ODLUKA
O POSTAVLJANJU MANJIH MONTAŽNIH OBJEKATA PRIVREMENOG KARAKTERA NA POVRŠINAMA JAVNE NAMENE

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 12/2010 i 2/2012)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi i način postavljanja, korišćenja i uklanjanja manjih montažnih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene, način utvrđivanja i postupak dodele lokacija za postavljanje manjih montažnih objekata privremenog karaktera.

Član 2

Površina javne namene u smislu odredaba ove odluke je građevinsko zemljište u javnoj svojini koje je u opštoj upotrebi (ulice, trotoari, slobodne površine javne namene i drugi slični prostori u funkciji javne namene), osim uređenih zelenih površina.

Član 3

Manji montažni objekti privremenog karaktera su kiosci, letnje bašte, bilbordi, frižideri za prodaju industrijski pakovanog sladoleda, autobuska stajališta, pult-tezga za izlaganje i prodaju robe ispred prodajnog objekta, pult-tezga za prodaju knjiga, aparati, reklamni panoi i reklamne vitrine, i halo govornice.

Član 4

Montažni objekti iz člana 3. ove odluke mogu se postavljati na površinama javne namene pod sledećim uslovima:

- da ne ometaju prilaz i normalno korišćenje susednih objekata,

- da ne ometaju normalno i bezbedno kretanje pešaka, minimalna širina prolaza 1,60m,

- da ne smanjuju vidljivost na raskrsnicama, uglovima ulica i ne ugrožavaju bezbednost saobraćaja, da ne narušavaju izgled, ambijentalne i druge vrednosti naselja, da ne ugrožavaju zaštićeni kulturni objekat i

- da ispunjavaju sanitarno-higijenske, uslove zaštite životne sredine i druge uslove u zavisnosti od namene objekta.

Član 5

Predloge pravilnika i planova lokacija za postavljanje manjih montažnih objekata privremenog karaktera (kiosci, letnje bašte, bilbordi, frižideri za prodaju industrijski pakovanog sladoleda i autobuska stajališta), po odredbama ove odluke Gradskom veću daje Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju grada Požarevca".

USLOVI ZA POSTAVLJANJE I UKLANJANJE MANJIH MONTAŽNIH OBJEKATA PRIVREMENOG KARAKTERA

Kiosci

Član 6

Kiosk je tipski, montažni, poslovni objekat namenjen za šaltersku prodaju, čija bruto površina ne može biti veća od 6,0 m2 i ima manipulativni prostor od 2,0 m2.

Lokacije za postavljanje kioska na površinama javne namene na teritoriji Grada Požarevca, utvrđuju se Pravilnikom o uslovima, nameni i izgledu kioska sa Planom o utvrđenim lokacijama, koji na predlog Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju grada Požarevca", donosi Gradsko veće grada Požarevca.

Letnje bašte

Član 7

Letnja bašta je otvoreni prostor, koji se formira ispred ili uz ugostiteljski objekat, u čijoj je funkciji. Letnja bašta može da se postavi u periodu od 01. marta do 01. novembra, za svaku tekuću godinu. Nakon isteka ovog roka letnja bašta se uklanja.

Letnja bašta se postavlja na površini javne namene ispred lokala, prema Pravilniku o tehničkim uslovima za postavljanje letnjih bašti na površinama javne namene na teritoriji Grada Požarevca, koji na predlog Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju grada Požarevca", donosi Gradsko veće grada Požarevca.

U letnjoj bašti mogu da se postave stolovi, stolice, suncobrani i žardinjere.

Letnja bašta ne može biti formirana za potrebe manjeg montažnog objekta privremenog karaktera-kioska.

U letnjoj bašti ne mogu se postaviti baštenski roštilji, ražnji i šank-pultovi.

Zahtev za postavljanje letnje bašte podnosi se Javnom preduzeću "Direkcija za izgradnju grada Požarevca".

