PRAVILNIK

O LISTINGU BEOGRADSKE BERZE A.D. BEOGRAD

- prečišćen tekst od 8. januara 2016. godine -

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom bliže se utvrđuju uslovi, način i postupak uključenja hartija od vrednosti na listing regulisanog tržišta (u daljem tekstu: listing), zahtev za uključenje hartija od vrednosti na listing (u daljem tekstu: zahtev za listing) i dokumentacija koja se podnosi uz zahtev za listing, privremena obustava trgovanja i isključenje hartija od vrednosti sa listinga, kao i druga pitanja u vezi sa listingom regulisanog tržišta Beogradske berze a.d. Beograd.

Odredbe ovog Pravilnika koje se odnose na hartije od vrednosti shodno se primenjuju i na druge finansijske instrumente, ako odredbama ovog Pravilnika nije drugačije određeno.

II KOMISIJA ZA LISTING

Član 2

Beogradska berza a.d. Beograd (u daljem tekstu: Berza) ima Komisiju za listing koja, ako odredbama ovog Pravilnika nije drugačije određeno, u svojstvu prvostepenog organa obavlja poslove koji se odnose na postupak uključenja hartija od vrednosti na listing, privremenu obustavu trgovanja, isključenje hartije od vrednosti sa listinga, kao i druge poslove utvrđene ovim Pravilnikom, a u skladu sa Zakonom, Pravilima poslovanja Berze (u daljem tekstu: Pravila Berze) i ovim Pravilnikom.

Komisija za listing ima najmanje tri člana koje imenuje Upravni odbor iz reda akcionara Berze, članova Berze, zaposlenih Berze, kao i drugih kvalifikovanih stručnjaka, a lice imenovano za člana Komisije za listing mora imati najmanje tri godine iskustva u poslovanju sa hartijama od vrednosti.

Mandat članovima Komisije za listing traje dve godine, uz mogućnost ponovnog izbora. Mandat članu Komisije za listing može prestati i pre isteka mandata u sledećim slučajevima: (1) po opozivu od strane Upravnog odbora; (2) prestankom nekog od uslova na osnovu koga je izabran; (3) kada podnese Upravnom odboru ostavku na članstvo u Komisiji za listing.

Komisija za listing odlučuje većinom glasova svih članova Komisije Berze, izuzev o procesnim pitanjima o kojima Komisija za listing odlučuje većinom glasova prisutnih članova Komisije Berze. U slučaju jednake podele glasova, glas predsednika Komisije za listing je odlučujući.

Bliže odredbe o načinu rada Komisije za listing, način pripremanja i sazivanja sednica, kvorumi, otvaranje i tok rada sednice; održavanje reda na sednici; način glasanja Komisije za listing; odlaganje, prekid i zaključivanje sednice Komisije za listing; zapisnik i druga pitanja od značaja za funkcionisanje Komisije za listing, uređuju se poslovnikom o radu Komisije za listing, koji donosi Komisija za listing.

III PREDMET LISTINGA

Član 3

Na listing se mogu uključiti hartije od vrednosti kojima se u skladu sa Zakonom i Pravilima Berze, može trgovati na regulisanom tržištu, pod uslovima utvrđenim ovim Pravilnikom.

Hartije od vrednosti koje su predmet zahteva za listing moraju imati sva formalna obeležja i ispunjavati ostale uslove koji su propisani zakonskim i podzakonskim propisima kojima se uređuju postupak izdavanja i trgovina hartijama od vrednosti na regulisanom tržištu.

Zahtev za listing mora se odnositi na sve izdate hartije od vrednosti izdavaoca jedinstvenog identifikacionog broja hartije od vrednosti (u daljem tekstu: ISIN) koje mogu biti predmet trgovanja na regulisanom tržištu.

Varanti mogu biti primljeni na listing, ukoliko su ranije izdate hartije od vrednosti izdavaoca varanta već uključene na listing.

Član 4

Na listing, hartije od vrednosti mogu biti uključene na zahtev izdavaoca i to na jedan od sledećih segmenata listinga regulisanog tržišta, opredeljen zahtevom za listing:

(1) Prime Listing,

(2) Standard Listing,

(3) SMart Listing.

Hartije od vrednosti koje su predmet zahteva za listing, uključuju se na jedan od listinga regulisanog tržišta, opredeljenog zahtevom za listing, pod uslovom da su ispunjeni uslovi propisani ovim Pravilnikom za uključenje hartija od vrednosti na dati listing.

Hartije od vrednosti koje ne ispunjavaju uslove za uključenje na listing u smislu stava 3. ovog člana, ili je zahtevom za listing opredeljen segment regulisanog tržišta koji nije listing (u daljem tekstu: Open Market), iste se uključuju na taj segment pod uslovom da su ispunjeni uslovi propisani Pravilima Berze. Na uključenje hartija od vrednosti na Open Market, primenjuju se odredbe Pravila Berze.

Član 5

Komisija za listing određuje listing na kome će se hartija od vrednosti uključiti u smislu odredbi člana 4. ovog Pravilnika.

Dugoročne dužničke hartije od vrednosti koje izdaje Republika Srbija ili Narodna banka Srbije uključuju se isključivo na Prime Listing bez ispunjenja uslova za listing koji su utvrđeni ovim Pravilnikom za druge izdavaoce dužničkih hartija od vrednosti.

IV UKLJUČENJE NA LISTING

Član 6

Podnosilac zahteva za listing na Prime Listing, može biti izdavalac hartije od vrednosti koji je:

(1) pre podnošenja predmetnog zahteva poslovao minimalno - 3 godine;

(2) prema godišnjem finansijskom izveštaju sa pozitivnim mišljenjem ovlašćenog revizora, i eventualno izrađenom šestomesečnom finansijskom izveštaju, ostvario neto dobitak:

1) u poslovnoj godini koja prethodi podnošenju zahteva za listing, kada su predmet datog zahteva akcije;

2) u prethodne tri poslovne godine koje prethode podnošenju zahteva za listing, kada su predmet datog zahteva - dužničke hartije od vrednosti.

Smatra se da je izdavalac poslovao minimalno u vremenu iz stava 1. tačke (1) ovog člana, ako je najmanje jedno pravno lice od pravnih lica čija je prava i obaveze u postupku statusne promene izdavalac preuzeo (u daljem tekstu: pravni prethodnici izdavaoca), poslovalo minimalno 3 godine.

Odredba stava 1. tačke (2) ovog člana shodno se primenjuje na eventualno izrađene posebne (vanredne) finansijske izveštaje (shodno računovodstvenim propisima u slučaju statusnih promena ili prodaje izdavaoca) koji je usvojio nadležni organ izdavaoca, kao i na finansijske izveštaje pravnih prethodnika.

