ODLUKA
O USLOVIMA DRŽANJA, POSTUPANJA I ZAŠTITE DOMAĆIH ŽIVOTINJA NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 1/2012)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuju se uslovi i način držanja, hvatanja, oduzimanja, smeštaja, zbrinjavanja, čuvanja i zaštite domaćih životinja, kao i postupak neškodljivog uklanjanja leševa uginulih domaćih životinja na teritoriji grada Smedereva.

Član 2

Domaće životinje, u smislu ove Odluke, su: psi i mačke, ukrasne i egzotične životinje raznih vrsta, kopitari, papkari, nojevi, kunići, pernata živina, golubovi i pčele.

Član 3

Vlasnik ili držalac domaćih životinja dužan je da držanje, uzgoj, čuvanje, nadzor, negu, ishranu, higijenske uslove, lečenje, zaštitu i dobrobit domaćih životinja, obezbedi u skladu sa zakonskim odredbama, koji su propisani za svaku vrstu životinja posebno, na način kojim se obezbeđuje zaštita životne okoline od zagađenja bilo koje vrste, kao i potpuna zaštita od uznemiravanja trećih lica.

Ukoliko životinja u dužem vremenskom periodu uznemirava treća lica pravljenjem buke, emitovanjem neprijatnih mirisa, ili na drugi način, vlasniku ili držaocu se može naložiti od strane Komunalnog inspektora, uklanjanje ove životinje, ili se ista može oduzeti od njenog vlasnika ili držaoca u postupku propisanom ovom Odlukom.

Član 4

U slučaju da vlasnik ili držalac domaćih životinja posumnja da je životinja obolela od neke zarazne bolesti, dužan je da o tome odmah obavesti najbližu veterinarsku službu ili nadležnu republičku veterinarsku inspekciju, u skladu sa odgovarajućim zakonskim propisima, kojima se reguliše pitanje zdravstvene zaštite životinja.

Član 5

Zabranjuje se držanje domaćih životinja na bilo koji način koji predstavlja zlostavljanje životinje, odnosno postupanje ili nepostupanje sa životinjama kojim se namerno ili iz nehata izaziva njihova patnja, bol, strah, stres, teskoba i ugrožava njihova genetska celina, mentalno i telesno zdravlje ili izaziva smrt.

II DRŽANJE DOMAĆIH ŽIVOTINJA

Član 6

Uslovi i način držanja domaćih životinja zavise od vrste stambenog objekta i područja Grada Smedereva u kome se stambeni objekat nalazi.

Vrste stambenih objekata, u smislu ove Odluke, su:

1. objekti višeporodičnog stanovanja,

2. objekti porodičnog stanovanja na području gradskih mesnih zajednica,

3. objekti porodičnog stanovanja na području seoskih mesnih zajednica.

Član 7

Način držanja domaćih životinja iz člana 1. ove Odluke se utvrđuje na sledeći način:

1. u gradskim mesnim zajednicama ne mogu se držati kopitari i papkari, kunići i pernata živina, dok se pčele i golubovi mogu držati pod uslovima koji su propisani ovom Odlukom i posebnim odobrenjem Komunalne inspekcije;

2. na teritoriji Grada Smedereva, na području seoskih mesnih zajednica, mogu se držati sve vrste domaćih životinja pod uslovima propisanim odgovarajućim zakonskim aktima, koji se odnose na način smeštaja, čuvanja, uzgoja i zaštite pojedinih vrsta životinja.

1. Psi i mačke

Član 8

U objektima višeporodičnog stanovanja u jednom stanu mogu da se drže psi i mačke, egzotične i ukrasne životinje raznih vrsta, isključivo pod uslovima iz članova 3, 4. i 5. ove Odluke i uz saglasnost Skupštine stanara zgrade, odnosno većine vlasnika stanova.

Nije dozvoljeno držanje opasnih životinja čije posedovanje je zabranjeno Zakonom, a držanje i izvođenje opasnih rasa pasa je dozvoljeno samo pod uslovima utvrđenim propisima kojima se reguliše način držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu.