U roku od dva dana od prijema zahteva ovo preduzeće na osnovu odredaba ove odluke i Pravilnika iz stava 2. ovog člana, izrađuje tehničku skicu izgleda i uslovi za postavljanje letnje bašte, naplaćuje lokalnu komunalnu taksu za privremeno zauzeće površine javne i dostavlja nadležnom odeljenju Gradske uprave grada Požarevca na odlučivanje i donošenje rešenja.

Nadležno odeljenje Gradske uprave grada Požarevca dužno je da po dostavljenom zahtevu odluči u roku od 2 dana od prijema potpunog zahteva.

Ukoliko zahtev nije potpun ili neispravan, isti se vraća preduzeću i ostavlja rok od 3 dana od prijema zahteva za dopunu ili ispravku istog.

Po isteku ovog roka odeljenje je dužno da u roku od dva dana donese rešenje po zahtevu.

Bilbordi

Član 8

Bilbordi su montažne konstrukcije koji se postavljaju na površinama javne namene na teritoriji Grada Požarevca i namenjeni su za obavljanje delatnosti reklamiranja i javnog oglašavanja.

Lokacije za postavljanje bilborda na površinama javne namene, utvrđuju se Planom lokacija za postavljanje bilborda na površinama javne namene na teritoriji Grada Požarevca, koji na predlog Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju grada Požarevca", donosi Gradsko veće grada Požarevca.

Bilbordi se mogu postaviti na prilaznim putevima i površinama javne namene, na mestima gde neće ugrožavati saobraćaj i kretanje pešaka i narušavati estetski izgled grada.

Bilbordi i prostor oko njih se moraju održavati čisto i uredno, a troškove održavanja snosi zakupac.

Na teritoriji Grada Požarevca ne može se reklamirati delatnost, čije obavljanje je zabranjeno Zakonom.

Bilbordi se mogu osvetljavati na način kojim se ne remeti bezbedno odvijanje saobraćaja, mir i spokojstvo građana. Ukoliko su bilbordi osvetljeni, rasvetna tela moraju biti ispravna, a prikazi bez oštećenja. Ukoliko dođe do oštećenja prikaza na bilbordu, ista moraju biti ispravljena odnosno uklonjena u najkraćem roku.

Nalog za ispravljanje uočenih nepravilnosti u smislu stava 4, 5. i 6. ovog člana, izdaje organ nadležan za poslove komunalne inspekcije, a ukoliko korišćenjem bilborda dođe do ometanja saobraćaja, nalog za uklanjanje nedostataka izdaje, organ nadležan za poslove saobraćajne inspekcije.

Frižideri za prodaju industrijski pakovanog sladoleda

Član 9

Frižider za prodaju industrijski pakovanog sladoleda (u daljem tekstu: frižider) je samostalni, tipski, otvoreni, lako pokretni objekat, čija bruto površina ne može biti veća od 2,0 m2 i ima manipulativni prostor od 1,0 m2.

Prodaja proizvoda iz stava 1. ovog člana, može se obavljati u periodu od 01. marta do 01. novembra, za svaku tekući godinu. Nakon isteka ovog roka frižider se uklanja.

Lokacije za postavljanje frižidera za prodaju industrijski pakovanog sladoleda na površinama javne namene, utvrđuju se Planom lokacija za postavljanje frižidera za prodaju industrijski pakovanog sladoleda na površinama Javne namene na teritoriji Grada Požarevca, koji na predlog Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju grada Požarevca", donosi Gradsko veće grada Požarevca.

Frižider mora biti opremljen kantom za otpatke, a može se opremiti suncobranom i stolicom.

Frižider i dodatna oprema moraju biti postavljeni tako da ne ometaju kretanje pešaka i ne ugrožavaju bezbednost saobraćaja.

