ODLUKA

O GRADSKOM VODOVODU I KANALIZACIJI

("Sl. list grada Smedereva", br. 7/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se uslovi i način pružanja komunalnih usluga u oblasti prečišćavanja i distribucije vode i prečišćavanja i odvođenja otpadnih voda (atmosferske, sanitarno fekalne, komunalne i industrijske vode).

Odredbe ove Odluke primenjuju se na teritoriji grada Smedereva.

Član 2

Komunalne delatnosti iz ove Odluke obavlja Javno komunalno preduzeće "Vodovod" Smederevo (u daljem tekstu: Komunalno preduzeće).

Komunalno preduzeće može od mesnih zajednica sa seoskog područja ili od drugih investitora preuzeti komunalne objekte radi održavanja i eksploatacije, a međusobne odnose regulisati ugovorom.

Član 3

Grad obezbeđuje organizovano i trajno obavljanje i razvoj komunalnih delatnosti iz člana 1. ove Odluke, a naročito:

- materijalne, tehničke i druge uslove za izgradnju, održavanje i funkcionisanje komunalnih objekata i obezbeđivanje tehničkog i tehnološkog jedinstva sistema,

- opšte uslove za trajno i kontinuirano obavljanje komunalnih delatnosti,

- potreban obim i kvalitet komunalnih usluga u zavisnosti od potreba i materijalnih mogućnosti korisnika usluga, materijalnih mogućnosti Grada, kao i od mogućnosti za razvoj komunalne delatnosti,

- ostvarivanje nadzora i kontrole u obavljanju komunalnih delatnosti.

Član 4

Delatnost iz člana 1. ove Odluke Komunalno preduzeće obavlja preko sistema za snabdevanje i prečišćavanje vode (gradski vodovod) i sistema za odvođenje otpadnih voda (gradska kanalizacija) i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Član 5

Sredstva za vršenje komunalnih delatnosti individualne potrošnje (prečišćavanje i distribucija vode, prečišćavanje i odvođenje otpadnih voda) Komunalno preduzeće obezbeđuje iz cene komunalne usluge.

Sredstva za vršenje komunalne delatnosti zajedničke potrošnje (održavanje mreže atmosferske i mešovite kanalizacije sa pratećim objektima) Komunalno preduzeće obezbeđuje na osnovu ugovora sa Gradom ili drugim odgovarajućim korisnikom ove usluge.

Član 6

Komunalno preduzeće je nosilac razvoja u oblasti komunalnih delatnosti iz člana 1. ove Odluke sredstvima koja se obezbeđuju iz izvora utvrđenih Zakonom.

Član 7

Vlasnici priključka u smislu ove Odluke su građani, pravna lica i preduzetnici čiji su objekti priključeni na gradski vodovod, odnosno kanalizaciju.

Korisnici su vlasnici i zakupci, koji koriste usluge Komunalnog preduzeća na osnovu odgovarajućih ugovora i ovlašćenja, odnosno kojima se ispostavljaju fakture za izvršene usluge.

Zakupci i ostali korisnici koji nisu vlasnici priključka su građani, pravna lica i preduzetnici i mogu da vrše formalno-pravne izmene vezane za korišćenje komunalne usluge samo uz pisanu saglasnost vlasnika priključka i tehničke izmene uz saglasnost Komunalnog preduzeća.

II TEHNIČKI I DRUGI POSEBNI USLOVI ZA DISTRIBUCIJU VODE I ODVOĐENJE VODA

Član 8

Tehnički sistem za prečišćavanje i distribuciju vode predstavlja tehničko-tehnološku celinu koju čine sledeća postrojenja i uređaji:

1. Izvorišta sa opremom,

2. Cevovodi sirove vode,

3. Uređaji za prečišćavanje vode,

4. Uređaji za potiskivanje vode,

5. Rezervoari,

6. Vodovodna mreža,

7. Priključci do mernog uređaja korisnika zaključno sa I ventilom,

8. Okna za postavljanje mernog uređaja,

9. Uređaji za merenje količine isporučene vode (u daljem tekstu: vodomeri) i

10. kućne instalacije.

Postrojenja i uređaji od tačke 1. zaključno sa tačkom 7. iz stava 1. ovog člana, čine gradski (javni) vodovod koji je u nadležnosti Komunalnog preduzeća.

Član 9

Postojeći javni bunari i javne česme koji se nalaze na teritoriji grada moraju se čuvati i održavati u ispravnom stanju.

O objektima iz stava 1. ovog člana stara se Grad ili preduzeće kome ih Grad poveri, a potrebna sredstva se obezbeđuju iz zakonom predviđenih izvora.

Član 10

Tehnički sistem za odvođenje otpadnih voda predstavlja tehničko-tehnološku celinu koju čine sledeća postrojenja i uređaji:

1. Izlivne građevine,

2. Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda,

3. Zatvoreni kanali (cevovodi),

4. Reviziona okna,

5. Taložnici,

6. Crpne stanice,

7. Slivnici i priključci slivnika,

8. Kanalizacioni priključci,

9. I (prva) reviziona šahta (okno),

10. Uređaji za merenje količine ispuštene vode,

11. Kućne instalacije,

12. Septičke jame.

Postrojenja i uređaji od tačke 1. zaključno sa tačkom 8. iz stava 1. ovog člana čine gradsku (javnu) kanalizaciju koja je u nadležnosti Komunalnog preduzeća.

Član 11

Gradskom (javnom) kanalizacijom se odvode fekalno sanitarne, industrijske, atmosferske i komunalne vode koje sve zajedno čine otpadne vode.

Gradskom kanalizacijom fekalnih voda odvode se fekalno sanitarne, industrijske i deo komunalnih voda, a gradskom kanalizacijom atmosferskih voda odvode se samo atmosferske vode.

Gradskom kanalizacijom zajedničkog (mešovitog) sistema odvode se sve otpadne vode.

Član 12

Komunalno preduzeće koristi i održava gradski vodovod i kanalizaciju, stara se o njihovoj racionalizaciji i proširenju.

Komunalno preduzeće utvrđuje tehničke uslove za delatnosti definisane iz stava 1. ovog člana i uslove za priključenje objekata na gradski vodovod i gradsku kanalizaciju (tip vodomera, odnosno uređaja za merenje količine pijaće vode, vrstu cevnog materijala, uslove za ugradnju vodomera i uređaja za merenje količine otpadnih voda, odnosno način izgradnje i položaj vodomernih i kanalizacionih revizionih okana itd.)

Član 13

Pre početka izrade projektne dokumentacije za izgradnju objekata koji treba da se priključe na gradski vodovod i gradsku kanalizaciju investitor je dužan da Komunalnom preduzeću podnese zahtev, sa potrebnim podacima, za dobijanje informacije ili obaveštenja o opremljenosti lokacije primarnom mrežom infrastrukture, tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije za projektovanje i građenje vodovodnog i kanalizacionog priključka.

Komunalno preduzeće je dužno da u roku, ne dužem, od 30 dana od dana prijema zahteva, izda navedena dokumenta iz stava 1. ovog člana, ili ako nisu ispunjeni uslovi ili ako je nepotpun zahtev, odbije zahtev.

Član 14

Ukoliko projektna dokumentacija investitora nije u skladu sa izdatim tehničkim uslovima iz člana 13. ove Odluke investitoru neće biti odobren priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, do usaglašavanja projektne dokumentacije sa izdatim tehničkim uslovima.

Član 15

Izgrađena postrojenja i uređaje gradskog vodovoda i gradske kanalizacije investitor je dužan da preda Komunalnom preduzeću na korišćenje, upravljanje i održavanje najkasnije 30 dana od dana dobijanja upotrebne dozvole.

Prilikom predaje objekata iz stava 1. ovog člana investitor je dužan da Komunalnom preduzeću preda neophodnu tehničku, finansijsku i drugu dokumentaciju.

Član 16

Izvođač radova na objektima i podzemnim instalacijama koje se nalaze pored, iznad ili ispod instalacija i objekta gradskog vodovoda i gradske kanalizacije dužan je da preduzme sve potrebne mere obezbeđenja u cilju njihove zaštite od oštećenja i kvara.

Izvođač radova iz stava 1. ovog člana dužan je najkasnije u roku od 15 dana pre početka izvođenja radova da, pisanim putem, izvesti Komunalno preduzeće o načinu i dinamici izvođenja radova i o preduzetim merama zaštite objekata i instalacija gradskog vodovoda i gradske kanalizacije, pod nadzorom Komunalnog preduzeća.

Ako Komunalno preduzeće smatra da postoji opasnost od oštećenja ili kvara na instalacijama i objektima gradskog vodovoda i gradske kanalizacije ili ako je ugroženo normalno funkcionisanje vodosnabdevanja korisnika zbog načina na koji se izvode radovi ili nedovoljnih zaštitnih mera obratiće se Odeljenju za inspekcijske poslove - Odseku za komunalnu inspekciju Gradske uprave Smederevo, radi donošenja rešenja kojim će se izvođaču radova naložiti da preduzme potrebne mere zaštite predmetne infrastrukture.

III OBEZBEĐIVANJE KONTINUITETA DISTRIBUCIJE VODE I ODVOĐENJA VODA

Član 17

Komunalno preduzeće je dužno da svoj rad i poslovanje organizuje tako da obezbedi stalnu funkcionalnu sposobnost tehničkih sistema iz člana 8. i 10. ove Odluke u cilju trajnog i nesmetanog pružanja usluge distribucije (isporuke) vode i odvođenja otpadnih voda neprekidno 24 sata dnevno.

