PRAVILNIK
O ADVOKATSKOM ISPITU

 

I OPŠTE ODREDBE

Predmet Pravilnika

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuju se predmet, program, uslovi za polaganje, i organizacija i način polaganja advokatskog ispita (u daljem tekstu: ispit), kriterijumi za izbor i mandat članova Komisije za polaganje advokatskog ispita (u daljem tekstu: Komisija), nadležnost Komisije i način njenog rada i ocenjivanja, sadržina i izgled uverenja o položenom ispitu i druga pitanja od značaja za organizaciju i sprovođenje ispita.

Predmet ispita

Član 2

Ispit se sastoji od provere znanja iz tri oblasti:

1) Propisi o advokaturi;

2) Etika advokata;

3) Advokatske tarife.

Ispit se polaže prema programu koji je sastavni deo ovog Pravilnika i sadrži gradivo, pravne izvore.

II ADVOKATSKI ISPIT

Uslovi za polaganje ispita

Član 3

Pravo na polaganje ispita ima kandidat koji je diplomirao na pravnom fakultetu i položio pravosudni ispit.

Komisija

Član 4

Ispit se polaže pred Komisijom advokatske komore u sastavu Advokatske komore Srbije na čijoj teritoriji nadležnosti kandidat ima prebivalište, ili pred Komisijom Advokatske komore Srbije.

Komisija se sastoji od predsednika i dva člana.

Upravni odbor advokatske komore u sastavu Advokatske komore Srbije i Upravni odbor Advokatske komore Srbije imenuje Komisiju i zamenika predsednika i članova Komisije.

Predsednik, članovi i zamenici predsednika i članova Komisije imenuju se na period od tri godine i mogu ponovo biti imenovani.

Kriterijumi za izbor Komisije

Član 5

Za predsednika i člana Komisije može biti imenovan advokat koji:

1) ima najmanje 15 godina neprekidnog staža u advokaturi;

2) ima najmanje jedan mandat u organima Advokatske komore Srbije ili advokatske komore u sastavu Advokatske komore Srbije;

3) nije disciplinski kažnjavan 10 godina koji prethode imenovanju;

4) nije osuđivan za krivično delo koje bi ga činilo nedostojnim za bavljenje advokaturom;

5) nije član organa političke stranke.

Zahtev za polaganje ispita

Član 6

Zahtev za polaganje ispita podnosi se advokatskoj komori pred čijom Komisijom se ispit polaže do 15-tog u tekućem mesecu za naredni mesec u kojem kandidat namerava da polaže ispit.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana kandidat dostavlja dokaze o ispunjavanju uslova za polaganje ispita i to:

1) overenu fotokopiju diplome pravnog fakulteta ili uverenja o diplomiranju na pravnom fakultetu, ne stariju od 3 meseca;

2) overenu fotokopiju uverenja o položenom pravosudnom ispitu, ne stariju od 3 meseca;

3) kopiju lične karte,

4) potvrdu o uplati propisane naknade za polaganje ispita i administrativne takse.

Visinu naknade za polaganje ispita utvrđuje Upravni odbor Advokatske komore Srbije.

Organizacija i sprovođenje ispita

Član 7

Ispit se, po pravilu, održava u redovnim ispitnim rokovima, jednom mesečno u sedištu advokatske komore koja je imenovala Komisiju.

Ispitni dan, čas i mesto održavanja ispita određuje rešenjem predsednik Komisije pred kojom se ispit polaže.

Način polaganja advokatskog ispita

Član 8

Pre početka ispita sekretar Komisije utvrđuje identitet kandidata, proverava ispunjenost uslova za polaganje ispita iz člana 3. i člana 11. stav 3. ovog Pravilnika i o utvrđenim činjenicama unosi zabeležbu u zapisnik.

Ispit se polaže usmeno, javno i istovremeno pred svim članovima Komisije.

Svaki član Komisije zadužen je za jednu oblast iz čl. 2. ovog Pravilnika, iz koje postavlja pitanja i ocenjuje uspeh kandidata.

