UPUTSTVO
ZA SPROVOĐENJE GLASANJA NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE I IZBORIMA ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE, RASPISANIM ZA 6. MAJ 2012. GODINE, NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE KOSOVO I METOHIJA

("Sl. glasnik RS", br. 41/2012 i 44/2012)

Uvodna odredba

Član 1

Ovim uputstvom bliže se uređuje sprovođenje glasanja na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine i izborima za predsednika Republike, raspisanih za 6. maj 2012. godine, na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija u situaciji gde bez saradnje sa misijom OEBS-a nije moguće garantovati bezbednost učesnika u izbornom postupku.

Organi za sprovođenje izbora

Član 2

Organi za sprovođenje izbora na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija su Republička izborna komisija i birački odbori.

Republička izborna komisija

Član 3

Republička izborna komisija obavlja poslove koji su određeni Zakonom o izboru narodnih poslanika, Uputstvom za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine i izbora za predsednika Republike, raspisanih za 6. maj 2012. godine i ovim uputstvom.

Birački odbori

Član 4

Birački odbori obavljaju poslove koji su određeni Zakonom o izboru narodnih poslanika, ovim uputstvom i pravilima o radu biračkih odbora Republičke izborne komisije.

Sastav biračkog odbora

Član 5

Birački odbor čine predsednik i dva člana.

Rešenje o obrazovanju biračkih odbora i imenovanju predsednika i članova biračkih odbora Republička izborna komisija donosi najkasnije 1. maja 2012. godine u 24 časa na predlog koordinatora Republičke izborne komisije.

Biračka mesta

Član 6

Biračka mesta na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija na kojima će se sprovesti izbori za narodne poslanike i izbori za predsednika Republike odrediće Republička izborna komisija na predlog Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Prilikom određivanja biračkih mesta posebno će se voditi računa o bezbednosnoj situaciji na teritoriji Kosova i Metohije.

Rešenje o određivanju biračkih mesta iz stava 1. ovog člana Republička izborna komisija donosi najkasnije 30. aprila 2012. godine u 24 časa.

Predaja izbornog materijala biračkim odborima pre glasanja

Član 7

Izborni materijal za glasanje na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija koordinatori Republičke izborne komisije predaju, kao i do sada, neposredno biračkim odborima u sedištu opštine Raška, 2. maja 2012. godine.

O primopredaji izbornog materijala sačinjava se zapisnik na propisanom obrascu (NPP-1/12).

Sva tri člana biračkog odbora imaju pravo i dužnost da budu prisutni prilikom prijema izbornog materijala.

Predaja izbornog materijala neposredno koordinatoru Republičke izborne komisije posle glasanja

Član 8

Pošto zatvore biračko mesto, članovi biračkog odbora dužni su da sprovedu sledeće radnje:

1) da neupotrebljene glasačke listiće za izbor predsednika Republike stave u poseban koverat i da ga zapečate;

2) da neupotrebljene glasačke listiće za izbor narodnih poslanika Narodne skupštine stave u poseban koverat i da ga zapečate;

3) da zapečaćene glasačke kutije sa svim upotrebljenim glasačkim listićima, zajedno sa izvodima iz biračkog spiska i zapečaćenim kovertama u kojima se nalaze neupotrebljeni glasački listići bez odlaganja odnesu u sedište opštine Raška, odnosno sedište grada Vranja, gde ih predaju koordinatorima Republičke izborne komisije.

Svaki član biračkog odbora ima pravo i dužnost da nadzire prenošenje glasačkih kutija i drugog izbornog materijala od biračkog mesta do sedišta opštine Raška, odnosno sedište grada Vranja.

O bezbednom transportu izbornog materijala od administrativnog prelaza do biračkih mesta, odnosno od biračkih mesta do administrativnog prelaza staraće se OEBS.

O primopredaji iz stava 1. tačka 3. ovog člana sastavlja se zapisnik na propisanom obrascu (NPP-2/12).

Sva tri člana biračkog odbora imaju pravo i dužnost da prisustvuju predaji izbornog materijala koordinatoru Republičke izborne komisije.

Utvrđivanje rezultata glasanja

Član 9

Koordinatori Republičke izborne komisije organizovaće da članovi biračkog odbora u sedištu opštine Raška, odnosno sedištu grada Vranja, otvore glasačke kutije, utvrde rezultate izbora za predsednika Republike i izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, popune zapisnike o radu biračkih odbora na obrascima propisanim Uputstvom za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine i izbora za predsednika Republike, raspisanih za 6. maj 2012. godine (Obrazac PR-12/12 i Obrazac NP-15/12), kao i da se izborni materijal sa zapisnicima o radu biračkih odbora prenese u sedište Republičke izborne komisije.

Na sprovođenje izbora na biračkim mestima i utvrđivanje rezultata glasanja na svim biračkim mestima na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija shodno se primenjuju Pravila o radu biračkih odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 6. maj 2012. godine ("Službeni glasnik RS", broj 29/12).

Obrasci za sprovođenje pojedinih izbornih radnji

Član 10

Pojedine radnje iz ovog uputstva vršiće se prema obrascima koji su sastavni deo ovog uputstva:

1. zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja između koordinatora Republičke izborne komisije i biračkog odbora na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija (NPP-1/12);

2. zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja između biračkog odbora na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija i koordinatora Republičke izborne komisije (NPP-2/12).

Završne odredbe

Član 11

Na sva ostala pitanja koja nisu uređena ovim uputstvom, shodno se primenjuju odredbe Uputstva za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine i izbora za predsednika Republike, raspisanih za 6. maj 2012. godine ("Službeni glasnik RS", br. 29/12 - prečišćen tekst i 31/12 - ispravka).

Član 12

Ovo uputstvo stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Uputstva za sprovođenje glasanja na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine i izborima za predsednika Republike, raspisanim za 6. maj 2012. godine, na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija

("Sl. glasnik RS", br. 44/2012)

Član 6

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u "Službenom glasniku Republike Srbije".