POSLOVNIK
GRADSKE IZBORNE KOMISIJE GRADA VALJEVA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 3/2012)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim poslovnikom se uređuje organizacija, način rada i odlučivanja Gradske izborne komisije grada Valjeva (u daljem tekstu: Komisija), kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Član 2

Sedište Komisije je u Valjevu, u zgradi Skupštine grada.

Član 3

Komisija ima pečat i štambilj.

Pečat je okruglog oblika čiji je prečnik 32 mm. U sredini pečata je grb Republike Srbije. U spoljnom krugu pečata ispisuju se reči: "Republika Srbija". U sledećem unutrašnjem krugu ispisuju se reči: "Gradska izborna komisija". U dnu pečata ispisuje se reč: "Valjevo".

Štambilj je pravougaonog oblika i sadrži tekst: u prvom redu "Grad Valjevo", u drugom redu reči: "Gradska izborna komisija", u trećem redu prostor za broj predmeta, u četvrtom redu prostor za datum i vreme, a u petom redu, reč: "Valjevo".

II SASTAV KOMISIJE

Član 4

Komisiju čine članovi u stalnom i proširenom sastavu.

Član 5

Komisiju u stalnom sastavu čine predsednik i osam članova koje imenuje Skupština grada, a u proširenom sastavu i po jedan opunomoćeni član - predstavnik podnosioca izborne liste, u skladu sa zakonom.

Član 6

Komisija ima sekretara koga imenuje Skupština grada, koji učestvuje u radu Komisije bez prava odlučivanja.

Član 7

Predsednik i članovi Komisije i njen sekretar imaju zamenike.

Za predsednika, zamenika predsednika, sekretara i zamenika sekretara Komisije imenuje se lice koje je diplomirani pravnik.

Član 8

Članovima Komisije i njihovim zamenicima prestaje funkcija u Komisiji kad prihvate kandidaturu za odbornika, što se konstatuje na sednici Komisije.

Član 9

Komisija danom proglašenja izborne liste, istovremeno, rešenjem utvrđuje koji podnosilac izborne liste ispunjava uslove za određivanje svojih predstavnika u prošireni sastav Komisije.

Pravo na predstavnika u proširenom sastavu Komisije ima podnosilac izborne liste koji je predložio najmanje dve trećine kandidata od ukupnog broja odbornika koji se bira.

Rešenje o ispunjenju, odnosno neispunjenju uslova za određivanje opunomoćenog predstavnika podnosioca izborne liste u prošireni sastav Komisija dostavlja podnosiocu izborne liste u roku od 24 časa od donošenja tog rešenja.

Komisija utvrđuje prošireni sastav u roku od 24 časa od prijema obaveštenja o licima koja ulaze u prošireni sastav.

Ako podnosilac izborne liste ne odredi opunomoćenog predstavnika u Komisiji najkasnije pet dana pre dana određenog za održavanje izbora, Komisija nastavlja da radi i da punovažno odlučuje bez predstavnika podnosioca izborne liste.

Član 10

Rešenje o imenovanju stalnog sastava Komisije objavljuje se u "Službenom glasniku grada Valjeva", a rešenja o imenovanju članova Komisije u proširenom sastavu se objavljuju isticanjem na oglasnoj tabli gradskih uprava grada Valjeva.

III NADLEŽNOST KOMISIJE

Član 11

Komisija u okviru nadležnosti utvrđene Zakonom o lokalnim izborima, Zakonom o izboru narodnih poslanika i drugim propisima:

1) stara se o zakonitosti sprovođenja izbora odbornika;

2) donosi rešenje kojim utvrđuje koji podnosilac izborne liste ispunjava uslove za određivanje svojih predstavnika u prošireni sastav Komisije;

3) rešenjem utvrđuje prošireni sastav Komisije;

4) određuje biračka mesta, pri čemu naročito vodi računa o ravnomernoj raspoređenosti birača na biračkim mestima i o dostupnosti biračkog mesta biračima;

5) određuje biračke odbore i imenuje njihove članove;

6) daje uputstva biračkim odborima u pogledu sprovođenja postupka izbora odbornika;