Član 7

Podnosilac zahteva za listing na Standard Listing i SMart Listing, može biti izdavalac hartije od vrednosti koji je:

(1) pre podnošenja predmetnog zahteva poslovao minimalno 3 godine;

(2) koji na godišnji finansijski izveštaj za poslovnu godinu koja prethodi podnošenju predmetnog zahteva, ima izraženo pozitivno mišljenje ili mišljenje sa rezervom ovlašćenog revizora.

Smatra se da je izdavalac poslovao minimalno u vremenu iz stava 1. tačke (1) ovog člana, ako je najmanje jedan od pravnih prethodnika poslovao minimalno 3 godine.

Izuzetno od stava 1. tačke (1) i stava 2. ovog člana, Komisija za listing može doneti odluku o ispunjenosti datog uslova i kada je minimalno vreme poslovanja izdavaoca, odnosno njegovih pravnih prethodnika, kraće od 3 godine, pod uslovom:

(1) da izdavalac ima izrađen najmanje jedan godišnji finansijski izveštaj, koji za godinu koja prethodi podnošenju zahteva mora biti sa pozitivnim mišljenjem ili mišljenjem sa rezervom ovlašćenog revizora, i

(2) da je Upravni odbor Berze, na obrazloženi zahtev izdavaoca, dao pozitivno mišljenje o opravdanosti uključenja datih hartija od vrednosti na Standard Listing, odnosno SMart Listing.

V USLOVI ZA LISTING

Član 8

Izdavalac čije su hartije od vrednosti uključene na listing regulisanog tržišta obavezan je da tokom perioda listiranja hartije od vrednosti na pripadajućem segmentu listinga ispunjava opšte i posebne uslove za dati listing hartije od vrednosti utvrđene ovim Pravilnikom, a Berza periodično, najmanje sa datumom 30.6. i 31.12. kalendarske godine, kontroliše ispunjenost uslova za listing (u daljem tekstu: datum kontrole).

U slučaju da izdavalac prestane da ispunjava uslove za listing na koji su uključene njegove hartije od vrednosti, Berza ga o istom pisanim putem obaveštava.

1. Uslovi za Prime Listing

1.1. Opšti uslovi

Član 9

Izdavalac hartije od vrednosti koja se uključuje na Prime Listing, kao i tokom perioda listiranja hartije od vrednosti na Prime Listing, mora da ispunjava sledeće opšte uslove (u daljem tekstu: opšti uslovi za Prime Listing):

(1) minimalni iznos kapitala izdavaoca - 20 miliona EUR;

(2) izveštaj o reviziji godišnjeg finansijskog izveštaja sastavljen u skladu sa zakonom kojim se uređuju računovodstvo i revizija - sa izraženim pozitivnim mišljenjem ili mišljenjem sa rezervom, izuzev u trenutku uključenja na Prime Listing kada na izveštaj mora biti izraženo mišljenje ovlašćenog revizora utvrđeno odredbom člana 6. ovog Pravilnika;

(3) internet stranica izdavaoca - izrađena na srpskom i engleskom jeziku.

Pod minimalnim iznosom kapitala u smislu stava 1. tačke (1) ovog člana i člana 10. ovog Pravilnika podrazumeva se, alternativno:

1) iznos tržišne kapitalizacije akcija kojima se trguje na regulisanom tržištu, odnosno MTP, na dan koji prethodi podnošenju zahteva za listing, odnosno utvrđenom datumu kontrole;

2) kapital, odnosno knjigovodstvena vrednost kapitala prema finansijskim izveštajima iz poslednjeg obračunskog perioda koji prethodi podnošenju zahteva za listing, odnosno utvrđenom datumu kontrole.

1.2. Posebni uslovi za akcije i depozitne potvrde na akcije izdavaoca

Član 10

Za uključenje, kao i kontinuirano tokom perioda listiranja akcija na Prime Listing, pored opštih uslova za Prime Listing, moraju biti ispunjeni i sledeći posebni uslovi:

(1) da se u javnosti u slobodnom prometu (free float), nalazi najmanje 25% akcija od ukupno izdatih akcija izdavaoca ne računajući sledeće akcije:

- lica koja pojediničano poseduju više od 5% akcija od ukupno izdatih akcija izdavaoca, izuzimajući akcije u vlasništvu investicionih i penzionih fondova, kao i druge akcije na kastodi računima, društava za upravljanje fondovima, osiguravajućih društava, investicionih društava i drugih investicionih kompanija sa kratkoročnim investicionim strategijama,

- koje poseduju međunarodne i nadnacionalne institucije i ostale slične međunarodne organizacije,

- koje poseduje Republika Srbija uključujući i akcije koje poseduju organi, organizacije i ustanove osnovane posebnim zakonima od strane Republike Srbije (agencije, fondovi i sl);

(2) da su isplaćene dividende po prioritetnim akcijama, ako su izdate - na način utvrđen odlukom o njihovom izdavanju;

(3) minimalni nivo tržišne likvidnosti akcija Izdavaoca (ukoliko se datim akcijama trgovalo na regulisanom tržištu, odnosno MTP) - što podrazumeva:

a) prosečnu dnevnu vrednost prometa - najmanje 500 hiljada RSD i

b) prosečni dnevni broj zaključenih tranasakcija - najmanje 5 (pet) transakcija mereno u poslednjih šest meseci.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, za uključenje, kao i kontinuirano tokom perioda listiranja akcija na Prime Listing, smatra se da je ispunjen uslov:

(1) iz tačke (1), ako se u javnosti u slobodnom prometu nalaze akcije minimalnog iznosa kapitala - 10 miliona EUR koje su u vlasništvu najmanje 500 akcionara;

(2) tačke (3), ukoliko je za datu hartiju od vrednosti, na datum kontrole, zaključen ugovor o obavljanju poslova market mejkera u skladu sa Pravilima Berze.

Član 11

Odredbe o posebnim uslovima za Prime Listing iz člana 10. ovog Pravilnika, shodno se primenjuje na uključenje i listiranje depozitnih potvrda na akcije koje izdavalac akcija na koje su izdate depozitne potvrde mora da ispunjava.

1.3. Posebni uslovi za dužničke hartije od vrednosti

Član 12

Za uključenje, kao i kontinuirano tokom perioda listiranja dužničke hartije od vrednosti na Prime Listing, pored opštih uslova za Prime Listing, moraju biti ispunjeni i sledeći posebni uslovi:

(1) da je vrednost emisije najmanje 10 miliona EUR;

(2) da račun izdavaoca nije bio u blokadi u poslednjih 180 dana.

2. Uslovi za Standard Listing

2.1. Opšti uslovi za Standard listing

Član 13

Izdavalac hartije od vrednosti koja se uključuje na Standard Listing, kao i tokom perioda listiranja hartije od vrednosti na Standard lisiting, mora da ispunjava sledeće opšte uslove (u daljem tekstu: opšti uslovi za Standard Listing):

(1) minimalni iznos kapitala izdavaoca - 4 miliona EUR;

(2) izveštaj o reviziji godišnjeg finansijskog izveštaja sastavljen u skladu sa zakonom kojim se uređuju računovodstvo i revizija - sa izraženim pozitivnim mišljenjem ili mišljenjem sa rezervom;

(3) internet stranica izdavaoca - izrađena na srpskom i engleskom jeziku.

