ODLUKA
O USVAJANJU PROGRAMA MERA ZA OSTVARIVANJE POTREBA GRAĐANA U OBLASTI SPORTA U 2012. GODINI, SA PROGRAMOM

("Sl. list Grada Loznice", br. 1/2012)

I

Usvaja se Program mera za ostvarivanje potreba građana u oblasti sporta u 2012. godini.

II

Program mera za ostvarivanje potreba građana u oblasti sporta u 2012. godini čini sastavni deo ove Odluke.

III

Ovu Odluku objaviti u "Službenom listu Grada Loznice".

PROGRAM
MERA ZA OSTVARIVANJE POTREBA GRAĐANA U OBLASTI SPORTA U 2012. GODINI

 

I OPŠTE ODREDBE

Odlukom o budžetu grada Loznice za 2012. godinu ("Službeni list grada Loznice", broj 11/11) član 3. u okviru razdela 3. funkcija 860-Rekreacija, sport, kultura i vere neklasifikovano na drugom mestu, predviđena su sredstva u iznosu od 26.000.000 dinara;

Iznos od 26.000.000 opredeljen je za sledeće mere:

1) iznos od 900.000 dinara namenjen je za meru finansiranja manifestacija od posebnog značaja za grad Loznicu;

2) iznos od 100.000 dinara namenjen je za priznanja i nagrade istaknutim sportistima i pojedincima za poseban doprinos razvoju i afirmaciji sporta;

3) iznos od 25.000.000 dinara namenjen je za meru realizovanja programa redovnih/posebnih aktivnosti sportskih organizacija.

Programom mera za ostvarivanje potreba u oblasti sporta u 2012. godini (u daljem tekstu: Program) se utvrđuju ciljevi, mere, način realizacije i praćenje realizacije Programa.

Program sprovodi Gradska uprava.

II CILJEVI

Specifični ciljevi koji bi trebali da se ostvare realizacijom mera su:

1) Uspostavljanje modernog i kreativnog pristupa u radu sa decom i omladinom kroz:

stvaranje materijalnih-tehničkih uslova za masovno učešće u sportu na nivou škole, sportskih organizacija i kroz sistem "sport za sve"; podrška radu sa mladim sportskim talentima, školska sportska takmičenja; smanjenje nasilnog ponašanja dece i omladine; poboljšanje zdravstvenog statusa dece i omladine; povećanje broja edukativnih aktivnosti i podizanje nivoa znanja o sportu.

2) Unapređenje rekreativnog sporta kroz:

promociju i podsticanje bavljenja sportom kao zdravog stila života, organizovanje i sprovođenje akcija koje služe aktiviranju pojedinaca u rekreativnom vežbanju u okviru slobodnog vremena; organizovanje masovnih rekreativnih manifestacija; realizaciju rekreativnih događaja za decu i omladinu; realizaciju programa rekreacije invalida; povećanje broja edukativnih aktivnosti.

3) Unapređenje obrazovanja, nauke i stručnog rada u sportu kroz:

povećanje broja edukativnih aktivnosti, unapređenje stručnog rada učesnika u sistemu sporta; unapređenje postojećeg sistema obrazovanja stručnog i naučnog kadra za potrebe sporta i podsticanje primene naučno-istraživačkih rezultata u sportu.

4) Organizacija sportskih takmičenja i manifestacija od posebnog značaja za Grad.

5) Podsticaj razvoju sporta u ruralnim zajednicama kroz:

organizaciju sportskih manifestacija i događaja koji afirmišu seoski sport dece, omladine i ostalog stanovništva.

III MERE

Ciljevi se realizuju kroz sledeće mere:

1. Mera finansiranja stalnih manifestacija od posebnog značaja za Grad

Cilj mere je organizacija i realizacija sportskih manifestacija koje svojim sadržajem afirmišu grad Loznicu; povećavaju obuhvat građana koji se bave sportom; obezbeđuju dostupnost sportskih programa i kapaciteta svim građanima; stvaraju uslove za međusektorsko povezivanje (sport-kultura-turizam); podstiču promociju sporta kroz medije-kao značajnog činioca ljudskog razvoja; podstiču kontakt među gradovima na regionalnom i državnom nivou u cilju proširenja sportske saradnje.

