ODLUKA

O PLAĆANJU DOPRINOSA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE I DOPRINOSA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE ZA LICA KOJA SAMOSTALNO OBAVLJAJU UMETNIČKU ILI DRUGU DELATNOST U OBLASTI KULTURE

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 2/2012)

I. Osnovne odredbe

Član 1

U cilju obezbeđivanja uslova za rad lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture grad Požarevac obezbeđuje sredstva za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje, na način i pod uslovima utvrđenim zakonom i ovom odlukom.

Sredstva za namene iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se u budžetu grada Požarevca.

II. Bliži uslovi i način sticanja prava

Član 2

Umetnik u smislu odredaba ove odluke jeste fizičko lice koje:

- samostalno, u vidu zanimanja, obavlja umetničku delatnost i kome je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture,

- samostalno, u vidu zanimanja obavlja naučnoistraživačke, teorijsko-kritičke, edukativne producentske, organizatorske, menadžerske i druge stručne poslove u oblasti kulturnih delatnosti i kome je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture,

- samostalno, u vidu zanimanja obavlja vokalno i instrumentalno izvođenje kulturnih programa, ili na drugi način izvodi kulturni ili artistički program i kome je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture,

- samostalno, u vidu zanimanja, obavlja stručno tehničke poslove u oblasti kulturnih delatnosti i kome je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture.

Član 3

Grad Požarevac obezbeđuje sredstva za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje za lica iz člana 2. ove odluke i to:

- za lica koja su uvedena u evidenciju odgovarajućeg reprezentativnog udruženja u kulturi;

- koja imaju prebivalište na području grada Požarevca duže od deset godina od dana uvođenja u evidenciju odgovarajućeg reprezentativnog udruženja;

- koja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture obavljaju kao jedino i glavno zanimanje i koja nisu osigurana po drugom osnovu.

Član 4

Lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture Gradskoj upravi grada Požarevca - Odeljenju za društvene delatnosti dostavljaju:

- uverenje odgovarajućeg reprezentativnog udruženja u kulturi o priznavanju statusa lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture,

- overenu fotokopiju lične karte i radne knjižice,

- uverenje o prebivalištu,

- uverenje nadležnog Ministarstva - poreske uprave da ne obavlja drugu samostalnu delatnost, osim u oblasti kulture,

- potvrdu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje da nisu osigurana po drugom osnovu.

Dokazi iz stava 1. ovog člana ne mogu biti stariji od 6 meseci.

Član 5

Doprinosi za lica iz člana 2. i 3. ove odluke, za koje se sredstva obezbeđuju u budžetu grada Požarevca obračunavaće se i isplaćivati na najnižu mesečnu osnovicu za obračun doprinosa za osiguranike samostalne umetnike u rokovima i na način utvrđen zakonom kojim se uređuju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje.

Uplata doprinosa za lice koje je steklo pravo na uplatu doprinosa u skladu sa odredbama ove odluke vrši se preko reprezentativnog udruženja u kulturi kod koga je to lice uvedeno u evidenciju.

Član 6

Reprezentativno udruženje u kulturi dužno je da u roku od 15 dana od dana prenosa sredstava iz budžeta grada Požarevca, izvrši uplatu doprinosa za lice iz člana 2. ove odluke.

Gradsko veće grada Požarevca će sa reprezentativnim udruženjem u kulturi kod koga je lice uvedeno u evidenciju, zaključiti sporazum kojim će se regulisati međusobni odnosi oko načina uplate doprinosa.

Član 7

Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosi za zdravstveno osiguranje za lica iz člana 2. i 3. ove odluke plaćaju se na period od 01. januara - 31. decembra.

Ukoliko u toku godine nastanu promene u pogledu ispunjavanja uslova predviđenih članom 2. i 3. ove Odluke, lice koje ostvaruje pravo na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje dužno je da odmah Gradskoj upravi grada Požarevca, Odeljenju za društvene delatnosti prijavi nastalu promenu, a priznato pravo prestaje prvog narednog dana.

Član 8

Gradsko veće grada Požarevca na predlog Gradske uprave grada Požarevca - Odeljenja za društvene delatnosti, do kraja tekuće godine utvrđuje broj lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture za koje grad Požarevac, u skladu sa zakonom i ovom odlukom plaća doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinose za zdravstveno osiguranje. Istim rešenjem Gradsko veće grada Požarevca, preuzima obavezu uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Odeljenje za društvene delatnosti, pre utvrđivanja predloga iz stava 1. ovog člana, od odgovarajućih reprezentativnih udruženja u kulturi pribavlja spisak lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture.

Reprezentativna udruženja u kulturi po pozivu Odeljenja za društvene delatnosti najkasnije do 30. novembra tekuće godine dostavljaju spisak samostalnih umetnika koji ispunjavaju tražene uslove i uverenja o svojstvu samostalnog umetnika za svakog posebno.

Član 9

Lice koje ostvari pravo na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje, u skladu sa odredbama ove odluke, na poziv gradonačelnika grada, učestvuje u realizaciji programa gradskih manifestacija bez naknade.

III. Prelazne i završne odredbe

Član 10

Izuzetno od odredbe člana 8. stav 3. ove odluke, samo u 2012. godini, postupak za ostvarivanje prava na uplatu doprinosa za osiguranje umetnicima koji to pravo ostvare po odredbama ove odluke, vršiće se na sledeći način:

Odmah po stupanju na snagu ove odluke, Odeljenje za društvene delatnosti će uputiti dopis reprezentativnim udruženjima u kulturi radi pribavljanja spiska lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture i dostavljanja uverenja o svojstvu samostalnog umetnika za lica sa spiska.

Doprinos za osiguranje umetnika u smislu prethodnog stava, a po postupku utvrđenom ovom odlukom izmiriće se za period od 01.04. do 31.12.2012. godine.

Član 11

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".