ODLUKA
O USVAJANJU PROGRAMA MERA ZA OSTVARIVANJE POTREBA GRAĐANA U KULTURI U 2012. GODINI, SA PROGRAMOM

("Sl. list Grada Loznice", br. 1/2012)

I

Usvaja se Program mera za ostvarivanje potreba građana u kulturi u 2012. godini.

II

Program mera za ostvarivanje potreba građana u kulturi u 2012. godini čini sastavni deo ove Odluke.

III

Ovu Odluku objaviti u "Službenom listu Grada Loznice".

PROGRAM
MERA ZA OSTVARIVANJE POTREBA GRAĐANA U KULTURI U 2012. GODINI

 

I OPŠTE ODREDBE

Odlukom o budžetu grada Loznice za 2012. godinu ("Službeni list grada Loznice", broj 11/11) član 3. u okviru razdela 3. funkcija 860-Usluge kulture, predviđena su sredstva u iznosu od 6.500.000 dinara; na funkciji 840-verske i ostale usluge zajednice, predviđena su sredstva u iznosu od 3.000.000 dinara.

Iznos od 9.500.000 opredeljen je za sledeće mere:

1) iznos od 3.500.000 dinara namenjen je za meru finansiranja manifestacija u oblasti kulture od posebnog značaja za grad Loznicu;

2) iznos od 3.000.000 dinara namenjen je za meru finansiranja programa rada i projekata udruženja koja obavljaju kulturnu delatnost.

Kulturne delatnosti kao što su: kulturno-prosvetna, bibliotečka, zaštita kulturnih dobara i ostale, finansiraju se preko ustanova kulture.

3) iznos od 3.000.000 dinara namenjen je za meru finansiranja projekata crkava i verskih zajednica.

Programom mera za oblast kulture i vere u 2012. godini (u daljem tekstu: Program) se utvrđuju ciljevi, mere, način realizacije i praćenje realizacije Programa.

Program sprovodi Gradska uprava.

II CILJEVI

Opšti cilj programa je staranje o zadovoljavanju potreba građana u kulturi na teritoriji grada Loznice i negovanje i razvijanje verske tradicije.

Specifični ciljevi koji bi trebali da se ostvare realizacijom mera su:

1) Unapređenje dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za mlade u kulturi.

2) Razvoj amaterskog kulturnog i umetničkog stvaralaštva.

3) Unapređenje stručnih i naučnih istraživanja u kulturi.

4) Podrška manifestacijama u oblasti kulture od značaja za Grad koje svojim sadržajem afirmišu grad Loznicu i zadovoljavaju kulturne potrebe građana.

5) Stvaranje uslova za saradnju crkve i države u ostvarivanju ciljeva od opšteg interesa.

III MERE

Ciljevi se realizuju kroz sledeće mere:

1. Mera finansiranja manifestacija od posebnog značaja za Grad

Cilj mere je: podrška organizovanju manifestacija koje svojim sadržajem reprezentuju lokalnu kulturu, neguju kulturno-istorijsko nasleđe, stvaraju uslove za otkrivanje, proučavanje, očuvanje i predstavljanje kulture lozničkog kraja.

Manifestacije u oblasti kulture od značaja za grad Loznicu:

1. Stalne manifestacije su:

Vukov sabor,

Đački Vukov sabor,

Mićini i Verini dani,

Cvijićevi dani,

Svet žena,

Lozničko leto,

Evropa pleše

Festival glumačkih ostvarenja i

Republičko takmičenje harmonikaša.

Stalne manifestacije realizuje Centar za kulturu "Vuk Karadžić", Turistička organizacija grada Loznice, KUD "Karadžić" i Osnovna muzička škola "Vuk Karadžić".

2. Manifestacije posvećene obeležavanju značajnih datuma i jubileja su:

Cerska i Gučevska bitka,

Boj na Loznici,

Boj na Čokešini,

Oktobarski dani u Dragincu,

Dan grada.

Ove manifestacije Grad finansira preuzimanjem obaveza od strane organizatora.

3. Ostale manifestacije

Grad može biti pokrovitelj, organizator ili suorganizator i drugih manifestacija u oblasti kulture, o čemu odlučuje Gradsko veće, na predlog stručnog tela.

Stalne manifestacije se organizuju u skladu sa pravilima o organizaciji i radu manifestacije. Pravilima manifestacije utvrđuju se: karakteristike manifestacije, način utvrđivanja koncepcije manifestacije, bliži način ostvarivanja kontrole obavljanja poverenih poslova, postupak donošenja programa manifestacije, organi i tela manifestacije (sastav i broj članova, mandat, zadaci i način njihovog rada) i druga pitanja od značaja za manifestaciju.

Članovi organa i radnih tela su iz reda stručnih i javnih radnika i poznavaoca oblasti kulture.

