PRAVILNIK

O DAVANJU POKLONA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 7/2012)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se pitanja u vezi sa korišćenjem sredstava na ime troškova davanja poklona a posebno:

- šta se smatra poklonom,

- ovlašćenja pojedinih lica u vezi sa korišćenjem sredstava na ime troškova davanja poklona,

- način kontrole sprovođenja odredaba ovog pravilnika u vezi sa korišćenjem sredstava na ime troškova davanja poklona.

Član 2

Pod poklonom se u smislu ovog pravilnika smatraju protokolarni i prigodni pokloni čija vrednost ne prelazi pet odsto prosečne mesečne zarade u Republici Srbiji.

Protokolarni poklon je poklon koji ovlašćeno lice daje međunarodnom i domaćem organu ili organizaciji, domaćem ili stranom pravnom licu odnosno njihovim predstavnicima prilikom prijema, službene posete, gostovanja ili drugim sličnim okolnostima.

Prigodni pokloni se uručuju u prilikama kada ljudi tradicionalno razmenjuju darove.

Pravilnikom se takođe precizira da je poklon - novac, stvar, pravo i usluga izvršena bez odgovarajuće nadoknade koje ovlašćeno lice daje: kao nagradu za postignute rezultate na sportskim takmičenjima, doprinos za učešće na kulturnim manifestacijama, pomoć ratnim veteranima, socijalno ugroženim licima i svim drugim slučajevima koji nisu navedeni a u skladu sa važećim odlukama i drugim pozitivnim pravnim aktima.

Član 3

Pravo na davanje poklona imaju (ovlašćena lica): gradonačelnik, predsednik Skupštine grada, Javni pravobranilac i načelnik Gradske uprave.

Pravo na davanje poklona mogu imati i ostala izabrana, postavljena i zaposlena lica na osnovu pismenog odobrenja lica iz stava 1. ovog člana.

Član 4

Ovim pravilnikom propisuje se da se pokloni mogu davati samo na osnovu rešenja koje donosi lice ovlašćeno za davanje poklona, iz koga se vidi kome se poklon daje, svrha i namena poklona.

Član 5

Ovlašćeno lice nakon svakog pojedinačnog korišćenja sredstava na ime troškova davanja poklona, dokazuje utrošena sredstva računom koji overava svojim potpisom.

Svi računi i druga dokumenta koji se ne mogu priznati kao troškovi poklona padaju na teret potpisnika računa.

Član 6

Troškovi na ime davanja poklona mogu se koristiti samo u cilju sticanja ugleda, unapređenja poslovanja Gradske uprave i lokalne samouprave.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".