STATUT

BEOGRADSKE BERZE A.D. BEOGRAD

- prečišćen tekst od 21. marta 2016. godine -

 

1. OPŠTE ODREDBE

Član 1

Beogradska Berza a.d. Beograd (u daljem tekstu: Društvo) je akcionarsko društvo sa pravima, obavezama i odgovornostima utvrđenim Zakonom o privrednim društvima ("Službeni glasnik RS", br. 36/2011, 99/2011, 83/2014 i 5/2015, u daljem tekstu: Zakon) i Zakonom o tržištu kapitala ("Službeni glasnik RS", br. 31/11 i 112/15, u daljem tekstu: ZTK).

Član 2

Ovim Statutom uređuju se:

1) poslovno ime i sedište Društva;

2) delatnost Društva;

3) zastupanje Društva;

4) osnovni kapital Društva;

5) vrste i klase akcija koje je Društvo izdalo, sa bitnim elementima izdatih akcija Društva;

6) povećanje i smanjenje osnovnog kapitala Društva;

7) posebni uslovi za prenos akcija Društva;

8) rezerve i fondovi Društva;

9) raspodela dobiti i pokriće gubitaka Društva;

10) organi Društva;

11) unutrašnji nadzor, zaštita poslovne tajne i sprečavanje zloupotrebe poverljivih ili insajderskih informacija, kao i sprečavanje sukoba interesa;

12) zabrana konkurencije;

13) trajanje i prestanak Društva;

14) druga pitanja značajna za položaj i poslovanje Društva.

2. POSLOVNO IME I SEDIŠTE DRUŠTVA

Član 3

Društvo posluje pod poslovnim imenom: Beogradska berza a.d. Beograd.

U pravnom prometu sa inostranstvom Društvo koristi naziv na engleskom jeziku koji glasi: Belgrade Stock Exchange.

Član 4

Sedište Društva je u Beogradu - Novi Beograd, Omladinskih brigada br. 1.

Odluku o promeni sedišta Društva donosi Upravni odbor Društva.

Član 5

Društvo ima pečat i štambilj.

Oblik, sadržinu i potrebni broj pečata i štambilja i način njihovog korišćenja, čuvanja i uništavanja uređuju se posebnim aktom koji donosi Direktor Društva.

Vizuelno obeležje i sadržinu poslovnih pisama i dokumenata Društva, uključujući i one u elektronskoj formi, koji su upućeni trećim licima, uređuju se posebnim aktom koji donosi Direktor Društva.

3. DELATNOST DRUŠTVA

Član 6

U skladu sa Zakonom o klasifikaciji delatnosti ("Službeni glasnik RS", br. 104/2009) i Uredbom o klasifikaciji delatnosti ("Službeni glasnik RS", br. 54/2010), pretežna delatnost društva je: 6611 - Finansijske i robne berze.

Društvo obavlja poslove organizatora tržišta u skladu sa ZTK i upravlja, odnosno obavlja delatnost u vezi sa funkcionisanjem regulisanog tržišta i multilateralne trgovačke platforme (MTP).

Član 7

Poslovi Društva, na regulisanom tržištu su:

1) povezivanje ili olakšavanje povezivanja različitih interesa trećih lica za kupovinom i prodajom finansijskih instrumenata na tržištu, a u skladu sa obavezujućim pravilima tržišta i na način koji dovodi do zaključenja ugovora u vezi sa finansijskim instrumentima uključenim u trgovanje;

2) čuvanje i obelodanjivanje informacija o tražnji, ponudi, kotaciji i tržišnim cenama finansijskih instrumenata, kao i drugih informacija značajnih za trgovanje finansijskim instrumentima, kako pre, tako i posle izvršene transakcije, a u skladu sa odredbama ZTK i aktima Komisije za hartije od vrednosti;

3) uspostavljanje i sprovođenje, u skladu sa aktima i odobrenjem Komisije za hartije od vrednosti:

(1) uslova članstva za investiciono društvo na regulisanom tržištu;

(2) uslova za uključenje finansijskih instrumenata u trgovanje na regulisano tržište, isključenje iz trgovanja i privremenu obustavu trgovanja takvim finansijskim instrumentima;

(3) uslova za trgovanje finansijskim instrumentima koji su uključeni u trgovanje na regulisano tržište;

(4) tržišnog nadzora nad trgovanjem finansijskim instrumentima koji su uključeni na regulisano tržište u cilju sprečavanja i otkrivanja nepostupanja po pravilima u vezi sa regulisanim tržištem, odredbama ZTK i aktima Komisije za hartije od vrednosti, a naročito nepostupanje po odredbama ZTK koje regulišu zloupotrebe na tržištu;

(5) procedura za pokretanje disciplinskih postupaka protiv investicionih društava i ovlašćenih fizičkih lica u investicionom društvu koji se ponašaju suprotno odredbama opšteg akta regulisanog tržišta, odnosno organizatora tržišta, odredbama ZTK i akta Komisije za hartije od vrednosti;

(6) procedura za rešavanje sporova između investicionih društava koja su članovi na regulisanom tržištu, a u vezi sa transakcijama finansijskim instrumentima koji su uključeni u trgovanje na regulisano tržište;

4) obavljanje drugih poslova u vezi sa regulisanim tržištem u skladu sa Zakonom i aktima Komisije za hartije od vrednosti.

Na MTP se shodno primenjuju odredbe stava 1. tač. 1), 2) i 3) podtač. (1) - (4) ovog člana.

Član 8

Društvo može da obavlja i sledeće dodatne poslove:

1) unapređenje promocije i razvoja tržišta kapitala u Republici Srbiji;

2) prodaja i licenciranje tržišnih podataka, uključujući formiranje, prodaju, licenciranje i trgovanje finansijskim instrumentima, na osnovu tržišnih podataka ili drugih finansijskih mera;

3) edukacija investitora;

4) obavljanje drugih potrebnih poslova u vezi sa poslovima iz člana 7. i 8. ovog Statuta (edukacija, izdavanje i plasman publikacija, časopisa i knjiga i sl).

Član 9

Društvo u skladu sa ZTK ne može da trguje finansijskim instrumentima.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, Društvo može ulagati u finansijske instrumente koje izdaju Republika Srbija, Narodna banka Srbije, jedinice lokalne samouprave ili odgovarajuće strane institucije.

Društvo, niti bilo ko od njegovih članova organa Društva, Direktor Društva ili zaposleni Društva ne smeju davati savete o kupovini i prodaji finansijskih instrumenata ili o izboru investicionog društva.

Član 10

Društvo organizuje obavljanje poslova iz člana 7. i 8. ovog Statuta u skladu sa aktima Društva.

4. ZASTUPANJE

Član 11

Društvo zastupa i predstavlja Direktor Društva, u skladu sa Zakonom i ovim Statutom, te je isti zakonski zastupnik Društva ovlašćen da zaključuje pravne poslove i preduzima pravne radnje samostalno i neograničeno, ako drugačije nije utvrđeno ovim Statutom.

U poslovima iz člana 62. stav 1. ovog Statuta, po pribavljanju saglasnosti Upravnog odbora Društva, Društvo zastupa i jedan član Upravnog odbora Društva, uz obavezan supotpis direktora Društva i uz odluku Upravnog odbora Društva o davanju saglasnosti na zaključenje pravnog posla i preduzimanje pravne radnje.

Člana Upravnog odbora Društva iz stava 2. ovog člana, biraju članovi Upravnog odbora Društva iz svojih redova, većinom glasova svih članova Upravnog odbora Društva, na period do isteka njegovog mandata člana Upravnog odbora Društva.