Član 9

U dvorištima objekata porodičnog stanovanja iz člana 6. stav 2. tačka 2. ove Odluke, mogu da se drže psi, mačke, egzotične i ukrasne životinje raznih vrsta, pod uslovima iz članova 3, 4. i 5. ove Odluke, a držanje golubova i pčela može biti odobreno pod uslovima koji su propisani ovom Odlukom i posebnim odobrenjem Komunalne inspekcije.

Član 10

U zajedničkom dvorištu objekata porodičnog stanovanja iz člana 6. stav 2. tačka 2. ove Odluke, životinje mogu da se drže pod uslovima i na način propisan u članu 9. ove Odluke, samo ako postoji saglasnost svih korisnika zajedničkog dvorišta.

Član 11

Vlasnik ili držalac psa dužan je da na ulaznim vratima - kapiji, na vidnom mestu, istakne natpis: "Čuvaj se psa".

Vlasnik ili držalac psa je obavezan da onemogući njegov slobodan i nekontrolisan izlazak van svog dvorišta, kao i da spreči njegovo skakanje na kapiju i ogradu i izazivanje straha kod trećih lica.

Član 12

Vlasnik ili držalac psa može da ga izvodi samo na povocu koji ne može da bude duži od jednog metra i sa zaštitnom korpom na njušci i priborom za sanitarno čišćenje zagađene površine.

Izuzetno od prethodnog stava, psi malog rasta, ili štenad do tri meseca starosti mogu se izvoditi i bez zaštitne korpe na njušci.

Član 13

Lica mlađa od 16 godina ne mogu da izvode psa iz člana 8. stav 2. ove Odluke bez prisustva i nadzora roditelja, odnosno staratelja.

Ako komunalni inspektor ili komunalni policajac zatekne maloletno lice u vršenju prekršaja iz prethodnog stava, naložiće njegovom roditelju, odnosno staratelju da odmah preuzme psa.

Ukoliko roditelj maloletnog lica ne preuzme psa, isti će biti privremeno oduzet, preko nadležne Službe zoohigijene i smešten u Prihvatilište za pse i mačke, odakle može biti preuzet uz plaćanje kazne i troškove postupka.

Član 14

Vlasnik ili držalac psa dužan je da izvrši obeležavanje psa u skladu sa posebnim propisima o obeležavanju pasa i vođenju evidencije o obeleženim psima.

Vlasnik ili držalac psa dužan je da psa starijeg od tri meseca, prijavi nadležnoj veterinarskoj službi radi registracije.

Ukoliko pas ozledi neko lice, a nije vakcinisan, vlasnik ili držalac psa je dužan da omogući posmatranje psa od strane ovlašćene organizacije i da sam snosi troškove tog posmatranja.

Član 15

Psi se mogu puštati sa povoca samo na javnim i zelenim površinama koje su određene, obeležene i obezbeđene za tu svrhu.

Javno preduzeće, privredno društvo, preduzetnik ili drugi privredni subjekt kome su poverene usluge uređenja i održavanja javnih površina, doneće Akt o uređenju, obezbeđenju i obeležavanju javnih i zelenih površina, na koje se mogu psi puštati, uz prethodnu saglasnost Direkcije za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo JP.

Član 16

Održavanje čistoće i higijene na površinama iz prethodnog člana, vrši Javno preduzeće, privredno društvo, preduzetnik ili drugi privredni subjekt kome Grad Smederevo (u daljem tekstu: Grad) poveri obavljanje ovih poslova.

Član 17

Psi mogu slobodno da se kreću pod kontrolom vlasnika ili držaoca, na površinama koje su određene za izvođenje pasa iz člana 15. ove Odluke.

Psi iz člana 8. stav 2. ove Odluke mogu slobodno da se kreću pod kontrolom vlasnika ili držaoca, na površinama iz stava 1. ovog člana, samo sa zaštitnom korpom na njušci.

