PROGRAM

KORIŠĆENJA SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE ZA 2012. GODINU GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 7/2012)

Jedan od izvornih poslova iz delokruga rada jedinice lokalne samouprave je i to da se stara o zaštiti životne sredine donošenjem programa zaštite i unapređivanja životne sredine, a sve u skladu sa lokalnim akcionim i sanacionim planovima.

Usvojeni Lokalni ekološki akcioni plan opštine Kraljevo ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 8/05), je prvi usvojen strateški dokument opštine Kraljevo za pravilno funkcionisanje opštine u oblasti zaštite životne sredine, a koncipiran je tako da se zacrtane aktivnosti odvijaju po principu "korak po korak", do dostizanja zacrtanih ciljeva, do 2015. godine.

U cilju održivog razvoja lokalne zajednice i efikasnije realizacije sredstava koja se ubiraju od naknada za zagađivanje životne sredine, saglasno Uredbi o naknadama za zagađivanje životne sredine ("Službeni glasnik RS", broj 113/2005) su namenjena isključivo za zaštitu životne sredine. Takođe, saglasno novim Uredbama i to, Uredbom o aktivnostima čije obavljanje utiče na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 109/09) i Uredbom o kriterijumima za određivanje naknada za zaštitu životne sredine i najvišeg iznosa naplate ("Službeni glasnik RS", broj 111/09) i usvajanjem Odluke o Budžetskom fondu za zaštitu životne sredine ("Službeni list grada Kraljeva", broj 24/09), kao i Odluke o naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine grada Kraljeva ("Službeni list grada Kraljeva", broj 12/10), Budžetskom fondu za zaštitu životne sredine je pružena mogućnost da se uveća novim izvorima prihoda. Međutim, rešenja po ovom osnovu se neće štampati ni za 2012. godinu zbog posledica elementarne nepogode-zemljotresa koji je zadesio grad Kraljevo, tako da će prihod Budžetskog fonda i u 2012. godini biti samo ustupljeni prihod u iznosu od 40% od strane Fonda za zaštitu životne sredine Beograd, a ostvaren po osnovu sredstava naplaćenih prilikom registracija automobila na teritoriji grada Kraljeva. U prošloj godini ostvaren je priliv u Budžetskom fondu po ovom osnovu u iznosu od 9.534.734,00 dinara. Iz 2010. godine u Budžetski fond za 2011. godinu je prenešen iznos od 472.820,00 dinara neutrošenih sredstava, tako da je ukupni iznos Budžetskog fonda za 2011. godinu iznosio 10.007.554,00 dinara. U 2011. godini iz Budžetskog fonda je utrošeno 7.168.411,00 dinara, a suficit od 2.839.143,00 dinara biće prenet u Budžetski fond za 2012. godinu.

Odsek za zaštitu životne sredine u proteklih 7 godina rada je inicirao i realizovao više projekata iz oblasti zaštite životne sredine. Odsek za zaštitu životne sredine iz svoje nadležnosti predlaže Program za utrošak ovih namenskih sredstava, na osnovu usvojenog LEAP-a opštine Kraljevo, usvojene Odluke o budžetskom fondu za zaštitu životne sredine i na osnovu konsultacija sa Stručno tehničkim timovima formiranim u procesu izrade i implementacije LEAP-a.

Kroz Program utroška namenskih sredstava za 2012. godinu nastaviće se započete aktivnosti na realizaciji ciljeva zacrtanih LEAP-om, onih koje je moguće realizovati u okviru ovako ograničenih finansijskih sredstava, a na osnovu rezultata realizacije Programa 2006, 2007, 2009, 2010. i 2011. godine (u 2008. godini Odseku nije bilo omogućeno da realizuje Program).

Kroz Program zaštite i unapređivanja životne sredine će se finansirati sledeće:

I Praćenje kvaliteta vazduha i to:

U skladu sa članom 69. i 70. Zakona o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", broj 135/04, 36/09 i 72/09) i članovima 10. i 15. Zakona o zaštiti vazduha ("Službeni glasnik RS", br. 36/09) lokalna samouprava, u okviru svojih nadležnosti, obezbeđuje kontinuirano praćenje kvaliteta vazduha (monitoring) i javno objavljuje rezultate monitoringa kvaliteta vazduha na svojoj teritoriji.

U skladu sa članom 5. Uredbe o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha ("Službeni glasnik RS", broj 11/10 i 75/10) za potrebe monitoringa kvaliteta vazduha obezbeđena su mesta za fiksna merenja u lokalnoj mreži i kontinualno i povremeno uzimanje uzoraka zagađujućih materija na fiksnim lokacijama.