Član 18

Komunalno preduzeće je dužno da obezbedi zdravstvenu i higijensku ispravnost vode za piće prema propisanim standardima i normativima.

Komunalno preduzeće je dužno da obezbedi kontrolu kvaliteta vode za piće i kvaliteta ispuštenih otpadnih voda shodno važećim propisima.

Kontrolu kvaliteta vode za piće i ispuštenih otpadnih voda i ocenu kvaliteta vode za piće daju ovlašćene zdravstvene organizacije i laboratorije.

Član 19

Ako dođe do poremećaja ili prekida u obavljanju komunalnih usluga distribucije (isporuke) vode ili odvođenja otpadnih voda usled više sile, štrajka, ili drugih razloga koji se nisu mogli da predvide, odnosno spreče, Komunalno preduzeće je obavezno da odmah preduzme mere na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno prekida, i to:

1. radno angažuje zaposlene na otklanjanju uzroka prekida odnosno poremećaja, kao i da u slučaju potrebe, angažuje treća lica za vršenje komunalnih usluga;

2. izvrši hitne popravke i zamene instalacija i uređaja, kao i zaštitu od daljih havarija,

3. preduzima i druge mere koje utvrdi Gradsko veće grada Smedereva.

Član 20

Ako dođe do poremećaja ili prekida u pružanju komunalnih usluga distribucije (isporuke) vode i odvođenja otpadnih voda, Komunalno preduzeće je dužno, da istovremeno sa preduzimanjem mera iz člana 19. ove Odluke obavesti Gradsko veće grada Smedereva o razlozima poremećaja, odnosno prekida, kao i o preduzetim merama.

Gradsko veće grada Smedereva dužno je bez odlaganja da:

1. odredi red prvenstva i način pružanja usluga onim korisnicima kod kojih bi usled prekida nastala opasnost po život i rad građana ili drugih organizacija ili bi nastala velika, odnosno nenadoknadiva šteta;

2. da naredi mere za zaštitu komunalnih objekata koji su ugroženi, kao i druge imovine;

3. preduzme mere za otklanjanje nastalih posledica i druge mere za obavljanje komunalnih delatnosti;

4. utvrdi razloge i eventualnu odgovornost za poremećaj, odnosno prekid vršenja delatnosti, kao i odgovornost za naknadu eventualno pričinjene štete.

Ako i pored preduzetih mera iz člana 19. ove Odluke Komunalno preduzeće nije u mogućnosti da pruži komunalnu uslugu u potrebnom obliku, Gradsko veće grada Smedereva će narediti mere namenske i racionalne potrošnje vode za piće.

Član 21

Komunalno preduzeće je dužno da preko sredstava javnog informisanja ili na drugi način blagovremeno obaveštava korisnike o smetnjama i prekidima u vršenju komunalnih delatnosti, koje su nastale ili mogu nastati, o načinu obavljanja komunalnih delatnosti u tim okolnostima i o pretpostavljenom vremenu trajanja prekida, odnosno poremećaja.

Kod unapred planiranih prekida u vršenju komunalnih usluga Komunalno preduzeće je dužno, da putem sredstava javnog informisanja ili na drugi odgovarajući način, obavesti korisnike najkasnije 24 časa pre nastanka, o uzroku i trajanju planiranog prekida.

Član 22

Ako se, u skladu sa zakonom, organizuje štrajk u Komunalnom preduzeću, Komunalno preduzeće je obavezno da obezbedi sledeći minimum procesa rada:

1. minimalni pritisak u distributivnoj mreži javnog vodovoda i to u meri koja obezbeđuje propisani kvalitet isporuke vode;

2. obavljanje poslova na otklanjanju havarija na distributivnoj mreži gradskog vodovoda;

3. stalnu kontrolu kvaliteta isporučene vode u laboratoriji Komunalnog preduzeća;

4. funkcionisanje crpnih stanica za odvođenje otpadnih voda u okviru gradske kanalizacije;

5. odgušenje kanalizacije kada su ugroženi zdravlje i imovina korisnika;

6. druge mere u skladu sa zakonom.

Član 23

U slučaju nestašice vode Komunalno preduzeće će davati uputstva korisnicima o preduzimanju mera u cilju ublažavanja posledica nestašice vode. Korisnici se moraju pridržavati dobijenih uputstava.

Korisnici su dužni da racionalno i namenski koriste vodu.

Gradsko veće grada Smedereva će u slučaju nestašice vode i drugih teškoća u vezi snabdevanja vodom, na predlog Komunalnog preduzeća, da naredi racionalno korišćenje vode, odnosno da zabrani korišćenje vode za piće za zalivanje bašti, punjenje bazena, polivanje ulica i trotoara i parkova, korišćenje fontana itd., kao i način kontrole i sprovođenja propisanih mera.

IV GRADSKI VODOVOD

Član 24

Komunalno preduzeće održava i unapređuje gradski (javni) vodovodni sistem definisan članom 8. ove Odluke i pri tome je dužan da:

1. trajno čuva dokumentaciju o stvarno izvedenom stanju gradskog vodovoda;

2. utvrđuje tehničke uslove za priključenje na mrežu vodovoda i vrši priključenje kućnih (unutrašnjih) instalacija na gradski vodovod;

3. obezbedi isporuku vode u javne svrhe (gašenje požara, pranje i polivanje javnih površina, zalivanje zelenih javnih površina itd.);

4. planira i usklađuje svoje planove sa planskim aktima grada Smedereva.

1. Spajanje i razdvajanje unutrašnjih (kućnih) instalacija sa gradskim vodovodom

Član 25

Pod unutrašnjim (kućnim) instalacijama podrazumevaju se cevovodi i uređaji počev od vodomera (uključujući i vodomer) do mesta izliva vode.

Član 26

Pod vodovodnim priključkom se podrazumeva cevovod sa svim potrebnim spojnim delovima i uređajima počev od gradskog (javnog) cevovoda do ventila ispred vodomera (uključujući i ventil).

Član 27

Vlasnik, odnosno korisnik objekta, koji se nalazi u ulici ili se graniči sa ulicom u kojoj je izgrađena ulična vodovodna i kanalizaciona mreža, u obavezi je da se priključi sa tom mrežom, prema uslovima Komunalnog preduzeća.

Sa uličnom vodovodnom mrežom mora se priključiti i objekat u ulici u kojoj nije izgrađena ulična kanalizaciona mreža, ako je kanalizaciona mreža objekta povezana sa propisno izgrađenom septičkom jamom u dvorištu.

Priključenje objekta sa uličnom vodovodnom mrežom mora se izvršiti u roku od 6 meseci od kada su se stekli uslovi iz stava 1. i 2. ovog člana.

Član 28

Zahtev za priključak na vodovodnu mrežu podnosi vlasnik objekta, odnosno investitor ili korisnik uz saglasnost vlasnika objekta.

Uz zahtev prilaže sledeću dokumentaciju i to:

1. za objekte za koje je izdata građevinska dozvola prilaže se:

- građevinska dozvola,

- glavni projekat za vodovod i kanalizaciju sa tehničkom kontrolom,

- rešenje Odeljenja za urbanizam, izgradnju i komunalne delatnosti - Odseka za izgradnju Gradske uprave Smederevo kojim se odobrava izvođenje radova na izradi priključka do izgrađene mreže komunalne infrastrukture,

- saglasnost neophodnih distributera za izradu priključka.

2. Za objekte u postupku legalizacije prilaže se:

- potvrda Odeljenja za urbanizam, izgradnju i komunalne delatnosti - Odseka za izgradnju Gradske uprave Smederevo o podnetom zahtevu za legalizaciju,

- kopija plana,

- dokaz o vlasništvu,

- glavni projekat za vodovod i kanalizaciju sa tehničkom kontrolom, osim za porodične stambene objekte,

- saglasnost neophodnih distributera za izradu priključka.

3. Za uknjižene objekte prilaže se:

- kopija plana,

- dokaz o vlasništvu,

- rešenje Odeljenja za urbanizam, izgradnju i komunalne delatnosti - Odseka za izgradnju Gradske uprave Smederevo kojim se odobrava izvođenje radova na izradi priključka do izgrađene mreže komunalne infrastrukture, a na osnovu projektne dokumentacije za izradu priključka u skladu sa zakonom,

- saglasnost neophodnih distributera za izradu priključka.

Komunalno preduzeće obezbeđuje:

1. projekat privremene saobraćajne signalizacije i opreme za vreme izvođenja radova na priključku,

2. uslove - uputstvo i saglasnost za izgradnju kućnog priključka na gradsku vodovodnu mrežu izdate od strane upravljača puta.

Komunalno preduzeće kao izvođač radova, na osnovu podnete dokumentacije podnosioca zahteva za priključak - investitora, podnosi zahtev Odeljenju za inspekcijske poslove - Odseku za komunalnu inspekciju Gradske uprave Smederevo za izdavanje Rešenja za raskopavanje javne površine, ako se vrši raskopavanje javne površine.

Komunalno preduzeće zaključuje Ugovor o izvođenju radova na izgradnji priključka sa podnosiocem zahteva za priključak - investitorom.

Vlasnicima objekta koji podnesu zahtev za priključak na vodovodnu mrežu, a učestvovali su u izgradnji iste preko Mesne zajednice sopstvenim sredstvima i poseduju Ugovor o finansiranju sa Mesnom zajednicom zaključen pre 25.07.2001. godine, Komunalno preduzeće će odobriti priključak na osnovu tog Ugovora i na osnovu neophodne dokumentacije propisane ovim članom.

