ODLUKA
O GEOGRAFSKOM INFORMACIONOM SISTEMU GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 8/2012)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se uslovi funkcionisanja Geografskog informacionog sistema grada Pančeva (u daljem tekstu: GIS), međusobni odnosi delova sistema i način pružanja usluga korisnicima.

Član 2

Ova Odluka zasniva se na Strategiji razvoja opštine Pančevo 2007-2025. godine.

Član 3

GIS je namenjen prikupljanju, obradi, upravljanju, analizi, prikazivanju i održavanju prostorno orijentisanih podataka.

Član 4

Osnivač i vlasnik GIS-a je grad Pančevo (u daljem tekstu: Grad).

U ime Grada, Komisija za GIS i Radna grupa za GIS obavljaju sve poslove u vezi sa GIS-om.

Član 5

Komisija za GIS (u daljem tekstu: Komisija) je telo koje je zaduženo da u procesu funkcionisanja GIS-a ima konsultativnu i savetodavnu ulogu, kao i da donosi odluke iz svoje nadležnosti.

Nadležnost Komisije je da:

- podnosi Gradskom veću grada Pančeva (u daljem tekstu: Gradsko veće) predlog plana rada i finansijski plan za narednu godinu do 01.11. tekuće godine, na razmatranje i usvajanje,

- podnosi Gradskom veću izveštaj o radu sa finansijskim izveštajem, polugodišnji do 30.06. i godišnji do 31.12. tekuće godine,

- predlaže opšte i posebne uslove za pristupanje sistemu koji su sastavni deo ugovora o pristupanju,

- prati funkcionisanje GIS-a i predlaže mere za poboljšanje funkcionisanja sistema,

- donosi odluke u vezi postupanja javnih preduzeća i ustanova članica GIS-a, koje su obavezujuće za sve članice GIS-a i mogu biti sastavni deo ugovora.

Član 6

Komisija ima predsednika, potpredsednika i sedam članova koje imenuje Gradsko veće.

Najmanje dva člana Komisije moraju biti iz Gradske uprave grada Pančeva, a ostali iz javnih preduzeća i ustanova članica sistema.

Član 7

Radna grupa za GIS (u daljem tekstu: Radna grupa) je operativno telo koje je zaduženo za prikupljanje i unos podataka, održavanje sistema i obradu u procesu korišćenja GIS-a.

Nadležnost Radne grupe je da:

- priprema nacrt aktivnosti sa dinamikom realizacije i finansijskim planom za GIS, za narednu godinu i dostavlja je Komisiji,

- priprema izveštaj o radu sa finansijskim izveštajem i dostavlja Komisiji, polugodišnji do 30.06. i godišnji do 31.12. tekuće godine,

- prikuplja podatke u skladu sa predlogom aktivnosti i unosi ih u GIS.

Član 8

Radna grupa ima koordinatora, zamenika koordinatora i trinaest članova (u daljem tekstu: članovi radne grupe) koje imenuje Gradsko veće.

Koordinator radne grupe je član Komisije.

Članovi Radne grupe su: zaposleni u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, urbanizam, građevinske i stambeno-komunalne poslove, Odeljenju za informatiku, Agenciji za imovinu, Sekretarijatu za privredu i ekonomski razvoj i predstavnici javnih i javno-komunalnih preduzeća čiji je osnivač Grad, koji u profesionalnom i stručnom smislu ispunjavaju uslove za članstvo.

Pod profesionalnim i stručnim kvalitetima članova Radne grupe podrazumeva se stečeno obrazovanje (u oblasti geodezije, prostornog planiranja, geografije, elektrotehnike, građevine, arhitekture, matematike, informatike, mašinstva, saobraćaja, tehnologije i sl.) i stečeno iskustvo u radu na geografskim informacionim sistemima.

Članovi Radne grupe za svoj rad mogu ostvariti pravo na naknadu, koja će biti utvrđena Rešenjem o imenovanju Radne grupe.