Na osnovu dobijenih podataka po potrebi se izrađuju Planovi kvaliteta vazduha i Kratkoročni akcioni planovi u skladu sa Pravilnikom o sadržaju planova kvaliteta vazduha ("Službeni glasnik RS", broj 21/10) i Pravilnikom o sadržaju kratkoročnih akcionih planova ("Službeni glasnik RS", br. 65/10), a u cilju smanjenja negativnih uticaja i podizanja kvaliteta životne sredine.

Ocenjivanje kvaliteta vazduha vrši se u periodu od 01.01.2011.-31.12.2011. godine određivanjem koncentracije SO2, NO2 I NOX praškastih materija (PM10 i PM2.5), Pb, benzena i CO u vazduhu.

Pored gore navedenih parametara, pratiće se sadržaj teških metala kao specifičnih zagađivača (As, Cd, Hg i Ni) u praškastim materijama PM10.

U okviru namenskih merenja pratiće se ukupne taložne materije (UTM) i Zn u taložnim materijama, Cr6+ u praškastim materijama PM10 i organska materija akrolein.

Monitoring će se sprovoditi na ukupno 6 mernih mesta (Zavod za javno zdravlje, AD "Pekarstvo", "Ženeva", naselje Ribnica, naselje Sijaće polje, Autobuska stanica Kraljevo), i jednoj mernoj stanici.

II Sistematsko merenje buke i zaštita od buke

Na osnovu Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini ("Službeni glasnik RS", broj 36/09) i izvršenih merenja buke u proteklih 6 godina, opšti zaključak je da je nivo buke u gradu na preko 90% mernih mesta iznad dozvoljenog nivoa i da je buka direktno povezana sa bukom drumskog saobraćaja koji se odvija kroz grad.

Iz ovoga proizilazi da je buka najizraženiji ekološki problem u gradu Kraljevu, i obzirom da su posebno ugrožene škole, jer se uglavnom nalaze pored najprometnijih i najbučnijih saobraćajnica. Zakonska obaveza lokalne samouprave je da vrši akustičko zoniranje na svojoj teritoriji, donosi lokalni akcioni plan o zaštiti od buke u životnoj sredini, utvrđuje mere i uslove zvučne zaštite u planovima, programima i projektima. Ove godine će se buka meriti na 40 mernih mesta na potezu od Mataruške Banje, teritorije grada, pa do Ratine (po 2 merenja - dan, 1 merenje veče, 2 merenja noć) i na kontrolnim tačkama (2 merna mesta) vršiće se po 2 mesečna 30'to minutna merenja (dan, noć) svakog meseca i na 2 merna mesta sa najvećim intenzitetom buke izvršiće se celodnevna merenja u petnaesto minutnim intervalima.

III Program merenja koncentracije alergenog polena na teritoriji grada Kraljeva

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja tj. Agencija za zaštitu životne sredine donirala je gradu Kraljevu 2010. godine uređaj vredan oko 6 000 € za uspostavljanje kontinuiranog merenja alergenog polena, i izvršilo besplatnu obuku stručnog kadra koji će u ovoj godine sprovoditi dnevno merenje u periodu od februara do novembra i podatke će prezentovati javnosti u vidu sedmodnevnih izveštaja.

IV Povremene ciljane kontrole zagađenja životne sredine na teritoriji grada Kraljeva

Radi efikasnijeg rada gradske ekološke inspekcije i ciljanih nenajavljenih kontrola zagađenja životne sredine (npr. bukom), po potrebi, deo Programa se rezerviše za ovu namenu.

V Nastavak realizacije geodetskog snimanja vodovodne mreže i izrada tehničkih izveštaja sa predlogom mera za seoske vodovode sa ciljem uspostavljanja procedura u postupku dobijanja upotrebne dozvole i legalizacije.