Frižideri se mogu postavljati na delovima površine javne namene na kojima je moguće ostvariti:

- minimalnu slobodnu širinu pešačkog prolaza 1,60m;

- minimalno rastojanje frižidera i opreme od ivičnjaka kolovoza 0,50m;

- minimalno rastojanje frižidera od obeleženog pešačkog prelaza 3,00m;

- minimalno rastojanje od raskrsnice 5,00m.

Autobuska stajališta

Član 10

Autobuska stajališta su montažni objekti koji se postavljaju na mestima određenim Odlukom o određivanju stajališta koja mogu da se koriste za linijski drumski prevoz ("Službeni glasnik grada Požarevca", br. 4/09).

Pravilnikom o bližim saobraćajno-tehničkim i drugim uslovima za izgradnju, održavanje i eksploataciju autobuskih stanica i autobuskih stajališta ("Službeni glasnik RS", br. 20/96, 18/04, 56/05 i 11/06), određena je namena i način postavljanja istih.

Autobuska stajališta na teritoriji grada Požarevca moraju da budu obeležena propisanim saobraćajnim znakom i da imaju istaknut naziv i izvod iz reda vožnje.

Autobuska stajališta moraju da imaju:

- nadstrešnicu

- uzdignutu površinu za putnike

- korpu za otpatke

Stajalište može da sadrži:

- reklamne panoe

- klupe za sedenje

- kiosk

Gradsko veće grada Požarevca, na predlog Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju grada Požarevca", donosi Pravilnik o tipu i izgledu autobuskih stajališta.

Autobuska stajališta postavlja, oprema i održava JP "Direkcija za izgradnju grada Požarevca", po dobijanju rešenja.

Reklamni panoi i kiosk u okviru autobuskog stajališta daju se na korišćenje javnim nadmetanjem.

Član 10a

Halo govornice su montažni objekti koji se postavljaju po zahtevu ovlašćenog davaoca telekomunikacionih usluga.

Lokacije za postavljanje halo govornica na površinama javne namene, utvrđuju se Planom za postavljanje halo govornica na površinama javne namene, koji na predlog Javnog preduzeće "Direkcija za izgradnju grada Požarevca" donosi Gradsko veće grada Požarevca.

Po podnetom zahtevu za odobrenje lokacije za postavljanje aparata, Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju grada Požarevca" izrađuje tehničku skicu koja se dostavlja nadležnom odeljenju Gradske uprave grada Požarevca nadležnom za donošenje rešenja.

Pult-tezga za izlaganje i prodaju robe ispred prodajnog objekta

Član 11

Pult-tezga za izlaganje i prodaju robe ispred prodajnog objekta je montažna konstrukcija postavljena uz poslovni objekat za akcijsku prodaju robe iz poslovnog objekta.

Pult-tezga može da zauzme najviše jedan metar od spoljnog zida poslovnog objekta iz stava 1. ovog člana, a u dužini uličnog fronta objekta, pri čemu se mora obezbediti slobodan prostor za kretanje pešaka, širine najmanje 1,60 m.

Prodaja proizvoda u objektima iz stava 1. ovog člana, može se obavljati tokom cele godine, s tim što se rešenje može izdati na maksimalno godinu dana.

Pult-tezga se postavlja u toku radnog vremena prodajnog objekta i nakon isteka radnog vremena, ista se uklanja.

Zabranjeno je postavljati objekte iz stava 1. ovog člana u sledećim ulicama: Stari Korzo, Drinska, Lenjinova, Voje Dulića, Trg oslobođenja i Tabačka čaršija, kao i u Barili centru.

Po podnetom zahtevu za postavljanje pult tezge, Javno preduzeće za izgradnju grada Požarevca izrađuje tehničku skicu koja se dostavlja nadležnom odeljenju Gradske uprave grada Požarevca nadležnom za donošenje rešenja.

Pult-tezga za prodaju knjiga

Član 12

Pult-tezga za prodaju knjiga je samostalni, tipski, otvoreni, lako pokretni objekat za izlaganje i prodaju knjiga, čija bruto površina ne može biti veća od 3,0 m2.

