PRAVILNIK

O ODOBRAVANJU I FINANSIRANJU PROGRAMA KOJIMA SE OSTVARUJE OPŠTI INTERES U OBLASTI SPORTA

("Sl. glasnik RS", br. 49/2012)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se kriterijumi i način odobravanja programa kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta i dodele sredstava, izgled i sadržina predloga programa i dokumentacije koja se uz predlog podnosi, sadržina i izgled izveštaja o realizaciji programa i način i postupak kontrole realizacije odobrenih programa.

Član 2

Opšti interes u oblasti sporta iz člana 114. stav 1. Zakona o sportu (u daljem tekstu: Zakon) ostvaruje se kroz finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata (u daljem tekstu: program) iz sredstava budžeta Republike Srbije i sredstava koja se u budžetu Republike Srbije ostvare priređivanjem igara na sreću, u skladu sa zakonom, i to:

1) za tač. 1)-3) i 6)-8) na godišnjem nivou (u daljem tekstu: godišnji program);

2) za tač. 9)-12) po javnom pozivu (u daljem tekstu: posebni program).

Opšti interes u oblasti sporta iz člana 114. stav 1. tačka 13) Zakona (delatnost i programi organizacija u oblasti sporta čiji je osnivač Republika Srbija) ostvaruje se u skladu sa zakonima kojima je uređeno osnivanje i rad tih organizacija.

II KRITERIJUMI ODOBRAVANJA PROGRAMA I DODELE SREDSTAVA

Član 3

Programi kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta (u daljem tekstu: Programi) mogu biti odobreni ukoliko ispunjavaju kriterijume u pogledu:

1) predlagača programa;

2) nosioca programa;

3) sadržine i kvaliteta programa;

4) finansiranja programa.

1. Predlagač programa

Član 4

Predloge godišnjih i posebnih programa, u skladu sa Zakonom, podnose sledeće organizacije:

1) Olimpijski komitet Srbije - predlog svog godišnjeg i posebnog programa i predlog godišnjih i posebnih programa nacionalnih granskih sportskih saveza olimpijskih sportova;

2) Paraolimpijski komitet Srbije - predlog svog godišnjeg i posebnog programa i predlog godišnjih i posebnih programa nacionalnih granskih sportskih saveza paraolimpijskih sportova;

3) Sportski savez Srbije - predlog svog godišnjeg programa i posebnog programa i predlog godišnjih i posebnih programa nacionalnih granskih sportskih saveza neolimpijskih sportova;

4) nadležni nacionalni granski sportski savez - predlog svog godišnjeg programa organizacije kampova za perspektivne sportiste;

5) organizacija u oblasti sporta koja ima saglasnost za kandidovanje i organizovanje međunarodnog sportskog takmičenja od značaja za Republiku Srbiju, obezbeđenu u skladu sa Zakonom - predlog svog godišnjeg programa organizacije međunarodnog sportskog takmičenja od značaja za Republiku Srbiju;

6) vlasnik, odnosno korisnik zemljišta ili sportskog objekta - predlog svog godišnjeg programa izgradnje, opremanja i održavanja sportskog objekta od posebnog značaja za razvoj sporta na području Republike Srbije (114. stav 1. tačka 3) Zakona o sportu);

7) strukovna udruženja i klubovi - predlog svog posebnog programa;

8) visokoškolske ustanove i naučnoistraživačke ustanove - predlog svog posebnog programa.

Nosioci programa koji podnesu godišnji program u kojem su obuhvaćene i aktivnosti od opšteg interesa za koje se saglasno članu 115. stav 1. tačka 2) Zakona podnosi posebni program, ne mogu za iste aktivnosti da podnesu i poseban program po javnom pozivu.

Učesnici u sistemu sporta mogu podneti predloge godišnjih programa isključivo preko svog nacionalnog granskog sportskog saveza.

Ukoliko nadležni nacionalni granski sportski savez ne ispunjava uslove iz člana 119. stav 6. i člana 133. stav 4. Zakona, predlog godišnjeg programa iz stava 1. tačka 4) ovog člana podnosi Olimpijski komitet Srbije - za olimpijske sportove i Sportski savez Srbije - za neolimpijske sportove.

2. Nosilac programa

Član 5

Nosilac programa mora da:

1) bude upisan u odgovarajući registar u skladu sa zakonom;

2) isključivo ili pretežno posluje na nedobitnoj osnovi, ako Zakonom nije drukčije određeno;

3) da ima sedište u Republici Srbiji;

4) da je direktno odgovoran za realizaciju programa;

5) da je prethodno obavljao delatnost u oblasti sporta najmanje godinu dana;

6) da je sa uspehom realizovao prethodno odobrene programe;

7) da ispunjava uslove za obavljanje sportskih aktivnosti i delatnosti koje su u vezi sa predlogom programa u skladu sa Zakonom o sportu;

8) raspolaže kapacitetima za realizaciju programa.

Nosilac programa ne može da:

1) bude u postupku likvidacije, stečaja i pod privremenom zabranom obavljanja delatnosti;

2) ima blokadu poslovnog računa, poreske dugove ili dugove prema organizacijama socijalnog osiguranja;

3) bude u poslednje dve godine pravnosnažnom odlukom kažnjen za prekršaj ili privredni prestup u vezi sa njegovom delatnošću.

Ako je u jednoj sportskoj grani registrovano više nacionalnih granskih sportskih saveza, finansiraju se programi samo onog nacionalnog granskog sportskog saveza za koga je ministar nadležan za sport (u daljem tekstu: Ministar) utvrdio, u skladu sa Zakonom o sportu, da se preko njega ostvaruje opšti interes u toj grani sporta.

Član 6

Nosiocu programa neće se odobriti program u postupku dodele sredstava, ako je:

1) bio u konfliktu interesa;

2) namerno ili s krajnjom nepažnjom lažno prikazao podatke tražene u obrascima za podnošenje programa ili ako je propustio da da sve potrebne informacije;

3) pokušao da dođe do poverljivih informacija ili da utiče na Stručnu komisiju ili na ministarstvo nadležno za sport (u daljem tekstu: Ministarstvo) tokom evaluacionog perioda ili nekog prethodnog postupka dodele sredstava.

U slučaju partnerskih programa, samo jedna organizacija biće odgovorna za upravljanje odobrenim finansijskim sredstvima svih partnerskih organizacija na programu, tako da mora imati unutrašnju organizaciju koja će omogućiti takvo finansijsko poslovanje.

Nosilac programa ne može dobijati sredstva iz budžeta Republike Srbije za realizaciju svojih programa dve godine od dana kada je utvrđeno postojanje okolnosti iz člana 133. st. 1-3. Zakona.

Nosiocu programa ne mogu biti odobrena sredstava za realizaciju novog programa pre nego što podnese izveštaj o ostvarivanju i realizaciji odobrenog programa u skladu sa članom 130. st. 1. i 2. Zakona.

Član 7

Organizacije u oblasti sporta mogu da podnose predloge programa samostalno ili udružene sa drugim organizacijama.

Partneri organizacija koje učestvuju u realizaciji programa, i njihovi troškovi prihvataju se ako ispunjavaju iste uslove koji se primenjuju i za korisnike dodeljenih sredstava.

Izjava o partnerstvu daje se na Obrascu 12, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

3. Sadržina i kvalitet programa

Član 8

Predlog programa mora da zadovoljava sledeće kriterijume:

1) da doprinosi ostvarivanju opšteg interesa u oblasti sporta utvrđenog Zakonom;

2) da je u skladu sa Zakonom i Strategijom razvoja sporta u Republici Srbiji;

3) da je od nacionalnog značaja, odnosno od interesa za celu Republiku Srbiju ili šireg regionalnog značaja;

4) da je u skladu sa sportskim pravilima nadležnog nacionalnog granskog sportskog saveza;

5) da je u skladu sa uslovima, kriterijumima i ciljevima navedenim u javnom pozivu, kod posebnih programa;

6) da se realizuje u Republici Srbiji, osim programa priprema i učešća na međunarodnim sportskim takmičenjima;

7) da je u skladu sa principima utvrđenim u dokumentima međunarodnih organizacija čija je članica Republika Srbija;

8) da ima značajan i dugotrajan uticaj na razvoj sporta u Republici Srbiji;

9) da će se realizovati u tekućoj godini;

10) da je obezbeđeno najmanje 10% od ukupnih troškova programa iz sopstvenih sredstava ili nekog drugog izvora;

11) da je predviđeno fazno (u ratama) finansiranje programa.

Grana sporta u okviru koje se realizuje program treba da je od posebnog značaja za Republiku Srbiju.

Pri odobravanju programa izgradnje, opremanja i održavanja sportskih objekata prioritet imaju programi koji se odnose na sportske objekte nacionalnog značaja, sportske objekte sa većom kategorijom u skladu sa Nacionalnom kategorizacijom sportskih objekata i sportski objekti kojima se obezbeđuje bolja regionalna pokrivenost.

4. Finansiranje programa

Član 9

Programi se finansiraju u visini i pod uslovima koji obezbeđuju da se uz najmanji utrošak sredstava iz budžeta Republike Srbije postignu nameravani rezultati.

Programi se finansiraju jednokratno ili u ratama, u zavisnosti od vremenskog perioda za realizaciju programa.

Član 10

Budžet programa predviđen predlogom programa treba da bude:

1) ostvariv - u smislu realnih iznosa koji se planiraju po svakoj budžetskoj stavci (stvarne cene i standardne tarife) i u smislu kapaciteta organizacije nosioca programa;

2) obuhvatan - treba da uključi i pokrije sve troškove programa i prikaže učešće svih izvora finansiranja;

3) strukturiran - da je tako formulisan da u potpunosti prati zahteve propisanog obrasca za izradu programa;

4) izbalansiran - posebno u odnosu na dopuštene troškove;

5) precizan - bez zaokruživanja iznosa po budžetskim linijama i bez pogrešnih cifara ili zbirova po redovima i kolonama.

Član 11

Kriterijumi u pogledu troškova realizacije programa jesu:

1) da su direktni troškovi realizacije programa opravdani, stvarni i u neposrednoj vezi sa ciljevima realizacije programa;

2) da dodatni (indirektni) opravdani troškovi nosioca programa ne prelaze 20% od direktnih opravdanih troškova realizacije programa.

Opravdani indirektni troškovi su prihvatljivi ako ne obuhvataju troškove koji su budžetom programa namenjeni realizaciji nekog dela programa.

Indirektni troškovi nisu prihvatljivi ako je nosilac programa dobio iz budžeta Republike Srbije za svoj rad odgovarajuća sredstva po drugom osnovu.

Troškovi iz stava 1. ovog člana priznaju se:

1) za naknadu za rad lica koja učestvuju u realizaciji programa - dve prosečne bruto zarade u Republici Srbiji, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike;

2) za troškove putovanja i dnevnica lica koja učestvuju u realizaciji programa - do visine uobičajenih troškova, u skladu sa propisima koji važe za državne službenike i nameštenike;

3) za troškove kupovine opreme i plaćanja usluga (npr. hotelske usluge) - pod uslovom da su neophodni za realizaciju programa i da su ugovoreni u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

Član 12

Neopravdani troškovi su: dugovi i pokrivanje gubitaka ili zaduženja; kamatna zaduženja; stavke koje se već finansiraju iz nekog drugog programa; troškovi kupovine zemljišta i zgrada i kapitalna ulaganja, osim kada je to neophodno za realizaciju programa; troškovi gubitaka zbog promena kursa valuta na finansijskom tržištu; troškovi otplate rata po osnovu ranije zaključenih ugovora (lizing, kredit); kupovina alkoholnih pića i duvana; kazne; kupovina poklona, osim kod organizacije međunarodnih sportskih priredbi i u skladu sa pravilima nadležnog međunarodnog sportskog saveza; "razno", "eventualno", "ostalo" (svi troškovi moraju biti detaljno opisani u budžetu programa).

Sredstva koja organizacija ili njeni partneri ulažu u aktivnosti na realizaciji programa moraju biti posebno navedena.

Opravdani troškovi moraju biti bazirani na realnim troškovima, a ne na ukupnoj sumi, osim za troškove putovanja, dnevnica i indirektne troškove.

Član 13

Nosilac godišnjeg programa dužan je da promet budžetskih sredstava vrši preko posebnog računa navedenog u predlogu programa.

III PREDLOG PROGRAMA I DOKUMENTACIJA KOJA SE UZ PREDLOG PODNOSI

Član 14

Predlozi godišnjih programa podnose se posebno za svakog nosioca programa, a posebni programi posebno i za svaku oblast opšteg interesa.

Predlog programa sadrži detaljne podatke o:

1) nosiocu programa;

2) oblasti opšteg interesa u kojoj se ostvaruje program;

3) učesnicima u realizaciji programa i svojstvu u kome se angažuju;

4) ciljevima i očekivanim rezultatima, uključujući koje će probleme program rešiti i kojim grupama populacije i na koji način će program koristiti;

5) vrsti i sadržini aktivnosti i vremenu i mestu realizacije programa, odnosno obavljanja aktivnosti;

6) kako će se vršiti ocenjivanje uspešnosti programa (vrednovanje rezultata programa);

7) budžetu programa, odnosno potrebnim novčanim sredstvima, iskazanim prema vrstama troškova i utvrđenim obračunom ili u paušalnom iznosu;

8) vremenskom planu upotrebe sredstava (vremenski period u kome su sredstva potreba i rokovi u kojima su potrebna);

9) načinu praćenja realizacije programa i evaluacije rezultata;

10) prethodnom i budućem finansiranju organizacije i programa.

Član 15

Predlozi programa razmatraju se ako su ispunjeni sledeći formalni kriterijumi:

1) da je uz predlog programa dostavljeno propratno pismo u kome su navedene najosnovnije informacije o organizaciji i predloženom programu (naziv, vremensko trajanje, finansijski iznos traženih sredstava) i koje je potpisalo lice ovlašćeno za zastupanje organizacije;

2) da je predlog programa podnet na utvrđenom obrascu (Aplikacionom formularu), čitko popunjenom (otkucanom ili odštampanom), jezikom i pismom u službenoj upotrebi;

3) da je potpun;

4) da je podnet u propisanom roku.

Obrasci predloga programa, odnosno aplikacionog formulara, i to: Obrazac 1 - Predlog godišnjih programa nacionalnih sportskih saveza koje podnosi Olimpijski komitet Srbije, Paraolimpijski komitet Srbije i Sportski savez Srbije; Obrazac 2 - Predlog programa ostvarivanja opšteg interesa u oblasti sporta kroz organizaciju međunarodnih sportskih takmičenja; Obrazac 3 - Predlog programa ostvarivanja opšteg interesa u oblasti sporta kroz izgradnju, opremanje i održavanje sportskih objekata; Obrazac 4 - Predlog programa nacionalnih granskih sportskih saveza kojima se ostvaruje opšti interesa u oblasti sporta kroz organizovanje kampova za perspektivne sportiste; Obrazac 5 - Predlog posebnih programa kojima se ostvaruje opšti interesa u oblasti sporta odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 16

Uz predlog programa podnosi se dokumentacija kojom se dokazuje ispunjenost propisanih bližih kriterijuma za ostvarivanje opšteg interesa u oblasti sporta i izjava da ne postoje prepreke iz člana 5. ovog pravilnika.

Obrazac predloga programa i dokumentacija koja se dostavlja uz predlog programa moraju biti popunjeni i dostavljeni u tri primerka, s tim da obrazac predloga programa treba biti dostavljen i u elektronskoj formi (CD).

Sva obavezna i prateća dokumentacija, kao i CD, moraju biti dostavljeni Ministarstvu omladine i sporta (u daljem tekstu: Ministarstvo) u zapečaćenoj koverti, zaštićenoj od oštećenja koja mogu nastati u transportu, preporučenom poštom, kurirom, ili lično, na adresu Ministarstva.

Predlog programa za koji je prijava poslata u više koverata, tj. paketa, neće biti uzet u obzir.

Prednja strana koverte za predlogom programa mora sadržati najmanje sledeće podatke: 1) naziv godišnjeg/posebnog programa kojim se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta; 2) naziv podnosioca predloga; 3) adresa podnosioca predloga; 4) naziv programa; 5) napomenu da se ne otvara pre isteka roka iz javnog poziva (kod posebnih programa).