7) donosi rešenje o biračkim odborima u proširenom sastavu;

8) određuje bliža pravila o radu biračkog odbora;

9) propisuje obrasce i organizuje tehničke pripreme za sprovođenje izbora za odbornike;

10) utvrđuje da li su izborne liste sačinjene i podnete u skladu sa propisima o izboru odbornika;

11) proglašava izbornu listu rešenjem;

12) donosi zaključak kojim podnosiocu izborne liste određuje rok za otklanjanje nedostataka i ukazuje na radnje koje treba obaviti radi otklanjanja nedostataka;

13) donosi rešenje o odbacivanju izborne liste zbog neblagovremenosti;

14) rešenjem utvrđuje zbirnu izbornu listu i objavljuje je;

15) određuje broj glasačkih listića i broj rezervnih glasačkih listića;

16) utvrđuje sadržinu, oblik i izgled glasačkih listića, određuje štampara, način i kontrolu njihovog štampanja i dostavljanje i rukovanje glasačkim listićima;

17) utvrđuje i objavljuje ukupne rezultate izbora odbornika;

18) raspodeljuje mandate primenom sistema najvećeg količnika;

19) izdaje odborniku uverenje da je izabran;

20) raspisuje ponovne izbore;

21) rešava po prigovorima podnetim zbog nepravilnosti u postupku kandidovanja, sprovođenja, utvrđivanja i objavljivanja rezultata izbora;

22) podnosi izveštaj Skupštini grada o sprovedenim izborima za odbornike;

23) dostavlja ministarstvu nadležnom za poslove lokalne samouprave i republičkom organu nadležnom za poslove statistike podatke o sprovođenju i rezultatima izbora za odbornike, neposredno po završetku izbora;

24) donosi poslovnik o svom radu;

25) obavlja i druge poslove određene propisima o izboru odbornika.

U svom radu, Komisija shodno primenjuje uputstva i druge akte Republičke izborne komisije koji se odnose na sprovođenje izbora za narodne poslanike.

IV NAČIN RADA

Član 12

Komisija radi u stalnom i proširenom sastavu od dana utvrđivanja tog sastava do završetka izbora.

Član 13

Komisija je samostalna u svom radu i radi na osnovu zakona i propisa donetih na osnovu zakona.

Rad Komisije je javan.

Član 14

Komisija radi u sednicama.

Sednicu Komisije saziva predsednik Komisije, na svoju inicijativu ili kad to predloži najmanje trećina članova Komisije, vodeći računa o rokovima utvrđenim zakonom.

U radu Komisije učestvuju zamenik predsednika i zamenik sekretara.

Zamenik člana Komisije učestvuje u radu Komisije u slučaju odsutnosti člana čiji je zamenik i u drugim slučajevima kada to odredi predsednik Komisije.

Zamenici imaju ista prava i odgovornosti kao i članovi koje zamenjuju.

Član 15

Poziv za sednicu Komisije, sa predlogom dnevnog reda, upućuje se članovima Komisije, po pravilu u pisanom obliku, najdocnije dva dana pre dana određenog za održavanje sednice.

Sednice se po potrebi sazivaju telefonom ili na drugi odgovarajući način, i to u slučaju hitnosti donošenja odgovarajućih odluka, u slučaju postupanja Komisije u kratkim zakonom propisanim rokovima i u drugim opravdanim slučajevima. Prilikom sazivanja sednice telefonom usmeno se saopštava dnevni red sednice.

Na predlog predsednika Komisije dnevni red se može dopuniti ili izmeniti na samoj sednici.

Član 16

Komisija radi i punovažno odlučuje ako na sednici prisustvuje većina njenih članova, odnosno njihovih zamenika.

Komisija odlučuje većinom glasova prisutnih članova u stalnom, odnosno proširenom sastavu.

Član 17

Radi proučavanja pojedinih pitanja iz svog delokruga, izrade predloga akata, izveštaja i drugih dokumenata, kao i obavljanja pojedinih izbornih radnji, Komisija može formirati radnu grupu iz reda svojih članova i iz reda radnika gradskih uprava grada Valjeva.