Na razrešenje zastupnika iz stava 2. ovog člana, shodno se primenjuju odredbe ovog Statuta koje uređuju razrešenje člana Upravnog odbora, odnosno promenu punomoćnika člana Upravnog odbora.

5. OSNOVNI KAPITAL DRUŠTVA

Član 12

Ukupan osnovni kapital Društva, upisan i uplaćen u celini, iznosi 125.632.000 RSD što je dinarska protivvrednost 1.512.202. EUR po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan 7.5.2008. godine.

6. BROJ, VREDNOST, VRSTA I KLASA AKCIJA DRUŠTVA I PRAVA IZ AKCIJA

Član 13

Ukupan osnovni kapital Društva čini ukupno 4160 običnih akcija, nominalne vrednosti 30.200 RSD, koje glase na ime, nose pravo glasa i prenosive su u skladu sa ovim Statutom.

Član 14

Izdate akcije i identitet akcionara Društva upisani su u Centralni registar.

Član 15

Akcionari Društva, u skladu sa zakonom i ovim Statutom, imaju sledeća prava koja se ne mogu prenositi:

1) pravo učešća i glasanja na Skupštini Društva, tako da jedna akcija uvek daje pravo na jedan glas;

2) pravo na učešće u upravljanju Društvom;

3) pravo na isplatu dividende;

4) pravo prečeg upisa običnih akcija, i drugih finansijskih instrumenata zamenljivih za obične akcije, iz novih emisija;

5) pravo preče kupovine u sekundarnom trgovanju akcijama Društva;

6) pravo na deo stečajne, odnosno likvidacione mase Društva, srazmerno učešću akcionara u osnovnom kapitalu Društva,

7) druga prava koja proizilaze iz zakona, ovog Statuta i drugih akata Društva.

Član 16

Akcionari Društva imaju obaveze koje proizilaze iz zakona, ovog Statuta i drugih akata

Društva, kao i odluke o izdavanju akcija:

1) da poštuju sva akta Društva,

2) da čuvaju poslovnu tajnu Društva,

3) da se ponašaju na način koji unapređuje poslovanje Društva,

4) da ne konkurišu Društvu,

5) da akcijama raspolažu u skladu sa ovim Statutom i

6) druge obaveze koji proizlaze iz pozitivnih propisa i opštih akata Društva.

Član 17

Akcionari imaju pravo na informisanje o poslovanju Društva u skladu sa zakonom i ovim Statutom.

Pravo iz prethodnog stava, akcionari Društva realizuju naročito kroz izveštaje Upravnog odbora Društva i kroz realizaciju prava pristupa aktima i dokumentima Društva (u daljem tekstu zajednički naziv: akt Društva), u skladu sa Zakonom.

Smatraće se da je akcionarima omogućena realizacija prava iz stava 2. ovog člana, ukoliko je Društvo omogućilo slobodan pristup i preuzimanje, bez naknade, sa internet stranice Društva, zahtevanog akta Društva.

Član 18

Akcionar, odnosno bivši akcionar Društva koji u skladu sa Zakonom ima pravo pristupa aktima Društva radi ostvarivanja prava uvida i kopiranja, ovo pravo ostvaruje na osnovu pisanog zahteva, u sedištu Društva, u radno vreme Društva na način i po postupku utvrđenim Zakonom i ovim Statutom.

Pisani zahtev iz stava 1. ovog člana, pored Zakonom utvrđenih obaveznih elemenata zahteva, naročito sadrži i podatke o:

1) licu koje je kod akcionara zadužena za kontakt povodom zahteva sa kontakt podacima (broj telefona, telefaxa, e-mail adresa i sl.);

2) aktu za koji se zahteva pristup, sa podatkom da li se zahteva uvid i/ili kopiranje istog i u kom obimu;

3) licu koje će u ime akcionara realizovati pravo uvida, odnosno kopiranja akta sa pisanim ovlašćenjem u kome su navedene radnje koje je dato lice ovlašćeno da preduzme u ime akcionara.

Uz pisani zahtev iz stava 2. ovog člana akcionari su obavezni da Društvu dostave i svoju izjavu, te izjavu lica koje će u njihovo ime izvršiti uvid u akt Društva, kojom se isti pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću obavezuju da podatke u koje će izvršiti uvid, odnosno kopirati koristiti u skladu sa zakonom.

Član 19

Direktor Društva će po zahtevu iz člana 18. ovog Statuta, u skladu sa Zakonom, odrediti dan i vreme vršenja uvida u akt Društva, kao i podatke o zaposlenom Društva zaduženom za kontakt sa akcionarom povodom predmetnog uvida.

U slučajevima kada je akcionar podneo pisani zahtev za kopiju tačno određenog akta Društva, Direktor Društva može umesto utvrđivanja dana i vremena u smislu stava 1. ovog člana, utvrditi da će se izvršiti kopiranje zahtevanog akta i kopiju dostaviti akcionaru putem redovne ili elektronske pošte, odnosno telefaxa.

Član 20

Direktor Društva će odbiti pisani zahtev za pristup aktu Društva kada:

1) se pisani zahtev odnosi na akt Društva koji prema Zakonu ne predstavlja akt i dokument u koji se može izvršiti uvid,

2) lice koje je podnelo pisani zahtev ne spada u lica koja po Zakonu imaju pravo pristupa aktima Društva,

3) je bivši akcionar Društva podneo zahtev za pristup aktima Društva za period u kome nije bio akcionar Društva,

4) se pisani zahtev odnosi na dokumentaciju koja je javno objavljena na internet stranici Društva

5) je akcionaru u periodu koji nije duži od godinu dana pre dana podnošenja pisanog zahteva, zahtevan dokument dostavljen.

Član 21

Akcionari Društva imaju pravo preče kupovine akcija Društva.

Ponuda kojom akcionari svoje akcije nude na prodaju akcionarima Društvu (u daljem tekstu: ponuda), upućuje se preko Društva.

Ponuda se upućuje Društvu, u pisanoj formi, na adresu poslovnog sedišta Društva, u zatvorenoj koverti, preporučenom pošiljkom ili neposrednom predajom pisarnici Društva, sa naznakom "ponuda za prodaju akcija Berze". Obavezni elementi ponude su:

1) vrsta i broj akcija koje se prodaju i njihova nominalna vrednost,

2) cena po kojoj se akcija nudi na prodaju,

3) uslove i način plaćanja.

Društvo primljenu ponudu u smislu odredbi ovog člana, upućuje akcionarima Društva koji taj status, prema izvodu Centralnog registru, imaju na dan kada je Društvo primilo ponudu.

Ponuda se upućuje akcionarima iz stava 4. ovog člana, u što kraćem roku, a najkasnije u roku od osam dana kada je Društvo primilo ponudu.

Dan slanja ponude akcionarima Društva, preporučenom pošiljkom, smatra se i danom dostavljanja ponude akcionarima Društva.

Član 22

Akcionar Društva koji je zainteresovan za kupovinu ponuđenih akcija, dužan je da odgovor na ponudu dostavi Društvu najkasnije u roku od 30 dana od dana dostavljanja ponude u smislu člana 21. stav 6. ovog Statuta.

Akcionar Društva odgovorom na ponudu opredeljuje broj akcija za čiju je kupovinu zainteresovan, vodeći računa o obavezama propisanim ZTK o kvalifikovanom učešću u kapitalu Društva.

