PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU GODIŠNJEG PROGRAMA OSNOVNIH GEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA ZA 2012. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 46/2012)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se Godišnji program osnovnih geoloških istraživanja za 2012. godinu, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Godišnji program iz stava 1. ovog člana sadrži: istraživanja za izradu geoloških karata, hidrogeološka istraživanja, inženjerskogeološka istraživanja, istraživanja mineralnih sirovina, geoekološka istraživanja, kao i implementaciju i razvoj geološkog informacionog sistema i finansijska sredstva za sprovođenje ovog programa.

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

GODIŠNJI PROGRAM
OSNOVNIH GEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA ZA 2012. GODINU

 

I CILJ OSNOVNIH GEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA

Cilj Osnovnih geoloških istraživanja je da definiše razvoj, sastav i građu zemljine kore; utvrdi potencijalnost područja u pogledu pronalaženja mineralnih sirovina do stepena istraženosti rezervi za C1 kategoriju; utvrdi stanje, svojstava i karakteristike stena i tla; utvrdi geotehničke osobina tla za potrebe planiranja namene prostora i pogodnosti terena za izgradnju; obavi istraživanja radi izrade geoloških karata i zaštite životne sredine.

Godišnji program osnovnih geoloških istraživanja za 2012. godinu (u daljem tekstu: Program) planirana je realizacija osnovnih geoloških istraživanja, koja će obuhvatiti:

1) osnovna geološka istraživanja za izradu geoloških karata;

2) osnovna istraživanja geoloških resursa u oblasti hidrogeoloških, inženjersko-geoloških istraživanja, istraživanja metaličnih, nemetaličnih i energetskih mineralnih sirovina;

3) implementaciju i razvoj Geološkog informacionog sistema Srbije (u daljem tekstu: GeolISS);

4) izradu projekata i studija iz oblasti geoekologije;

5) ostale stručne aktivnosti.

II OSNOVNA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA ZA IZRADU GEOLOŠKIH KARATA OPŠTEG TIPA I PRATEĆIH TUMAČA

Program planira nastavak istraživanja uz vektorizaciju i uvođenje u GeolISS pripremljenih listova geoloških karata, što podrazumeva i nov pristup istraživanju korišćenjem svih dostupnih podataka dobijenih izradom tematske geološke karte, podataka istraživanja energetskih, nemetaličnih i metaličnih mineralnih sirovina, inženjerskogeoloških i hidrogeoloških istraživanja i korišćenjem aero i satelitskih snimaka. Planira se izrada Tumača geoloških karata, formiranje litostratigrafskog kodeksa i realizacija drugih projekata i studija u funkciji izrade geoloških karata.

Za sve listove u okviru predviđenih radova u tekućoj godini, osim vektorizacije geoloških sadržaja karte, planiran je godišnji prijem izvedenih radova posle svake faze istraživanja, a za završene karte sa pratećim tumačima i konačne recenzije.

1. Geološka karta Srbije razmere 1:50.000

Značajan segment svih geoloških istraživanja je izrada Geološke karte Srbije razmere 1:50.000, opšteg tipa, koja predstavlja osnovnu podlogu za dalju nadgradnju u rešavanju kompleksne geološke problematike, bilo da se radi o izradi specijalnih geoloških karata ili svih drugih istraživanja koja zahtevaju više podataka i detalja nego što je prikazano Osnovnom geološkom kartom razmere 1:100.000.

Planira se izrada listova geološke karte Srbije koji se nastavljaju na već završene listove formirajući definisane celine geološke karte razmere 1:50.000 na prostorima Zapadne i Istočne Srbije i AP Vojvodine.

Tokom 2012. godine planira se nastavak geoloških istraživanja za izradu Geološke karte Srbije razmere 1:50.000, na listovima: Užice 2, Užice 3, Negotin 3, Bor 2, Veliko Gradište 3, Žagubica 2, Aleksinac 4, Novi Sad 4 i Zvornik 3 kao pogranični list sa Republikom Srpskom.

Aktivnosti izrade Geološke karte 1:50.000, osim standardne kabinetske pripreme i terenskih radova, praćene su hemijskim, sedimentološkim, mikro i makro paleontološkim analizama geoloških uzoraka, kao i analizama geološkog materijala u laboratoriji za skenirajuću elektronsku mikroskopiju i energo-desperzivnu spektrometriju.

2. Izrada Tumača i projekata u funkciji izrade geoloških karata

U 2012. godini planira se izrada Tumača geoloških karata koji su proistekli iz tekstova godišnjih izveštaja prilikom izrade geoloških karata i podataka samih karata za koje je trebalo dati detaljnije obrazloženje i zajedno sa geološkom kartom i njenim grafičkim prilozima čine jedinstven geološki sadržaj.

Za listove Šabac 3 i Čačak 1 u 2012. godini planira se završetak karata reambulacijom i izradom pratećih tumača.

Izradom i realizacijom projekata i studija u funkciji izrade geoloških karata vrši se priprema za otvaranje novih listova geološke karte i pre svega uspostavljanje reda u definisanju geoloških formacija. U 2012. godini planira se izrada studija za pripremu listova Geološke karte Srbije 1:50.000:

2.1. Geološka istraživanja lijasa žagubičkog i krivovirskog basena (Kučajski teran)

Jurske tvorevine pripadaju unutrašnjem Karpatskom pojasu Istočne Srbije, odnosno Kučajskom teranu po novijim shvatanjima (Krstić B. i Karamata S., 1992). Po podacima OGK, u unutrašnjem pojasu karpato-Balkanida nije dokazana donja jura (lijas). Najstarije jurske tvorevine su dogerske starosti i leže transgresivno preko starijih formacija: u žagubičkom basenu preko paleozojskog kristalina. To su tvorevine plitkovodnog karaktera sa bogatom faunom brahiopoda, lamelibranhijata i ređe cefalopoda. U peskovitim sedimentima srednje jure Beljanice nađena je fosilna flora i proslojci kamenog uglja do 5 cm debljine. Istraživanja na listovima Žagubica i Aleksinac ukazuju na mogućnost postojanja lijasa u Kučajskom teranu. Time bi se utvrdilo ima li kontinuiteta sedimentacije lijasa u doger, kao i to da doger nije transgresivan prema paleozojskoj podlozi. U odnosu na makrofaunu, mikropaleontološke i paleopalinološke analize u vreme izrade OGK bile su tek u razvoju te im danas treba dati pravi značaj.

Za izradu ove studije potrebno je obuhvatiti više lokaliteta u žagubičkom i krivovirskom basenu.