Prilikom izvođenja psa, vlasnik ili držalac dužan je da kod sebe ima potvrde o izvršenom obeležavanju psa i vakcinaciji i iste pruži na uvid Komunalnom inspektoru ili Komunalnom policajcu, na njegov zahtev.

Član 18

Neobeležen pas, bez zaštitne korpe i povoca, koji se zatekne na javnoj površini, smatra se psom lutalicom.

Obeleženi pas koji se zatekne na javnoj površini bez prisustva vlasnika ili držaoca, smatra se napuštenim psom.

Napuštenim psom smatraće se i pas čiji vlasnik ili držalac odbije da se, na zahtev Komunalnog inspektora, ili Komunalnog policajca legitimiše i pruži dokaz o vlasništvu nad psom, odnosno dokaz da je držalac psa.

Član 19

Ako pas ili mačka zaprljaju stepenište ili druge zajedničke prostorije u objektima višeporodičnog stanovanja, javnu površinu ili zajedničko dvorište objekata porodičnog stanovanja, vlasnik ili držalac životinje je dužan da, bez odlaganja, zaprljanu površinu očisti i opere, a po potrebi i dezinfikuje.

Član 20

Vlasnik ili držalac psa ili mačke dužan je da redovno vakciniše psa ili mačku protiv besnila.

Lice iz stava 1. ovog člana dužan je da psa ili mačku vakciniše i od drugih zaraznih bolesti, ukoliko to naloži nadležni državni organ, u skladu sa posebnim zakonskim propisima.

Član 21

U slučaju nestanka psa ili mačke, vlasnik ili držalac dužan je da u roku od 24 sata prijavi nestanak životinje Službi zoohigijene u Prihvatilištu za životinje Grada Smedereva.

Prijava iz stava 1. ovog člana mora da sadrži vreme i mesto nestanka psa ili mačke, rasu, fizički opis i ime nestalog psa ili mačke, opis okolnosti pod kojima je ova nestala, kao i potvrdu o izvršenom obeležavanju i vakcinaciji nestale životinje.

2. Ukrasne i egzotične životinje

Član 22

U svim objektima iz člana 6. ove Odluke, mogu da se drže ukrasne i egzotične životinje raznih vrsta na način i pod uslovima iz članova 3, 4. i 5. ove Odluke.

3. Kunići

Član 23

U objektima porodičnog stanovanja iz člana 6. stav 2. tačka 3. ove Odluke, u dvorištu - u pomoćnom objektu, ograđenom prostoru ili kavezu, mogu da se drže kunići, pod uslovom da se ne uznemiravaju treća lica i da se ne zagađuje okolina.

Pomoćni objekat, kao i pod u ograđenom prostoru ili kavezu iz stava 1. ovog člana, mora da bude izgrađen od tvrdog materijala koji može da se čisti i dezinfikuje.

Pomoćni objekat, ograđen prostor ili kavez iz stava 1. ovog člana, ukoliko se u njemu nalazi do 100 životinja mora da bude udaljen 15 metara od najbližeg stambenog, ili poslovnog objekta, 30 metara ukoliko se u njemu nalazi od 100 do 1000 kunića i 50 metara, ukoliko se u njemu nalazi preko 1000 životinja.

Ako objekte porodičnog stanovanja iz stava 1. ovog člana, koristi više vlasnika ili korisnika, kunići mogu da se drže pod uslovima i na način propisan ovom Odlukom, samo ako se s tim saglase svi vlasnici, odnosno korisnici.

4. Pernata živina

Član 24

U objektima porodičnog stanovanja iz člana 6. stav 2. tačka 3. ove Odluke, u dvorištu - u pomoćnom objektu, ograđenom prostoru ili kavezu, može da se drži pernata živina, pod uslovima iz članova 3, 4. i 5. ove Odluke.

Pomoćni objekat, kao i pod u ograđenom prostoru ili kavezu iz stava 1. ovog člana, mora da bude izgrađen od tvrdog materijala koji može da se čisti i dezinfikuje.