Ukoliko više akcionara odgovori da prihvata ponudu, tako da se ponude zainteresovanih kupaca ponuđenih akcija na prodaju ne mogu realizovati u celini u smislu odredbe stava 2. ovog člana, svaki akcionar koji je prihvatio ponudu ima pravo na kupovinu ponuđenih akcija u broju koji procentualno odgovara odnosu broja akcija Društva koje poseduje prema zbiru akcija Društva koje poseduju svi akcionari koji su prihvatili ponudu, zaokruživanjem na celi broj akcija primenom pravila simetričnog zaokruživanja brojeva, s tim da:

1) ukoliko je akcionar koji kupuje akcije prihvatio ponudu za manji broj akcija od broja na koje ima pravo prihvat ponude se u celosti realizuje,

2) ukoliko je akcionar koji kupuje akcije prihvatio ponudu za veći broj akcija od broja na koji ima pravo prihvat ponude se realizuje za onaj broj akcija na koji ima pravo.

U roku od 8 dana od dana isteka roka iz stava 1. ovog člana, Društvo obaveštava akcionara ponudioca o realizaciji njegove ponude u smislu stava 2. i 3. ovog člana.

Ako nakon raspodele akcija ponuđenih na prodaju u skladu sa kriterijumima iz stava 3. ovog člana, akcije Društva ostanu neprodate, prodavac akcija iste prodaje jednom ili više akcionara koji su prihvatili ponudu, po svom izboru, a pod uslovima iz ponude.

Član 23

U slučaju da akcionari Društva ne odgovore na ponudu iz člana 21. ovog Statuta, kao i u slučaju kada nakon sprovedenog postupka iz člana 22. ovog Statuta ponuđene akcije ne budu prodate akcionarima Društva u ukupnom ponuđenom broju, neprodate ponuđene akcije mogu se preneti trećim licima, pod uslovima iz ponude:

1) po ceni koja ne može biti niža od cene iz ponude, i

2) najkasnije do isteka perioda od šest meseci od dana dostavljanja ponude Društvu u smislu odredbi člana 21. stavova 1.-3. ovog Statuta.

7. POVEĆANJE I SMANJENJE OSNOVNOG KAPITALA

Član 24

Osnovni kapital Društva može se povećati:

1) novim ulozima;

2) uslovno, u skladu sa Zakonom (uslovno povećanje kapitala);

3) iz neto imovine Društva;

4) kao rezultat statusne promene.

Odluku o povećanju kapitala i izdavanju akcija Društva, donosi Skupština Društva tročetvrtinskom većinom glasova prisutnih akcionara, izuzev u slučaju kada se povećanje kapitala Društva vrši nenovčanim ulozima kada se odluka Skupštine Društva donosi dvotrećinskom većinom ukupnog broja glasova akcija Društva.

Član 25

Odluka iz člana 24. ovog Statuta kojom se vrši povećanje kapitala Društva novim ulozima, može predvideti obavezu plaćanja ugovorne kazne za slučaj neblagovremenog, odnosno neizvršenja unosa nenovčanog uloga.

Po zahtevu lica koje je preuzelo obavezu da uplati, odnosno unese u Društvo određeni ulog, data obaveza može se odlukom Skupštine Društva, koja se donosi dvotrećinskom većinom ukupnog broja glasova akcija Društva, zameniti drugom obavezom i to:

1) obaveza na uplatu novčanog uloga u Društvo obavezom na unos nenovčanog uloga iste vrednosti;

2) obaveza na unos nenovčanog uloga u Društvo obavezom na uplatu novčanog uloga iste vrednosti;

3) obaveza na unos jednog nenovčanog uloga u Društvo obavezom na unos drugog nenovčanog uloga iste vrednosti.

Član 26

Akcionari Društva imaju pravo prečeg upisa akcija iz novih emisija u skladu sa Zakonom i ovim Statutom, srazmerno broju u celosti uplaćenih akcija u odnosu na ukupan broj akcija Društva, a pravo prečeg upisa u skladu sa Zakonom, može se ograničiti ili ukinuti odlukom Skupštine Društva koja se donosi tročetvrtinskom većinom glasova prisutnih akcionara.

Na postupak ostvarivanja prava prečeg upisa akcija iz stava 1. ovog člana, shodno se primenjuju odredbe člana 21. i 22. ovog Statuta o postupku otuđenja akcija Društva po pravu preče kupovine akcija Društva (rokovi, način dostave pismena i pravilo zaokruživanja brojeva).

Član 27

Akcionar delimično uplaćenih akcija Društva ne može pre uplate, odnosno unosa uloga po osnovu tih akcija u celosti u Društvo:

1) te akcije prenositi ili njima na bilo koji način raspolagati;

2) ostvarivati pravo glasa po osnovu tih akcija.

Član 28

Društvo može uslovno povećati kapital u slučajevima i u obimu koji su utvrđeni Zakonom, što uključuje i uslovno povećanje kapitala Društva radi ostvarivanja prava zaposlenih, Direktora Društva i članova Upravnog odbora Društva, na kupovinu akcija Društva, u skladu sa Zakonom.

Član 29

Osnovni kapital Društva može se smanjiti:

1) povlačenjem i poništenjem akcija u posedu akcionara;

2) poništenjem sopstvenih akcija Društva;

3) smanjivanjem nominalne vrednosti akcija.

Osnovni kapital Društva može se smanjiti odlukom Skupštine Društva, koja se donosi tročetvrtinskom većinom glasova prisutnih akcionara.

8. FONDOVI DRUŠTVA

Član 30

Društvo ima Fond rezerve u koji se svake godine unosi najmanje 5% dobiti dok rezerva ne dostigne najmanje 10% osnovnog kapitala Društva.

Sredstva Fonda mogu se koristiti za:

1) povećanje osnovnog kapitala,

2) pokriće gubitaka iz prethodnih godina,

3) sticanje sopstvenih akcija radi raspodele zaposlenima Društva, nagrađivanje Direktora Društva i članova Upravnog odbora Društva;

4) druge potrebe u skladu sa zakonom.

Sredstva Fonda koriste se na osnovu odluke Upravnog odbora Društva, izuzev kada se sredstva Fonda koriste za povećanje osnovnog kapitala u kom slučaju odluku donosi Skupština Društva.

Odlukom Skupštine Društva mogu se obrazovati i drugi fondovi Društva.

9. RASPODELA DOBITI I POKRIĆE GUBITKA

Član 31

Godišnja dobit Društva utvrđena u finansijskim izveštajima raspoređuje se odlukom Skupštine Društva na redovnoj sednici Skupštine Društva na kojoj se usvajaju finansijski izveštaji po kojima se dobit raspoređuje, a po pokriću poreza na dobit (u daljem tekstu: neto dobit).

Neto dobit raspoređuje se sledećim redosledom:

1) pokriće gubitaka prenesenih iz ranijih godina;

2) rezerve Društva za koje je ovim aktom predviđeno obavezno izdvajanje dela godišnje dobiti;

3) dividende u skladu sa Zakonom i ovim Statutom.

Član 32

Odlukom Skupštine Društva, neto dobit koja ostane po pokriću gubitka, može se rasporediti za rezerve Društva, isplatu dividende imaocima akcija Društva i druge namene u skladu sa zakonom, a deo dobiti može ostati neraspoređen.

Član 33

Pravo na dividendu akcionar ostvaruje godišnje, po usvajanju finansijskog izveštaja Društva za prethodnu poslovnu godinu Društva na osnovu odluke Skupštine Društva o raspodeli dobiti.