2.2. Sedimentno-petrološke osobine neogenih i kvartarnih sedimenata kruševačkog basena i njihovo rasprostranjenje na listu GK-50 Kruševac 4

U toku rada na terenima u dolini Zapadne Morave pri izradi OGK, lista Kruševac 4, uočena je nedovoljno jasno definisana starost neogenih sedimenata kao i neslaganje u starosti facija u graničnim delovima listova. Ove naslage se mogu korelisati sa tvorevinama okolnih neogenih basena Peri Panonske oblasti s.str. U oblasti kruševačkog basena otvoreni profili pomenutih sedimenata mogu se osmatrati duž pruge Kraljevo Kruševac i u dolini Zapadne Morave. Realizacijom pomenute studije rešavali bi se problemi iz domena više geoloških specijalnosti od kojih primarno sedimentologije, petrologije, biostratigrafije i neotektonike. Definisanjem geneze sedimenata, njihovim facijalnim izdvajanjem i korelacijom sa susednim oblastima, bilo bi omogućeno izdvajanje ovih deponata kao posebne formacije. Sedimenti bi na osnovu svojih svojstava kao i stratigrafske pripadnosti bili poređeni sa tvorevinama okolnih neogenih basena Peri Panonske oblasti s.str. te bi studija bila višestruko korisna pri rešavanju problema lista GK Kruševac 4 razmere 1:50 000.

2.3. Projekat Litostratigrafskog kodeksa Srbije i izrade Litostratigrafskog leksikona

Nova faza izrade Geološke karte Srbije 1:50000 bazira na litostratigrafskom principu, odnosno na izdvajanju određenih jedinica koje imaju jedinstvena litološka/sedimentološka svojstva i određen položaj/starost u geološkom stubu. Realizacija ovog projekta podrazumeva postupak formalizovanja jedinica koje su do sada kao neformalni predlog pojedinih autora prisutne u geološkim istraživanjima; utvrđivanje osnovnih pravila i preporuka u domenu biostratigrafske/stratigrafske i drugih klasifikacija, kao i terminologija i nomenklatura pojedinih geoloških disciplina.

Stratigrafski kodeks obuhvata sledeća poglavlja: Opšti principi stratigrafske klasifikacije; definicije i procedure; stratotipovi i tipski lokaliteti, litodemske jedinice, jedinice ograničene diskontinuitetom i odnosi stratigrafskih jedinica. U okviru Litostratigrafskog leksikona Srbije planira se obrada baze podataka i priprema za verifikaciju litostratigrafskih jedinica. Neophodno je formirati Stratigrafsku komisiju Srbije koja, uz saradnju sa odgovarajućim podkomisijama, treba da izvrši verifikaciju predloženih neformalnih jedinica.

Prema upitniku razrađenom u izveštaju za 2011. godinu potrebno je započeti distribuciju formulara i unos podataka u bazu podataka litostratigrafskih jedinica Srbije kao deo Geološkog informacionog sistema Srbije.

2.4. Istraživanje ofiolita Istočne Srbije - Ofioliti Zaglavka

Na osnovu mineralnog i hemijskog sastava, uz terenske opservacije, tektonski sklop utvrdiće se uslovi nastanka, poreklo, način i vreme smeštaja bazičnih stena. Terenske opservacije biće korelisane sa dosadašnjim ispitivanjima, pre svega sa gabrovima i dijabazima Glavice kod Donjeg Milanovca i gabrovima Deli Jovana što će omogućiti rekonstrukciju magmatskih procesa i načina smeštaja ofiolita u Istočnoj Srbiji.

Na osnovu dobijenih podataka izvršiće se klasifikacija ovih stena, odredba njihovog porekla, pre svega tektonske sredine stvaranja i karakter kontakta sa okolnim stenama. Poređenjem rezultata ofiolita utvrdiće se međusobna genetska veza ovih stena i definisati da li su svo ofioliti smešteni pri istim uslovima u jednoj vremenskoj i tektonskoj fazi.

Realizacijom projekta dopuniće se i geološka karta novim sagledavanjem o ofiolitima i njihovom vezom sa karakterom kretanja razloma, plikativnih struktura, magmatskih, sedimentnih i metamorfnih procesa koji su dali sadašnji, vrlo složen tektonski sklop Istočne Srbije.

III OSNOVNA ISTRAŽIVANJA GEOLOŠKIH RESURSA

1. Hidrogeološka istraživanja

Izvođenje hidrogeoloških istraživanja ima za cilj utvrđivanje stanja, potencijala i mogućnosti korišćenja resursa podzemnih voda i geotermalne toplote na teritoriji Republike Srbije.

1.1. Planira se nastavak realizacije strateškog projekta: "Istraživanje, optimalno korišćenje i održivo upravljanje podzemnim vodnim resursima Srbije", u okviru koga se realizuju podprojekti:

1.1.1 Ocena rezervi regionalnih izvorišta podzemnih voda za vodosnabdevanje - regulacija izdani i povećanje kapaciteta

Osnovni cilj projekta je utvrđivanje sadašnjeg stanja eksploatacije podzemnih voda u Srbiji, evidentiranje potencijalnih izvorišta, ocena raspoloživih resursa u funkciji održivog razvoja, kao i analiza mogućnosti veštačkog povećanja kapaciteta izvorišta merama regulacije izdani.

1.1.2 Zaštita podzemnih vodnih resursa Srbije

Planirane su aktivnosti na utvrđivanju sadašnjeg stanja kvaliteta podzemnih voda i geološke sredine, odnosno stanja zagađenosti, evidentiranju postojećih i potencijalnih zagađivača i preduzimanju mera zaštite i remedijacije kontaminiranih podzemnih voda geološke sredine u cilju sveobuhvatne zaštite i poboljšanja kvaliteta podzemnih vodnih resursa i geosredine u Srbiji.

1.1.3 Monitoring podzemnih vodnih resursa Srbije

Zadatak projekta istraživanja je utvrđivanje sadašnjeg stanja monitoringa podzemnih vodnih resursa u Srbiji i koncipiranje (i delimično aktiviranje) nove monitoring mreže koja će biti usklađena sa realnim potrebama održivog razvoja i integralnog upravljanja podzemnim vodnim resursima i sa uslovima implementacije evropskih standarda u oblasti podzemnih voda.

Glavni ciljevi su: izgradnja sistema monitoringa podzemnih voda, izrada karata ugroženosti podzemnih voda, uspostavljanje monitoring programa prema principima EU ODV.