Prodaja proizvoda u objektima iz stava 1. ovog člana, može se obavljati tokom cele godine.

Lokacija za postavljanje pult-tezga za prodaju knjiga je ulica Tabačka čaršija u zoni od pasaža Parme do ulice Trga oslobođenja (desna strana).

Po podnetom zahtevu za postavljanje pult tezge za prodaju knjiga, Javno preduzeće za izgradnju grada Požarevca izrađuje tehničku skicu koja se dostavlja nadležnom odeljenju Gradske uprave grada Požarevca nadležnom za donošenje rešenja.

Aparati

Član 13

Aparati za točenje sladoleda, kokice, krofnice, kestenje, kukuruz, kikiriki i slično su tipski, lako pokretni objekti otvorenog tipa za pečenje i prodaju napred navedenih proizvoda, čija bruto površina sa kućištem aparata i manipulativnim prostorom ne može biti veći od 2.0 m2.

Korisnik aparata mora da obezbedi pristup upotrebi higijenski ispravne vode, čuvanju i pripremi sirovina za proizvodnju, garderobi i sanitarnom čvoru za prodavca.

Prodaja proizvoda u objektima iz stava 1. ovog člana, može se obavljati tokom cele godine, a rešenje se može izdati na maksimalno godinu dana.

Po podnetom zahtevu za odobrenje lokacije za postavljanje aparata, Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju grada Požarevca" izrađuje tehničku skicu koja se dostavlja nadležnom odeljenju Gradske uprave grada Požarevca nadležnom za donošenje rešenja.

Reklamni panoi

Član 14

Reklamni panoi su privremeni objekti na kojima se vrši reklamiranje određene delatnosti, proizvoda i slično.

Maksimalna površina reklamnog panoa je 2,0 m2, osim za reklamni pano na stubovima i objektima infrastrukture, čija maksimalna dozvoljena površina je 0,5m2, uz saglasnost vlasnika infrastrukturnog objekta.

Slobodno stojeći reklamni panoi mogu imati maksimalnu visinu do 2m.

Reklamni panoi mogu se postaviti na prilaznim putevima i javnim površinama, na mestima gde neće ugrožavati saobraćaj i kretanje pešaka i narušavati estetski izgled grada, uz saglasnost upravljača puta i korisnika javne površine.

Dozvoljeno je postavljati reklamne panoe na fasadi poslovnog objekta na koji se reklamni pano odnosi, kao i na fasadama stambenih zgrada, uz saglasnost skupštine zgrade i u skladu sa pozitivnim propisima, a na objektima koji su u režimu kulturne zaštite uz saglasnost nadležnog organa za zaštitu kulturnih dobara.

Na teritoriji Grada Požarevca ne može se reklamirati delatnost, čije obavljanje je zabranjeno Zakonom.

Reklamni panoi se mogu osvetljavati na način kojim se ne remeti bezbedno odvijanje saobraćaja, mir i spokojstvo građana. Ukoliko su reklamni panoi osvetljeni, rasvetna tela moraju biti ispravna, a prikazi bez oštećenja. Ukoliko dođe do oštećenja prikaza na reklamnom panou, ista moraju biti ispravljena u najkraćem roku.

Reklamiranje na objektima iz stava 1. ovog člana, može se obavljati tokom cele godine, s tim što se rešenje može izdati na maksimalno godinu dana.

Zabranjeno je postavljati slobodno stojeće reklamne panoe, reklamne panoe na stubovima i infrastrukturnim objektima u sledećim ulicama: Stari korzo, Drinska, Lenjinova, Voje Dulića, Trg oslobođenja, Tabačka čaršija, kao i u Barili centru.

Na fasadama stambenih i poslovnih zgrada mogu se postaviti reklamni transparentni panoi koji su veći od 2,0m2, uz saglasnost vlasnika zgrade ili skupštine zgrade.