Član 29

Tehnički uslovi za izradu tehničke dokumentacije za projektovanje i građenje vodovodnog priključka, koje izdaje Komunalno preduzeće, treba da sadrže: situaciju, predmer i predračun radova, specifikaciju vodovodnog materijala, hidraulički proračun, detalj vodomernog okna sa svom vodovodnom armaturom, izometrijskom šemom vodovodnih instalacija i ostalo u skladu sa zakonom.

Tehničkim uslovima je potrebno predvideti da vodomer mora biti opremljen-pripremljen za radio očitavanje i ugrađen ispred stambene ili poslovne jedinice, pri čemu granica nadležnosti Komunalnog preduzeća je od gradske vodovodne mreže do I ventila ispred glavnog vodomera.

Isključivo pravo održavanja individualnog vodomera u stambenim, stambeno - poslovnim objektima ima Komunalno preduzeće o svom trošku.

Član 30

Odobrenje za priključak na vodovodnu mrežu u skladu sa tehničkim i drugim propisima i normativima daje Komunalno preduzeće.

Komunalno preduzeće može odobriti:

1. trajni priključak za objekte trajnog karaktera izgrađene sa građevinskom dozvolom,

2. gradilišni priključak (privremeni) za stambene, poslovne ili stambeno-poslovne objekte koji su u fazi izgradnje sa građevinskom dozvolom,

3. privremeni priključak za objekte sa privremenom građevinskom dozvolom,

4. privremeni priključak, posredno, preko susedne parcele - za objekte koji se priključuju na vodovodnu mrežu preko susedne nepokretnosti, ako ne postoji mogućnost neposrednog spajanja,

5. privremeni priključak za objekte izgrađene bez građevinske dozvole koji su u postupku legalizacije i to do završetka postupka legalizacije,

6. registraciju već izgrađenog priključka za objekte izgrađene bez građevinske dozvole, a koji su u postupku legalizacije - privremeni priključak,

7. legalizaciju već izgrađenih priključaka za objekte izgrađene sa građevinskom dozvolom,

8. razdvajanje priključka u istom šahtu,

9. izmeštanje i/ili rekonstrukciju postojećeg priključka,

10. ugradnju individualnog brojila za korisnike koji su registrovani u bazi Komunalnog preduzeća, ali nemaju individualno brojilo (koriste vodu preko zajedničkog brojila), a prema uslovima Komunalnog preduzeća.

Član 31

Komunalno preduzeće će registrovati privremenog korisnika usluge vodosnabdevanja i kanalizacije, odnosno uvesti ga u evidenciju korisnika za plaćanje isporuke vode i kanalizacije, s tim da se takav potrošač obavezuje da u roku od dve godine od dana uvođenja u evidenciju korisnika, pribavi svu neophodnu dokumentaciju u skladu sa članom 28. odnosno 57. ove Odluke.

Odredba iz stava 1. ovog člana ne primenjuje se za objekte koji su u postupku legalizacije.

Član 32

Komunalno preduzeće ne može odobriti priključenje na mrežu vodovoda ukoliko nije rešeno pitanje odvođenja otpadnih voda (priključak na mrežu kanalizacije, septička jama), odnosno ne može odobriti priključenje na gradsku kanalizacionu mrežu ukoliko nema priključak na vodovodnu mrežu.

Član 33

Javno komunalno preduzeće je dužno da odobri priključak na vodovodnu mrežu, ukoliko postoje uslovi, u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva, s tim da će Komunalno preduzeće izgraditi priključak na vodovodnu mrežu u roku od 15 dana od dana kada podnosilac zahteva za priključak, odnosno investitor izvrši potrebne uplate i pribavi specificirani materijal.

Član 34

Svaki priključak mora da ima zatvarač sa ugradbenom garniturom na mestu spajanja priključnog voda sa gradskim (javnim) cevovodom, priključni vod sa instrumentom za merenje potrošnje vode (vodomer), 2 ventila (ispred i iza vodomera istog prečnika kao i vodomer), s tim da prvi ventil mora biti sa specijalnim ključem u odgovarajućem oknu-skloništu za vodomer.

Član 35

Vodovodni priključak se postavlja tako što se unutrašnje vodovodne instalacije neposredno priključuju na uličnu vodovodnu mrežu.

Izuzetno i samo privremeno može se dozvoliti priključenje na vodovodnu mrežu preko susedne parcele ako nema mogućnosti neposrednog spajanja i ako vlasnik parcele na to pristane (pisana saglasnost vlasnika parcele overena u sudu), pod uslovima koje odredi Komunalno preduzeće. Ovakvi priključci imaju karakter privremenih i moraju se rekonstruisati ili izmestiti o trošku vlasnika, odnosno korisnika priključka, kada se stvore uslovi za direktno (neposredno) priključenje na gradsku vodovodnu mrežu.

Član 36

Korisnici koji imaju priključak na sistem gradskog (javnog) vodovoda i svi korisnici koji treba da se priključe na isti, a imaju samostalni sistem (uređaji i objekti) za snabdevanje vodom, u obavezi su da samostalni sistem (uređaji i objekti) za snabdevanje vodom fizički odvoje od sistema gradskog (javnog) vodovoda.

Član 37

Svaka zgrada, odnosno nepokretnost mora da ima sopstveni vodovodni priključak.

U stambenim zgradama sa više ulaza postavlja se poseban priključni vod (dovodni priključak) za svaki ulaz. Komunalno preduzeće, u slučaju tehničke i ekonomske opravdanosti, može dozvoliti izgradnju jedne priključne cevi za ceo objekat, s tim što bi se vršilo zasebno merenje glavnim vodomerima za svaku lamelu.

Komunalno preduzeće, u slučaju tehničke i ekonomske opravdanosti, može dozvoliti izgradnju jedne priključne cevi za više individualnih objekata na jednoj ili više parcela s tim što bi se vršilo zasebno merenje individualnim vodomerima za svaku stambenu ili poslovnu jedinicu posebno.

U stambeno - poslovnim objektima moraju se postaviti individualni vodomeri za svaku stambenu jedinicu i individualni vodomeri za posebno merenje potrošnje svake poslovne jedinice.

U novoizgrađenim stambenim, poslovnim ili stambeno - poslovnim objektima sa više nezavisnih stambenih ili poslovnih jedinica projektuju se i ugrađuju individualni vodomeri za svaku jedinicu, a granica nadležnosti Komunalnog preduzeća je glavni vodomer objekta. Za merenje zajedničke potrošnje (protivpožarna instalacija, zajedničke prostorije) može se ugraditi, u navedenim slučajevima, zaseban vodomer za merenje potrošnje vode na napred navedenim točećim mestima, za svaku zgradu-ulaz. Za hidrantsku mrežu, može se, u zavisnosti od uslova na terenu, ugraditi zajednički ili poseban vodomer.

U izuzetnim slučajevima, za objekte koji su već izgrađeni i priključeni na mrežu vodovoda, ako za to postoje tehnički uslovi, može se dozvoliti ugradnja individualnih vodomera za sve stambene ili poslovne jedinice u okviru jednog objekta (ulaza). U slučajevima iz ovog stava postojeći vodomer postaje glavni vodomer za zgradu (ulaz) i služi za posredno merenje zajedničke potrošnje. Ugradnja individualnog vodomera u ovom slučaju ne smatra se izradom novog priključka.

Komunalno preduzeće izdaje tehničke uslove za ugradnju individualnih vodomera koji su pripremljeni za radio očitavanje. Individualni vodomeri pripremljeni za radio očitavanje smeštaju se u poseban orman. Individualni vodomeri za svaku stambenu jedinicu ugrađuju se u hodniku ispred stana u metalnim ormarićima ili u prizemlju objekta u metalnom ormariću, a za poslovnu jedinicu ispred poslovnog prostora na pogodnom mestu (u vodomernom šahtu zajedno sa glavnim vodomerom).

Granica nadležnosti do koje Komunalno preduzeće održava vodovodnu instalaciju je od ulične mreže do glavnog vodomera objekta u svim slučajevima gde postoji glavni vodomer, a potrošnja se meri i fakturiše na osnovu očitane potrošnje individualnih vodomera.

Za stambene, stambeno-poslovne i poslovne objekte unutrašnje instalacije održava isključivo vlasnik odnosno korisnik objekta. Pod unutrašnjim instalacijama se podrazumevaju instalacije od II ventila glavnog vodomera do I ventila individualnih vodomera (ne računajući I ventil) za merenje potrošnje u stambenim i poslovnim jedinicama i od II ventila individualnih vodomera do točećih mesta unutar stambenih i poslovnih jedinica.

Član 38

Pri ugradnji vodomera obavezna je ugradnja ventila ispred i iza vodomera, usmerivača mlaza neposredno ispred i iza vodomera dužine 4 - 6 puta prečnika vodomera, plombiranje i žigosanje veze vodomera sa vodovodnom instalacijom, kao i ventila ispred vodomera (I ventila).

Ukoliko se ugrađuje vodomer prečnika preko 40 mm obavezna je i ugradnja hvatača nečistoća ispred vodomera, između zatvarača i usmerivača mlaza.

Član 39

Vodomeri, sa pripadajućom armaturom, se ugrađuju na osnovu tehničkih uslova koje utvrđuje Komunalno preduzeće u odgovarajuća vodomerna okna (skloništa za vodomer) ili kasete - ormariće.

Vodomerno okno se postavlja isključivo do 2 m iza regulacione linije na parceli vlasnika, odnosno korisnika.