U slučaju kada Skupština Društva donese odluku iz stava 1. ovog člana, dividenda se isplaćuje akcionarima koji su upisani u Centralni registar kao zakoniti imaoci akcija Društva na dan 31.12. poslovne godine za koju se usvaja finansijski izveštaj iz stava 1. ovog člana.

Lista akcionara iz stava 2. ovog člana utvrđuje se Izvodom iz Centralnog registra.

Dividenda se isplaćuje u gotovom novcu ili akcijama Društva, na dan koji svojom odlukom utvrdi Upravni odbor Društva.

Član 34

Ako po godišnjem računu Društvo iskaže gubitak u poslovanju, Skupština Društva na prvoj redovnoj sednici Skupštine Društva na kojoj se usvajaju finansijski izveštaji po kojima je iskazan gubitak, donosi odluku o pokriću gubitka na teret:

1) neraspoređenih dobiti ranijih godina,

2) rezervi koje, u skladu sa ovim Statutom, mogu služiti za tu namenu.

Ukoliko sredstva iz stava 1. ovog člana nisu dovoljna za pokriće gubitka, gubitak može ostati nepokriven, u skladu sa zakonom, a Skupština Društva može doneti odluku o smanjenju osnovnog kapitala radi pokrića gubitka.

10. ORGANI DRUŠTVA

Član 35

Organi Društva su:

1) Skupština Društva,

2) Upravni odbor Društva,

3) Direktor Društva.

Pored organa iz stava 1. ovog člana, Društvo ima i komisije za obavljanje poslova iz delatnosti Društva uređene ZTK u skladu sa posebnim opštim aktom Društva koji donosi Upravni odbor Društva i na koji u skladu sa ZTK saglasnost daje Komisija za hartije od vrednosti.

10.1. Skupština Društva

Član 36

Skupština Društva:

1) odlučuje o izmenama Statuta;

2) utvrđuje plan poslovne politike i strategije razvoja i ciljeva Društva, kao i finansijski plan;

3) bira i opoziva članove Upravnog odbora, odlučuje o visini naknada, nagrada i stimulacija koje im Društvo može isplatiti u skladu sa zakonom i ovim Statutom;

4) usvaja izveštaje Upravnog odbora Društva i finansijske izveštaje Društva sa izveštajem revizora u vezi finansijskih izveštaja;

5) odlučuje o izboru spoljnog revizora i visini naknade koja mu se isplaćuje;

6) odlučuje o raspodeli dobiti i pokriću gubitaka Društva;

7) odlučuje o povećanju i smanjenju osnovnog kapitala Društva;

8) odlučuje o izdavanju prenosivih hartija od vrednosti;

9) donosi odluku o sticanju sopstvenih akcija u skladu sa Zakonom, izuzev u slučajevima utvrđenim Zakonom kada odluku o sticanju sopstvenih akcija donosi Upravni odbor Društva;

10) donosi odluku o obrazovanju fondova Društva;

11) odlučuje o sticanju i raspolaganju imovinom velike vrednosti;

12) odlučuje o pitanjima podnetim Skupštini Društva na odlučivanje od strane Upravnog odbora Društva, u skladu sa Zakonom;

13) odlučuje o statusnim promenama i prestanku Društva;

14) odlučuje o promeni poslovnog imena Društva;

15) donosi pravilnik o radu Arbitraže;

16) donosi poslovnik o svom radu;

17) odlučuje o drugim pitanjima predviđenim Zakonom, ZTK i ovim Statutom.

Skupština Društva donosi odluke običnom većinom glasova prisutnih akcionara, računajući i glasove akcionara koji su se pisano izjasnili za donošenje date odluke, ukoliko Zakonom i ovim Statutom za donošenje pojedinih odluka nije propisana druga većina.

Prilikom utvrđivanja broja glasova prisutnih akcionara za potrebe utvrđivanja većine za odlučivanje u obzir se uzimaju i glasovi akcionara koji su glasali pisanim putem.

Član 37

Skupštinu Društva čine svi akcionari Društva koji su kao akcionari Društva prema izvodu Centralnog registra, upisani kao zakoniti imaoci akcija Društva na dan akcionara koji je utvrđen u skladu sa Zakonom.

Lista akcionara u smislu stava 1. ovog člana, dostupna je u sedištu Društva svim akcionarima koji imaju pravo glasa na Skupštini Društva.

Skupštini Društva, po pravilu, prisustvuju i učestvuju u radu članovi Upravnog odbora Društva i članovi komisija Upravnog odbora Društva, Direktor Društva, kao i revizor.

Sednicama Skupštine Društva mogu, po pozivu Upravnog odbora Društva, prisustvovati i druga stručna lica ako su potrebna za raspravljanje po pojedinim pitanjima na dnevnom redu.

Član 38

Akcionar Društva učestvuje u radu Skupštine Društva lično ili preko punomoćnika, lica koje je u skladu sa Zakonom ovlastio da u njegovo ime učestvuje u radu Skupštine Društva i u njegovo ime glasa na Skupštini Društva.

Smatra se da akcionar Društva koji je pravno lice učestvuje u radu Skupštine Društva lično, bez posebnog punomoćja, ako ga na Skupštini Društva zastupa lice koje je u nadležni registar privrednih subjekata upisano kao zakonski zastupnik ovlašćen za samostalno zastupanje tog akcionara.

Identitet akcionara Društva utvrđuje se uvidom u ličnu kartu, ili drugi relevantni dokument iz koga se može utvrditi identitet akcionara, a lica iz stava 2. ovog člana uvidom i u javno objavljene podatke nadležnog registra privrednih subjekata.

Član 39

Upravni odbor Društva može utvrditi formular za davanje punomoćja, koji sadrži elemente i ispunjava uslove utvrđene zakonom.

Punomoćje se može dati i elektronskim putem pod uslovom da je obezbeđena autentičnost te izjave u skladu sa zakonom kojim se uređuje elektronski potpis.

Punomoćje koje daje akcionar Društva koje je fizičko lice, mora biti overeno u skladu sa zakonom kojim se uređuje overa potpisa.

Punomoćje važi za sednicu Skupštine Društva, kao i sve naredne sednice skupštine do opoziva, odnosno do isteka perioda na koji je dato, izuzev ako je u punomoćju navedeno da se daje za jednu sednicu skupštine u kom slučaju ono važi i za ponovljenu sednicu Skupštine Društva.

Član 40

Akcionari mogu da glasaju pisanim putem bez prisustva sednici, uz overu svog potpisa na formularu za glasanje u skladu sa zakonom kojim se uređuje overa potpisa.

Akcionar Društva koje je pravno lice nije dužan da overi potpis potpisnika formulara za glasanje u smislu stava 1. ovog člana, u kom slučaju je obavezan da potvrdi autentičnost potpisa potpisnika overom pečata svog društva.

Akcionar koji je glasao u odsustvu smatra se prisutnim na sednici prilikom odlučivanja o tačkama dnevnog reda po kojima je glasao.

Pisano izjašnjenje u smislu odredbi ovog člana, mora biti isporučeno Društvu najkasnije do vremena početka održavanja sazvane Skupštine Društva, i isto mora sadržati izjašnjenje o svakom pojedinačnom pitanju iz dnevnog reda u smislu da li za isto glasa: "za", "protiv" ili je "uzdržan".

Član 41

Redovna Skupština Društva društva održava se jednom godišnje, a vanredne Skupštine Društva u slučajevima utvrđenim Zakonom, kao i po potrebi, u toku godine u skladu sa Zakonom.

