PRAVILNIK
O NAČINU UKLANJANJA NEPROPISNO PARKIRANIH, ZAUSTAVLJENIH I NAPUŠTENIH VOZILA

("Sl. list grada Zaječara", br. 35/2011)

Član 1

Ovim Pravilnikom bliže se uređuje način i postupak uklanjanja nepropisno parkiranih i napuštenih vozila sa javnih površina na teritoriji grada Zaječara, njihovog premeštanja na za to određeno mesto, način i postupak predaje vozila vlasniku, odnosno prodaje vozila koja vlasnik nije preuzeo.

Odredbe ovog Pravilnika primenjuju se i na nepropisno zaustavljena vozila i na vozila koja se zbog dotrajalosti ne upotrebljavaju u saobraćaju (neispravna, neregistrovana, havarisana vozila i sl.), kao i na druge predmete ostavljene na javnoj površini, kojima se ometa odvijanje saobraćaja ili kretanje pešaka (prikolice, poluprikolice, lake prikolice, kamp prikolice i sl.), shodno odredbama Odluke o javnim parkiralištima.

Član 2

Poslove uklanjanja, premeštanja, čuvanja, naplate naknade za premeštanje i čuvanje, odnosno prodaje vozila iz predhodnog člana, obavlja nadležna služba JKP "ZAJEČAR PARKING" Zaječar (u daljem tekstu: Preduzeće), u skladu sa zakonom, odlukama grada Zaječara i ovim Pravilnikom.

Uklanjanje i premeštanje vozila vrši se specijalnim "pauk" vozilom.

Član 3

Uklanjanje nepropisno parkiranih i napuštenih vozila sa javnih površina i njihovo premeštanje vrši se ako vlasnik, odnosno korisnik vozila (u daljem tekstu: vozač) odbije da vozilo sam ukloni, ili ako nije prisutan na licu mesta.

Član 4

Saobraćajni ili komunalni inspektor Odeljenja za inspekcijske poslove (u daljem tekstu: inspektor) ili komunalni policajac Odeljenja komunalne policije (u daljem tekstu: komunalni policajac) koji utvrdi da je vozilo nepropisno parkirano na javnoj površini, naložiće vozaču, ako je prisutan, da vozilo odmah ukloni. Vozač je dužan da postupi po nalogu i da vozilo odmah ukloni sa javne površine.

Ako vozač nije prisutan, ili ako odbije nalog inspektora ili komunalnog policajca, inspektor ili komunalni policajac će sačiniti zapisnik, fotografisati vozilo i inspektor će doneti rešenje, a komunalni policajac će zapisnikom naložiti vozaču da vozilo ukloni u roku koji može biti određen i na minute, pod pretnjom prinudnog uklanjanja.

Ovo rešenje ili zapisnik se nalepljuje na vozilo, uz naznačenje dana i časa kada je nalepljeno i time se smatra da je dostavljanje izvršeno. Naknadno oštećenje ili uništenje ovog rešenja ili zapisnika ne utiče na valjanost njegovog dostavljanja.

Član 5

Vozač je dužan da nepropisno parkirano vozilo ukloni u roku određenim rešenjem ili zapisnikom iz čl. 4. stav 2. ovog Pravilnika, računajući od momenta izvršene dostave.

Ukoliko vozač u roku iz prethodnog stava sam ne ukloni vozilo, inspektor ili komunalni policajac će, bez odlaganja, izdati Preduzeću nalog za uklanjanje i premeštanje vozila o trošku vlasnika na mesto određeno za čuvanje, o čemu, ako postoji mogućnost, obaveštava vozača.

Član 6

Po prijemu naloga inspektora ili komunalnog policajca, Preduzeće će pristupiti izvršenju, uklanjanjem i premeštanjem vozila na mesto određeno za čuvanje.

Član 7

Uklanjanje i premeštanje vozila (utovar, transport i istovar) mora biti izvedeno tako, da se vozilo ne ošteti.

Za eventualna oštećenja prilikom uklanjanja i premeštanja vozila, odgovornost snosi Preduzeće.

Za već oštećena nepropisno parkirana vozila, inspektor ili komunalni policajac sa Preduzećem će zapisnički konstatovati oblik i stepen oštećenja, pre početka uklanjanja i premeštanja vozila.

Uklonjeno vozilo premešta se na mesto određeno za čuvanje vozila.

Član 8

Uklonjeno vozilo čuva se do trenutka njegovog preuzimanja od strane vlasnika, a ukoliko je on nepoznat, vozilo se čuva najduže 120 dana od dana preuzimanja na čuvanje.

Za preuzimanje vozila od Preduzeća, vlasnik podnosi zahtev sa dokazom o vlasništvu, odnosno o pravu korišćenja vozila i plaćenoj naknadi za premeštanje i čuvanje vozila.

O primopredaji vozila iz predhodnog stava, sastavlja se zapisnik.

Član 9

Za sva uklonjena vozila i vozila koja se nalaze na čuvanju, Preduzeće vodi evidenciju, koja sadrži:

- broj i datum rešenja inspektora i zapisnika komunalnog policajca o uklanjanju vozila,

- podatke o vlasniku vozila,

- registarski broj, tip vozila i broj šasije (ukoliko se isti mogu utvrditi),

- naznaku mesta sa kojeg je uklonjeno, razloge, vreme i datum uklanjanja vozila,

- vreme i datum prijema vozila na čuvanje,

- vreme i datum predaje vozila vlasniku.

Član 10

Ako vlasnik ne preuzme vozilo do isteka roka za čuvanje iz člana 8. stav 1. Pravilnika, Preduzeće raspisuje licitaciju za prodaju vozila.

Član 11

Sredstva ostvarena prodajom vozila iz prethodnog člana, uplaćuju se na račun budžeta grada Zaječara, po odbitku troškova premeštanja, čuvanja i prodaje vozila.

Član 12

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o načinu uklanjanja nepropisno parkiranih i napuštenih vozila ("Sl. list grada Zaječar", br. 12/09).

Član 13

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".