Stalne manifestacije u oblasti sporta od značaja za grad Loznicu su:

Stalne manifestacije se organizuju u skladu sa pravilima o organizaciji i radu manifestacije. Pravilima manifestacije bliže se određuju: karakter i cilj manifestacije, postupak donošenja programa manifestacije, organi i tela manifestacije (sastav i broj članova, mandat, zadaci i način njihovog rada) i druga pitanja od značaja za manifestaciju.

Članovi organa i radnih tela su iz reda stručnih i javnih radnika i poznavaoca oblasti sporta.

2. Mera dodele priznanja i nagrade istaknutim sportistima i pojedincima za poseban doprinos razvoju i afirmaciji sporta

Cilj mere je unapređenje takmičarskog sporta, kroz stvaranje uslova za postizanje rezultata na takmičenjima svih nivoa; podsticaj stvaranja takmičarskih ekipa svih kategorija, a naročito mlađih kategorija; prepoznavanje i stimulacija talenata; promocija zdravih etičkih principa (fer-pleja) u sportu putem nagrađivanja u svrhu postizanja pozitivnog i odgovornog društvenog ponašanja.

Gradska uprava će bliže definisati način realizacije ove mere: uslove za učešće u nagrađivanju, bliže kriterijume za nagrađivanje, rok i način nagrađivanja.

Naziv manifestacije

Organizator manifestacije

Vreme i mesto održavanja manifestacije

Iznos u dinarima

"Drinska regata"

Grad Loznica

jul 2012.
Reka Drina

660.000

"Međunarodni Cerski maraton"

Trkački atletski klub "Cerski junaci" Beograd

oktobar 2012.
Tekeriš
Spomenički prostor

200.000

Kros RTS-a

RTS

maj 2012.
Igralište kod Plavog restorana

40.000

ukupno:

 

 

900.000

3. Mera podrške realizaciji programa sportskih organizacija kojima se doprinosi ostvarivanju potrebe u oblasti sporta.

Cilj mere je:

Unapređenje redovnih/posebnih aktivnosti sportskih organizacija i to kroz:

Značaj sportske grane i rang

a) aktivnosti sportskih organizacija, sportskih društava, udruženja, granskih saveza, na teritoriji Grada Loznice u zavisnosti od toga da li je sportska grana od značaja za Grad, koja je kategorija sportske grane, koliko sportista okuplja, u kojoj meri se unapređuje stručni rad, u kom rangu sportska organizacija učestvuje i u kojoj meri se povećava obuhvat bavljenja građana sportom.

Takmičenja i rezultati

b) obezbeđenje uslova za pripremu, učešće i ostvarivanje posebnih i vrhunskih rezultata na takmičenjima; formiranje mlađih kategorija u klubovima i uključivanje tih ekipa u zvanična takmičenja; podsticanje rada školskih sportskih sekcija, uspostavljanje sistema nagrađivanja.

Stručni rad i usavršavanje

v) unapređenje stručnog rada učesnika u sistemu sporta; uređenost sistema permanentnog stručnog usavršavanja trenerskog kadra i prisustvo društvene kontrole u području stručnog rada u sportu.

Sportske manifestacije

g) organizacija i održavanja sportskih takmičenja od značaja za Grad Loznicu; organizacija i održavanja manifestacija u oblasti sporta od značaja za Grad.

Sportski objekti

d) održavanje i korišćenje sportskih objekata u svrhu poboljšanja uslova bavljenja sportom.