2. Mera finansiranja programa rada i projekata udruženja koja obavljaju kulturnu delatnost.

Cilj mere je:

a) Podrška dečijem stvaralaštvu i stvaralaštva mladih u kulturi kroz:

podsticaj različitim oblicima kulturnih programa koji uključuju decu i omladinu; predstavljanje kulture mladih i integracija mladih u društvena zbivanja; učešće mladih talenata na međunarodnim takmičenjima.

b) Podrška amaterskog kulturnog i umetničkog stvaralaštva kroz:

stvaranje uslova za razvoj pozorišnog, plesnog i muzičkog stvaralaštva, negovanje izvornog narodnog stvaralaštva, očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa.

v) Podsticaj stručnih i naučnih istraživanja u kulturi kroz:

širenje i unapređivanje edukacije u oblasti kulture; podsticanje primene novih tehnologija u kulturi, naročito informacionih tehnologija; podsticanje novih kulturnih umetničkih formi i izraza.

Gradska uprava će javnim pozivom bliže definisati način realizacije ove mere i to: uslove za učestvovanje u postupku dodele sredstava, namenu sredstava, opravdane troškove koji su predmet sufinansiranja, kriterijume na osnovu kojih se dodeljuju sredstva, kao i druge uslove i kriterijume za realizaciju ove mere.

3. Mera finansiranja projekata crkava i verskih zajednica.

Cilj mere je:

a) Unapređenje saradnje lokalne samouprave sa crkvama i verskim zajednicama na obrazovnom, kulturnom i socijalno-humanitarnom planu; podrška institucionalnom radu crkve i integraciji u tokove društvenog života; podrška razvoju naučne delatnosti crkava i verskih zajednica; podrška informativnoj i izdavačkoj delatnosti.

b) Negovanje i razvijanje verske tradicije kroz:

razvoj i unapređenje verske kulture, verskih sloboda i tolerancije.

v) Izgradnja, obnova i održavanje verskih hramova i objekata; zaštita i briga o verskim objektima od izuzetnog istorijskog, nacionalnog i kulturnog značaja.

g) Podrška organizaciji verskih manifestacija od značaja za Grad; podrška bogoslužbenim i verskim obredima vezane za značajne istorijske događaje ili ličnosti.

Gradska uprava će javnim pozivom bliže definisati način realizacije ove mere i to: uslove za učestvovanje u postupku dodele sredstava, namenu sredstava, opravdane troškove koji su predmet sufinansiranja, kriterijume na osnovu kojih se dodeljuju sredstva, kao i druge uslove i kriterijume za realizaciju ove mere.

IV NAČIN REALIZACIJE PROGRAMA

Za realizaciju mere 1. obrazovaće se Organizacioni odbor manifestacije.

Organizacioni odbor će iz svog sastava odrediti operativna radna tela. Organizacioni odbor donosi: program i finansijski plan manifestacije; određuje mesto, vreme i dužinu trajanja manifestacije; određuje učesnike manifestacije, utvrđuje propozicije i odlučuje o drugim pitanjima od interesa za uspešnu organizaciju manifestacije; izveštaj o održanoj manifestaciji sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima i mišljenjem o umetničkom nivou programa manifestacije, posećenosti, medijskoj kampanji i sl. i vrši druge poslove vezane za održavanje manifestacije.

Ispunjenost uslova po javnom pozivu za meru 2. utvrđuje stručna komisija koju Rešenjem imenuje načelnik Gradske uprave po ovlašćenju gradonačelnika. Komisija utvrđuje uslove i kriterijume, raspisuje javni konkurs i predlaže programe/projekte koji će se finansirati.

U skladu sa kriterijumima koji će biti definisani u javnom pozivu, Komisija će izvršiti rangiranje zahteva za dodelu sredstava. Komisija će po izvršenom rangiranju, na osnovu ovlašćenja iz rešenja, doneti Predlog odluke o izboru zahteva kojima će se dodeliti sredstva. Konačnu odluku donosi načelnik Gradske uprave po ovlašćenju gradonačelnika.

Pre dostavljanja Predloga odluke Komisija može podnosiocu zahteva predložiti da izvrši određene izmene programa/projekata u pogledu aktivnosti i troškova njegove realizacije.

Po donošenju Odluke o izboru zahteva (projekata/programa) kojima će se dodeliti sredstva, Odsek za društvene delatnosti i omladinu će pismeno obavestiti izabrane podnosioce zahteva i pozvati ih da pristupe potpisivanju ugovora.

Međusobna prava i obaveze u vezi sa korišćenjem sredstava uređuju se ugovorom koji zaključuje Gradska uprava i podnosilac zahteva. Ugovor naročito sadrži: novčani iznos koji se dodeljuje, namene za koje se sredstva dodeljuju, način prenosa sredstava, rokove za završetak redovnih/posebnih aktivnosti; obaveze podnosioca zahteva u pogledu podnošenja izveštaja, namenskog korišćenja odobrenih sredstava, slučajevi u kojima se može raskinuti ugovor, kao i obavezu podnosioca zahteva u slučaju da dodeljena sredstva ne utroši namenski i u predviđenom roku.

Za realizaciju sredstava, udruženja u oblasti kulture, podnose zahtev za prenos sredstava koji kreira Odsek za društvene delatnosti i omladinu.

Kontrolu namenskog korišćenja sredstava vrši Odeljenje za finansije i društvene delatnosti.

V PRAĆENJE REALIZACIJE PROGRAMA

Podnosilac zahteva dužan je da po završetku aktivnosti dostavi Gradskoj upravi izveštaj o realizaciji sufinansiranih redovnih/posebnih aktivnosti čija će sadržina i rok za dostavljanje biti regulisani ugovorom.