Pod minimalnim iznosom kapitala u smislu stava 1. tačke (1) ovog člana i člana 14. ovog Pravilnika podrazumeva se, alternativno:

(1) iznos tržišne kapitalizacije akcija kojima se trguje na regulisanom tržištu, odnosno MTP, na dan koji prethodi podnošenju zahteva za listing, odnosno utvrđenom datumu kontrole;

(2) kapital, odnosno knjigovodstvena vrednost kapitala prema finansijskim izveštajima iz poslednjeg obračunskog perioda koji prethodi podnošenju zahteva za listing, odnosno utvrđenom datumu kontrole.

2.2. Posebni uslovi za akcije i depozitne potvrde na akcije

Član 14

Za uključenje, kao i kontinuirano tokom perioda listiranja akcija na Standard Listing, pored opštih uslova za Standard Listing, moraju biti ispunjeni i sledeći posebni uslovi:

(1) da se u javnosti u slobodnom prometu (free float), nalazi najmanje 25% akcija od ukupno emitovanih akcija izdavaoca ne računajući sledeće akcije:

- lica koja pojediničano poseduju više od 5% akcija od ukupno izdatih akcija izdavaoca, izuzimajući akcije u vlasništvu investicionih i penzionih fondova, kao i druge akcije na kastodi računima, društava za upravljanje fondovima, osiguravajućih društava, investicionih društava i drugih investicionih kompanija sa kratkoročnim investicionim strategijama,

- koje poseduju međunarodne i nadnacionalne institucije i ostale slične međunarodne organizacije,

- koje poseduje Republika Srbija, uključujući i akcije koje poseduju organi, organizacije i ustanove osnovane posebnim zakonima od strane Republike Srbije (agencije, fondovi i sl);

(2) da su isplaćene dividende po prioritetnim akcijama, ako su izdate - na način utvrđen odlukom o njihovom izdavanju.

Izuzetno, za uključenje, kao i kontinuirano tokom perioda listiranja akcija na Standard Listing, smatra se da je ispunjen uslov iz stava 1. tačke (1) ovog člana, ako se u javnosti u slobodnom prometu nalaze, alternativno:

(1) akcije minimalnog iznosa kapitala - 2 miliona EUR, koje su u vlasništvu najmanje 250 akcionara;

(2) akcije koje su u vlasništvu najmanje 500 akcionara.

Član 15

Odredbe o posebnim uslovima za Standard Listing iz člana 14. ovog Pravilnika, shodno se primenjuju na uključenje I listiranje depozitnih potvrda na akcije koje izdavalac akcija na koje su izdate depozitne potvrde mora da ispunjava.

2.3. Posebni uslovi za dužničke hartije od vrednosti

Član 16

Za uključenje, kao i kontinuirano tokom perioda listiranja dužničke hartije od vrednosti na Standard Listing, pored opštih uslova za Standard Listing, moraju biti ispunjeni i sledeći posebni uslovi:

1) da je vrednost emisije najmanje - 1 milion EUR;

2) da račun izdavaoca nije bio u blokadi u poslednjih 60 dana.

3. Uslovi za SMart Listing

Član 16a

Na SMart Listing mogu se uključiti isključivo akcije ili depozitne potvrde na akcije.

Izdavalac hartije od vrednosti koja se uključuje na SMart Listing, kao i tokom perioda listiranja hartije od vrednosti na SMart Listing, mora da ispunjava sledeće uslove:

(1) minimalni iznos kapitala izdavaoca - 1 milion EUR;

(2) izveštaj o reviziji godišnjeg finansijskog izveštaja sastavljen u skladu sa zakonom kojim se uređuju računovodstvo i revizija - sa izraženim pozitivnim mišljenjem ili mišljenjem sa rezervom;

(3) internet stranica izdavaoca - izrađena na srpskom i engleskom jeziku;

(4) da se u javnosti u slobodnom prometu (free float), nalazi najmanje 25% od ukupno izdatih akcija, ne računajući sledeće akcije:

1) lica koja pojediničano poseduju više od 5% akcija od ukupno izdatih akcija izdavaoca, izuzimajući akcije u vlasništvu investicionih i penzionih fondova, kao i druge akcije na kastodi računima, društava za upravljanje fondovima, osiguravajućih društava, investicionih društava i drugih investicionih kompanija sa kratkoročnim investicionim strategijama;

2) koje poseduju međunarodne i nadnacionalne institucije i ostale slične međunarodne organizacije;

3) koje poseduje Republika Srbija, uključujući i akcije koje poseduju organi, organizacije i ustanove osnovane posebnim zakonima od strane Republike Srbije (agencije, fondovi i sl).

Pod minimalnim iznosom kapitala u smislu stava 2. tačke (1) ovog člana podrazumeva se, alternativno:

(1) iznos tržišne kapitalizacije akcija nakon uspešno izvršene javne ponude hartija od vrednosti u skladu sa prospektom čije je objavljivanje odobrila Komisija za hartije od vrednosti, na dan koji prethodi podnošenju zahteva za listing, odnosno utvrđenom datumu kontrole;

(2) kapital, odnosno knjigovodstvena vrednost kapitala prema finansijskim izveštajima iz poslednjeg obračunskog perioda koji prethodi podnošenju zahteva za listing, odnosno utvrđenom datumu kontrole.

Izuzetno od stava 2. tačke (4) ovog člana, Komisija za listing može doneti odluku o ispunjenosti datog uslova ako oceni da investitori imaju podatke potrebne za procenu izdavaoca i akcija koje su predmet uključenja, odnosno listiranja na SMart Listing, i da je to u interesu izdavaoca ili investitora, ako su kumulativno ispunjeni sledeći uslovi:

(1) da kapital izdavaoca utvrđena na način iz stava 3. ovog člana nije manji od 500.000 EUR; i

(2) da se u javnosti u slobodnom prometu (free float) utvrđenom na način iz stava 2. tačka (4) podtačke 1)-3) ovog člana nalaze akcije minimalnog iznosa kapitala u visini 150.000 EUR.

VI POSTUPAK UKLJUČENJA HARTIJA OD VREDNOSTI NA LISTING

Član 17

Postupak uključenja hartija od vrednosti na listing počinje na osnovu ispunjenog propisanog obrasca zahteva za listing, čiji obrazac i sadržinu propisuje Direktor Berze.

Izdavalac podnosi Komisiji za listing zahtev za listing zajedno sa dokumentacijom i dokazima utvrđenim ovim Pravilnikom.

Uz zahtev za listing, izdavalac je dužan da dostavi sve podatke predviđene elementima zahteva za listing i navede sve bitne informacije i podatke koji se odnose na njegovo poslovanje, kao i na hartiju od vrednosti koja je predmet zahteva za listing, a koji bi mogli da utiču na formiranje cene tih hartija od vrednosti na Berzi.