Reklamne vitrine

Član 15

Reklamne vitrine su zastakljene montažne konstrukcije fiksirane uz stambeno-poslovne ili poslovne objekte i služe izlaganju robe i reklamnog materijala.

U reklamnim vitrinama ne može se reklamirati roba i reklamirati delatnost, čija prodaja odnosno obavljanje je zabranjeno Zakonom.

Reklamnim vitrinama u prvoj i drugoj zoni gradova Požarevca i Kostolca upravlja i raspolaže Grad Požarevac.

Reklamne vitrine se mogu osvetljavati na način kojim se ne remeti bezbedno odvijanje saobraćaja, mir i spokojstvo građana. Ukoliko su reklamne vitrine osvetljene, rasvetna tela moraju biti ispravna, a izložena roba bez oštećenja.

Reklamiranje u objektima iz stava 1. ovog člana, može se obavljati tokom cele godine, s tim što se rešenje može izdati na maksimalno godinu dana.

Rashladne vitrine

Član 16

Dozvoljeno je postavljati rashladne vitrine uz manje montažne objekte tipa kiosk.

Uz jedan manji montažni objekat tipa kiosk mogu da se postave dve jednokrilne ili jedna dvokrilna rashladna vitrina.

Postavljanje objekata iz stava 1. ovog člana, može se vršiti tokom cele godine po zahtevu zakupca lokacije za kiosk, s tim što se rešenje može izdati na maksimalno godinu dana.

Na ime korišćenja površina javne namene za postavljanje ovog manjeg montažnog objekta uz kiosk na lokacijama planom predviđenih za postavljanje kioska, zakupac plaća zakupninu u visini izlicitirane - ugovorene cene zakupa lokacije za postavljanje kioska.

Zabranjeno je postavljati objekte iz stava 1. ovog člana u sledećim ulicama: Stari Korzo, Drinska, Lenjinova, Voje Dulića, Trg oslobođenja i Tabačka čaršija, kao i u Barili centru.

POSTUPAK DODELE LOKACIJA I IZDAVANJE REŠENJA

Član 17

Davanje u zakup lokacija za postavljanje manjih montažnih objekata na površinama javne namene, vrši se usmenim javnim nadmetanjem ili prikupljanjem ponuda, i to za sledeće objekte:

- kioske, na period od 5 godina,

- bilborde, na period od 5 godina i

- frižidere za prodaju industrijskog pakovanja sladoleda, na period od 8 meseci.

Izuzetno od redovnog, zakonom propisanog, načina raspolaganja može se odstupiti samo u slučaju kad se i treći put po ponovljenom javnom oglasu, ne prijavi dovoljan broj lica za sprovođenje postupka usmenog javnog nadmetanja ili izbora najpovoljnije ponude; u takvoj situaciji, pravo na zakup površine javne namene radi postavljanja manjih montažnih objekata iz stava 1. ovog člana, ostvariće se putem neposredne pogodbe.

Član 18

Gradskom veću grada Požarevca, inicijativu za pokretanje postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda za davanje u zakup lokacija, podnosi JP "Direkcija za izgradnju grada Požarevca".

Uz inicijativu podnosi se spisak lokacija, koje su utvrđene odgovarajućim Pravilnikom ili Planom, sa početnom cenom zakupa za svaku od njih.

Odluku o pokretanju postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda za davanje u zakup lokacija, donosi Gradsko veće grada Požarevca.

Član 19

Po donošenju odluke iz člana 18. ove odluke, Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju grada Požarevca" objavljuje oglas o javnom nadmetanju ili prikupljanju ponuda za davanje u zakup lokacija za postavljanje manjih montažnih objekata na površinama javne namene. Oglas se objavljuje u nedeljnom listu "Reč naroda".