1.1.4 Ocena geotermalnih resursa i resursa mineralnih voda Srbije

Postavljeni zadatak je utvrđivanje sadašnjeg stanja istraženosti i eksploatacije resursa geotermalne energije i resursa mineralnih voda u Srbiji, evidentiranje mogućih izvorišta, ocena raspoloživih resursa u funkciji održivog razvoja, analiza mogućnosti povećanja energetske efikasnosti, poboljšanja kvaliteta životne sredine, povećanje asortimana lekovitih voda za piće, intenzivan razvoj turizma, balneoterapije, povećanje proizvodnje hrane u zatvorenom prostoru, razvoj akvakulture, itd., što sve u krajnjem cilju rezultira pozitivnim finansijskim efektima koji doprinose povećanju standarda stanovništva, odnosno pospešivanju borbe protiv siromaštva i poboljšanjem zdravlja stanovništva.

1.2. Podzemne vode parkova prirode Srbije

Izrada geološkog i hidrogeološkog informacionog sistema parkova prirode Srbije treba da omogući standardizaciju informacija istražnog područja i ostalih podataka koji su od značaja za stanje i analizu istih. Planira se nastavak istraživanja na području parka prirode Stara Planina i Golija.

Svrha geoloških istraživanja je da se omogući uspostavljanje koncepta aktivnog upravljanja podzemnim vodama i očuvanja njihovog kvaliteta. U tom smislu predviđena je izrada hidrogeoloških karata sa izradom katastra vodnih pojava i objekata, karata kvaliteta i karta ugroženosti podzemnih voda i formiranje i uspostavljanje geološke i hidrogeološke baze podataka.

1.3. Izrada Osnovne hidrogeološke karte razmere 1:100 000

Značajan segment osnovnih hidrogeoloških istraživanja je izrada Osnovne hidrogeološke karte razmere 1:100.000, koja predstavlja osnovnu podlogu za dalju nadgradnju u rešavanju hidrogeološke problematike.

Planira se realizacija OHGK Srbije koja bi se bazirala uglavnom na sintezi već postojećih podataka i rezultata hidrogeoloških istraživanja. Ocena je da postojeći fond(ovi) podataka i rezultata dosadašnjih hidrogeoloških istraživanja teritorije Srbije omogućavaju realizaciju koncepcije ubrzane izrade sintetske OHGK Srbije razmere 1:100 000.

Nastaviće se istraživanja na listovima Šabac, Pirot, Bela Palanka, Bjeljina i Niš.

1.4. Studijska istraživanja

1.4.1 Hidrohemijski atlas podzemnih voda

U okviru izrade hidrohemijskog atlasa mineralnih voda Evrope u cilju pripreme neophodne podloge za procenu stanja kvaliteta podzemnih voda na teritoriji Srbije, planiraju se ispitivanja kojima će se definisati hidrohemijski sastav, odnosno makrokomponente i mikroelementi podzemnih voda. Na osnovu sinteze rezultata dosadašnjih istraživanja i ispitivanja sa rezultatima hemijskih analiza koje će se izvesti u okviru ovog projekta izradiće se tematske hidrohemijske karte razmere 1:200 000 za pijaće, mineralne i termalne vode.

1.4.2 Hidrogeotermalna potencijalnost tercijarnih vulkanogenih kompleksa Rogozne i Kopaonika

Cilj istraživanja je definisanje strukturno-hidrogeoloških uslova sa aspekta formiranja termalnih i mineralnih voda u okviru tercijarnih vulkanskih kompleksa i utvrđivanje prostora njihovog mogućeg pojavljivanja, zahvatanja i korišćenja.

Planirana istraživanja izvodiće se na prostorima razvijenog tercijarnog vulkanizma područja Kopaonika i Rogozne i obuhvatiće istraživanje sklopa, litologije i morfostruktura značajnih za razmatranje razvoja vulkanske aktivnosti i mineralizacije.

1.4.3 Uslovi zaštite vodonosnih horizonata u okviru neogenih sedimenata basena Kolubare i Tamnave

U cilju zaštite postojećih izvorišta podzemnih voda planiraju se hidrogeološka istraživanja sa aspekta sagledavanja uslova i mera zaštite podzemnih i površinskih voda kao definisanja uslova održivog korišćenja i održivosti rezervi.

2. Inženjerskogeološka istraživanja

Inženjerskogeološka istraživanja se izvode u cilju utvrđivanja stanja, svojstava i karakteristika stena i tla, utvrđivanja geotehničkih osobina tla za potrebe planiranja namene prostora i pogodnosti terena za izgradnju, istraživanja radi zaštite životne sredine, kao i izradu inženjerskogeoloških karata.

2.1. Izrada Osnovne inženjerskogeološke karte razmere 1:100 000

Izrada OIGK podrazumeva izradu tumača i prateće dokumentacije koju sačinjavaju pregledna karta zoniranja terena prema ugroženosti savremenim egzodinamičkim procesima i pojavama i prema stepenu stabilnosti, za potrebe izrade namenskih inženjerskogeoloških osnova u okviru plansko-projektne dokumentacije: osnove za prostorno planiranje; osnove za urbanističko planiranje i projektovanje itd.

Za 2011. godinu planiran je početak izrade 2 nova lista i nastavak istraživanja za 5 listova koja su u izradi:

- list Žagubica - nastavak istraživanja (V faza)

- list Gornji Milanovac - nastavak istraživanja (IV faza)

- list Bela Palanka - nastavak istraživanja (III faza)

- list Čačak - nastavak istraživanja (III faza)

- list Aleksinac - nastavak istraživanja (II faza)

- list Zvornik - novi projekat

- list Zaječar - novi projekat.

2.2. Katastar klizišta i nestabilnih padina teritorije Srbije

Savremeni geološki procesi, pre svega procesi nestabilnosti i erodibinosti, predstavljaju krupne probleme za racionalno privredno i urbanističko planiranje i projektovanje. Rezultate istraživanja ovog projekta koristiće se za potrebe privrede u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, putnog i železničkog saobraćaja, elektroprivrede, vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva, rudarstva, zaštite životne sredine, civilne zaštite, odbrane itd. Ovaj višegodišnji projekt je započet u 2007. godini. Katastar klizišta se radi kroz aplikaciju GeolISS.