Kandidatu se postavljaju po dva pitanja iz svake ispitne oblasti, od kojih drugo pitanje u ispitnoj oblasti iz člana 2. stav 1. tačka 3. ovog Pravilnika predstavlja rešavanje zadatka.

Na pitanja kandidat odgovara neposredno ili na osnovu koncepta za čije sastavljanje mu može biti odobreno kraće primereno vreme.

Tokom polaganja ispita kandidat nema pravo da koristi sredstva elektronske, telefonske i druge komunikacije, niti pravne izvore i pravnu književnost, izuzev Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad advokata pri odgovoru na pitanje u kome se traži rešavanje zadatka.

Ukoliko odgovori kandidata pokažu da je u određenoj ispitnoj oblasti potrebna dodatna provera njegovog znanja, biće mu postavljeno kontrolno pitanje.

Utvrđivanje rezultata ispita

Član 9

Komisija utvrđuje uspeh kandidata iz svake ispitne oblasti posebno, a potom utvrđuje opšti uspeh kandidata na ispitu sa "položio" ili "nije položio".

Pri ocenjivanju uspeha kandidata vrednuju se poznavanje propisa, etičkih pravila, međunarodnih pravnih standarda, razumevanje uloge i položaja advokature, pravničko rasuđivanje i način izlaganja.

Ispit je položio kandidat koji je iz sve tri ispitne oblasti dobio ocenu "položio".

Rezultate ispita javno saopštava predsednik Komisije nakon završetka ispitnog dana.

Saopštavanje rezultata ispita svi prisutni saslušaće stojeći.

Rezultati ispita objavljuju se na internet stranici Advokatske komore Srbije.

Naknadno polaganje

Član 10

Kandidat čiji je uspeh iz najmanje dve ispitne oblasti ocenjen sa "položio" ima pravo da naknadno polaže ispitnu oblast koju nije položio.

Naknadno polaganje može uslediti u narednom ispitnom roku, a najdocnije šest meseci od završetka prethodnog polaganja.

Ako poslednji dan za naknadno polaganje pada na dan kada se ispit ne održava, polaže se prvog narednog dana kada se ispit održava.

Odlaganje započetog ispita

Član 11

Započeti ispit može se prekinuti i odložiti na zahtev kandidata iz zdravstvenih razloga, najduže do prvog narednog ispitnog roka.

Vreme na koje je ispit odložen određuje se rešenjem Komisije kojim se određuje datum nastavka prekinutog ispita.

Ukoliko kandidat ne pristupi polaganju nastavka započetog ispita, smatraće se da je odustao od polaganja ispita.

Neuspeli ispit

Član 12

Ispit nije položio kandidat čiji je opšti uspeh ocenjen sa "nije položio" i kandidat koji ne položi ispitnu oblast u naknadnom polaganju.

Kandidat koji nije položio ispit stiče pravo na ponovno polaganje ispita po proteku roka od 60 dana od neuspelog ispita.

Kandidat koji nije položio ispit ne može ispit polagati pred Komisijom druge advokatske komore nasuprot odredbama ovog Pravilnika.

Zaštita prava kandidata

Član 13

Kandidat ima pravo prigovora na ocenu uspeha u pojedinoj ispitnoj oblasti i opšteg uspeha.

Prigovor se podnosi Komisiji u roku od 24 sata od saopštavanja rezultata ispita.

Ukoliko Komisija usvoji prigovor, kandidat ima pravo da u roku od 24 sata od dostavljanja odluke o usvajanju prigovora ponovi deo ispita za ispitnu oblast na koju se usvojeni prigovor odnosio.

Zapisnik o polaganju ispita

Član 14

O toku ispita vodi se zapisnik u koji se unose podaci o nazivu advokatske komore, sastavu ispitne komisije, imenu, prezimenu i jedinstvenom matičnom broju kandidata, dokumentu na osnovu koga je izvršena identifikacija kandidata, broju i datumu rešenja o odobravanju polaganja advokatskog ispita, ispitnim pitanjima, ocenama iz svake ispitne oblasti, opštem uspehu, sadržaju prigovora kandidata, odlaganju ili odustanku od polaganja ispita, i druga pitanja od značaja za polaganje advokatskog ispita.