Član 18

Ako drugačije nije uređeno ovim Pravilnikom, uz zahtev za listing, izdavalac podnosi sledeću dokumentaciju:

(1) informator o izdavaocu - dokument o osnovnim podacima o izdavaocu i hartijama od vrednosti, izrađen u svemu prema odluci Upravnog odbora Berze kojom se reguliše forma, sadržina, način iskazivanja podataka u informatoru o izdavaocu, kao i druga pitanja od značaja za uključenje i organizovanje trgovanja hartijama od vrednosti (u daljem tekstu: odluka Berze o informatoru);

(2) prospekt izdavaoca - koji je odobrila Komisija za hartije od vrednosti u vezi izdatih hartija od vrednosti čije se uključenje zahteva i koji je validan u smislu člana 22. i 33. Zakona, ili:

1) izjavu izdavaoca da se koristi u skladu sa članom 13. Zakona pravom na izuzetak od obaveze objavljivanja prospekta u kom slučaju je obavezan da u informatoru o izdavaocu navede naročito podatke o bitnim elementima hartija od vrednosti čije se uključenje zahteva, opis prava koja su u njima sadržana i količinu, ili

2) izjavu izdavaoca da se koristi izuzetkom iz člana 5. Zakona na obavezu pribavljanja rešenja, odobrenja ili dozvola koje Komisija za hartije od vrednosti izdaje u vezi sa izdavanjem i uključenjem hartija od vrednosti čije se uključenje zahteva na Berzu, uz obavezu dostavljanja podataka u informatoru o izdavaocu shodnom primenom tačke (2) podtačke 1) ovog člana;

(3) prečišćen tekst osnivačkog akta i statuta izdavaoca na srpskom, odnosno engleskom jeziku ukoliko je izdavalac strano pravno lice, ili link ka internet stranici na kojoj su data dokumenta objavljena;

(4) najnoviji izvod nadležnog registra privrednih društava o registrovanim podacima o Izdavaocu, osim u slučaju kada su dati podaci upisani i javno dostupni na internet stranici nadležnog registra Agencije za privredne registre RS;

(5) godišnji finansijski izveštaj sa mišljenjem revizora u svrhu dokaza o ispunjenosti uslova propisanih ovim Pravilnikom za uključenje na pripadajući listing regulisanog tržišta ukoliko dati podaci nisu sadržani u prospektu izdavaoca iz tačke (2) ovog stava;

(6) informaciju o isplaćenim dividendama u prethodne tri godine, a koja naročito sadrži podatke o danu dividende i vrednosti dividende po akciji ukoliko dati podaci nisu sadržani u prospektu izdavaoca iz tačke (2) ovog člana;

(7) odluku nadležnog organa izdavaoca o izdavanju hartije od vrednosti;

(8) odluku nadležnog organa izdavaoca o podnošenju zahteva za uključenje hartija od vrednosti na listing regulisanog tržišta. Ako drugačije nije uređeno statutom izdavaoca, datu odluku donosi odbora direktora, odnosno nadzorni odbor ili upravni odbor izdavaoca ako je upravljanje dvodomno (zajednički naziv za pomenute organe upravljanja u daljem tekstu ovog Pravilnika: odbor izdavaoca);

(9) kopije svih rešenja, odobrenja i dozvola koje je Komisija za hartije od vrednosti izdala u vezi sa hartijama od vrednosti čije se uključenje zahteva;

(10) dokument Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti (u daljem tekstu: Centralni registar) kojim se potvrđuje upis hartija od vrednosti;

(11) garanciju, ako je emisija hartija od vrednosti koja je predmet zahteva za listing garantovana;

(12) izveštaj o ishodu javne ponude hartija od vrednosti čije se uključenje na regulisano tržište zahteva, a u slučaju kada datom uključenju prethodi javna ponuda tih hartija od vrednosti;

(13) kopija ugovora sa investicionim društvom i kreditnom institucijom preko koje je vršen upis i uplata hartija od vrednosti;

(14) kopiju ugovora sa agentom ili pokroviteljem emisije, ako takav ugovor ima zaključen;

(15) pisane izjave nadležnog organa izdavaoca:

1) da prema izdavaocu nisu preduzimane mere od strane Komisije za hartije od vrednosti, odnosno pismeno obaveštenje o preduzetim merama u prethodne 3 godine;

2) da posluje u skladu sa zakonima i podzakonskim aktima Komisije za hartije od vrednosti i Narodne banke Srbije, kao i sa osnivačkim aktom i/ili statutom izdavaoca;

3) da je u okviru svoje organizacije obezbedio stručni kadar koji će biti zadužen za ispunjavanje obaveze izdavaoca nakon uključenja na listing regulisanog tržišta;

(16) kod uključenja akcija i depozitnih potvrda na akcije - usvojen kodeks korporativnog upravljanja ili izjavu o prihvatanju primene drugog kodeksa, sa kopijom teksta kodeksa, izuzev u slučaju kada Berza isti već poseduje ili je isti javno objavljen u kom slučaju se dostavlja link na internet stranicu na kojoj je dati kodeks korporativnog upravljanja objavljen na srpskom, odnosno engleskom jeziku ukoliko je izdavalac strano pravno lice;

(17) ugovor o uključenju na listing (čiju sadržinu propisuje Direktor Berze), potpisan od strane izdavaoca. Izdavaoci koji su domaća pravna lica uz dati Ugovor dostavljaju i instrument obezbeđenja za izvršavanje finansijskih obaveza prema Berzi (dve blanko menice sa overenim OP obrascem i dva menična ovlašćenja), te potvrdu Narodne banke Srbije o registraciji instrumenta obezbeđenja plaćanja (menice / ovlašćenja) u skladu sa zakonom i odlukama Narodne banke Srbije;

(18) dokaz o uplaćenoj naknadi za obradu zahteva i naknade za uključenje na listing u iznosima utvrđenim Tarifnikom Berze.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, uz zahtev za uključenje na listing:

(1) dužničkih hartija od vrednosti koje izdaju jedinice teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, izdavalac ne podnosi dokumentaciju iz tački (3), (4), (6) i (15) stava 1. ovog člana;

(2) hartije od vrednosti koju izdaje strani izdavalac, izdavalac ne podnosi dokumentaciju iz tačke (15) stava 1. ovog člana.

Izuzev u slučaju iz stava 1. tačke (3) i (16) ovog člana, strani izdavaoci obavezni su da uz dokumentaciju koja u originalu nije izrađena na srpskom jeziku dostave njen prevod na srpski jezik overen od strane sudskog tumača.

Član 19

Radi sagledavanja svih uslova za uključenje i organizovanje trgovanja hartijama od vrednosti čije se uključenje zahteva na listing regulisanog tržišta, kao i u slučaju utvrđene neusaglašenosti u podacima dostavljenih dokumenata i dokaza uz zahtev za listing, Berza može od izdavaoca tražiti i dodatne izjave nadležnih organa izdavaoca, kao i druge dokaze i dokumentaciju.