Pod u pomoćnom objektu, ograđenom prostoru ili kavezu, mora da bude od vodonepropusnog materijala, sa nagibom prema kanalu za odvođenje vode i nečistoća u jamu za odlaganje stajskog đubriva.

Pomoćni objekat, ograđen prostor ili kavez iz stava 1. ovog člana, koji sadrži do 100 jedinki vrste, mora da bude udaljen 15 metara od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta.

Pomoćni objekat, ograđen prostor ili kavez iz stava 1. ovog člana, koji sadrži preko 100 jedinki vrste, mora biti udaljen najmanje 30 metara od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta.

Ako objekte porodičnog stanovanja iz stava 1. ovog člana, koristi više vlasnika ili korisnika, živina može da se drži pod uslovima i na način propisan ovom Odlukom, samo ako se sa tim saglase svi vlasnici, odnosno korisnici.

5. Golubovi

Član 25

U objektima porodičnog stanovanja iz člana 6. stav 2. tačaka 2. i 3. ove Odluke, golubovi mogu da se drže u posebnoj prostoriji na tavanu, ograđenom prostoru ili kavezu u dvorištu (u daljem testu: Golubarnik), pod uslovima iz članova 3, 4. i 5. ove Odluke.

Golubarnici moraju biti udaljeni najmanje 15 metara od susednih stambenih objekata.

U objektima višeporodičnog stanovanja nije dozvoljeno držanje i hranjenje golubova, kao ni formiranje i postavljanje golubarnika.

Član 26

Objekti za držanje golubova iz člana 25. ove Odluke, moraju redovno da se čiste i najmanje dva puta godišnje dezinfikuju.

Podovi objekata za držanje golubova iz stava 1. ovog člana, moraju da budu izgrađeni od vodonepropusnog materijala.

Vlasnik ili držalac golubova mora da poseduje potvrdu ovlašćene veterinarske službe o redovnoj vakcinaciji golubova u skladu sa posebnim propisom.

Ako objekte porodičnog stanovanja iz člana 6. stav 2. tačaka 2. i 3. ove Odluke, koristi više vlasnika ili korisnika, golubovi mogu da se drže pod uslovima i na način propisan ovom Odlukom, samo ako se sa tim saglase svi vlasnici, odnosno korisnici.

6. Pčele

Član 27

Pčelinjaci do 10 košnica na teritoriji gradskog naseljenog mesta mogu se držati u dvorištima porodičnih stambenih zgrada, s tim da moraju biti udaljeni najmanje 10 metara od regulacione linije susedne parcele i 20 metara od stambenih objekata u okolini i objekata vodosnabdevanja, kao i pod uslovom da o ovome postoji pismena saglasnost svih neposrednih suseda.

Pčelinjaci preko 10 košnica moraju biti udaljeni najmanje 50 metara od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta, objekta za držanje domaćih životinja i javnih puteva, pri čemu ulaz u košnice ne sme biti okrenut prema ovim objektima.

Pčelinjaci na paši, van naseljenih mesta, mogu imati neograničeni broj košnica, ali od najbližeg naseljenog mesta moraju biti udaljeni najmanje 200 metara, moraju imati vidno istaknuto ime i prezime i punu adresu vlasnika, a košnice moraju biti obeležene rednim brojem.

7. Kopitari, papkari i nojevi

Član 28

U objektima porodičnog stanovanja iz člana 6. stav 2. tačka 3. ove Odluke, kopitari, papkari i nojevi mogu da se drže u posebnim objektima izgrađenim od čvrstog materijala pogodnog za pranje, dezinfekciju i održavanje, u skladu sa odredbama sadržanim u članovima 3., 4. i 5. ove Odluke.

Član 29

Objekat iz stava 1. ovog člana, mora da bude osvetljen, sa prirodnom ventilacijom, vratima okrenutim prema dvorištu i povezan na jamu za odlaganje stajskog đubriva i osoke, udaljen od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta najmanje 15 metara i najmanje 20 metara od objekata vodosnabdevanja.

