PROGRAM

PREVENCIJE HRONIČNIH NEZARAZNIH BOLESTI ZA 2012. GODINU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 19/2012)

1. Ovim programom utvrđuju se aktivnosti na prevenciji hroničnih nezaraznih bolesti, koje će se realizovati u 2012. godini putem projekata koji imaju za cilj promociju zdravlja i prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti u opštoj populaciji i visoko rizičnim kategorijama stanovništva Grada novog Sada.

2. Za realizaciju ovog programa sredstva su planirana Odlukom o budžetu Grada Novog Sada za 2012. godinu ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 50/11), u ukupnom iznosu od 5.050.000,00 dinara.

3. Sredstva iz tačke 2. ovog programa raspoređuju se za:

1) projekte prevencije i kontrole kardiovaskularnih bolesti

Projekti prevencije i kontrole kardiovaskularnih bolesti imaju za cilj otkrivanje i kontrolu faktora rizika i stanja koji čine osnovu prevencije kardiovaskularnih bolesti, kao i otkrivanje ranih simptoma i postavljanje rane dijagnoze. Cilj ovih projekata je i povećanje aktivnog učešća građana u usvajanju zdravih stilova života, kao i povećanje odgovornosti za sopstveno zdravlje, čime se doprinosi unapređenju zdravstvenog stanja stanovništva Grada Novog Sada.

Projekti prevencije i kontrole kardiovaskularnih bolesti obuhvataju i projekte edukacije i obuke građana Grada Novog Sada za pružanje prve pomoći u slučaju akutnog srčanog zastoja, čime se povećava šansa za preživljavanje i smanjuje stopa smrtnosti i komplikacija u slučaju akutnog srčanog zastoja.

Projekti prevencije i kontrole kardiovaskularnih bolesti obuhvataju i projekte edukacije zdravstvenih radnika u cilju unapređenja znanja i veština iz ove oblasti, kao i povećanje njihove motivacije za rad sa obolelima od kardiovaskularnih bolesti.

2) projekte prevencije i kontrole dijabetesa

Projekti prevencije i kontrole dijabetesa imaju za cilj otkrivanje i kontrolu faktora rizika i stanja koji čine osnovu prevencije dijabetesa, kao i otkrivanje ranih simptoma i postavljanje rane dijagnoze. Cilj ovih projekata je i evidentiranje građana Grada Novog Sada sa povećanim faktorima rizika za nastanak dijabetesa i njihovo uvođenje u preventivne programe zdravstvenih ustanova.

Cilj ovih projekata je i povećanje aktivnog učešća građana u usvajanju zdravih stilova života, kao i povećanje odgovornosti za sopstveno zdravlje, čime se doprinosi unapređenju zdravstvenog stanja stanovništva Grada Novog Sada.

Projekti prevencije i kontrole dijabetesa obuhvataju i projekte edukacije zdravstvenih radnika u cilju unapređenja znanja i veština iz dijabetologije, kao i povećanje njihove motivacije za rad sa obolelima od dijabetesa.

3) projekte prevencije i kontrole malignih bolesti

Projekti prevencije i kontrole malignih bolesti imaju za cilj otkrivanje i kontrolu faktora rizika i stanja koji čine osnovu prevencije malignih bolesti, kao i otkrivanje ranih simptoma i postavljanje rane dijagnoze. Cilj ovih projekata je i promocija zdravih životnih navika i zdravih stilova života kao osnov prevencije nastanka bolesti.

Projekti prevencije i kontrole malignih bolesti obuhvataju i projekte edukacije zdravstvenih radnika u cilju njihovog informisanja i usvajanja novih znanja i veština radi uspostavljanja efikasne prevencije, dijagnostike i lečenja.

4) projekte prevencije i kontrole hronične opstruktivne bolesti pluća

Projekti prevencije i kontrole hronične opstruktivne bolesti pluća imaju za cilj otkrivanje i kontrolu faktora rizika i stanja koji čine osnovu prevencije hronične opstruktivne bolesti pluća, kao i otkrivanje ranih simptoma i postavljanje rane dijagnoze.

Projekti prevencije i kontrole hronične opstruktivne bolesti pluća obuhvataju i projekte edukacije zdravstvenih radnika o aktuelnim stavovima i specifičnim preporukama za najefikasniju prevenciju, dijagnostiku i lečenje hronične opstruktivne bolesti pluća.

5) projekte prevencije i kontrole bolesti mišićno-koštanog sistema

Projekti prevencije i kontrole bolesti mišićno-koštanog sistema imaju za cilj otkrivanje i kontrolu faktora rizika i stanja koji čine osnovu prevencije bolesti mišićno-koštanog sistema, kao i otkrivanje ranih simptoma i postavljanje rane dijagnoze.

Projekti prevencije i kontrole bolesti mišićno-koštanog sistema obuhvataju i projekte edukacije zdravstvenih radnika o aktuelnim stavovima i specifičnim preporukama za najefikasniju prevenciju, dijagnostiku i lečenje bolesti mišićno-koštanog sistema.

6) projekte prevencije i kontrole drugih hroničnih nezaraznih bolesti

Projekti prevencije i kontrole drugih hroničnih nezaraznih bolesti imaju za cilj otkrivanje i kontrolu faktora rizika i stanja koji čine osnovu prevencije drugih hroničnih nezaraznih bolesti, kao i otkrivanje ranih simptoma i postavljanje rane dijagnoze.

Projekti prevencije i kontrole drugih hroničnih nezaraznih bolesti obuhvataju i projekte edukacije zdravstvenih radnika o drugim hroničnim nezaraznim bolestima i njihovoj prevenciji u cilju inoviranja znanja i veština zdravstvenih radnika iz ove oblasti, kao i povećanje njihove motivacije za rad na prevenciji drugih hroničnih nezaraznih bolesti.

4. Izbor projekata iz tačke 3. ovog programa i realizaciju Programa vrši Savet za praćenje kretanja oboljevanja od masovnih nezaraznih bolesti stanovništva Grada Novog Sada, u skladu sa Pravilnikom o načinu i postupku dodele sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za programe i projekte iz oblasti zdravstva ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 9/12).

5. Nadzor nad sprovođenjem ovog programa obavlja Gradska uprava za zdravstvo.

6. Savet za praćenje kretanja oboljevanja od masovnih nezaraznih bolesti stanovništva Grada Novog Sada podnosi Gradonačelniku Grada Novog Sada godišnji izveštaj o realizaciji ovog programa.

7. Ovaj program objaviti u "Službenom listu Grada Novog Sada".