Član 20

Republika Srbija ili Narodna banka Srbija uz zahtev za listing dostavlja sledeću dokumentaciju:

(1) odluku nadležnog organa izdavaoca o izdavanju hartija od vrednosti;

(2) izveštaj o ishodu javne ponude hartija od vrednosti čije se uključenje na listing prvi put zahteva, a u slučaju kada datom uključenju prethodi javna ponuda tih hartija od vrednosti;

(3) odluku nadležnog organa izdavaoca o podnošenju zahteva za listing;

(4) ugovor o uključenju na Prime Listing, iz člana 18. stav 2. ovog Pravilnika, potpisan od strane ovlašćenog lica podnosioca zahteva za listing.

Član 21

U slučaju da podnosilac zahteva za listing uz zahtev ne dostavi svu zahtevanu dokumentaciju u smislu člana 18. i 19. ovog Pravilnika, Komisija za listing mu može odrediti naknadni primereni rok u kom je dužan da zahtev za listing uredi i kompletira, a rok ne može biti duži od 30 dana. U slučaju da podnosilac zahteva za listing i po proteku naknadno određenog roka ne postupi po zahtevu Berze, Komisija za listing će obrazloženim zaključkom odbaciti zahtev za listing, a protiv ovog zaključka dozvoljena je posebna žalba Upravnom odboru, u kom slučaju je odluka Upravnog odbora konačna.

Novi zahtev za listing hartija od vrednosti koje su bile predmet odbačenog zahteva u smislu stava 1. ovog člana, može se podneti Berzi najranije po proteku roka od šest meseci od dana konačnosti zaključka, odnosno odluke Upravnog odbora u smislu stava 1. ovog člana.

Član 22

Danom prijema zahteva za listing smatra se dan prijema zahteva sa kompletnom i potpunom dokumentacijom u smislu članova 18. i 19. ovog Pravilnika, odnosno dan proteka roka iz člana 21. stav 1. ovog Pravilnika.

Član 23

Podnosilac zahteva za listing odgovara za verodostojnost i istinitost podataka iz zahteva za listing, kao i podnete dokumetacije u prilogu ovog zahteva i obavezan je da iste, uredno i blagovremeno ažurira, uključujući i podatke objavljene na njegovoj internet stranici.

Komisija za listing ne vrši ocenu boniteta izdavaoca hartije od vrednosti za čije je uključenje na listing podnet zahtev za listing.

Član 24

Komisija za listing neće razmatrati podneti zahtev za listing:

(1) ukoliko je Komisija za hartije od vrednosti u skladu sa Zakonom, u periodu, ne dužem od 3 meseca, koji prethodi danu podnošenja zahteva za listing, javno objavila rešenje o utvrđenim nezakonitostima u poslovanju izdavaoca hartijama od vrednosti koje su predmet zahteva za listing. Izuzetno, Komisija za listing će u datom slučaju razmatrati zahtev izdavaoca, ukoliko je izdavalac po datom rešenju Komisije za hartije od vrednosti, u ostavljenom roku preduzeo radnje na otklanjanju, te otklonio utvrđene nezakonitosti, što je Komisija za hartije od vrednosti svojim aktom konstatovala;

(2) ukoliko je Komisija za hartije od vrednosti, rešenjem naložila Berzi da privremeno obustavi trgovanje ili isključi hartiju od vrednosti koja je uključena na drugi segment regulisanog tržišta, odnosno MTP Belex, a ista je predmet zahteva za listing;

(3) ukoliko je Berza, rešenjem privremeno obustavila trgovanje hartijom od vrednosti koja je uključena na drugi segment regulisanog tržišta, odnosno MTP Belex, a ista je predmet zahteva za listing;

(4) ako je nad izdavaocem pokrenut postupak regulisan zakonima kojima se uređuje stečaj i likvidacija.

U slučaju iz stava 1. ovog člana Komisija za listing donosi zaključak o odbacivanju zahteva za listing, obrazložen razlozima zbog kojih nije razmatrala zahtev za listing i isti dostavlja podnosiocu zahteva i Direktoru Berze. Protiv ovog zaključka dopuštena je posebna žalba u kom slučaju je odluka Upravnog odbora konačna.

Novi zahtev za listing hartija od vrednosti koje su bile predmet odbačenog zahteva, može se podneti Berzi po prestanku razloga zbog koga je donet konačni zaključak, odnosno odluka Upravnog odbora iz stava 2. ovog člana.

Član 25

Komisija za listing, najkasnije u roku od petnaest dana od dana prijema zahteva za listing u smislu člana 22. ovog Pravilnika, donosi rešenje o uključenju hartije od vrednosti na listing ili rešenje o odbijanju zahteva za listing u smislu člana 35. ovog Pravilnika.

Član 26

Izuzetno od člana 25. ovog Pravilnika, rešenje po zahtevu za listing donosi predsednik Komisije za listing u slučaju kada je predmet zahteva za listing:

(1) nova emisija hartije od vrednosti istog ISIN kao i hartija od vrednosti koja je već uključena na listing;

(2) nova emisija dužničkih hartija od vrednosti koje izdaje Republika Srbija ili Narodna banka Srbije istog CFI koda kao i dužnička hartija od vrednosti ovih izdavalaca koja je već uključena na listing.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana izdavalac je dužan da Berzi dostavi samo izmene i dopune već dostavljene dokumentacije ili izjavu nadležnog organa izdavaoca da takvih izmena nije bilo Odredbe stava 1. ovog člana shodno se primenjuju u slučaju smanjenja broja hartija od vrednosti uključenih na listing.

Predsednik Komisije za listing, rešenjem utvrđuje samo broj hartija od vrednosti za koji se uvećava ili umanjuje količina hartije od vrednosti prethodno uključenih na listing, odnosno u slučaju iz stava 1. tačka 2. ovog člana podatke o ISIN i broju hartija od vrednosti koji se uključuje.

Berza o donetom rešenju iz stava 1. i 3. ovog člana, odmah obaveštava članove Komisije za listing.

Na rešenja iz stava 1. i 3. ovog člana, shodno se primenjuju odredbe ovog Pravilnika koje regulišu rešenje Komisije za listing o uključenju hartije od vrednosti na listing.

Član 27

Komisija za listing, rešenjem o uključenju hartije od vrednosti na listing Berze, određuje listing na kome će se hartija od vrednosti listirati, datum prvog trgovanja na listingu, indikativnu cenu hartije od vrednosti za prvo trgovanje, način izražavanja cene hartija od vrednosti u nalozima za trgovanje, datum poslednjeg trgovačkog dana za dužničke hartije od vrednosti, kao i druge elemente shodnom primenom odredbi Pravila poslovanja koje regulišu rešenje o uključenju hartije od vrednosti na Open Market.