Ukoliko primljeni predlog programa nije podnet na način propisan u st. 1-3. ovog člana, ovlašćeno lice Ministarstva ukazaće bez odlaganja na taj propust podnosiocu programa i pozvati ga da nedostatke otkloni u roku od 15 dana.

Obrazac za prijavljivanje predloga programa dostupan je u Ministarstvu i na internet sajtu Ministarstva na adresi: www.mos.gov.rs.

Član 17

Ako predlog programa podnosi organizacija utvrđena Zakonom, objedinjeno za svoj program i programe nacionalnih granskih sportskih saveza, predlog programa treba da budu podnet zasebno za svakog nosioca programa (poseban obrazac za svakog nosioca programa), uz podnošenje zbirnog pregleda svih predloga.

Član 18

Predlozi godišnjih i posebnih programa dostavljaju se prema dinamici utvrđenoj Programskim kalendarom.

Saglasno Zakonu, Ministarstvo može izuzetno odobriti određeni program kojim se realizuje opšti interes u oblasti sporta i na osnovu podnetog predloga programa u toku godine, bez javnog poziva, u slučaju kada je u pitanju program od posebnog značaja za ostvarivanje opšteg interesa u sportu, a podnose ga nosioci programa iz člana 117. Zakona ili kada je u pitanju program koji nije iz objektivnih razloga mogao biti podnet u skladu s Programskim kalendarom, a predmet i sadržaj programa je takav da može biti uspešno realizovan samo od strane određenog nosioca programa.

Član 19

Predlog programa može se izuzetno odnositi i na aktivnosti koje se realizuju u dužem vremenskom periodu, do četiri godine, pod uslovom da je to nužno s obzirom na prirodu i ciljeve aktivnosti, da su predlogom programa za svaku godinu predviđena potrebna sredstva i da su merljivi godišnji rezultati realizacije programa.

Nastavak realizacije programa iz stava 1. ovog člana odobrava se svake godine.

Realizacija, odnosno nastavak programa iz st. 1. i 2. ovog člana može se odobriti samo ako je podnet godišnji izveštaj za prethodnu budžetsku godinu u skladu s ugovorom o realizovanju programa i ako su ostvareni očekivani rezultati.

Ako je program kompleksan i višegodišnjeg karaktera, predlog programa mora da sadrži organizaciju programa u fazama, s tim da jedna faza ne može biti duža od projektovane budžetske godine.

IV NAČIN ODOBRAVANJA PROGRAMA I DODELE SREDSTAVA

Član 20

Godišnji program izvršava se prema dinamici utvrđenoj članom 118. Zakona.

Javni pozivi i javna obaveštenja u smislu ovog pravilnika objavljuju se na internet sajtu Ministarstva.

U javnom pozivu navode se bitni uslovi i kriterijumi koje treba da ispune predloženi programi, a posebno: predmet javnog poziva, visina sredstava koja su na raspolaganju za predmet javnog poziva, krajnjim rok do koga moraju biti upotrebljena dobijena sredstva, rok do koga moraju biti podneti predlozi programa, datum obaveštavanja nosioca programa o odobrenim programima, mesto, vreme i lice kod koga se može dobiti dokumentacija u vezi javnog poziva.

Broj posebnih programa koji mogu biti podneti po javnom pozivu i koji mogu biti odobreni može biti u javnom pozivu određen na sledeći način: 1) dozvoljava se podnošenje samo jednog predloga programa od strane jednog nosioca programa; 2) dozvoljava se dostava više predloga programa istog nosioca programa, ali se odobrava samo jedan; 3) dozvoljava se dostavljanje više predloga programa istog nosioca programa i više može biti odobreno, ali se ovo uslovljava time da ista lica ne mogu biti angažovana na ovim programima (različiti programski timovi); 4) dozvoljava se da organizacija može biti partner u većem broju programa, pod uslovom da ima kapacitet da učestvuje u tim programima.

Član 21

Za ocenu godišnjih i posebnih programa ministar, saglasno Zakonu, obrazuje stručnu komisiju u kojoj učestvuju predstavnici Olimpijskog komiteta Srbije, Sportskog saveza Srbije i Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija ima predsednika i četiri člana.

Komisija vrši stručni pregled i daje ocenu podnetih predloga, na osnovu Zakona i dostavlja ministru predlog za odobravanje programa.

Komisija može da, za predloge programa kod kojih postoji potreba za dodatnim informacijama ili intervencijama, pre dostavljanja predloga ministru, traži dodatno objašnjenje od podnosioca, odnosno nosioca programa.

Komisija može o određenom pitanju da pribavi stručno mišljenje od strane istaknutih stručnjaka ili odgovarajućih organizacija.

Član 22

Predlog programa Komisija procenjuje prema sledećim kriterijumima:

1) ispunjenje uslova koji se tiču podnosioca predloga programa i partnera;

2) usklađenosti ciljeva programa sa opštim interesom u oblasti sporta i ciljevima Strategije razvoja sporta u Republici Srbiji;

3) procena kvaliteta predloga programa (kapacitet za upravljanje programom, potencijali za uspostavljanje partnerstva, kvalitet programa sa stanovišta inovativnosti i procenjenog uticaja, realističnost ostvarenja planiranih aktivnosti i postavljenih ciljeva, plan održivosti nakon završetka programa);

4) finansijska evaluacija (procena).

Procena kvaliteta programa, uključujući i budžet programa, biće sprovedena u skladu sa kriterijumima utvrđenim u evaluacionoj tabeli, odnosno Tabeli vrednovanja, koja je odštampana uz ovaj pravilnik (Obrazac 6) i čini njegov sastavni deo.

Procena kvaliteta programa i finansijska evaluacija programa obuhvata dva tipa kriterijuma za evaluaciju: kriterijume za selekciju i kriterijume za dodelu sredstava.

Kriterijumi za selekciju programa obuhvataju elemente kojima se vrši evaluacija finansijskih i operativnih sposobnosti podnosioca programa kako bi se osiguralo da on ima stabilna i dovoljna finansijska sredstva za sopstveni rad tokom celokupnog perioda realizacije programa i da poseduje profesionalne sposobnosti, stručnost i iskustvo potrebne za uspešnu realizaciju kompletnog programa, uključujući i partnere u realizaciji programa.

Kriterijumi za odobravanje sredstava obuhvataju one elemente utvrđene ovim pravilnikom koji omogućavaju da se kvalitet podnetih programa proceni na osnovu postavljenih programskih ciljeva i prioriteta, a sama sredstva odobre po osnovu aktivnosti koje maksimiraju opšte efekte realizacije programa.

Član 23

Procena kvaliteta i finansijsko vrednovanje posebnih programa vrši se prema kriterijumima iz Tabele vrednovanja, prema kriterijumima koji su podeljeni na sekcije i podsekcije, s tim da svaka podsekcija ima ocenu (bodove) od 1 - 5, i to: 1 - veoma loše; 2 - loše; 3 - odgovarajuće; 4 - dobro; 5 - veoma dobro.

Prioritet pri odobravanju sredstava imaju programi sa najviše bodova, ako zakonom ili ovim pravilnikom nije drugačije određeno.

Kriterijumi evaluacije obuhvataju:

1) sekcija 1 - Finansijski i operativni kapacitet podnosioca programa (podsekcije: da li podnosilac programa i partneri imaju dovoljno iskustva u vođenju sličnih programa; da li nosilac programa i partneri imaju dovoljno stručnosti i tehničkog znanja za vođenje predloženog programa - imajući u vidu tip aktivnosti koje su predviđene programom; da li nosilac programa i partneri imaju dovoljne upravljačke kapacitete - uključujući angažovana lica, opremu i sposobnost za upravljanje predloženim budžetom programa; da li podnosioci programa imaju dovoljno stabilne i dovoljne izvore finansiranje);

2) sekcija 2 - Značaj programa (podsekcije: konzistentnost programa - u kojoj meri program zadovoljava potrebe i uzima u obzir ograničenja koja postoje u oblasti sporta u Republici Srbiji, koliko su jasno definisani i strateški odabrani oni koji su vezani za program, da li su potrebe ciljne grupe i krajnjih korisnika jasno definisane i dobro odmerene, da li program poseduje dodatne kvalitete);

3) sekcija 3 - Metodologija (podsekcije: da li su planirane aktivnosti odgovarajuće, praktične i dosledne ciljevima i očekivanim rezultatima, koliko je kompaktan celokupan plan programa, da li su učešće partnera i njegovo angažovanje u realizaciji programa dobro odmereni, da li je učešće ciljne grupe i krajnjih korisnika i njihovo angažovanje u realizaciji programa dobro odmereno, da li je plan realizacije programa dobro razrađen i izvodljiv, da li predlog programa sadrži indikatore uspešnosti programa koji se mogu objektivno verifikovati);

4) sekcija 4 - Održivost programa (podsekcije: da li će aktivnosti predviđene programom imati konkretan uticaj na ciljne grupe, da li će program imati višestruki uticaj, da li su očekivani rezultati programa održivi);

5) sekcija 5 - Budžet i racionalnost troškova (podsekcije: da li je odnos između procenjenih troškova i očekivanih rezultata zadovoljavajući, da li je predloženi trošak neophodan za implementaciju programa).

Ako je ukupan zbir u sekciji 1 niži od ocene "odgovarajuće" (12 poena), predlog programa se isključuje iz evaluacionog procesa.

Ako je ukupan zbir u sekciji 2, niži od ocene "dobar" (15 poena), program se isključuje iz evaluacionog procesa.

Samo predlozi programa koji budu imali više od 60 bodova biće uzeti u razmatranje prilikom dodele sredstava.

Ministar može odlučiti da se evaluacija godišnjih programa vrši u skladu sa kriterijumima utvrđenim u Tabeli vrednovanja primeni i na evaluaciju godišnjih programa.

Član 24

Postupak odobravanja programa koji su primljeni u predviđenom roku vrši se u tri faze.

U prvoj fazi vrši se administrativna (formalna) provera i ocena ispunjenosti propisanih uslova i kriterijuma u pogledu organizacije podnosioca predloga programa, odnosno nosioca programa, forme predloga programa i adekvatnosti predloženog programa.

Prvu fazu sprovode ovlašćena lica, zaposlena u Ministarstvu.

U drugoj fazi vrši se evaluacija programa, s tim što se evaluacija posebnih programa vrši prema kriterijumima utvrđenim u Tabeli vrednovanja.

Odluka o odbijanju finansiranja, odnosno sufinansiranja posebnog programa donosi se, u drugoj fazi, ukoliko je predlog programa isključen iz evalucionog procesa u skladu sa članom 23. st. 4. i 5. ovog pravilnika.

Drugu fazu sprovodi Komisija.

O radu Komisije vodi se zapisnik, koji potpisuju predsednik i članovi komisije.

Evaluacija (ocena) programa vrši se tako što svaki Komisije vrši ocenjivanje prema Tabeli vrednovanja, a ukupan broj bodova se utvrđuje na osnovu prosečnih ocena u okviru pojedinih sekcija, ako ovim pravilnikom nije drugačije određeno.

Na osnovu evaluacije podnetih predloga programa, Komisija dostavlja Ministru predlog u vezi odobrenja programa.

Ako je predloženi program prošao prethodne dve faze, u trećoj fazi donosi se konačna odluka o odobravanju programa i određenju visine sredstava za realizaciju programa.

Evaluacija programa vrši se na Obrascu 11 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

U trećoj fazi ministar odlučuje, na osnovu predloga Komisije. O rešenju ministra o odobrenju programa obaveštavaju se podnosioci predloga programa u roku utvrđenim Zakonom.

Nepotpuni predlozi programa ne vraćaju se podnosiocu predloga.

Član 25

Evaluacija i predlaganje posebnih programa vrši se tako što Komisija dodeljuje dostavljenim programima određen broj poena, prema Tabeli vrednovanja, na osnovu koga se sačinjava bodovna rang lista. Dodatno, Komisija svaki predlog programa obeležava sledećim komentarima: "Ne zahteva dodatne pregovore" ili "Zahteva dodatne pregovore".

U slučaju komentara da predlog programa zahteva dodatne pregovore, Komisija ustanovljava okvir za pregovore. U slučaju komentara "Ne zahteva dodatne pregovore", sredstva se dodeljuju prema bodovnoj rang listi, i prema ishodu pregovora sa timovima podnosilaca programa koji su bolje pozicionirani na bodovnoj rang listi od programa koji ne zahtevaju dodatne pregovore.

Prednost u pregovorima daje se programima koji su bolje rangirani na bodovnoj rang listi.

Rezultat pregovora može biti pozitivan i negativan. Pozitivan ishod pregovora ne mora da znači automatsko odobravanje sredstava.

Član 26

Predlog da se program ne prihvati i ne odobre sredstva Komisija daje u sledećim slučajevima:

1) program nije dovoljno relevantan sa stanovišta ostvarivanja opšteg interesa u oblasti sporta i ostvarivanja ciljeva utvrđenih Strategijom razvoja sporta;

2) finansijske i operativne mogućnosti podnosioca programa nisu dovoljne;

3) program je dobio manji broj bodova tokom tehničko-finansijske procene (procena kvaliteta predloga programa) u odnosu na odabrane predloge programa;

4) rezultati pregovora nisu imali pozitivan ishod.

Član 27

O odobrenju godišnjih i posebnih programa ministar odlučuje rešenjem.

Rešenje o odobrenju godišnjih programa donosi se za svaki nacionalni granski sportski savez, odnosno svakog vlasnika sportskog objekta ili zemljišta - posebno.

Rešenje iz stava 2. ovog člana sadrži i odobrene posebne programe, podnete uz godišnji program nacionalnog granskog sportskog saveza iz člana 5. stav 3. ovog pravilnika.

Rešenje o odobrenju posebnih programa donosi se zbirno za sve podnosioce predloga programa iz iste oblasti opšteg interesa iz člana 114. stav 1. Zakona.

Saglasno Zakonu, podnosilac programa koji smatra da ispunjava utvrđene uslove i kriterijume, a sredstva mu nisu dodeljena, može na rešenje o odobravanju programa podneti prigovor Ministru, u roku od osam dana od dana prijema obaveštenja.

Član 28

Sa podnosiocem odobrenog programa, u skladu sa Zakonom, Ministarstvo zaključuje ugovor o realizovanju programa.

Ako se nosilac odobrenog programa ne odazove pozivu za zaključenje ugovora u roku od osam dana od dana prijema poziva, saglasno Zakonu smatraće se da je odustao od predloga programa.

Ako su odobrenom programu, prema kriterijumima utvrđenim ovim pravilnikom, dodeljena manja sredstva za realizaciju od sredstava navedenih u budžetu predloga programa nosilac programa, pre zaključenja ugovora, usklađuje budžet programa sa visinom raspoloživih sredstava i dostavlja Ministarstvu dopunu, odnosno izmenu budžeta predloga programa, ili dokaz da je obezbedio dodatna sredstva za realizaciju programa, najkasnije u roku od osam dana.

Član 29

Odobreni iznos sredstava za realizaciju programa prenosi se organizaciji koja realizuje program u skladu sa ugovorom i odobrenim kvotama budžeta Republike Srbije, prema dinamici ispostavljene dokumentacije za naplatu.

V IZVEŠTAJ O REALIZACIJI PROGRAMA

Član 30

Nosioci odobrenih programa obavezni su da Ministarstvu, na njegov zahtev, kao i u roku koji je predviđen ugovorom o realizovanju programa, a najmanje jednom godišnje, dostave izveštaj sa potrebnom dokumentacijom o ostvarivanju programa ili delova programa i korišćenju sredstava budžeta Republike Srbije.

Periodični izveštaj se podnosi u roku od 15 dana po isteku svakog kvartala u toku realizacije programa, na Obrascu 10, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, ako ovim pravilnikom nije drugačije određeno.

Naredna avansna uplata budžetskih sredstava se neće uplaćivati onim nosiocima programa koji ne dostave periodični izveštaj.

Podnosioci odobrenog programa u završnom izveštaju o realizaciji programa vrše i procenu postignutih rezultata sa stanovišta postavljenih ciljeva (samoevaluacija).

