustava i informacija)

- monitoring i evaluacija.

Nosilac Projekta je Asocijacija poljoprivrednika, Novi Sad.

Ukupna vrednost Projekta iznosi 4.652.905,00 dinara.

Deo troškova nastalih za vreme realizacije Projekta snosi Asocijacija poljoprivrednika, dok Sekretarijat za realizaciju ovog Projekta planira da izdvoji 3.000.000,00 dinara i to za troškove: zakupa kancelarije, telefona, angažovanja konsultanata, učešća na kongresima grupe zemalja Zapadnog Balkana, zakupa sale za održavanje tribina, angažovanje predavača i smeštaja stranih delegacija za vreme trajanja sajma.

3. Uspostavljanje regionalnog centra za podršku razvoju proizvodnje voća i povrća u Srednjem Banatu

Osnovni zadaci ovog centra su: otkup voća i povrća u regionu, skladištenje i čuvanje proizvoda, pakovanje i prerada proizvoda iz asortimana, marketing i realizacija ovih proizvoda na domaćem i inostranom tržištu, kao i edukacija proizvođača.

Planirani period realizacije projekta je 3 godine. Projekat se realizuje u 3 faze.

U prvoj godini realizovaće se prva faza Projekta i ona obuhvata:

Nematerijalna ulaganja:

- Formiranje upravljačkog i operativnog tima Centra

- Izrada idejnog i glavnog projekta

- Kreiranje mreže dobavljača i kupaca

- Edukacija individualnih proizvođača i poljoprivrednih preduzeća za profesionalnu proizvodnju kvalitetnih proizvoda.

Za nematerijalna ulaganja neophodno je izdvojiti 2.000.000,00 dinara.

Materijalna ulaganja:

- Nabavka opreme i mehanizacije za pripremu robe za tržište u cilju smanjenja gubitaka u žetvi i pripremi robe za tržište (linije za sortiranje i skladištenje)

- Adaptacija prostorija.

Za materijalna ulaganja neophodno je izdvojiti 8.000.000,00 dinara.

Osnivanje Regionalnog centra za podršku razvoju proizvodnje voća i povrća u Srednjem Banatu imalo bi pozitivan uticaj na unapređenje konkurentnosti poljoprivrednog sektora srednjeg Banata na međuregionalnom tržištu, razvoj regionalne ekonomije, kao i poboljšanje kvaliteta života stanovnika tog regiona.

Nosilac Projekta je "Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin" d.o.o., Zrenjanin.

4. Obrazovno razvojni centar

Realizacija Projekta: "Obrazovno - razvojni centar" odvija se na Oglednom dobru za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima, koje predstavlja deo Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada.

Ogledno dobro za vinogradarstvo predstavlja savremenu naučno-obrazovnu bazu ne samo za obuku studenata i naučno-istraživački rad iz oblasti vinogradarstva i vinarstva, već ima i mnogo širu i značajniju ulogu u razvoju ove grane u celom regionu.

Koordinator i izvršilac Projekta: "Obrazovno - razvojni centar" je Poljoprivredni fakultet-Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu, Novi Sad.

Projekat se realizuje u dve faze.

U toku 2011. godine realizovana je prva faza Projekta. Sekretarijat je izdvojio 5.500.000,00 dinara za rekonstrukciju i adaptaciju podrumskih prostorija, degustacione sale i laboratorije za analizu vina.

U drugoj fazi, planirano je izvršiti rekonstrukciju i opremanje laboratorije za mikrovinifikaciju i rekonstrukciju prostora za odležavanje vina tipa barik.

Laboratorija za mikrovinifikaciju namenjena je proizvodnji oglednih vina u malim količinama od 5 do 10 litara. Proizvodnja oglednih vina u ovoj laboratoriji od velikog je značaja u oplemenjivačkom radu, odnosno u procesu stvaranja novih sorti, kao i evaluaciji novih sorti i klonova stvorenih širom sveta. Zbog specifičnosti oplemenjivačkog rada, nije moguće proizvoditi vina klasičnim postupcima, pošto su na raspolaganju relativno male količine grožđa. Ovakva laboratorija postoji na Oglednom polju u Sremskim Karlovcima, ali je neophodna njena rekonstrukcija i nabavka dela nove opreme. Za opremanje laboratorije neophodna je nabavka novih inoks i staklenih sudova, kao i uvođenje sistema hlađenja.

Institut je za proizvodnju vina tipa barik obezbedio potrebnu opremu, ali je zbog specifičnosti proizvodnje oglednih vina ovog tipa, neophodno obezbediti odgovarajuće uslove u prostoriji u kojoj se ona odvija. Ovakva prostorija mora obezbediti stalnu i odgovarajuću temperaturu i relativnu vlažnost vazduha. Za ovu namenu je predviđena rekonstrukcija jedne podrumske prostorije.