Član 20

Oglas o javnom nadmetanju ili prikupljanju ponuda sadrži: vreme trajanja oglasa, opis lokacije, stepen komunalne opremljenosti, rok za postavljanje, namenu objekta, početni iznos zakupnine za zauzeće površine javne namene, garantni iznos za učešće u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanje ponuda u iznosu od 10% početne cene zakupnine, mesto i vreme održavanja javnog nadmetanja ili izbora najpovoljnije ponude, rok za podnošenje prijava ili ponuda, naziv organa kome se podnosi prijava ili ponuda, način i rok obaveštavanja učesnika o rezultatima javnog nadmetanja ili izbora najpovoljnije ponude, rok i način plaćanja i vraćanja garantnog iznosa za učešće na javnom nadmetanju ili izboru najpovoljnije ponude.

Rok za podnošenje prijava ili ponuda je 8 (osam) dana od dana objavljivanja oglasa.

Član 21

Pravo učešća u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda imaju sva pravna i fizička lica.

Postupak javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda sprovodi Komisija za građevinsko zemljište koju imenuje Upravni odbor Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju grada Požarevca" (u daljem tekstu: Komisija).

Član 22

Prijave ili ponude za učešće u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda, zainteresovana lica podnose u pismenoj formi, neposredno pisarnici Javnog preduzeća "Direkcije za izgradnju grada Požarevca" ili poštanskom pošiljkom, u roku od 8 (osam) dana od dana objavljivanja oglasa o javnom nadmetanju ili prikupljanju ponuda.

Ponuda se predaje u zapečaćenom koverti, sa naznakom "ne otvarati".

Prijava ili ponuda na oglas sadrži ime i prezime, adresu, matični broj (za pravna lice i podatke o upisu u registar nadležnog organa), dokaz o uplati depozita i ostale podatke, koji u oglasu budu traženi.

Neophodan uslov za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za davanje u zakup lokacija jeste da u roku, određenom u oglasu, na pisarnicu Javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju grada Požarevca" stignu najmanje tri potpune i uredne prijave ili ponude.

Nepotpune, neuredne i neblagovremene prijave ili ponude neće biti predmet razmatranja na komisiji.

Član 23

U postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda, fizička lica učestvuju neposredno ili preko punomoćnika. Fizička lica identitet dokazuju ličnom ispravom sa slikom, a punomoćnici i ovlašćenjem overenim kod suda.

Pravna lica učestvuju u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda preko zastupnika određenog osnivačkim aktom ili punomoćnika po ovlašćenju zastupnika pravnog lica, koji identitet dokazuju ličnom ispravom sa slikom.

Prijavljena fizička i pravna lica, koja ne ispune uslove iz stava 1. i 2. ovog člana, gube pravo da učestvuju u postupku javnog nadmetanja, kao i pravo na povraćaj sredstava uplaćenih na ime depozita.

Gubitak prava na povraćaj sredstava uplaćenih na ime depozita pogađa i fizička i pravna lica, koja se nisu odazvala uredno dostavljenom pozivu i uzela učešće u postupku javnog nadmetanja.

Član 24

U postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda ne mogu učestvovati predsednik ni članovi Komisije, kao ni ostala službena lica koja su učestvovala u postupku od pokretanja inicijative do donošenja odluke.

Član 25

Postupak javnog nadmetanja ili otvaranja ponuda otvara predsednik Komisije, konstatuje da postoji kvorum za rad komisije, utvrđuje da su prijave blagovremene, uredne i potpune i ko je prisutan od podnosioca prijava.

Predsednik komisije objavljuje početni iznos zakupnine, obaveštava učesnike u postupku da prvi korak u visini javnog nadmetanja ne može biti manji od 5% od početnog iznosa zakupnine i poziva učesnike da daju svoje ponude iznosa zakupnine.

Učesnik postupka javnog nadmetanja dužan je da jasno i glasno kaže koji iznos zakupnine nudi.