Ministarstvo može obustaviti dalje finansiranje programa, odnosno jednostrano raskinuti ugovor o realizovanju programa ako podnosilac odobrenog programa ne dostavi izveštaj u roku predviđenom ugovorom.

Nosilac programa je u obavezi da u roku od 15 dana od završetka realizacije programa dostavi Ministarstvu završni (konačni) izveštaj o realizaciji programa, sa fotokopijama kompletne dokumentacije o utrošku sredstava, overene sopstvenim pečatom, i sa izveštajem revizora (revizija ispunjenja ugovornih obaveza).

Izveštaj iz prethodnog stava podnosi se na Obrascu 7, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Izveštaj o realizaciji programa organizovanja kampova perspektivnih sportista podnosi se na Obrascu 8, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Izveštaj o realizaciji programa izgradnje/opremanja/održavanja sportskih objekata podnosi se na Obrascu 9, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Ministarstvo razmatra samo one izveštaje o realizaciji programa koji su podneti na propisanom obrascu.

Član 31

Ministarstvo vrši, na sredini ciklusa realizacije programa, procenu obavljenih aktivnosti i do tada postignutih rezultata, a po završetku programa analizu realizacije programa i postizanja planiranih efekata, sa ciljem da se utvrdi: da li je program sproveden efikasno i efektivno u odnosu na postavljene indikatore; da li su postavljeni ciljevi bili relevantni; da li su postignuti očekivani rezultati; da li je ostvaren očekivani uticaj; da li su ostvareni uticaji u skladu sa utroškom sredstava; da li je obezbeđena održivost.

Ministarstvo može angažovati i odgovarajuće stručnjake za spoljnu evaluaciju realizacije odobrenih programa.

Član 32

Nosioci programa koji ne utroše odobrena budžetska sredstva po nekoj od avansnih uplata, dužni su da u periodičnom izveštaju obrazlože razloge zbog kojih ta sredstva nisu utrošena, i da traže odobrenje da se ta sredstva prenesu u naredni period.

Ukoliko se radi o neutrošenim sredstvima na godišnjem nivou, nosilac programa je obavezan da po podnošenju završnog izveštaja izvrši povraćaj sredstava u budžet Republike Srbije.

Član 33

Nosilac odobrenih programa najmanje jednom godišnje čine dostupnim javnosti izveštaje o svom radu i o obimu i načinu sticanja i korišćenja sredstava i taj izveštaj dostavljaju Ministarstvu.

Izveštaj iz prethodnog stava može se objaviti i na internet sajtu nosioca programa i mora biti dostupan javnosti tokom cele godine.

Na svim dokumentima i medijskim promocijama vezanim za realizovanje programa kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta mora biti istaknuto da se program finansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije.

VI KONTROLA REALIZACIJE ODOBRENIH PROGRAMA

Član 34

Nosilac programa vodi sve potrebne evidencije koje omogućavaju Ministarstvu sprovođenje kontrole realizovanja programa i utroška sredstava.

Nosilac odobrenog programa dužan je da čuva evidenciju, odnosno dokumentaciju koja se odnosi na realizovanje tog programa deset godina od dana kada je taj program završen, ako zakonom nije drukčije određeno.

Nosilac programa je u obavezi da ovlašćenim licima Ministarstva omogući uvid u celokupnu dokumentaciju i sva mesta vezana za realizaciju ugovorenog programa, i u postupku kontrole pruži im sva potrebna obaveštenja.

Nosilac programa je u obavezi da omogući Ministarstvu uvid u podatke koje vode treća lica, a u vezi su sa korišćenjem odobrenih sredstava i realizacijom programa.

Član 35

Nosilac odobrenog programa kome su preneta sredstva dužan je da namenski koristi sredstva dobijena iz budžeta Republike Srbije.

Sredstva dobijena iz budžeta Republike Srbije za realizovanje programa kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta moraju se vratiti, u celosti ili delimično, davaocu sredstava, zajedno sa zateznom kamatom od momenta prijema, u slučajevima utvrđenim u članu 133. st. 1. i 2. Zakona.

Nosilac odobrenog programa obavezan je da nabavku dobara, usluga ili radova u okviru odobrenih sredstava vrši u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

Član 36

Izmene u pogledu odobrenih sredstava za realizaciju programa, mogu se izvršiti ako se:

1) time ne ugrožava osnovni cilj programa;

2) sredstva kompenzuju u okviru budžetske sekcije, kao i između njih, obraćajući pažnju na to da varijacija ne sme da prelazi 15% od prvobitno odobrene sume novca u okviru svake budžetske sekcije.

U slučajevima iz stava 1. ovog člana, nosilac programa može da napravi korekciju u budžetu programa i da o tome obavesti Ministarstvo.

Član 37

Odobreno, odnosno započeto finansiranje realizacije programa može se obustaviti ako podnosilac odobrenog programa, u rokovima utvrđenim ugovorom o realizovanju programa, nije dostavio izveštaj sa potrebnom kompletnom dokumentacijom o ostvarivanju programa ili delova programa i korišćenju sredstava budžeta Republike Srbije.

Član 38

Izveštaj o podnetim predlozima programa sa traženim iznosom sredstava, izveštaj o odobrenim programima sa iznosom odobrenih sredstava i godišnji izveštaj o realizovanju svih odobrenih programa za ostvarivanje opšteg interesa u sportu objavljuju se ne internet stranici Ministarstva.

Član 39

Olimpijski komitet Srbije, Paraolimpijski komitet Srbije i Sportski savez Srbije, kao ovlašćeni predlagači godišnjih programa nacionalnih granskih sportskih saveza, prate realizaciju odobrenih godišnjih programa i na kraju realizacije programa podnose izveštaj Ministarstvu o ostvarivanju ciljeva i efekata programa, a ako se uoče ozbiljni problemi i nedostaci u realizaciji programa i pre toga.

Nacionalni granski sportski savezi obavezni su da organizacijama iz prethodnog stava pruže sve potrebne informacije i omoguće uvid u sva dokumenta i sve aktivnosti vezane za realizaciju programa, kao i da im dostavljaju, u isto vreme kad i Ministarstvu, primerak izveštaja o realizaciji programa.

Član 40

Ministarstvo, po završetku odobrenog programa i dobijanju izveštaja o realizaciji programa, vrši analizu realizacije programa i postizanja planiranih efekata.

Ako program nije uspešno realizovan, nosilac programa obaveštava Ministarstvo o merama koje su preduzete radi utvrđivanja odgovornosti zbog neuspešnog realizovanja odobrenog programa.

VII KRITERIJUMI ODOBRAVANJA I KONTROLE PROGRAMA IZGRADNJE, ODRŽAVANJA I OPREMANJA SPORTSKIH OBJEKATA

Član 41

U postupku odobravanja programa izgradnje, opremanja i održavanja sportskih objekata koji su od posebnog značaja za razvoj sporta na teritoriji Republike Srbije, pored kriterijuma utvrđenih u članu 8. ovog pravilnika, ceni se ispunjenost sledećih kriterijuma:

1) da za planirane aktivnosti postoji potrebna dokumentacija u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja objekata;

2) da je obezbeđena lokacija za izgradnju sportskog objekta;

3) da sportski objekat ispunjava uslove propisane aktom kojim su uređeni uslovi za obavljanje sportskih delatnosti, u skladu sa Zakonom;

4) da je u pitanju sportski objekat koji je od posebnog značaja za razvoj sporta na širem području Republike Srbije, naročito s obzirom na regionalnu pokrivenost, multifunkcionalnost, mogućnost organizovanja velikih sportskih takmičenja, obim korišćenja i broj korisnika, kao i razvijenost jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi;

5) da je sportski objekat kategorisan u skladu sa nacionalnom kategorizacijom sportskih objekata;

6) da je sportski objekat upisan u matičnu evidenciju sportskih objekata, u skladu sa Zakonom;

7) da je u pitanju kapitalno održavanje sportskog objekta (rekonstrukcija, dogradnja, adaptaciju i sanacija);

8) da su radovi na izgradnji i kapitalnom održavanju sportskih objekata predviđeni odgovarajućom planskom dokumentacijom;

9) da je premer i predračun radova na izgradnji, odnosno održavanju sportskog objekta urađen i overen od strane stručnog lica;

10) da je zemljište na kojem se planira izgradnja novog sportskog objekta u javnoj svojini;

11) da je sportski objekat u javnoj svojini (u celini ili delimično);

12) da nosilac programa iz sopstvenih sredstava snosi troškove pripremnih radova, izrade tehničke dokumentacije, angažovanja stručnog nadzora, tehničkog prijema, uknjižbe;

13) da se izgradnja i održavanje i opremanje sportskog objekta u okvirima javno - privatnog partnerstva vrši pod uslovima i na način utvrđen zakonom kojim je uređeno javno - privatno partnerstvo;

14) da se ugovorom regulišu sva svojinska i imovinska pitanja u vezi izgradnje i održavanja sportskog objekta, u skladu sa zakonom kojim je uređena javna svojina i drugim zakonima.

Član 42

Vlasnik, odnosno korisnik zemljišta ili sportskog objekta podnosi predlog programa izgradnje, opremanja i održavanja sportskog objekta uz saglasnost vlasnika zemljišta, odnosno sportskog objekta.

Predlog programa izgradnje i kapitalnog održavanja sportskog objekta mogu zajednički da podnesu više ovlašćenih podnosilaca, u slučaju susvojine na zemljištu ili objektu.

Opremanje sportskog objekta podrazumeva opremu koja se ugrađuje u sportski objekat i sa njim čini funkcionalnu tehničko - tehnološku celinu.

Održavanje sportskog objekta, podrazumeva kapitalno održavanje u smislu izvođenja radova na rekonstrukciji, dogradnji, adaptaciji i sanaciji sportskih objekata.

Predlog godišnjeg programa čine pojedinačni projekti, koji se, u skladu sa sadržajem, grupišu u posebne programe:

1) izgradnja sportskih i rekreativnih objekata;

2) kapitalno održavanje sportskih i rekreativnih objekata;

3) izgradnja sportskih objekata za potrebe obrazovanja;

4) kapitalno održavanje sportskih objekata za potrebe obrazovanja;

5) izgradnja i prilagođavanje sportskih objekata za lica sa posebnim potrebama i invaliditetom.

Član 43

Uz program izgradnje i održavanja sportskog objekta mora biti priložena dokumentacija kojom se dokazuje ispunjenost propisanih uslova i kriterijuma prema zakonu kojim se uređuje oblast planiranja i izgradnje, kao i dokumentacija o sprovođenju programa (predračun radova; vlasnički list za zemljište i objekat; ugovor o zajedničkom ulaganju; lokacijska dozvola, građevinska dozvola ili rešenje kojim se odobrava izvođenje radova na adaptaciji ili sanaciji sportskog objekta; glavni projekat prema zakonu kojim se uređuje oblast planiranja i izgradnje; okončana ili poslednja privremena situaciju za izvršene radove i izveštaj nadzornog organa - kod fazne izgradnje; drugi dokazi).

Član 44

Godišnji program izgradnje i investicionog održavanja sportskih objekata izvršava se prema dinamici utvrđenoj programskim kalendarom u skladu sa Zakonom.

Član 45

Nosilac programa obrazuje, nakon obaveštenja o odobrenju programa, tim za sprovođenje programa i određuje rukovodioca i njegove članove.

Nosilac programa, po izvršenom tehničkom pregledu i izvršenoj zapisničkoj primopredaji i konačnom obračunu izvedenih radova, dužan je da obezbedi upotrebnu dozvolu.

VIII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 46

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o bližim kriterijumima za utvrđivanje opšteg interesa u oblasti sporta ("Službeni glasnik RS", broj 39/06).

Član 47

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac 1

 

Republika Srbija
MINISTARSTVO OMLADINE I SPORTA

PREDLOG GODIŠNJIH PROGRAMA
NACIONALNIH SPORTSKIH SAVEZA KOJIMA SE OSTVARUJE OPŠTI INTERES U OBLASTI SPORTA, KOJE PREDLAŽU OLIMPIJSKI KOMITET SRBIJE, PARAOLIMPIJSKI KOMITET SRBIJE I SPORTSKI SAVEZ SRBIJE

U 20__. GODINI

 

NAZIV ORGANIZACIJE: _________________________

 

APLIKACIONI FORMULAR

 

 

DEO 1

1. PODACI O ORGANIZACIJI PODNOSIOCU PREDLOGA PROGRAMA

Pun naziv:

 

Sedište i adresa:

 

Broj telefona:

 

Faks:

 

E-mail:

 

Internet strana (Web strana)

 

Osoba za kontakt (ime, prezime, adresa, mejl, telefon, mobilni telefon):

 

2. PODACI O ORGANIZACIJI NOSIOCU PROGRAMA

Pun naziv:

 

Skraćeni naziv

 

Sedište i adresa:

 

Broj telefona:

 

Faks:

 

E-mail:

 

Internet strana (Web strana)

 

Broj žiro računa i naziv i adresa banke:

 

Poreski identifikacioni broj:

 

Osoba za kontakt (ime, prezime, adresa, mejl, telefon, mobilni telefon):

 

Grana sporta

 

Kategorija sporta u Nacionalnoj kategorizaciji sportova

 

Organ kod koga je organizacija registrovana i registarski broj

 

Ime i prezime, funkcija, datum izbora i dužina mandata lica ovlašćenog za zastupanje, adresa, mejl, telefon, mobilni telefon

 

Ime i prezime predsednika organa uprave organizacije, adresa, mejl i telefon

 

Članstvo u međunarodnim sportskim savezima

 

Broj članova svetske federacije

 

Broj članova evropske federacije

 

Predstavnici saveza u međunarodnim federacijama (ime, prezime i funkcija)

 

Broj registrovanih i broj kategorisanih (po kategorijama) sportista

 

Broj registrovanih i broj kategorisanih (po kategorijama) sportskih stručnjaka

 

Ukupan broj zaposlenih

 

Ukupan broj sportskih organizacija članova organizacije

 

Datum održavanja poslednje Izborne skupštine

 

Datum održavanja poslednje sednice Skupštine

 

Ukupni prihodi u prethodnoj godini.

 

Planirani prihodi u tekućoj godini.

 

Da li postoje ograničenja u korišćenju imovine i obavljanju delatnosti (stečaj, likvidacija, zabrana obavljanja delatnosti)

 

Da li organizacija ima u toku sudske i arbitražne sporove (koje i vrednost spora)

 

Da li je organizacija u poslednje tri godine pravnosnažnom odlukom kažnjena za prekršaj ili privredni prestup vezan za njenu delatnost

 

Da li organizacija ima blokadu računa, poreske dugove ili dugove prema organizacijama socijalnog osiguranja

 

Naziv programa koji je u prethodnoj godini finansiran iz javnih prihoda, datum podnošenja izveštaja i da li je realizacija programa pozitivno ocenjena

 

 

DEO 2/1

1. Oblast/i opšteg interesa na koju se program odnosi (zaokružiti sve oblasti koje su predlogom programa obuhvaćene):

GODIŠNJI PROGRAMI

1) obezbeđivanje uslova za pripremu, učešće i ostvarivanje vrhunskih sportskih rezultata sportista na olimpijskim igrama, paraolimpijskim igrama i drugim velikim međunarodnim sportskim takmičenjima;

2) aktivnosti nacionalnih granskih sportskih saveza, Olimpijskog komiteta Srbije, Paraolimpijskog komiteta Srbije i Sportskog saveza Srbije preko kojih se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta, uključujući i unapređenje zaštite zdravlja sportista, unapređenje stručnog rada i stručnog osposobljavanja u sportu;

3) organizacija nacionalnih sportskih takmičenja od značaja za Republiku Srbiju;

4) međudržavna i međunarodna sportska saradnja;

5) obezbeđivanje uslova za organizovanje i održavanje školskih i studentskih sportskih takmičenja na nivou Republike Srbije.