Izuzetno, za objekte koji nemaju mogućnost neposrednog priključenja na gradsku vodovodnu mrežu, moguće je ostvariti priključak preko parcele koja poseduje regulacionu liniju, isključivo uz pisanu saglasnost vlasnika te parcele overene u sudu i u skladu sa uslovima Komunalnog preduzeća.

Izuzetno, kod izgrađenih objekata, čija se građevinska linija poklapa sa regulacionom linijom, a nemaju kolski put, odnosno nemaju mogućnost izrade vodomernog okna na parceli objekta najdalje do 2m iza regulacione linije, kao i u slučaju privremenih objekata, podnosilac zahteva za priključak je dužan da se obrati Direkciji za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo JP radi dobijanja saglasnosti za izgradnju vodomernog okna na javnoj površini.

Vodomerno okno može biti izgrađeno od opeke ili betona sa ugrađenim livenim penjalicama na 30 cm razdaljine i sa armiranom betonskom gornjom pločom, koja mora da ima otvor sa metalnim poklopcem prečnika 60 cm i težine 30 kg, odnosno odgovarajuće težine za okna na javnoj površini. Vodomerno okno može biti tipsko (fabrikovano) od poliestera ili polovinilhlotida i dr.

U jedno vodomerno okno može se, po odobrenju Komunalnog preduzeća, ugraditi više paralelnih vodomera ako postoje tehnička i ekonomska opravdanost. Dimenzije vodomernog okna, zavisno od broja i prečnika vodomera, određuje Komunalno preduzeće.

U postojeća vodomerna okna može se ugraditi nov vodomer za drugog korisnika samo uz pisanu saglasnost vlasnika, odnosno korisnika postojećeg priključka, overene u sudu, a prema uslovima koje odredi Komunalno preduzeće.

Individualni vodomeri se mogu ugrađivati u stambeno - poslovnim zgradama, ukoliko za to postoje tehnički uslovi, ispred ulaza u stan, poslovni ili drugi objekat u odgovarajuću kasetu - ormarić, koji je pričvršćen za zid, sačinjen od metala ili drugog pogodnog materijala, koji moraju biti zaključani sa pokretnom gornjom i prednjom stranom radi očitavanja i održavanja individualnih vodomera. Dimenzije kasete - ormarića određuje Komunalno preduzeće zavisno od prečnika i broja vodomera.

Izuzetno, ako postoji tehnička i ekonomska opravdanost, Komunalno preduzeće može dozvoliti izgradnju priključka na već postojećem, legalnom priključku, pod uslovima Komunalnog preduzeća.

Član 40

Priključenje na gradsku vodovodnu mrežu i ugradnju vodomera vrši isključivo Komunalno preduzeće.

Troškove izgradnje vodovodnog priključka snosi vlasnik (korisnik) objekta, odnosno investitor.

Izuzetno, Komunalno preduzeće može odobriti izgradnju priključaka preduzetniku ili pravnom licu, pod uslovima koje odredi Komunalno preduzeće.

U slučaju iz stava 3. ovog člana Komunalno preduzeće vrši nadzor i uvođenje u evidenciju korisnika o trošku preduzetnika ili pravnog lica.

Predinvestiranje novih vodovodnih priključaka se radi kada se vrši rekonstrukcija kolovoza u ulici i to u slučajevima kada investitor vodovodnog priključka nije u mogućnosti da u toku izrade kolovozne konstrukcije obezbedi neophodnu dokumentaciju za izradu vodovodnog priključka. Finansiranje takvog priključka može da izvrši Komunalno preduzeće i/ili investitor vodovodnog priključka.

Član 41

Legalizacija bespravno izgrađenog vodovodnog priključka za objekte sa građevinskom dozvolom može da se izvrši pod uslovom da vlasnik ili korisnik takvog priključka ispuni tehničke uslove i pribavi dokumentaciju u skladu sa članom 28. ove Odluke.

Vlasnik ili korisnik priključka iz stava 1. ovog člana dužan je da uplati novčani iznos za interni tehnički pregled i prijem priključka koji važi na dan legalizacije.

Ukoliko bespravno izgrađeni priključak nije izgrađen prema važećim propisima, troškove dovođenja u ispravno stanje, prema uslovima Komunalnog preduzeća, snosi vlasnik, odnosno korisnik bespravno izgrađenog priključka i snosi sve troškove zbog štete nastale izgradnjom ili korišćenjem bespravnog priključka.

Član 42

Registracija bespravno izgrađenog vodovodnog priključka može se izvršiti za objekte izgrađene bez građevinske dozvole, a koji su u postupku legalizacije, o trošku korisnika, pod uslovom da korisnik takvog priključka pribavi dokumentaciju u skladu sa članom 28. ove Odluke.

Ovakav priključak, nakon završetka postupka legalizacije, se mora dovesti u tehnički ispravno stanje o trošku korisnika. Troškovi održavanja ovakvog priključka idu u potpunosti na teret korisnika do trenutka dovođenja priključka u tehnički ispravno stanje, odnosno do legalizacije objekta.

2. Održavanje priključaka

Član 43

Popravke i promene na priključnom vodu do vodomera izvodi samo Komunalno preduzeće. Za izvođenje ovih radova nije potrebna saglasnost vlasnika, odnosno korisnika, ali je Komunalno preduzeće dužno da za planirane aktivnosti unapred obavesti vlasnika, odnosno korisnika priključka. Ako je intervencija na priključku bila hitne prirode, usled havarijskog oštećenja ili slično, vlasnik, odnosno korisnik može biti naknadno obavešten.

Član 44

Vlasnik, odnosno korisnik je dužan da svaki kvar ili štetu iz člana 43. ove Odluke odmah prijavi Komunalnom preduzeću.

Komunalno preduzeće je dužno da u što kraćem vremenskom roku zatvori dotok vode u objekat i otkloni kvar.

Član 45

Oštećenja i smetnje na priključku, koje nastanu krivicom ili nepažnjom korisnika ili trećeg lica, popravlja Komunalno preduzeće o trošku počinioca štete.

Član 46

Komunalno preduzeće održava, vrši zamenu i baždarenje vodomera, u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Individualne vodomere i I ventile ugrađene u odgovarajuće kasete - ormariće za merenje potrošnje vode u stambenim ili poslovnim jedinicama iz člana 39. stava 8. ove Odluke, održava Komunalno preduzeće o svom trošku.

Troškove zamene i baždarenja vodomera utvrđuje Komunalno preduzeće, a sredstva za njihovo pokriće obezbeđivaće se u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Član 47

Vodomerno okno (sklonište za vodomer) korisnik mora da održava tako da je uvek čisto, suvo i da je vodomer zaštićen od mraza i oštećenja.

Ako se vodomerno okno ne održava na način predviđen u stavu 1. ovog člana, troškovi nabavke, popravke ili ugrađivanja novog vodomera padaju na teret korisnika.

Kvarove na vodomeru ili ventilima ispred i iza vodomera, koji nastaju krivicom korisnika ili trećeg lica, kao i kvarove na priključnom vodu izazvane neispravnošću unutrašnje instalacije korisnika odstranjuje Komunalno preduzeće na teret korisnika. Kvarove utvrđuje stručno lice Komunalnog preduzeća u prisustvu korisnika.

Ako do oštećenja vodomera i instalacija dođe usled nestručne intervencije Komunalnog preduzeća, troškove snosi Komunalno preduzeće.

Član 48

Komunalno preduzeće ima isključivo pravo otvaranja i zatvaranja ventila na ulici i ventila ispred vodomera (I - ventila).

Korisnik može zatvoriti samo ventil iza vodomera (II - ventil) u slučaju kvara ili popravke na kućnoj vodovodnoj instalaciji.

Zatvaranje ventila ispred vodomera korisnik može da izvrši samo u slučaju većeg kvara na vodomeru ili ventilu iza vodomera, ili požara, s tim da je dužan da o tome obavesti Komunalno preduzeće u roku od 24 sata.

Član 49

Korisniku je zabranjeno:

1. samovoljno postavljanje, rekonstrukcija i popravka priključka, ugrađivanje ili popravka vodomera ili da za to angažuje druga lica osim Komunalnog preduzeća, bez saglasnosti Komunalnog preduzeća;

2. ugrađivanje vodovodne cevi na vodovodni priključak ispred vodomera;

3. da koristi kućne vodovodne instalacije za uzemljenje električnih instalacija i uređaja;

4. da kroz vodomerni šaht postavlja bilo koje druge instalacije;

5. da preko svog priključka - vodomera dozvoljava korišćenje vode i drugim licima koji nisu članovi priključenog domaćinstva, bez saglasnosti Komunalnog preduzeća.

Član 50

Korisnici su dužni da dozvole pristup u zgradu ili drugu nepokretnost radnicima Komunalnog preduzeća u cilju očitavanja vodomera i održavanja vodovodnog priključka, isključenja i drugih potreba, kao i za kontrolu ispravnosti hidroforskih postrojenja, uređaja za centralno grejanje, mešovitog sistema za snabdevanje vodom i drugih uređaja čija bi neispravnost mogla da nanese štetu gradskom vodovodu.

3. Korišćenje vode u javne svrhe

Član 51

Pod korišćenjem vode u javne svrhe u smislu ove Odluke podrazumeva se korišćenje vode za gašenje požara, pranje i polivanje ulica, zalivanje javnih zelenih površina, za gradske fontane, održavanje i izgradnju javnih gradskih saobraćajnica, kao i za potrebe investicione i druge izgradnje.

