PRAVILNIK

O RADU I OVLAŠĆENJIMA BUDŽETSKE INSPEKCIJE PRI KABINETU GRADONAČELNIKA GRADA LOZNICE

("Sl. list Grada Loznice", br. 3/2012)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom se uređuje način rada, ovlašćenja budžetske inspekcije, kao i pravna zaštita u postupku inspekcije, koja se ostvaruje u skladu sa ovim Pravilnikom.

Član 2

Budžetska inspekcija pri kabinetu gradonačelnika grada Loznice, obavlja poslove budžetske inspekcije kod direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava i drugih pravnih lica iz člana 85. Zakona o budžetskom sistemu ("Službeni glasnik RS", broj 54/09, 73/2010, 101/2010 i 101/2011).

II RAD I OVLAŠĆENJA BUDŽETSKE INSPEKCIJE

Član 3

Budžetska inspekcija grada Loznice vrši kontrolu poslovnih knjiga, izveštaja, evidencija i druge dokumentacije kod korisnika budžetskih sredstava, i drugih pravnih lica iz člana 85. Zakona o budžetskom sistemu ("Službeni glasnik RS", broj 54/09, 73/2010, 101/2010 i 101/2011) u daljem tekstu (organa i organizacija), sa ciljem da se utvrdi da li su sredstva namenski i zakonito korišćena.

Budžetska inspekcija grada Loznice ima pravo uvida u dokumentaciju o poslu koji je predmet kontrole i kod drugih pravnih lica, učesnika u tom poslu.

Član 4

Budžetska inspekcija vrši se u poslovnim prostorijama organa ili organizacija ili na drugom mestu koje odredi gradonačelnik grada Loznice.

Odgovorno lice u organu ili organizaciji je dužno da kada se kontrola vrši u njegovim poslovnim prostorijama, obezbedi odgovarajuće mesto za rad budžetskog inspektora.

Član 5

Budžetska inspekcija vrši kontrolu poslovnih knjiga, izveštaja, evidencija i druge dokumentacije kod korisnika budžetskih sredstava grada Loznice, javnim preduzećima, pravnim licima na kojima lokalna vlast ima direktnu i indirektnu kontrolu nad više od 50% kapitala ili više od 50% glasova u Upravnom odboru, kao i na drugim pravnim licima u kojima lokalna javna sredstva čine više od 50% ukupnog prihoda, sa ciljem da se utvrdi da li su sredstva namenski i zakonito korišćena.

Član 6

Poslove budžetske kontrole u skladu sa ovim Pravilnikom, obavlja se po godišnjem programu koji donosi gradonačelnik grada Loznice.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, po zahtevu gradonačelnika grada Loznice vrši se vanredna kontrola i posebna ispitivanja.

Član 7

Rad budžetske inspekcije grada Loznice je nezavisan a za svoj rad odgovara gradonačelniku grada Loznice.

Budžetska inspekcija grada Loznice ima pristup svim podacima, dokumentima, izveštajima i informacijama potrebnim za obavljanje funkcija kod organa i organizacija nad kojima se vrši inspekcija.

Budžetska inspekcija grada Loznice ima na raspolaganju odgovarajuće resurse (osoblje, prostor i opremu), koji obezbeđuju vršenje njenih funkcija.

U vršenju funkcija budžetska inspekcija obavezna je da čuva tajnost službenih i poslovnih podataka.

Član 8

Budžetska inspekcija grada Loznice u svom radu sarađuje sa drugim inspekcijskim i državnim organima.

Član 9

Poslovi kontrole kod organa i organizacija budžetski inspektori grada Loznice vrše na osnovu planova rada i naloga za kontrolu koje izdaje gradonačelnik grada Loznice.

Nalogom iz stava 1. ovog člana naročito se određuje: budžetski inspektor za obavljanje kontrole, organ ili organizacija kod koje će se obaviti kontrola, predmet kontrole i rok u kome će se kontrola obaviti.

Nalog za kontrolu iz stava 1. ovog člana dostavlja se organu i organizaciji pre početka obavljanja kontrole.

