ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU STICANJA PRAVA NA UPLATU DOPRINOSA ZA LICE KOJE SAMOSTALNO OBAVLJA UMETNIČKU ILI DRUGU DELATNOST U OBLASTI KULTURE

("Sl. list grada Užica", br. 5/2012)

Član 1

Ova Odluka propisuje uslove i način sticanja prava na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: doprinosi) za lice koje je steklo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture.

Član 2

Sredstva za uplatu doprinosa iz člana 1. ove Odluke obezbeđuju se u budžetu grada Užica.

Član 3

Grad Užice plaća doprinose za lice iz člana 1. ove Odluke koje ispunjava sledeće uslove:

- da mu je, u skladu sa zakonom, odgovarajuće reprezentativno udruženje u kulturi, utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture;

- da ima prebivalište na teritoriji grada Užica;

- da nije osigurano po drugom osnovu;

- da mu je nadležna poreska uprava utvrdila obavezu plaćanja doprinosa u skladu sa zakonom kojim se uređuju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, kao licu koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture;

- da ukupan prihod koji je ostvarilo u protekloj godini ne prelazi iznos prosečne godišnje zarade u Republici Srbiji.

Član 4

Pravo na uplatu doprinosa iz člana 1. ove Odluke ostvaruje se na osnovu podnetog zahteva.

Uz zahtev prilažu se sledeći dokazi:

- Uverenje reprezentativnog udruženja u kulturi o statusu lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost;

- Uverenje o prebivalištu;

- Overena fotokopija lične karte i radne knjižice;

- Rešenje nadležne poreske uprave o utvrđivanju akontacionog zaduženja doprinosa za socijalno osiguranje za tekuću godinu i konačnog zaduženja za prethodnu godinu.

Član 5

Po zahtevu iz stava 1. ovog člana odlučuje nadležna služba Gradske uprave za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti.

Član 6

Gradska uprava nadležna za poslove finansija vrši uplatu doprinosa samostalnom umetniku na najnižu mesečnu osnovicu za obračun doprinosa, u rokovima i na način utvrđen zakonom kojim se uređuju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje.

Uplata doprinosa se vrši preko reprezentativnog udruženja u kulturi kod kog je lice uvedeno u evidenciju.

Član 7

Ukoliko u toku godine nastanu promene u pogledu ispunjavanja uslova predviđenih članom 3. ove Odluke, lice koje ostvaruje pravo na uplatu doprinosa, dužno je da odmah nadležnoj Gradskoj upravi prijavi nastalu promenu, a priznato pravo prestaje od prvog narednog meseca.

Član 8

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".