ODLUKA
O PLAĆANJU DOPRINOSA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE I DOPRINOSA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE ZA LICA KOJA SAMOSTALNO OBAVLJAJU UMETNIČKU ILI DRUGU DELATNOST U OBLASTI KULTURE

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 7/2012)

 

OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Grad Šabac uplaćuje doprinose za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje licima koja su stekla status lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture (u daljem tekstu: umetnici), pod uslovima i na način utvrđen ovom Odlukom.

Sredstva za namene iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se u budžetu grada Šapca.

Član 2

Umetnik, u smislu odredaba ove Odluke, jeste fizičko lice koje:

- samostalno, u vidu zanimanja, obavlja umetničku delatnost i kome je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture,

- samostalno, u vidu zanimanja, obavlja naučno-istraživačke, teorijsko-kritičke, edukativne, producentske, organizatorske, menadžerske i druge stručne poslove u oblasti kulturnih delatnosti, i kome je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture,

- samostalno, u vidu zanimanja, obavlja vokalno i instrumentalno izvođenje kulturnih programa, ili na drugi način izvodi kulturni ili artistički program, i kome je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture,

- samostalno, u vidu zanimanja, obavlja stručno-tehničke poslove u oblasti, kulturnih delatnosti, i kome je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture.

BLIŽI USLOVI I NAČIN STICANJA PRAVA

Član 3

Grad Šabac uplaćuje doprinose za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: doprinos za osiguranje) za umetnika koji ispunjava sledeće uslove:

1. ima svojstvo lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture utvrđenog od strane reprezentativnog udruženja u kulturi u skladu sa zakonom;

2. ima prebivalište na teritoriji grada Šapca, poslednjih 5 godina od dana podnošenja zahteva;

3. umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture obavlja kao jedino zanimanje, a nije korisnik penzije;

4. nije osiguran po drugom osnovu;

5. ne poseduje, niti je član zajedničkog domaćinstva (supružnik, vanbračni partner, dete, usvojenik, roditelji ili usvojilac ukoliko žive u zajedničkom domaćinstvu) nepokretnu imovinu, osim stana - kuće gde stanuje.

Član 4

Umetnik ima obavezu da dostavi sledeće dokaze:

- uverenje nadležnog reprezentativnog udruženja o činjenicama upisanim u evidenciju,

- fotokopiju lične karte i radne knjižice;

- potvrdu Odseka poreske administracije Gradske uprave grada Šapca za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda o prijavi poreza na nepokretnu imovinu;

- potvrdu Republičkog geodetskog zavoda - Službe za katastar nepokretnosti Šabac o katastarskim prihodima na nepokretnosti;

- potvrdu o osiguranju Republičkog Fonda PIO.

Dokazi iz stava 1. ovog člana ne mogu biti stariji od šest meseci.

Član 5

Ukoliko u toku godine nastanu promene u pogledu ispunjavanja uslova predviđenih članom 3. ove Odluke, lice koje ostvaruje pravo na uplatu doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje, dužno je da odmah Odeljenju za društvene delatnosti i privredu Gradske uprave grada Šapca prijavi nastalu promenu, a priznato pravo prestaje prvog narednog meseca.

Član 6

Lica koja ispunjavaju uslove iz čl. 3. i 4. ove Odluke, mogu ostvariti prava, podnošenjem zahteva na odgovarajućem obrascu, Odeljenju za društvene delatnosti i privredu Gradske uprave grada Šapca uz obavezu da postojanje ovih uslova dokazuju svake godine.

Odeljenje za društvene delatnosti i privredu, Gradske uprave grada Šapca, donosi Odluku o ispunjenosti uslova o sticanju prava na uplatu doprinosa za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje licima koja su stekla status lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture (u daljem tekstu: umetnici).

Član 7

Sadržinu obrasca, u smislu člana 5. ove odluke, određuje Odeljenje za društvene delatnosti i privredu Gradske uprave grada Šapca.

Član 8

Plaćanje doprinosa za umetnike koji ostvare pravo po odredbama ove odluke vršiće se u skladu sa Rešenjem Ministarstva finansija, Poreska uprava filijala Šabac, u visini najniže osnovice za obavezno socijalno osiguranje, shodno čl. 38. Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje ("Sl. glasnik RS", br. 84/2004, 61/2005, 62/2006, 5/2009, 52/2011, 101/2011, 7/2012).

Do konačnog utvrđivanja oporezivog prihoda umetnicima se doprinos za osiguranje uplaćuje tromesečno akontacijom doprinosa na osnovicu koju čini najniža osnovica doprinosa utvrđena zakonom kojim se utvrđuju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, pomnožena koeficijentom tri.

Član 9

Po sticanju odobrenja biće izvršena uplata doprinosa za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje.

Član 10

Umetnik koji ostvari pravo na uplatu doprinosa za osiguranje po odredbama ove odluke, obavezan je da u godini u kojoj ostvaruje pravo, a na poziv gradske uprave nadležne za poslove kulture učestvuje, u realizaciji programa kulture u ustanovama kulture, dečijim obdaništima i u realizaciji gradskih manifestacija, bez naknade.

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Šapca".