Član 10

Budžetski inspektor u postupku kontrole svojstvo službenog lica dokazuje službenom legitimacijom koja je izdata od strane gradonačelnika grada Loznice.

Član 11

Pre otpočinjanja kontrole budžetski inspektor je dužan da najavi kontrolu funkcioneru koji rukovodi organom i organizacijom kod koje će se vršiti kontrola. Izuzetno od stava 1. ovog člana kontrola neće biti najavljena ako je izričito navedeno u nalogu za kontrolu.

Odgovorno lice u organu i organizaciji dužno je da na zahtev budžetskog inspektora sačini pismeno objašnjenje u vezi sa predmetom kontrole.

Član 12

Ako se u postupku kontrole organa i organizacija utvrdi da nije izvršen popis, da nije iskazano stanje imovine, kapitala, obaveza, prihoda i rashoda ili finansijskog rezultata, odnosno od knjigovodstvene evidencije nisu potpune, uredne ili ažurne, ili da obračuni nisu urađeni na propisani način, usled čega nije moguće obaviti kontrolu, budžetski inspektor će zaključkom naložiti da se nedostaci otklone.

Zaključak iz stava 1. ovog člana izdaje se u pisanoj formi, u skladu sa zakonom kojim se uređuje upravni postupak, budžetski inspektor određuje rok za izvršenje zaključka koji ne može biti duži od 30 dana od dana dostavljanja zaključka.

Na zaključak iz stava 1. ovog člana može se izjaviti prigovor u roku od tri dana od dana prijema zaključka.

Budžetski inspektor grada Loznice odlučuje o prigovoru iz stava 4. ovog člana u roku od pet dana od dana prijema prigovora.

Organ ili organizacija iz stava 1. ovog člana dužna je da o izvršenju zaključka obavesti budžetskog inspektora, koji posle dobijanja obaveštenja o izvršenju zaključka, odnosno posle isteka roka iz stava 3. ovog člana, nastavlja započetu kontrolu.

Član 13

O izvršenoj kontroli sastavlja se zapisnik u skladu sa zakonom.

Budžetski inspektor pre dostavljanja zapisnika sa nalazom upoznaje odgovorna lica u organu i organizaciji kod koje je izvršena kontrola.

Ako se kontrolom utvrde nezakonitosti ili nepravilnosti u zapisniku se navodi u čemu se one sastoje, dokazi na osnovu kojih su utvrđene, predlažu mere i određuju rokovi za njihovo otklanjanje.

kontrola može uložiti primedbe na nalaz iz zapisnika u roku od osam dana od dana dostavljanja zapisnika.

Ako budžetski inspektor utvrdi da su primedbe osnovane sačiniće dopunu zapisnika koju dostavlja organu ili organizaciji u roku od 15 dana od dana prijema primedaba.

Ako su primedbe neosnovane budžetski inspektor o tome pismeno obaveštava organ ili organizaciju.

Organ ili organizacija su dužni da u roku određenom u zapisniku obaveste budžetskog inspektora o postupanju po predloženim merama i prilože dokaze o tome.

Budžetski inspektor po dobijanju obaveštenja iz stava 7. ovog člana vrši proveru izvršenja predloženih mera, o čemu sačinjava službenu belešku.

Član 14

Ako organ ili organizacija o roku ne postupi po merama iz člana 13. ovog Pravilnika budžetski inspektor donosi rešenje kojim nalaže mere i određuje rok za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti.

Rešenje iz stava 1. ovog člana donosi se u roku od 15 dana od isteka roka za izvršenje mera iz člana 13. ovog Pravilnika.

Protiv rešenja iz stava 1. ovog člana može se izjaviti žalba gradonačelniku grada Loznice u roku od 8 dana od dana prijema rešenja.

O žalbi iz stava 3. ovog člana nadležni organ odlučuje u roku od 30 dana od dana prijema žalbe.

Odluka iz stava 4. ovog člana konačna je u upravnom postupku.

Član 15

Za sve što nije regulisano ovim Pravilnikom važe odredbe Zakona o opštem upravnom postupku.

III ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".