Cilj ovog projekta je:

- evidencija klizišta (aktivna, privremeno umirena i fosilna) i nestabilnih padina;

- procena uslova i mogućnosti aktiviranja procesa klizanja i definisanje geometrije klizišta (površine i zapremine masa koje su, ili bi bile zahvaćene procesom klizanja);

- procena moguće štete koje bi prouzrokovalo aktiviranje procesa klizanja;

- utvrđivanje prioriteta za detaljna geološka istraživanja, projektovanje i preduzimanje preventivnih ili sanacionih mera;

- predlaganje uvođenja preventivnih mera koje bi opasnost od aktiviranja procesa klizanja svela na najmanju meru;

- proširenje informacionog sistema i baze podataka o klizištima u Republici Srbiji;

- izrada projekta osmatranja i kontrole procesa klizanja.

Kroz prethodnih pet faza, izvedeno je inženjerskogeološko rekognosciranje i kartiranje terena na površini od 2370 km2, dok je evidencija klizišta izvedena na površini od oko 700 km2. Podaci istraživanja su obrađeni i prikazani u vidu preliminarne inženjerskogeološke karte 1:300000, pregledne karte nestabilnosti (za područje Trgovišta) 1:300000.

Nastavak istraživanja po ovom projektu u 2012. godini biće usmerena shodno prioritetima koje utvrdi Radna grupa za izradu dugoročnog programa inženjerskogeoloških istraživanja.

2.3. Izrada karte seizmičke rejonizacije sa istraživanjem geoloških uslova za određivanje nacionalnih parametara prema Euro Code-u 8 (EC8-1)

Delovi teritorije Srbije ispoljavaju povećanu seizmičku aktivnost zbog čega se pri projektovanju i izgradnji objekata mora poštovati pravila aseizmičke izgradnje. Obzirom na važeće standarde u toj oblasti, neophodno je uraditi novu Kartu seizmičkog hazarda, i izvršiti rejonozaciju i modeliranje terena za određivanje nacionalnih parametara neophodnih za analizu i određivanje realnih seizmičkih uticaja na objekte. Postojanje zvanične Karte seizmičkog hazarda omogućuje nesmetanu primenu važećih evropskih standarda EC8-1 u projektovanju i izgradnji objekata.

Svrha inženjerskogeoloških istraživanja je utvrđivanje osnovnih tipova seizmičkih modela tla i rejonizacija teritorije Srbije prema njima.

Za izradu Karte seizmičke rejonizacije koja podrazumeva utvrđivanje nacionalnih parametara prema EC8-1, potrebno je izvesti inženjerskogeološka istraživanja kojima će se usvojiti metodologija određivanja osnovnih kriterijuma za definisanje seizmičkih sredina i preliminarnih seizmičkih tipova modela tla. Primenom usvojene metodologije saglasne sa dosadašnjim domaćim saznanjima i iskustvima zemalja iz okruženja, stiču se uslovi za izvođenje rejoniranja i testiranje preliminarnih modela.

Konačan rezultat ukupnih istraživanja je Karta seizmičke rejonizacije sa utvrđenim nacionalnim parametrima prema EC8-1 kao kvalitetna podloga za finalnu izradu zvanične Karte seizmičkog hazarda.

Realizacija ovog projekta je predviđena kroz trogodišnju aktivnost. Tokom prve godine urađena je preliminarna karta seizmičke reojonizacije teritorije Srbije, koja je zahtevala kompleksan kabinetski istražni proces rejoniranja terena prema kriterijumima koje propisuje EC8, a koji su ugrađeni u metodologiju određivanja seizmičkog hazarda. Oni predstavljaju geodinamičke modele terena definisane bitnim svojstvima: brzinom smičućih (sekundarnih) talasa, gustinom (zapreminska težina i poroznost), granulometrijskim sastavom, indeksom plastičnosti i parametrima koji opisuju mehaničko ponašanje prirodne sredine dobijenim opitima SPT (standardni penetracioni test).

Tokom 2011. godine radovi su bili usmereni na testiranju preliminarnih modela i izvođenju terenskih istraživanja.

U 2012. godini se predviđa završetak terenskih istraživanja i izrada radne verzije Karte seizmičke rejonizacije sa utvrđenim nacionalnim parametrima prema EC8-1 za oko 50% teritorije Republike Srbije.

2.4. Izrada geoloških podloga za prostorne planove

Izrada geoloških podloga za potrebe prostornog planiranja ima za cilj kompleksno sagledavanje i definisanje svih geoloških činilaca potrebnih za izradu prostornog plana, i to sa aspekta mogućnosti korišćenja, ugroženosti i zaštite prostora, kao i uslova i mogućnosti korišćenja prirodnih resursa (podzemnih voda, mineralnih sirovina i geoloških građevinskih materijala). Aspekt ugroženosti terena posmatra se kroz: stabilnost, erodibilnost, deformabilnost terena, seizmičnost terena i dr.

Za 2012. godinu se planira izrada geoloških podloga za 2 opštine koje nemaju dovoljno sredstava da same finansiraju izradu pomenutih podloga.

3. Istraživanje mineralnih sirovina

Tokom 2012. godine planira se nastavak geoloških istraživanja metaličnih, nemetaličnih i energetskih mineralnih sirovina koja imaju za cilj utvrđivanje stanja, potencijalnost i geološko-ekonomsku ocenu resursa i rezervi mineralnih sirovina Srbije.

3.1. Istraživanja metaličnih mineralnih sirovina

3.1.1. Projekti istraživanja retkih elemenata Srbije sa ocenom mineralne potencijalnosti

Analitičko utvrđivanje potencijalnosti izabranih rudonosnih prostora za istraživanja mineralizacije retkih elemenata kao što su: litijum, berilijum, stroncijum, rubidijum, cezijum, cirkonijum, hafnijum, niobijum, tantal, retke zemlje (pogrupa cerijuma i podgrupa itrijuma), talijum, galijum, germanijum, kadmijum, renijum, selen, telur, skandijum, indijum i dr. u okviru olovo-cinkanih pojava i ležišta, pojavama i ležištima bakra, boksita i uglja.

3.1.1.1. Nastavak osnovnih geoloških istraživanja regionalnog karaktera po Studiji potencijalnosti vulkanogeno-sedimentnih stena na retke metale (Be, Nb, Li, Ga i dr.), koja se odnose na ispitivanje potencijalnosti neogenih i tercijarnih basena Srbije. Na osnovu rezultata prve faze osnovnih geoloških istraživanja kao potencijalni prostor za dalja istraživanja izdvojeni su rekovački neogeni basen, Toplički tercijarni basen i severni deo Leckog andezitskog masiva.