Član 28

Rešenje iz člana 27. ovog Pravilnika, Berza dostavlja izdavaocu - podnosiocu zahteva za listing i Komisiji za hartije od vrednosti, u roku od tri radna dana od dana donošenja rešenja.

Po donošenju rešenja o uključenju hartije od vrednosti na listing, Berza sa izdavaocem zaključuje ugovor iz člana 18. stava 2. ovog Pravilnika, kojim se bliže regulišu prava i obaveze izdavaoca i Berze po osnovu uključenja i listiranja hartije od vrednosti na listing regulisanog tržišta.

Član 29

Rešenje o uključenju hartije od vrednosti na listing, Berza najkasnije u roku od tri radna dana od dana donošenja datog rešenja, javno objavljuje na svojoj internet stranici.

Prospekt izdavaoca čije su hartije od vrednosti uključene na listing, Berza objavljuje na svojoj internet stranici.

Član 30

Pre objavljivanja rešenja o uključenju hartije od vrednosti na listing, na internet stranici Berze, trgovina datom hartijom ne može početi.

Član 31

(brisan)

Član 32

Hartijom od vrednosti koja je uključena na jedan od listinga regulisanog tržišta ne može se trgovati na drugom tržišnom segmentu Berze.

Ukoliko izdavalac čije su hartije od vrednosti uključene na Standard Listing ispuni uslove za Prime Listing, odnosno izdavalac čije su hartije od vrednosti uključene na SMart Listing ispuni uslove za Standard Listing ili Prime Listing, Komisija za listing Berze, na predlog Direktora Berze, može predmetnu hartiju od vrednosti uključiti na listing za koji je data hartija od vrednosti ispunila uslove, a uz dostavljanje pisane saglasnosti izdavaoca i dopune dokumentacije po zahtevu Komisije za listing.

Izdavalac hartije od vrednosti kojom se trguje na listingu, dužan je da prethodno obavesti Berzu o podnošenju zahteva za uključenje njegovih hartija od vrednosti na drugo regulisano tržite, odnosno MTP, izuzev kada je podnosilac tog zahteva drugo lice.

Komisija za listing donosi rešenje o odbijanju zahteva za listing, ukoliko:

(1) nisu ispunjeni uslovi utvrđeni ovim Pravilnikom za uključenje hartije od vrednosti na listing regulisanog tržišta opredeljen zahtevom za listing; ili

(2) su javno objavljeni podaci o okolnostima koje mogu ugroziti javni interes ili sigurnost investitora u hartiju od vrednosti koja je predmet zahteva za listing.

Rešenje o odbijanju zahteva za listing, Berza dostavlja izdavaocu - podnosiocu zahteva za listing i Komisiji za hartije od vrednosti, u roku od tri radna dana od dana donošenja rešenja.

Protiv rešenja iz stava 1. ovog člana, može se izjaviti žalba Upravnom odboru u roku od 8 (osam) dana od dana prijema rešenja, a žalba odlaže izvršenje rešenja. Rešenje postaje konačno danom isteka roka određenog za žalbu ako žalba nije izjavljena ili danom donošenja rešenja Upravnog odbora o odbijanju žalbe ili preinačenju prvostepenog rešenja, u kom slučaju je konačno rešenje koje je doneo Upravni odbor Berze.

VII OBAVEZE IZDAVAOCA ČIJE SU HARTIJE OD VREDNOSTI UKLJUČENE NA LISTING

Član 33

Izdavalac čija je hartija od vrednosti uključena na listing, preuzima obavezu ispunjavanja zahteva povećane transparentnosti i kvaliteta objavljivanja informacija javnosti, te je dužan da uredno i blagovremeno izvršava svoje obaveze izveštavanja i Berzi dostavlja blagovremeno sve izveštaje i druge informacije koje su od uticaja na trgovanje datim hartijama od vrednosti, a u skladu sa Zakonom, podzakonskim aktima, aktima Berze i ugovorom koji je zaključio sa Berzom.

Izdavalac je dužan da Berzi pored izveštaja, informacija, odluka i drugih propisanih podataka o kojima izveštava kao javno društvo čije su hartije od vrednosti uključene na regulisano tržište u skladu sa Zakonom, podzakonskim aktima i Pravilima Berze, dostavlja i:

(1) kvartalni izveštaj - nakon završetka svakog od prva tri tromesečja tekuće poslovne godine, u rokovima utvrđenim Zakonom, kao i da obezbedi da ovaj izveštaj bude dostupan javnosti najmanje pet godina od dana objavljivanja;

(2) ako je izdavalac javno akcionarsko društvo u skladu sa zakonom koji uređuje privredna društva - popunjen upitnik Berze o praksi korporativnog upravljanja izdavaoca koji dostavlja Berzi najkasnije sa danom dostavljanja godišnjeg izvještaja;

(3) kada nastupe okolnosti koje bi mogle bitnije uticati na poslovanje izdavaoca i na cenu njegovih hartija od vrednosti, a nije reč o opštepoznatim okolnostima, izdavalac je dužan da odmah, bez odlaganja, obavesti Berzu o takvim okolnostima;

(4) izveštaj o održavanju sednice organa izdavaoca na kojoj se odlučuje o: finansijskim izvještajima (nerevidiranim i/ili revidiranim, nekonsolidovanim i/ili konsolidovanim); godišnjim izveštajima, polugodišnjim izveštajima; kvartalnim izveštajima za prvo i treće tromesečje tekuće poslovne godine; isplati dividende i međudividendi (uključujući i utvrđeni predlog o kome nadležni organ odlučuje); promenama osnovnog kapitala izdavaoca; sticanju/otuđenju sopstvenih akcija. Izdavalac je dužan da donetu odluku o pitanjima iz ove tačke, dostavi Berzi prvog narednog radnog dana po donošenju;

(5) dodatne izveštaje i informacije po zahtevu Berze u slučaju kada je to prema proceni Berze neophodno u svrhu potpunog i blagovremenog informisanja investicione javnosti;

(6) druge izveštaje i informacije utvrđene ugovorom koji izdavalac ima zaključen sa Berzom.

Izdavalac čije su hartije od vrednosti uključene na Prime Listing je dužan da izveštaje i informacije iz stava 1. i 2. ovog člana, dostavi Berzi na srpskom i engleskom jeziku, kao i da iste na navedenim jezicima objavljuje na svojim internet stranicama.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, dodatne obaveze izveštavanja za Republiku Srbiju, Narodnu banku Srbije, jedinice teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, te međunarodne i nadnacionalne institucije i ostale slične međunarodne organizacije, kao izdavaoce dužničkih hartija od vrednosti koje su uključene na listing regulisanog tržišta uređuju se ugovorom koji dati izdavaoci zaključuju sa Berzom.