Uslovi korišćenja i način plaćanja vode utrošene u javne svrhe utvrđuju se ugovorom koji Komunalno preduzeće zaključuje sa korisnikom ovakve vrste potrošnje.

Utrošena voda plaća se na osnovu procene ako se ne može meriti vodomerom.

Sva preduzeća i druge organizacije moraju imati posebnu dozvolu Komunalnog preduzeća da mogu da uzimaju vodu pomoću hidrantskog nastavka na određenim mestima. Svaki takav priključak, hidrant i drugo mora biti obeležen i prijavljen Komunalnom preduzeću.

Član 52

Vatrogasna služba ima pravo da za gašenje požara koristi vodu preko svih hidranata.

Vatrogasna služba ima pravo da za gašenje požara koristi vodu i za vreme ograničenja potrošnje.

Komunalno preduzeće je dužno da vatrogasnoj službi dostavi spisak hidranata na uličnoj vodovodnoj mreži, kao i o svakom ukinutim ili novom ugrađenom hidrantu.

Investitori novoizgrađenih vodovodnih instalacija su dužni da Komunalno preduzeće i vatrogasnu službu obaveste o svakom novom ugrađenom ili ukinutom hidrantu.

Mesta na kojima se nalaze hidranti moraju biti obeležena u skladu sa zakonom.

V GRADSKA KANALIZACIJA

Član 53

Komunalno preduzeće održava i unapređuje gradsku (javnu) kanalizaciju definisanu članom 10. ove Odluke i pri tome je dužno da:

1. trajno čuva dokumentaciju o stvarno izvedenom stanju gradske kanalizacije,

2. utvrđuje tehničke uslove za priključenje na mrežu gradske kanalizacije i vrši priključenje kućnih (unutrašnjih) instalacija na gradsku kanalizaciju,

3. održava gradsku kanalizaciju, postrojenje za preradu otpadnih voda i priključke,

4. kontroliše kvalitet otpadnih voda,

5. planira i usklađuje svoje planove sa planskim aktima grada Smedereva.

1. Spajanje i razdvajanje unutrašnjih (kućnih) instalacija sa gradskom kanalizacijom

Član 54

Pod unutrašnjom (kućnom) instalacijom kanalizacije podrazumevaju se instalacije i objekti (uređaji) za odvođenje otpadnih voda iz zgrada i drugih objekata, sa prvim revizionim oknom. Prvo reviziono okno je okno najbliže uličnoj kanalizacionoj mreži.

Član 55

Pod kanalizacionim priključkom se podrazumeva cevovod sa svim potrebnim spojnim delovima i uređajima počev od gradskog (javnog) cevovoda (ulična kanalizaciona mreža) do prvog revizionog okna.

Član 56

Unutrašnje instalacije kanalizacije zgrade ili drugog objekta koji se nalazi u ulici ili se graniči sa ulicom u kojoj je izgrađena vodovodna mreža i kanalizaciona mreža mora se priključiti na uličnu kanalizacionu mrežu u roku od 6 meseci, prema uslovima Komunalnog preduzeća.

Ako vlasnik, odnosno korisnik objekta ne izvrši priključenje u skladu sa stavom 1. ovog člana Komunalno preduzeće će obustaviti isporuku vode.

Član 57

Zahtev za priključak na kanalizacionu mrežu podnosi vlasnik objekta, odnosno investitor ili korisnik uz saglasnost vlasnika objekta.

Uz zahtev prilaže sledeću dokumentaciju i to:

1. za objekte za koje je izdata građevinska dozvola prilaže se:

- građevinska dozvola,

- glavni projekat za vodovod i kanalizaciju sa tehničkom kontrolom,

- rešenje Odeljenja za urbanizam, izgradnju i komunalne delatnosti - Odseka za izgradnju Gradske uprave Smederevo kojim se odobrava izvođenje radova na izradi priključka do izgrađene mreže komunalne infrastrukture,

- saglasnost neophodnih distributera za izradu priključka.

2. Za objekte u postupku legalizacije prilaže se:

- potvrda Odeljenja za urbanizam, izgradnju i komunalne delatnosti - Odseka za izgradnju Gradske uprave Smederevo o podnetom zahtevu za legalizaciju,

- kopija plana,

- dokaz o vlasništvu,

- glavni projekat za vodovod i kanalizaciju sa tehničkom kontrolom, osim za porodične stambene objekte,

- saglasnost neophodnih distributera za izradu priključka.

3. Za uknjižene objekte prilaže se:

- kopija plana,

- dokaz o vlasništvu,

- rešenje Odeljenja za urbanizam, izgradnju i komunalne delatnosti - Odseka za izgradnju Gradske uprave Smederevo kojim se odobrava izvođenje radova na izradi priključka do izgrađene mreže komunalne infrastrukture, a na osnovu projektne dokumentacije za izradu priključka, u skladu sa zakonom,

- saglasnost neophodnih distributera za izradu priključka.

Komunalno preduzeće obezbeđuje:

1. projekat privremene saobraćajne signalizacije i opreme za vreme izvođenja radova na priključku,

2. uslove - uputstvo i saglasnost za izgradnju kućnog priključka na gradsku vodovodnu mrežu izdate od strane upravljača puta.

Komunalno preduzeće kao izvođač radova, na osnovu podnete dokumentacije podnosioca zahteva za priključak - investitora, podnosi zahtev Odeljenju za inspekcijske poslove - Odseku za komunalnu inspekciju Gradske uprave Smederevo za izdavanje Rešenja za raskopavanje javne površine, ako se vrši raskopavanje javne površine.

Komunalno preduzeće zaključuje Ugovor o izvođenju radova na izgradnji priključka sa podnosiocem zahteva za priključak - investitorom.

Vlasnicima objekta koji podnesu zahtev za priključak na kanalizacionu mrežu, a učestvovali su u izgradnji iste preko Mesne zajednice sopstvenim sredstvima i poseduju Ugovor o finansiranju sa Mesnom zajednicom, zaključen pre 25.07.2001. godine, Komunalno preduzeće će odobriti priključak na osnovu tog Ugovora i na osnovu neophodne dokumentacije propisane ovim članom.

Član 58

Tehnički uslovi za izradu tehničke dokumentacije za projektovanje i građenje kanalizacionog priključka koje izdaje Komunalno preduzeće treba da sadrže: situaciju, predmer i predračun radova, specifikaciju kanalizacionog materijala, hidraulički proračun, detalj kanalizacionog okna sa svom kanalizacionom armaturom i ostalo u skladu sa zakonom.

Član 59

Odobrenje za priključak na kanalizacionu mrežu u skladu sa tehničkim i drugim propisima i normativima daje Komunalno preduzeće.

Komunalno preduzeće može da odobri:

1. trajni priključak za objekte trajnog karaktera izgrađene sa građevinskom dozvolom,

2. gradilišni priključak (privremeni priključak) za stambene, poslovne ili stambeno-poslovne objekte koji su u fazi izgradnje sa građevinskom dozvolom,

3. privremeni priključak za objekte sa privremenom građevinskom dozvolom,

4. privremeni priključak, posredno, preko susedne parcele - za objekte koji se priključuju na kanalizacionu mrežu preko susedne nepokretnosti, ako ne postoji mogućnost neposrednog spajanja,

5. privremeni priključak za objekte izgrađene bez građevinske dozvole koji su u postupku legalizacije i to do završetka postupka legalizacije,

6. registraciju već izgrađenog priključka za objekte izgrađene bez građevinske dozvole, a koji su u postupku legalizacije - privremeni priključak,

7. legalizaciju već izgrađenih priključaka za objekte izgrađene sa građevinskom dozvolom,

8. izmeštanje i/ili rekonstrukciju postojećeg priključka.

Član 60

Javno komunalno preduzeće je dužno da odobri priključak na kanalizacionu mrežu, ukoliko postoje uslovi, u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva, s tim da će Komunalno preduzeće izgraditi priključak na kanalizacionu mrežu u roku od 15 dana od dana kada podnosilac zahteva za priključak, odnosno investitor izvrši potrebne uplate i pribavi specificirani materijal.

Član 61

Svaka zgrada, odnosno nepokretnost mora da ima, po pravilu, poseban kanalizacioni priključak.

U stambenim i drugim objektima sa više ulaza postavlja se, po pravilu, poseban kanalizacioni priključak za svaki ulaz.

Kanalizacioni priključak postavlja se tako što se unutrašnje instalacije kanalizacije spajaju sa uličnom kanalizacionom mrežom. U zavisnosti od kapaciteta priključne cevi Komunalno preduzeće može zahtevati spajanje priključka sa javnom kanalizacionom mrežom preko revizionog šahta, u skladu sa izdatim uslovima za priključenje.

Izuzetno ako to konfiguracija terena i drugi uslovi zahtevaju, unutrašnje instalacije kanalizacije se mogu spajati sa uličnom kanalizacionom mrežom preko kanalizacionog priključka susedne parcele koja poseduje regulacionu liniju, na kome se postavlja prvo reviziono okno, uz pisanu saglasnost vlasnika te parcele i u skladu sa uslovima Komunalnog preduzeća.

U slučaju da ne postoje tehnički uslovi za gravitaciono odvođenje otpadnih voda može se primeniti kanalizacija pod pritiskom (prepumpavanje otpadnih voda korišćenjem posebnih uređaja-pumpi sa potrebnim elementima).

U slučaju iz stava 4. ovog člana neophodna je pisana saglasnost vlasnika parcele overena u sudu na kojoj se postavlja reviziono okno, odnosno unutrašnja kanalizaciona instalacija.

