REŠENJE
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REALIZACIJU PROJEKTA "KORIŠĆENJE SVIH VIDOVA ČVRSTE OTPADNE BIOMASE (POLJOPRIVREDNE, DRVNE ILI PELETE I BRIKETE) U ENERGETSKE SVRHE U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA NA TERITORIJI AP VOJVODINE, KOJE SU BUDŽETSKI KORISNICI I KOJE NEMAJU DRUGIH MOGUĆNOSTI ZA REŠENJE PROBLEMA GREJANJA"

("Sl. list AP Vojvodine", br. 10/2012)

I

Ovim rešenjem utvrđuje se Program rasporeda i korišćenja sredstava za realizaciju Projekta "Korišćenje svih vidova čvrste otpadne biomase (poljoprivredne, drvne ili pelete i brikete) u energetske svrhe u osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Vojvodine, koje su budžetski korisnici i koje nemaju drugih mogućnosti za rešenje problema grejanja" (u daljem tekstu: Program), kao i obim sredstava za sprovođenje ovog programa i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

II

Program iz tačke I ovog rešenja, čini njegov sastavni deo.

III

Ovo rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REALIZACIJU PROJEKTA "KORIŠĆENJE SVIH VIDOVA ČVRSTE OTPADNE BIOMASE (POLJOPRIVREDNE, DRVNE ILI PELETE I BRIKETE) U ENERGETSKE SVRHE U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA NA TERITORIJI AP VOJVODINE, KOJE SU BUDŽETSKI KORISNICI I KOJE NEMAJU DRUGIH MOGUĆNOSTI ZA REŠENJE PROBLEMA GREJANJA"

I

Sredstva za ovaj Program planirana su Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2012. godinu ("Službeni list AP Vojvodine", broj 23/2011, 03/2012 - rebalans) i Finansijskim planom Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine za 2012. godinu (Rešenja Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine br. 402-3/2012 od 18. januara 2012. godine i br. 402-3/2012 od 07. marta 2012. godine), u razdelu 14 Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine, aktivnost 02 Podrška razvoju korišćenja obnovljivih izvora energije, funkcionalna klasifikacija 430 Gorivo i energija, ekonomska klasifikacija 463 Transferi ostalim nivoima vlasti, 4632 Kapitalni transferi ostalim nivoima vlasti izvor finansiranja 12 04 Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine-prihodi od privatizacije u iznosu od 7.000.000,00 dinara. Planirana sredstva će se realizovati u skladu sa likvidnim mogućnostima budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine u skladu sa Strateškim dokumentima kao što su: Strategija razvoja energetike Republike do 2015. godine, kao i Programom ostvarivanja strategije razvoja energetike Republike Srbije u AP Vojvodini od (2007-2012 godine) - izmene i dopune, kao jedan od svojih prioriteta za 2012 godinu predviđa korišćenje i promociju Obnovljivih izvora energije na teritoriji AP Vojvodine. Sredstva planirana za ove potrebe plasirala bi se za budžetske korisnike, tj. javni sektor.

II

Sredstva iz tačke I ovog Programa koristiće se za realizaciju Projekta - "Korišćenje svih vidova čvrste otpadne biomase (poljoprivredne, drvne ili pelete i brikete) u energetske svrhe u osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Vojvodine, koje su budžetski korisnici i koje nemaju drugih mogućnosti za rešenje problema".

Osnovne i srednje škole na teritoriji AP Vojvodine su ciljna grupa u kojima bi ovakvi projekti pokazali svoju punu opravdanost. Naime, u velikom procentu, preko 90% ovih škola, ima mogućnost da koristi otpadnu biomasu iz neposrednog okruženja, a isto tako imaju i problem sa visokom cenom fosilnih goriva (npr. zemni gas, lako ulje ili daljinsko grejanje). Raspoloživa biomasa koje ima u izobilju, u velikom procentu se rasipa, zaorava ili pali na njivama, tj. ne koristi se na ekonomski i ekološki održiv način.

U tu svrhu troše se značajna materijalna sredstva za energente koja se kreću od 1.100.000-5.500.000 dinara na godišnjem nivou po korisniku ili oko (10.000-50.000 Evra), u zavisnosti od veličine i starosti objekta, broja časova korišćenja, meteorološke godine itd... Plan je da se udruženim sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine i nadležnih lokalnih samouprava odvoji 1.500.000-2.000.000 dinara po projektu za izgradnju kotlovskog postrojenja sa pratećim instalacijama, koje bi koristilo čvrstu otpadnu biomasu ili bio brikete (pelete). Projektovane instalacije bi se otplatile najkasnije za 2-3 godine, u zavisnosti od veličine postrojenja i stepena automatizovanosti procesa. Posle tog perioda svaki kWh proizvedene toplotne energije iz biomase bio bi 2 do 3 puta jeftiniji od kWh dobijenog iz npr. zemnog gasa. Pored toga ovim sistemom štiti se životna sredina, zbog znatno manjih emisija gasova sa efektom staklene bašte (a isto tako se postiže i energetska nezavisnost od uvoznih fosilnih goriva, jer se koriste domaći obnovljivi izvori energije-biomasa). Takođe je važan i edukativni momenat, jer se kotlarnice na biomasu najviše koriste u ruralnim područjima, gde je biomasa i nastala.

