ODLUKA
O DODATNOJ ZAŠTITI PORODILJA NA TERITORIJI GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 34/2011)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se dodatni oblici zaštite porodilja na teritoriji grada Zaječara (u daljem tekstu: grad), koje obezbeđuje Grad radi podsticanja i rađanja dece.

Član 2

Dodatni oblici zaštite utvrđeni ovom Odlukom su:

1. Pravo na jednokratno novčano davanje porodilji za svako novorođenče;

2. Pravo na mesečnu nadoknadu nezaposlenoj porodilji do navršene prve godine života deteta.

Dodatne oblike zaštite iz stava 1. tačka 1. ovog člana ostvaruje porodilja sa prebivalištem na teritoriji grada Zaječara, prijavljenim najmanje 12 meseci pre rođenja deteta.

Nezaposlena porodilja do navršene prve godine života deteta ostvaruje pravo na pomoć iz stava 1. tačka 2. ovog člana ukoliko ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Grada najmanje 12 meseci pre rođenja deteta.

Dodatne oblike zaštite iz stava 1. ovog člana ostvaruje i porodilja sa statusom interno raseljenog lica sa Kosova i Metohije, sa boravištem na teritoriji grada Zaječara prijavljenim najmanje 12 meseci pre rođenja deteta.

Član 3

Pravo na jednokratno novčano davanje ima porodilja za svako rođeno dete, u iznosu od 20.000,00 dinara, u okviru sredstava obezbeđenih u budžetu grada Zaječara za tu namenu.

Pravo na mesečnu nadoknadu ima nezaposlena porodilja u periodu od godinu dana posle porođaja, u iznosu od 15.000,00 dinara.

Prava iz stava 1. i 2. ovog člana ostvaruju se na osnovu zahteva podnetog u roku od šezdeset dana od dana porođaja.

Uz zahtev se prilaže i odgovarajuća dokumentacija kojom se dokazuje postojanje osnova za ostvarivanje prava (uverenje o prebivalištu, lična karta, izvod iz matične knjige rođenih za dete i potvrda o statusu nezaposlenog lica izdata od Nacionalne službe za zapošljavanje - Filijala Zaječar).

O pravu iz stava 1. i 2. ovog člana odlučuje organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove socijalne zaštite.

Član 4

Sredstva za isplatu dodatnih oblika zaštite utvrđenih ovom Odlukom obezbeđuju se u budžetu grada Zaječara.

Član 5

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove socijalne zaštite.

Član 6

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o dodatnoj zaštiti trudnica i porodilja na teritoriji grada Zaječara ("Sl. list grada Zaječara", broj: 10/11 i 11/11).

Član 7

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Sl. listu grada Zaječara", a primenjivaće se od 01. januara 2012. godine.