Član 62

Prvo reviziono okno postavlja se na parceli vlasnika, odnosno korisnika priključka najdalje do 2 m iza regulacione linije.

Izuzetno, kod izgrađenih objekata, čija se građevinska linija poklapa sa regulacionom linijom parcele, a nemaju kolski put, odnosno nemaju mogućnost izgradnje prvog revizionog okna na parceli objekta najdalje do 2 m iza regulacione linije, kao i u slučaju privremenih objekata, podnosilac zahteva je dužan da se obrati Direkciji za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo JP radi dobijanja saglasnosti za izgradnju revizione šahte na javnoj površini.

Reviziono okno mora da bude vodonepropusno sa ugrađenim livenim penjalicama na svakih 30 cm, smaknuto, sa armiranom gornjom betonskom pločom sa otvorom i metalnim poklopcem prečnika 60 cm i težine 30 kg, odnosno odgovarajuće težine za okna postavljena na javnoj površini.

U postojeća reviziona okna može se priključiti kanalizaciona mreža novog korisnika samo uz pisanu saglasnost vlasnika postojećeg priključka overene u sudu i na osnovu uslova koje odredi Komunalno preduzeće.

Minimalni prečnik kanalizacione cevi od prvog revizionog okna do ulične kanalizacione cevi je Ø 160 mm od vrste cevnog materijala prema uslovima Komunalnog preduzeća.

Izuzetno, ako postoji tehnička i ekonomska opravdanost, Komunalno preduzeće može dozvoliti izgradnju priključka na već postojećem, legalnom priključku, pod uslovima Komunalnog preduzeća.

Član 63

Priključenje na gradsku kanalizacionu mrežu i izradu kanalizacionog priključka vrši isključivo Komunalno preduzeće.

Troškove izgradnje kanalizacionog priključka snosi vlasnik, odnosno korisnik.

Izuzetno, Komunalno preduzeće može odobriti izgradnju priključaka preduzetniku ili pravnom licu, pod uslovima koje odredi Komunalno preduzeće.

U slučaju iz stava 3. ovog člana Komunalno preduzeće vrši nadzor i uvođenje u evidenciju korisnika o trošku preduzetnika ili pravnog lica.

Prilikom izgradnje ulične kanalizacione mreže izvođačima je dozvoljeno samo da ugrađuju kose račve i ostale fazonske komade na mestu priključenja, odnosno odvodnu cev do 1 m dužine ako se priključenje vrši u uličnom revizionom oknu, koja mora biti propisno zatvorena.

Predinvestiranje novih kanalizacionih priključaka se radi kada se vrši rekonstrukcija kolovoza u ulici i to u slučajevima kada investitor kanalizacionog priključka nije u mogućnosti da u toku izrade kolovozne konstrukcije obezbedi neophodnu dokumentaciju za izradu kanalizacionog priključka. Finansiranje takvog priključka može da izvrši Komunalno preduzeće i/ili investitor kanalizacionog priključka.

Član 64

Zabranjeno je:

1. samovoljno spajanje unutrašnjih i drugih instalacija kanalizacije sa gradskom kanalizacijom,

2. odvođenje otpadnih voda preko unutrašnjih instalacija kanalizacije susedne zgrade, odnosno zemljišta bez odobrenja Komunalnog preduzeća,

3. korišćenje javne fekalne kanalizacije za odvođenje atmosferskih voda sa slivnih površina (krovova, dvorišta, staza, drugih betoniranih površina itd.),

4. upuštanje u gradsku kanalizaciju materija koje ometaju proticanje i prečišćavanje otpadnih voda ili koje mogu oštetiti gradsku kanalizaciju,

5. izgradnja i korišćenje septičkih jama u ulicama koje imaju gradsku kanalizacionu mrežu, osim u slučaju da ne postoje tehnički uslovi za priključenje nepokretnosti,

6. da se kroz reviziono okno postavljaju, bilo koje, druge instalacije.

7. upuštanje drenažnih voda u javni sistem kanalizacije, osim u nepovoljnim terenskim uslovima, ali pod posebnim uslovima Komunalnog preduzeća.

Član 65

Korisnici su dužni da se pri ispuštanju otpadnih voda pridržavaju Odluke o sanitarno tehničkim uslovima za upuštanje otpadnih voda u javnu kanalizaciju ("Međuopštinski službeni list", broj 4/92).

Član 66

Na javnim površinama, gde postoji separacioni sistem odvođenja otpadnih voda (javna fekalna i atmosferska kanalizacija), vlasnik, odnosno korisnik objekta je u obavezi da izgradi potpun separacioni sistem, odvođenja otpadnih voda, unutrašnjih instalacija objekta, u skladu sa izdatim uslovima Komunalnog preduzeća.

Na javnim površinama, gde trenutno ne postoji separacioni sistem odvođenja otpadnih voda, a planirana je izgradnja istog (javna fekalna i atmosferska kanalizacija), vlasnik, odnosno korisnik objekta je u obavezi da izgradi nepotpun separacioni sistem, odvođenja otpadnih voda, unutrašnjih instalacija objekta, u skladu sa izdatim uslovima Komunalnog preduzeća.

Član 67

Legalizacija bespravno izgrađenog kanalizacionog priključka za objekte sa građevinskom dozvolom može da se izvrši pod uslovom da vlasnik takvog priključka ispuni tehničke uslove i pribavi dokumentaciju u skladu sa članom 57. ove Odluke.

Vlasnik ili korisnik priključka iz stava 1. ovog člana dužan je da uplati novčani iznos za legalizaciju u visini pune cene priključka koja važi na dan legalizacije.

Ukoliko bespravno izgrađeni priključak nije izgrađen prema važećim propisima, troškove dovođenja u ispravno stanje, prema tehničkim uslovima Komunalnog preduzeća, snosi vlasnik, odnosno korisnik bespravno izgrađenog priključka i snosi sve troškove zbog štete nastale izgradnjom ili korišćenjem bespravnog priključka.

Registracija bespravno izgrađenog kanalizacionog priključka može se izvršiti za objekte izgrađene bez građevinske dozvole, a koji su u postupku legalizacije, o trošku korisnika, pod uslovom da korisnik takvog priključka pribavi dokumentaciju u skladu sa članom 57. ove Odluke.

Ovakav priključak, nakon završetka postupka legalizacije, se mora dovesti u tehnički ispravno stanje, o trošku korisnika. Troškovi održavanja ovakvog priključka idu, u potpunosti, na teret korisnika do trenutka dovođenja priključka u tehnički ispravno stanje, odnosno do legalizacije objekta.

2. Održavanje kanalizacionog priključka i korišćenje septičkih jama

Član 68

Kanalizacioni priključak održava o svom trošku Komunalno preduzeće.

Ukoliko dođe do oštećenja ili zagušenja kanalizacionog priključka zbog nepažnje ili nepravilnog korišćenja od strane korisnika usluga ili trećeg lica, Komunalno preduzeće će otkloniti kvar ili zagušenje o trošku korisnika ili trećeg lica koje je prouzrokovalo kvar.

Član 69

Vlasnik, odnosno korisnik objekta, stara se o održavanju unutrašnje (kućne) kanalizacije uključujući i prvo reviziono okno od ulične mreže i snosi troškove tog održavanja.

Prvo reviziono okno mora da se održava tako da omogućava pravilno funkcionisanje unutrašnje instalacije kanalizacije, kao i nesmetan rad u njemu.

Član 70

Vlasnik, odnosno korisnik zgrade, stana ili druge nepokretnosti dužni su da omoguće pristup radnicima Komunalnog preduzeća u zgradu, odnosno na zemljište koje pripada zgradi, stanu ili nepokretnosti, radi kontrole ispravnosti unutrašnjih instalacija, okna, zbog nužnih intervencija i radi uzimanja uzorka otpadne vode za analizu.

Član 71

U ulicama gde ne postoji gradska (javna) kanalizaciona mreža, korisnici su dužni da izgrade propisnu, vodonepropusnu septičku jamu u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima.

Ako korisnik ne postupi u skladu sa odredbom stava 1. ovog člana, Odeljenje za inspekcijske poslove - Odsek za komunalnu inspekciju Gradske uprave Smederevo, naložiće rešenjem Komunalnom preduzeću da takvog korisnika isključi iz sistema gradskog vodovoda.

Član 72

U delovima grada, gde ne postoji vodovodna i kanalizaciona mreža, vlasnici, odnosno korisnici su dužni da postave pokretne WC-e (kontejnere).

Imalac septičke jame i poljskog WC-a dužan je da Komunalnom preduzeću prijavi potrebu čišćenja jame, kada se jama napuni do 2/3 svoje zapremine.

Član 73

Pražnjenje septičkih jama vrši Komunalno preduzeće specijalnim cisternama.

Mesta za pražnjenje cisterni utvrđuju se planom, programom i odlukom Skupštine grada Smedereva.

VI NAPLATA NAKNADA ZA KOMUNALNE USLUGE

Član 74

Cene komunalnih usluga utvrđuju se u skladu sa Zakonom.

Korisnik plaća naknadu za izvršene komunalne usluge prema obimu pružene usluge.

Jedinica za merenje i plaćanje utrošene i ispuštene vode je kubni metar.

Član 75

Obim pružene komunalne usluge utvrđuje se očitavanjem vodomera za utrošenu vodu, odnosno uređaja za merenje količine ispuštene vode za usluge kanalizacije ili procenom na osnovu merila i kriterijuma utvrđenih ovom Odlukom ili posebnim kriterijumima koje utvrdi Gradsko veće grada Smedereva na predlog Komunalnog preduzeća.