3.1.1.2. Nastavak osnovnih geoloških istraživanja po Projektu istraživanja urana i retkih zemalja na području Plavna - Sikole, na prostoru istočno od reke Udubašnice i na prostoru od Plavne ka Zamni. Na osnovu rezultata prve faze osnovnih geoloških istraživanja, dokazanih ekonomskih sadržaja urana (sa molibdenom) i prostorno-genetske veze uran-torijum-monacit neophodno je proveriti indicirane mineralizacije po dubini, istražnim bušenjem, sa 4 bušotine ukupne dužine oko 350 metara.

3.1.1.3. Nastavak osnovnih geoloških istraživanja regionalnog karaktera po projektu Geološka istraživanja pojava minerala cirkona, granata, amfibola, apatita, leukoksena, rutila i ksenotima, kao koncetratora retkih elemenata u Bujanovačkom granitskom masivu i kontaktnom pojasu sa sistematskim metalogenetskim istraživanjima u centralnom delu istražnog prostora na površini od 100 km2.

3.1.2. Projekti metalogenetskih proučavanja, istraživanja i utvrđivanja potencijalnosti područja u pogledu metaličnih mineralnih sirovina

Analitičko istraživanje novih pojava i ležišta metaličnih mineralnih sirovina, definisanje potencijalnosti geoloških sredina, kao i sagledavanje mogućnosti za povećanje ukupne potencijalnosti resursa metalogenetskih oblasti i ležišta Srbije po pitanju mangana, hroma, molibdena, volframa, žive, urana, bakra, olova, cinka, antimona, kalaja i drugih metaličnih mineralnih sirovina.

3.1.2.1. Nastavak istraživanja po projektu Provera aeromagnetskih anomalija u rudnom rejonu Golije koja će biti usmerena na konstatovanim mineralizacijama i istraživanju i registrovanju novih pojava zlata, volframa, hromita, žive i drugih metaličnih mineralnih sirovina sa pratećim mineralizacijama.

3.1.2.2. Nastavak započetih istraživanja po projektu Osnovnih geoloških istraživanja zlata i pratećih mineralnih sirovina u jezerskim sedimentima područja Zlatičevo kod Vlasotinca, na severnom delu istražnog prostora, na površini od 40 km2. Istraživanja će biti nastavljena geološkom prospekcijom, šlihovskom prospekcijom, geohemijskim uzorkovanjem, izradom raskopa i laboratorijskim radovima.

3.1.2.3. Nastavak započetih istraživanja po projektu Geološka istraživanja bakra, zlata i prateće asocijacije elemenata (Pb, Zn, Ag) u dijabaz-rožnoj formaciji srednjeg Polimlja (područje južnih padina Zlatara i Jadovnika) sa sistematskim metalogenetskim istraživanjima na južnim padinama planine Jadovnik.

3.1.2.4. Nastavak započetih istraživanja po projektu Osnovna geološka istraživanja polimetaličnih rudnih mineralizacija u rudnom polju Kotlenik u cilju utvrđivanja prisustva i kontrolnih faktora prostornog položaja polimetaličnih rudnih mineralizacija u okviru zapadnog pojasa Kotleničkog masiva.

3.1.2.5. Nastavak osnovnih geoloških istraživanja po projektu Geoloških istraživanja Ti i V na Jastrepcu sa sistematskim metalogenetskim istraživanjima titana, vanadijuma i drugih retkih elemenata polimetaličnih mineralnih sirovina na jugozapadnom području planine Jastrebac.

3.1.2.6. Osnovna geološka istraživanja mangana na području Velikog Rzava i Uvca sa ocenom mineralne potencijalnosti u okviru kojih će se definisani uslovi formiranja, obrazovanja i razmeštaja mangana na perspektivnim pojavama Drežnik - Nelov gaj, Drežnik - Srijemoš, Svračkovo - Ljubina Stena, Jasenovo - Zečjak, Jasenovo - Trestenica i Ursule sa prikazom kvantitativnim i kvalitativnim karakteristikama ruda mangana koje se nalaze na ovom području.

3.2. Istraživanja nemetaličnih mineralnih sirovina

3.2.1 Analitička studija stanja mineralnih resursa

Studijom se planira utvrđivanje stepena istraženosti mineralnih resursa na zaštićenim područjima i prostorima posebne namene; analiza stanja i dosadašnjeg stepena istraženosti prirodnih resursa i dobara po vrstama, prostornom rasporedu, raznovrsnosti, obimu, kvalitetu i izrada ekološko-prostorne osnove o potencijalima prirodnog resursa ili dobra.

3.2.2. Projekti mineragenetskih proučavanja, istraživanja i utvrđivanja potencijalnosti područja u pogledu nemetaličnih mineralnih sirovina

Analitičko istraživanje novih pojava i ležišta nemetaličnih mineralnih sirovina, definisanje potencijalnosti geoloških sredina, kao i sagledavanje mogućnosti za povećanje ukupne potencijalnosti resursa mineragenetskih oblasti i ležišta Srbije po pitanju barita, volastonita, dijatomita, zeolita, magnezita, bazalta, talka, tufova, bentonita i drugih nemetaličnih mineralnih sirovina.

3.2.2.1. Nastavak istraživanja po Projektu geoloških istraživanja alunita Lecko-radanskog područja, u okviru kojih će se u 2012. godini obraditi prostor južno od Prolom Banje, u delu Prolom planine prema selima Prolom i Žuta Bara, pri čemu će najgušća mreža oprobavanja biti skoncentrisana na prostoru od rejona Đake ka selu Prolom, i gde su istraživanjima u 2011. godine registrovane povećane koncentracije alunita i minerala alunitske grupe.

3.2.2.2. Nastavak istraživanja po Projektu geoloških istraživanja ležišta mineralnih sirovina nastalih u neogenim basenima u postkolizionom periodu (magneziti, kamena so, bor, stroncijum) u okviru kojih će se u 2012. godini nastaviti sa istraživanjima pojava/ležišta soli na području Rekovca i Mrčajevaca, odnosno pojave slanih voda na terenu sa visokim salinitetom.

3.2.2.3. Nastavak istraživanja po projektu Sinteza izvršenih geoloških istraživanja juvelirskih mineralnih sirovina Srbije sa ocenom potencijalnosti sa prikazom tipova i načinom pojavljivanja juvelirskih mineralnih sirovina, veličinom područja, petrografskim i rendgenskim ispitivanjima, probnom obradom uzoraka u cilju upoznavanja fizičko-mehaničkih osobina, izradom reprezentativne zbirke juvelirskog kamena i kartografskim prikazom svih istraženih juvelirskih sirovina na teritoriji Republike Srbije.