Komisija može, po potrebi, zadužiti pojedine svoje članove da prouče pitanja koja se javljaju u sprovođenju izbornog postupka, u neposrednoj saradnji sa članovima izbornih organa i drugim učesnicima u postupku, kao i uvidom u odgovarajuće dokumente, te da upoznaju Komisiju sa utvrđenim stanjem i predlože joj odgovarajuća rešenja.

Član 18

Komisija obezbeđuje javnost rada putem konferencija za štampu, izdavanjem saopštenja i omogućavanjem prisustva novinara u pojedinim fazama izbornog postupka.

Saopštenja za javnost, po odobrenju Komisije, daje nadležna služba gradskih uprava grada Valjeva.

Konferenciju za štampu saziva predsednik Komisije ili lice koje Komisija ovlasti.

Član 19

Sednici Komisije mogu da prisustvuju domaći i strani posmatrači koji su prijavljeni Komisiji.

V POSTUPANJA PO PRIGOVORIMA

Član 20

O prigovorima koji su upućeni Komisiji, sekretar, odnosno zamenik sekretara ili član Komisije kog odredi predsednik Komisije, pripremiće za potrebe Komisije, najdocnije u roku od 24 časa, stručno mišljenje o načinu rešavanja prigovora i na osnovu tog mišljenja sačiniće nacrt akta Komisije.

Stručno mišljenje iz prethodnog stava obuhvata sadržinu prigovora, činjenično stanje, izlaganje zakonskih odredbi na osnovu kojih se prigovor rešava i predlog kako ga treba rešiti.

Rešenje po prigovoru Komisija donosi u roku od 48 časova od časa prijema prigovora.

Član 21

Kad je protiv rešenja Komisije po prigovoru podneta žalba, Komisija dostavlja žalbu, zajedno sa rešenjem koje se osporava i svim potrebnim spisima Višem sudu, u roku od 12 časova od časa prijema žalbe.

Član 22

U postupku po prigovorima, u pitanjima koja nisu izričito uređena Zakonom o lokalnim izborima i Zakonom o izboru narodnih poslanika, Komisija shodno primenjuje odredbe Zakona o opštem upravnom postupku.

VI OBEZBEĐIVANJE USLOVA ZA RAD KOMISIJE

Član 23

Sredstva za rad Komisije obezbeđuju se u budžetu grada Valjeva.

Član 24

Članovi i zamenici članova Komisije imaju pravo na naknadu za rad u Komisiji.

Za isplatu sredstava predviđenih za rad Komisije naredbodavci su predsednik i sekretar Komisije.

Član 25

Gradske uprave grada Valjeva obezbeđuju i pružaju neophodnu stručnu i tehničku pomoć pri obavljanju zadataka Komisije, u skladu sa zakonom i odlukom o organizaciji gradskih uprava grada Valjeva.

VII DOKUMENTACIJA O RADU KOMISIJE

Član 26

Na sednici Komisije vodi se zapisnik o radu Komisije.

Zapisnik obuhvata glavne podatke o radu na sednici, naročito o predlozima o kojima se raspravljalo, sa imenima učesnika u raspravi, o odlukama, zaključcima i drugim aktima koji su na sednici doneti, kao i o rezultatu glasanja o pojedinim pitanjima.

O vođenju i čuvanju zapisnika stara se sekretar Komisije.

Član 27

Komisija obezbeđuje, preko gradskih uprava grada Valjeva, čuvanje izbornih akata i izveštaja o rezultatima izbora sa izbornim materijalima, kao i rukovanje tim materijalima saglasno zakonu.

Član 28

U Komisiji se sređuje i čuva dokumentacija (arhivska građa Komisije), sa kojom se postupa u skladu sa propisima.

VIII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 29

Pitanja koja se odnose na rad Komisije, a koja nisu uređena ovim poslovnikom, mogu se urediti odlukom ili zaključkom Komisije, u skladu sa odredbama ovog poslovnika.

Član 30

Stupanjem na snagu ovog poslovnika prestaje da važi Poslovnik Gradske izborne komisije Valjevo ("Službeni glasnik opštine Valjevo", broj 5/08).

Član 31

Ovaj poslovnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".