UREDBA KOMISIJE (EU) O SPROVOĐENJU BR. 297/2012
OD 2. APRILA 2012. GODINE U VEZI SA SVRSTAVANJEM ODREĐENIH ROBA PREMA KOMBINOVANOJ NOMENKLATURI

("Sl. glasnik RS", br. 46/2012)

KOMISIJA EVROPSKE UNIJE,

Imajući u vidu Ugovor o osnivanju Evropske zajednice,

Imajući u vidu Uredbu Saveta (EEZ) broj 2658/87 od 23. jula 1987. godine o tarifskoj i statističkoj nomenklaturi i Zajedničkoj carinskoj tarifi1, a posebno njen član 9(1)(a),

___________
1 OJ L 256, 7.9.1987, str. 1.

S obzirom na to:

(1) da je, da bi se osigurala dosledna primenu Kombinovane nomenklature date u prilogu Uredbe (EEZ) broj 2658/87, neophodno usvojiti mere u vezi sa svrstavanjem roba navedenih u Aneksu uz ovu uredbu;

(2) da su Uredbom (EEZ) broj 2658/87 određena osnovna pravila za tumačenje Kombinovane nomenklature. Ova pravila se takođe primenjuju na bilo koju drugu nomenklaturu koja se u potpunosti ili delimično zasniva na njoj, ili kojoj su dodate bilo koje potpodele i koja je ustanovljena posebnim propisima Unije, sa ciljem primene tarifskih i drugih mera vezanih za trgovinu robom;

(3) da se shodno tim osnovnim pravilima, roba opisana u koloni 1 tabele date u Aneksu svrstava u CN oznaku navedenu u koloni 2, prema razlozima datim u koloni 3 tabele;

(4) da je odgovarajuće obezbediti da, u skladu sa merama na snazi u Uniji, a u vezi sa sistemom duple provere i prethodnog i naknadnog nadzora nad tekstilnim proizvodima koji se uvoze u Uniju, imalac obavezujuće tarifne informacije, koju su izdali carinski organi država članica u odnosu na svrstavanje robe prema Kombinovanoj nomenklaturi ali koja nije u skladu sa ovom uredbom, može u periodu od 60 dana, da nastavi da se poziva na nju, prema članu 12(6) Uredbe Saveta (EEZ) broj 2913/92 od 12. oktobra 1992. godine kojom je ustanovljen Carinski zakon Zajednice2;

(5) da su mere predviđene ovom uredbom u skladu sa mišljenjem Odbora za Carinski zakon.

____________
2 OJ L 302, 19.10.1992, str. 1

USVOJILA JE OVU UREDBU:

Član 1

Roba opisana u koloni 1 tabele date u Aneksu svrstava se u okviru Kombinovane nomenklature u CN oznaku navedenu u koloni 2 te tabele.

Član 2

U skladu sa merama na snazi u Uniji, a u vezi sa sistemom duple provere i prethodnog i naknadnog nadzora nad tekstilnim proizvodima koji se uvoze u Uniju, obavezujuća tarifna informacija koju su izdali carinski organi države članice, a koja nije u skladu sa ovom uredbom nastaviće da važi u periodu od 60 dana po članu 12(6) Uredbe (EEZ) broj 2913/92.

Član 3

Ova uredba stupa na snagu 20. dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Evropske unije".

Ova uredba u potpunosti je obavezujuća i direktno primenljiva u svim državama članicama.

U Briselu, 2. aprila 2012. godine

Za Komisiju
U ime predsednika
Algirdas Šemeta
član Komisije

ANEKS

Opis robe

Svrstavanje
(CN oznaka)

Razlozi

(1)

(2)

(3)

Proizvod pravougaonog oblika, približnih dimenzija 60 x 300 cm, sastavljen od dva različita sloja (jedan sloj od tekstilnog materijala i jedan sloj od hartije) zalepljena zajedno, ukupne debljine približno 0,26 mm.

6303 92 10

Svrstavanje je određeno Osnovnim pravilima 1, 3(b) i 6 za primenjivanje Kombinovane nomenklature, Napomenom 1 uz Glavu 63, Napomenom 7(d) uz Odeljak XI, i naimenovanjima uz CN oznake 6303, 6303 92 i 6303 92 10.

Sloj od tekstilnog materijala sastoji se od netkanih sintetičkih (poliester) vlakana, debljine približno 0,18 mm i mase približno 48,3 g/m3. Sloj od hartije ima debljinu približno 0,08 mm i masu približno 20,9 g/m3.

Vidljiva strana sloja od hartije je blago dezenirana i ima četiri tekstilna užeta od pamuka (u obliku kanapa) zalepljena vertikalno celom dužinom. Na istoj strani, tanki prutovi od bambusa, pružaju se horizontalno celom širinom u razmacima od približno 4 cm.

Proizvod se može koristiti za više namena, na primer, kao panel zavesa, za deljenje prostorije, za sakrivanje otvorene ostave ili kao zamena za vrata.

(panel zavesa)

(videti fotografiju br. 657) (*)

 

Netkani tekstilni materijal daje bitan karakter proizvodu, zato što njegovo prisustvo preovlađuje po količini i masi, i zbog njegove važne uloge u vezi sa upotrebom proizvoda (videti takođe HS Komentar uz OPP 3(b), tačka VII). Štaviše, bez funkcije ojačanja, koju daje netkani tekstilni materijal, utvrđena namena ne bi bila moguća. Prema tome, isključuje se svrstavanje kao proizvoda od hartije u Glavu 48.

S obzirom na to, da se proizvod sastoji od dva različita materijala sastavljena lepljenjem (poliesterski netkani tekstilni materijal i hartija), proizvod se smatra "gotovim" u smislu Napomene 7(d) uz Odeljak XI.

S obzirom na to, da su tanki prutovi od bambusa zalepljeni u razmaku od približno 4 cm, smatra se da imaju samo ukrasnu funkciju i ne doprinose ojačanju proizvoda. Shodno tome, isključuje se svrstavanje kao proizvoda od bambusa u Glavu 46.

Zbog svoje veličine, mogućnosti da se jednostavnim sečenjem skrati na željenu dužinu, i činjenice da se može upotrebiti za više namena bliskih svrsi zavese, proizvod ima stvarne karakteristike zavese ili unutrašnje platnene roletne.

Prema tome, svrstava se u CN oznaku 6303 92 10 kao zavesa ili unutrašnja platnena roletna, od sintetičkih vlakana.

(*) Fotografija ima samo informativni karakter