IV NAČIN REALIZACIJE PROGRAMA

Za realizaciju mere 1. obrazovaće se Organizacioni odbor. Organizacioni odbor će iz svog sastava odrediti operativna radna tela. Organizacioni odbor donosi: program i finansijski plan manifestacije; određuje mesto, vreme i dužinu trajanja manifestacije; određuje učesnike manifestacije, utvrđuje propozicije i odlučuje o drugim pitanjima od interesa za uspešnu organizaciju manifestacije, podnosi izveštaj sa izveštajem o utrošenim i ostvarenim sredstvima i mišljenjem o sportskom nivou programa manifestacije, posećenosti, medijskoj kampanji i sl. i vrši druge poslove vezane za održavanje manifestacije. Izveštaj dostavlja gradskom veću najkasnije do 30 dana po završetku manifestacije.

Za realizaciju mere 2. obrazovaće se stručna komisija iz reda stručnih i javnih radnika i poznavaoca oblasti sporta. Stručnu komisiju imenuje Gradsko veće; Rešenjem o obrazovanju komisije određuje se njen delokrug rada i mandat. Zadatak stručne komisije je da donese Pravila nagrađivanja. Pravilima nagrađivanja utvrđuju se: kriterijumi i način dodele nagrade.

Za realizaciju mere 3. Gradska uprava će javnim pozivom bliže definisati način realizacije ove mere i to: uslove za učestvovanje u postupku dodele sredstava, namenu sredstava, opravdane troškove koji su predmet sufinansiranja, minimalni i maksimalni iznos sredstava, kriterijume na osnovu kojih se dodeljuju sredstva, rok za završetak redovnih takmičarskih aktivnosti i posebnih aktivnosti na koje se podnosi zahtev za dodelu sredstava, podatke o načinu dobijanja dodatnih informacija u vezi sa učestvovanjem u postupku dodele sredstava i način dostavljanja, kao i druge uslove i kriterijume za realizaciju ove mere.

Ispunjenost uslova po javnom pozivu za meru 3. utvrđuje komisija za ocenjivanje i selekciju zahteva koju Rešenjem obrazuje Gradsko veće.

U skladu sa kriterijumima koji će biti definisani u javnom pozivu, Komisija će izvršiti rangiranje zahteva za dodelu sredstava. Komisija će po izvršenom rangiranju, na osnovu ovlašćenja iz rešenja, doneti Predlog odluke o izboru zahteva kojima će se dodeliti sredstva.

Pre dostavljanja Predloga odluke Komisija može podnosiocu zahteva sugerisati da izvrši određene izmene programa redovnih/posebnih aktivnosti u smislu budžeta i u smislu aktivnosti planiranih u programu.

Po donošenju odluke o izboru programa kojima će se dodeliti sredstva, Odsek za društvene delatnosti i omladinu će pismeno obavestiti izabrane podnosioce zahteva i pozvati ih da pristupe potpisivanju ugovora.

Međusobna prava i obaveze u vezi sa korišćenjem sredstava uređuju se ugovorom koji zaključuje Gradska uprava i podnosilac zahteva. Ugovor naročito sadrži novčani iznos koji se dodeljuje, namene za koje se sredstva dodeljuju, način prenosa sredstava, rokove za završetak redovnih/posebnih aktivnosti kao i obavezu podnosioca zahteva u slučaju da dodeljena sredstva ne utroši namenski i u predviđenom roku.

Za realizaciju sredstava sportske organizacije podnose zahtev za prenos sredstava koji kreira Odsek za društvene delatnosti i omladinu.

Obaveza prikupljanja zahteva za dodelu sredstava, zaključivanja ugovora o korišćenju sredstava, kao i prenos i kontrolu namenskog korišćenja sredstava je nadležnost odseka za oblast sporta.

V PRAĆENJE REALIZACIJE PROGRAMA

Podnosilac zahteva dužan je da po završetku aktivnosti dostavi Gradskoj upravi izveštaj o realizaciji sufinansiranih redovnih/posebnih aktivnosti čija će sadržina i rok za dostavljanje biti regulisani ugovorom.