Skupštinu Društva saziva Upravni odbor Društva u skladu sa Zakonom, a odluka o sazivanju Skupštine Društva sadrži predlog dnevnog reda sednice, kao i vreme i mesto održavanja sednice, a može sadržati i podatak o vremenu održavanja ponovljene sednice u slučaju da se sazvana sednica ne održi.

Odluka iz stava 2. ovog člana dostavlja se akcionarima Društva uz pisani poziv za sednicu i objavljuje se na internet stranici Društva.

Skupština Društva se održava u sedištu Društva ako odlukom Upravnog odbora Društva o sazivanju Skupštine Društva, u skladu sa Zakonom, nije drugačije određeno.

Sednice Skupštine Društva su, po pravilu, zatvorene za javnost.

Izuzetno od stava 5. ovog člana, sednici ili delu sednice po predlogu Upravnog odbora Društva koji je sastavni deo poziva za Skupštinu Društva, a po odluci Skupštine Društva koja se donosi na početku rada sednice Skupštine Društva i pod uslovom da se ne razmatra materijal sa oznakom "poslovna tajna", mogu prisustvovati predstavnici sredstava javnog informisanja radi obaveštavanja o radu Društva.

Član 42

Redovna Skupština Društva održava se na dan i u vreme utvrđen odlukom Upravnog odbora Društva najkasnije šest meseci posle završetka poslovne godine.

Član 43

Vanredna Skupština Društva saziva se na način utvrđen Zakonom, a može se održati i bez sazivanja i objavljivanja dnevnog reda u skladu sa Zakonom ako joj prisustvuju svi akcionari sa pravom glasa i ako se nijedan akcionar tome ne protivi.

Vanrednu Skupštinu Društva saziva Upravni odbor Društva, svojom odlukom ili na zahtev akcionara koji ispunjavaju uslove utvrđene Zakonom u kom slučaju se može odlučivati jedino o pitanjima navedenim u zahtevu akcionara.

Član 44

Pisani poziv za sednicu Skupštine Društva upućuje se akcionarima Društva koji su kao akcionari Društva upisani u Centralni registar na dan donošenja odluke Upravnog odbora Društva o sazivanju Skupštine Društva, prema listi utvrđenoj izvodom iz Centralnog registra.

Pisani poziv za sednicu Skupštine Društva upućuje se svakom akcionaru sa liste iz stava 1. ovog člana, na adresu akcionara koja je registrovanu u datoj listi akcionara, a dostavljanje se smatra izvršenim danom slanja preporučene pošiljke poštom na tu adresu, odnosno elektronskom poštom ako je akcionar dao pisanu saglasnost za takav način slanja:

- najkasnije 30 dana pre održavanja redovne Skupštine Društva, odnosno

- najkasnije 21 dan pre održavanja vanredne Skupštine Društva.

Pisani poziv sadrži podatke utvrđene u skladu sa Zakonom i uz isti se dostavlja odluka Upravnog odbora Društva o sazivanju Skupštine Društva i predlozi odluka, akata i dokumenata za svaku tačku dnevnog reda o kojoj Skupština Društva odlučuje, u skladu sa Zakonom, kao i druga dokumenta utvrđena ovim Statutom.

Uz poziv za sednicu Skupštine Društva, Upravni odbor Društva može da dostavi i tehničko uputstvo o radu Skupštine Društva kojim se reguliše procedura glasanja i rad Komisije za glasanje.

Upravni odbor Društva može odlučiti da se akcionarima na raspolaganje stave i drugi dokumenti i informacije za koje smatra da su od značaja za rad i odlučivanje Skupštine Društva.

Član 45

Po prijemu poziva iz člana 44. ovog Statuta, jedan ili više akcionara koji zajedno imaju najmanje 5% akcija Društva, može Upravnom odboru Društva predložiti:

1) dodatne tačke dnevnog reda sednice Skupštine Društva o kojima predlaže da skupština donese odluku, pod uslovom da taj predlog obrazloži i dostavi tekst odluke koji predlaže;

2) drugačiju odluku po postojećoj tački dnevnog reda, pod uslovom da taj predlog obrazloži i dostavi tekst odluke koji predlaže;

Akcionar će predlog u smislu stava 1. ovog člana, dostaviti Društvu neposrednom predajom u sedište Društva ili preporučenom pošiljkom:

- najkasnije 20 dana pre dana održavanja redovne Skupštine Društva, odnosno

- najkasnije 10 dana pre dana održavanja vanredne Skupštine Društva.

Predlog iz stava 1. ovog člana sadrži naročito: podatke na osnovu kojih se može identifikovati predlagač; podatke o broju akcija (glasova) kojim raspolaže predlagač; tekst i obrazloženje svog predloga.

Ako Upravni odbor Društva prihvati predlog iz stava 1. ovog člana, utvrđuje novi dnevni red sednice Skupštine Društva koji bez odlaganja dostavlja akcionarima Društva u skladu sa zakonom i ovim Statutom.

Ako Upravni odbor Društva ne prihvati predlog iz stava 1. ovog člana, isti se dostavlja akcionarima Društva bez odlaganja u skladu sa zakonom i ovim Statutom. Upravni odbor Društva može dostaviti akcionarima Društva i svoje mišljenje o datom predlogu.

Član 46

Poslovnikom o radu Skupštine Društva uređuje se način njenog rada, a naročito: otvaranje i tok rada Skupštine Društva; izbor predsednika Skupštine Društva, komisije za glasanje i zapisničara, održavanje reda na Skupštini Društva; način glasanja i odlučivanje na Skupštini Društva; odlaganje, prekid i zaključivanje sednice Skupštine Društva; zapisnik i stenogram o radu Skupštine Društva, kao i druga pitanja od značaja za funkcionisanje Skupštine Društva u skladu sa Zakonom.

Član 47

Skupština može punovažno odlučivati ako su prisutni, ili su predstavljeni akcionari koji imaju više od 50% ukupnog broja glasova Društva, računajući i glasove akcionara koji su se izjasnili pisanim putem do vremena početka održavanja Skupštine Društva.

Na početku svakog zasedanja Skupštine Društva, pre otvaranja rasprave po tačkama dnevnog reda, utvrđuje se kvorum Skupštine Društva i sačinjava spisak prisutnih akcionara, uz naznačenje nominalne vrednosti i klase akcija, kao i broja glasova koji im na osnovu tih akcija pripadaju, uključujući i akcionare koji su se izjasnili pisanim putem do vremena početka održavanja Skupštine Društva.

Skupština Društva može odlučivati po predmetnom pitanju samo ako sednici Skupštine Društva prisustvuju ili su na njoj predstavljeni akcionari koji poseduju ili predstavljaju potreban broj glasova sa pravom glasa po tom pitanju.

Ukoliko Skupština Društva ne može da se održi zbog nedostatka kvoruma, Skupština Društva se ponovo saziva sa istim dnevnim redom, a kvorum za sednicu čini jedna trećina od ukupnog broja glasova akcija sa pravom glasa. Odluke na ponovljenoj skupštini donose se većinom utvrđenom zakonom i ovim Statutom.

Član 48

Na početku sednice, predsednik Skupštine Društva proglašava dnevni red sednice.

Na sednici Skupštine Društva može se odlučivati samo o tačkama dnevnog reda koje su valjano objavljene i uvrštene u dnevni red Skupštine Društva u skladu sa Zakonom i ovim Statutom.

10.2. Upravni odbor Društva

Član 49

Društvo ima Upravni odbor koji je kolektivni organ upravljanja Društvom i obavlja funkciju nadzornog odbora u društvima sa dvodomnim upravljanjem u skladu sa Zakonom.