Planirano je da Sekretarijat za realizaciju druge faze izdvoji 5.000.000,00 dinara.

5. Projekat: "Opremanje enterijera zgrade Magistrata u svrhu razvoja vinskog turizma u Sremskim Karlovcima"

Sremski Karlovci su mesto koje je duži niz godina prepoznato kao lider u proizvodnji visokokvalitetnih vina u Srbiji. Karlovci su ovu laskavu titulu zaslužili ne samo time što su zbog geografskog položaja i konfiguracije tla na veoma pogodnom mestu, već i zbog tradicije porodičnih imanja i preduzetničkog duha koji je već vekovima prisutan u mentalitetu meštana, koji svoje znanje i iskustvo prenose generacijama.

Trend koji se uspostavio u prethodnih nekoliko godina da se zasadi pod vinogradima uvećavaju, takođe doprinose opredeljenju velikog broja meštana da se ovim poslom bave.

Zbog svega navedenog, vinski turizam se poslednjih godina u Sremskim Karlovcima sve više razvija. Kada se uzme u obzir da Sremski Karlovci već poseduju značajno kulturno-istorijsko nasleđe i da na taj način privlače veliki broj turista, na ovaj način se obogaćuje i upotpunjuje turistička ponuda mesta, razvija preduzetnički duh i povećava promet proizvoda proizvedenih na tradicionalan način, ali što je još važnije i proizvoda koji imaju lokalni karakter.

Pored nekolicine vinara koji su otvorili sopstvene vinoteke u kojima pojedinačno promovišu vina koja sami proizvode, ukazala se potreba zajedničke Vinoteke koja bi objedinjujući ponudu visokokvalitetnih vina proizvedenih u Sremskim Karlovcima, prikazala tradiciju karlovačkog vinarstva i bogatu ponudu lokalnih vina.

Realizacijom Projekta: "Opremanje enterijera zgrade Magistrata u svrhu razvoja vinskog turizma u Sremskim Karlovcima" čiji je nosilac Opština Sremski Karlovci, a u skladu sa projektom opremanja enterijera koji je izradio Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, izvršilo bi se opremanje enterijera sledećih prostorija:

"Prodajna vinoteka" - prostor koji je zamišljen tako da se u njemu vrši prodaja najkvalitetnijih vina koja su proizvedena u Sremskim Karlovcima. Pored prodaje, predviđeno je da se u ovom prostoru mogu degustirati, ali i čuvati vina po najstrožim standardima u toj oblasti.

"Vinoteka restoran"- prostor u kome je predviđeno da se gostima osim vina služe i tradicionalni vojvođanski specijaliteti.

"Velika sala" - prostor koji se koristi za održavanje značajnih manifestacija, prijema i događaja koji doprinose razvoju mesta.

"Svečana sala" - prostor u kome se održavaju prezentacije, konferencije i radionice.

Sekretarijat za realizaciju ovog Projekta u toku 2012. godine planira da izdvoji 5.000.000,00 dinara.

6. Salašarski, etno i vinski turizam

Investiranjem u salašarski, etno i vinski turizam omogućena je diverzifikacija aktivnosti na poljoprivrednim gazdinstvima ili u njihovom okruženju radi dobijanja alternativnih prihoda i povećanja zarada.

Finansiranjem projekata u ovoj oblasti i upoznavanjem sa društvenim, prirodnim, kulturnim, graditeljskim i drugim elementima sredine, pruža se direktan podsticaj očuvanju i unapređenju ruralnih područja, kao i stvaranju njihove prepoznatljivosti.

6.1. Adaptacija i rekonstrukcija salaša

Finansira se adaptacija i rekonstrukcija objekata van naseljenog mesta, na salašu, za smeštaj i/ili ishranu gostiju po ugledu na autentične salaše uz očuvanje tradicionalne arhitekture.

Korisnici sredstava su registrovana poljoprivredna gazdinstva.

6.2. Adaptacija i rekonstrukcija etno kuća

Finansira se adaptacija i rekonstrukcija objekata po ugledu na autentične seoske kuće koji prikazuju i čuvaju tradicionalnu kulturu i arhitekturu sa prostora Vojvodine.

Korisnici sredstava su registrovana poljoprivredna gazdinstva i udruženja građana registrovana za pružanje usluga u turizmu.

6.3. Izgradnja, adaptacija i rekonstrukcija vinskih podruma sa prostorijama za degustaciju vina

Vinski put predstavlja poseban oblik prodaje vina, ugostiteljskih, turističkih i poljoprivrednih proizvoda jednog vinarskog kraja. Njega čine prirodne lepote, specifičnost okoline kroz koju vodi put, kulturno-istorijske znamenitosti, tradicija i posebnost vinogradarskog područja.