Jama za odlaganje stajskog đubriva i osoke mora da bude od betona ili drugog vodonepropusnog materijala, sa poklopcem i sa dnom ispod nivoa đubrišta, udaljena najmanje 15 metara od najbližeg stambenog ili poslovnog objekta i najmanje 20 metara od objekta vodosnabdevanja.

Član 30

Jama za odlaganje stajskog đubriva iz prethodnog člana, mora redovno da se čisti, čim se napuni do 2/3 svoje zapremine.

Jama za odlaganje stajskog đubriva ne može da se priključi na javnu kanalizaciju.

Član 31

U posebnim slučajevima, kada objekte za držanje životinja i druge prateće objekte iz članova 23. - 30. nije moguće iz opravdanih razloga, zbog određenih okolnosti i specifičnosti terena, postaviti na udaljenosti propisane ovom Odlukom, a njihovim postavljanjem na drugi način, odnosno manju udaljenost ne ugrožava se bitno životna okolina, moguće je, na osnovu odobrenja Komunalne inspekcije, pomenute objekte postaviti i na drugi, odgovarajući, način.

Vlasniku ili držaocu životinja koja svojim oglašavanjem stvara prekomernu buku, ili emituje izuzetno neprijatne mirise može se naložiti od strane komunalnog inspektora, uklanjanje ove životinje, ili se ista može oduzeti od njenog vlasnika ili držaoca.

III SLUŽBA ZOOHIGIJENE

Član 32

Poslove hvatanja, prevoza, prijema, smeštaja i zbrinjavanja uhvaćenih i oduzetih pasa i mačaka lutalica kao i poslove oduzimanja pasa i mačaka po nalogu komunalnog inspektora ili komunalnog policajca obavlja Služba zoohigijene.

Poslove sakupljanja i neškodljivog uklanjanja uginulih domaćih životinja obavlja Služba zoohigijene, u skladu sa posebnim propisima.

Član 33

Služba zoohigijene je po zakonu ovlašćena, obučena, opremljena na odgovarajući način i imunizovana za obavljanje komunalnih poslova hvatanja, prevoza, smeštaja i zbrinjavanja uhvaćenih i oduzetih pasa i mačaka lutalica.

IV PRIHVATILIŠTE ZA PSE I MAČKE

Član 34

Psi i mačke (u daljem tekstu: Životinje), koji se zateknu na javnoj površini, suprotno odredbama ove Odluke, ili su oduzeti od vlasnika ili držaoca, po nalogu Komunalne inspekcije ili Komunalne policije, Služba zoohigijene posle obavljene dezinsekcije, dezinfekcije i dehelmintizacije (u daljem tekstu: prijema), smešta u karantinski deo (izolaciju) posebno izgrađenog i uređenog objekta za smeštaj životinja (u daljem tekstu: Prihvatilište).

Član 35

Životinje iz člana 32. ove Odluke, posle prijema i boravka od 15 dana u karantinskom delu, smeštaju se u odgovarajući deo Prihvatilišta, posle čega se prema njima postupa u skladu sa Programom kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka (u daljem tekstu: Program)

Član 36

Životinje kod kojih se opservacijom utvrdi postojanje bolesti, odmah se odvajaju u deo Prihvatilišta namenjen za lečenje bolesnih životinja.

Ukoliko se pri prijemu i opservaciji životinje uoči da je ova neizlečivo bolesna, ista se posle boravka u posebnoj izolaciji eutanazira u skladu sa Programom.

Član 37

O zdravstvenoj zaštiti životinje od trenutka njenog prijema, kao i za sve vreme njenog boravka u Prihvatilištu, sve do konačnog rešenja njenog statusa, stara se ovlašćeni doktor veterine, sa kojim je o vršenju veterinarskih usluga sklopljen poseban ugovor na period od godinu dana (u daljem tekstu: nadležni veterinar).

Član 38

Agresivne, neizlečivo bolesne i stare životinje, posle roka provedenog u karantinu, odnosno lečilištu, eutanaziraju se na odgovarajući humani način, u skladu sa Programom.

Procenu stanja životinje i njenu humanu eutanaziju vrši nadležni veterinar.