Predsednik komisije tri puta pita da li neko daje više od prethodno ponuđenog iznosa i konstatuje posle trećeg poziva koji je najveći ponuđeni iznos i ime učesnika koji taj iznos nudi.

Predsednik komisije u postupku prikupljanja ponuda, otvara ponude i konstatuje ko je najpovoljniji ponuđivač odnosno ko je ponudio najveći cenu zakupa.

Učesnik javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda, koji je ponudio najveći iznos zakupnine, obavezan je da na zapisnik potpiše izjavu, kojom se obavezuje da u roku od 24 časa uplati na račun Grada Požarevca razliku do visine iznosa izlicitirane ili ponuđene cene zakupa. Ukoliko u naznačenom roku ne ispuni navedenu obavezu, učesnik postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda, koji je ponudio najveći iznos zakupnine gubi pravo na zasnivanje zakupodavnog odnosa i povraćaj sredstava uplaćenih na ime depozita.

Nakon toga, predsednik komisije oglašava da je postupak javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda, završeno.

O radu Komisije, sekretar vodi zapisnik.

Član 26

Po okončanju postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda komisija, donosi obrazloženi Predlog odluke o davanju u zakup lokacija.

Obrazloženi Predlog odluke o davanju u zakup lokacija dostavlja se svim licima, koja su uzela učešće u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda.

Na Predlog odluke može se staviti prigovor, koji ovlašćena lica podnose Gradskom veću grada Požarevca, u roku od 8 (osam) dana od dana prijema pismenog otpravka.

Član 27

Po isteku roka za podnošenje prigovora, odnosno donošenje odluke o odbacivanju ili odbijanju, Gradsko veće grada Požarevca donosi konačnu odluku o davanju u zakup lokacija najuspešnijem licitantu, koji je dužan u roku od 8 (osam) od dana prijema pismenog otpravka konačne odlike, zaključi ugovor o zakupu lokacija sa JP "Direkcija za izgradnju grada Požarevca".

Ukoliko najuspešniji licitant, ne zaključi ugovor o zakupu lokacija, u roku iz prethodnog stava, gubi pravo na zasnivanje zakupodavnog odnosa i pravo na povraćaj sredstava uplaćenih na ime depozita i na ime razlike do visine izlicitirane cene zakupa. U tom slučaju Gradsko veće grada Požarevca, će posebnim aktom staviti van snage odluku o davanju u zakup lokacija.

Član 28

Ugovor o zakupu lokacija, u ime zakupodavca Grada Požarevca, zaključuje zakonski zastupnik JP "Direkcija za izgradnju grada Požarevca".

Ugovor o zakupu lokacija zaključuje se na period, koji je određen u Odluci o davanju u zakup lokacija i prestaje samim protekom vremena za koji je zaključen.

Prihodi koji se ubiraju po osnovu predmetnog zakupa, predstavljaju javne prihode, koji se slivaju u budžet Grada Požarevca.

Član 29

Objekti iz člana 3. ove Odluke se postavljaju na osnovu rešenja organa nadležnog za komunalne poslove.

Uz zahtev za izdavanje rešenja iz stava 1. ovog člana, potrebno je da stranka dostavi:

- dokaz o registraciji o obavljanju određene delatnosti;

- odgovarajuću tehničku dokumentaciju za objekte iz člana 6, 8. i 10. ove odluke;

- tehničku skicu o izgledu objekta iz člana 9, 11, 12, 13. i 14. ove odluke;

- ugovor o zakupu lokacija, za objekte iz člana 6, 8. i 9. ove odluke i

- uslove, odnosno mišljenja ili saglasnosti nadležnih organa ili preduzeća, u zavisnosti od namene objekta.

JP "Direkcija za izgradnju grada Požarevca", na zahtev organa nadležnog za komunalne poslove, izrađuje i dostavlja sledeću dokumentaciju:

- tehničke uslove o lokaciji za objekte iz člana 6, 7, 8, 9, 10, 10a, 11, 12, 13, 14, 15. i 16.