Berza na svojoj internet stranici objavljuje izveštaje, informacije, odluke i druge propisane podatke koje joj izdavalac dostavi u smislu stava 1. i 2. ovog člana

Član 34

Berza vrši nadzor nad izvršavanjem obaveza izdavaoca hartija od vrednosti koje su uključene na listing regulisanog tržišta u skladu sa ovim Pravilnikom i ugovorom koji izdavalac ima zaključen sa Berzom.

U datom postupku nadzire se i kontroliše ispunjavanje obaveza izdavaoca u vezi sa izveštavanjem i obaveštavanjem Berze u skladu sa Zakonom, podzakonskim aktima, aktima Berze i ugovorom zaključenim sa Berzom, kao i drugih obaveza utvrđenih aktima Berze i ugovorom koji ima zaključen sa Berzom.

Postupak nadzora u smislu odredbi ovog člana sprovodi se i ako su naknadnom kontrolom utvrđene nepravilnosti, netačnosti u podacima i dokumentaciji dostavljenoj uz zahtev za listing

Na nadzor nad izdavaocem u smislu stavova 1.-3. ovog člana shodno se primenjuju odredbe Pravila Berze koje regulišu nadzor nad izdavaocem hartija od vrednosti uključenih na Open Market i mere u nadzoru.

Rešenja u smislu odredbe stava 4. ovog člana, donosi Komisija za listing, kao prvostepeni organ u postupku nadzora, a protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba u skladu sa članom 41. ovog Pravilnika.

VIII PRIVREMENA OBUSTAVA TRGOVANJA I ISKLJUČENJE HARTIJA OD VREDNOSTI SA LISTINGA

Član 35

Na privremenu obustavu trgovanja hartijama od vrednosti uključenih na listing regulisanog tržišta, nastavak trgovanja i isključenje hartija od vrednosti sa segmenta regulisanog tržišta, shodno se primenjuju odredbe Pravila Berze, ako drugačije nije određeno ovim Pravilnikom.

1. Privremena obustava trgovanja

Član 36

Pored slučajeva utvrđenih Pravilima Berze, Berza privremeno obustavlja trgovanje pojedinom hartijom od vrednosti sa listinga, naročito u sledećim slučajevima:

(1) značajnijeg poremećaja u poslovanju izdavaoca;

(2) očekivanja objavljivanja informacije za koju se pretpostavlja da bi mogla znatno da utiče na cenu hartija od vrednosti;

(3) naknadnom kontrolom utvrđenih nepravilnosti, netačnosti u podacima i dokumentaciji dostavljenoj uz zahtev za listing.

Član 37

O privremenoj obustavi trgovanja i prestanku privremene obustave trgovanja, rešenjem odlučuje Komisija za listing.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, Direktor Berze, na određeni rok koji ne može biti duži od pet radnih dana, može rešenjem privremeno obustaviti trgovanje svim ili određenim hartijama od vrednosti, a na obrazloženi zahtev berzanskog kontrolora, odnosno na osnovu rešenja Komisije za hartije od vrednosti. Ukoliko se u datom roku steknu uslovi za prestanak privremene obustave trgovanja, Direktor Berze donosi rešenje o prestanku privremene obustave trgovanja.

Berza o donetom rešenju iz stava 2. ovog člana, odmah obaveštava Komisiju za listing.

Ukoliko se u roku iz stava 2. ovog člana ne steknu uslovi za prestanak privremene obustave trgovanja, Komisija za listing po sopstvenoj inicijativi ili na predlog Direktora Berze, donosi rešenje o produženju privremene obustave trgovanja, koja traje do sticanja uslova za nastavak trgovine, a najduže šest meseci od dana donošenja rešenja o privremenoj obustavi trgovanja iz stava 2. ovog člana. Po ispunjenju uslova za nastavak trgovanja, Rešenje o prestanku privremene obustave trgovanja donosi Komisija za listing.

Predlog za produženje roka privremene obustave trgovanja iz stava 4. ovog člana, Direktor Berze dostavlja Komisiji za listing najkasnije onog radnog dana koji prethodi poslednjem danu privremene obustave iz stava 2. ovog člana.

Berza rešenja doneta u smislu odredbi ovog člana, u roku od tri radna dana od dana donošenja, dostavlja izdavaocu i Komisiji za hartije od vrednosti i objavljuje na internet stranici Berze.

Protiv rešenja iz ovog člana, može se izjaviti žalba Upravnom odboru u roku od 8 (osam) dana od dana prijema rešenja, a žalba na rešenje ne odlaže izvršenje rešenja. Rešenje postaje konačno danom isteka roka određenog za žalbu ako žalba nije izjavljena ili danom donošenja rešenja Upravnog odbora o odbijanju žalbe ili preinačenju prvostepenog rešenja, u kom slučaju je konačno rešenje koje je doneo Upravni odbor Berze.

Rešenje Upravnog odbora iz stava 7. ovog člana, Berza je dužna da odmah, a najkasnije u roku od tri radna dana od dana donošenja, dostavi izdavaocu i Komisiji za hartije od vrednosti, a ukoliko je datim rešenjem preinačeno prvostepeno rešenje, isto objavi na internet stranici Berze.

2. Isključenje hartije od vrednosti sa listinga

Član 38

Ako drugačije nije određeno ovim Pravilnikom, Berza isključuje hartije od vrednosti izdavaoca sa listinga:

(1) ako je nad izdavaocem otvoren postupak stečaja ili likvidacije;

(2) na zahtev izdavaoca za isključenje hartija od vrednosti sa Berze iz razloga što je izdavaocu prestalo svojstvo javnog društva u skladu sa odredbom člana 70. stav 1. tačka 1. i stav 2. tačke 1.-3. i člana 122. Zakona, kao i iz razloga povlačenja hartija od vrednosti sa Berze u skladu sa članom 123. Zakona;

(3) kada izdavalac prestane da ispunjava uslove za listing na koji su predmetne hartije od vrednosti uključene;

(4) na zahtev izdavaoca za isključenje hartija od vrednosti sa listinga Berze i uključenje na drugi segment regulisanog tržišta uz koji se dostavlja odluka odbora izdavaoca, odnosno drugog organa nadležnog u skladu sa statutom izdavaoca, o isključenju hartija od vrednosti sa listinga Berze i uključenju na drugi segment regulisanog tržišta;

(5) konačnim rešenjem iz člana 35. ovog Pravilnika;

(6) ako se datom hartijom od vrednosti nije trgovalo:

1) na Prime listing - u skladu sa članom 10. ovog Pravilnika,

2) na Standard listing - najmanje 120 dana, izuzev ako je za datu hartiju od vrednosti zaključen ugovor o obavljanju poslova market mejkera u skladu sa Pravilima Berze, u kom slučaju se iste ne isključuju sa Standard listinga,

3) na svim segmentima listinga - najmanje 180 dana.