Životinje koje su nanele povrede nekom licu, po rešenju organa nadležnog za poslove veterinarske inspekcije čuvaju se u Prihvatilištu na opserviranju najduže 10 dana, a ukoliko to zahtevaju veterinarsko-sanitarni razlozi i duže od navedenog roka, posle čega se sa njima postupa u skladu sa odredbama članova 35. i 36. ove Odluke.

Član 39

Troškovi hvatanja, prevoza i smeštaja pasa i mačaka iz člana 34. ove Odluke, padaju na teret vlasnika ili držaoca, pod pretnjom prinudne naplate.

Ako je vlasnik ili držalac psa ili mačke iz člana 34. ove Odluke, nepoznat, troškovi iz stava 1. ovog člana, obezbeđuju se iz budžeta Grada.

Član 40

Nad psima i mačkama koji se smeštaju u Prihvatilište mora da se izvrši dezinfekcija i dehelmintizacija prilikom prijema i otpuštanja.

Psi i mačke smešteni u Prihvatilište moraju redovno da se hrane i poje.

Nakon isteka roka iz člana 35. i 38. ove Odluke, uhvaćeni i oduzeti psi i mačke mogu da se ustupe naučnoistraživačkim i drugim ustanovama, pravnom ili fizičkom licu, uz naknadu troškova hvatanja, prevoza i čuvanja, uz prethodnu saglasnost veterinarskog inspektora.

Psi i mačke iz stava 3. ovog člana, pre ustupanja moraju da budu pregledani, vakcinisani, kastrirani, odnosno sterilisani i obeleženi na odgovarajući način.

U slučaju da se oduzeti i uhvaćeni psi ili mačke ne ustupe, eutanaziraće se savremenim metodama i na human način, pod nadzorom veterinarskog i komunalnog inspektora, a u skladu sa Programom iz člana 35. ove Odluke.

Član 41

Prihvatilište mora redovno higijenski da se održava i dezinfikuje.

Psi i mačke koji se smeštaju u Prihvatilište, obeležavaju se posebnim markicama sa rednim brojevima, o čemu se vodi evidencija, koja sadrži podatke o datumu i mestu hvatanja, zdravstvenom stanju i daljem postupku sa uhvaćenim psom ili mačkom.

Član 42

Uhvaćeni psi koji su obeleženi u skladu sa posebnim propisom o obeležavanju i vođenju evidencije o obeleženim psima i mačke koje imaju na sebi evidencionu - registarsku oznaku, smeštaju se u Prihvatilište odvojeno od pasa koji nisu obeleženi i mačaka koje nemaju na sebi evidencionu - registarsku oznaku.

O uhvaćenim psima i mačkama iz stava 1. ovog člana, odmah, a najkasnije u roku od 24 sata, obaveštava se veterinarski i komunalni inspektor, a vlasnik ili držalac psa i mačke, najkasnije u roku od dva dana od dana hvatanja.

Član 43

Ukoliko pas ili mačka obole u Prihvatilištu, isti moraju biti smešteni odvojeno od ostalih pasa i mačaka, pri čemu se preduzimaju mere za njihovo lečenje, u skladu sa Zakonom, a način njihovog lečenja određuje nadležna veterinarska služba.

Ukoliko pas ili mačka uginu u Prihvatilištu, veterinarska služba obavezno utvrđuje uzrok uginuća, a njihovi leševi uklanjaju se na način utvrđen Programom iz člana 35. ove Odluke.

Član 44

Pristup u Prihvatilište dozvoljen je veterinarskom i komunalnom inspektoru, a drugim licima samo po odobrenju veterinarskog ili komunalnog inspektora.

V MERE ZABRANE

Član 45

Zabranjeno je:

1. držanje i postupanje prema životinjama suprotno odredbama članova 3, 4. i 5. ove Odluke;

2. držanje pasa i mačaka na balkonu, terasi ili lođi, na tavanu, u podrumu, garaži, šupi, vrtnoj bašti ili drugim zajedničkim prostorijama, kao i držanje životinja na način koji bi predstavljao povredu odredbi člana 6. stav 2. ove Odluke.