DEO 2/2

Program u oblasti (iz 2/1):

 

1. Naziv programa (od 5 do 10 reči)

 

2. Lokacija(e) (navesti sve lokacije na kojima se program realizuje)

 

3. Iznos koji se potražuje od Ministarstva omladine i sporta

Ukupni troškovi programa

Iznos koji se potražuje od MOS-a

% ukupnih troškova programa koji se traži od MOS

 

 

 

4. Kratak sadržaj (opis) programa (najviše jedna strana) - ukratko predstaviti:

 

5. Detaljan opis aktivnosti kojima će se program realizovati (maksimalno 14 strana) - Opis aktivnosti (maksimum 9 strana) - navesti hronološki sve aktivnosti koje će se realizovati u okviru programa, i svaku opisati sa jednim ili dva pasusa u kojima će se navesti podaktivnosti, koje će ciljne grupe biti obuhvaćene, kako će se realizovati, šta će biti uloga svakog od partnera.

 

6. Vreme realizacije programa i dinamika realizacije (trajanje i plan aktivnosti):

6.1. Vreme
6.2. Vreme početka realizacije
6.3. Vreme završetka realizacije
6.4. Aktivnosti po mesecima

NAZIV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Realizator

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(označavanje se vrši sa XX)

7. Učesnici u realizaciji programa:

7.1. Rukovodilac programa (ime, prezime, zvanje, funkcija, dosadašnje iskustvo)
7.2. Broj učesnika (ukupan broj i broj po kategorijama - ulogama u programu)
7.3. Tim koji se predlaže za realizaciju programa (po funkcijama)
7.4. Organizacije partneri (opis partnera) i razlozi za predloženu ulogu svakog partnera

 

8. Očekivani rezultati programa:

8.1. Opis opšte svrhe koja se želi postići realizacijom programa (maksimalno 1 strana)
8.2. Opis rezultata (maksimalno 4 strana) - rezultati (koristi koje nastaju kao posledica uspešno izvedenih aktivnosti); uticaj na ciljne grupe; publikacije i ostali proizvodi; mogućnost ponavljanja.

 

9. Evaluacija programa (kako će se pratiti realizacija programa, uključujući i namensko korišćenje sredstava i vršiti ocenjivanje realizacije programa; hoće li evaluacija biti unutrašnja ili spoljna):

9.1. Kako će se pratiti realizacija programa?
9.2. Kako će se pratiti namensko korišćenje sredstava?
9.3. Plan evaluacije - Koje će se procedure za procenu uspešnosti programa koristiti (sa stanovišta efikasnosti, uspešnosti, uticaja, relevantnosti i održivosti) - ko će raditi evaluaciju, kada, šta se ocenjuje, šta će se, kako i zašto pratiti i ocenjivati; indikatori uspešnosti realizacije programa?

 

10. Budžet programa - plan finansiranja i troškovi (vrsta troškova i visina potrebnih sredstava):

10.1. Ukupna vrednost programa:
10.2. Nefinansijsko učešće:
10.3. Budžet programa

 

Potrebna sredstva za realizaciju programa:

OČEKIVANI IZVORI PRIHODA

Visina planiranih sredstava

Ministarstvo omladine i sporta

 

Druga ministarstva/državni organi (navesti koji)

 

Grad/opština

 

Autonomna pokrajina

 

Sportski savez

 

Sopstvena sredstva

 

Sponzori (koji)

 

Donatori (koji)

 

Ostali izvori

 

UKUPNI PRIHODI

 

Troškovi realizacije programa (bruto):

VRSTA TROŠKOVA

JED. MERE

BROJ JED.

CENA po jedinici

UKUPNO

Direktni troškovi

 

 

 

 

1. troškovi putovanja i dnevnice za lica koja neposredno učestvuju u realizaciji programa

 

 

 

 

2. troškovi kupovine opreme i rekvizita

 

 

 

 

3. troškovi smeštaja i ishrane

 

 

 

 

4. troškovi kotizacije za učešće

 

 

 

 

5. troškovi iznajmljivanja prostora, opreme i rekvizita

 

 

 

 

6. honorari lica koja učestvuju u realizaciji programa

 

 

 

 

7. transport opreme i rekvizita

 

 

 

 

8. osiguranje

 

 

 

 

9. finansijske usluge (bankarske i knjigovodstvene)

 

 

 

 

10. vize

 

 

 

 

11. širenje informacija i komunikacije (marketing); nabavka propagandnog materijala

 

 

 

 

12. prevod dokumenata

 

 

 

 

13. štampanje publikacija i materijala

 

 

 

 

14. nabavka sredstava za oporavak sportista;

 

 

 

 

15. zdravstveni pregledi sportista i medicinska edukacija

 

 

 

 

16. antidoping kontrola i edukacija

 

 

 

 

17. sprovođenje revizije realizacije programa

 

 

 

 

18. troškovi zarade privremeno zaposlenih stručnih lica na realizaciji programa (bruto zarada)

 

 

 

 

19. sprovođenje javnih nabavki

 

 

 

 

20. nabavka stručne literature i kompjuterskih programa

 

 

 

 

21. troškovi organizacije stalne sportske arbitraže i arbitražnog postupka

 

 

 

 

22. školarine i stipendije, kao i kotizacije za učešće u stručnom usavršavanju sportskim stručnjacima i stručnjacima u sportu

 

 

 

 

23. članarina međunarodnoj federaciji

 

 

 

 

24. troškovi obezbeđenja i lekarske službe na takmičenju

 

 

 

 

25. kupovina i iznajmljivanje vozila

 

 

 

 

26. nabavka pehara, medalja, diploma i sl.

 

 

 

 

27.

 

 

 

 

Ukupni direktni troškovi

 

 

 

 

Indirektni troškovi nosioca programa (maksimalno 20% od ukupne vrednosti programa)

 

 

 

 

1. Zarade zaposlenih

 

 

 

 

2. Materijalni troškovi

 

 

 

 

3. Administrativni troškovi

 

 

 

 

Ukupni indirektni troškovi

 

 

 

 

UKUPNO

 

 

 

 

10.4. Vremenski plan upotrebe sredstava:

 

11. Kako će realizovanje programa biti medijski podržano:

 

12. Mesto takmičenja u kalendaru takmičenja međunarodne federacije (kod programa organizacije međunarodnog sportskog takmičenja):

 

13. Posebne napomene:

 

DEO 3

PREGLED NOSILACA GODIŠNJIH PROGRAMA I UKUPNO PREDLOŽENIH SREDSTAVA

R. br.

NAC. SAVEZ

Sredstva odobrena
u pret. godini

Tražena sredstva

Predložena
sredstva

1.

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DEO 4

KONTROLNI LIST PRILOGA UZ PREDLOG PROGRAMA

Nosilac programa:

Br.

Obavezni prilozi

Popunjava podnosilac (označiti X)

Popunjava MOS

Napomene

1.

propratno pismo

 

 

 

2.

kopija rešenja o registraciji organizacije

 

 

 

3.

tri primerka obrasca predloga programa

 

 

 

4.

CD sa predlogom programa

 

 

 

5.

Kopija ugovora o otvaranju računa sa bankom

 

 

 

6.

odluke o sufinansiranju programa ili potvrda namere o sufinansiranju programa

 

 

 

7.

kopija statuta

 

 

 

8.

kopija godišnjeg izveštaja i završnog računa za prethodnu godinu i finansijskog plana za tekuću godinu

 

 

 

9.

pismo o namerama od izdavača ili medijskih kuća ukoliko je programom predviđeno besplatno štampanje ili objavljivanje određenih promotivnih materijala

 

 

 

10.

izjava da ne postoje prepreke iz člana 119. st. 6. i 133. st. 4. Zakona o sportu

 

 

 

11.

kalendar takmičenja međunarodne sportske federacije za program organizacije međunarodnog sportskog takmičenja od značaja za Republiku Srbiju

 

 

 

12.

odluka nadležnog organa nosioca programa o utvrđivanju predloga godišnjeg programa

 

 

 

13.

Izjavu o partnerstvu popunjenu i potpisanu od strane svih partnera u programu

 

 

 

14.

Odluka OKS, PKS i SSS o utvrđivanju predloga godišnjih programa nacionalnih granskih sportskih saveza

 

 

 

15.

Kopija rešenja o dodeli PIB-a (ako PIB nije sadržan u rešenju o registraciji)

 

 

 

 

Neobavezni prilozi

 

 

 

1.

Analize, studije,

 

 

 

2.

Pregledi podataka

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

POTPIS PODNOSIOCA PREDLOGA PROGRAMA
__________________________________

 

DEO 5

UPUTSTVA:

- Pri kreiranju programa i popunjavanju obrasca treba voditi računa da program mora da ispunjava uslove i kriterijume iz člana 119. Zakona o sportu ("Službeni glasnik RS", br. 24/11 i 99/11 - dr. zakon) i uslove i kriterijume iz Pravilnika o finansiranju programa kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta ("Službeni glasnik RS", broj _/_).
- Predlog programa treba da prati Propratno pismo u kome se navode najosnovnije informacije o organizaciji i predloženom programu (naziv, vremensko trajanje, finansijski iznos traženih sredstava). Propratno pismo potpisuje lice ovlašćeno za zastupanje organizacije.
- Za nabavku dobara i usluga potrebnih za realizaciju programa mora se planirati sprovođenje javne nabavke u skladu sa zakonom.
- Iz budžeta Republike Srbije se finansiraju samo programi onih nacionalnih sportskih saveza preko kojih se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta u skladu sa Zakonom o sportu.
- U okviru predloga godišnjeg programa, može se predložiti i program aktivnosti za koje se podnosi poseban program, ali ako taj program bude odobren nosilac programa ne može u istoj oblasti opšteg interesa iz Zakona o sportu podnositi posebne programe i po javnom pozivu.
- Pri sastavljanju programa (popunjavanju obrasca), aktivnosti koje se realizuju u okviru programa treba grupisati prema oblastima opšteg interesa u oblasti sporta iz Dela 2/1.
- Troškovi realizacije programa moraju biti u okviru svake stavke razdvojeni na podtroškove, prema vrsti, sa međuzbirom (npr. 1. putni troškovi - 1.1. putni troškovi u zemlji, 1.2. putni troškovi u inostranstvu, 1.3 dnevnice u zemlji, 1.4. dnevnice u inostranstvu, međuzbir Putni troškovi.)
- Obavezno treba poštovati formu pri popunjavanju obrasca (nemojte brisati, menjati redosled pitanja i sl). Program treba napisati tako što se u obrascu odgovara na postavljena pitanja - ništa se ne "podrazumeva".
- Obrazac treba popuniti fontom arial 10, bez proreda. Jedino dozvoljeno odstupanje je bold ili italik, ako se nađe za potrebno.
- Obrazac obavezno potpisati plavom hemijskom ili penkalom i staviti pečat.

IZJAVA:

1. Izjavljujem da smo upoznati i saglasni da Ministarstvo omladine i sporta nije u obavezi da odobri i finansira predloženi program.
2. Izjavljujem, pod materijalnom i krivičnom odgovornošću, da su podaci navedeni u ovom obrascu i dokumentima podnetim uz ovaj obrazac istiniti i verodostojni.
3. Izjavljujem da Ministarstvo omladine i sporta može smatrati, u skladu sa Zakonom o sportu, da je predlog programa povučen ukoliko se ne odazovemo pozivu za zaključenje ugovora u roku od osam dana od dana poziva ili ne izvršim tražena preciziranja i intervencije u predlogu programa.

Mesto i datum: __________________________

 

 

M.P.

 

RUKOVODILAC PROGRAMA

 

LICE OVLAŠĆENO ZA ZASTUPANJE
PODNOSIOCA PREDLOGA PROGRAMA

 

Obrazac 2

Republika Srbija
MINISTARSTVO OMLADINE I SPORTA

PREDLOG GODIŠNJEG-PROGRAMA
KOJIM SE OSTVARUJE OPŠTI INTERES U OBLASTI SPORTA U VIDU ORGANIZOVANJA MEĐUNARODNOG TAKMIČENJA

U 20____. GODINI

 

NAZIV ORGANIZACIJE: _________________________________________

 

APLIKACIONI FORMULAR

 

 

 

DEO 1

1. PODACI O ORGANIZACIJI NOSIOCU PROGRAMA

Pun naziv:

 

Skraćeni naziv

 

Sedište i adresa:

 

Broj telefona:

 

Faks:

 

E-mail:

 

Internet strana (Web strana)

 

Broj žiro računa i naziv i adresa banke:

 

Poreski identifikacioni broj:

 

Osoba za kontakt (ime, prezime, adresa, mejl, telefon, mobilni telefon):

 

Grana sporta

 

Pravni status

 

Organ kod koga je organizacija registrovana i registarski broj

 

Ime i prezime, funkcija, datum izbora i dužina mandata lica ovlašćenog za zastupanje, adresa, mejl, telefon, mobilni telefon

 

Ime i prezime predsednika organa uprave organizacije, adresa, mejl i telefon

 

Ukupni prihodi u prethodnoj godini.

 

Planirani prihodi u tekućoj godini.

 

Da li postoje ograničenja u korišćenju imovine i obavljanju delatnosti (stečaj, likvidacija, zabrana obavljanja delatnosti)

 

Da li organizacija ima u toku sudske i arbitražne sporove (koje i vrednost spora)

 

Da li je organizacija u poslednje tri godine pravnosnažnom odlukom kažnjena za prekršaj ili privredni prestup vezan za njenu delatnost

 

Da li organizacija ima blokadu računa, poreske dugove ili dugove prema organizacijama socijalnog osiguranja

 

Naziv programa koji je u prethodnoj godini finansiran iz javnih prihoda, datum podnošenja izveštaja i da li je realizacija programa pozitivno ocenjena

 

 

DEO 2

1. Naziv programa - naziv međunarodnog sportskog takmičenja

 

2. Lokacija(e) (navesti sve lokacije na kojima se takmičenje realizuje)

 

3. Iznos koji se potražuje od Ministarstva omladine i sporta

Ukupni troškovi programa

Iznos koji se potražuje od MOS-a

% ukupnih troškova programa koji se traži od MOS

 

 

 

4. Opis organizacione šeme i način neposrednog upravljanja organizacijom takmičenja (posebno da li se formi posebno pravno lice za organizaciju)

 

5. Detaljan opis aktivnosti kojima će se program realizovati (maksimalno 14 strana) - Opis aktivnosti - navesti hronološki sve aktivnosti koje će se realizovati u okviru programa, i svaku opisati sa jednim ili dva pasusa u kojima će se navesti podaktivnosti, kako će se realizovati, šta će biti uloga svakog od partnera i sl.

 

6. Vreme realizacije programa i dinamika realizacije (trajanje i plan aktivnosti):

6.1. Vreme
6.2. Vreme početka realizacije
6.3. Vreme završetka realizacije
6.4. Aktivnosti po mesecima

NAZIV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Realizator

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(označavanje se vrši sa XX)

7. Učesnici u realizaciji programa:

7.1. Rukovodilac programa (ime, prezime, zvanje, funkcija, dosadašnje iskustvo)
7.2. Broj učesnika (ukupan broj i broj po kategorijama - ulogama u programu)
7.3. Tim koji se predlaže za realizaciju programa (po funkcijama i uz kratak opis uloge svakog člana tima)
7.4. Organizacije partneri (opis partnera) i razlozi za predloženu ulogu svakog partnera

 

8. Sredstva za realizaciju programa (oprema i drugi kapaciteti) - koja je oprema potreba za realizaciju programa i koji su to kapaciteti sa kojima nosilac programa već raspolaže

 

9. Očekivani rezultati programa:

9.1. Opis opšte svrhe koja se želi postići realizacijom programa (maksimalno 1 strana)
9.2. Opis rezultata (maksimalno 4 strane) - rezultati (koristi koje nastaju kao posledica uspešno izvedenih aktivnosti); uticaj na ciljne grupe; publikacije i ostali proizvodi; mogućnost ponavljanja.

 

10. Evaluacija programa (kako će se pratiti realizacija programa, uključujući i namensko korišćenje sredstava i vršiti ocenjivanje realizacije programa; hoće li evaluacija biti unutrašnja ili spoljna):

10.1. Kako će se pratiti realizacija programa?
10.2. Kako će se pratiti namensko korišćenje sredstava?
10.3. Plan evaluacije - Koje će se procedure za procenu uspešnosti programa koristiti (sa stanovišta efikasnosti, uspešnosti, uticaja, relevantnosti i održivosti) - ko će raditi evaluaciju, kada, šta se ocenjuje, šta će se i kako pratiti i ocenjivati, koji su indikatori uspešnosti realizacije programa?