3.2.2.4. Nastavak istraživanja po projektu Stanje i perspektivnost razvoja sirovinske baze nemetaličnih mineralnih sirovina na području Republike Srbije i mogućnost valorizacije u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji u okviru kojih će se u 2012. godini nastaviti sa ispitivanjima na određenim oglednim dobrima.

3.2.3. Nastavak projekta Atlas ležišta mineralnih sirovina Srbije 1:300.000 kojim će se u 2012. godini realizovati II faza, gde će se kartografski prikazati ležišta i pojave nemetaličnih mineralnih sirovina na teritoriji Republike Srbije.

3.3. Istraživanja energetskih mineralnih sirovina

Istraživanja energetskih mineralnih sirovina obuhvataju osnovna geološka istraživanja uglja i pratećih mineralnih sirovina koja su u 2012. godini planirana izradom i realizacijom projekata i studija.

3.3.1 Osnovna geološka istraživanja ugljonosnog basena "Vrška Čuka" kod Zaječara

Prema višegodišnjem Projektu osnovnih geoloških istraživanja ugljonosnog basena "Vrška Čuka" kod Zaječara, u narednom periodu geološka istraživanja nastaviti već primenjenim metodama, kojima bi se rešavali strukturno-tektonski odnosi i utvrdilo razviće lijaske ugljonosne serije na širem prostoru. Izradu detaljne geološke karte 1:10.000 nastaviti na zapadnom krilu antiklinale Vrške Čuke i time završiti izradu detaljne karte šireg ugljonosnog prostora Vrške Čuke.

Kao rezultat predloženih istraživanja u 2012 godini očekuje se da se primenom predloženih metoda istraživanja utvrdi prisustvo, razviće i geometrijski položaj sva tri sloja kamenog uglja - poluantracita, kao i geometrija struktura nastalih postgenetskom tektonikom.

Posle realizacije navedenih istraživanja, za sledeću fazu, analizom svih parametara odrediće se precizniji podaci za projektovanje strukturne istražne bušotine kojom bi se definisalo razviće ugljonosnog lijasa severoistočno od prlitskog raseda.

3.3.2 Studija potencijalnosti ugljonosnog karbona u Karpato-balkanskoj oblasti istočne Srbije

U 2012. godini u okviru nastavka istraživanja potencijalnosti ugljonosnog Karbona Istočne Srbije predlažu se osnovna geološka istraživanja ugljonosnosti već primenjenom metodologijom. Geofizička ispitivanja izvodiće se na Staroj planini, na potezu Ćuštica - Jabučko Ravnište, gde je površinskim opservacijama utvrđeno razviće ugljonosnog karbona, ali je nepoznanica njegovo prisustvo ispod klastičnih tvorevina perma od kojih je izgrađena visoravan Jabučko ravnište, što bi se moglo utvrditi izradom geoelektričnog profila dubinskim zahvatanjem do 600 metara. Za definisanje ovog prostora, planiraju se i prateće laboratorijske analize sedimenata povlate.

Cilj studije je da se uradi ocena potencijalnosti i daju predlozi za buduća istraživanja na izdvojenim perspektivnim lokalitetima.

3.3.3 Projekat osnovnih geoloških istraživanja ležišta mrkog uglja "Soko" - Sokobanja

Predlaže se nastavak započetih osnovnih geoloških istraživanja u sokobanjskom basenu, primenom istih metoda istraživanja, nakon čega bi se odredila lokacija istražne bušotine od koje se očekuje da prođe kroz čitlučku ugljonosnu seriju i nabuši ugljeni sloj. Da bi se sa većom sigurnošću definisao severni deo basena neophodno je prošlogodišnji geoelektrični profil produžiti u pravcu severoistoka sa još nekoliko sondi i uradi geoelektrični profil po osi basena, u zoni seselačkog raseda, koristeći rezultate geoelektričnog sondiranja koji su dobijeni već urađenim sondama koje se nalaze na pravcu ose basena. Sa 10 - 12 sondi, koje se predlažu za realizaciju u 2012. godini dobili bi se podaci na osnovu kojih bi se razrešila struktura severnog dela basena, karater i intenzitet kretanja u domenu seselačkog raseda. Takođe je potrebno nastaviti sa izradom detaljne geološke karte razmere 1:10 000, kojom prilikom će se prikupiti uzorci stenskog materijala i izvršiti njihova laboratorijska obrada.

3.3.4 Kompleksna geološka istraživanja ugljonosnosti Despotovačkog basena

Geofizička istraživanja su potvrdila da istražni prostor koji se nalazi severozapadno od ležišta Zabela Kosa, predstavlja područje isklinjavanja sarmatske serije, odnosno obod Despotovačkog basena, tako da se tom području ne očekuje povećanje rezervi sarmatskog uglja koje bi se nadovezale na rezerve iz ležišta Zabela Kosa. Nepoznanica je prisustvo badenske i prebadenske serije, odnosno slojeva uglja horizonata "C" i "D". S obzirom da u Despotovačkom basenu, do sada nije izvedena nijedna strukturna duboka bušotina koja bi nabušila neogene naslage do paleoreljefa i tako omogućila sagledavanje kompletnog stuba neogena, korelaciju sedimenata i ugljonosnost prebadenskih i badenskih naslaga, potrebno je u planirati strukturnu bušotinu čija bi se lokacija i dubina odredile u zoni geofizičkog profila, posle svih istraživanja i realizovala u sledećoj fazi.

U 2012. godini istraživanja ugljonosnosti Despotovačkog basena treba nastaviti u širem području ležišta Cerje - Jovačko polje, primenom geoelektričnog sondiranja i drugih metoda geološkog istraživanja, sa ciljem definisanja ugljonosnosti datog područja.

3.3.5 Studija ugljonosnosti Zapadnomoravskog basena sa izradom geološko-ekonomske ocene i "SWOT" analize postojećih ležišta uglja

Cilj ovog predloga je da se na osnovu svih dosadašnjih rezultata istraživanja i sadašnjeg stepena poznavanja ugljonosnog prostora: Voljavča-Tavnik-Lađevci proceni energetska potencijalnost istočnog dela zapadnomoravskog basena, koji pripada opštini Kraljevo, i da se na osnovu šireg sagledavanja svih relevantnih faktora da geološko-ekonomska ocena i "SWOT" analiza mogućnosti aktiviranja napuštenih ugljenokopa i oživljavanja proizvodnje uglja. Geološko-ekonomska ocena u današnjim uslovima i "SWOT" analiza predstavljaće podlogu za planiranje geoloških istraživanja sa laboratorijskim ispitivanjima i rudarsko-eksploatacionih radova na detaljno istraženim ležištima.