3. držanje opasnih životinja i izvođenje opasnih rasa pasa iz člana 8. stav 2.;

4. držanje pasa, mačaka i golubova u objektima porodičnog stanovanja, sa više stambenih jedinica, bez saglasnosti svih stanara;

5. neisticanje natpisa "Čuvaj se psa" i omogućavanje njegovog slobodnog i nekontrolisanog izlaska van dvorišta;

6. držanje pasa koji lajanjem, stalnim cviljenjem, skakanjem na ogradu, ili zavijanjem ometaju mir u stambenoj zgradi iz člana 6. stav 2. tačaka 2. i 3. ili susedstvu;

7. ometanje trećih lica bukom koju emituje životinja svojim oglašavanjem;

8. izvođenje i šetanje psa suprotno odredbama članova 12. i 13.;

9. uvođenje i puštanje pasa u uređene i neuređene zelene i druge javne površine, kao i posebne javne površine koje predstavljaju spomenike kulture, javna šetališta, dečja igrališta, javna kupališta, van površina iz člana 15. ove Odluke;

10. šišanje pasa u parkovima, kupalištima i na drugim delovima javnih površina i pojenje istih na javnim česmama;

11. uvođenje pasa i mačaka u liftove zgrada za višeporodično stanovanje, u javne prostorije, trgovinske i ugostiteljske objekte, sredstva javnog saobraćaja i na druga javna mesta gde se okuplja veći broj građana;

12. neposedovanje potvrde o obeležavanju i vakcinaciji psa prilikom njegovog izvođenja;

13. nepostupanje po odredbama člana 19.;

14. neprijavljivanje nestanka psa ili mačke u roku od 24 sata od njihovog nestanka;

15. držanje golubova u zgradama višeporodičnog stanovanja;

16. držanje pasa i mačaka u objektima višeporodičnog stanovanja bez saglasnosti Skupštine stanara zgrade, odnosno većine vlasnika stanova;

17. hranjenje pasa, mačaka, golubova i drugih životinja na javnim površinama, kao i ostavljanje hrane u navedene svrhe;

18. zlostavljanje i napuštanje životinja;

19. organizovanje i učešće životinja u borbama;

20. huškanje životinja na druge ljude, ili jedne na drugu;

21. hvatanje i uklanjanje domaćih životinja, osim od strane Službe zoohigijene;

22. ubijanje životinja, osim u slučajevima i na način određen odredbama ove Odluke;

23. izbacivanje i ostavljanje leševa uginulih životinja, ili njihovih delova;

24. sahranjivanje uginulih domaćih životinja i njihovih delova van mesta određenog za tu svrhu;

25. nepostupanje po nalogu komunalnog inspektora i komunalnog policajca.

VI NADZOR

Član 46

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem ove Odluke obavlja Odeljenje za inspekcijske poslove, Odsek za komunalnu inspekciju.

Komunalno-policijske poslove, kojima se obezbeđuje izvršavanje odredaba ove Odluke, obavlja Odeljenje komunalne policije Gradske uprave Smederevo.

U obavljanju poslova iz stava 2. ovog člana, komunalni policajac ima ovlašćenja da preduzima zakonom propisane preventivne mere, izriče i naplaćuje novčane kazne na licu mesta za prekršaje propisane ovom Odlukom, podnosi zahteve za pokretanje prekršajnog postupka i obaveštava drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

Član 47

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor je dužan i ovlašćen da:

1. donese rešenje o otklanjanju nedostatka ili rešenje o zabrani držanja domaćih životinja, kada se nedostaci ne mogu otkloniti, pod pretnjom prinudnog izvršenja,

2. donese rešenje o zabrani držanja domaće životinje i oduzme je od vlasnika, odnosno držaoca, bez naknade i prava vraćanja ukoliko se prema njoj postupa suprotno odredbama članova 3., 5. i 7. ili ako je domaća životinja nanela telesnu ozledu ili materijalnu štetu trećim licima,

