REŠENJE
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REALIZACIJU PROJEKTA "KORIŠĆENJE SOLARNE ENERGIJE ZA PRIPREMU TOPLE POTROŠNE VODE (TPV) ZA POTREBE PRATEĆIH SADRŽAJA UZ FISKULTURNE SALE U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA NA TERITORIJI AP VOJVODINE, KOJE SU BUDŽETSKI KORISNICI"

("Sl. list AP Vojvodine", br. 10/2012)

I

Ovim rešenjem utvrđuje se Program rasporeda i korišćenja sredstava za realizaciju Projekta "Korišćenje solarne energije za pripremu tople potrošne vode (TPV) za potrebe pratećih sadržaja uz fiskulturne sale u osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Vojvodine, koji su budžetski korisnici" (u daljem tekstu: Program), kao i obim sredstava za sprovođenje ovog programa i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

II

Program iz tačke I ovog rešenja, čini njegov sastavni deo.

III

Ovo rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REALIZACIJU PROJEKTA "KORIŠĆENJE SOLARNE ENERGIJE ZA PRIPREMU TOPLE POTROŠNE VODE (TPV) ZA POTREBE PRATEĆIH SADRŽAJA UZ FISKULTURNE SALE U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA NA TERITORIJI AP VOJVODINE, KOJE SU BUDŽETSKI KORISNICI"

I

Sredstva za ovaj Program planirana su Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2012. godinu ("Službeni list AP Vojvodine", broj 23/2011 i 03/2012 - rebalans) i Finansijskim planom Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine za 2012. godinu (Rešenja Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine br. 402-3/2012 od 18. januara 2012. godine i br. 402-3/2012 od 07. marta 2012. godine), razdeo 14 Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine, aktivnost 02 Podrška razvoju korišćenja obnovljivih izvora energije, funkcionalna klasifikacija 430 Gorivo i energija, ekonomska klasifikacija 463 Transferi ostalim nivoima vlasti, 4632 Kapitalni transferi ostalim nivoima vlasti, izvor finansiranja 12 04 Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine-prihodi od privatizacije u iznosu od 7.000.000,00 dinara. Planirana sredstva će se realizovati u skladu sa likvidnim mogućnostima budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine u skladu sa Strateškim dokumentima kao što su: Strategija razvoja energetike Republike do 2015. godine, kao i Programom ostvarivanja strategije razvoja energetike Republike Srbije u AP Vojvodini od (2007-2012 godine) - izmene i dopune, kao jedan od svojih prioriteta za 2012 godinu predviđa korišćenje i promociju Obnovljivih izvora energije na teritoriji AP Vojvodine. Sredstva planirana za ove potrebe bi se dodeljivala budžetskim korisnicima, tj. javnom sektoru.

II

Sredstva iz tačke I ovog Programa koristiće se za realizaciju Projekta: "Korišćenje solarne energije za pripremu tople potrošne vode (TPV) za potrebe pratećih sadržaja uz fiskulturne sale u osnovnim i srednjim školama na teritoriji AP Vojvodine, koje su budžetski korisnici"

Osnovne i srednje škole na teritoriji AP Vojvodine (a generalno sve školske ustanove u Republici Srbiji) imaju povećano korišćenje tople potrošne vode, zbog velikog broja korisnika u svojim sanitarno-higijenskim blokovima, koji su ujedno i prateći sadržaji uz fiskulturne sale. Iz čisto ekonomskih razloga, škole su često u situaciji da ne mogu da zagreju dovoljnu količinu tople potrošne vode u skladu sa standardima i potrebama. U mnogim situacijama grejni medijum za zagrevanje vode je električna energija ili pak zemni gas, čija cena svakodnevno raste. Upravo to je i povod predlagača da su osnovne i srednje škole idealna ciljna grupa u kojima bi ovakvi projekti pokazali svoju punu opravdanost. Potrošnja tople vode po korisniku - učeniku u ovakvim ustanovama je daleko iznad proseka standardnog korisnika. Pored toga većina škola svoje fiskulturne sale koristi i za druge namene: popodnevne sportske aktivnosti kako za omladinu tako i za širi krug građana naročito u manjim mestima, kao i aktivnosti sa određenim kulturnim sadržajima, sportske aktivnosti na nivou grada itd.. Primenom solarnih kolektora za zagrevanje TPV za prepodnevne i popodnevne aktivnosti škole kao i aktivnosti na nivou šire društvene zajednice, ušteda energije iznosila bi i do 60% , jer je za naše područje APV insolacija veća i do 20% od evropskog proseka. U zavisnosti od visine investicija i drugih parametara, period povraćaja iznosi 3-7 godina, što se smatra izuzetno povoljnim ulaganjem sa ekonomskog stanovišta.

Cilj projekta je korišćenje solarne energije za pripremu tople potrošne vode (TPV) za potrebe fiskulturnih sala sa pratećim sadržajima (sanitarno higijenski blokovi, tuševi) i druge potrebe škola za TPV na teritoriji AP Vojvodine koji bi bili pilot projekti, i dobar primer za sve slične projekte iz ove oblasti kao što su: predškolske ustanove, studentski domovi, letnji kampovi, domovi zdravlja, bolnice kako opšte tako i specijalističke itd..

Sadržaj potrebnih aktivnosti:

- Raspisivanje javnog konkursa;

- Razmatranje zahteva i donošenje odluke od strane stručne komisije Sekretarijata prema postavljenim kriterijumima;

- Sklapanje ugovora sa izabranim korisnicima;

- Sprovođenje kontrole dodeljenih sredstava;

- Monitoring od strane korisnika u trajanju od tri godine i podnošenje izveštaja Davaocu sredstava.

Planirana sredstva za ovaj Projekat iznose 7.000.000,00 dinara.

Sredstva će se dodeljivati putem javnog konkursa, nepovratno, od strane Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine u skladu sa usvojenim kriterijumima, dostavljene projektno-tehničke dokumentacije i ostalom opštom dokumentacijom definisanom konkursom.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine će učesnicima konkursa dodeliti sredstva za solarne kolektore sa pratećom instalacijom do 80% opravdanih troškova iskazanih idejnim projektima definisanim u konkursu sa urađenim predmerom i predračunom solarne instalacije za pripremu tople potrošne vode, gde će stavke biti definisane po tržišnim uslovima (nabavka i ugradnja solarnih kolektora sa pratećim uređajima, prateća merna, regulaciona i sigurnosna oprema za bezbedan i ekonomičan rad postrojenja, isporuka i montaža opreme, povezivanje i eventualna adaptacija/sanacija postojeće opreme), a efekti ulaganja će se iskazati u periodu od tri do sedam godina. Opravdani troškovi se izračunavaju kao neto razlika između koristi i troškova poslovanja vezanih za dodatna ulaganja za uštedu energije.

Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2012. godinu ("Službeni list AP Vojvodine", broj 23/2011 i 03/2012 - rebalans), u razdelu 14, aktivnost 02 Podrška razvoju korišćenja obnovljivih izvora energije, funkcionalna klasifikacija 430 Gorivo i energija, ekonomska klasifikacija 463 Transferi ostalim nivoima vlasti, 4632 Kapitalni transferi ostalim nivoima vlasti, izvor finansiranja 12 04 Primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine-prihodi od privatizacije, planirana su sredstva u visini od 7.000.000,00 dinara.