Otvaranje "vinskih puteva" omogućava kreativno i brzo oživljavanje ruralnog razvoja i oplemenjivanje turističke ponude Vojvodine.

Sekretarijat finansira izgradnju, adaptaciju ili rekonstrukciju vinskih podruma sa prostorijama za degustaciju vina.

Korisnici ovih podsticajnih sredstava mogu biti pravna lica i preduzetnici koji su registrovani u Agenciji za privredne registre i koji su upisani u Vinarski registar koji vodi ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede i ako imaju u vlasništvu, odnosno u zakupu ili u kooperaciji vinograd.

7. Adaptacija, rekonstrukcija i sanacija postojećih vatrogasnih domova

U sklopu obnove sela, ovaj program ima za cilj adaptaciju, rekonstrukciju i sanaciju objekata vatrogasnih društava s ciljem sprečavanja propadanja postojećih objekata kao i poboljšanja uslova za rad seoskih vatrogasnih brigada.

Finansira se obnova postojećih svrsishodnih objekata bez prava promene namene.

Korisnici sredstava su dobrovoljna vatrogasna društva.

8. Izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih pijaca i vašarišta

Programom izgradnje i rekonstrukcije pijaca i vašarišta na selima doprinosi se stvaranju boljih uslova za plasman domaćih proizvoda i oživljavanju društvenog života na selu.

Cilj programa je da se izgrade nove i revitalizuju postojeće seoske pijace i vašarišta.

Korisnici sredstava su opštine/grad, mesne zajednice i javna komunalna preduzeća koja upravljaju pijacama.

Javnim komunalnim preduzećima i mesnim zajednicama sredstva će se usmeravati preko uplatnih računa opštine/grada uz neophodnu saglasnost istih.

9. Izgradnja novih i sanacija postojećih biciklističkih staza

Uzimajući u obzir da je vožnja bicikla odraz ekološke svesti i zdravog života, finansiranje ovog programa vrši se u cilju stvaranja mreže biciklističkih staza među selima čime bi se poboljšala komunikacija između ovih mesta kao i bezbednost biciklista u saobraćaju.

Omogućavanjem ovog vida transporta podstiče se zaštita životne sredine i zdrav način života.

Programom je predviđeno povezivanje sela biciklističkim stazama, što bi u perspektivi, osim napred navedenog, moglo privući i veći broj turista koji koriste isključivo ovo prevozno sredstvo.

Korisnici sredstava su opštine/grad.

10. Lokalne akcione grupe

Lokalne akcione grupe predstavljaju široko multisektorsko partnerstvo koje priprema, ostvaruje, vrši upravljanje, nadziranje i vrednovanje lokalnih dugoročnih razvojnih strategija u cilju integrisanog i trajno održivog razvoja. Lokalne akcione grupe se osnivaju s ciljem da pišu, aktivno učestvuju i realizuju projekte od lokalnog i regionalnog značaja, zatim da povećaju informisanost ruralnog stanovništva o sredstvima za ruralni razvoj (sredstvima republičkih i pokrajinskih fondova i sredstvima fondova EU), pruži pomoć potencijalnim korisnicima sredstava u popunjavanju konkursne dokumentacije, kao i poveća učešće stanovništva u izradi strateških planova zajednice i dopune postojećih.

Sekretarijat je prethodnih godina osnovao Lokalne akcione grupe u opštinama: Čoka, Žitište, Irig, Šid, Žabalj, Zrenjanin i Opovo.

Finansirani su: rad koordinatora lokalne akcione grupe, opremanje kancelarije, studijska putovanja, učešća u projektima i izrada lokalne strategije razvoja.

U toku 2012. godine, planirano je da Sekretarijat finansira/sufinansira realizaciju projekata koji se odnose na kapitalne investicije tj. izgradnju, rekonstrukciju ili adaptaciju objekata od značaja za lokalnu zajednicu.

Projekte koji bi se finansirali/sufinansirali predlažu Lokalne akcione grupe za područje svog delovanja.

IV

Podsticajnim sredstvima finansiraće se programi koji se realizuju na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Ispunjenost uslova za dodelu sredstava utvrđuje komisija za tehničku obradu podataka koju obrazuje Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i koja će dati predlog za izbor projekata pokrajinskom sekretaru za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, koji donosi konačnu odluku. Uslovi i način korišćenja sredstava utvrđuju se Ugovorom koji se zaključuje sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Monitoring korišćenja sredstava vrši Komisija koju obrazuje pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Realizacija ovog Programa vršiće se u zavisnosti od priliva sredstava u budžet Autonomne Pokrajine Vojvodine.