Obim pružene komunalne usluge je razlika stanja brojila vodomera, odnosno uređaja za merenje količine ispuštene vode između dva očitavanja.

Prilikom očitavanja čitaju se samo celi kubni metri.

Član 76

Utvrđivanje količine isporučene vode procenom vrši se u sledećim slučajevima:

1. kada je objekat privremeno ostao bez vodomera ili kada je vodomer neispravan,

2. kada korisnik dva puta uzastopno onemogući očitavanje vodomera,

3. u zimskom periodu, kada vremenske prilike onemoguće očitavanje,

4. kada se korisnik priključi na javni vodovod bez odgovarajuće dokumentacije,

5. za isporuku vode za zajedničke potrebe (zajednička potrošnja) ako se ne može meriti vodomerom,

6. ako ne postoje tehnički uslovi da korisnici stambenih i poslovnih prostorija ugrade individualni vodomer u skladu sa članom 37. ove Odluke.

U slučajevima iz stava 1. tačka 1., 2. i 3. ovog člana procena se vrši na osnovu prosečno isporučene količine vode korisniku u prethodnih 12 meseci, odnosno kraći period u kome je vodomer bio ispravan. Ako nema podataka o prosečnoj potrošnji, procena će se izvršiti na osnovu srednjeg dnevnog utroška u vreme procenjivanja. Ako se potrošnja ne može utvrditi ni na ovaj način Komunalno preduzeće će je utvrditi upoređivanjem sa drugim sličnim potrošačima, prema važećim standardima.

U slučajevima iz stava 1. tačka 4. ovog člana procena se vrši na osnovu prosečne ostvarene potrošnje odgovarajuće kategorije korisnika utvrđene za godinu koja prethodi godini u kojoj se vrši obračun i ukupnog perioda priključenja bez odgovarajuće dokumentacije.

U slučajevima iz stava 1. tačka 5. ovog člana, procenu sporazumno utvrđuju Komunalno preduzeće i korisnik.

U slučajevima iz stava 1. tačka 6. procena se utvrđuje zavisno od vrste delatnosti:

1. sporazumnim određivanjem procenta, učešća potrošnje, između korisnika i Komunalnog preduzeća, za poslovni prostor u ukupnoj potrošnji, kada se deo stambenog prostora pretvara u poslovni uz saglasnost Komunalnog preduzeća, pod uslovom da je isti korisnik i stambenog i poslovnog prostora,

2. sporazumnim određivanjem, između različitih korisnika stambenih i poslovnih jedinica, procenta učešća poslovnih jedinica u ukupnoj potrošnji koja se meri preko zajedničkog vodomera, za postojeće objekte, uz saglasnost Komunalnog preduzeća,

3. u slučaju nemogućnosti sporazumnog određivanja procenta učešća potrošnje pojedinih korisnika u ukupnoj potrošnji koja se meri preko zajedničkog vodomera, u roku od 15 dana od dana poziva od strane Komunalnog preduzeća za dostavom sporazuma, odnosno nastale promene korisnika, procenu vrši Komunalno preduzeće na osnovu posebnih kriterijuma koje utvrdi Gradsko veće grada Smedereva, na predlog Komunalnog preduzeća.

Član 77

Isporuka vode za gašenje požara se ne naplaćuje.

Član 78

Ako korisnik nema ugrađen uređaj za merenje količine ispuštene vode, a priključen je na gradski vodovod, obim te komunalne usluge se utvrđuje na osnovu količine isporučene vode utvrđene očitavanjem vodomera ili procenom u skladu sa člana 76. ove Odluke.

Ako se korisnik snabdeva vodom iz sopstvenog izvorišta (vodovoda) ispuštena količina vode u gradsku kanalizaciju, u slučaju da nije ugrađen uređaj za merenje količine ispuštene vode, utvrđuje se procenom, na osnovu kapaciteta tog izvorišta (vodovoda).

Član 79

Naknadu za pražnjenje septičkih jama korisnik plaća po utvrđenoj ceni za svaki dolazak cisterne za crpljenje.

Član 80

Korisnik je dužan da omogući i ima pravo da prisustvuje očitavanju vodomera, odnosno uređaja za merenje količine ispuštene vode.

Preduzeće utvrđuje raspored očitavanja vodomera i dužno je, da u slučaju očitavanja van redovnog rasporeda, obavesti korisnike putem sredstava javnog informisanja.

U slučaju kontrolnog pojedinačnog očitavanja vodomera korisnika Komunalno preduzeće o tome obaveštava korisnika.

Član 81

Vodomer se očitava mesečno, osim u slučaju kada nije moguće očitavanje zbog vremenskih uslova ili kada korisnik nije omogućio pristup vodomeru, tada se očitavanje vrši u dužim vremenskim periodima.

Član 82

Individualna potrošnja je potrošnja individualne stambene ili poslovne jedinice čija se potrošnja meri individualnim vodomerom.

Zajednička potrošnja je potrošnja ostvarena u zajedničkim prostorijama, na hidrantskoj mreži i druge zajedničke potrebe.

Član 83

Obračun i fakturisanje utroška vode se vrši na sledeći način:

1. za individualne stambene, odnosno poslovne, objekte čija se potrošnja meri individualnim vodomerom fakturisanje se vrši na osnovu očitane potrošnje;

2. za individualne stambene objekte u kojima je deo prostora pretvoren u poslovni uz saglasnost Komunalnog preduzeća, a potrošnja se meri preko istog vodomera, obračunati deo sporazumno utvrđenog % potrošnje se fakturiše za poslovni prostor, a preostala količina za stambeni prostor, po odgovarajućim cenama;

3. za individualne stambene objekte u kojima je deo stambenog prostora pretvoren u poslovni prostor bez saglasnosti Komunalnog preduzeća, a potrošnja se meri preko istog vodomera, celokupna potrošnja se fakturiše po ceni za privredu do razdvajanja instalacija ili naknadnog dobijanja saglasnosti Komunalnog preduzeća;

4. za stambeno - poslovne objekte sa individualnim merenjem za svaku stambenu, odnosno poslovnu jedinicu, fakturisanje se vrši na osnovu očitane potrošnje na individualnim vodomerima po odgovarajućim cenama;

5. za stambene objekte sa više stanova, čija se potrošnja meri pomoću zajedničkog vodomera, potrošnja svakog stana se obračunava raspodelom ukupno utrošene vode prema broju članova domaćinstva;

6. za stambeno - poslovne objekte sa više stambenih, odnosno poslovnih jedinica, čija se potrošnja meri preko zajedničkog vodomera, deo potrošnje za svaku poslovnu jedinicu se obračunava na osnovu utvrđenog procenta učešća u ukupnoj izmerenoj potrošnji na vodomeru i fakturiše po ceni za privredu. Razlika ukupno ostvarene potrošnje na vodomeru i zbira potrošnje svih poslovnih jedinica fakturiše se korisnicima stambenih jedinica, po odgovarajućoj ceni, raspodelom prema broju članova domaćinstva.

U slučaju nemogućnosti merenja, potrošnja se utvrđuje u skladu sa članom 76. ove Odluke.

Član 84

Obračun za utrošenu i odvedenu vodu se vrši po važećim cenama. U slučaju postojanja više cena u obračunskom periodu za koje se vrši obračun primeniće se ponderisana cena.

U slučaju da, zbog vremenskih uslova, nije moguće očitati vodomere individualnih stambenih objekata u dužem vremenskom periodu izvršiće se privremeni obračun u skladu sa članom 76. ove Odluke.

Član 85

Korisnici usluga dužni su da mesečno izmiruju obaveze za utrošenu i ispuštenu vodu u roku koji odredi Komunalno preduzeće, a koji ne može da bude kraći od 15 dana od datuma nastanka obaveze.

U cilju zajedničkog obračuna za usluge isporuke i odvođenje vode formiraju se cene vode sa uslugom kanalizacije i bez usluge kanalizacije za svaku kategoriju korisnika.

Korisnicima čije su nepokretnosti priključene na gradski vodovod fakturiše se cena vode sa uslugom kanalizacije ako postoje tehnički uslovi za priključenje na kanalizacionu mrežu.

Član 86

Komunalno preduzeće može da ugovori sa pravnim licima drugačiji način i rokove obračuna i naplate.

Komunalno preduzeće može, kada se steknu uslovi, da vrši fakturisanje celokupne potrošnje i naknade za odvođenje vode vlasniku stambeno-poslovnog objekta ili skupštini stanara.

Član 87

Naknada za održavanje atmosferske i mešovite kanalizacije utvrđuje se putem ugovora koji Komunalno preduzeće zaključi sa korisnikom ove usluge.

Član 88

Korisnik usluga može da podnese prigovor (reklamaciju) Komunalnom preduzeću na pružene usluge u skladu sa važećim Pravilnikom o načinu rešavanja prigovora (reklamacija) potrošača na pružene usluge Komunalnog preduzeća.

Član 89

Komunalno preduzeće je dužno da po prijemu reklamacije korisnika, odgovori korisniku sa izjašnjenjem o podnetom zahtevu (reklamaciji) i predlogom njegovog rešavanja u rokovima određenim Zakonom.

Član 90

Korisnik ima pravo da zahteva da se ispita ispravnost njegovog vodomera, a način provere njegove ispravnosti utvrđuje Komunalno preduzeće.