 

11. Održivost programa (na najviše 3 strane)

11.1. Kome će pripadati "vlasništvo" nad rezultatima programa?
11.2. Analiza potencijalnih rizika i načini reakcije na njih?
11.3. Opis preduslova i pretpostavki za realizaciju programa

 

12. Budžet programa - plan finansiranja i troškovi (vrsta troškova i visina potrebnih sredstava):

12.1. Ukupna vrednost programa:
12.2. Nefinansijsko učešće:
12.3. Budžet programa

Potrebna sredstva za realizaciju programa:

OČEKIVANI IZVORI PRIHODA

Visina planiranih sredstava

Ministarstvo omladine i sporta

 

Druga ministarstva/državni organi (navesti koji)

 

Grad/opština

 

Autonomna pokrajina

 

Sportski savez

 

Sopstvena sredstva

 

Sponzori (koji)

 

Donatori (koji)

 

Ostali izvori

 

UKUPNI PRIHODI

 

Troškovi realizacije programa (bruto):

VRSTA TROŠKOVA

JED. MERE

BROJ JED.

CENA po jedinici

UKUPNO

Direktni troškovi

 

 

 

 

1. troškovi putovanja i dnevnice za lica koja neposredno učestvuju u realizaciji programa

 

 

 

 

2. troškovi kupovine opreme i rekvizita

 

 

 

 

3. troškovi smeštaja i ishrane

 

 

 

 

4. troškovi iznajmljivanja prostora, opreme i rekvizita

 

 

 

 

5. honorari lica koja učestvuju u realizaciji programa

 

 

 

 

6. transport opreme i rekvizita

 

 

 

 

7. osiguranje

 

 

 

 

8. finansijske usluge (bankarske i knjigovodstvene)

 

 

 

 

9. širenje informacija i komunikacije (marketing); nabavka propagandnog materijala

 

 

 

 

10. prevod dokumenata

 

 

 

 

11. štampanje publikacija i materijala

 

 

 

 

12. antidoping kontrola

 

 

 

 

13. revizija realizacije programa

 

 

 

 

14. troškovi zarade privremeno zaposlenih stručnih lica na realizaciji programa (bruto zarada)

 

 

 

 

15. sprovođenje javnih nabavki

 

 

 

 

16. troškovi obezbeđenja i lekarske službe na takmičenju

 

 

 

 

17. kupovina i iznajmljivanje vozila

 

 

 

 

18. nabavka pehara, medalja, diploma i sl.

 

 

 

 

19. reprezentacija

 

 

 

 

20. troškovi PDV-a

 

 

 

 

21.

 

 

 

 

Ukupni direktni troškovi

 

 

 

 

Indirektni troškovi nosioca programa (maksimalno 20% od ukupne vrednosti programa)

 

 

 

 

1. Zarada zaposlenih

 

 

 

 

2. Materijalni troškovi

 

 

 

 

3. Administrativni troškovi

 

 

 

 

Ukupni indirektni troškovi

 

 

 

 

UKUPNO

 

 

 

 

12.4. Vremenski plan upotrebe sredstava:

 

13. Kako će realizovanje programa biti medijski podržano:

 

14. Mesto takmičenja u kalendaru takmičenja međunarodne federacije

 

15. Podaci o odluci kojom je data saglasnost za kandidovanje za dobijanje organizacije takmičenja od strane nadležnog državnog organa

 

16. Posebne napomene:

 

DEO 3

KONTROLNI LIST PRILOGA UZ PREDLOG PROGRAMA

Nosilac programa:

Br.

Obavezni prilozi

Popunjava podnosilac (označiti X)

Popunjava MOS

Napomene

1.

propratno pismo

 

 

 

2.

kopija rešenja o registraciji organizacije

 

 

 

3.

tri primerka obrasca predloga programa

 

 

 

4.

CD sa predlogom programa

 

 

 

5.

Kopija ugovora o otvaranju računa sa bankom

 

 

 

6.

odluke o sufinansiranju programa ili potvrda namere o sufinansiranju programa

 

 

 

7.

kopija statuta

 

 

 

8.

kopija godišnjeg izveštaja i završnog računa za prethodnu godinu i finansijskog plana za tekuću godinu

 

 

 

9.

pismo o namerama od izdavača ili medijskih kuća ukoliko je programom predviđeno besplatno štampanje ili objavljivanje određenih promotivnih materijala

 

 

 

10.

izjava da ne postoje prepreke iz člana 119. st. 6. i 133. st. 4. Zakona o sportu

 

 

 

11.

kalendar takmičenja međunarodne sportske federacije za program organizacije međunarodnog sportskog takmičenja od značaja za Republiku Srbiju

 

 

 

12.

Odluka nadležnog organa nosioca programa o podnošenju predloga programa

 

 

 

13.

Pozivno pismo za učešće na konferenciji, seminaru i sl.

 

 

 

14.

Izjavu o partnerstvu popunjenu i potpisanu od strane svih partnera u programu

 

 

 

15.

Kopija rešenja o dodeli PIB-a (ako PIB nije sadržan u rešenju o registraciji)

 

 

 

16.

Odluka o davanju saglasnosti na kandidaturu

 

 

 

 

Neobavezni prilozi

 

 

 

1

Pismo preporuke

 

 

 

 

 

 

 

 

DEO 4

UPUTSTVA:

- Predlog ovog programa može da podnese samo organizacija u oblasti sporta koja je dobila saglasnost Vlade, odnosno Ministarstva omladine i sporta, u skladu sa Zakonom o sportu, za organizovanje međunarodnog sportskog takmičenja na teritoriji Republike Srbije.
- Pri kreiranju programa i popunjavanju obrasca treba voditi računa da program mora da ispunjava uslove i kriterijume iz člana 119. Zakona o sportu ("Službeni glasnik RS", br. 24/11 i 99/11 - dr. zakon) i uslove i kriterijume iz Pravilnika o finansiranju programa kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta ("Službeni glasnik RS", broj ___/___);
- Predlog programa treba da prati Propratno pismo u kome se navode najosnovnije informacije o organizaciji i predloženom programu (naziv, vremensko trajanje, finansijski iznos traženih sredstava). Propratno pismo potpisuje lice ovlašćeno za zastupanje organizacije;
- Za nabavku dobara i usluga potrebnih za realizaciju programa mora se planirati sprovođenje javne nabavke u skladu sa zakonom;
- Iz budžeta Republike Srbije se finansiraju samo programi onih nacionalnih sportskih saveza preko kojih se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta u skladu sa Zakonom o sportu;
- Troškovi realizacije programa moraju biti u okviru svake stavke razdvojeni na podtroškove, prema vrsti, sa međuzbirom (npr. 1. putni troškovi - 1.1. putni troškovi u zemlji, 1.2. putni troškovi u inostranstvu, 1.3 dnevnice u zemlji, 1.4. dnevnice u inostranstvu, međuzbir Putni troškovi.)
- Obavezno treba poštovati formu pri popunjavanju obrasca i ništa ne menjati u odnosu na već unet tekst u obrascu (nemojte brisati, menjati redosled pitanja i sl.). Program treba napisati tako što se u obrascu odgovara na postavljena pitanja - ništa se ne "podrazumeva".
- Obrazac treba popuniti fontom arial 10, bez proreda. Jedino dozvoljeno odstupanje je bold ili italik, ako se nađe za potrebno.
- Obrazac obavezno potpisati plavom hemijskom ili penkalom i staviti pečat.

IZJAVA:

1. Izjavljujem da smo upoznati i saglasni da Ministarstvo omladine i sporta nije u obavezi da odobri i finansira predloženi program.

2. Izjavljujem, pod materijalnom i krivičnom odgovornošću, da su podaci navedeni u ovom obrascu i dokumentima podnetim uz ovaj obrazac istiniti i verodostojni.

3. Izjavljujem da Ministarstvo omladine i sporta može smatrati, u skladu sa Zakonom o sportu, da je predlog programa povučen ukoliko se ne odazovemo pozivu za zaključenje ugovora u roku od osam dana od dana poziva ili ne izvršim tražena preciziranja i intervencije u predlogu programa.

Mesto i datum: __________________________________________

 

 

M.P.

 

RUKOVODILAC PROGRAMA

 

LICE OVLAŠĆENO ZA ZASTUPANJE
PODNOSIOCA PREDLOGA PROGRAMA

 

Obrazac 3

Republika Srbija
MINISTARSTVO OMLADINE I SPORTA

PREDLOG GODIŠNJEG PROGRAMA
KOJIM SE OSTVARUJE OPŠTI INTERES U OBLASTI SPORTA KROZ IZGRADNJU, OPREMANJE I ODRŽAVANJE SPORTSKIH OBJEKATA

U 20__. GODINI

 

 

APLIKACIONI FORMULAR

 

 

 

 

1. PODACI O NOSIOCU PROGRAMA

Naziv

 

Adresa

 

Poštanski broj

 

Naselje

 

Opština

 

Grad/Okrug

 

PIB

 

Matični broj

 

Br. tek. rač.

 

Odgovorno ili ovlašćeno lice

 

Funkcija

 

Telefon

 

Faks

 

E-mail

 

Koordinator programa

 

Telefon

 

Faks

 

E-mail

 

2. OPŠTI PODACI O PROJEKTU

2.1. Naziv projekta

 

2.2. Vrsta potprograma

Izgradnja sportskih i rekreativnih objekata

Kapitalno održavanje sportskih i rekreativnih objekata

Izgradnja sportskih objekata za potrebe obrazovanja

Kapitalno održavanje sportskih objekata za potrebe obrazovanja

Izgradnja i prilagođavanje sportskih objekata za lica sa posebnim potrebama i invaliditetom

2.3. Sadržaj projekta

2.3.1. Izgradnja

izgradnja/građenje novog objekta

2.3.2. Kapitalno održavanje

rekonstrukcija

dogradnja

adaptacija

sanacija

2.4. Naziv sportskog objekta

 

2.5. Lokacija - naselje, adresa

 

2.6. Vrsta sportskog objekta

Zatvoren sportski objekat

Otvoren sportski tereni

Teren za dečiji sport

Školski sportski objekat

Školski sportski teren

Objekat i uređene površine koje su osnovni uslov za obavljanje sportske aktivnosti na određenom području (planinarski domovi, hangari za takmičarske čamce i dr.)

2.7. Pravno imovinski odnosi

2.7.1. Nosilac prava svojine na građ. zemlj.

 

2.7.2. Korisnik građevinskog zemljišta

 

2.7.3. Nosilac prava svojine na objektu

 

2.7.4. Korisnik objekta

 

3. PODACI O BUDŽETU PROJEKTA

 

u dinarima (sa PDV-om)

%

3.1.

Podaci o projektu koji je započet ranijih godina

 

 

3.1.1.

Iznos ukupne vrednosti projekta (celokupna vrednost)

 

100

3.1.1.1.

Iznos do sada uloženih sredstava (iz prethodnih godina)

 

 

3.1.1.2.

Iznos sredstava za završetak celokupnog projekta

 

 

3.2.

Podaci o nastavku započetog projekta ili o novom projektu (izgradnja ili kapitalno održavanje)

 

 

3.2.1.

Iznos ukupnog budžeta predloženog projekta (u 20__. god.)

 

100

3.2.1.1.

Izvori prihoda (iznosi dela budžeta predloženog projekta)

Druga ministarstva / državni organi (navesti koja)

 

 

Grad / Opština

 

 

Autonomna pokrajina

 

 

Sportski savez

 

 

Sopstvena sredstva

 

 

Sponzorstvo

 

 

Donatorstvo

 

 

Ostali izvori (precizirati koji)

 

 

3.2.1.2.

Predlog iznosa dela budžeta projekta koje bi finansiralo Ministarstvo omladine i sporta

 

 

4. PODACI POTREBNI ZA VREDNOVANJE PROJEKTA

4.1.

Da li za planirane aktivnosti postoji potrebna dokumentacija u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja objekata?

Godina izdavanja - pribavljanja

Dokaz o pravu svojine, odnosno zakupa na građevinskom zemljištu, odnosno pravu svojine na objektu

 

Lokacijska dozvola

 

Građevinska dozvola

 

Rešenje kojim se odobravaju radovi na adaptaciji/sanaciji

 

Predmer i predračun radova urađen od i overen od strane stručnog lica sa licencom Inženjerske komore Srbije

 

Glavni projekat

 

4.2.

Da li je obezbeđena lokacija za izgradnju sportskog objekta?

 

4.3.

Da li sportski objekat ispunjava uslove propisane aktom kojim su uređeni uslovi za obavljanje sportskih delatnosti, u skladu sa Zakonom o sportu?

 

4.3.1.

Sportski objekat sadrži osnovnu prostoriju, odnosno površinu za izvođenje sportskih aktivnosti - upišite broj aktivnosti:

 

4.3.2.

Sportski objekat sadrži sledeće prateće prostorije:

mušku i žensku garderobu

prostoriju za opremu

prostor za gledaoce - tribine

4.3.3.

Sportski objekat, osim prostorija, sadrži i sledeće:

sve potrebne instalacije

odgovarajuću tehničku opremu

4.4.

Da li je u pitanju sportski objekat od posebnog značaja za razvoj sporta na širem području Republike Srbije, naročito s obzirom na regionalnu pokrivenost, multifunkcionalnost, mogućnost organizovanja velikih sportskih takmičenja, obima korišćenja i broj korisnika, kao i razvijenost jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi? (bliže opisati opravdanost projekta i očekivane rezultate)

4.4.1.

Da li isti ili sličan sportski objekat od posebnog značaja za razvoj sporta na širem području Republike Srbije, postoji:

na teritoriji opštine/grada

na teritoriji regiona

4.4.2.

Da li je objekat multifunkcionalan?

 

4.4.3.

Odrediti mogućnost organizovanja sportskih takmičenja:

međunarodna

državna

regionalna (okružna ili gradska)

lokalna (opštinska)

4.4.4.

Obim korišćenja sportskog objekta. Upisati sportske organizacije koje su korisnici sportskog objekta

Sportske organizacije

Br. rešenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.4.5.

Upisati broj korisnika sportskog objekta:

sportista

 

mladih sportista/deca

 

rekreativaca

 

gledalaca

 

4.4.6.

Upisati stepen razvijenost jedinice lokalne samouprave:

 

4.5.

Upisati kategoriju sportskog objekta, ako je sportski objekat izgrađen i kategorisan u skladu sa nacionalnom kategorizacijom sportskih objekata.

 

4.6.

Upisati broj matične evidencije sportskog objekta.

 

4.7.

Da li je zemljište na kojem se planira izgradnja novog sportskog objekta u javnoj svojini?

 

4.8.

Da li je sportski objekat u javnoj svojini?

u celini je u javnoj svojini

delimično je u javnoj svojini

nije u javnoj svojini

 

UPUTSTVA:

- Pri popunjavanju obrasca treba voditi računa da projekat ispunjava uslove i kriterijume utvrđene Zakonom o sportu ("Službeni glasnik RS", br. 24/11 i 99/11 - dr. zakon) i Pravilnikom o finansiranju programa kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta ("Službeni glasnik RS", broj. __/__);
- Predlog projekta treba da prati Propratno pismo u kome se navode najosnovnije informacije o nosiocu programa (naziv, vremensko trajanje, finansijski iznos traženih sredstava). Propratno pismo potpisuje ovlašćeno lice nosioca programa;
- Predlog programa izgradnje, opremanja i održavanja sportskog objekta, podnosi, vlasnik, zemljišta ili sportskog objekta, uz saglasnost vlasnika zemljišta, odnosno sportskog objekta (član 117. stav 6. Zakona o sportu);
- Obavezno treba poštovati formu pri popunjavanju obrasca i ništa ne menjati u odnosu na već unet tekst u obrascu (nemojte brisati, menjati redosled pitanja i sl.). Program treba napisati tako što se u obrascu odgovara na postavljena pitanja - ništa se ne "podrazumeva ".
- Obrazac obavezno potpisati plavom hemijskom ili penkalom i staviti pečat.
Nosilac programa dužan je da uz ovaj formular dostavi sledeću dokumentaciju:
1. Izvod iz katastra nepokretnosti;
2. Lokacijsku dozvolu;
3. Predmer i predračun radova urađen od strane stručnog lica sa licencom Inženjerske komore Srbije;
4. Građevinsku dozvolu ili rešenje kojim se odobrava izvođenje radova na adaptaciji ili sanaciji sportskog objekta;
5. Glavni projekat urađen u skladu sa zakonom koji reguliše oblast izgradnje objekata;
6. Izjavu, pod materijalnom i krivičnom odgovornošću, da je nosilac programa obezbedio sredstva za učešće u finansiranju izgradnje, opremanja i održavanja sportskog objekta, kao i sredstva za troškove pripremnih radova, izgrade tehničke dokumentacije, angažovanje stručnog nadzora, tehničkog prijema, uknjižbe, kao i druge troškove koji nastanu u toku izvođenja radova.
U slučaju fazne izgradnje, pored napred navedene dokumentacije, potrebno je dostaviti okončanu situaciju i izveštaj nadzornog organa:

IZJAVA:

1. Izjavljujem da smo upoznati i saglasni da Ministarstvo omladine i sporta nije u obavezi da odobri i finansira predloženi program.