U 2012. godini nastavljaju se aktivnosti po Ugovoru o geodetskom snimanju seoskih vodovoda sa Direkcijom za planiranje i izgradnju "Kraljevo" iz Kraljeva. U 2012. godini potpuno je snimljen seoski vodovod "Jastrebar" - Samaila i deo vodovoda "Toplik" - Vrba u dužini od 20,5 km. U 2012. godini će se završiti geodetsko snimanje vodovoda u Vrbi, a nakon toga vodovoda u Tavniku, Adranima, Ušću i Metikošu. Cilj geodetskog snimanja je da se urade tehnički izveštaji sa predlogom mera i nabavka katastarskih podloga, za koje poslove je po Ugovoru zadužen JKP "Vodovod" Kraljevo. U prethodnoj godini ugovorne obaveze nisu realizovane, i biće prenete u 2012. godinu, kao suficit, jer nije bilo završeno geodetsko snimanje na osnovu kojeg bi se tehnički izveštaji radili. Cilj navedenih poslova je da se uspostavi jedinstvena procedura rešavanja problema seoskih vodovoda na teritoriji grada Kraljeva, da se izvrši legalizacija seoskih vodovoda i uspostavi procedura u postupku dobijanja upotrebne dozvole, kao i formiranje Vodnih zadruga, koje bi sklopile ugovor sa JKP "Vodovodom" iz Kraljeva u cilju uspostavljanja permanentne kontrole vode za piće i mreže seoskih vodovoda.

VI Saradnja sa udruženjima građana, nevladinim organizacijama i skupštinama stanara za realizaciju malih lokalnih projekata iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine i uređenje prostora

U cilju nastavka partnerske saradnje sa ekološkim i drugim udruženjima i skupštinama stanara, kroz obezbeđenje stručne i finansijske pomoći za realizaciju malih projekata iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine, raspisaće se konkurs za dodelu sredstava. Kriterijume za odabir i ocenu projekata vezanih za zaštitu životne sredine, kao i praćenje realizacije projekata vršiće Komisija za odabir i ocenu projekata, a u skladu sa potpisanim ugovorom.

VII Sprovođenje režima zaštite nad 5 zaštićenih prirodnih dobara, na osnovu petogodišnjih programa upravljanja i izrada godišnjih programa

Odsek za zaštitu životne sredine je u 2010. godini dobio saglasnost Zavoda za zaštitu prirode Republike Srbije za petogodišnje planove zaštite za 5 zaštićenih prirodnih dobara. Sprovođenje planova upravljanja za 5 zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji grada Kraljeva i izrada godišnjih programa upravljanja i izveštaja o ostvarenju godišnjih programa, u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode ("Službeni glasnik RS", broj 36/09) i Pravilnikom o načinu obeležavanja zaštićenih prirodnih dobara ("Službeni glasnik RS", broj 30/92, 24/94 i 17/96), biće finansirano iz ovog Programa, a realizovano od strane JKP "Čistoća" iz Kraljeva, kome su poverene na staranje.

VIII Plaćanje članarine za učlanjenje u nacionalnu "Mrežu nulte emisije"

Učlanjenje u nacionalnu "Mrežu nulte emisije", koja je osnovana 04. oktobra 2010. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, u cilju smanjenja emitovanja štetnih materija u životnu sredinu, korišćenja sopstvenih obnovljivih resursa kao energenata i primene inovativnih projekata. Zadatak Mreže je da inicira i koordinira interdisciplinarnu saradnju između nauke, gradova i opština, privrede, politike i građana na lokalnom i regionalnom nivou prenosom iskustva u našu praksu. Cilj Mreže je promocija novog koncepta razvoja koji se zove "cirkularna ekonomija", a čiji je instrument upravljanje materijalnim tokovima na lokalnom i regionalnom nivou. Time se smanjuje pritisak na neobnovljive prirodne resurse, pritisak otpada i drugih štetnih emisija iz proizvodnih procesa na životnu sredinu, a ostvaruje slobodan pristup obnovljivim neograničenim prirodnim resursima, stvaranju novih vrednosti ponovnom upotrebom materijala i stvaraju se mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta.

Grad Kraljevo je prepoznao interes da članstvom u Mreži unapredi realizaciju budućih projekata vezanih za zaštitu životne sredine i postizanje energetske efikasnosti korišćenjem obnovljivih izvora energije.

Pošto je saglasnost Ministarstva na ovu poziciju Programa u 2011. godini dobijena u novembru, plaćanje članarine je odloženo za 2012. godinu, tako da su sredstva predviđena za ovu namenu suficit Budžetskog fonda i realizovaće se u 2012. godini.

IX Učešće grada Kraljeva u Akciji "Očistimo Srbiju" i nabavka sudova za prikupljanje ambalažnog otpada

Grad Kraljevo učestvuje u Akciji "Očistimo Srbiji" i aktivnosti na čišćenju divljih deponija sa teritorije seoskih mesnih zajednica koje nisu obuhvaćene uslugom odnošenja smeća od strane JKP "Čistoća" Kraljevo će se nastaviti. Takođe na očišćenim pravcima će se u zavisnosti od potrebe postaviti zaštitna ograda i tabla sa natpisom o zabrani bacanja smeća. Ovom pozicijom predviđena je i kupovina žičanih kontejnera za prikupljanje ambalažnog otpada sa teritorije grada.

