ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA POSTOJEĆIH GARAŽA I PRIVREMENIH MONTAŽNIH OBJEKATA NA POVRŠINAMA JAVNE NAMENE

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 4/2011 i 2/2012)

Član 1

Ovom odlukom regulišu se uslovi i način korišćenja postojećih garaža i privremenih montažnih objekata površine veće od 6 m2, sa manipulativnim prostorom (u daljem tekstu: postojeći objekti) na površinama javne namene na teritoriji Grada Požarevca.

Član 1a

Postojeće garaže su montažni limeni ili zidani objekti na površinama javne namene, za smeštaj putničkih vozila čija je površina do 20m2.

Član 2

Vlasnici postojećih objekata na površinama javne namene dužni su da za korišćenje ovih površina plaćaju zakup, na osnovu ugovora zaključenog sa JP Direkcijom za izgradnju grada Požarevca.

Član 3

Obavezuje se JP Direkcija za izgradnju grada Požarevca, u cilju zaključenja ugovora iz prethodnog člana, u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, da izvrši popis i evidentiranje tipa i vlasnika postojećih objekata na površinama javne namene.

Prilikom popisa i evidentiranja ako se utvrdi da su postojeći objekti iz ove odluke skloni padu ili su izgrađeni od neodgovarajućeg materijala, sa vlasnicima istih ugovor neće biti zaključen.

Spisak objekata iz prethodnog stava ovog člana, JP Direkcija za izgradnju grada Požarevca dostaviće nadležnom odeljenju za inspekcijske poslove radi sprovođenja postupka uklanjanja istih.

Član 4

U toku i po izvršenom popisu i evidentiranju postojećih objekata, vlasnik postojećeg objekta zaključuje ugovor o privremenom korišćenju površine javne namene sa JP Direkcijom za izgradnju grada Požarevca, na period do godinu dana.

Visina zakupa utvrđuje se po odredbama odluke koja uređuje plaćanje zakupa za korišćenje površina javne namene.

Ukoliko vlasnik postojećeg objekta redovno izmiruje svoje obaveze iz ugovora, po isteku ugovornog odnosa, ugovor može biti produžen.

Član 5

Ukoliko vlasnik postojećeg objekta ne zaključi ugovor iz člana 2. ove odluke u roku od 30 dana od prijema ili od dana oglašavanja obaveštenja JP Direkcije za izgradnju grada Požarevca, za zaključenje ugovora, postojeći objekat biće uklonjen sa površine javne namene o trošku vlasnika.

Član 6

Ukoliko za određenu lokaciju dođe do realizacije planskog akta, a postojeći objekti se ne zadržavaju, iste će biti uklonjene i pre isteka roka iz zaključenog ugovora iz člana 4. ove odluke.

Postojeći objekti biće uklonjeni i u drugim slučajevima kada se za to ukaže potreba (izvođenje radova na infrastrukturnim objektima, hitne intervencije, viša sila i drugo).

Član 7

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".