Zapisnik o polaganju ispita vodi sekretar Komisije, a potpisuju ga predsednik, članovi i sekretar Komisije.

Sekretar Komisije dostavlja zapisnik o polaganju ispita sekretaru advokatske komore koja je imenovala Komisiju.

Uverenje o položenom advokatskom ispitu

Član 15

Na osnovu izveštaja Komisije advokatska komora pred čijom Komisijom je ispit polagan izdaje uverenje o položenom ispitu koje potpisuju predsednik te advokatske komore i predsednik Komisije.

Uverenje o položenom advokatskom ispitu sadrži: naziv advokatske komore pred čijom Komisijom za polaganje advokatskog ispita je kandidat ispit položio, ime i prezime kandidata, mesto i datum rođenja, naziv i sedište pravnog fakulteta na kom je kandidat diplomirao, godinu diplomiranja, datum i mesto položenog pravosudnog ispita, opšti uspeh na advokatskog ispitu, osnov, broj, datum i mesto izdavanja uverenja o položenom advokatskom ispitu, potpise predsednika advokatske komore pred čijom komisijom je ispit položen i predsednika Komisije za polaganje advokatskog ispita.

Uverenje iz stava 1. ovog člana overava se pečatom advokatske komore pred čijom Komisijom je ispit položen.

Zapisnik o polaganju ispita i izvornik uverenja o položenom ispitu čuvaju se trajno.

Evidencija uverenja o položenom advokatskom ispitu

Član 16

Svaka advokatska komora u sastavu Advokatske komore Srbije vodi evidenciju o licima koja su polagala i licima koja su položila ispit pred njenom Komisijom.

Primerak uverenja o položenom ispitu i kopija zapisnika o polaganju ispita dostavljaju se Advokatskoj komori Srbije koja vodi evidenciju o svim licima koja su polagala i svim licima koja su položila ispit na teritoriji Republike Srbije.

Evidencija iz stava 1. i 2. ovog člana sadrži: ime, prezime, jedinstveni matični broj, mesto i datum rođenja kandidata, podatke o tome na kom pravnom fakultetu je i kada diplomirao, kada je i gde položio pravosudni ispit, gde je radio u vreme polaganja advokatskog ispita, opšti uspeh na advokatskom ispitu, i broj i datum izdavanja uverenja o položenom advokatskom ispitu.

Evidencija iz stava 1. i 2. ovog člana čuva se trajno.

Provera verodostojnosti

Član 17

Advokatska komora Srbije na zahtev advokatske komore u svom sastavu dostavlja potvrdu o verodostojnosti uverenja o položenom ispitu koje je priloženo uz zahtev za upis u imenik advokata.

III PROGRAM ADVOKATSKOG ISPITA

Ispitne oblasti

Član 18

Ispit obuhvata ispitne oblasti iz člana 2. ovog Pravilnika.

Ispitna oblast "Propisi o advokaturi" odnosi se na: Zakon o advokaturi, Statut Advokatske komore Srbije, statut advokatske komore pred čijom Komisijom se ispit polaže i Osnovne principe o ulozi advokata Ujedinjenih nacija i Preporuku (2000)21 Komiteta ministara Saveta Evrope pod nazivom "Sloboda obavljanja advokatske profesije".

Ispitna oblast "Etika advokata" odnosi se na: Kodeks profesionalne etike advokata, Osnovne principe o ulozi advokata Ujedinjenih nacija i Preporuku (2000)21 Komiteta ministara Saveta Evrope pod nazivom "Sloboda obavljanja advokatske profesije".

Ispitna oblast "Advokatska tarifa" odnosi se na Tarifu o nagradama i naknadama troškova za rad advokata i odgovarajuće delove Kodeksa profesionalne etike.