Odredbe stava 1. ovog člana ne primenjuju se na dužničke hartije od vrednosti koje izdaje Republika Srbija ili Narodna banka Srbije, a koje mogu biti isključene sa Prime Listing samo u slučaju povlačenju uključenih hartija od vrednosti sa Berze po zahtevu Izdavaoca uz koji je dostavljen akt nadležnog organa Izdavaoca kojim je odlučeno o datom pitanju.

U slučaju iz stava 1. tačke (1) - (2) ovog člana, Direktor Berze donosi rešenje o isključenju hartija od vrednosti sa Berze.

U slučaju iz stava 1. tačke (3) - (6) ovog člana, ako drugačije nije određeno ovim Pravilnikom, Komisija za listing donosi rešenje o isključenju hartija od vrednosti sa listinga i istim utvrđuje nastavak trgovanja datim hartijama od vrednosti na drugom segmentu regulisanog tržišta, odnosno MTP Belex u skladu sa odredbama člana 39. ovog Pravilnika.

Član 39

U slučaju iz člana 38. stav 1. tačke (3) ovog Pravilnika, kada izdavalac prestane da ispunjava uslove za listing Berze, Komisija za listing, na predlog izdavaoca može odlukom utvrditi primeren rok, koji ne može biti duži od dva meseca, u kom roku je izdavalac dužan da obezbedi ispunjenost uslova za listing.

Troškovi vođenja postupka Komisije za listing po predlogu izdavaoca iz stava 1. ovog člana, padaju na teret izdavaoca (podnosioca predloga) koji je dužan da uz predlog dostavi i dokaz o uplaćenoj naknadi koja je utvrđena Tarifnikom Berze.

U slučaju da izdavalac nije podneo predlog u smislu stava 1. ovog člana, odnosno u slučaju da po proteku utvrđenog roka u smislu stava 1. ovog člana izdavalac nije obezbedio ispunjenost uslova za listing, donosi se rešenje o isključenju hartija od vrednosti sa listinga na koji su date hartije od vrednosti uključene i:

(1) uključenju istih na segment listinga za koji ispunjavaju uslove utvrđene ovim Pravilnikom, a uz prethodnu saglasnost izdavaoca;

(2) na Open Market, ako izdavalac ne ispunjava uslove za drugi listing regulisanog tržišta i/ili nije saglasan da se njegove hartije od vrednosti uključe na drugi segment listinga, a pod uslovom da izdavalac ispunjava uslove za uključenje datih hartija od vrednosti na Open Market, koji su utvrđeni Pravilima Berze;

(3) na MTP Belex ako nisu ispunjeni uslovi iz tačke 1. i 2. ovog stava.

Na isključenje hartije od vrednosti sa listinga iz razloga iz člana 38. tačka (4) - (6) ovog Pravilnika i uključenje istih na drugi segment regulisanog tržišta, odnosno MTP Belex shodno se primenjuje odredbe ovog člana.

Izuzetno od stava 4. ovog člana, u slučaju iz člana 38. tačke (6) podtačke 3. ovog Pravilnika, hartije od vrednosti se rešenjem Direktora Berze isključuju sa regulisanog tržišta i uključuju na MTP Belex.

Član 40

U slučaju isključenja hartije od vrednosti sa listinga i uključenju istih na Open Market, odnosno MTP Belex u smislu odredbi člana 39. ovog Pravilnika, Direktor posebnim rešenjem utvrđuje datum i indikativnu cena za prvo trgovanje hartijom od vrednosti na Open Market, odnosno MTP Belex.

Berza rešenja doneta u smislu ovog člana, odmah, a najkasnije u roku od tri radna dana od dana donošenja, dostavlja izdavaocu i Komisiji za hartije od vrednosti.

Član 41

Protiv rešenja iz člana 34. i članova 38. i 39. ovog Pravilnika Izdavalac može izjaviti žalbu Upravnom odboru Berze u roku od osam dana od dana dostavljanja rešenja, a blagovremena žalba na rešenje odlaže izvršenje rešenja.

Rešenje o isključenju hartija od vrednosti sa listinga postaje konačno danom isteka roka određenog za žalbu, ako žalba nije izjavljena, ili danom donošenja rešenja Upravnog odbora o odbijanju žalbe ili preinačenju rešenja Komisije za listing, u kom slučaju je konačno rešenje koje je doneo Upravni odbor Berze.

Rešenje Upravnog odbora u smislu stava 2. ovog člana, Berza je dužna da odmah, a najkasnije u roku od tri radna dana od dana donošenja, dostavi izdavaocu i Komisiji za hartije od vrednosti.

Konačno rešenje o isključenju hartija od vrednosti sa listinga, Berza je dužna da odmah, a najkasnije u roku od 3 (tri) radna dana od dana donošenja objavi na internet stranici Berze.

Član 42

Novi zahtev za listing hartija od vrednosti koje su bile isključene sa listinga konačnim rešenjem Berze, Izdavalac može podneti Berzi najranije po proteku roka od tri meseca od dana konačnosti rešenja o isključenju datih hartija od vrednosti sa listinga.

IX ZAVRŠNE ODREDBE

Član 43

Ako drugačije nije određeno ovim Pravilnikom, protiv zaključaka i odluka Komisije za listing nije dozvoljena posebna žalba, već se mogu pobijati samo u okviru žalbe na rešenje Komisije za listing donetog u postupku u kome su dati zaključci i odluke doneseni.

Žalba sadrži označenje rešenja protiv koga se izjavljuje, obim pobijanja rešenja (u celini ili samo nekih njegovih delova), razloge za podnošenje žalbe i predlog žalioca.

Žalba se može dostaviti isključivo neposrednom predajom Berzi, u prostorijama Berze, ili preporučenim pismom sa povratnicom. Ukoliko je žalba dostavljena preporučenim pismom kao dan izjavljivanja žalbe smatra se dan predaje preporučene pošiljke pošti.

Odredbe stava 2. i 3. ovog člana shodno se odnose na zaključke i odluke na koje u skladu sa odredbama ovog Pravilnika dozvoljena posebna žalba.

Član 44

Komisija za listing u sastavu izabranom Odlukom Upravnog odbora Berze 04/2 br. 6318/15, od 6.7.2015. godine, nastavlja sa radom do isteka mandatnog perioda utvrđenog datom Odlukom.

Član 45

Za sve što odredbama ovog Pravilnika nije na poseban način regulisano, shodno se primenjuju odredbe Pravila Berze.

Član 46

Autentično tumačenje odredaba ovog Pravilnika na obrazloženi zahtev, u pisanoj formi, daje Upravni odbor Berze.

Naslovi pojedinih glava, kao i podnaslovi u okviru glava ovog Pravilnika služe isključivo za lakše snalaženje u tekstu i nemaju značaj prilikom tumačenja pojedinih odredaba ovog Pravilnika.

Član 47

Ovaj Pravilnik objavljuje se na internet stranici Berze po dobijanju saglasnosti Komisije za hartije od vrednosti i stupa na snagu protekom roka od osam dana od dana objavljivanja.

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o listingu i kotaciji broj 04/2-3820/07.