Upravni odbor Društva:

1) upravlja razvojem Društva i vrši nadzor nad ostvarivanjem utvrđene poslovne strategije i poslovnih ciljeva Društva;

2) odlučuje u okviru finansijskog plana koji je usvojila Skupština Društva;

3) bira, nadzire rad i razrešava Direktora Društva i utvrđuje mu visinu naknada, nagrada, stimulacija i drugih pogodnosti;

4) vrši unutrašnji nadzor nad poslovanjem Društva;

5) ustanovljava računovodstvene politike Društva i politike upravljanja rizicima;

6) utvrđuje finansijske izveštaje Društva i podnosi ih Skupštini Društva na usvajanje;

7) daje i opoziva prokuru;

8) saziva sednice Skupštine Društva i utvrđuje predlog dnevnog reda i predloge odluka i akata koje donosi Skupština Društva;

9) donosi odluku o promeni sedišta Društva;

10) utvrđuje emsionu cenu i tržišnu vrednost akcija i drugih hartija od vrednosti u skladu sa Zakonom;

11) donosi odluku o sticanju sopstvenih akcija, u skladu sa Zakonom i ovim Statutom;

12) daje saglasnost Direktoru Društva za preduzimanje poslova ili radnji za čije obavljanje je u skladu sa ovim Statutom utvrđena obaveza pribavljanja prethodne saglasnosti Upravnog odbora Društva;

13) donosi opšta akta Društva, izuzev onih koji su u nadležnosti Skupštine Društva ili Direktora Društva;

14) donosi odluke o formiranju komisija Društva, imenovanju i razrešenju članova komisija i specijalnog savetnika Upravnog odbora Društva i utvrđuje im visinu naknada;

15) odlučuje, u svojstvu drugostepenog organa, o žalbama na akta komisija Društva ili Direktora Društva u skladu sa opštim aktima Društva;

16) odlučuje o prijemu i prestanku statusa člana Berze, izuzev ako opštim aktom Društva nije drugačije određeno;

17) donosi poslovnik o svom radu;

18) obavlja druge poslove i donosi odluke u skladu sa zakonom, ovim Statutom, odlukama Skupštine Društva i drugim opštim aktima Društva na koja u skladu sa ZTK saglasnost daje Komisija za hartije od vrednosti.

Upravni odbor Društva može pojedina pitanja iz svog delokruga, odlukom preneti u nadležnost Skupštine Društva.

Član 50

Upravni odbor Društva ima 5 članova koje Skupština Društva bira iz reda akcionara Društva, na mandatni period u trajanju od četiri godine, uz mogućnost ponovnog izbora.

Predlog kandidata za članove Upravnog odbora Društva, Skupštini Društva daje postojeći Upravni odbor Društva.

Člana Upravnog odbora Društva u smislu stava 1. ovog člana, može predložiti i jedan ili više akcionara koji zajedno imaju najmanje 5% osnovnog kapitala Društva.

Sastav Upravnog odbora Društva formira se tako da u strukturi Upravnog odbora Društva budu zastupljeni: akcionari Društva sa najvećim učešćem u kapitalu Društva; akcionari Društva koji su istovremeno i članovi Berze vodeći računa o njihovom učešću u kapitalu Društva i veličini obima prometa ostvarenog u trgovanju hartijama od vrednosti na regulisanom tržištu u periodu od šest meseci koji neposredno prethodi danu utvrđivanja predloga kandidata za člana Upravnog odbora Društva; kao i manjinski akcionari Društva.

Član 51

Članovi Upravnog odbora Društva izabrani iz reda akcionara koji su pravna lica, dužni su da u roku utvrđenom odlukom o izboru Upravnog odbora Društva, svojom odlukom imenuju lica za svoje punomoćnike u Upravnom odboru Društva. Uz odluku o imenovanju svog punomoćnika, član Upravnog odbora Društva dužan je da Društvu dostavi i overeno punomoćje kojim neograničeno ovlašćuje punomoćnika da u ime člana Upravnog odbora Društva učestvuje u radu Upravnog odbora Društva i u njegovo ime glasa na sednici Upravnog odbora Društva, izuzev u slučaju kada odluka člana Upravnog odbora Društva ovo punomoćje već sadrži.

Lice izabrano za člana Upravnog odbora Društva, odnosno punomoćnik iz stava 1. ovog člana mora ispunjavati uslove za člana uprave Društva utvrđene ZTK, o čemu dostavlja Društvu dokumentaciju i dokaze utvrđene podzakonskim aktima Komisije za hartije od vrednosti.

Komisija za hartije od vrednosti daje i oduzima saglasnost na odluku o izboru, odnosno imenovanju članova i/ili punomoćnika članova Upravnog odbora Društva u skladu sa ZTK.

Mandat novoizabranim članovima Upravnog odbora Društva počinje danom dobijanja saglasnosti iz stava 3. ovog člana. Tokom mandata Upravnog odbora Društva, član Upravnog odbora Društva može promeniti svog punomoćnika u smislu stava 2. ovog člana shodnom primenom odredbi ovog člana.

Član 52

Do pribavljanja saglasnosti iz stava 2. člana 51. ovog Statuta, kao i u slučaju kada Skupština Društva iz bilo kog razloga ne izabere nove članove Upravnog odbora Društva, članovi Upravnog odbora Društva saziva izabranog poslednjom odlukom Skupština Društva, na koju je Komisija za hartije od vrednosti dala saglasnost, nastavljaju da vrše funkciju članova Upravnog odbora Društva do izbora novih članova Upravnog odbora, sa ovlašćenjima utvrđenim zakonom i ovim Statutom za Upravni odbor Društva.

Član 53

Mandat članu Upravnog odbora Društva prestaje na način i pod uslovima utvrđenim Zakonom, i ovim Statutom.

Mandat članu Upravnog odbora ne prestaje u slučaju promene punomoćnika u smislu člana 51. ovog Statuta.

Mandat članu Upravnog odbora Društva prestaje istekom perioda na koji je imenovan.

Skupština Društva može razrešiti člana Upravnog odbora Društva i pre isteka mandata na koji je imenovan, bez navođenja razloga.

Član 54

Ako se između dve sednice Skupštine Društva uprazni mesto člana Upravnog odbora Društva, Upravni odbor Društva može izvršiti kooptiranje, ali ne više od dva člana Upravnog odbora Društva iz reda akcionara Društva.

Kooptiranom članu Upravnog odbora Društva mandat traje do prve naredne Skupštine Društva.

Na kooptiranog člana Upravnog odbora Društva shodno se primenjuju odredbe člana 51. ovog Statuta.

Član 55

Članovi Upravnog odbora Društva biraju jednog od člana Upravnog odbora Društva za predsednika Upravnog odbora Društva, većinom glasova od ukupnog broja članova Upravnog odbora Društva.

Sednice Upravnog odbora Društva saziva predsednik Upravnog odbora Društva u skladu sa Zakonom, izuzev konstitutivne sednice koju saziva predsednik Upravnog odbora Društva prethodnog saziva ili Direktor Društva.

Član 56

Sednice Upravnog odbora Društva mogu se održati i pisanim ili elektronskim putem, telefonom, telegrafom, telefaksom ili upotrebom drugih sredstava audio-vizuelne komunikacije, pod uslovom da se tome ne protivi nijedan član Upravnog odbora Društva u pisanoj formi.

Član 57

Upravni odbor Društva punovažno odlučuje ako je na sednici prisutno više od polovine ukupnog broja članova Upravnog odbora Društva.