Pitanja iz ispitne oblasti "Propisi o advokaturi"

Član 19

Program za ispitnu oblast "Propisi o advokaturi" sadrži sledeća pitanja:

1. Definicija advokature, samostalnost, nezavisnost i javni značaj advokature

2. Uloga i zadaci advokature

3. Predmet advokature

4. Pravo na bavljenje advokaturom

5. Uslovi za bavljenje advokaturom - uslovi za upis u imenik advokata državljana Srbije

6. Uslovi za bavljenje advokaturom stranih državljana

7. Upravni postupak - odlučivanje po zahtevu za upis u Imenik advokata

8. Prava i dužnosti advokata

9. Stručno usavršavanja advokata

10. Sloboda i obaveza pružanja pravne pomoći, obaveza odbijanja pružanja pravne pomoći, otkazivanje zastupanja

11. Advokatska tajna, postupanje sa spisima i ispravama

12. Nespojivi poslovi, postupanje u slučaju nespojivih poslova

13. Zabrana reklamiranja

14. Advokatska kancelarija, tabla advokata, pečat advokata

15. Nepovredivost advokatske kancelarije, lišenje slobode advokata i pretresanje advokatske kancelarije

16. Privremeni prestanak prava na bavljenje advokaturom

17. Privremena zabrana bavljenja advokaturom, dejstvo pravnog leka i obaveza obaveštavanja

18. Privremeni zamenik advokata, uloga, značaj, zadaci i područje delovanja

19. Preuzimatelj advokatske kancelarije, uloga, značaj, zadaci i područje delovanja

20. Oblici rada u advokaturi

21. Advokatsko ortačko društvo, upis u registar advokatskih ortačkih društava, prijava i upis promena, kancelarija društva

22. Advokatski pripravnici, uslovi za upis u imenik advokatskih pripravnika, prav položaj, značaj i zadaci, upravni postupak za odlučivanje po zahtevu za upis

23. Advokatske komore, pravna priroda, značaj, zadaci i poslovi

24. Javna ovlašćenja

25. Osnivanje i organi Advokatske komore Srbije i advokatske komore pred čijom Komisijom se polaže ispit

26. Nadležnost Upravnog odbora advokatske komore pred čijom Komisijom se polaže ispit

27. Nadležnost skupštine advokatske komore pred čijom Komisijom se polaže ispit

28. Nadležnost Skupštine Advokatske komore Srbije

29. Nadležnost Upravnog odbora Advokatske komore Srbije

30. Opšti akti advokatske komore, usvajanje i objavljivanje akata

31. Materijalno poslovanje advokatske komore

32. Disciplinska odgovornost advokata - odgovornost za povrede dužnosti

33. Disciplinski organi

34. Disciplinske mere

35. Disciplinski postupak

36. Disciplinska odgovornost advokatskih pripravnika

37. Prestanak prava na bavljenje advokaturom

38. Zaštita prava, pravno na pravni lek, pravo na upravni spor

39. Advokatska akademija, oblici organizovanja, ciljevi i zadaci

40. Prekogranični rad advokata

41. Odbrana i zastupanje pred međunarodnim sudovima

42. Pravo na besplatnu pravnu pomoć

43. Osnovni međunarodni pravni akti o advokaturi

44. Stručna i publicistička delatnost advokatske komore (časopis, katedra)

45. Međunarodni odnosi advokatske komore i međunarodne organizacije advokata

46. Poreske i druge obaveze advokata

47. Obavezno osiguranje od profesionalne odgovornosti.

Pitanja iz ispitne oblasti "Etika advokata"

Član 20

Program za oblast "Etika advokata" sadrži sledeća pitanja:

1. Smisao, značaj i domašaj Kodeksa profesionale etike advokata

2. Načela profesionalne etika advokata

3. Nezavisnost

4. Samostalnost

5. Stručnost

6. Savesnost

7. Poverljivost

8. Poštenje i dostojnost

9. Nespojivost

10. Odgovornost

11. Advokatska tajna - predmet tajne

12. Čuvanje advokatske tajne

13. Otkrivanje advokatske tajne

14. Nedopušteno sticanje klijenata - zabrana reklamiranja

15. Nedopušteno sticanje klijenata - nelojalna konkurencija

16. Prihvatanje zastupanja

17. Odbijanje zastupanja

18. Punomoćje

19. Odnos prema klijentu

20. Postupanje sa imovinskim vrednostima klijenta

21. Otkazivanje zastupanja

22. Uređenje i označavanje advokatske kancelarije

23. Upotreba pečata

24. Međusobni odnosi advokata

25. Preuzimanje zastupanja

26. Odnosi advokata u zajedničkoj advokaturi

27. Odnos advokata prema advokatskoj komori

28. Zabrana zloupotrebe u odnosu advokata prema sudu i drugim državnim organima

29. Advokat i advokatski pripravnik

30. Advokat i suprotna stranka.

Pitanja iz ispitne oblasti "Advokatska tarifa"

