POSLOVNIK

O RADU GRADSKE IZBORNE KOMISIJE

("Sl. list Grada Loznice", br. 4/2012)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim Poslovnikom uređuju se pitanja organizacije, načina rada i odlučivanja Gradske izborne komisije (u daljem tekstu: Komisija), kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Član 2

Sedište Komisije je u Loznici, u zgradi Gradske uprave grada Loznice, ul. Karađorđeva br. 2.

Član 3

Komisija u svom radu koristi dva pečata. Pečati su prečnika 32 mm, obeleženi rimskim brojevima III i IV.

Pečati su okruglog oblika sa grbom Republike Srbije u sredini i tekstom (ćirilično pismo). U koncentričnim krugovima ispisano: Republika Srbija, Grad Loznica, Gradska izborna komisija. U dnu pečata ispisuje se sedište Loznica, u sredini pečata je grb Republike Srbije, između grba RS i sedišta ispisuje se redni broj - rimska cifra III i IV.

Sekretar Komisije, posebnom odlukom, odrediće radnika stručne službe - Gradske uprave grada Loznice, za rukovanje i čuvanje pečata Komisije.

II SASTAV KOMISIJE

Član 4

Komisiju čine predsednik i članovi Komisije u stalnom i proširenom sastavu.

Član 5

Komisiju u stalnom sastavu čine predsednik, zamenik predsednika i 9 članova i zamenika članova, koje imenuje Skupština grada Loznice, a u proširenom sastavu i po jedan opunomoćeni predstavnik podnosilaca izborne liste koji je predložilo najmanje dve trećine kandidata od ukupnog broja odbornika koji se bira.

Članovi Komisije imaju ista prava, obaveze i odgovornosti za rad Komisije.

Članovi Komisije svoja prava i dužnosti ostvaruju aktivnim učešćem u pripremanju, raspravi, odlučivanju i sprovođenju odluka i zaključaka Komisije.

Član 6

Komisija ima sekretara i zamenika sekretara koje imenuje Skupština grada Loznice, koji učestvuju u radu Komisije bez prava odlučivanja.

Član 7

Za predsednika, zamenika predsednika, sekretara i zamenika sekretara Komisije imenuje se lice koje je diplomirani pravnik.

Predsednik Komisije:

• organizuje rad Komisije na realizaciji poslova i zadataka iz nadležnosti Komisije;

• saziva sednice Komisije i predsedava njenim sednicama;

• stara se o primeni Poslovnika o radu Komisije;

• stara se o sprovođenju odluka i zaključaka Komisije;

• potpisuje akta koja Komisija donosi, obavlja i druge dužnosti i poslove koji su utvrđeni zakonom i Poslovnikom o radu Komisije.

Zamenik predsednika Komisije obavlja sve dužnosti i poslove predsednika Komisije kada je on odsutan ili sprečen da obavlja svoju dužnost.

Član 8

Izborna komisija danom proglašenja izborne liste istovremeno rešenjem utvrđuje koji podnosilac izborne liste, ispunjava uslove za određivanje svojih predstavnika u prošireni sastav ovog organa.

Rešenje o ispunjenju ili neispunjenju uslova za određivanje opunomoćenog predstavnika podnosilaca izborne liste u prošireni sastav, izborna komisija dostavlja podnosiocu izborne liste, u roku od 24 časa od dana donošenja tog rešenja.

Izborna Komisija utvrđuje prošireni sastav u roku od 24 časa od prijema obaveštenja o licima koja ulaze u prošireni sastav.

Ako podnosilac izborne liste ne odredi opunomoćenog predstavnika u izbornoj Komisiji najkasnije pet dana pre dana određenog za održavanje izbora, izborna Komisija nastavlja da radi i da punovažno odlučuje bez predstavnika podnosioca izborne liste.

III NADLEŽNOST KOMISIJE

Član 9

Komisija, u okviru nadležnosti utvrđenih zakonima i primenom uputstava i drugih akata izborne Komisije:

1) stara se o zakonitom sprovođenju izbora odbornika;

2) određuje biračka mesta, pri čemu naročito vodi računa o ravnomernoj raspoređenosti birača na biračkim mestima i o dostupnosti biračkog mesta biračima;

3) određuje biračke odbore i imenuje njihove članove;

4) daje uputstva biračkim odborima u pogledu sprovođenja postupka izbora odbornika;

5) propisuje obrasce i organizuje tehničke pripreme za sprovođenje izbora za odbornike;

6) utvrđuje da li su izborne liste sačinjene i podnete u skladu sa propisima o izboru odbornika;

7) proglašava izborne liste;

8) utvrđuje oblik i izgled glasačkih listića, broj glasačkih listića za biračka mesta i zapisnički ih predaje biračkim odborima;

9) utvrđuje i objavljuje ukupne rezultate izbora odbornika;

10) podnosi izveštaj Skupštini grada Loznice odnosno privremenom organu o sprovedenim izborima za odbornike;

11) dostavlja Ministarstvu nadležnom za poslove lokalne samouprave i organu nadležnom za poslove statistike grada Loznice podatke o sprovođenju i rezultatima izbora za odbornike, neposredno po završetku izbora;

12) obavlja i druge poslove određene propisima o izboru odbornika.

IV NAČIN RADA

Član 10

Izborna Komisija radi u stalnom sastavu (imenovani članovi) i proširenom sastavu (opunomoćeni članovi).