Upravni odbor Društva donosi odluke iz svog delokruga većinom glasova od ukupnog broja članova Upravnog odbora Društva.

Član 58

Članovi Upravnog odbora Društva odgovaraju za štetu koju prouzrokuju Društvu u slučajevima i pod uslovima utvrđenim Zakonom.

Član 59

Društvo pored utvrđenih naknada koje se isplaćuju članovima Upravnog odbora Društva za učešće u pripremi i radu sednicama Upravnog odbora Društva, odnosno naknade koja se isplaćuje Direktoru Društva kao osnovna zarada, može isplatiti i druge naknade, te nagrade i stimulacije (u daljem tekstu zajednički naziv: bonus) vezane za ostvarene poslovne rezultate Društva u skladu sa ovim Statutom, pod uslovom da je Društvo po usvojenom godišnjem finansijskom izveštaju za prethodnu poslovnu godinu iskazalo dobit u iznosu većem od iznosa potrebnog za pokriće gubitka prenesenog iz ranijih godina i iznosa izdvajanja u rezerve Društva.

Odluku o isplati godišnjeg bonusa donosi Skupština Društva na redovnoj sednici na kojoj je usvojen finansijski izveštaj iz stava 1. ovog člana.

Visina godišnjeg bonusa u smislu odredbi ovog člana utvrđuje se prema sledećim kriterijumima:

1) ukupan iznos godišnjeg bonusa koji se isplaćuje članovima Upravnog odbora Društva i Direktoru Društva, ne može biti veći od vrednosti 10% dobiti preostale nakon izdvajanja sredstava za namene iz stava 1. ovog člana;

2) pojedinačni iznos godišnjeg bonusa utvrđuje se vodeći računa o:

(1) broju sednica Upravnog odbora Društva u prethodnoj poslovnoj godini i prisustvu članova Upravnog odbora Društva održanim sednicama Upravnog odbora Društva;

(2) dodatnim angažovanjima i odgovornostima članova Upravnog odbora Društva u obavljanju poslova iz nadležnosti Upravnog odbora Društva,

(3) doprinosima u ostvarivanju poslovnog rezultata i realizaciji poslovnih ciljeva Društva.

Iznos godišnjeg bonusa koji se isplaćuje Direktoru Društva utvrđuje se shodnom primenom odredbe stava 3, tačke 2, podtačke 3. ovog člana.

Pored naknade za učešće u pripremi i radu sednica Upravnog odbora Društva, odlukom Skupštine Društva može se utvrditi i pravo na isplatu naknade troškova koje član Upravnog odbora Društva može imati vezano za obavljanje te funkcije.

Član 60

Bliže odredbe o načinu rada Upravnog odbora Društva: način pripremanja i sazivanja sednica, kvorumi, otvaranje i tok rada sednice; održavanje reda na sednici; odlučivanje; odlaganje, prekid i zaključivanje sednice; akti Upravnog odbora Društva; zapisnik i stenogram o radu sednice, kao i druga pitanja od značaja za funkcionisanje Upravnog odbora Društva, uređuju se poslovnikom o radu Upravnog odbora Društva.

10.3. Direktor Društva

Član 61

Društvo ima Direktora koji obavlja poslove izvršnog direktora u društvima sa dvodomnim upravljanjem sa jednim direktorom, u skladu sa Zakonom.

Direktor Društva:

1) organizuje i vodi poslove Društva;

2) stara se o zakonitosti rada Društva;

3) stara se o održavanju solventnosti i likvidnosti Društva i preduzima mere za njihovo obezbeđenje;

4) odgovara za tačnost finansijskih izveštaja Društva;

5) odlučuje o korišćenju sredstava Društva za tekuće potrebe i raspolaganju novčanim sredstvima Društva u funkciji investicionih ulaganja i nabavke između dve sednice Upravnog odbora Društva do iznosa od EUR 5.000, a u okviru usvojenog finansijskog plana, o čemu izveštava Upravni odbor Društva;

6) izvršava, odnosno stara se o sprovođenju odluka Skupštine Društva i Upravnog odbora Društva;

7) priprema sednice Skupštine Društva i predlaže Upravnom odboru Društva dnevni red Skupštine Društva;

8) priprema sednice Upravnog odbora Društva i utvrđuje predloge odluka, akata, izveštaja i drugih dokumenata Društva o kojima odlučuje Upravni odbor Društva;

9) određuje unutrašnju organizaciju Društva i donosi pravilnik kojim se uređuje unutrašnja organizacija i sistematizacija poslova Društva i druga akta iz oblasti radnih odnosa i odlučuje o pravima, obavezama i odgovornostima iz radnog odnosa u skladu sa zakonom i drugim propisima kojima se uređuju prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa;

10) stara se o sprovođenju poslova unutrašnjeg nadzora i izveštava Upravni odbor Društva o sprovedenom nadzoru;

11) izveštava Upravni odbor Društva o poslovanju, prihodima i finansijskom stanju Društva, periodično, na kvartalnom nivou, a po zahtevu Upravnog odbora Društva i češće;

12) po zahtevu Upravnog odbora Društva, izveštava Upravni odbor Društva o poslovima koji mogu biti od većeg uticaja na poslovanje Društva i na poslovne odnose sa drugim društvima, kao i o drugim pitanjima u skladu sa Zakonom;

13) obavlja druge poslove utvrđene Zakonom i ZTK, ovim Statutom i drugim opštim aktima Društva, kao i poslove koje mu odlukom odredi Upravni odbor Društva.

Član 62

Za obavljanje, odnosno preduzimanje sledećih poslova Direktora Društva, potrebna je saglasnost Upravnog odbora Društva:

1) sticanje, otuđenje i opterećenje nepokretnosti Društva;

2) uzimanje kredita, odnosno uzimanje i davanje zajmova, uspostavljanje obezbeđenja na imovini Društva, kao i davanje jemstava i garancija za obaveze trećih lica.

Saglasnost iz stava 1. ovog člana nije potrebna ako se poslovi iz stava 1. ovog člana:

1) preduzimaju u okviru redovnog poslovanja Društva i

2) vrednost posla nije veća od 5.000 EUR u dinarskoj protivvrednosti.

Odlukom Upravnog odbora Društva mogu se odrediti i drugi poslovi za čije je obavljanje odnosno preduzimanje potrebna saglasnost Upravnog odbora Društva.

Član 63

Direktora Društva imenuje i razrešava Upravni odbor Društva na period od četiri godine, uz mogućnost ponovnog imenovanja.

Član 64

Za direktora Društva može biti imenovano lice koje je državljanin Republike Srbije, koje ima aktivno znanje srpskog jezika i koje ispunjava uslove utvrđene Zakonom i ZTK.

Saglasnost na imenovanje lica za Direktora Društva daje Komisija za hartije od vrednosti. Mandat novoizabranom Direktoru Društva počinje danom dobijanja saglasnosti iz stava 2. ovog člana, a do dobijanja date saglasnosti Direktor Društva na čije je imenovanje saglasnost dala Komisija za hartije od vrednosti nastavlja da vrši funkciju direktora.

Član 65

Lice imenovano za Direktora Društva, u skladu sa ZTK, mora biti u radnom odnosu Društva, sa punim radnim vremenom.

Predsednik Upravnog odbora Društva zaključuje ugovor o radu sa Direktorom Društva.

Ugovorom iz stava 2. ovog člana regulišu se međusobna prava i obaveze Društva i Direktora Društva iz oblasti obavljanja poslova iz nadležnosti Direktora Društva utvrđenih propisima, Statutom Društva i drugim aktima Društva, te pojedina pitanja iz oblasti rada i u vezi sa radom.