Član 21

Program za oblast "Advokatska tarifa" sadrži sledeća pitanja:

1. Predmet nagrade za rad advokata

2. Predmet naknade troškova u radu advokata

3. Osnov i način obračuna nagrade

4. Osnov i način obračuna troškova

5. Naplata nagrade

6. Nagrada za rad u krivičnom postupku

7. Nagrada za rad u parničnom, vanparničnom i upravnom postupku

8. Nagrada za sastavljanje isprava

9. Sporazum o nagradi

10. Ugovor o nagradi u paušalnom iznosu

11. Nagrada za branioca i punomoćnika po službenoj dužnosti

12. Nagrada u slučaju obustavljanja krivičnog postupka, odbijanja optužbe ili oslobađanja okrivljenog od optužbe

13. Materijalne obaveze advokata prema advokatskoj komori

14. Obračun nagrade za određeni slučaj - rešavanje zadatka (član 8. stav 4.).

Pravni izvori

Član 22

Pravni izvori za ispitnu oblast "Propisi o advokaturi" su:

1. Ustav Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", 98/2006);

2. Zakon o advokaturi ("Službeni glasnik RS", 31/2011);

3. Statut Advokatske komore Srbije ("Službeni glasnik RS", 85/2011);

4. Statut advokatske komore pred čijom Komisijom se polaže ispit;

6. Univerzalna deklaracija Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima;

7. Konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (Zakon o ratifikaciji Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, "Službeni list SCG - Međunarodni ugovori", 9/2003);

8. Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima (Zakon o ratifikaciji Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, "Službeni list SFRJ", 7/1971);

9. Osnovni principi o ulozi advokata, usvojeni na Osmom kongresu Ujedinjenih nacija o prevenciji kriminala i postupanju sa učiniocima krivičnih dela, održanom u Havani od 27.08. do 7.09.1990. godine.

Pravni izvori za ispitnu oblast "Etika advokata" su:

1. Kodeks profesionalne etike advokata ("Službeni glasnik RS", 27/2012);

2. Kodeks profesionalne etike advokata Evropske unije, usvojen na plenarnoj sednici Saveta advokatskih komora Evropske unije (CCBE) 28.10.1988. godine, a dopunjen na plenarnim sednicama održanim 28.10.1998. godine, 6.10.2002. godine i 19.05.2006. godine;

3. Preporuka Komiteta ministara Saveta Evrope od 25.10.2000. godine (2000) 21, pod nazivom "Sloboda obavljanja advokatske profesije";

4. Međunarodna konvencija o zaštiti prava odbrane, doneta i deponovana u Advokatskoj komori Pariza 26.06.1987. godine, kojoj je Savez republičkih i pokrajinskih advokatskih komora Jugoslavije, kao pravni prethodnik Advokatske komore Srbije, pristupio u Novom Sadu 25.03.1995. godine;

5. Principi ponašanja u advokaturi. usvojeni 28.05.2011. godine od strane Međunarodne advokatske komore (IBA).

Pravni izvori za ispitnu oblast "Advokatska tarifa" su:

1. Tarifa o nagradama i naknadama troškova za rad advokata ("Sl. list SRJ", 54/98, 75/98, 8/01 i 11/02, "Sl. list SCG", 32/2003, 58/2004 i 5/2006 i "Sl. glasnik RS" 129/2007, 5/2006, 53/2010)

2. Kodeks profesionalne etike advokata ("Službeni glasnik RS", 27/2012);

Član 23

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na oglasnoj tabli Advokatske komore Srbije.