2. Izjavljujem, pod materijalnom i krivičnom odgovornošću, da su podaci navedeni u ovom obrascu i dokumentima podnetim uz ovaj obrazac istiniti i verodostojni.

Mesto i datum: __________________________

 

 

M.P.

 

RUKOVODILAC PROGRAMA

 

LICE OVLAŠĆENO ZA ZASTUPANJE
PODNOSIOCA PREDLOGA PROGRAMA

 

Obrazac 4

Republika Srbija
MINISTARSTVO OMLADINE I SPORTA

PREDLOG GODIŠNJEG PROGRAMA
NACIONALNOG GRANSKOG SPORTSKOG SAVEZA KOJIM SE OSTVARUJE OPŠTI INTERES U OBLASTI SPORTA KROZ ORGANIZOVANJE KAMPOVA ZA PERSPEKTIVNE SPORTISTE

U 20____. GODINI

 

NAZIV ORGANIZACIJE: _________________________________________

 

APLIKACIONI FORMULAR

 

 

 

DEO 1

PODACI O ORGANIZACIJI NOSIOCU PROGRAMA

Pun naziv:

 

Skraćeni naziv

 

Sedište i adresa:

 

Broj telefona:

 

Faks:

 

E-mail:

 

Internet strana (Web strana)

 

Broj žiro računa i naziv i adresa banke:

 

Poreski identifikacioni broj:

 

Osoba za kontakt (ime, prezime, adresa, mejl, telefon, mobilni telefon):

 

Grana sporta

 

Kategorija sporta u Nacionalnoj kategorizaciji sportova

 

Organ kod koga je organizacija registrovana i registarski broj

 

Ime i prezime, funkcija, datum izbora i dužina mandata lica ovlašćenog za zastupanje, adresa, mejl, telefon, mobilni telefon

 

Ime i prezime predsednika organa uprave organizacije, adresa, mejl i telefon

 

Broj registrovanih sportista

 

Broj kategorisanih perspektivnih sportista

 

Datum održavanja poslednje Izborne skupštine

 

Datum održavanja poslednje sednice Skupštine

 

Ukupni prihodi u prethodnoj godini.

 

Planirani prihodi u tekućoj godini.

 

Da li postoje ograničenja u korišćenju imovine i obavljanju delatnosti (stečaj, likvidacija, zabrana obavljanja delatnosti)

 

Da li organizacija ima u toku sudske i arbitražne sporove (koje i vrednost spora)

 

Da li je organizacija u poslednje tri godine pravnosnažnom odlukom kažnjena za prekršaj ili privredni prestup vezan za njenu delatnost

 

Da li organizacija ima blokadu računa, poreske dugove ili dugove prema organizacijama socijalnog osiguranja

 

Naziv programa koji je u prethodnoj godini finansiran iz javnih prihoda, datum podnošenja izveštaja i da li je realizacija programa pozitivno ocenjena

 

DEO 2

1. Broj pansiona koji se potražuje od Ministarstva omladine i sporta

 

Ukupan broj odobrenih pansiona
u prethodnoj godini od MOS-a

Broj pansiona koji se
potražuje od MOS-a

 

 

2. Kratak sadržaj (opis) programa - ukratko predstaviti: dužina trajanja programa ciljevi, partneri, ciljne grupe, rezultati, osnovne aktivnosti:

3. Ciljevi programa (formulisati opšte i posebne ciljeve):

3.1. Opšti ciljevi
3.2. Posebni ciljevi (svrha programa)

4. Opravdanost programa:

4.1. Procenjen broj direktnih i indirektnih korisnika
4.2. Kriterijumi za odabir perspektivnih sportista koji učestvuju u realizaciji programa

5. Detaljan opis aktivnosti kojima će se program realizovati - Opis aktivnosti - navesti hronološki sve aktivnosti koje će se realizovati u okviru programa, i svaku opisati sa jednim ili dva pasusa u kojima će se navesti podaktivnosti, kako će se realizovati, šta će biti uloga svakog od partnera.

6. Vreme realizacije programa i dinamika realizacije (trajanje i plan aktivnosti):

6.1. Vreme raspisivanja javne nabavke (za smeštaj i ishranu, zakup prostora)
6.2. Vreme početka realizacije
6.3. Vreme završetka realizacije
6.4. Aktivnosti po mesecima

NAZIV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Realizator

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(označavanje se vrši sa XX)

7. Učesnici u realizaciji programa:

7.1. Rukovodilac programa (ime, prezime, zvanje, funkcija, dosadašnje iskustvo)
7.2. Broj učesnika (ukupan broj i broj po kategorijama - ulogama u programu)
7.3. Broj učesnika kampa planiran za testiranje od strane Zavoda za sport i medicinu sporta
7.4. Tim koji se predlaže za realizaciju programa (po funkcijama i uz kratak opis uloge svakog člana tima)
7.5. Organizacije partneri (opis partnera) i razlozi za predloženu ulogu svakog partnera

8. Kapacitet nosioca programa za upravljanje i realizaciju programa:

8.1. Iskustva nosioca programa u sličnim programima i aktivnostima
8.2. Resursi (ljudski i materijalni)

9. Sredstva za realizaciju programa (oprema i drugi kapaciteti) - koja je oprema potrebna za realizaciju programa i koji su to kapaciteti sa kojima nosilac programa već raspolaže

10. Očekivani rezultati programa:

10.1. Opis opšte svrhe koja se želi postići realizacijom programa
10.2. Opis rezultata - koristi koje nastaju kao posledica uspešno izvedenih aktivnosti; uticaj na ciljne grupe; publikacije i ostali proizvodi; mogućnost ponavljanja i dr.

11. Evaluacija programa (kako će se pratiti realizacija programa, uključujući i namensko korišćenje sredstava i vršiti ocenjivanje realizacije programa; hoće li evaluacija biti unutrašnja ili spoljna):

11.1. Kako će se pratiti realizacija programa?
11.2. Kako će se pratiti namensko korišćenje sredstava?
11.3. Plan evaluacije - Koje će se procedure za procenu uspešnosti programa koristiti (sa stanovišta efikasnosti, uspešnosti, uticaja, relevantnosti i održivosti) - ko će raditi evaluaciju, kada, šta se ocenjuje, šta će se pratiti i ocenjivati (indikatori programskih ciljeva), kako, za koga, zašto?

12. Budžet programa - plan finansiranja i troškovi (vrsta troškova i visina potrebnih sredstava):

12.1. Ukupna vrednost programa:
12.2. Nefinansijsko učešće:
12.3. Budžet programa

Potrebna sredstva za realizaciju programa

OČEKIVANI IZVORI PRIHODA

Visina planiranih sredstava

Ministarstvo omladine i sporta

 

Druga ministarstva/državni organi (navesti koji)

 

Grad/opština

 

Autonomna pokrajina

 

Sportski savez

 

Sopstvena sredstva

 

Sponzori (koji)

 

Donatori (koji)

 

Ostali izvori

 

UKUPNI PRIHODI

 

Troškovi realizacije programa (bruto)

VRSTA TROŠKOVA

JED. MERE

BROJ JED.

CENA po jedinici

UKUPNO

Direktni troškovi

 

 

 

 

1. troškovi smeštaja i ishrane (pansioni)

 

 

 

 

2. troškovi iznajmljivanja prostora

 

 

 

 

UKUPNO

 

 

 

 

13. Kako će realizovanje programa biti medijski podržano:

14. Posebne napomene:

DEO 3

KONTROLNI LIST PRILOGA UZ PREDLOG PROGRAMA

Nosilac programa:

Br.

Obavezni prilozi

Popunjava podnosilac (označiti X)

Popunjava MOS

Napomene

1.

propratno pismo

 

 

 

2.

kopija rešenja o registraciji organizacije

 

 

 

3.

tri primerka obrasca predloga programa

 

 

 

4.

CD sa predlogom programa

 

 

 

5.

izjava da ne postoje prepreke iz člana 119. st. 6. i 133. st. 4. Zakona o sportu

 

 

 

6.

odluka nadležnog organa nosioca programa o podnošenju predloga programa

 

 

 

7.

izjavu o partnerstvu popunjenu i potpisanu od strane svih partnera u programu

 

 

 

 

Neobavezni prilozi

 

 

 

1

 

 

 

 

DEO 4

UPUTSTVA:

- Pri kreiranju programa i popunjavanju obrasca treba voditi računa da program mora da ispunjava uslove i kriterijume iz člana 119. Zakona o sportu ("Službeni glasnik RS", br. 24/11 i 99/11 - dr. zakon) i uslove i kriterijume iz Pravilnika o finansiranju programa kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta ("Službeni glasnik RS", broj __/__);
- Predlog programa treba da prati Propratno pismo u kome se navode najosnovnije informacije o organizaciji i predloženom programu (naziv, vremensko trajanje, finansijski iznos traženih sredstava). Propratno pismo potpisuje lice ovlašćeno za zastupanje organizacije;
- Za nabavku dobara i usluga potrebnih za realizaciju programa mora se planirati sprovođenje javne nabavke u skladu sa zakonom,
- Iz budžeta Republike Srbije se finansiraju samo programi onih nacionalnih sportskih saveza preko kojih se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta u skladu sa Zakonom o sportu;
- Obavezno treba poštovati formu pri popunjavanju obrasca i ništa ne menjati u odnosu na već unet tekst u obrascu (nemojte brisati, menjati redosled pitanja i sl.). Program treba napisati tako što se u obrascu odgovara na postavljena pitanja - ništa se ne "podrazumeva ".
- Obrazac obavezno potpisati plavom hemijskom ili penkalom i staviti pečat.

IZJAVA:

3. Izjavljujem da smo upoznati i saglasni da Ministarstvo omladine i sporta nije u obavezi da odobri i finansira predloženi program.

4. Izjavljujem, pod materijalnom i krivičnom odgovornošću, da su podaci navedeni u ovom obrascu i dokumentima podnetim uz ovaj obrazac istiniti i verodostojni.

5. Izjavljujem da Ministarstvo omladine i sporta može smatrati, u skladu sa Zakonom o sportu, da je predlog programa povučen ukoliko se ne odazovemo pozivu za zaključenje ugovora u roku od osam dana od dana poziva ili ne izvršim tražena preciziranja i intervencije u predlogu programa.

Mesto i datum: ________________________________

 

 

M.P.

 

RUKOVODILAC PROGRAMA

 

LICE OVLAŠĆENO ZA ZASTUPANJE
PODNOSIOCA PREDLOGA PROGRAMA

 

Obrazac 5

Republika Srbija
MINISTARSTVO OMLADINE I SPORTA

PREDLOG POSEBNOG PROGRAMA KOJIM SE OSTVARUJE OPŠTI INTERES U OBLASTI SPORTA

U 20__. GODINI

 

NAZIV ORGANIZACIJE: _________________________

 

APLIKACIONI FORMULAR

 

 

 

 

DEO 1

PODACI O ORGANIZACIJI NOSIOCU PROGRAMA

Pun naziv:

 

Skraćeni naziv

 

Sedište i adresa:

 

Broj telefona:

 

Faks:

 

E-mail:

 

Internet strana (Web strana)

 

Broj žiro računa i naziv i adresa banke:

 

Poreski identifikacioni broj:

 

Osoba za kontakt (ime, prezime, adresa, mejl, telefon, mobilni telefon):

 

Grana sporta

 

Pravni status

 

Kategorija sporta u Nacionalnoj kategorizaciji sportova

 

Kategorija sportskog objekta u Nacionalnoj kategorizaciji sportskih objekata

 

Godina osnivanja

 

Organ kod koga je organizacija registrovana i registarski broj

 

Ime i prezime, funkcija, datum izbora i dužina mandata lica ovlašćenog za zastupanje, adresa, mejl, telefon, mobilni telefon

 

Ime i prezime predsednika organa uprave organizacije, adresa, mejl i telefon

 

Članstvo u međunarodnim sportskim savezima

 

Broj članova svetske federacije

 

Broj članova evropske federacije

 

Predstavnici saveza u međunarodnim federacijama (ime, prezime i funkcija)

 

Broj registrovanih i broj kategorisanih (po kategorijama) sportista

 

Broj registrovanih i broj kategorisanih (po kategorijama) sportskih stručnjaka

 

Ukupan broj zaposlenih

 

Broj neposrednih i posrednih članova organizacije

 

Datum održavanja poslednje Izborne skupštine

 

Datum održavanja poslednje sednice Skupštine

 

Ukupni prihodi u prethodnoj godini.

 

Planirani prihodi u tekućoj godini.

 

Da li postoje ograničenja u korišćenju imovine i obavljanju delatnosti (stečaj, likvidacija, zabrana obavljanja delatnosti)

 

Da li organizacija ima u toku sudske i arbitražne sporove (koje i vrednost spora)

 

Da li je organizacija u poslednje tri godine pravnosnažnom odlukom kažnjena za prekršaj ili privredni prestup vezan za njenu delatnost

 

Da li organizacija ima blokadu računa, poreske dugove ili dugove prema organizacijama socijalnog osiguranja

 

Naziv programa koji je u prethodnoj godini finansiran iz javnih prihoda, datum podnošenja izveštaja i da li je realizacija programa pozitivno ocenjena

 

DEO 2

Oblast opšteg interesa na koju se posebni program odnosi (zaokružiti):

1) aktivnosti na ispunjavanju međunarodnih obaveza u sportu;
2) razvijanje sporta i saradnje sa organizacijama iz dijaspore;
3) sprečavanje negativnih pojava u sportu (doping, nasilje i nedolično ponašanje);
4) naučni skupovi, istraživačko-razvojni i naučno-istraživački projekti u sportu;
5) izdavanje sportskih publikacija od nacionalnog značaja;
6) unapređenje rekreativnog sporta;
7) promocija i podsticanje bavljenja sportom svih građana Republike Srbije, a naročito dece, žena, omladine i osoba sa invaliditetom.

1. Naziv programa (od 5 do 10 reči)

 

2. Lokacija(e) (navesti sve lokacije na kojima se program realizuje)

 

3. Iznos koji se potražuje od Ministarstva omladine i sporta

Ukupni troškovi programa

Iznos koji se potražuje od MOS-a

% ukupnih troškova programa koji se traži od MOS

 

 

 

4. Kratak sadržaj (opis) programa (najviše jedna strana) - ukratko predstaviti; dužina trajanja programa, ciljevi, partneri, ciljne grupe, krajnji korisnici, rezultati, osnovne aktivnosti:

 

5. Ciljevi programa (na maksimalno jednoj strani formulisati opšte i posebne ciljeve:

5.1. Opšti ciljevi
5.2. Posebni ciljevi (svrha programa)

6. Opravdanost programa (maksimalno 3 strane);

6.1. Kako se program uklapa u opšti interes u oblasti sporta i osnovne ciljeve i prioritete Strategije razvoja sporta
6.2. Problemi i moguće prepreke za realizaciju programa
6.3. Ciljne grupe i procenjen broj direktnih i indirektnih korisnika
6.4. Razlozi za odabir ciljnih grupa i aktivnosti
6.5. Povezanost programa sa ciljnim grupama

7. Detaljan opis aktivnosti kojima će se program realizovati (maksimalno 14 strana) - navesti hronološki sve aktivnosti koje će se realizovati u okviru programa, i svaku opisati sa jednim ili dva pasusa u kojima će se navesti podaktivnosti, koje će ciljne grupe biti obuhvaćene, kako će se realizovati, šta će biti uloga svakog od partnera.