3. izda nalog Službi zoohigijene da uhvati i ukloni psa ili mačku lutalicu, kao i uginulu domaću životinju sa javne površine,

4. izda nalog Službi zoohigijene da oduzme psa ili mačku u postupku prinudnog izvršenja,

5. pokrene postupak prinudnog oduzimanja domaće životinje ukoliko vlasnik ili držalac ne postupi u skladu sa rešenjem o zabrani držanja domaće životinje ili ne otuđi domaću životinju u ostavljenom roku,

6. pokrene prekršajni postupak protiv vlasnika ili držaoca domaće životinje ukoliko ne postupi u skladu sa rešenjem iz tačaka 1, 2. i 5. ovog stava i

7. izdaje naloge i obavlja druge poslove u skladu sa ovom Odlukom i drugim propisima.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 48

Novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 dinara do 200.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. drži i postupa prema životinjama suprotno odredbama članova 3, 4. i 5.;

2. ne održava čistoću i higijenu na javnim površinama na kojima je dozvoljeno izvođenje pasa (član 16.);

3. ne vakciniše redovno psa ili mačku protiv besnila i drugih zaraznih bolesti u skladu sa posebnim zakonskim propisima (član 20.);

4. ne prijavi nestanak životinje u roku od 24 sata od njihovog nestanka (član 21.);

5. postupa suprotno odredbama članova 24. - 30;

6. postupa suprotno odredbama članova 32. i 33;

7. postupa suprotno odredbama članova 34. - 38. i od 40. - 44;

8. ne postupi po nalogu komunalnog inspektora ili komunalnog policajca (član 46.)

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 20.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 25.000,00 dinara.

Član 49

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 25.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

1. ne postupi sa domaćim životinjama u skladu sa članovima 3., 4. i 5.;

2. postupi suprotno odredbama iz člana 45;

3. ne omogući komunalnom inspektoru da izvrši inspekcijski nadzor u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 50

Za prekršaje iz članova 45., 47., 48. i 49. komunalni inspektor i komunalni policajac može izreći kaznu na licu mesta u iznosu od 2.000,00 dinara, o čemu je dužan da počiniocu izda pismenu potvrdu.

Potvrda iz stav 1. ovog člana sadrži: podatke o učiniocu prekršaja, označenje prekršaja, vreme i mesto izvršenja i iznos naplaćene kazne.

Ako novčana kazna ne bude naplaćena na licu mesta, komunalni policajac može na licu mesta počiniocu prekršaja da uruči poziv, da u roku od 8 dana od dana izvršenja prekršaja istu plati i dokaz o izvršenoj uplati dostavi na uvid komunalnoj inspekciji ili komunalnoj policiji, sa napomenom da ukoliko istu ne plati u propisanom roku, protiv počinioca će biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 51

Vlasnik ili držalac domaćih životinja dužan je da način držanja domaćih životinja uskladi sa odredbama ove Odluke, u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Vlasnik ili držalac psa iz člana 8. ove Odluke, dužan je da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, pribavi saglasnost Skupštine zgrade ili većine vlasnika stanova.

Vlasnik ili držalac domaće životinje u zajedničkom dvorištu objekta porodičnog stanovanja iz člana 6. stav 2. tačaka 2. i 3. ove Odluke, dužan je da u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, pribavi odgovarajuće saglasnosti.

Član 52

Javno preduzeće, privredno društvo, preduzetnik ili drugi privredni subjekt kome su poverene usluge uređenja i održavanja javnih i javnih zelenih površina, doneće Akt iz člana 15. stav 2. ove Odluke, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 53

Predmeti u postupku inspekcijskog nadzora, započeti pre stupanja na snagu ove Odluke, okončaće se prema odredbama Odluke koja je važila u momentu pokretanja postupka.

Član 54

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o načinu držanja i zaštite domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji gradskog i seoskih naselja u opštini Smederevo ("Službeni list opštine Smederevo", broj 12/2005).

Član 55

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".