Za oživljavanje ugljarstva u zapadno-moravskom ugljonosnom basenu najperspektivniji je ugljonosni prostor; Voljavča - Tavnik - Lađevci, koji se nalazi na teritoriji opštine Kraljevo, gde su ostale neizvađene dokazane rezerve uglja A + B + C1 kategorije za I i II sloj, količine oko 27,7 miliona tona, od kojih su vanbilansne 1,2 miliona tona. U okviru ovog ugljonosnog prostora najpre bi se mogao aktivirati poslednji napušteni rudnik "Bajovac", gde je proizvodnja uglja prestala 1986. godine. U skladu sa današnjom situacijom u ovoj grani privrede: potražnja uglja i dostignuta cena na tržištu, troškovi eksploatacije i transporta, ekološki faktori, zakonska regulativa u ovoj oblasti, podsticajne mere države za oživljavanje rudarske proizvodnje i dr., dobiće se realna geološka-ekonomska ocena mogućnosti rentabilne eksploatacije ove energetske sirovine.

IV IMPLEMENTACIJA I RAZVOJ GeolISS-a

Geološki informacioni sistem Srbije (GeolISS) se kao strateški projekat Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja razvija poslednjih nekoliko godina. Cilj ovakvog informacionog sistema je formiranje jedinstvene objektno orijentisane baze podataka za digitalno arhiviranje geoloških podataka i informacija i obezbeđenje savremene i efikasne informacione osnove za obavljanje svih aktivnosti vezanih za planiranja, projektovanja i odlučivanja u oblasti geologije.

1. Unos geoloških podataka (iz Fonda geološke dokumentacije) u formu Geološkog informacionog sistema Srbije (GeolISS)

Geološka dokumentacija kojom raspolaže Republika Srbija je od ogromne važnosti za geološku struku i nauku i državu u celini. Veoma bogat fondovski materijal predstavlja dragocene rezultate istraživanja ovog prostora za period od preko sto godina. Fond geološke dokumentacije, Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije raspolaže sa preko 5 500 dokumenata (izveštaja, elaborata i karata opšte i specijalne namene), obrađenih i sređenih podataka po mestu i vrsti istraživanja. Većina ove dokumentacije nalazi se u klasičnom papirnom obliku.

Formiranjem Geološkog informacionog sistema Srbije (GeolISS) stvoreni su uslovi da se deo ovog veoma vrednog fondovskog materijala prevede u digitalni oblik i bude dostupan širem krugu korisnika, shodno nivou pristupa koje će definisati Ministarstvo u skladu sa zakonskim propisima koji definišu ovu oblast.

Kao posebna aplikacija u sklopu Geološkog informacionog sistema Srbije je formirana baza podataka za unos osnovnih podataka o izvršenim geološkim istraživanjima na teritoriji Republike Srbije iz fonda geološke dokumentacije. Podaci koji se unose u bazu su: naziv dokumenta, registarski broj i tip dokumenta, mesto i godina izrade, opština i okrug, naziv lista, signatura i razmera, tip istraživanja, signatura discipline, lokalnost i hronološki broj, izvođač radova, autor, fond mesto arhiviranja, datum zapisa, kao i rezultati istraživanja koji će biti sadržani u rezimeu (abstraktu) sa podacima iz svakog pojedinačnog Izveštaja, Elaborata ili Studije o rezultatima geoloških istraživanja.

U sklopu ove aplikacije postoji i bibliografska baza podataka koja sadrži sve radove koji se odnose na geologiju za period od 1975 - 2010. godine.

Za 2012. godini predviđeno je da se završi unos osnovnih podataka (uz kratak rezime) o svim izvršenim geološkim istraživanjima kojima raspolaže fond geološke dokumentacije. Preostalo je da se unese još oko 700 izveštaja i elaborata.

2. Prevođenje publikovanog kartografskog sadržaja Osnovne geološke karte (OGK) u format Geološkog informacionog sistema Srbije (GeolISS)

Razvoj geološkog informacionog sistema Srbije podrazumeva prikupljanje novih i unos postojećih podataka. Uporedo sa poslovima na prikupljanju podataka će se odvijati vektorizacija, odnosno prevođenje publikovanog kartografskog sadržaja Osnovne geološke karte (OGK), razmere 1:100 000, kroz aplikaciju Geološkog informacionog sistema Srbije.

Osnovni cilj ovog projekta je digitalizacija listova OGK celokupne teritorije Republike Srbije. Time će se omogućiti brzo publikovanje digitalnih grafičkih prikaza listova OGK i drugih sadržaja karte prema potrebama korisnika, kao i neograničene mogućnosti pretraživanja po različitim kriterijumima, kako same baze geoloških podataka (unesenih iz tumača Osnovne geološke karte) i grafičkih sadržaja karte. Pored toga, realizacijom ovog projekta se pruža mogućnost za savremeno povezivanje geoloških i drugih sadržaja sa adekvatnim sadržajima u zemljama u okruženju i zemljama EU.

Do sada je vektorizovano 30 listova OGK.

Za 2012. godinu predviđena je vektorizacija deset listova OGK razmere 1:100 000.

V IZRADA PROJEKATA I STUDIJA IZ OBLASTI GEOEKOLOGIJE

Za geoekološka istraživanja planirani su projekti i studije koji se odnose na zaštitu životne sredine u oblasti istraživanja i korišćenja geoloških resursa, kao i zaštitu geoloških vrednosti, retkosti i objekata koji imaju karakter geonasleđa.

1. Studija utvrđivanja prirodne radioaktivnosti podzemnih voda Srbije

Cilj projekta je utvrđivanje aktivnih radionukleida u uzorcima pijaćih i banjskih voda, odnosno utvrđivanje alfa, beta i gama zračenja, izrada uporedne analize radioaktivnosti voda i prirodne geološke sredine i izrade karte potencijalnosti pojedinačnih radionukleida pijaćih i banjskih voda.

Istraživanjima su obuhvaćene podzemne vode koje se smatraju mineralnim, termalnim, banjskim, flaširanim i rudnim vodama ležišta urana, kao i vode akumulacija koje se koriste za vodosnabdevanje stanovništva Republike Srbije.