 

8. Vreme realizacije programa i dinamika realizacije (trajanje i plan aktivnosti):

8.1. Vreme
8.2. Vreme početka realizacije
8.3. Vreme završetka realizacije
8.4. Aktivnosti po mesecima

NAZIV

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Realizator

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(označavanje se vrši sa XX)

9. Učesnici u realizaciji programa:

9.1. Rukovodilac programa (ime, prezime, zvanje, funkcija, dosadašnje iskustvo)
9.2. Broj učesnika (ukupan broj i broj po kategorijama - ulogama u programu)
9.3. Tim koji se predlaže za realizaciju programa (po funkcijama i uz kratak opis uloge svakog člana tima)
9.4. Organizacije partneri (opis partnera) i razlozi za predloženu ulogu svakog partnera

10. Kapacitet nosioca programa za upravljanje i realizaciju programa:

10.1. Iskustva nosioca programa u sličnim programima i aktivnostima
10.2. Resursi (ljudski i materijalni)

11. Sredstva za realizaciju programa (oprema i drugi kapaciteti) - koja je oprema potrebna za realizaciju programa i koji su to kapaciteti sa kojima nosilac programa već raspolaže

 

12. Očekivani rezultati programa:

12.1. Opis opšte svrhe koja se želi postići realizacijom programa (maksimalno 1 strana)
12.2. Opis rezultata (maksimalno 4 strana) - koristi koje nastaju kao posledica uspešno izvedenih aktivnosti; uticaj na ciljne grupe; publikacije i ostali proizvodi; mogućnost ponavljanja i dr.

13. Da li je program povezan sa prethodno realizovanim programima (ukoliko postoji takva veza i na koji način)?

 

14. Evaluacija programa (kako će se pratiti realizacija programa, uključujući i namensko korišćenje sredstava i vršiti ocenjivanje realizacije programa; hoće li evaluacija biti unutrašnja ili spoljna):

14.1. Kako će se pratiti realizacija programa?
14.2. Kako će se pratiti namensko korišćenje sredstava?
14.3. Plan evaluacije - Koje će se procedure za procenu uspešnosti programa koristiti (sa stanovišta efikasnosti, uspešnosti, uticaja, relevantnosti i održivosti) - ko će raditi evaluaciju, kada, šta se ocenjuje, šta će se pratiti i ocenjivati i kako, koji su indikatori uspešnosti realizacije programa?

15. Održivost programa (na najviše 3 strane)

15.1. Finansijski aspekti - kako će aktivnosti biti finansirane po završetku programa?
15.2. Kako će biti nastavljene iste ili slične aktivnosti?
15.3. Da li će strukture koje će omogućiti nastavak aktivnosti biti prisutne do kraja programa?
15.4. Kome će pripadati "vlasništvo" nad rezultatima programa?
15.5. Kakav će uticaj aktivnosti imati na strukturnom nivou?
15.6. Analiza potencijalnih rizika i načini reakcije na njih?
15.7. Opis preduslova i pretpostavki za realizaciju programa

16. Budžet programa - plan finansiranja i troškovi (vrsta troškova i visina potrebnih sredstava):

16.1. Ukupna vrednost programa:
16.2. Nefinansijsko učešće:
16.3. Budžet programa

Potrebna sredstva za realizaciju programa

OČEKIVANI IZVORI PRIHODA

Visina planiranih sredstava

Ministarstvo omladine i sporta

 

Druga ministarstva/državni organi (navesti koji)

 

Grad/opština

 

Autonomna pokrajina

 

Sportski savez

 

Sopstvena sredstva

 

Sponzori (koji)

 

Donatori (koji)

 

Ostali izvori

 

UKUPNI PRIHODI

 

Troškovi realizacije programa (bruto)

VRSTA TROŠKOVA

JED. MERE

BROJ JED.

CENA po jedinici

UKUPNO

Direktni troškovi

 

 

 

 

1. troškovi putovanja i dnevnice za lica koja neposredno učestvuju u realizaciji programa

 

 

 

 

2. troškovi kupovine opreme i rekvizita

 

 

 

 

3. troškovi smeštaja i ishrane

 

 

 

 

4. troškovi kotizacije za učešće

 

 

 

 

5. troškovi iznajmljivanja prostora, opreme i rekvizita

 

 

 

 

6. honorari lica koja učestvuju u realizaciji programa

 

 

 

 

7. transport opreme i rekvizita

 

 

 

 

8. osiguranje

 

 

 

 

9. finansijske usluge (bankarske i knjigovodstvene)

 

 

 

 

10. vize

 

 

 

 

11. širenje informacija i komunikacije (marketing); nabavka propagandnog materijala

 

 

 

 

12. prevod dokumenata

 

 

 

 

13. štampanje publikacija i materijala

 

 

 

 

14. antidoping kontrola i edukacija

 

 

 

 

15. revizije realizacije programa

 

 

 

 

16. troškovi zarade privremeno zaposlenih stručnih lica na realizaciji programa (bruto zarada)

 

 

 

 

17. sprovođenje javnih nabavki

 

 

 

 

18. nabavka stručne literature i kompjuterskih programa

 

 

 

 

19.

 

 

 

 

Ukupni direktni troškovi

 

 

 

 

Indirektni troškovi (maksimalno 20% od ukupne vrednosti programa)

 

 

 

 

1. Zarade zaposlenih

 

 

 

 

2. Materijalni troškovi

 

 

 

 

3. Administrativni troškovi

 

 

 

 

Ukupni indirektni troškovi

 

 

 

 

UKUPNO

 

 

 

 

16.4. Vremenski plan upotrebe sredstava:

 

17. Kako će realizovanje programa biti medijski podržano:

 

18. regionalna pokrivenost istim ili sličnim tipom sportskih objekata - kod programa izgradnje sportskog objekta

 

19. Drugi podneti predlozi za finansiranje različitih programa nosioca programa iz javnih prihoda i sredstava međunarodnih (vladinih i nevladinih organizacija:

 

20. Programi nosioca programa koji su u poslednje tri godine finansirani iz javnih prihoda i sredstava međunarodnih organizacija (naziv i visina sredstava)

 

21. Posebne napomene:

 

 

DEO 3

KONTROLNI LIST PRILOGA UZ PREDLOG PROGRAMA

Nosilac programa:

Br.

Obavezni prilozi

Popunjava podnosilac (označiti X)

Popunjava MOS

Napomene

1.

propratno pismo

 

 

 

2.

kopija rešenja o registraciji organizacije

 

 

 

3.

tri primerka obrasca predloga programa

 

 

 

4.

CD sa predlogom programa

 

 

 

5.

Kopija ugovora sa bankom o otvaranju računa

 

 

 

6.

odluke o sufinansiranju programa ili potvrda namere o sufinansiranju programa

 

 

 

7.

kopija statuta

 

 

 

8.

kopija godišnjeg izveštaja i završnog računa za prethodnu godinu i finansijskog plana za tekuću godinu

 

 

 

9.

pismo o namerama od izdavača ili medijskih kuća ukoliko je programom predviđeno besplatno štampanje ili objavljivanje određenih promotivnih materijala

 

 

 

10.

izjava da ne postoje prepreke iz člana 119. st. 6. Zakona o sportu

 

 

 

11.

Odluka nadležnog organa nosioca programa o podnošenju predloga programa

 

 

 

12.

Pozivno pismo za učešće na konferenciju, seminaru i sl.

 

 

 

13.

Izjavu o partnerstvu popunjenu i potpisanu od strane svih partnera u programu

 

 

 

14.

Kopija rešenja o dodeli PIB-a (ako PIB nije sadržan u rešenju o registraciji)

     

 

Neobavezni prilozi

 

 

 

1

materijali koji ilustruju

 

 

 

 

rad organizacije (reference)

 

 

 

2

Pismo preporuke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DEO 4

UPUTSTVA:

- Pri kreiranju programa i popunjavanju obrasca treba voditi računa da program mora da ispunjava uslove i kriterijume iz člana 119. Zakona o sportu ("Službeni glasnik RS", br. 24/11 i 99/11 - dr. zakon) i uslove i kriterijume iz Pravilnika o finansiranju programa kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta ("Službeni glasnik RS", broj _/_);
- Predlog programa treba da prati Propratno pismo u kome se navode najosnovnije informacije o organizaciji i predloženom programu (naziv, vremensko trajanje, finansijski iznos traženih sredstava). Propratno pismo potpisuje lice ovlašćeno za zastupanje organizacije;
- Za nabavku dobara i usluga potrebnih za realizaciju programa mora se planirati sprovođenje javne nabavke u skladu sa zakonom;
- Iz budžeta Republike Srbije se finansiraju samo programi onih nacionalnih sportskih saveza preko kojih se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta u skladu sa Zakonom o sportu;
- Za svaku oblast opšteg interesa iz člana 114. stav 1. tač. 9) - 12) Zakona o sportu podnosi se poseban program, odnosno za svaki program iz različite oblasti opšteg interesa mora se sačiniti poseban obrazac.
- Predlog godišnjeg programa mogu da podnesu samo ovlašćene organizacije, u skladu sa čl. 5. Pravilnika o finansiranju programa kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta.
- Troškovi realizacije programa moraju biti u okviru svake stavke razdvojeni na podtroškove, prema vrsti sa međuzbirom (npr. 1. putni troškovi - 1.1. putni troškovi u zemlji, 1.2. putni troškovi u inostranstvu, 1.3 dnevnice u zemlji, 1.4. dnevnice u inostranstvu, međuzbir Putni troškovi.)
- Obavezno treba poštovati formu pri popunjavanju obrasca i ništa ne menjati u odnosu na već unet tekst u obrascu (nemojte brisati, menjati redosled pitanja i sl.). Program treba napisati tako što se u obrascu odgovara na postavljena pitanja - ništa se ne "podrazumeva".
- Obrazac treba popuniti fontom arial 10, bez proreda. Jedino dozvoljeno odstupanje je bold ili italik, ako se nađe za potrebno.
- Obrazac obavezno potpisati plavom hemijskom ili penkalom i staviti pečat.

IZJAVA:

1. Izjavljujem da smo upoznati i saglasni da Ministarstvo omladine i sporta nije u obavezi da odobri i finansira predloženi program.

2. Izjavljujem, pod materijalnom i krivičnom odgovornošću, da su podaci navedeni u ovom obrascu i dokumentima podnetim uz ovaj obrazac istiniti i verodostojni.

3. Izjavljujem da Ministarstvo omladine i sporta može smatrati, u skladu sa Zakonom o sportu, da je predlog programa povučen ukoliko se ne odazovemo pozivu za zaključenje ugovora u roku od osam dana od dana poziva ili ne izvršim tražena preciziranja i intervencije u predlogu programa.

Mesto i datum: __________________________________

 

M.P.

 

RUKOVODILAC PROGRAMA

 

LICE OVLAŠĆENO ZA ZASTUPANJE
PODNOSIOCA PREDLOGA PROGRAMA

 

Obrazac 6

Republika Srbija
MINISTARSTVO OMLADINE I SPORTA

TABELA VREDNOVANJA PROGRAMA KOJIM SE OSTVARUJE OPŠTI INTERES U OBLASTI SPORTA

Naziv programa:

Sekcija

Maks. rezultat

Ocena

1. Finansijski i operativni kapacitet

20

 

1.1 Da li nosilac programa i partneri imaju dovoljno iskustva u vođenju sličnih programa

5

 

1.2 Da li nosilac programa i partneri imaju dovoljno stručnosti i tehničkog znanja za vođenje predloženog programa, (imajući u vidu tip aktivnosti koje su predviđene programom)

5

 

1.3 Da li nosilac programa i partneri imaju dovoljne upravljačke kapacitete (uključujući osoblje, opremu i sposobnost za upravljanje predloženim budžetom programa)

5

 

1.4 Da li nosilac programa ima dovoljno stabilne i dovoljne izvore finansiranja

5

 

2. Relevantnost

25

 

2.1 Konzistentnost programa sa opštim interesom u oblasti sporta utvrđenim Zakonom o sportu i Strategijom razvoja sporta?

5

 

2.2 U kojoj meri program zadovoljava potrebe i uzima u obzir ograničenja koja postoje u oblasti sporta u Republici Srbiji?

5

 

2.3 Koliko su jasno definisani i strateški odabrani subjekti koji su vezani za program, odnosno posrednici, krajnji korisnici, ciljne grupe? - U kojoj kategoriji sporta se godišnji program realizuje?

5

 

2.4 Da li su potrebe ciljne grupe i krajnjih korisnika jasno definisane i dobro odmerene i da li im program prilazi na pravi način?

5

 

2.5 Da li program poseduje dodatne kvalitete, kao što su: originalnost i inventivnost, zastupanje unapređenja bavljenja sportom u svim segmentima stanovništva, uvođenje strukturnih promena u oblasti sporta, briga o perspektivnim sportistima, omogućavanje dostizanja vrhunskih sportskih rezultata?

5

 

3. Metodologija

30

 

3.1 Da li su planirane aktivnosti odgovarajuće, praktične i dosledne ciljevima i očekivanim rezultatima?

5

 

3.2 Koliko je kompaktan celokupan plan programa?

5

 

3.3 Da li je jasno definisan plan za praćenje i procenu ostvarivanja ciljeva i za procenu rezultata programa?

5

 

3.4 Da li je učešće partnera, ciljne grupe i krajnjih korisnika i njihovo angažovanje u realizaciji programa dobro odmereno?

5

 

3.5 Da li je plan realizacije programa dobro razrađen i izvodljiv?

5

 

3.6 Da li predlog programa sadrži indikatore uspešnosti programa koji se mogu objektivno verifikovati?

5

 

4. Održivost programa

15

 

4.1 Da li će aktivnosti predviđene programom imati konkretan uticaj na ciljne grupe, dugoročno unapređenje rada nosioca programa i razvoj sporta u Republici Srbiji?

5

 

4.2 Da li će program imati višestruki uticaj, uključujući mogućnost multiplikovanja i produžavanja rezultata aktivnosti kao i daljnjeg prenošenja pozitivnih iskustava?

5

 

4.3 Da li su očekivani rezultati programa razvojno, institucionalno i finansijski održivi?

5

 

5. Budžet i racionalnost troškova

10

 

5.1 Da li je odnos između procenjenih troškova i očekivanih rezultata zadovoljavajući?

5

 

5.2 Da li je predloženi trošak neophodan za implementaciju programa?

5

 

Maksimalni ukupni rezultat

100

 

 

 

Sekcija 1

 

Sekcija 2

 

Sekcija 3

 

Sekcija 4

 

Sekcija 5

 

UKUPNO

 

 

 

Komentar:

 

 

Datum _____________________

 

Potpis lica koje je izvršilo vrednovanje
________________________________

 

Obrazac 7

Republika Srbija
MINISTARSTVO OMLADINE I SPORTA

ZAVRŠNI IZVEŠTAJ O REALIZACIJI PROGRAMA

 

Naziv programa

 

Naziv nosioca programa

 

Telefon

 

Faks

 

E-mail

 

Adresa

 

Lice ovlašćeno na zastupanje

 

Rukovodilac programa

 

Broj ugovora

 

1. Vremenski period za koji se podnosi izveštaj:

Početak realizacije

 

Završetak programa

 

2. Kratak opis ciljeva programa koji su trebali biti postignuti:

 

3. U kojoj meri je program realizovan:

 

4. Opis postignutih rezultata:

 

5. Broj korisnika i struktura korisnika obuhvaćenih programom:

 

6. Neposredni učesnici na realizaciji programa:

6.1. Broj učesnika (ukupno i po kategorijama):
6.2. Tim koji je realizovao program
6.3. Organizacije partneri koje su učestvovale u programu:

 

7. Realizacija budžeta programa (finansijski izveštaj može biti podnet kao poseban prilog):

 

7.1. Prihodi

IZVOR PRIHODA

Visina sredstava

Ministarstvo omladine i sporta

 

Druga ministarstva/državni organi (navesti koji)

 

Grad/Opština

 

Autonomna pokrajina

 

Sportski savez

 

Sopstvena sredstva

 

Sponzorstvo

 

Donatorstvo

 

Ostali izvori (precizirati koji)

 

UKUPNI PRIHODI

 

7.2. Obračun troškova (svaki trošak mora biti opravdan priloženim fotokopijama računa (ili dokumenat koji su osnov za isplatu - ugovor, odluka nadležnog organa) izdatim na organizaciju nosioca programa i izvodima iz banke/Trezora kojima se dokumentuju odgovarajuća plaćanja. Svaki trošak se označava odgovarajućim brojem od 1 i dalje. U obračun se upisuje naziv i vreme nastanka troška i svaki pojedinačni iznos).

