REŠENJE
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REALIZACIJU PROJEKTA "KORIŠĆENJE SOLARNE ENERGIJE ZA PRIPREMU TOPLE POTROŠNE VODE (TPV) U GERONTOLOŠKIM CENTRIMA NA TERITORIJI AP VOJVODINE, ČIJI JE OSNIVAČ AUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINA"

("Sl. list AP Vojvodine", br. 10/2012)

I

Ovim rešenjem utvrđuje se Program rasporeda i korišćenja sredstava za realizaciju Projekta "Korišćenje solarne energije za pripremu tople potrošne vode (TPV) u gerontološkim centrima na teritoriji AP Vojvodine, čiji je osnivač Autonomna Pokrajina Vojvodina" (u daljem tekstu: Program), kao i obim sredstava za sprovođenje ovog programa i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

II

Program iz tačke I ovog rešenja, čini njegov sastavni deo.

III

Ovo rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REALIZACIJU PROJEKTA "KORIŠĆENJE SOLARNE ENERGIJE ZA PRIPREMU TOPLE POTROŠNE VODE (TPV) U GERONTOLOŠKIM CENTRIMA NA TERITORIJI AP VOJVODINE, ČIJI JE OSNIVAČ AUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINA"

I

Sredstva za ovaj Program planirana su Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2012. godinu ("Službeni list AP Vojvodine", broj 23/2011 i 03/2012 - rebalans) i Finansijskim planom Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine za 2012. godinu (Rešenja Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine br. 402-3/2012 od 18. januara 2012. godine i br. 402-3/2012 od 07. marta 2012. godine), u razdelu 14 Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine, aktivnost 02 Podrška razvoju korišćenja obnovljivih izvora energije, funkcionalna klasifikacija 430 Gorivo i energija, ekonomska klasifikacija 463 Transferi ostalim nivoima vlasti, 4632 Kapitalni transferi ostalim nivoima vlasti, izvor finansiranja 01 00 Prihodi iz budžeta u iznosu od 1.317.595,93 dinara i ekonomska klasifikacija 463 Transferi ostalim nivoima vlasti, 4632 Kapitalni transferi ostalim nivoima vlasti, izvor finansiranja 12 04 Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine-prihodi od privatizacije, u iznosu od 8.600.000,0000 dinara. Planirana sredstva će se realizovati u skladu sa likvidnim mogućnostima budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine u skladu sa Strateškim dokumentima kao što su: Strategija razvoja energetike Republike do 2015. godine, kao i Programom ostvarivanja strategije razvoja energetike Republike Srbije u AP Vojvodini od (2007-2012 godine) - izmene i dopune, kao jedan od svojih prioriteta za 2012 godinu predviđa korišćenje i promociju Obnovljivih izvora energije na teritoriji AP Vojvodine. Sredstva planirana za ove potrebe bi se dodeljivala budžetskim korisnicima, tj. javnom sektoru.

II

Sredstva iz tačke I ovog Programa koristiće se za realizaciju

Projekta: "KORIŠĆENJE SOLARNE ENERGIJE ZA PRIPREMU TOPLE POTROŠNE VODE (TPV) U GERONTOLOŠKIM CENTRIMA NA TERITORIJI AP VOJVODINE, ČIJI JE OSNIVAČ AUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINA"