U slučaju iz stava 1. ovog člana korisnik je dužan da uplati naknadu troškova demontaže i kontrole vodomera.

Komunalno preduzeće je dužno da vodomer demontira i dostavi organizaciji ovlašćenoj za proveru ispravnosti.

Ako se kontrolom ustanovi da je vodomer ispravan sve troškove iz stava 2. ovog člana snosi korisnik. U protivnom troškove snosi Komunalno preduzeće, a uplaćeni iznos se mora odmah vratiti korisniku.

Član 91

Korisnik je dužan da Komunalnom preduzeću prijavi, najkasnije u roku od 15 dana, sve promene od značaja za korisnički status, pružanje, utvrđivanje obima i naplatu komunalnih usluga.

Prijavu promene broja članova domaćinstva u stambenim i stambeno - poslovnim zgradama, vrši predsednik skupštine stanara, kao i sve druge promene, u skladu sa zakonom.

Izuzetno, ako nije formirana skupština stanara, korisnik može da prijavi promenu broja članova domaćinstva uz potvrdu dva stanara, koji koriste vodu preko zajedničkog vodomera.

Zahtev za promenu se podnosi u pisanoj formi Komunalnom preduzeću.

Član 92

Korisnik koji, nakon prestanka korisničkog statusa prethodnih korisnika, nastavi da koristi usluge komunalnog preduzeća bez regulisanja svog korisničkog statusa, dužan je da izmiri sve svoje neizmirene obaveze, reguliše svoj korisnički status i nastavi sa izmirivanjem svojih obaveza koje nastaju po osnovu korišćenja usluga Komunalnog preduzeća.

VII SLUČAJEVI U KOJIMA SE MOŽE USKRATITI ISPORUKA VODE I ODVOĐENJE VODA

Član 93

Komunalno preduzeće će privremeno uskratiti pružanje komunalne usluge isporuke vode i odvođenja voda korisniku u sledećim slučajevima:

1. ako se korisnik samovoljno priključi na vodovodnu ili kanalizacionu mrežu, kao i ako bez saglasnosti Komunalnog preduzeća na svoju kućnu instalaciju priključi objekat drugog fizičkog ili pravnog lica;

2. kada korisnik ili drugo neovlašćeno lice preduzima bilo kakve radnje na vodomeru, odnosno priključku;

3. ako je sklonište vodomera (vodomerno okno) zagađeno, zatrpano, nepristupačno, neuslovno, ili nije u skladu sa važećim tehničkim uslovima Komunalnog preduzeća, a korisnik nije uklonio nedostatke ni posle pisane opomene od strane Komunalnog preduzeća;

4. kada stanje kućnih instalacija korisnika ugrožava zdravlje ljudi, odnosno kvalitet vode u javnoj mreži ili može da prouzrokuje štetu na materijalnim dobrima ili ugrozi pružanje komunalnih usluga drugim korisnicima;

5. kada nastane kvar ili smetnja na korisnikovoj kućnoj vodovodnoj ili kanalizacionoj instalaciji;

6. kada se na vodovodnom priključku pojavi električni napon;

7. kada korisnik priključi lokalni vodovod, odnosno sopstveni sistem za vodosnabdevanje na gradski vodovod;

8. ako se voda za piće koristi nenamenski, preko dozvoljenog obima ili drugog propisanog uslova;

9. ako se korisnik ne pridržava mera štednje propisanih u skladu sa članom 23. ove Odluke;

10. kod otkaza usluga;

11. kada korisnik nije postupio u skladu sa članom 91. a odbija da postupi po članu 92. Odluke;

12. ako nakon izvršenog priključenja objekta na vodovodnu i kanalizacionu mrežu ne dostavi Komunalnom preduzeću podatke i odgovarajuću dokumentaciju o novim vlasnicima ili zakupcima za uvođenje u evidenciju novih korisnika;

13. ako korisnik ne plaća komunalne usluge u propisanim rokovima;

14. kada korisnik sa slivnih površina krova, dvorišta, staza, betonskih i drugih površina prikuplja atmosferske vode i ispušta ih u javnu kanalizaciju fekalnih voda;

15. ako upuštaju u gradsku kanalizaciju materije koje ometaju proticanje i prečišćavanje otpadnih voda ili koje mogu oštetiti gradsku kanalizaciju;

16. kada korisnik ne održava merni uređaj ispravnim;

17. ako korisnik kome je Komunalno preduzeće odobrilo privremeni priključak na mrežu vodovoda i kanalizacije ne legalizuje objekat u skladu sa važećim Zakonom;

18. ako korisnik ne dostavi u roku potrebnu dokumentaciju u skladu sa članom 31. ove Odluke.

Član 94

Komunalno preduzeće, će u slučaju iz člana 93. ove Odluke, prvo upozoriti korisnika da će ga isključiti iz sistema gradskog vodovoda ili gradske kanalizacije, ukoliko u ostavljenom roku ne postupi po upozorenju.

Ako korisnik ne postupi po upozorenju iz stava 2. ovog člana, Komunalno preduzeće će, u skladu sa tehničkim uslovima, isključiti korisnika iz sistema gradskog vodovoda ili gradske kanalizacije.

Član 95

Komunalno preduzeće, vrši isključenje korisnika sa vodovodne mreže na teret korisnika i to:

1. zatvaranjem i plombiranjem prvog ventila ispred vodomera;

2. zatvaranjem, plombiranjem prvog ventila ispred vodomera i demontažom vodomera i štopiranjem priključka;

3. isključenjem na javnoj površini na uličnoj vodovodnoj mreži, odnosno zatvaranjem ventila na priključnoj ogrlici ili iskopavanjem i uklanjanjem teleskopske garniture.

Komunalno preduzeće, vrši isključenje korisnika sa kanalizacione mreže na teret korisnika i to:

1. isključivo na mestu priključenja priključne cevi na javnu uličnu kanalizacionu mrežu.

Član 96

Po prestanku razloga zbog kojih je došlo do isključenja, na osnovu člana 93. ove Odluke, Komunalno preduzeće je dužno da izvrši ponovno priključenje korisnika odmah, a najkasnije u roku od 3 dana od prijave otklanjanja uzroka.

Troškove isključenja i ponovnog uključenja i druge troškove do kojih dolazi u slučajevima iz člana 93. ove Odluke snosi vlasnik, odnosno korisnik usluge.

Član 97

Kada se korisnik priključi na sistem gradskog vodovoda, odnosno gradske kanalizacije bez odgovarajuće dokumentacije, odnosno saglasnosti Komunalnog preduzeća, Odeljenje za inspekcijske poslove - Odsek za komunalnu inspekciju Gradske uprave Smederevo izdaje nalog Komunalnom preduzeću o isključenju tog korisnika.

Postupak za izdavanje Rešenja o isključenju korisnika pokreće Odeljenje za inspekcijske poslove - Odsek za komunalnu inspekciju Gradske uprave Smederevo na osnovu prijave Komunalnog preduzeća, drugog pravnog ili fizičkog lica.

Član 98

Troškovi nastali prilikom izvršenja Rešenja iz člana 97. ove Odluke padaju na teret korisnika.

Član 99

Vlasnik, odnosno korisnik uz saglasnost vlasnika ima pravo da otkaže korišćenje komunalne usluge isporuke i odvođenja vode, ako otkazom ne dovodi do poremećaja pružanja komunalnih usluga drugim korisnicima.

Otkaz se daje u pisanoj formi, najmanje 15 dana pre prestanka korišćenja komunalnih usluga.

Otkaz može da bude:

1. trajan za objekte koji se ruše,

2. privremeni za objekte u kojima niko ne stanuje ili se privremeno ne upotrebljavaju.

Kod trajnog otkaza vrši se fizičko isključenje, odnosno zatvaranje (blindiranje) na mestu spoja sa uličnom mrežom.

Kod privremenog otkaza potrošnje vode korisnik je dužan da ispusti vodu iz instalacija, a Komunalno preduzeće demontira vodomer, zapisnički ga predaje korisniku i plombira prvi ventil.

Sve troškove otkaza korišćenja komunalnih usluga snosi korisnik usluga.

VIII NADZOR I KAZNENE ODREDBE

Član 100

Nadzor nad primenom ove Odluke vrši Gradska uprava grada Smedereva preko Odeljenja za inspekcijske poslove i Odeljenja komunalne policije u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima.

Član 101

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako ne postupi, ili postupi suprotno odredbama člana: 16., 17., 18., 19., 21., 22., 27., 31., 32., 36., 40., 47., 48., 49., 50., 56., 63., 64., 65., 66., 70., 71., 72., 73., 80., 91., 96. i 97. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 75.000,00 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice, ako ne postupi, ili postupi suprotno odredbama člana: 16., 17., 18., 19., 21., 22., 27., 31., 32., 36., 40., 47., 48., 49., 50., 56., 63., 64., 65., 66., 70., 71., 72., 73., 80., 91., 96. i 97. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik, ako ne postupi, ili postupi suprotno odredbama člana: 16., 23., 27., 31., 36., 40., 47., 48., 49., 50., 56., 63., 64., 65., 66., 70., 71., 72., 73., 80., 91. i 97. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 75.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice, ako ne postupi, ili postupi suprotno odredbama člana: 16., 23., 27., 31., 36., 40., 47., 48., 49., 50., 56., 63., 64., 65., 66., 70., 71., 72., 73., 80., 91. i 97. ove Odluke.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 102

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o gradskom vodovodu i kanalizaciji ("Službeni list opština Smederevo i Kovin", broj 18/2002).

Član 103

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".