Izborna komisija radi u proširenom sastavu od dana utvrđivanja tog sastava do završetka izbora.

Član 11

Komisija je samostalna u svom radu i radi na osnovu zakona i propisa donetih na osnovu zakona.

Član 12

Komisija radi u sednicama.

Sednicu Komisije saziva predsednik Komisije, na svoju inicijativu ili na predlog najmanje trećine članova Komisije.

U radu Komisije učestvuju: predsednik, članovi, sekretar i zamenik sekretara Komisije. U slučaju sprečenosti prisustva sednici predsednika ili člana Komisije, prisustvuje zamenik predsednika ili zamenik člana Komisije.

Član 13

Poziv za sednicu Komisije, sa predlogom dnevnog reda, upućuje se članovima Komisije i njihovim zamenicima, pismeno, telefonom ili na drugi odgovarajući način.

Član 14

Komisija radi i punovažno odlučuje ako sednici prisustvuje većina njenih članova, odnosno njihovih zamenika.

Komisija odlučuje većinom glasova prisutnih članova u stalnom, odnosno proširenom sastavu.

Član 15

Radi proučavanja pojedinih pitanja iz svog delokruga, izrade predloga akata, izveštaja i drugih dokumenata, kao i obavljanja pojedinih izbornih radnji, Komisija može formirati radne grupe iz reda svojih članova, kojoj pomoć pružaju stručne službe.

Član 16

Rad Komisije je javan.

Javnost rada Komisija obezbeđuje putem sredstava javnog informisanja, davanjem saopštenja i održavanjem konferencija za štampu, a preko predsednika ili zamenika predsednika Komisije.

Saopštenje za javnost, po odobrenju predsednika Komisije, daje sekretar izborne Komisije.

Konferenciju za štampu može održati predsednik ili zamenik predsednika Komisije.

V POSTUPANJE PO PRIGOVORIMA

Član 17

O prigovorima koji su upućeni Komisiji, sekretar Komisije će za potrebe Komisije, najkasnije u roku od 24 časa od časa prijema prigovora, dati stručno mišljenje o načinu rešavanja prigovora i na osnovu tog mišljenja, sačiniće nacrt rešenja ili odluke.

Stručno mišljenje iz prethodnog stava obuhvata sadržinu prigovora, činjenično stanje, izlaganje zakonskih odredbi na osnovu kojih se prigovor rešava i predlog kako ga treba rešiti.

Rešenje po prigovoru Komisija donosi u roku od 48 časova od časa prijema prigovora i dostavlja ga podnosiocu.

Član 18

Kad je protiv rešenja Komisije donetog po prigovoru podneta žalba, Komisija dostavlja žalbu, zajedno sa osporenim rešenjem i svim potrebnim spisima Upravnom sudu odmah, a najkasnije u roku od 12 časova od časa prijema žalbe.

Član 19

U postupku po prigovorima, u pitanjima koja nisu izričito uređena Zakonom o lokalnim izborima, Zakonom o izboru narodnih poslanika i Zakonom o finansiranju političkih stranaka i aktima donetim u sprovođenju tih zakona, Komisija shodno primenjuje odredbe Zakona o opštem upravnom postupku.

VI OBEZBEĐIVANJE USLOVA ZA RAD KOMISIJE

Član 20

Sredstva za rad organa za sprovođenje izbora, izborni materijal i druge troškove sprovođenja izbora, obezbeđuju se u budžetu Grada.

Član 21

Predsednik, zamenik predsednika, članovi Komisije, zamenici članova Komisije sekretar i zamenik sekretara imaju pravo na naknadu za rad u Komisiji.

Visinu naknade za rad u izbornoj Komisiji, Komisija određuje posebnom odlukom.

Nalogodavci za isplatu sredstava iz člana 20. i člana 21. stav 1. su predsednik i sekretar Komisije.

Član 22

Stručnu i tehničku pomoć pri obavljanju zadataka Komisije pružaju nadležne stručne službe Gradske uprave, u skladu sa Odlukom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova i zadataka Gradske uprave.

VII DOKUMENTACIJA O RADU KOMISIJE

Član 23

Na sednici Komisije vodi se zapisnik o radu Komisije, a po potrebi, vrši se i tonsko snimanje.

Zapisnik sadrži podatke o prisutnosti na sednici, kao i glavne podatke o radu na sednici, naročito o predlozima o kojima se raspravljalo, sa imenima učesnika u raspravi, o odlukama, zaključcima i drugim aktima koji su na sednici doneti, kao i o rezultatu glasanja o pojedinim pitanjima.

O vođenju i čuvanju zapisnika stara se sekretar Komisije. Zapisnik se čuva trajno.

Zapisnik potpisuju predsednik, sekretar Komisije i zapisničar.

Član 24

Komisija obezbeđuje čuvanje izbornih akata i izveštaja o rezultatima izbora sa izbornim materijalima i rukovanje tim materijalima, u skladu sa propisima.

Član 25

U Komisiji se vodi delovodni protokol, sređuje i čuva dokumentacija (arhivska građa Komisije), sa kojom se postupa u skladu sa propisima.

VIII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 26

Pitanja koja se odnose na rad Komisije, a koja nisu uređena ovim Poslovnikom, mogu se urediti odlukom Komisije, u skladu sa odredbama ovog Poslovnika.

Član 27

Ovaj Poslovnik stupa na snagu danom donošenja i biće objavljen u "Službenom listu grada Loznice".