Član 9

Na prvoj sednici Komisija donosi Poslovnik o radu.

Poslovnik Komisija donosi većinom glasova od ukupnog broja članova.

II POSEBNE ODREDBE

1. Delovi sistema

Član 10

Delove GIS-a čine sledeći segmenti: hardver, softver, podaci, administratori, članovi sistema, korisnici sistema, metode i procedure.

Hardver je fizičko računarsko okruženje u kome GIS radi.

Softver obezbeđuje funkcije i alate neophodne za prikupljanje, analizu i prikazivanje podataka o prostoru. Ključne komponente GIS softvera su:

a. Alati za unos i obradu prostornih informacija;

b. Sistemi za upravljanje bazama podataka (DBMS);

v. Alati za podršku prostornim upitima, analizama i vizuelizaciji;

g. Grafički korisnički interfejs za jednostavno korišćenje alata.

Podaci u digitalnom obliku su rasterski, vektorski i alfanumerički.

Administratori sistema su tehnička lica - specijalisti koji razvijaju i održavaju sistem.

Članovi sistema su javna preduzeća, ustanove i druga pravna lica koja su sa Gradom zaključila ugovor o pristupanju GIS-u.

Korisnici sistema su pravna i fizička lica koja koriste raspoložive podatke.

Metode čine planovi i pravila funkcionisanja GIS-a.

Procedure su utvrđena pravila postupanja.

2. Aktivnosti

Član 11

Pod aktivnostima u formiranju i funkcionisanju GIS-a podrazumevaju se: unos podataka, obrada, upravljanje, upiti i analize, vizuelizacija i izveštavanje i distribucija.

Unos podataka podrazumeva postojanje istih u odgovarajućem digitalnom formatu. Postupak prevođenja u odgovarajući format naziva se konverzija. Postupak konverzije iz analognog oblika u digitalni naziva se digitalizacija.

Obrada je određeni vid dorade u cilju prilagođavanja unetih podataka sistemu.

Upravljanje podrazumeva manipulaciju podacima - organizovanje, uređivanje i održavanje baze podataka.

Upiti i analize predstavljaju proces kojim se od postojećih podataka unetih u sistem, specijalnim postupcima dobijaju izvedene informacije koje su predmet analize.

Vizuelizacija i izveštavanje podrazumeva vizuelno prikazivanje dobijenih rezultata upita u digitalnoj ili analognoj formi i njihovo tumačenje.

Distribucija je kretanje podataka između članica GIS-a pravnih i fizičkih lica - korisnika sistema. i sl.

3. Članovi sistema

Član 12

Pod članovima sistema podrazumevaju se sva javna preduzeća, ustanove i druga pravna lica koja sa Gradom zaključe ugovor o pristupanju sistemu.

Odluku o prijemu u sistem donosi Komisija, na predlog Radne grupe za GIS.

Ugovor o pristupanju GIS-u potpisuju Gradonačelnik po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog veća i ovlašćeno lice pravnog lica koje pristupa sistemu.

III ZAVRŠNE ODREDBE

Član 13

Izuzetno od odredbi člana 12. ove Odluke, JKP "Vodovod i kanalizacija" Pančevo, JP "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo, JKP "Grejanje" Pančevo, JKP "Zelenilo" Pančevo, JP "Gradska stambena agencija" Pančevo, JKP "Higijena" Pančevo, JKP "Autotransport-Pančevo" Pančevo, postaju članovi sistema danom stupanja na snagu ove Odluke.

Sa ovim članovima sistema biće zaključeni ugovori na način definisan članom 12. ove Odluke, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 14

Gradsko veće će u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke doneti rešenje iz člana 6. stav 1. i člana 8. stav 1. ove Odluke.

Član 15

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o formiranju jedinstvenog geografskog informacionog sistema na teritoriji Opštine Pančevo ("Službeni list opštine Pančevo" broj 2/07).

Član 16

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".