Član 30

Rešenje sadrži naročito podatke o:

- investitoru;

- objektu, koji je predmet rešenja sa ukupnom površinom;

- bliže podatke o lokaciji;

- rok važenja rešenja i

- ostalu dokumentaciju na osnovu kojih se izdaje rešenje.

Organ nadležan za komunalne poslove, po jedan primerak rešenja dostavlja stranci, Odeljenju za inspekcijske poslove i Odeljenju za poslove lokalne poreske administracije.

Na rešenje iz stava 1. ovog člana, može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Požarevca, u roku od 15 (petnaest) dana od dana prijema istog.

Član 31

Lice koje je dobilo lokaciju u zakup. kao i lice na čije ime je izdato rešenje u smislu člana 30. ove odluke, ne može ni lokaciju ni objekte dati u podzakup drugom licu.

Prestankom korišćenja manjih montažnih objekata, korisnik objekta gubi pravo na dodeljenu lokaciju.

NAČIN KORIŠĆENJA I NADZOR

Član 32

Korisnik objekta je dužan da objekte iz člana 3. ove Odluke, koristi u skladu sa rešenjem organa nadležnog za komunalne poslove i da prostor oko njega održava u urednom i ispravnom stanju.

Član 33

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke, vrši Odeljenje za inspekcijske poslove i Odeljenje za poslove komunalne policije Gradske uprave grada Požarevca.

Nadzor nad manjim montažnim objektima - kioscima, vrši Građevinska inspekcija.

Član 34

U vršenju nadzora, nadležni inspektor može naložiti uklanjanje montažnih objekata iz člana 3. ove odluke:

- ako je objekat postavljen bez rešenja o postavljanju,

- ako objekat nije postavljen u saglasnosti sa izdatim rešenjem,

- ako se objekat koristi suprotno rešenju ili ukoliko postavljeni objekat koristi neovlašćeno lice,

- ako objekat ugrožava bezbednost i zdravlje ljudi ili ugrožava odvijanje saobraćaja,

- ako su se promenili propisani uslovi za postavljanja montažnih objekata na površinama javne namene, utvrđenim rešenjem organa nadležnog za komunalne poslove,

- ako je objekat postavljen na mesto koje nije predviđeno odgovarajućim aktom,

- ako je došlo do ukidanja lokacije predviđene odgovarajućim aktom,

- ako se privremeni objekat ne koristi duže od 30 dana,

- ako je to neophodno zbog urbanističkog uređenja ili izmene režima saobraćaja.

Član 35

Nadležni organ ukinuće rešenje o zauzeću površine javne namene za postavljanje letnje bašte za tu sezonu, u roku od 24 sata po dobijanju zapisnika nadležne inspekcije, ukoliko korisnik površine javne namene za postavljanje letnje bašte, istu postavi suprotno uslovima iz rešenja.

KAZNENE ODREDBE

Član 36

Novčanom kaznom od 60.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako ne postupi ili postupi suprotno odredbama člana 4, 6. i 7. ove odluke.

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 25.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu za prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 25.000,00 dinara kazniće se fizičko lice za prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Član 37

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 400.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako ne postupi ili postupi suprotno odredbama člana 8, 9, 10, 11, 12, 13. 14. 15. i 16. ove odluke.

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu za prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara kazniće se fizičko lice za prekršaje iz stava 1. ovog člana.

PRELAZNE ODREDBE

Član 38

Stupanjem na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o postavljanju manjih montažnih objekata na javnim površinama ("Službeni glasnik grada Požarevca", br. 4/2009).

Član 39

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca", a primenjivaće se od 01.01.2011. godine.

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o postavljanju manjih montažnih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 2/2012)

Član 17

Zadužuje se Komisija za propise Skupštine grada Požarevca da sačini prečišćeni tekst odluke i isti objavi u "Službenom glasniku grada Požarevca".

Član 18

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".