ODLUKA
O PRENOSU AKCIJA BEZ NAKNADE GRAĐANIMA - NOSIOCIMA PRAVA I ZAPOSLENIMA I BIVŠIM ZAPOSLENIMA PREDUZEĆA ZA TELEKOMUNIKACIJE "TELEKOM SRBIJA" A.D. BEOGRAD

("Sl. glasnik RS", br. 41/2012)

1. Ovom odlukom određuje se postupak i način prenosa besplatnih akcija Preduzeća za telekomunikacije "Telekom Srbija" a.d. Beograd, matični broj: 17162543 (u daljem tekstu: TELEKOM) na građane koji su upisani u evidenciju nosilaca prava kod Agencije za privatizaciju, kao i na zaposlene i bivše zaposlene u TELEKOM-u, zaposlene i bivše zaposlene u Javnom preduzeću PTT saobraćaja "Srbija" Beograd, kao i njihovim pravnim prethodnicima (u daljem tekstu: zaposleni i bivši zaposleni TELEKOM-a).

2. Kapital za sticanje prava na prenos besplatnih akcija građana koji su upisani u evidenciju nosilaca prava kod Agencije za privatizaciju (u daljem tekstu: nosioci prava) iznosi 15% ukupnog broja akcija TELEKOM-a, odnosno, 150.000.000 akcija koje se prenose nosiocima prava, koje se prenose sa vlasničkog računa Republike Srbije.

Kapital za sticanje prava na prenos besplatnih akcija zaposlenima i bivšim zaposlenima u TELEKOM-u iznosi najviše 6,94% od procenjene tržišne vrednosti ukupnog kapitala TELEKOM-a, odnosno 69.400.000 akcija.

3. Pravo na prenos akcija bez naknade TELEKOM-a do dana stupanja na snagu ove odluke steklo je 4.821.887 nosilaca prava.

4. Pravo na prenos akcija bez naknade TELEKOM-a do dana stupanja na snagu ove odluke steklo je 39.856 zaposlenih i bivših zaposlenih TELEKOM-a koji su ispunili uslove iz člana 25. Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije ("Službeni glasnik RS", br. 123/07 i 30/10 - u daljem tekstu: Zakon).

5. Početna cena po kojoj će se trgovati akcijama TELEKOM-a iznosi 2,27 evra po akciji, obračunato u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan otpočinjanja trgovanja.

6. Svaki nosilac prava ostvaruje pravo na 31 akciju TELEKOM-a bez naknade.

Zaposleni i bivši zaposleni u TELEKOM-u ostvaruju pravo na prenos akcija bez naknade u skladu sa članom 23. Zakona.

7. Agencija za privatizaciju dostavlja Centralnom registru, depoa i kliringa hartija od vrednosti nalog za prenos akcija na vlasničke račune nosilaca prava iz tačke 3. ove odluke, u roku od sedam dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Agencija za privatizaciju donosi rešenje o prenosu akcija bez naknade za zaposlene i bivše zaposlene TELEKOM-a i dostavlja ga TELEKOM-u i Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti, u roku iz stava 1. ove tačke.

8. Građani i zaposleni i bivši zaposleni TELEKOM-a, po čijim prijavama do donošenja ove odluke nije doneta odluka o utvrđivanju prava na besplatne akcije, pravo na besplatne akcije ostvarivaće, sukcesivno, u zavisnosti od konačne odluke donete po prijavi.

Do donošenja odluke iz stava 1. ove tačke, akcije na čiji prenos bez naknade građani, odnosno zaposleni i bivši zaposleni TELEKOM-a mogu da steknu pravo, ostaju na vlasničkom računu Republike Srbije u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti.

9. Akcije koje ne budu raspoređene građanima i zaposlenima i bivšim zaposlenima u TELEKOM-u, prenose se u Akcionarski fond.

10. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o prenosu akcija bez naknade građanima - nosiocima prava i zaposlenima i bivšim zaposlenima Preduzeća za telekomunikacije "Telekom Srbija" a.d. Beograd 05 broj 023-7077/2010-1 od 14. oktobra 2010. godine.

11. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".