Za obavljanje poslova iz nadležnosti Direktora Društva, Društvo isplaćuje Direktoru Društva mesečnu (osnovnu) zaradu koja se utvrđuje ugovorom iz stava 2. ovog člana, vodeći računa o njegovim stručnim znanjima, profesionalnom iskustvu i obimu odgovornosti, te visini zarada koje se isplaćuju izvršnim direktorima u društvima koja obavljaju poslove iz finansijske delatnosti.

Član 66

Za svoj rad Direktor Društva odgovara Upravnom odboru Društva.

Direktor Društva odgovara za štetu prouzrokovanu Društvu u slučajevima i na način koji su propisani Zakonom.

Član 67

Upravni odbor Društva, u skladu sa Zakonom, odlučuje o davanju odobrenja u slučajevima postojanja ličnog interesa Direktora Društva, kao i poslova u kojima postoji sukob interesa Direktora Društva.

Član 68

Direktor Društva može biti razrešen dužnosti pre isteka vremena na koje je izabran u bilo koje vreme, sa ili bez postojanja posebnog razloga, kad je to po oceni Upravnog odbora Društva u najboljem interesu Društva, a u skladu sa Zakonom.

Član 69

Direktor Društva može u svako doba podneti ostavku davanjem pisanog obaveštenja Upravnom odboru Društva ili predsedniku Upravnog odbora Društva. Ostavka ima pravno dejstvo od dana podnošenja, osim ako u njoj nije naveden neki kasniji datum.

Direktor Društva koji je podneo ostavku, u obavezi je da nastavi da preduzima poslove koji ne trpe odlaganje do imenovanja novog direktora Društva, ali ne duže od 30 dana od dana registracije te ostavke u skladu sa zakonom o registraciji.

Član 70

Direktor Društva je dužan da svoje poslove izvršava savesno, sa pažnjom dobrog privrednika, u razumnom uverenju da deluju u najboljem interesu Društva, te da postupa savesno i lojalno prema Društvu.

11. UNUTRAŠNJI NADZOR, ZAŠTITA POSLOVNE TAJNE I SPREČAVANJE SUKOBA INTERESA, ZLOUPOTREBE POVERLJIVIH ILI INSAJDERSKIH INFORMACIJA

Član 71

Društvo aktom uređuje način sprovođenja i organizaciju rada unutrašnjeg nadzora poslovanja Društva.

Društvo opštim aktom na koji u skladu sa ZTK saglasnost daje Komisija za hartije od vrednosti, reguliše pravila ponašanja o čuvanju poslovne tajne i reguliše procedure čiji je cilj sprečavanje sukoba interesa, zloupotrebe poverljivih ili insajderskih informacija u skladu sa ZTK.

Dužnost čuvanja poslovne tajne traje i u periodu od tri godine od dana prestanka svojstva licu po kom osnovu u skladu sa aktom iz stava 2. ovog člana ima obavezu čuvanja poslovne tajne, odnosno posle prestanka radnog odnosa zaposlenog u Društvu.

12. ZABRANA KONKURENCIJE

Član 72

Lica koja imaju posebne dužnosti prema Društvu u skladu sa Zakonom, ne mogu bez prethodno pribavljenog odobrenja u skladu sa Zakonom:

1) imati to svojstvo u drugom organizatoru tržišta, regulisanom tržištu odnosno organizatoru MTP (u daljem tekstu: konkurentsko društvo);

2) biti zaposlen u konkurentskom društvu;

3) biti na drugi način angažovan u konkurentskom društvu;

4) biti član ili osnivač u drugom pravnom licu koje ima isti ili sličan predmet poslovanja.

Zakonska zabrana konkurencije iz stava 1. ovog člana važi i u periodu od godinu dana od dana prestanka svojstva lica koja imaju posebne dužnosti prema Društvu u skladu sa Zakonom.

Zaposleni Društva ne mogu biti direktori, članovi uprave, niti zaposleni u Centralnom registru, investicionim društvima ili javnim društvima čiji su finansijski instrumenti uključeni u trgovanje u skladu sa ZTK.

Ugovorom o radu sa Direktorom Društva ugovaraju se uslovi zabrane konkurencije u smislu odredbi zakona koji uređuje rad i radne odnose, za vreme i po prestanku radnog odnosa Direktora Društva.

13. TRAJANJE I PRESTANAK DRUŠTVA

Član 73

Društvo je osnovano na neodređeno vreme, a prestaje u slučajevima i pod uslovima predviđenim Zakonom i ZTK.

14. STATUT I DRUGI OPŠTI AKTI DRUŠTVA

Član 74

Statut Društva, kao i njegove izmene i dopune, donosi Skupština Društva većinom glasova ukupnog broja glasova akcija Društva.

Pored ovog Statuta, Društvo ima druga opšta akta kojim se bliže uređuju pitanja koja se odnose na organizaciju poslovanja Društva u skladu sa ZTK.

Drugi opšti akti Društva su opšta akta utvrđena ZTK, pravilnici i odluke kojima se na opšti način uređuju pojedina pitanja, kao i poslovnici.

15. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 75

Sporove koji nastanu iz ovog akta ili povodom ovog akta, akcionari Društva će rešavati sporazumno, a ako isti ne mogu rešiti sporazumno, za njegovo rešavanje nadležan je sud u Beogradu.

Član 76

Ovaj Statut menja se odlukom Skupštine Društva po predlogu Upravnog odbora Društva, običnom većinom ukupnog broja glasova akcija Društva.

Član 77

Ovim Statutom za članove Upravnog odbora Društva i Direktora Društva imenuju se postojeći članovi Upravnog odbora Društva i Direktor Društva, na mandatni period u trajanju od četiri godine od dana pribavljanja saglasnosti Komisije za hartije od vrednosti na upravu Društva u skladu sa ZTK.

Po isteku mandata u smislu stava 1. ovog člana, Skupština Društva bira Upravni odbor Društva na prvoj redovnoj sednici Skupštine Društva.

Ugovori koje je Društvo zaključilo sa članovima Upravnog odbora Društva i Direktorom Društva i kojima su regulisana međusobna prava i obaveze Društva i ovih lica iz oblasti obavljanja poslova iz nadležnosti organa čiju funkciju obavljaju u skladu sa zakonom, ovim Statutom i drugim aktima Društva, te pojedina pitanja iz oblasti rada i u vezi rada Direktora Društva, uključujući i regulisanje visine i načina isplate naknada ovim licima, ostaju na snazi i njihovo važenje produžava se na mandatni period utvrđen ovim Statutom. Izuzetno, prestaju da važe odredbe ovih ugovora koje su u suprotnosti sa Zakonom.

Član 78

Na sva pitanja koja nisu uređena ovim Statutom primenjivaće se odgovarajuće odredbe Zakona.

Član 79

Ovaj Statut dostavlja se Komisiji za hartije od vrednosti, na saglasnost. Po dobijanju saglasnosti, Statut se objavljuje na internet stranici Društva.

Član 80

Ovaj Statut stupa na snagu i primenjuje se protekom roka od 8 dana od dana objavljivanja na internet stranici Društva.

Početkom primene ovog Statuta prestaje da važi Statut Društva 04/2 br. 550/09, osim odredbi članova glava II - VI Statuta koje će se primenjivati do početka primene Pravila poslovanja Društva donetih u postupku usaglašavanja akata Društva sa ZTK.