2. Uticaj otpadnih rudničkih voda na životnu sredinu

U Srbiji postoji veliki broj napuštenih rudarskih radova i objekta kao posledica istraživanja i eksploatacije ležišta olova i cinka, bakra, zlata, uglja i urana iz kojih ističu "rudničke vode", zagađujući životnu sredinu, pre svega površinske i podzemne vode. Istraživanja treba da omoguće izradu katastra rudničkih voda, kompletnih hemijskih, radioloških i mikrobioloških analiza, uspostavljanje monitoringa režima podzemnih voda za najugroženije lokalnosti, izradu karata hazarda i rizika sa aspekta zagađivanja okolnih podzemnih voda i predlog mera zaštite životne sredine od otpadnih rudničkih voda iz napuštenih rudarskih radova i objekata. Realizacija je predviđena kroz izradu podprojekta za područja Zapadne i Južne Srbije.

3. Geoekološke karakteristike terena područja sliva reke Timok

Područje sliva reke Timok pripada oblasti koja je u dužem vremenskom periodu izložena intenzivnim promenama stanja životne sredine, pre svega, kao posledica eksploatacije mineralnih sirovina.

Složena geološka građa i metalogenetska specifičnost terena u oblasti timočkog sliva, kako u predelu izvorišta tako i u donjem delu sliva, bila su predmet istraživanja i aktivne eksploatacije različitih vrsta mineralnih sirovina (metalične, nemetalične i dr.). Procesi eksploatacije u dugoročnom periodu doveli su do ozbiljnih promena i poremećaja životne sredine.

Planira se izvođenje kompleksnih geoekoloških istraživanja sa ciljem da se definišu faktički ekološki faktori kontaminacije, da se utvrdi trenutno ekološko stanje navedene oblasti, kao i prirodne ekološke i geološke celine koju sačinjavaju geološka građa terena sa morfološko - strukturnim specifičnostima.

4. Geohemijska karta Srbije

Nastavak realizacije projekta Geohemijske karte Srbije u 2012. godini treba da obuhvati sledeće geološke radove:

- Analiza dobijenih multielementarnih hemijskih rezultata iz akreditovane laboratorije, usklađivanje i upoređivanje podataka sa geohemijskom kartom Evrope, a po FOREGS-ovom uputstvu. Finalna geostatistička obrada svakog pojedinačno analiziranog hemijskog elementa.

- Analiza horizontalne i vertikalne distribucije sadržaja ispitivanih hemijskih elemenata.

- Izrada finalnih karata sa oleatama sadržaja pojedinačnih elemenata i prikaz horizontalne distribucije za top soil i bottom soil horizont.

- Revizija i odbrana pojedinačnih karata pred komisijom.

- Priprema i štampanje geohemijskog atlasa zemljišta Srbije.

- Sačiniti novu strategiju za istraživanje ovog geohemijskog medijuma i uraditi mrežni plan za pogušćavanje terenskih istražnih radova, visoke rezolucije oprobovanja od 5x5 km.

5. Geodiverzitet i geonasleđe SZ Srbije

Projektni zadatak je formiranje muzejske postavke na lokalnosti Paštrić i izdvajanje reprezentativnih objekata geonasleđa, uz izradu geološkog vodiča i postavljanje informativnih tabli; formiranje slične postavke u Soko Gradu - zoni sutoka Jadarskog bloka i Vardarske zone, a po mogućstvu i u Bogoštici i Dobrom potoku. Postavke će, pored ostalog, obuhvatiti reprezentativne kolekcije fosilne flore Jugoistočne Evrope i gornjokrednih morskih fosila predmetne oblasti i šireg područja Balkana.

Terenskim radovima izvršiće se korelacija cenoman-turonskih tvorevina SI Jadarskog bloka sa odgovarajućim sedimentima u Vardarskoj zoni, kao i ispitivanje drugih lokalnosti na kojima su razvijeni slojevi iste starosti, koji se intenzivno izučavaju u svetu. Kabinetski radovi obuhvatiće finalizaciju drugog dela i publikovanje započete monografije o geološkim karakteristikama SZ Srbije.

Cilj projekta je dobijanje novih rezultata o Jadarskom bloku, publikovanje jedinstvene stručne monografije i stalnih muzejskih postavki o geologiji ovog prostora.

Očekivani rezultati ovog projekta su dalja naučna afirmacija geonasleđa SZ Srbije, popularizacija i predstavljanje najznačajnijih geoloških objekata (ex situ i in situ) stručnoj i široj javnosti u zemlji i inostranstvu.

6. Geonasleđe i geodiverzitet Istočne Srbije

U istočnoj Srbiji postoji veliki broj geoloških lokaliteta, čitavi kompleksi geoloških entiteta od posebnog naučnog značaja, retkosti i lepote, koji su reprezentativni za ovo područje. Cilj projekta je da se sakupe predlozi geološkog nasleđa koji oslikavaju važne momente u razvoju zemljine kore na teritoriji istočne Srbije kako bi se ovim pojavama oblicima i profilima posvetila posebna pažnja u društvu, a istovremeno zaštitili od daljeg propadanja. Opšti cilj Projekta je da se utvrdi aktuelno stanje lokaliteta i mogućnost povezivanje u funkcionalnu celinu sa drugim objektima geonasleđa u Srbiji kao i međunarodna korelacija.

U 2012. godini se planira nastavak radova na lokalitetu Rgotina, nastavak započetog istraživanja na Vrbovačkom sprudu i u zavisnosti od materijalnih sredstava predlog za proučavanje novih lokaliteta u okolini Knjaževca.

VI OSTALE STRUČNE AKTIVNOSTI

Ovaj program obuhvata izradu i drugih projekata i studija iz oblasti osnovnih geoloških i geoekoloških istraživanja, izrade karata, studija i projekata u funkciji pripreme za izradu geoloških karata i geoloških osnova za projekte zaštite životne sredine i prostornog planiranja.

U 2012. godini planira se praćenje izrade, ocena kvaliteta istraživanja i revizija autorskih originala i digitalizovanih geoloških karata Republike Srbije i pratećih tumača karata, njihova priprema za štampu i štampanje završenih listova geoloških karata.

VII FINANSIJSKA SREDSTVA ZA SPROVOĐENJE PROGRAMA

Finansijska sredstva za sprovođenje ovog programa obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2012. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 101/11), razdeo 23. Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, funkcija 560 - Zaštita životne sredine neklasifikovana na drugom mestu, ekonomska klasifikacija 424 - specijalizovane usluge, gde je u okviru ukupno odobrenog iznosa od 331.004.000,00 dinara, za realizaciju Programa osnovnih geoloških istraživanja opredeljeno 200.000.000,00 dinara.

VIII DINAMIKA OSNOVNIH GEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA

Završetak realizacije Programa osnovnih geoloških istraživanja za 2012. godinu planiran je za 30. novembar 2012. godine.