Gerontološki centri u kojima se smeštaju stara lica na teritoriji AP Vojvodine, čiji je osnivač Autonomna Pokrajina Vojvodina, su ciljna grupa u kojima bi ovakvi projekti pokazali svoju punu opravdanost. Potrošnja tople vode po korisniku - bolesniku u ovakvim ustanovama je daleko iznad proseka i načelno je tri do četiri puta veća. Na osnovu informacija sa terena, gerontološki centri u APV i šire u velikom broju koriste električnu energiju za zagrevanje TPV ili pak druge energente fosilnog porekla, kao što je zemni gas, mazut, dok su neki povezani na daljinske sisteme grejanja, što je u krajnjoj instanci najnepovoljniji slučaj sa ekonomskog stanovišta za pravna lica. Primenom solarnih kolektora za zagrevanje TPV (kako za sanitarno higijenske potrebe - kupatila i tuševi, tako i za ostale potrebe - kuhinja, vešernica i/ili eventualno zagrevanje manjih terapeutskih bazena) ušteda energije iznosila bi i do 60 % što se tiče pripreme TPV. Poznato je da je za naše područje APV insolacija veća i do 20 % od evropskog proseka. U zavisnosti od visine investicija i drugih parametara, period povraćaja iznosi 3-7 godine, što se smatra izuzetno povoljnim ulaganjem sa ekonomskog stanovišta.

Cilj projekta korišćenja solarne energije za pripremu tople potrošne vode (TPV) u gerontološkim centrima na teritoriji AP Vojvodine je smanjenje energetskih troškova za TPV, kao i proširivanje baze pilot projekata u ovoj oblasti.

Ovakvi projekti korišćenja solarne termalne energije su dobar podsticaj za sve buduće slične projekte kao što su: bolnice opšteg tipa, specijalističke bolnice, studentski domovi, letnji kampovi, osnovne i srednje škole sa pratećim sadržajima (fiskulturne sale) itd..

Sadržaj potrebnih aktivnosti:

- Raspisivanje javnog konkursa

- Razmatranje zahteva i donošenje odluke od strane stručne komisije Sekretarijata prema postavljenim kriterijumima;

- Sklapanje ugovora sa izabranim korisnicima;

- Sprovođenje kontrole dodeljenih sredstava;

- Monitoring od strane korisnika u trajanju od tri godine i podnošenje izveštaja davaocu sredstava

Planirana sredstva za ovaj Projekat iznose 9.917.595,93 dinara.

Sredstva će se dodeljivati putem javnog konkursa, nepovratno, od strane Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine u skladu sa usvojenim kriterijumima, dostavljenom projektno-tehničkom dokumentacijom i ostalom opštom dokumentacijom definisanom konkursom.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine će učesnicima konkursa dodeliti sredstva za solarne kolektore sa pratećom instalacijom do 80% opravdanih troškova iskazanih idejnim projektima definisanim u konkursu. Projektna dokumentacija treba da sadrži:

• urađen predmer i predračun solarne instalacije za pripremu tople potrošne vode, gde su stavke definisane po tržišnim uslovima (nabavka i ugradnja solarnih kolektora sa pratećim uređajima, prateća merna, regulaciona i sigurnosna oprema za bezbedan i ekonomičan rad postrojenja, isporuka i montaža opreme, povezivanje i eventualna adaptacija/sanacija postojeće opreme),

• iskazane efekte ulaganja koji će se uobičajeno kreću od tri do sedam godina.

• pravdanje troškova koji se izračunavaju kao neto razlika između koristi i troškova poslovanja vezanih za dodatna ulaganja za uštedu energije.

Pokrajinskom skupštinskom odlukom odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2012. godinu ("Službeni list AP Vojvodine", broj 23/2011 i 03/2012 - rebalans), u razdelu 14 Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine, aktivnost 02 Podrška razvoju korišćenja obnovljivih izvora energije, funkcionalna klasifikacija 430 Gorivo i energija, ekonomska klasifikacija 463 Transferi ostalim nivoima vlasti, 4632 Kapitalni transferi ostalim nivoima vlasti, izvor finansiranja 01 00 Prihodi iz budžeta, planirana su sredstva u iznosu od 1.317.595,93 dinara i ekonomska klasifikacija 463 Transferi ostalim nivoima vlasti, 4632 Kapitalni transferi ostalim nivoima vlasti, izvor finansiranja 12 04 Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine-prihodi od privatizacije, planirana su sredstva u iznosu od 8.600.000,00 dinara.