X Propagandne aktivnosti i saradnja sa vaspitno-obrazovnim, naučnim ustanovama i drugim organizacijama

Štampanje propagandnog materijala po potrebi (brošure, plakate, fascikle, blokovi, i sl.). Štampanje stručne literature. Finansiranje oglašavanja po osnovu konkursa vezanih za realizaciju Programa.

Realizacija aktivnosti i projekata iz oblasti ekološke edukacije (seminari, radionice, stručne ekskurzije, kvizovi i takmičenja, škole ekologije, nabavka stručne literature, štampanje ekološkog lista, ekološke manifestacije, učešće na eko-sajmu).

Nabavka stručne literature i stručnih časopisa iz oblasti zaštite životne sredine. Finansiranje montaže i demontaže pojedinih uređaja za monitoring koji su u vlasništvu grada.

Nastavak saradnje sa lokalnim medijima na prezentaciji aktivnosti i populirazacije zdrave životne sredine.

FINANSIJSKI PLAN BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA KRALJEVA ZA 2012. GODINU

Ukupni projektovani prihod Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2012. godinu iznosi 12.373.877,00 i to: neutrošena sredstva Budžetskog fonda za 2011. godinu iznose 2.839.143,00 dinara i projektovana sredstva na osnovu prihoda iz 2011. godine iznose 9.534.734,00 dinara.

Funkc. Klasif.

Ekonomska Klasifik.

AKTIVNOSTI

Dug iz prethodnog perioda

Sredstva, din. u 2012. godini

130

424611

I PRAĆENJE KVALITETA VAZDUHA

275.000,00

1.725.919,00

 

 

II SISTEMATSKO MERENJE BUKE I PROJEKTOVANJE ZAŠTITE OD BUKE U 2012. GODINI

 

531.000,00

 

 

III PROGRAM MERENJA KONCENTRACIJE ALERGENOG POLENA NA TERITORIJI GRADA KRALJEVA

 

694.899,00

 

 

IV POVREMENE CILJANE KONTROLE ZAGAĐENJA ŽIVOTNE SREDINE NA TERITORIJI GRADA KRALJEVA

 

100.000,00

 

451191

V NASTAVAK REALIZACIJE GEODETSKOG SNIMANJA VODOVODNE MREŽE I IZRADA TEHNIČKIH IZVEŠTAJA SA PREDLOGOM MERA ZA SEOSKE VODOVODE SA CILJEM USPOSTAVLJANJA PROCEDURA U POSTUPKU DOBIJANJA UPOTREBNE DOZVOLE I LEGALIZACIJE

613.079,00 1.500.000,00

1.508.367,00 500.000,00

 

 

VI SARADNJA SA UDRUŽENJIMA GRAĐANA, NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA I SKUPŠTINAMA STANARA ZA REALIZACIJU MALIH LOKALNIH PROJEKATA IZ OBLASTI ZAŠTITE I UNAPREĐENJA ŽIVOTNE SREDINE I UREĐENJA PROSTORA

106.600,00

2.400.000,00

 

 

VII SPROVOĐENJE REŽIMA ZAŠTITE NAD 5 ZAŠTIĆENIH PRIRODNIH DOBARA, NA OSNOVU PETOGODIŠNJIH PROGRAMA UPRAVLJANJA I IZRADA GODIŠNJIH PROGRAMA

 

400.000,00

 

424911

VIII PLAĆANJE ČLANARINE ZA UČLANJENJE U NACIONALNU "MREŽU NULTE EMISIJE"

320.000,00

 

 

 

IX UČEŠĆE GRADA KRALJEVA U AKCIJI "OČISTIMO SRBIJU" I NABAVKA SUDOVA ZA PRIKUPLJANJE AMBALAŽNOG OTPADA

 

1.500.000,00

 

423421
423431

X PROPAGANDNE AKTIVNOSTI I SARADNJA SA VASPITNO-OBRAZOVNIM, NAUČNIM USTANOVAMA I DRUGIM ORGANIZACIJAMA

 

190.000,00

 

 

XI TROŠKOVI PLATNOG PROMETA

 

9.013,00

 

 

UKUPNA SREDSTVA

 

12.373.877,00

Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2012. godinu stupa na snagu u roku od 8 dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".