Dalji koraci bi išli u pravcu, kompletnih primena mera energetske efikanosti (zamena prozora i vrata, izolacija omotača zgrada, ugradnja termostatskih ventila na radijatorima, primena pumpi sa frekventnim regulatorima, eventualna ugradnja solarnih kolektora za pripremu TPV tamo gde je pojačana potrošnja - npr. učenički domovi) i druge mere koje bi doprinele energetskoj samostalnosti odnosno "održivosti" objekta. Praktično u konačnoj fazi, ovo bi bila jako dobra "pilot-demonstraciona postrojenja" u sektoru obrazovanja. Osnovne i srednje škole u bi u ovom slučaju mogle da budu i edukativni centri, po ugledu na pozitivnu praksu u EU ili našem okruženju.

Cilj dodele sredstava za realizaciju ovog projekta je korišćenje poljoprivredne, kako čvrste biomase, tako i peleta i briketa i ostale otpadne biomase (npr. drvne biomase iz industrije prerade drveta) u energetske svrhe u osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Vojvodine koji bi bili kao što je već naglašeno u gornjem pasusu pilot projekti, i dobar primer za sve slične projekte kao što su: ostali objekti javne potrošnje (opštinske i ostale zgrade državne administracije, domovi kulture, sportsko-rekreativni centri, domovi zdravlja, i sl.), a radi smanjenja energetskih troškova za korištenje uvoznih fosilnih goriva, povećanja energetske samostalnosti i smanjenju emisija gasova staklene bašte itd...

Sredstva po ovom Projektu dodeljivala bi se za sufinansiranje sledećih opravdanih troškova:

- nabavke i montaže novih postrojenja za sagorevanje otpadne biomase-kotlovi, sa pratećim instalacijama (dimnjaci, sistem za automatizovano ili poluatomatizovano loženje, cevovodi, armatura, bojleri, akumulatori toplote, cirkulacione pumpe, ekspanzioni sudovi i ostala prateća mašinska i elektro - oprema) - adaptacija/sanacija postojećeg dotrajalog kotlovskog postrojenja za grejanje (koji proizvodi toplotnu energiju iz fosilnog goriva-zemni gas, mazut, lako ulje, električna energija, ugalj, drvo ili pak biomasa i sl.) novim postrojenjem za primarno korišćenje otpadne biomase svih vrsta u energetske svrhe. U cenu ulaze i prateće instalacije iz gornjeg pasusa.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine će učesnicima konkursa dodeliti sredstva za sufinansiranje navedenog do 80% opravdanih troškova. Efekti ulaganja će se iskazati u periodu do tri godine. Opravdani troškovi se izračunavaju kao neto razlika između koristi i troškova poslovanja vezanih za dodatne ulaganja za uštedu energije.

Sadržaj potrebnih aktivnosti:

- Razmatranje zahteva i donošenje odluke od strane stručne komisije Sekretarijata prema postavljenim kriterijumima i dostavljenom projektno-tehničkom dokumentacijom;

- Sklapanje ugovora sa izabranim korisnicima;

- Sprovođenje kontrole dodeljenih sredstava;

- Monitoring i evaluacija.

Planirana sredstva za ovaj Projekat iznose 7.000.000,00 dinara.

Sredstva će se dodeljivati putem javnog konkursa, nepovratno, od strane Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine u skladu sa usvojenim kriterijumima, dostavljene projektno tehničke dokumentacije i ostalom opštom dokumentacijom definisanom konkursom.

Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2012. godinu ("Službeni list AP Vojvodine", broj 23/2011 i 03/2012 - rebalans), u razdelu 14, aktivnost 02 Podrška razvoju korišćenja obnovljivih izvora energije, funkcionalna klasifikacija 430 Gorivo i energija, ekonomska klasifikacija 463 Transferi ostalim nivoima vlasti, 4632 Kapitalni transferi ostalim nivoima vlasti, izvor finansiranja 12 04 Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine-prihodi od privatizacije, planirana su sredstva u visini od 7.000.000,00 dinara.