SPECIFIKACIJA RASHODA ZA REALIZACIJU PROGRAMA

 

VRSTA TROŠKA

Broj računa/fakture po kojoj je izvršeno plaćanje

Naziv pr. lica kome je izvršeno plaćanje

Broj izvoda iz banke i datum transakcije

IZNOS

 

DIREKTNI OPRAVDANI TROŠKOVI REALIZACIJE PROGRAMA

 

 

 

 

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

Direktni troškovi ukupno

 

 

 

 

 

INDIREKTNI OPRAVDANI TROŠKOVI NOSIOCA PROGRAMA

 

 

 

 

1.

Zarada zaposlenih

 

 

 

 

2.

Materijalni troškovi

 

 

 

 

3.

Administrativni troškovi

 

 

 

 

 

Indirektni troškovi ukupno

 

 

 

 

UKUPNO:

 

7.3. Dugovi (izdaci za realizaciju programa koji nisu pokriveni, prema visini i vrsti):

 

8. Kratak opis problema koji su se javili tokom realizacije programa:

 

9. Ocena revizora

 

Datum _____________________

M.P.

RUKOVODILAC PROGRAMA

 

LICE OVLAŠĆENO ZA ZASTUPANJE

__________________________________

 

__________________________________

 

 

Datum prijema izveštaja:

 

Izveštaj pregledao i ocenio:

 

Izveštaj prihvaćen i pozitivno ocenjen

DA                       NE

Datum:

 

Potpis službenog lica Ministarstva

 

 

Obrazac 8

Republika Srbija
MINISTARSTVO OMLADINE I SPORTA

ZAVRŠNI IZVEŠTAJ O REALIZACIJI PROGRAMA KAMPA PERSPEKTIVNIH SPORTISTA

 

Naziv nosioca programa

 

Telefon

 

Faks

 

E-mail

 

Adresa

 

Lice ovlašćeno na zastupanje

 

Rukovodilac programa

 

1. Vreme i mesto realizacije programa kampa perspektivnih sportista

 

2. Iskorišćen broj pansiona finansiran od Ministarstva omladine i sporta

Odobren broj pansiona

Iskorišćen broj pansiona

 

 

3. Kratak opis ciljeva programa koji su trebali biti postignuti:

 

4. U kojoj meri je program realizovan:

 

5. Opis postignutih rezultata:

 

6. Neposredni učesnici na realizaciji programa

6.1. Broj učesnika (ukupno i po kategorijama):
6.2. Broj učesnika testiran od strane Zavoda za sport i medicinu sporta
6.2. Tim koji je realizovao program
6.3. Organizacije partneri koje su učestvovale u programu:

 

7. Učesnici na realizaciji programa

 

8. Realizacija budžeta programa (finansijski izveštaj može biti podnet kao poseban prilog):

Obračun troškova (svaki trošak mora biti opravdan priloženim fotokopijama računa (ili dokumenat koji su osnov za isplatu - ugovor, odluka nadležnog organa) izdatim na organizaciju nosioca programa i izvodima iz banke/Trezora kojima se dokumentuju odgovarajuća plaćanja. Svaki trošak se označava odgovarajućim brojem od 1 i dalje.)

REKAPITULACIJA TROŠKOVA

VRSTA TROŠKOVA

JED. MERE

BROJ JED.

CENA po jedinici

UKUPNO

Direktni troškovi

 

 

 

 

1. troškovi smeštaja i ishrane (pansioni)

 

 

 

 

2. troškovi iznajmljivanja prostora

 

 

 

 

UKUPNO

 

 

 

 

9. Kratak opis problema koji su se javili tokom realizacije programa:

 

10. Kako je realizacija programa bila medijski podržana:

 

11. Ocena revizora:

 

DEO 2

SPISAK UČESNIKA KAMPA PERSPEKTIVNIH SPORTISTA

SPISAK UČESNIKA KAMPA /sportisti, treneri, stručno osoblje/

BR.

IME I PREZIME SPORTISTE /UČESNIKA KAMPA/

UZRASNA KATEGORIJA

DATUM ROĐENJA

KLUB

1.

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

11.

 

 

 

 

12.

 

 

 

 

13.

 

 

 

 

14.

 

 

 

 

15.

 

 

 

 

16.

 

 

 

 

17.

 

 

 

 

18.

 

 

 

 

19.

 

 

 

 

20.

 

 

 

 

 

BR.

IME I PREZIME TRENERA /UČESNIKA KAMPA/

UZRASNA KATEGORIJA

DATUM ROĐENJA

KLUB

1.

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

BR.

IME I PREZIME STRUČNOG OSOBLJE /UČESNIKA KAMPA/

UZRASNA KATEGORIJA

DATUM ROĐENJA

KLUB

1.

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

BROJ KLUBOVA IZ KOJIH DOLAZE SPORTISTI I TRENERI

BR.

KLUB

BROJ SPORTISTA

BROJ TRENERA

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

4.

 

 

 

5.

 

 

 

6.

 

 

 

7.

 

 

 

8.

 

 

 

9.

 

 

 

10.

 

 

 

BROJ SPORTISTA TESTIRAN OD STRANE ZAVODA ZA SPORT I MEDICINU SPORTA

BR.

UZRASNA KATEGORIJA

BROJ SPORTISTA

1.

 

 

2.

 

 

3.

 

 

4.

 

 

DEO 3

KONTROLNI LIST PRILOGA UZ IZVEŠTAJ PROGRAMA

Nosilac programa:

Br.

Obavezni prilozi

Popunjava podnosilac (označiti X)

Popunjava MOS

Napomene

1.

propratno pismo

 

 

 

2.

dostavljena javna nabavka

 

 

 

3.

finansijski izveštaj (izvodi i računi)

 

 

 

4.

dostavljeno mišljenje revizora

 

 

 

5.

CD sa predlogom programa i obrascem izveštaja, kao i materijalima sa kampa (slike, članci, reportaže i dr.)

 

 

 

IZJAVA:

Izjavljujem, pod materijalnom i krivičnom odgovornošću, da su podaci navedeni u ovom obrascu i dokumentima podnetim uz ovaj obrazac istiniti i verodostojni.

Mesto i datum: ________________________________

 

 

M.P.

 

RUKOVODILAC PROGRAMA

 

LICE OVLAŠĆENO ZA ZASTUPANJE
PODNOSIOCA PREDLOGA PROGRAMA

 

 

Datum prijema izveštaja:

 

Izveštaj pregledao i ocenio:

 

Izveštaj prihvaćen i pozitivno ocenjen

DA                       NE

Datum:

 

Potpis službenog lica Ministarstva

 

 

Obrazac 9

Republika Srbija
MINISTARSTVO OMLADINE I SPORTA

ZAVRŠNI IZVEŠTAJ O REALIZACIJI PROGRAMA IZGRADNJE-OPREMANJA-ODRŽAVANJA SPORTSKOG OBJEKTA

 

Naziv programa

 

Naziv nosioca programa

 

Telefon

 

Faks

 

E-mail

 

Adresa

 

Rukovodilac programa

 

Broj ugovora

 

9. Vremenski period za koji se podnosi izveštaj:

Početak realizacije

 

Završetak programa

 

10. Kratak opis ciljeva programa koji su trebali biti postignuti:

 

11. U kojoj meri je program realizovan:

 

12. Opis postignutih rezultata:

 

13. Broj korisnika i struktura korisnika obuhvaćenih programom:

 

14. Realizacija budžeta programa (finansijski izveštaj kojim je obuhvaćen ukupan iznos sredstava - od izrade glavnog projekta do pribavljanja upotrebne dozvole, može biti podnet kao poseban prilog):

 

15. Izvori finansiranja

IZVOR

Visina sredstava

Ministarstvo omladine i sporta

 

Druga ministarstva/državni organi (navesti koji)

 

Grad/Opština

 

Autonomna pokrajina

 

Sportski savez

 

Sopstvena sredstva

 

Sponzorstvo

 

Donatorstvo

 

Ostali izvori (precizirati koji)

 

UKUPNI PRIHODI

 

16. Kratak opis problema koji su se javili tokom realizacije programa:

 

 

Datum ________________________________

M.P.

RUKOVODILAC PROGRAMA

 

ODGOVORNO LICE

__________________________________

 

__________________________________

 

 

Datum prijema izveštaja:

 

Izveštaj pregledao i ocenio:

 

Izveštaj prihvaćen i pozitivno ocenjen

DA                       NE

Datum:

 

Potpis službenog lica Ministarstva

 

 

Obrazac 10

Republika Srbija
MINISTARSTVO OMLADINE I SPORTA

PERIODIČNI IZVEŠTAJ O REALIZACIJI PROGRAMA

 

Naziv programa

 

Naziv nosioca programa

 

Telefon

 

Faks

 

E-mail

 

Adresa

 

Lice ovlašćeno na zastupanje

 

Rukovodilac programa

 

1. Vremenski period za koji se podnosi izveštaj:

Početak realizacije

 

Završetak faze

 

Planirani kraj programa

 

Procenjeni kraj programa

 

2. U kojoj meri je program realizovan (realizovane i planirane aktivnosti navesti prema odobrenom programu, odnosno akcionom planu kod izgradnje/investicionog održavanja sportskih objekata:

AKTIVNOSTI REALIZOVANE U PERIODU IZVEŠTAVANJA

RB. akt.

Aktivnost

Realizator

Period sprovođenja aktivnosti

RB. rezult.

Rezultat

Datum početka

Datum završetka

1.1

 

 

dd.mm.gggg

dd.mm.gggg

1.1.1

 

1.2

 

 

 

 

1.2.1

 

...

 

 

 

 

...

 

2.1

 

 

 

 

2.1.1

 

2.2

 

 

 

 

2.2.1

 

...

 

 

 

 

...

 

 

 

AKTIVNOSTI PLANIRANE U NAREDNOM PERIODU

RB. akt.

Aktivnost

Planirani datum početka

Planirani datum završetka

RB. rezult.

Rezultat

1.1

 

dd.mm.gggg

dd.mm.gggg

1.1.1

 

1.2

 

 

 

1.2.1

 

...

 

 

 

...

 

2.1

 

 

 

2.1.1

 

...

 

 

 

...

 

2.2

 

 

 

2.2.1

 

 

 

 

 

...

 

3. Kratak opis problema koji su se javili tokom realizacije programa; uočeni rizici za dalju realizaciju programa; zahtevi za promenama:

1.1. Opis problema
1.2. Uočeni rizici
1.3. Zahtevi/predlozi za promenama

4. Sredstva koja su obezbeđena za realizaciju programa:

IZVOR PRIHODA

Visina sredstava

Ministarstvo omladine i sporta

 

Druga ministarstva/državni organi (navesti koji)

 

Grad/Opština

 

Autonomna pokrajina

 

Sportski savez

 

Sopstvena sredstva

 

Sponzorstvo

 

Donatorstvo

 

Ostali izvori (precizirati koji)

 

UKUPNI PRIHODI

 

5. Obračun troškova

5.1. REKAPITULACIJA TROŠKOVA

 

INDIREKTNI OPRAVDANI TROŠKOVI

VREME

IZNOS

1.

Indirektni troškovi ukupno

 

 

 

DIREKTNI OPRAVDANI TROŠKOVI

 

 

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

4.

 

 

 

5.

 

 

 

6.

 

 

 

7.

 

 

 

8.

 

 

 

9.

 

 

 

 

Direktni troškovi ukupno

 

 

 

UKUPNI TROŠKOVI PROGRAMA

 

 

Datum ________________

 

M.P.

RUKOVODILAC PROGRAMA

 

LICE OVLAŠĆENO ZA ZASTUPANJE

__________________________________

 

__________________________________

 

Obrazac 11

Republika Srbija
MINISTARSTVO OMLADINE I SPORTA

EVALUACIJA PREDLOŽENOG PROGRAMA

1. Podaci o programu

Naziv nosioca programa

 

Naziv programa

 

Oblast opšteg interesa iz čl. 114. st. 1. Zakona

 

Vrsta programa

GODIŠNJI - POSEBNI

Broj predmeta

 

2. Isključenje programa iz dalje evaluacije zbog formalnih/administrativnih nedostataka (popunjava se samo ako postoje propisani razlozi)

R. br.

PREDLOG PROGRAMA SE ISKLJUČUJE IZ DALJE EVALUACIJE ZBOG SLEDEĆIH FORMALNIH/ADMINISTRATIVNIH NEDOSTATAKA

1.

 

2.

 

 

Datum:

 

 

Potpis ovlašćenog lica Ministarstva:

 

3. Ocena programa - za posebne programe prema Tabeli vrednovanja (unosi se prosečan broj bodova)

3.1. Opisna ocena
3.2. Ocena prema Tabeli vrednovanja

 

1. sekcija

 

2. sekcija

 

3. sekcija

 

4. sekcija

 

5. sekcija

 

UKUPNO BODOVA

 

 

4. Predlog u vezi odobrenja programa

Da li se predlaže odobrenje programa

DA                                      NE

Visina traženih sredstava

 

Visina sredstava koja se predlaže

 

Potpis članova Stručne komisije

1.
2.
3.

Kratak komentar:

 

5. Odluka o odobrenju programa

Da li se odobrava program

DA                       NE

Visina odobrenih sredstava

 

Rokovi za uplatu sredstava
(rate - vreme i visina)

1. rata do ________________ Visina: ________________
2. rata do ________________ Visina: ________________
3. rata do ________________ Visina: ________________

Broj i datum rešenja Ministra

 

Broj i datum ugovora

 

 

Datum _______________

SLUŽBENO LICE MINISTARSTVA

 

SLUŽBENA ZABELEŠKA:

 

 

 

Potpis lica koje je sačinilo službenu zabelešku

Datum: ________

 

 

_____________________________________

 

Obrazac 12

 

IZJAVA O PARTNERSTVU

Izjava o partnerstvu treba biti potpisana i dostavljena uz aplikacioni formular za sve ključne partnere na programu

NAZIV PROGRAMA:

NOSILAC PROGRAMA:

 

Svojim potpisom potvrđujemo sledeće:
- Upoznati smo sa predlogom programa i razumeli smo svoju ulogu u programu, te obaveze koje proizilaze iz istog, ukoliko bude odobren za finansiranje.
- Svojim kapacitetima (ljudskim i materijalnim) možemo obezbediti uspešno sprovođenje aktivnosti u koje ćemo biti uključeni i za koje ćemo biti odgovorni.
- Saglasni smo da nosilac programa bude nosilac programskih aktivnosti, upravlja programom, te u slučaju da program bude odobren, potpiše ugovor sa Ministarstvom omladine i sporta, kao i eventualni aneks ugovora.
- Preuzimamo obavezu redovnog planiranja i izveštavanja u programskom i finansijskom segmentu programa prema nosiocu programa, a u skladu sa zahtevima iz ugovora potpisanog između Ministarstva omladine i sporta i nosioca programa.
- Nosiocu programa i Ministarstvu omladine i sporta ćemo omogućiti superviziju svih programskih aktivnosti, kao i finansijskog poslovanja u vezi sa ovim programom.

Organizacija - partner:

 

Zastupnik:

 

Funkcija:

 

Potpis:

 

Datum, mesto, pečat: