ODLUKA
O UTVRĐIVANJU VISINE ZAKUPA ZA POSLOVNI PROSTOR

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 4/2009, 3/2011, 8/2011 i 2/2012)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se visina zakupnine za poslovni prostor u javnoj svojini Grada Požarevca, koji ne služi neposredno ostvarivanju funkcije Grada Požarevca, a poverenog Javnom preduzeću "Direkcija za izgradnju grada Požarevca" na upravljanje, održavanje, davanje u zakup i ostvarivanje prihoda budžeta Grada Požarevca.

Član 2

Zakupnina za poslovni prostor određuje se po metru kvadratnom mesečno, prema lokacijama na kojima se poslovni prostor nalazi i prema delatnostima koje se u njemu obavljaju, i to:

VRSTA DELATNOSTI

ZONE (cena zakupa po m2 u dinarima)

Ekstra

Prva

Druga

1.

Kancelarije za pružanje usluga

900,00

630,00

540,00

2.

Kancelarije za zakupce koji obavljaju delatnosti iz oblasti obrazovanja i socijalne zaštite

180,00

150,00

90,00

3.

Kancelarije za zakupce koji obavljaju delatnosti političkih stranaka, udruženja građana, društvene organizacije i drugo

180,00

150,00

90,00

4.

Ugostiteljstvo

900,00

630,00

540,00

5.

Trgovina

900,00

540,00

450,00

6.

Magacini i stovarišta

-

-

180,00

7.

Zanatstvo

900,00

540,00

450,00

8.

Stari zanati

270,00

210,00

160,00

9.

Ostalo

360,00

290,00

210,00

Iznos zakupnine iz stava 1. ovog člana usklađuje se mesečno, prema indeksu potrošačkih cena a po zvaničnim statističkim podacima, od dana stupanja odluke na snagu, tako da dobijeni iznos predstavlja:

- početnu cenu za postupak javnog nadmetanja i prikupljanja ponuda, na dan donošenja odluke o pokretanju postupka i

- početnu cenu u pregovaranju u postupku neposredne pogodbe.

Zakupnine iz stava 1. ovog člana važe za poslovni prostor koji se nalazi na lokacijama, koje su razvrstane po zonama utvrđenim u spisku ulica po zonama:

Ekstra zona: Ul. Tabačka čaršija, Trg oslobođenja, ul. Lenjinova, deo ul. Voje Dulića (od ul. Drinske do ul. Davorjanke Paunović), ul. Drinska, ul. 15. oktobar, ul. Parma, deo ul. Stari korzo (od Trga oslobođenja do ul. Voje Dulića) i ul. Gradsko sokače.

Prva zona: Ul. Veljka Dugoševića, deo ul. Moše Pijade (do pruge), ul. Takovska, deo ul. Voje Dulića (Bulevar), ul. Sinđelićeva, deo ul. Stari korzo (od ul. Voje Dulića do ul. Jovana Šerbanovića), ul. Porečka i deo ul. Nemanjina (od ul. Takovske do raskrsnice sa ul. Dunavskom).

Druga zona: Deo ul. Moše Pijade (od pruge do kraja ulice), ul. Bratstva jedinstva, ul. Kosovska, ul. Šumadijska, ul. Bože Dimitrijevića, ul. Deligradska i ul. Čede Vasovića.

Član 3

Ugovor o zakupu poslovnog prostora obavezno sadrži: naznačenje ugovornih strana, ime ili naziv i tačnu adresu odnosno sedište zakupca, određenu vrstu delatnosti koju zakupac obavlja, površinu kao i zonu u kojoj se zakupljeni poslovni prostor nalazi, cenu zakupa, odredbu o usklađivanju cene zakupa, odredbe o otkazu i otkazni rok.

Zakupac je dužan da blagovremeno obavesti zakupodavca o svakoj promeni adrese stanovanja odn. sedišta pravnog lica, promeni statusa pravnog lica ili radnje i promeni žiro računa.

Član 4

Prilikom zaključenja ugovora o zakupu, cena zakupa se iskazuje u evrima po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan zaključenja ugovora.

Cena zakupa poslovnog prostora iz zaključenog ugovora usklađuje se mesečno, prema zvaničnom srednjem kursu evra Narodne banke Srbije, na dan fakturisanja mesečne zakupnine.

Član 5

Zakupninu zakupci poslovnog prostora plaćaju mesečno i to za tekući mesec najkasnije do 10-og u tekućem mesecu, na podračun budžeta grada Požarevca.

Zakupac koji se ne iseli po dobijanju otkaza u otkaznom roku, dužan je da na ime štete koju pričinjava zakupodavcu plaća ugovornu kaznu dnevno u visini od 5% od zadnje utvrđene zakupnine po ugovoru, od isteka otkaznog roka pa sve do iseljenja.

Član 6

U cilju obezbeđenja blagovremenog izmirenja zakupnine i troškova na ime utrošene električne energije, komunalnih usluga i drugih troškova za vreme korišćenja poslovnog prostora, zakupac se obavezuje da u momentu zaključenja ugovora o zakupu poslovnog prostora, zakupodavcu uplati kao depozit sredstva u visini od 3 (tri) mesečne izlicitirane zakupnine, koji se iskazuje u evrima po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate istog.

Uplaćeni depozit iz stava 1. ovog člana, usklađuje se prema zvaničnom srednjem kursu dinara Narodne banke Srbije na dan upotrebe za izmirenje obaveza od strane zakupodavca, a u situaciji kada se zakupcu po isteku ili raskidu ugovora o zakupu depozit vraća usklađivanje se vrši na dan povraćaja depozita.

Zakupac je dužan da za vreme trajanja ugovora o zakupu poslovnog prostora zakupodavcu mesečno dostavi dokaze o izvršenoj uplati zakupnine i troškova na ime utrošene električne energije, komunalnih usluga i drugih troškova.

U slučaju da zakupac ne izmiruje redovno i blagovremeno zakupninu i troškove na ime utroška električne energije, komunalnih usluga i drugih troškova, ova potraživanja namiruju se iz depozita.

U slučaju da zakupac duže od 2 (dva) meseca ne plaća zakupninu i ostale troškove za vreme korišćenja poslovnog prostora, to će biti osnov za raskid ugovora o zakupu poslovnog prostora.

Član 7

Zakupcu koji izvrši uplatu zakupnine u roku od pet dana od dana prijema fakture, umanjuje se zakupnina za sledeći mesec u iznosu od 10% od mesečnog iznosa zakupnine.

Član 8

Zakupcu se posebno fakturišu ostali troškovi korišćenja poslovnog prostora, koje plaća zakupac (naknada za korišćenje ostalog građevinskog zemljišta, utrošak električne energije, vode, PTT usluga, komunalne usluge, tekuće održavanje i drugo).

Član 9

Nadzor nad primenom ove odluke vrši Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju grada Požarevca".

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".

Član 11

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju visine zakupa za poslovni prostor ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 1/04).

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o utvrđivanju visine zakupa za poslovni prostor

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 2/2012)

Član 5

Obavezuje se Komisija za propise Skupštine grada Požarevca da sačini prečišćen tekst odluke i istu objavi u "Službenom glasniku grada Požarevca".

Član 6

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".